Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR404.69 FtUSD389.71 FtCHF430.48 FtGBP484.73 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Kétélű a történet, mert ment már el a levesbe a korai nitrogén, de amúgy 60-80kg N hatóanyagot kikell lökni ilyenkor, eztán lehetlesz várni tőle valamit. természetesen kell neki később is de a lényeget ez fogja adni, a mennyiség ebből épül fel legjobban én azt tapasztalom.
Válasz #2333. hozzászólásra
A szomszédom szerint nem kell még ilyenkor szórni, kicsi még a növény, még megéldegél a kevésből is, majd ha nagyobb lesz akkor tesz rá..... Mondom huuuuhhh, de nem vitázom vele elég vaskalapos szegényem...
Tavaly, "csecsig" érő volt az árpánk átlag 8 Ak-földben 52q/ha 30 ha átlagában. Voltak 60 mázsás részek is(saccra), de voltak rosszabbak is. Az alap és a fejtrágyázás a legfontosabb.
Háát ha ez igy van akkor ne adj neki még nitrót se és megláthatod hogy még a szalmád se fog meg nöni és tényleg a szomszédodnak lesz igaza!! Ez mekkora nagy gondolat de tényleg
Viktor hozzászólásában az igazság. A lényeg hogy a búza/árpa a bokrosodás fázisában igényli a legtöbb nitrogént, ilyenkor mehet 1,5-2,5 q péti/ha pénztárca szerint, ez általában tél vége vagy nagyon kora tavaszi időszak, ilyenkor differenciálódik a termés mennyisége, az anyag mehet már akkor mikor még éjszakánként fagy.... A második de már kisebb nitrogén igényes időszak a szárba indulás kezdete általában márc. vége, ápr. eleje akkor mehet 1-1,5 q pénztárca szerint. A lombtrágyák, meg a 2-nél több részletben való kiszórás már csak hab a tortán.... de természetesen ismerni kell(ene) a talajt, annak tápanyag szolgáltató és magtartó képességét, így még hatékonyabb lehet a műtrágyázás.... tanulgass google a barátod (Kalocsai Renáto cikkeit, tanulmányait keresd, megéri elolvasni)
üdv! Az volna a lényege ennek, hogy ne egyszerre szórd ki a nitrogént ha így teszel akkor nyilván a szárra fog dolgozni és mire kell a kaja a kalászra elfogyott! Búzánál például ha virágzáskor is kap nitrogént az már a minőséget növeli nem pedig a szárat. Ez árpánál sincs másképp. A lényeg, hogy meg kell osztani az egész területre szánt adagot min 2 de 3-4 részre is. Attól függ mennyit szábsz rá. Én már 3 hete kiszórtam a búzára 3q/ha pétisót. Még fog kapni lobtrágyát gombaölőnél meg 2x 1-1,5q 34-s nutrogént.
Üdv!
Én még most kezdem a növény termesztést. Nincs tapasztalatom és kaptam egy hozzászólást helyi gazdától a nitrogén csak szalmát növeli. Kinek mi a véleménye, és ha így van mivel szorjam,hogy ne szalma legyen sok hanem termés. Árpáról beszélek mert az van vetve.
Jah a lényeg lemaradt, farnelli mindkettő, tőlük hoztam a magot, pontosabban egy tész-ben vagyunk, onnét van a mag. Hacsak valamiért meg nem keverték a vetési tervet, de az agronómus azt mondta farnelli van nekik is ott.
Azért az is szempont, hogy ugyanolyan fajta búzát vetett-e a ZRt? Most nekünk van 3 fajta búzánk kísérletből, de meg lehet őket különböztetni. Nem ugyanúgy indul meg egyik és másik is.
Buza 200-220pétivel leszórva meg vettetem 1500négyzetméter őszibúzát mert egyik táblába decemberbe derült ki hogy a szomszéd 4méterel felém van most ezt kisérletképpen bevetettük kiváncsi leszek lesz-e belőle valami.
Válasz #2318. hozzászólásra
Értem a 15 mili persze hogy nem mossa ki, csak viccnek szántam, a 100 mili hirtelen esőben már nem lennék biztos hogy nem viszi el. Bár a 8 hektáros táblám ősszel kapott 7-20-24-es komplexet 2 q-t és még kevertem 50 kg pétit hozzá. Nem szántottam alá, "csak" bele tárcsáztam kb 15 cm mélyre. Okt 15-én vetettem búzát bele 220 kg/ha mennyiséggel. A szomszédban ZRt ugyanezt az alaptrágyát tette, de nem nyomott hozzá pétit, és kb 10 nappal később vetette. Ránézésre az enyém sokkal üdéb, bokrosodottabb állapotban volt a múlt héten a szóráskor mikor néztem mindkettőt. Pedig volt csapadék, eső és hó is bőven a télen kb. megvolt a 150 mm dec. elejétől, a bokrosodáshoz pedig N kell ha jól tudom, (meg hideg, meg még sok tényező) de az egyforma volt a ZRt-nek is.
MÁS: A szerdán reggel szórt tábla amit a ház mellett könnyen szemlézek, erősen megzöldült, a tábla sarkai (1-2 négyzetméter) amit xarul sikerült berepülni a hajnali sötétben sokkal sárgábbak, még láthatóan viselik a tél nyomait.
Tavaly előtt itt 100 milin felül volt hóval együtt a csapadék ami be(ki) mosta a műtrágyát, volt egy darab a cégnek amiben csak egyszer mentek körbe a szóróval még jó időben aztán jött az eső , majd hó stb... Utána csak jóval később lehetett szórni, a szélén sokkal szebb lett a búza. Én is elszórtam arra a kevésre, bízok benne hogy jól tettem
15 mm bemosó (kimosó?) csapadékot kapott a múlt hét szerdán és pénteken hajnali fagyon elszórt péti. Ma néztem az egyik táblát (ház melett van) ismét csúszna szét a sár a cipőm alatt ha bele mennék, tehát rámenni egyenlőre lehetetlen. A jövő hetet elég szelesnek ígéri az biztosan sokat fog szárítani, és segíti a rámenést, de sztem a héten nemigen kell még próbálkozni.
Válasz #2310. hozzászólásra
Tavaly előtt kaptam 50 milit rá és nem lett rosz, sőt...... úgyhogy ebben bízok most is. Ha bejön ez az eső és aki nem szórt előtte az egyezkedhet a helikopteresekkel, vagy Nis Holgerson vadlibáival......
Itt a környéken a hosszú évek alatti megfigyelésem, és több gazda véleménye is az, hogy aki ki szórta korán a pétit, és rá jött akár 50-60 mili eső, még mindig jobban fejlett zöldebb állománya lett, mint aki "elkésett" vele, és a nagy esőzések után rakta ki ugyanazt a hatóanyagot. Biztos van az az eső mennyiség, ami már sok, de nem ez a 30-40 mili lesz az... Nyugi!
Válasz #2301. hozzászólásra
Ebben igazad lehet, tele van, az elmúlt 1 hónapban kb. 50-60 mm csapadéknak megfelelő hó volt, előtte meg rengeteg eső, szval igazad lehet
Válasz #2299. hozzászólásra
250 körül szórtam én is, kb. 1,5 hónap múlva tervezek, de már csak 100 kilót, bár ha a jövő hétre ígért 40-50 mm eső bejön nem tom mi marad belőle
Kérdésem lenne én 100-120kg Pétisoval szeretném kezdeni a szorást 3-4hét mulva meg szintén ennyit szornék kezdésnek kérdés ezt most egyszerre vagy igy megosztva a hatékonyabb?
tavaly 40 mázsa volt rajta(búza) egy hektár volt a próba. ki tuja milyen maggal, vettem 2 mázsát,vagyis kacsára cseréltem nem rossz az,most csávázott maggal vetettem tárcsa-sószóró-tárcsa. ha meg lesz most is annyi elégedett leszek szalmát is adott szépen.
5843 hozzászólás
Válasz #2345. hozzászólásra
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile flowers](/oldforum/images/smiles/flowers.gif)
Kb. 10 napja erről beszélünk, hol voltál???? Talán szórtad a műtrágyát????
Válasz #2339. hozzászólásra
Kétélű a történet, mert ment már el a levesbe a korai nitrogén, de amúgy 60-80kg N hatóanyagot kikell lökni ilyenkor, eztán lehetlesz várni tőle valamit. természetesen kell neki később is de a lényeget ez fogja adni, a mennyiség ebből épül fel legjobban én azt tapasztalom.
Válasz #2343. hozzászólásra
![smile blink](/oldforum/images/smiles/blink.gif)
Soká lesz még december!
Szombaton befejeztük a műkaki szórást.Vasárnaptól napi 2-5mm esik szép csendben!
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
Egész jól indul!
Hej ráérünk arra még![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
Jajj de ismerős!!
Válasz #2333. hozzászólásra
A szomszédom szerint nem kell még ilyenkor szórni, kicsi még a növény, még megéldegél a kevésből is, majd ha nagyobb lesz akkor tesz rá..... Mondom huuuuhhh, de nem vitázom vele elég vaskalapos szegényem...
Üdv!![smile flowers](/oldforum/images/smiles/flowers.gif)
Köszi mindenkinek a hasznos információt!!
Válasz #2331. hozzászólásra
csak éppen órán voltam ezért nem tudtam ilyen szépen hivaralosan leirni ahogy te ![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Pontosan igy van
Válasz #2335. hozzászólásra
Válasz #2328. hozzászólásra
Tavaly, "csecsig" érő volt az árpánk átlag 8 Ak-földben 52q/ha 30 ha átlagában. Voltak 60 mázsás részek is(saccra), de voltak rosszabbak is. Az alap és a fejtrágyázás a legfontosabb.
Válasz #2332. hozzászólásra
Nem titok!!!Tavaly gk csillag 6-7t/ha malmi 1 minőségben!!
és tényleg a szomszédodnak lesz igaza!! Ez mekkora nagy gondolat de tényleg![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile tongue](/oldforum/images/smiles/tongue.gif)
![smile tongue](/oldforum/images/smiles/tongue.gif)
![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
Háát ha ez igy van akkor ne adj neki még nitrót se és megláthatod hogy még a szalmád se fog meg nöni
Válasz #2329. hozzászólásra
Ha nem titok 6q műtrágyával milyen átlagtermések szoktak lenni?
Viktor hozzászólásában az igazság. A lényeg hogy a búza/árpa a bokrosodás fázisában igényli a legtöbb nitrogént, ilyenkor mehet 1,5-2,5 q péti/ha pénztárca szerint, ez általában tél vége vagy nagyon kora tavaszi időszak, ilyenkor differenciálódik a termés mennyisége, az anyag mehet már akkor mikor még éjszakánként fagy.... A második de már kisebb nitrogén igényes időszak a szárba indulás kezdete általában márc. vége, ápr. eleje akkor mehet 1-1,5 q pénztárca szerint. A lombtrágyák, meg a 2-nél több részletben való kiszórás már csak hab a tortán.... de természetesen ismerni kell(ene) a talajt, annak tápanyag szolgáltató és magtartó képességét, így még hatékonyabb lehet a műtrágyázás.... tanulgass google a barátod (Kalocsai Renáto cikkeit, tanulmányait keresd, megéri elolvasni)
Hát ez nem igaz így! Nézzen utána az egésznek a gazdatársad akitől kaptál tanácsot, mond neki!
üdv! Az volna a lényege ennek, hogy ne egyszerre szórd ki a nitrogént ha így teszel akkor nyilván a szárra fog dolgozni és mire kell a kaja a kalászra elfogyott! Búzánál például ha virágzáskor is kap nitrogént az már a minőséget növeli nem pedig a szárat. Ez árpánál sincs másképp. A lényeg, hogy meg kell osztani az egész területre szánt adagot min 2 de 3-4 részre is. Attól függ mennyit szábsz rá. Én már 3 hete kiszórtam a búzára 3q/ha pétisót. Még fog kapni lobtrágyát gombaölőnél meg 2x 1-1,5q 34-s nutrogént.
Üdv!![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Én még most kezdem a növény termesztést. Nincs tapasztalatom és kaptam egy hozzászólást helyi gazdától a nitrogén csak szalmát növeli. Kinek mi a véleménye, és ha így van mivel szorjam,hogy ne szalma legyen sok hanem termés. Árpáról beszélek mert az van vetve.
Válasz #2326. hozzászólásra
El bizony, egy darabig pihi
Válasz #2325. hozzászólásra
Hááát mondjuk tegnap!! Ma már el késtél vele
Jó estét az volna a kérdésem ha minden optimális volna már mint az idő meg a talaj akkor mikor lehetne legeredményesebben kiszórni a pétit a búzára?
Válasz #2322. hozzászólásra
Jah a lényeg lemaradt, farnelli mindkettő, tőlük hoztam a magot, pontosabban egy tész-ben vagyunk, onnét van a mag. Hacsak valamiért meg nem keverték a vetési tervet, de az agronómus azt mondta farnelli van nekik is ott.
Válasz #2322. hozzászólásra
![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Sőt fajtánként változnak a színárnyalatok is, megtapasztaltam már
Válasz #2320. hozzászólásra
Azért az is szempont, hogy ugyanolyan fajta búzát vetett-e a ZRt? Most nekünk van 3 fajta búzánk kísérletből, de meg lehet őket különböztetni. Nem ugyanúgy indul meg egyik és másik is.
Buza 200-220pétivel leszórva meg vettetem 1500négyzetméter őszibúzát mert egyik táblába decemberbe derült ki hogy a szomszéd 4méterel felém van most ezt kisérletképpen bevetettük kiváncsi leszek lesz-e belőle valami.
Válasz #2318. hozzászólásra
sokkal sárgábbak, még láthatóan viselik a tél nyomait. ![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Értem a 15 mili persze hogy nem mossa ki, csak viccnek szántam, a 100 mili hirtelen esőben már nem lennék biztos hogy nem viszi el. Bár a 8 hektáros táblám ősszel kapott 7-20-24-es komplexet 2 q-t és még kevertem 50 kg pétit hozzá. Nem szántottam alá, "csak" bele tárcsáztam kb 15 cm mélyre. Okt 15-én vetettem búzát bele 220 kg/ha mennyiséggel. A szomszédban ZRt ugyanezt az alaptrágyát tette, de nem nyomott hozzá pétit, és kb 10 nappal később vetette. Ránézésre az enyém sokkal üdéb, bokrosodottabb állapotban volt a múlt héten a szóráskor mikor néztem mindkettőt. Pedig volt csapadék, eső és hó is bőven a télen kb. megvolt a 150 mm dec. elejétől, a bokrosodáshoz pedig N kell ha jól tudom, (meg hideg, meg még sok tényező) de az egyforma volt a ZRt-nek is.
MÁS: A szerdán reggel szórt tábla amit a ház mellett könnyen szemlézek, erősen megzöldült, a tábla sarkai (1-2 négyzetméter) amit xarul sikerült berepülni a hajnali sötétben
Délelőtt megnéztem én is, 9 mm kaptunk holnapra még mond ködölést. Szépen eltűnt a műtrágya a föld tetejéről. Múlt hét pénteki szórás!![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Tavaly előtt itt 100 milin felül volt hóval együtt a csapadék ami be(ki) mosta a műtrágyát, volt egy darab a cégnek amiben csak egyszer mentek körbe a szóróval még jó időben aztán jött az eső , majd hó stb... Utána csak jóval később lehetett szórni, a szélén sokkal szebb lett a búza. Én is elszórtam arra a kevésre, bízok benne hogy jól tettem![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
15 mm bemosó (kimosó?) csapadékot kapott a múlt hét szerdán és pénteken hajnali fagyon elszórt péti. Ma néztem az egyik táblát (ház melett van) ismét csúszna szét a sár a cipőm alatt ha bele mennék, tehát rámenni egyenlőre lehetetlen. A jövő hetet elég szelesnek ígéri az biztosan sokat fog szárítani, és segíti a rámenést, de sztem a héten nemigen kell még próbálkozni.![smile nonono](/oldforum/images/smiles/nonono.gif)
![smile nonono](/oldforum/images/smiles/nonono.gif)
Mátyás nem talált,
tehát csinál...............,
jövő héten szórjuk, mert csak lesz fagy.![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Hozzánk is megérkezett az eső. Pontos milit nem tudok mondani. De 5-8 között lehet!! így már elolvadt a péti![smile drool](/oldforum/images/smiles/drool.gif)
Válasz #2313. hozzászólásra
![smile aikido](/oldforum/images/smiles/aikido.gif)
Hát valakinek csak rá kell dobni felülről.....
Válasz #2312. hozzászólásra
Helikopterek, meg Nis Holgerson vadlibái... Ez jó!
Válasz #2310. hozzászólásra
Tavaly előtt kaptam 50 milit rá és nem lett rosz, sőt...... úgyhogy ebben bízok most is. Ha bejön ez az eső és aki nem szórt előtte az egyezkedhet a helikopteresekkel, vagy Nis Holgerson vadlibáival......
Válasz #2309. hozzászólásra
Itt a környéken a hosszú évek alatti megfigyelésem, és több gazda véleménye is az, hogy aki ki szórta korán a pétit, és rá jött akár 50-60 mili eső, még mindig jobban fejlett zöldebb állománya lett, mint aki "elkésett" vele, és a nagy esőzések után rakta ki ugyanazt a hatóanyagot. Biztos van az az eső mennyiség, ami már sok, de nem ez a 30-40 mili lesz az... Nyugi!
Válasz #2308. hozzászólásra
Győr környékére 30-40 az előrejelzés, lehet hogy az már nem be, hanem leolvasztja??????
Szépen szitál felénk az eső, hál istennek ide 10 mm körül mond a hétre (szolnok megye). Olvad a 27-es!!![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Válasz #2306. hozzászólásra
az enyémre se ártana az eső![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Válasz #2302. hozzászólásra
pétisót!
Had menjen ha menni akar![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz #2301. hozzászólásra
Ebben igazad lehet, tele van, az elmúlt 1 hónapban kb. 50-60 mm csapadéknak megfelelő hó volt, előtte meg rengeteg eső, szval igazad lehet
Válasz #2300. hozzászólásra
azt írogatod már hetek óta tele a talaj vízzel akkor mélyre biztos nem megy
Válasz #2299. hozzászólásra
![smile unsure](/oldforum/images/smiles/unsure.gif)
![smile unsure](/oldforum/images/smiles/unsure.gif)
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
250 körül szórtam én is, kb. 1,5 hónap múlva tervezek, de már csak 100 kilót, bár ha a jövő hétre ígért 40-50 mm eső bejön nem tom mi marad belőle
Válasz #2298. hozzászólásra
én 250-et szórtam 4-6 hét mulva megint szórok ennyit
Kérdésem lenne én 100-120kg Pétisoval szeretném kezdeni a szorást 3-4hét mulva meg szintén ennyit szornék kezdésnek kérdés ezt most egyszerre vagy igy megosztva a hatékonyabb?
Válasz #2296. hozzászólásra
166-220 kg /ha pétisó megy el, a kis területre több megy el ...
ma reggel 6 kor már ismét szórtam
![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
de csak fél 9 ig lehetett... de dél után ismét kimegyek addigra felszárad és szépen lehet csinálni
Válasz #2292. hozzászólásra
nem rossz az,most csávázott maggal vetettem tárcsa-sószóró-tárcsa. ha meg lesz most is annyi elégedett leszek szalmát is adott szépen.
tavaly 40 mázsa volt rajta(búza) egy hektár volt a próba. ki tuja milyen maggal, vettem 2 mázsát,vagyis kacsára cseréltem
Válasz #2291. hozzászólásra
Jót nevettem!!! Gondolom csak viccnek szántad! :D