Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR406.01 FtUSD391.85 FtCHF431.03 FtGBP487.09 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Vadmalac #2646. hozzászólásáraHa csak ezen múlik kivisszük. De a nyomok eltüntetését nálatok már túlterheltség miatt nem vállalnám.(Elég a repteret majd rendberakjam )
Amúgy hét második felében folyt köv van ha gondolod....
Válasz mgbiztositas #2641. hozzászólásáraMost ráb@sztam hogy nem Pató Páloskodtam. Ahogy szoktam, még januárban a fagyon kihozattam az anyagot, hogy egy kapóra jövő fagyon majd szórjuk, most meg az udvarra se tudok kimenni érte, hogy kivigyük a reptérre. Na de majd lesz valahogy. Hátha amilyen nehézkes a kezdet, olyan jó lesz a befejezés!
Válasz Mf-es? #2643. hozzászólásáraTSZ időben szorták a folyékonyat is. A gép hátulját teljesen megette :( így abba maradt.
A repülő egyszerre ~12-13q tud felvinni.
Kell neki egy 600m es kifutó is(álatlában gyep szokott lenni)
.Az idei árakat még nem tudom de olyan 4000Ft/légi perc körül szokott lenni.
A műtrágyaszórás annyira nem annyira területnagyság függő, inkább tereptárgy.
Válasz Mtz 550E #2635. hozzászólásáraUgyan így jártam a tritikáléval, valahová be is linkeltem róla képet. Úgy nézett ki mint amit a tárcsa kíván. Mostanra teljesen rendbejött! Kis türelmet kíván szerintem
Majd ha tavasszal a kukoricának adok 2q 27-es N-t,és rájön egy ilyen esős időszak,egy pillanatig se fogok keseregni,hogy kimosódik vagy lemosódik ,vagy akármi.
Hali!
Az miért van hogy a hidegek meg a hótakaró előtt szép világoszöld volt a búzám! Most meg hogy elolvadt a hó kicsi napsütés csapadékos idő és most meg meg van sárgulva? Lassan tér visszafelé a világoszöld színe! Amúgy Farinelli őszibúza!
Válasz Devyd #2633. hozzászólásáraJó anyag az biztos, és olcsóbb is, 1 gond van vele hogy a vívőanyag keménysége miatt nagyon eszi a sz.lapátokat+lemezterelőt.
Aki szórt azért győzködi a másikat meg önmagát,aki nem szórt,az meg azért :D
Kicsit visszaolvastam és minden évben ez megy itt.
Egyik is találgat,meg a másik is...
Majd a talajmintavétel megmondja mi a tuti,meg aki tudja mi az oszlopos lemosódás vizsgálat,annak nem kell mondani.
" Talajainkon, ahol az őszi búza és a repce fejtrágyázása megtörtént, a kijuttatott könnyen oldódó nitrát típusú műtrágyák, talajtípustól függően különböző mértékében mosódtak le a mélyebb rétegekbe. A lemosódás pontos mértéke talajvizsgálati eredmények nélkül nehezen becsülhető. Általánosan elmondható, hogy a talaj kötöttségének növekedésével csökkent a nitrát kimosódás. A talajban időszakosan jelen lévő kalcium-nitrát viszont igen mozgékony. Ennek következtében a nitrát a 40-50 cm-es mélységbe is lekerülhetett. A talajok április elején még igen, azt követően viszont nem kaptak csapadékot, ennek következtében csökkenni kezdett a talajok szántóföldi vízkapacitása. A csernozjom valamint barna erdőtalajokon ahol a kétirányú vízmozgás megfigyelhető, a nitrát-nitrogén egy része a kapilláris vízmozgással visszakerült a gyökérzónába.A búza az intenzív növekedés időszakában könnyen veszi fel és jól hasznosítja a nitrát-nitrogént, ami csökkenti a kimosódással jelentkező veszteségeket. A búza az a növény, ami alkalmas arra is, hogy a mélyebb rétegekből felvegye a nitrogént. Vetéstől a betakarításig őszi búzában dózistól függően a kijuttatott nitrogén 5-6%-a, 10-50 kg/ha nitrogén is kilúgozódhat. De nitrát-nitrogénben számítva ennek a három-négyszerese is, 30-50 kg is kimosódhat különösen csapadékos időszakokban lazább szerkezetű talajokon.... "
Sőt amit kiszórtunk az elején fagyra, az párszor reggel fagyott utána felolvadt, majd jött rá 2-3mm eső csendesen. Már ekkor vette be a főd, aztán jött rá a többnapos csendes esőzés. Így azt gondolom, hogy lemosni nem mosta le a domboldalról sem, valamelyik esős nap után még ottvoltak a fehér poros vivőanyag maradékok, aztán már mostanra elmosódtak azért ennyitől, de kimosódni nemfog a talajból -bízom benne-, szerintem attól több kell neki, kötöttek itt a fődek.
Sőt amit kiszórtunk az elején fagyra, az párszor reggel fagyott utána felolvadt, majd jött rá 2-3mm eső csendesen. Már ekkor vette be a főd, aztán jött rá a többnapos csendes esőzés. Így azt gondolom, hogy lemosni nem mosta le a domboldalról sem, valamelyik esős nap után még ottvoltak a fehér poros vivőanyag maradékok, aztán már mostanra elmosódtak azért ennyitől, de kimosódni nemfog a talajból -bízom benne-, szerintem attól több kell neki, kötöttek itt a fődek.
Milyen vita volt nem is olyan régen, hogy megérte-e korán kiszórni, meg mennyi hasznosult(t),ment pocsékba belőle stb. Még a végén kiderül, csak az járt jól, akit mindenki leszólt, hogy nem kellett volna....
Válasz Földönfuto #2620. hozzászólásáraIdőjárás előre jelzés????
Olyan ez az utóbbi években, mint a kuruzslás. Vagy bejön, vagy nem.
Nem volt az olyan rég, mikor március 15-én térdig jártunk a hóban, ráadásul sötétben. Azt is előtte párnappal tudták csak megmondani. Most is csak két ünnep közt mondták biztosra, hogy szilvesztertől hideg lesz
Válasz broll79 #2618. hozzászólásáraHello-Szerintem aki most meg tudta csinálni,nagy valószinűséggel jól jár.Rögtön megkapta a csapadékot,egy jó hét azért kell,hogy a műtrágya felvehető legyen,utána meg már itt a március.Az előrejelzés szerint egyre melegedő idő várható.Aki most nem tudta kiszórni,valszeg csak vmikor márciusban tud rámenni.És lehet ,hogy ha vége a csapadékos időnek,2-3 hét is jöhet eső nélkül.Persze annak is meg van az esélye amit te mondol,hogy jöhet egy fagyos időszak,de ennek sztem kisebb az esélye.De ilyen a mezőgazdaság,néha kockáztatni kell-
Nem korai még ilyenkor kiszórni a kalászosokra? Mi lesz, ha jön egy komolyabb 1-2 hetes fagy? Nem tesz kárt a vetésbe? Mert ha ebbe a korai melegbe beindul, akkor fellazulnak a szövetei a sok nitrogén miatt szerintem.
Válasz esze-lény #2611. hozzászólásáraHomok és homokos vályog talajon nem véletlenül inkább 3 részben kell kijuttatni a nitrogént mert nagyon gyorsan olyan mélységben lesz a hatóanyag amit a tavasszal búza még nem tud felvenni azokon a mélységeken...
Válasz Farkas István. #2590. hozzászólásáraEgypár éve történt nálam is február 9-én szórtam hajnali fagyon búzára 2q pétit, utána megenyhült és február végéig volt kb. 70-80 mm eső, hó vegyesen, na mondom annyi mintha a föld végén az árokba öntöttem volna a műtrágyát, ez biztosan elment a kis emberekig vagy még alább. Nem tudom mennyi ment el belőle de március közepére volt olyan búzánk hogy nem lehetett látni a sorát, és boka fölé ért..... Szóval én nem vagyok olyan biztos a teljes lemosódásban.
Szombat reggel megszórtam a kalászosokat,igaz nekem most csak néhány hektár van.Az isőjárás előrejelzést nézve, lehet hogy ebben a hónapban már nem lesz erre több lehetőség.
Válasz Matyi50 #2601. hozzászólásáraAkkor lomb trágyázzam inkább helyette? Ha igen mit javasoltok ár-érték arányban és mekkora dózissal? A Yarát akkor kirakom napraforgó mellé vetéskor és sorközműveléskor 90-90 kg/ha arányban
Válasz Iceman86 #2599. hozzászólására"megfelelő csapadékviszonyok esetén tavaszon is kijuttatható" ezt írja róla a gyártó,csak azt sajnos elfelejtik odairni,hogy nem a talaj felszinre szórva.. :(
Szerintem rakd el őszre.
5843 hozzászólás
Válasz mgbiztositas #2648. hozzászólásáraMennyi a hektár költség?
Válasz Vadmalac #2646. hozzászólásáraHa csak ezen múlik kivisszük.
De a nyomok eltüntetését nálatok már túlterheltség miatt nem vállalnám.(Elég a repteret majd rendberakjam
)
Amúgy hét második felében folyt köv van ha gondolod....
Válasz mgbiztositas #2645. hozzászólásáraAz enyémet is meghatottátok volna.![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
.Ahogy a vetések ki néznek tényleg a repülő tűnik a legg kíméletesebbnek!! ![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
![smile helpsmilie](/oldforum/images/smiles/helpsmilie.gif)
Válasz mgbiztositas #2641. hozzászólásáraMost ráb@sztam hogy nem Pató Páloskodtam. Ahogy szoktam, még januárban a fagyon kihozattam az anyagot, hogy egy kapóra jövő fagyon majd szórjuk, most meg az udvarra se tudok kimenni érte, hogy kivigyük a reptérre. Na de majd lesz valahogy. Hátha amilyen nehézkes a kezdet, olyan jó lesz a befejezés!
Válasz mgbiztositas #2641. hozzászólásáraOlvad már a tegnap kiszórt műtrágya![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Válasz Mf-es? #2643. hozzászólásáraTSZ időben szorták a folyékonyat is. A gép hátulját teljesen megette :( így abba maradt.
A repülő egyszerre ~12-13q tud felvinni.
Kell neki egy 600m es kifutó is(álatlában gyep szokott lenni)
.Az idei árakat még nem tudom de olyan 4000Ft/légi perc körül szokott lenni.
A műtrágyaszórás annyira nem annyira területnagyság függő, inkább tereptárgy.
Válasz mgbiztositas #2641. hozzászólásáraVan olyan gép,ami folyékonyat is tud szórni?
Mik a feltételek?Területnagyság,tagoltság,stb.
Költsége?
Válasz mgbiztositas #2641. hozzászólásáraAz enyémekre is ráférne bőven..
Valóban a repülő látszik ez idáig a legg kíméletesebb megoldásnak..![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Válasz Kisvuk #2638. hozzászólásáraNálunk is szombaton indul a repülés!![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
1,5q/ha induláshoz....
Ma néztem én is a birtokot, semmi nincs elkésve, január végén lehetett volna rámenni, annak semmi értelme nem lett volna.
Válasz Mtz 550E #2635. hozzászólásáraUgyan így jártam a tritikáléval, valahová be is linkeltem róla képet. Úgy nézett ki mint amit a tárcsa kíván. Mostanra teljesen rendbejött! Kis türelmet kíván szerintem
Felénk már van aki nem bír várni a jobb időre![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20160217183405_helikopter.jpg)
Válasz Ferror #2630. hozzászólásáraÉn is így vagyok!
![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
eddig 55mm eső jött le csendesen, most a végén volt egy kis intenzívebb egy-egyórás záporos valami de már bevan oldva a talajba.
Bízom benne, hogy nagy mennyiség nem esik egy jó darabig, meg, hogy ez is még talajban maradt
Majd ha tavasszal a kukoricának adok 2q 27-es N-t,és rájön egy ilyen esős időszak,egy pillanatig se fogok keseregni,hogy kimosódik vagy lemosódik ,vagy akármi.
Hali!
Az miért van hogy a hidegek meg a hótakaró előtt szép világoszöld volt a búzám! Most meg hogy elolvadt a hó kicsi napsütés csapadékos idő és most meg meg van sárgulva? Lassan tér visszafelé a világoszöld színe! Amúgy Farinelli őszibúza!
Válasz Devyd #2633. hozzászólásáraJó anyag az biztos, és olcsóbb is, 1 gond van vele hogy a vívőanyag keménysége miatt nagyon eszi a sz.lapátokat+lemezterelőt.
Válasz 2266 #2629. hozzászólásáraKöszi!
Akkor várjuk a jó időt!
Örülök a szerencsének.A jó huszonhetes még a kereskedőnél van,nem viszi avíz Törökkanizsa felé...
Válasz Devyd #2628. hozzászólásáraNagyon jó minőség,0 por,egyforma szemcse!![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
nekünk pontosan a fél területet sikerült beszórni![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
annak örülök, h megszórtuk az egyik felét, de a másik felének is, amit nem szórtunk meg
Válasz Devyd #2628. hozzászólásáraRendkívül jó anyag! Kicsit se bánd hogy ez vetted!!
Sziasztok!
Kinek mi a véleménye a Duslói 27% MAS-ról?
Idén ez van. Olcsobb volt, mint a Pétisó.
Aki szórt azért győzködi a másikat meg önmagát,aki nem szórt,az meg azért :D
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Kicsit visszaolvastam és minden évben ez megy itt.
Egyik is találgat,meg a másik is...
Majd a talajmintavétel megmondja mi a tuti,meg aki tudja mi az oszlopos lemosódás vizsgálat,annak nem kell mondani.
" Talajainkon, ahol az őszi búza és a repce fejtrágyázása megtörtént, a kijuttatott könnyen oldódó nitrát típusú műtrágyák, talajtípustól függően különböző mértékében mosódtak le a mélyebb rétegekbe. A lemosódás pontos mértéke talajvizsgálati eredmények nélkül nehezen becsülhető. Általánosan elmondható, hogy a talaj kötöttségének növekedésével csökkent a nitrát kimosódás. A talajban időszakosan jelen lévő kalcium-nitrát viszont igen mozgékony. Ennek következtében a nitrát a 40-50 cm-es mélységbe is lekerülhetett. A talajok április elején még igen, azt követően viszont nem kaptak csapadékot, ennek következtében csökkenni kezdett a talajok szántóföldi vízkapacitása. A csernozjom valamint barna erdőtalajokon ahol a kétirányú vízmozgás megfigyelhető, a nitrát-nitrogén egy része a kapilláris vízmozgással visszakerült a gyökérzónába.A búza az intenzív növekedés időszakában könnyen veszi fel és jól hasznosítja a nitrát-nitrogént, ami csökkenti a kimosódással jelentkező veszteségeket. A búza az a növény, ami alkalmas arra is, hogy a mélyebb rétegekből felvegye a nitrogént. Vetéstől a betakarításig őszi búzában dózistól függően a kijuttatott nitrogén 5-6%-a, 10-50 kg/ha nitrogén is kilúgozódhat. De nitrát-nitrogénben számítva ennek a három-négyszerese is, 30-50 kg is kimosódhat különösen csapadékos időszakokban lazább szerkezetű talajokon.... "
Válasz TYLLA46 #2623. hozzászólásáraááá nemhinném.
jó erős 30mm eső jött le itt nálunk szórás óta csendesen, sok nap alatt.
Node majd kiderül.
Válasz TYLLA46 #2623. hozzászólásáraááá nemhinném.
jó erős 30mm eső jött le itt nálunk szórás óta csendesen, sok nap alatt.
Node majd kiderül.
Válasz TYLLA46 #2623. hozzászólásáraNagyon úgy néz ki a dolog.
Milyen vita volt nem is olyan régen, hogy megérte-e korán kiszórni, meg mennyi hasznosult(t),ment pocsékba belőle stb. Még a végén kiderül, csak az járt jól, akit mindenki leszólt, hogy nem kellett volna....
Válasz Földönfuto #2620. hozzászólásáraIdőjárás előre jelzés????
Olyan ez az utóbbi években, mint a kuruzslás. Vagy bejön, vagy nem.
Nem volt az olyan rég, mikor március 15-én térdig jártunk a hóban, ráadásul sötétben. Azt is előtte párnappal tudták csak megmondani. Most is csak két ünnep közt mondták biztosra, hogy szilvesztertől hideg lesz
szerintem nagyon kevesen szórták ki a fejtrágyát eddig most meg már off![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Válasz broll79 #2618. hozzászólásáraHello-Szerintem aki most meg tudta csinálni,nagy valószinűséggel jól jár.Rögtön megkapta a csapadékot,egy jó hét azért kell,hogy a műtrágya felvehető legyen,utána meg már itt a március.Az előrejelzés szerint egyre melegedő idő várható.Aki most nem tudta kiszórni,valszeg csak vmikor márciusban tud rámenni.És lehet ,hogy ha vége a csapadékos időnek,2-3 hét is jöhet eső nélkül.Persze annak is meg van az esélye amit te mondol,hogy jöhet egy fagyos időszak,de ennek sztem kisebb az esélye.De ilyen a mezőgazdaság,néha kockáztatni kell-
Homokon kb mennyi csapadék mossa ki a nitogént?
Nem korai még ilyenkor kiszórni a kalászosokra? Mi lesz, ha jön egy komolyabb 1-2 hetes fagy? Nem tesz kárt a vetésbe? Mert ha ebbe a korai melegbe beindul, akkor fellazulnak a szövetei a sok nitrogén miatt szerintem.
Válasz borda77 (Joe) #2613. hozzászólására És ha karbamiddal szórom akkor az nem mosódik ki olyan hamar, mert lassan tárolódik fel nem?
Válasz kukaccsosz #2615. hozzászólására![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
Válasz B.laca #2614. hozzászólásáraOldotta!!!!![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
![smile tongue](/oldforum/images/smiles/tongue.gif)
Tegnap előtt éjjel megszórtunk 110 hektár búzát. Mostanáig esett 9 mm eső. Már megolvasztotta.![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Válasz esze-lény #2611. hozzászólásáraHomok és homokos vályog talajon nem véletlenül inkább 3 részben kell kijuttatni a nitrogént mert nagyon gyorsan olyan mélységben lesz a hatóanyag amit a tavasszal búza még nem tud felvenni azokon a mélységeken...
Válasz esze-lény #2611. hozzászólásáraigazad lehet
Válasz gazda001 #2610. hozzászólására170-200 mm csapadék kell ahhoz hoz a te talajodon lemosódjon a nitrogén hatóanyag.
Válasz Farkas István. #2590. hozzászólásáraEgypár éve történt nálam is február 9-én szórtam hajnali fagyon búzára 2q pétit, utána megenyhült és február végéig volt kb. 70-80 mm eső, hó vegyesen, na mondom annyi mintha a föld végén az árokba öntöttem volna a műtrágyát, ez biztosan elment a kis emberekig vagy még alább. Nem tudom mennyi ment el belőle de március közepére volt olyan búzánk hogy nem lehetett látni a sorát, és boka fölé ért..... Szóval én nem vagyok olyan biztos a teljes lemosódásban.
Az enyhe időjárás és a "folyamatos" csapadék.
Válasz gazda001 #2607. hozzászólásáraSzerintem az esőre meg az esőre meg az esőre gondolt!![smile surrender](/oldforum/images/smiles/surrender.gif)
![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
Válasz John Deere Power Shift #2606. hozzászólásáraA folyamatosan beígért csapadékon kívül említs még egy okot légyszíves!
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
A márciusi szórásra kell készülni ,február már nem lehetséges tobb okból.
Szombat reggel megszórtam a kalászosokat,igaz nekem most csak néhány hektár van.Az isőjárás előrejelzést nézve, lehet hogy ebben a hónapban már nem lesz erre több lehetőség.
Válasz szanberg #2597. hozzászólásáraSzanberg, Nálatok légi úton való kijuttatás az teljesen esélytelen?
Válasz Iceman86 #2602. hozzászólásáraGenezis pétisol 9-9-9 lombtrágya pl.vagy wuxal super
Válasz Matyi50 #2601. hozzászólásáraAkkor lomb trágyázzam inkább helyette? Ha igen mit javasoltok ár-érték arányban és mekkora dózissal? A Yarát akkor kirakom napraforgó mellé vetéskor és sorközműveléskor 90-90 kg/ha arányban
Válasz Iceman86 #2599. hozzászólásáravagy pakold ki napraforgó,kukorica mellé vetéssel egy menetben,vetés tetejére szerintem pazarlás
Válasz Iceman86 #2599. hozzászólására"megfelelő csapadékviszonyok esetén tavaszon is kijuttatható" ezt írja róla a gyártó,csak azt sajnos elfelejtik odairni,hogy nem a talaj felszinre szórva.. :(
Szerintem rakd el őszre.