Hirdetés
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Tavaszi bokrosító hengerezés új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Napraforgó ára új
- Kukorica terményárak új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- Körbálázót, de milyet? új
- AKG támogatás új
- Agrártámogatások kifizetése új
671 hozzászólás
Gidafelvásárlásról tud valaki valamit?
Mekkorát, hol mikor mennyiért?
Válasz #169. hozzászólásra
én annak őrülnék ha mind a 2 lány felvette volna a bakot és ikreik lenének mind jerke
Válasz #168. hozzászólásra
az enyém az egyorátvolt a baknál megugrota 5 ször ez decemberben volt és remélem lesz 1 jerke és 1bak azaz ikrek ugyszokott.
Válasz #167. hozzászólásra
az enyémek annó november 6.-án nem biztos hogy felveték a bakot akkor hoztuk 2 hétig volt a bak de a nagyobbik anya az uj bakot bőkődi remélem sikeres volt a bak novemberbe mert akkor ha lessz jerke az utodokba az én saját bakom párosodhat vele
Válasz #166. hozzászólásra
nekem most 1van az öreglány most ellik majd .
Válasz #163. hozzászólásra
helló jelenleg van 3 kecském 2 lány és egy bak
Válasz #164. hozzászólásra
ez a szaporulat.
Válasz #163. hozzászólásra
Válasz #162. hozzászólásra
az enyém fejös és 8-eft. volt
Válasz #160. hozzászólásra
szép
A neve MEKK MESTER
Válasz #158. hozzászólásra
sajátom igynézki
Helló mindenkinek vettem egy 1éves bak kecskét 12.én 5000ft-ért
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.
-A gidát tényleg el kell adni mi után leválasztottuk az anyáról,vagy lehet után is tovább tartani őket egymás mellet?
A válaszokat előre is köszönöm
Válasz #155. hozzászólásra
Szerintem pont ez a lényeg,győzike sok pénzt ad érte.Zebracsíkos.
És mi lesz ha a fehér magyar parlagi tincses-t beugorja a
fekete magyar parlagi tincses?
És mi lesz ha minden összekeveredik mindennel?
Ez egy teljes káosz elmélet.
Sok sikert,remélem nem bántottalak meg.Csak viccnek szántam.
Helló mindenkinek szeretnék venni idén 2 anyának való fehér magyar parlagi tincses kecskét + hozzá 1 fehér magyar parlagi tincses kecske bakot és 2 anyának való fekete magyar parlagi tincses kecskét + hozzá 1 fekete magyar parlagi tincses kecske bakot jelenleg 2 keverék van hamarosan veszek egy bakot hozzájuk ja még a terveim kőzt szerepel a 10 anyának való szánenbtáli kecske + hozzá 1 szánentáli bak kecske és alpesiből 2 anyának való + hozzá 1 alpesi bakot 5 fehér hortobágyi racka anyának valót + hozzá 1 fehér hortobágyi racka kos és 3fekete hortobágyi racka anyának való + hozzá 1 fekete hortobágyi racka kos és még 2 magyartarka szarvasmarha anyának való és 1 magyar szűrke marha anyának való és 2 holstein friz anyának való ennyi a tervem az elkővetkezendő 5 évre mert ezek az állatok nagyon tetszenek
Köszönöm az ötleteket és a választ. A kecske táp egem annyira nem érdekel, nem is adtam nekik semmit. Tápot egyedül a hibrid csirkéim kaptak, de se a kecskék, libák meg a két malac se kapott semmilyen tápot. Nyaló sót mikor kell nekik adni? Az ólnak a padlózatnak ki mit ajánlana?
Válasz #151. hozzászólásra
"- A kecskét tehénnel egy ólban lehet-e tartani?"
Megkötve: igen
Szabadon passz.
A szálason kívül én csak szemes kukoricával etetem. Az viszont állandóan elótte van. Ha óvatosan szokatod hozzá nem zabál be.
Mintha zabot ajánlott volna valaki.
Aminek a szaporulata kevés (1-2) az ellik.
Aminek sok az fial.
A tv-ben azt láttam, hogy a sajtkészítés egy idő után egyedi trükkökkel lesz tökéletes. Vagy nem nem jön be és a kutya is jót eszik.
Amirúl sokat szeretnél tudni, beírod a keresőbe és nagyon nagyon bőven van róla. Az nem helyettesíti a tapasztalt hozzászólásokat.
A nyúllal tápot etetek. illetve itt is van olyan aki ezt javaoslta. Kecske tápról még nem is hallottam.
Olvasd végig a topikot! Megéri.
Tiszteletem!!!
Nekem 4 kecském van (1 bak,3 lány). A kecskéim még nem tejelnek mert mikor vettük őket a nyáron akkor 2 még kicsi volt az idősebbről azt mondták,hogy meg fog fialni még se fialt le mert a végén kiderült,hogy a bak(nem a saját bakom) az előző helyen be űzte de abból nem lett semmi .Azért kezdtem el őket tartani mert a tejet és a belőle készült terméket szeretném fogyasztani és árul Én kukoricát meg tritikálét adtam nekik szemestakarmányként meg szénát és kukorica szárat meg a szomszéd adott egy két jó féle csemegét a kecskéknek(cukorrépa,napraforgónak a tányérja,karalábét,tököt) meg néha akácfáról adtam nekik ágat. Én így tartottam őket (nem vágtam le őket csak ahol voltak el kellet költözniük egy darabig így most bértartásba vannak) Meg ha valaki tud kecsketarásról szóló könyvet annak a címe érdekelne. A sajtkészítésről tud valaki nekem bővebben írni? A válaszokat előre is köszönöm
Két kérdésem lenne az egyik:
- Ha az anya kecske megfial akkor a gidájával le kell őket rekeszteni a többi kecskétől?
- A kecskét tehénnel egy ólban lehet-e tartani?
Törzskönyves tenyészbak.
Válasz #139. hozzászólásra
Ment emil.
Válasz #147. hozzászólásra
Köszönöm és viszont kívánom neked és mindannyiunknak!!! (na jó nem teljesen mindannyiunknak országosan, de az itt fórumozóknak mindenképpen)
Köszönöm hogy tisztázódott a tejről folytatott eszmecsere. Mindenkinek jó egészséget, hosszú boldog életet kivánok, tejjel, vagy nélküle...
Szebb Jövőt!
Válasz #145. hozzászólásra
Ez is igaz. Az egyik ilyen volt, a másik meg olyan. Aki szereti váljon egészségére és érdekes, hog a teje nem kell, de a sajtot szeretem.
Válasz #144. hozzászólásra
Ahol jó a kecske,és gazda kapcsolat,ott sose lép,meg potyogtat bele.A félős ideges állat viselkedik úgy.
Válasz #142. hozzászólásra
Ja és a mocskos löttyöt arra értem, amikor a szaros patájával belelép, mert emelgeti a lábát, nem tetszik neki a fejés, meg esetleg belepotyogtat, belehullik a szőre.
Válasz #142. hozzászólásra
Teljesen egyetértek veled. Én is így gondolom főleg a bélrákos részét. Én tiszta ökológiai szuemléletű vagyok, nálam nincs a konyhán Delikát és egyéb szemét, méreg...
Kecsketejre visszatérve. Egészségesebb a fogyasztása, mint a kazeines tehéntejé. Tehéntej itatása kisgyerekeknél asztmát is okoz. Tudok egy-két dolgot a mezőgazdálkodásról és szinte mindent megtapasztaltam. Eddig volt olyan kecském, amelyiknek a tejének az ILLATA
akármit etettem is vele olyan volt. Voltak olyanok is, amelyeknek a teje bármit etettem velük akkor sem vette át a takarmány illatát. Én nem szeretem azt, amikor néhány liter tejcsiért le vagyok kötve, meg a napi kétszer összemocskoljam magamat télben, nyárban, mindig. Nem szeretem (már) a szart taposni, ha nem muszáj. Van jópár baromfi a ház körül, azoktól is herótunk van, ha valaha eltünnek még azt sem fogok többet tartani. A tehenet jobb illatúnak, tisztábbnak tartom, viszont azt meg főleg nem tartanék...bár a tejet meg imádom. Úgy messziről szeretem már ezeket a jószágokat nézni.
Tisztelt Lenz.
Lehet lötynek nevezni egy italt, de a mocskos löty kifejezés nem ide való.. Élelmiszerre nem mondunk ilyet. Egyébbként kinek a pap kinek a papné. Elfogadom hogy neked nem tetszik, de attól még nem mocskos valami, mégha szerinted löty is!
Tudod, illat, és szag között is van különbség, az egyiket, és másikat is másra, másra használjuk. Lehet a nem tetszik, nem jó az ize, de attól még nem mocskos lötty.
Kenyérben is ettem már rossz izűt, keletlent, de attól még megtanultam, nem dobok élelmiszert a kukába...stb.
élelmiszer nem egyenlő mocskos löty, mégha valakinek nem is izlik. Az igya meg a hűtés nélkül eláló "tejet", és 60 évesen gondolkozzon el vajon a rossz minőségű élelmiszerek miatt, tartósitószerek, adalékok miatt lett e rákos ...
A higénia, mint minden élelmiszernél fontos persze, de nekem az élelmiszerre használt MOCSKOS LÖTY kifejezés esett rosszul, mondhatni verte ki a biztositékot...
Válasz #138. hozzászólásra
Ja és mi abban a taplóság, ha leírom a véleményemet? Nekem meg az a taplóság, hogy egy mondat miatt, ami neked nem tetszett letaplózol engem. Szerintem ez inkább taplóság, mint azt írni a kecsketejre (ami mellesleg fedi is a valóságot), hogy mocskos lötty. Persze ez utóbbi eléggé szubjektív, de hát én nem szeretem, ha belelép a köcsögbe a kecske, vagy a szőre hullik bele, hogy mást ne is írjak. Fejtem én már kézzel kecskét is, tehenet is...
Válasz #138. hozzászólásra
Viccelsz? A tisztaság kivéve, ha gépi fejés sehol sincs a tehén tejéhez képest. Nekem nem kell se ezt, se azt bemutatni. Ahhoz, hogy nagyon tiszta legyen a tej, ahhoz nyírjad, tegyed állásba, stb. Ízre sem szeretem.
Aki nem szereti a kecske tejet, (mint én), az a húsáért tartsa.
A feleségem gyerekkorában azon nőtt fel. Ismerősömtől drága pénzért viszik apici babának, mert sok benne a "vitamin"
Ahol lakom dálutánonként kiviszek legelni. Leginkább őrzik, mert így biztos beviszik estével.
Ha kipányvázná, akkor sem tud kárt csinálni. De ezek negyon ügyes állatok és "mindenre képesek".
Bomba biztos hely kell nekik. "A gyümölcsfát fát felülről lefele kezdi megenni."
Ami a városinak külön előny, hogy tavasszal nem kell nyírni. A körmölés az azért egyszerűbb. Fejni és szaporítani nem kötelező.
Ha IDE téved egy városi, talán mindent meg tud a Kecske tartás rejtelmeiről.
Kapott szegény jószág hideget, meleget egyaránt.
A kukorica napi adagját már annyira megelemeltem, hogy nem bírja megenni, így bizonyára nem zabál be.
Amit illik tudni, ha most más kajából adok neki egyszerre nagyon sokat, akkor biztos, hogy elrontja a gyomrát és képes meghalni. Nálunk a jószág valmikor mindig megdöglött, de mostanság elpusztul, esetleg meghal. Miért is?
Talán azért mert már hobbiból is tartjuk?
És neve van, de azért még meg fogjuk enni. És nem aszért mert éhesek vagyunk, hanem mert ez az élet rendje.
Meg az is hogy a nappal kelünk és fekszünk. Nem úgy, ahogy a főiskolán "tanultuk"
Válasz #136. hozzászólásra
"Az a két-három liter mocskos lötty, amit tejnek neveznek"
Te ezt most komolyan így gondolod? Légy szíves, ne legyél ennyire tapló!
Válasz #136. hozzászólásra
Nemegésszen így van!Van 4 kisgyermekem,a havi tápszer számla 15000 ft volt,és ráadásul olyan büdös,sajnáltam a gyereket,hogy ezt issza.Van 4 fejősöm,elvan a kertben szabadon,és tudom a gyerekek egészségesen fejlődnek.
Válasz #135. hozzászólásra
Aki kecskét akar tartani, az minden mást felejtsen el mármint kert vonalon és nagy kopasz placc, erdő, vagy hasonló kell hozzá. Az a két-három liter mocskos lötty, amit tejnek neveznek nem éri meg a minden napi lekötöttséget, meg kínlódást.
Ha mutat nekem Valaki egy olyan kecskét, amelyik még szadi a levegét és nem okoz kárt azzal megfelezem a vagyonomat. ( a törlesztésem felét fizetheti).
Itt is olvastam, hogy a tetőt felülről lefele kezdi megenni. Kell ez nekem?
Vagy megkötve, vagy bomba biztos helység.
Öcsémnek van egy volt fiú kecskéje, amit szabadon tartott, egy évig. Már egy kisebb helyre, elkerítette. Az ott levő nyúlketrecet is kivette agy hónap után.
Vajon miért? Csak nem megette az üres ketrecet is?
Az udvaron volt még háram fekete racka is. Ezek annyi tengerimet ehettek, meg, amennyit csak akartak.
Igaz egy birka beteg lett és eltemette. Az valószínúleg csávázott babot evett és ahhoz nem volt hozzászokva.
Vajon a kecske tálalta-e neki e remek eledelt?
Válasz #133. hozzászólásra
Az egyik ismerősöm is már mondta, hogy az avataron látható Vilma nevű boszorkánynak már a szemén látszik, hogy azon töri a fejét, hogy hogy tudna velem kitolni. Volt benne igazság, mondjuk szerettem, csak hát a gyümölcsfáim és hasonlók....jaaaj.
Válasz #129. hozzászólásra
Ja és kecsketenyésztés csak erős idegzetűeknek...
Ha nem okoz kárt járhat szabadon is. Nálam volt, amikor 19 darab+ szaporulat lébecolt...
A mennyiség jó de ha lehet inkább oszd el naponta két felé, főleg a vemhesség második felében, mert a növekvő vehem miatt csökken a gyomor térfogata, ezáltal a befogadó képessége is. A várható ellés előtt kettő, de inkább három héttel vedd vissza az abrak menyiségét (kb. felére) és JÓ minőségű szálast adj neki ad libitum.
Miért nem szabadon tartod?Ha mozog,kevésbé fázik,meg kiválasztja a neki legmegfelelőbb helyet.
Ha délben egyszer kap 0,5 kg az jó lesz?
Amikor jönnek a mínuszok bekötöm a sötét meleg helyre.
Az úgy jó lesz?
Tavaly úgy telelt kettőegymás mellett, mert nem volt kitől kérdeznem.
Válasz #127. hozzászólásra
Jogos! De ne úgy vedd hogy percre pontosan és h csörög az óra!
Válasz #126. hozzászólásra
A rendszeres ellátást az állatok is szeretik.Te szeretnéd,ha a reggelidet néha este kapnád?
Az abrak összetételében nem találtam a zabot.
Egyik helyen fűtsek rá, a másik helyen az alom melegíti
Az abrakot naponta egyszer fogom adni neki.
Fontos, hogy azonos időben kapja, vagy mindegy hogy melyik időszakban?
Az Internet mindenben segít. VAgy majdnem.
Kereső:
kecske takarmányozása
kecske tartása
k. szappan
k. stb
Ez rövid, szakszerű és gyors.
http://anubis.kee.hu/pdf/oko3/juhkecs09.pdf
Az előzőhöz:
-Az abrakra vonatkozó rész teljes egészében igaz
-A huzatot nem bírja a kecske. Ha szél ellen véded és SZÁRAZ a helyük, akkor nincs gond
Válasz #121. hozzászólásra
Az abrakot ne tedd elé,lezabálhat,meg túlfejlődhet benne a kiskecske,ellési problémák.A kecske fázós állat,arra figyelj.
A fórum linkje kimaradt.http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=30&na_step=30&t=9043965&na_order=