Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak651 FtBenzin árak635 FtEUR410.17 FtUSD396.2 FtCHF435.92 FtGBP487.57 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Fórum
Ki milyen alapműtrágyat vesz az idén repce vagy búza...
mer felétek még mindig nem kotorták ki?
hiszen fél éve azt kiabálják, hogy sikerült egy 30 milliárdot elkölteni sebtibe, meg minden kész van.
gyönyörű.
30 milliárdból baszki a világ egyik felét átcipelném a másik felére az óceánon keresztül...
de komolyan, ha nem savas anyagot szednek ki belőle, akkor vidd rá nyugodtan.
(egyébként hülye voltam az előbb, persze, nem gipsz, a gipsz az savanyít. ökör voltam. visszaadom a diplomám...)
Az elsőt kenderföldnek nevezik az a 100q-ás kukorica hazája .
Eddig nem áradt ki mikor jött a vörös víz. Majd ha ideérnek a kotrással megmutatom nekik hova vigyék a termékeny iszapot hehe.
és egy utolsó, a lúgosakat meg savanyítsad, én úgy tudom, hogy a gyengén lúgos sokkal rosszabb, mint a savas. mert lúgba aztán semmi sem oldóik, ott minden kicsapódik, és erről a tudásomról még papírom is van :)
nah ezeken látom, hogy meszes talaj, ha jól sejtem.
meg ha jól emlékszem, a bakonyba vagy valahol, ott meg minden mész meg dolomit, ott aztán végképp nem értem. ott kavics sincs, ott még a beton is zúzott kőből készül.
érdekes.
uhh, ezt hogy csináltad?
nem elnyomtak valamit mintavételnél? nem trágyadomb helyéről vettek mintát? vagy mi történt ezen a földön?
erre gipsz kéne, nem is kevés.
a Marcallból nem tudsz kikaparni valamit? :)
nálunk volt ilyen régen állítólag, még a téesz időkbe, 40 éve, hogy ilyeneket mértek, aztán vagy igaz, vagy nem, de most már ezek a földek is normálisak. és kizártnak tartom, hogy gipszezték őket...
de mondjuk ott az elsőnél a foszfor is érdekes, meg egyébként, alapban nem sok P és K készlet van első blikkre.
mik ezek, kavicsbányák?
Válasz #240. hozzászólásra
ez nem biztos ,mert Tolnában 80%-ban az a gyakorlat,hogy ősszel 1-2 mázsa Map és két mázsa káli...Ez az alap és ez a 10tonna feletti kukorica záloga...
Válasz #239. hozzászólásra
azt be kell dolgozni a földbe, de lehetőleg ősszel, viszont kukorica alá nem igazán érdemes mapot tenni hacsak nem nagy a p-hiány.
ilyen amikor a skoda favoritos (vagy samara??) erősebbnek gondolta magát.
ha orrsúly lett volna, akkor máshogy alakul a meccs.
3 éve volt, de most is emlékszem, itt rakodtunk, de nem bírt várni 1 percet. neki mennie kellett, itt hisztériázott. micsoda balhé volt.
most olvastam valahol, hogy hogy kéne kiszámítani.
de szerintem ne ez határozza meg, túlmeszezni úgy sem tudod.
akkor meg annyit szórj, amennyit tudsz venni/szerezni/szórni.
én olyan 6,3-as phnál szórtam 10 tonna dolomitport, és lett 6,5ös a ph. tudom, a tiszta kalcium-karbonát jobban lúgosít, de vegyész témába otthon vagyok :)
olyan puffer hatása van talajnak, hogy tízszeres dózissal sem tudod elvinni lúgosba, és akkor is csak 2 évig...
nyugodtan szórjatok rá 5-10 tonnát, ennyit a trágyaszórók kiszórnak, de ne lepődj meg, észre sem fogod venni, ezt a mennyiséget nem fogod látni...
MAP-ról mit kell tudni, hogy körülbelül mennyi idő alatt bomlik le és felvehető a növény számára? (52% - P2o5)
Ősszel bedolgozva kell vagy akár télen vagy esetleg tavasszal is lehet rászórni?
Én tavaly használtam fertíliás kevertet. Nemtudom biztos benne volt a hatóanyag,egy krétával volt a bigbagra írva az összetétel. Nem volt valami bizalomgerjesztő.
Úgy jó lesz, kb. 40-50 kg/ha AN kell vetéskor (hengerezd le), tavasszal még ugyanennyit rászórni. Nem kell sokat, mert ledönti a szél. Ha kell valamiért permetezni, kén lombtrágyát tehetsz a lébe, javítja a minőséget
és ha vetés előtt elszórom utána rá a magot beleboronálom akkor tavaszit azt el lehet hagyni? vagy az még azért kell neki? és mivel? eléggé homokos a talaj felénk
562 hozzászólás
Nekem van nagyon sok ismerősöm, akinél bejött ...
Szóval azt hiszem nem egyedül vagyok ezzel.
Válasz #248. hozzászólásra
Igen, belőlem már a tapasztalat beszél.....sajnos
Válasz #259. hozzászólásra
mer felétek még mindig nem kotorták ki?
hiszen fél éve azt kiabálják, hogy sikerült egy 30 milliárdot elkölteni sebtibe, meg minden kész van.
gyönyörű.
30 milliárdból baszki a világ egyik felét átcipelném a másik felére az óceánon keresztül...
de komolyan, ha nem savas anyagot szednek ki belőle, akkor vidd rá nyugodtan.
(egyébként hülye voltam az előbb, persze, nem gipsz, a gipsz az savanyít. ökör voltam. visszaadom a diplomám...)
Válasz #256. hozzászólásra
Az elsőt kenderföldnek nevezik az a 100q-ás kukorica hazája .
Eddig nem áradt ki mikor jött a vörös víz. Majd ha ideérnek a kotrással megmutatom nekik hova vigyék a termékeny iszapot hehe.
Válasz #255. hozzászólásra
és egy utolsó, a lúgosakat meg savanyítsad, én úgy tudom, hogy a gyengén lúgos sokkal rosszabb, mint a savas. mert lúgba aztán semmi sem oldóik, ott minden kicsapódik, és erről a tudásomról még papírom is van :)
nah ezeken látom, hogy meszes talaj, ha jól sejtem.
meg ha jól emlékszem, a bakonyba vagy valahol, ott meg minden mész meg dolomit, ott aztán végképp nem értem. ott kavics sincs, ott még a beton is zúzott kőből készül.
érdekes.
uhh, ezt hogy csináltad?
nem elnyomtak valamit mintavételnél? nem trágyadomb helyéről vettek mintát? vagy mi történt ezen a földön?
erre gipsz kéne, nem is kevés.
a Marcallból nem tudsz kikaparni valamit? :)
nálunk volt ilyen régen állítólag, még a téesz időkbe, 40 éve, hogy ilyeneket mértek, aztán vagy igaz, vagy nem, de most már ezek a földek is normálisak. és kizártnak tartom, hogy gipszezték őket...
de mondjuk ott az elsőnél a foszfor is érdekes, meg egyébként, alapban nem sok P és K készlet van első blikkre.
mik ezek, kavicsbányák?
A harmadikra vajon mit kellene szórni, hogy teremjen 30q búzát?
Az kb ugyanannyi mint 5mázsa 27-es,de nem rítka arra a 140 mázsa sem a végére az már elég szép "nagy szám"
Válasz #252. hozzászólásra
Az nem nagy szám, nálunk megvan 3.5-4 mázsa amónium nitráttal is.
Nem,nem,nem csak ilyenkor és tavasszal 5-6mázsa 27-est...(látom teszene egy tízenkét tonnás év
Válasz #250. hozzászólásra
És ezen felül tavasszal is szórnak még foszfort és káliumot,vagy csak nitrogént?
ez nem biztos ,mert Tolnában 80%-ban az a gyakorlat,hogy ősszel 1-2 mázsa Map és két mázsa káli...Ez az alap és ez a 10tonna feletti kukorica záloga...
Válasz #243. hozzászólásra
Nekem erre a kevertre, 8:23:30 + 1,5 % mészre 134ezret mondtak, ez mostani ár, múlt héten nem volt ár.
Megvetted?
Válasz #246. hozzászólásra
Látom felébredtél...
Válasz #245. hozzászólásra
Nem hinném , és még nitro sincs benne...
Válasz #244. hozzászólásra
???
Te vagy az első itt a fórumon...akinél bizonyított a timac
MAP helyett szuperfoszfát? Az gyorsabban bomlik?
Na nekem eldőlt, Timac lett a befutó. Kötött területen 49NPS.
Idén bizonyitott, remélem most sem okoz csalódást!!?
Mi repce-buza alá is map+kálit szoktunk,most 121ezer/t
3repce,2mázsa buza...boqballe szoroval szorjuk,tökéletes!
Válasz #241. hozzászólásra
Ja . Kissé lassan oldódik , bomlik és hosszan ...
Csak tavasszal kiszórva nem tudna eléggé feltáródni.
Szóval akkor van neki elég sok lebomlási ideje, ha ősszel kell. Erre lettem volna kíváncsi.
Válasz #239. hozzászólásra
azt be kell dolgozni a földbe, de lehetőleg ősszel, viszont kukorica alá nem igazán érdemes mapot tenni hacsak nem nagy a p-hiány.
Válasz #230. hozzászólásra
MAP-ot ha mondjuk kiszórnád ősszel/télen, akkor azt még tavasszal a kukorica fel tudja venni? Tavasszal magágykészítés előtt nem lenne jó kiszórni?
Válasz #237. hozzászólásra
nah most meg kétszer is leírom, hogy előbb nem illesztettem be?
valami nem kerek ezzel a felülettel...
Válasz #234. hozzászólásra
a kb 10 tonna az annyi, amit látsz kihullani...
ilyen amikor a skoda favoritos (vagy samara??) erősebbnek gondolta magát.
ha orrsúly lett volna, akkor máshogy alakul a meccs.
3 éve volt, de most is emlékszem, itt rakodtunk, de nem bírt várni 1 percet. neki mennie kellett, itt hisztériázott. micsoda balhé volt.
most olvastam valahol, hogy hogy kéne kiszámítani.
de szerintem ne ez határozza meg, túlmeszezni úgy sem tudod.
akkor meg annyit szórj, amennyit tudsz venni/szerezni/szórni.
én olyan 6,3-as phnál szórtam 10 tonna dolomitport, és lett 6,5ös a ph. tudom, a tiszta kalcium-karbonát jobban lúgosít, de vegyész témába otthon vagyok :)
olyan puffer hatása van talajnak, hogy tízszeres dózissal sem tudod elvinni lúgosba, és akkor is csak 2 évig...
nyugodtan szórjatok rá 5-10 tonnát, ennyit a trágyaszórók kiszórnak, de ne lepődj meg, észre sem fogod venni, ezt a mennyiséget nem fogod látni...
Válasz #233. hozzászólásra
6-os ph-nál te mennyi meszet szórnál?
a kötöttség 60 KA vagy afölötti
Válasz #231. hozzászólásra
attól függ milyen a földed.
adj talajminta eredményeket, és arra tudok mit mondani.
igen nagy baj volna, ha anélkül meg tudnám mondani...
Válasz #231. hozzászólásra
Ha döntöttél má mind1...
Na most döntöttem el, hogy vetek repcét erre az évre.
Ki mit javasol alaptrágyának rá??? (már döntöttem, csak kiváncsiságból kérdezem)
Válasz #229. hozzászólásra
Őszön . Sokáig érezteti hatását az biztos...
Most hallottam friss árat 155000/t Fertillia.
MAP-ról mit kell tudni, hogy körülbelül mennyi idő alatt bomlik le és felvehető a növény számára? (52% - P2o5)
Ősszel bedolgozva kell vagy akár télen vagy esetleg tavasszal is lehet rászórni?
Válasz #226. hozzászólásra
8-24-24, 2,5q/ha, aztán csókolom.
A pannon-trade Greensoil komplex műtrágyával kapcsolatban valakinek vmi tapasztalat, infó?
Repce alá ki milyen okosságot fog szórni idén??
Homokon gazdálkodtok, vagy lehozzátok az összes szármaradványt a talajról???
Válasz #220. hozzászólásra
Ja , vagy 3 évig .
Baromság hogy össze vissza szóródik meg ilyenek . Mindig kiváló , friss , pormentes 8-20-30 -as kevertet szórtunk .
Mi Bogballe műtrágyaszóróval nyomtuk ki és tökéletesen egyformán terült...
Én a helyedben nem kevertet használnék ...
Válasz #220. hozzászólásra
Én tavaly használtam fertíliás kevertet. Nemtudom biztos benne volt a hatóanyag,egy krétával volt a bigbagra írva az összetétel. Nem volt valami bizalomgerjesztő.
Én az idén 49NPS-t, vagy 8:24:24-est fogok használni búzába, nitrogént nem adok neki, majd csak tavasszal ...
fertiliás műtrágyákkal van valakinek tapasztalata?
Válasz #218. hozzászólásra
Úgy jó lesz, kb. 40-50 kg/ha AN kell vetéskor (hengerezd le), tavasszal még ugyanennyit rászórni. Nem kell sokat, mert ledönti a szél. Ha kell valamiért permetezni, kén lombtrágyát tehetsz a lébe, javítja a minőséget
és ha vetés előtt elszórom utána rá a magot beleboronálom akkor tavaszit azt el lehet hagyni? vagy az még azért kell neki? és mivel? eléggé homokos a talaj felénk
Válasz #216. hozzászólásra
Alá tedd a tápanyagot, ne taposd feleslegesen
ha pl elvetem szeptember végén a tritikálét kelés után mivel éri meg megszórni? vagy megéri-e? vagy csak tavasszal adni neki valamit?
"egyszóval", semmit... Esetleg Radistart 18kg-ot tő mellé és kapálva lesz KÉÉÉTSZER is
Válasz #212. hozzászólásra
Nejlont , mielőtt kiengedjük a kombájnból...
Vagy mire gondolsz , műtrágyára ? Na azt nem kap ennyiért.
Esetleg ha lemenne az ára a 15-25 NP-nek úgy 8ezer körülire...
Válasz #212. hozzászólásra
8-24-24, 2,5q/ha
Eddig úgy van, aztán bármi lehet...