Gázolaj árak 639 Ft Benzin árak 631 Ft EUR 405.52 Ft USD 392.46 Ft CHF 431.59 Ft GBP 487.09 Ft

Fórum

Kinek milyen a repce, illetve a búza?

Létrehozta: drifter23 , 2009-07-03 19:33:43

Kedvencekhez Segítség

25261 hozzászólás
#14411 ermike
2018-03-29 22:18:17

Válasz .Feco. #14408. hozzászólásáraSzerintem az osztatlan tulajdon is lassan megszűnik. nekem is sikerült pár korábbi osztatlan teljesen megvásárolni, sokan kimeretik és talán lesz is valami a kimérésekből. De tényleg agyrém, én 1600 ha szavaztam annak a fele volt osztatlan! de muszaly volt osszeszedni mindent mert a helyi politika nagyon bele akart szólni a vadaszatban, de sikerült a helyi vadászokat előnybe hozni, sajnos sok helyen a nyírségi nagyszájúak nyertek vagy föld nélküliek, mert voltak olyanok akik inkább velük egyezkedtek mint a helyiekkel, Pont mint MF meg Radocz példáját követve!!!

#14410 szanberg
2018-03-29 22:14:48

Válasz ermike #14398. hozzászólásáraKíváncsi lennék te hányszor vadásztál tavaly, én csak itthon a saját területen 130-szor(persze sokszor volt ,hogy hajnalban is meg este is meg ezt folyamatosan vetés-aratási idő között) szóval túl sokat tényleg nem voltam a puhában, épen ezért idén kiadtuk 8 embernek az ottani kb. 100 hektár szántót, tavaly is ki kellett volna csak mindenki nyugodtan volt mert jó lesz ez, de azért mindenki rájött egy év után, hogy ha nem húzzuk az igát ketten-hárman akkor bedűlt volna az egész.

A terv pedig teljesítve lett de kértünk többet, mert látod, itt azok a vádak, hogy mindig ugyanannyit kér a VT, hát mi emeltünk, nem leszek szívbajos ha tavaly 20disznót lőttem idén 30-at fogok (persze ha nem viszi el őket a dögvész)

Nekem már csak annyi a bajom, hogy mindenkinek ki lett fizetve a vadkárja maximálisan, mi tizenévig toleránsak voltunk, több 10milliót nem kértünk el összesen, most meg mindenki kéri a legutolsó centet is a mai világban kivétel nélkül, ez kicsit bánt emberileg mert nem azt kapja az ember mint amit adott. (ezt ne vedd személyesnek, szalonnai laposon korrekt egyezség történt tavaly ősszel, le a kalappal!)

#14409 Diesel Tibor
2018-03-29 22:14:10

Válasz laikus87 #14407. hozzászólásáraEz a nyúl kérdés sem igazán így van ,mert emlékszem 7-8álltalánosban jártunk nyulat hajtani az iskolából,volt ,hogy 1000db volt egy napi hajtásban,csak akkor a parasztoknak nem volt földje max az egy hold háztáji így aztán nem érzékelték,hogy sok vagy nem,engem sem érdekelt csak jelzem ma még a tizede sincs és ez is sok.smile cowboy

#14408 .Feco.
2018-03-29 22:08:04

Válasz szanberg #14404. hozzászólásáraAzért nagy cécó mert 20 évente egyszer kell iylet csinálni, és midenkinek 30 percig magyarézod hogy egyáltalán mi ez az egész... bejáratott rendszerrel menne haladósan! Amúgy VT-től föggetlenül az osztatlan közöst, mint fogalamt is ki kellene már vezeti még a napi szóhasznlatból is, mert agyrém az egész! Csak azért volt régen, hogy a téeszek könnyebben kiforgassák a kisebb gazdákat, meg nehezebb legyen elaprózni a nagytáblákat!

Nincs profilkép
#14407 laikus87
2018-03-29 22:05:38

Válasz jamo #14406. hozzászólásáraEzek még szaporítanák is a nyulakat, ha tehetnék... 33 ezer ft/db áron viszik az olaszok. A napraforgó táblákon meg szinte minden tő mellé jut egy nyuszi.

#14406 jamo
2018-03-29 22:03:07

Válasz Diesel Tibor #14399. hozzászólásáraÉn nem fogok vadászni.

Ugyanmár! józan paraszti ésszel... ismeri a területét, látja hogy elmúlt évbe mennyi volt az ejtett vad, mennyit változott a vadkár? Ha nő az ejtések száma és mégis nő a vadkár is akkor drasztikusabban emeli az üzemtervet.... addig míg nem normalizálódik a vadkárhelyzet. Ha más országokban megtudják oldani akkor nálunk is meglehetne. Egyszerűen nem érdeke a vadászoknak hogy visszaszorítsák az álományt. Van egy kis hőbörgés a gazdák részéről de majd elmismásolják valahogy és élnek mint marci hevesen.smile hammersmile hammersmile hammer

#14405 ermike
2018-03-29 22:00:51

Válasz laikus87 #14403. hozzászólásáranem csak túl lappal lehet igazolni, olvasd el a vadászati törvényt abban le van mit kell elfogadni igazolaskent, földtulajdonosoknak minden évben kell ülésezni, egyszer próbáld ki okosabb leszel!

#14404 szanberg
2018-03-29 21:57:28

Válasz .Feco. #14363. hozzászólásáraFogalmad sincsen mekkora cécó lebonyolítani egy ilyen eseményt, ha évente lenne ez kb. az összes vadász xarna bele az egészbe de tényleg, itt hazánkban az osztatlan közös országban amikor többezer embertől kell megszerezned a föld szavazati jogát csak egy kis VT esetében, ha csináltad volna nem írnál ilyen marhaságokat, nem beszélve ha van ellenzék akkor megy a harc közben van ahol még most sincsen bejegyzett VT egy esztendő eltellte után, ne mond, hogy ezt akarod mert az nagy káosz lenne.

Meg az is ha a földtulajdonos fizetne a vadásznak, hogy menjen és lőjje ki a vadakat a földjéről, nem fizetne senki semmit, egyébként ebben benne lennék, a sajátjaimat megőrizném magamnak, a többiek meg fizessenek ha bírnak de ez nem németország, itt nem bírnák ezt a gazdák.

Nincs profilkép
#14403 laikus87
2018-03-29 21:57:11

Válasz szanberg #14400. hozzászólásáraIgazad van, fogalmam sincs, apám szokott eljárni közéjük, ha jön a meghívó, mert többségüket ismeri a tsz-időkből, én ha tehetem, távol tartom magam ettől az egész közegtől. Annyit tudok, amennyit neki is mondtak, hogy hiteles tulajdoni lap kell hozzá, én meg azt nem fogok kikérni, mert nem ér annyit az egész történet...

Nincs profilkép
#14402 .Richard.
2018-03-29 21:56:08

Válasz szanberg #14357. hozzászólásáraA 90 es èvek vègèn szàntòk hatàrai .'szàntokhoz vezető utak vizpartok bozòt mentesek voltak . Minden tüzifa volt. Bizonyitja'hogy a jelenleg èrintetlenen 30èves fàk vannak. Ez szerintem elèg előny a vad portyàzàsànak. Őz'szarvas'disznò hàny utòdot hoz vilàgra ma.? Az akkori mezőgazdasàgi tevèkenysèg mennyire tizedelte a vadat? Pl. Vegyszer.Kaszàlò ma alig van de làncal zörögj a vad miatt. Règen lekaszàltàk? Lehet'hogy voltak telek amikor volt 2 Uaz a környèken ès nem is etettèk tèlen? Ma napi4 l 200as meg Ford nyektet a hatàrba mindenfèle tennivâgyàssal. Ha nem jön külföldi vadàsz akkor nem kell a vad sem?szerintem ez a sok apròsàg segiti a vadat. Nem azt gondolom'hogy règen jò volt'mrt pl. Nyulak akkor nem voltak. De a mai problèmàt okozhatjàk.

#14400 szanberg
2018-03-29 21:52:52

Válasz laikus87 #14362. hozzászólásáraFigyelj csak ezt marhára rosszul értelmezed, a bérleti díjjat nem a vadásztársaság fogja neked kifizetni, hanem a földtulajdonosi közösséged vezetője! Akit te magad is megszavaztál, vagy nem mert nem mentél el a közgyűlésre. Tudom most mondod, hogy azt sem tudod hol van ez ki ez, de akkor menj be a jegyzőhöz és kérd ki az iratanyagot róla, vagy az ott jogosult VT-hez és majd elmondják, a vadásztársaság minden évben átutalja a közösség számlájára a bérleti díjjakat onnantól kezdve a pénzzel nem rendelkezik.

Az utak karbantartása is megoldható ezekből a pénzekből, az 5 éven túl nem kért pénzek maradnak a közösség számláján és annak sorsáról ők maguk döntenek. Mi megszavaztuk régebben is az előző ciklusban, hogy ezekből a pénzekből tegyük rendbe a födútjainkat, béreltünk grédert, árokásót, vettük 100tonnányi követ, adtam 3 traktor pótkocsival, saját rakodóval pakoltuk fel telephelyen az anyagot és hordtuk ki, kint pedig a bérgépek építették belőle az útakat. Mindez csakis rajtad és a földműves kollégáidon múlik, ennek semmi köze a vadászathoz!

#14399 Diesel Tibor
2018-03-29 21:52:14

Válasz jamo #14391. hozzászólásáraEnnek ellenére egyre többen vizsgáznak ,legyél te is köztük,nálunk az úgy van ,hogy 700000ft ha nincs földed,ha van akkor 350000 éves díj 70000/év.Üzemterv becslés,mondok egy példát ,egy szigeten a levegőből megbecsültek a vadállományt,megtörtént eset valahol.90db számoltak másnap megszámolták a földről 300db lett,eldöntötték,hogy lelövik az összeset 600db lett,hát ez így megy.felmértek egy 4hekis erdőmet hivatásos erdészek köböztek ,kijött 480Kméter,ennyiért megveszik mondom nekik vágás depózás és amit visz a kamion azt fizetik 890Kméter lett.smile devil

#14398 ermike
2018-03-29 21:49:02

Válasz szanberg #14357. hozzászólásáraGratulalok!!! Ha nem sikerül kilőnöd az általad brutalisra emelt tervet fizetheted majd a Vadkár 100 % át, így is nyugodtan túllőhetted!!!

Ennek csak örülni fogunk smile tonguesmile tonguesmile tongue!!!!

az elmúlt évben is nagyon szerény volt a vadász mozgás a Szalonnai területen, de úgy látom most még több kár lesz!!!smile devilsmile devilsmile devilsmile helpsmiliesmile helpsmiliesmile helpsmilie

#14397 ermike
2018-03-29 21:41:44

Válasz Mf-es? #14364. hozzászólásáramekkora egy tetű ötlet!!!!

#14396 jamo
2018-03-29 21:41:05

Válasz laikus87 #14394. hozzászólásáraÉs az itt leírtakat még tudnám fokozni. smile w00t

Nincs profilkép
#14395 cyclo-400
2018-03-29 21:39:17

Válasz Diesel Tibor #14387. hozzászólásáraTehát fizetek ötezret, mint vendég vadász, de nem löhetek? Ezt én is
szoktam csinálni csak puska nélkül!
Persze nem is fizetek!smile lol

Nincs profilkép
#14394 laikus87
2018-03-29 21:38:46

Válasz .Feco. #14390. hozzászólásáraMeg nagyon erős gyomor, hogy az adott település, régió "leggusztustalanabb" embereiből a legtöményebb koncentrációt elviseld... Komolyan, még ha ez ingyen lenne, vagy fizetnének érte, még akkor se!!! Öntelt, nagyképű szarházik gyülekezete, hatalmas színház, egymásnak is jópofiznak, megy a seggnyalás, aztán ha úgy van akkor mennek egymásnak, meg hátba szúrják a korábbi "jó barátot"...

#14393 Diesel Tibor
2018-03-29 21:38:28

Válasz .Feco. #14385. hozzászólásáraÁcs a szakmám de egy fürdőkád nem fog ki rajtamsmile thumbupcool,viszont nem tudlak elképzelni egy zsigerelés közben,ha lettél volna katona most tudnál alkalmazkodni az öregekhez,mondjuk ez nekem is nehezen megysmile biggrinén is 4-5 órákat alszom, meg 1-2 a lesen így kijön valahogy a napi szükséges.Nem tudom milyen támogatást tudnak felvenni.smile confused

#14392 jamo
2018-03-29 21:37:27

Válasz csoppika #14389. hozzászólásáraAz a második falu tőlem.smile cowboy

#14391 jamo
2018-03-29 21:36:16

Válasz Diesel Tibor #14387. hozzászólásáraNe keverjük már össze dolgokat!

Mennyit kell letenni, hogy tag lehessen az ember a társaságban? Vagy vegyek fegyvert, vizsgázzak és utána minden esete perkáljak a vtnek 5000ftot hogy őrizhessem a földem?

Ha ha! Nem lőhetnek annyit?! Ki írja az üzemterveket? Itt a mostani vtnek is a kettővel ezelőtti vt. üzemterve van leadva és engedélyeztetve. Csak a borítót cserélik rajta. Nem nézi azt senki. Ha többre kérnének engedélyt akkor több kilövés lenne engedélyezve. Ha tudatosan nem becsülnék alul az álományt akkor több kilövés lenne engedélyezve....

De ezek még a saját terveiket se teljesítk, szarvasból hogy meglegyen a terv paíron kilövik és megveszik maguknak saját felhasználásra. (ők mesélték) A szarvas meg legeli szépen tovább a repcémet a valóságban. Disznóból meg meg se lövik a tervet. Nem tudják teljesíteni.

#14390 .Feco.
2018-03-29 21:34:27

Válasz Diesel Tibor #14387. hozzászólásárajah, persze, tanfolyamok, vizsgák, fegyverszekrény, lőtér, normális golyóspuska meg normális távcső, plusz egy sörétes, némi ruházat meg egyéb felszerelés, másfél milliónál tartunk, és akkor még nincs rá külön erdőben szétcseszhető terepjáród, mert te sem az ódiba akarod berakni a vérző kibelezett sáros vadkant...

#14389 csoppika
2018-03-29 21:34:14

Válasz Diesel Tibor #14384. hozzászólásáraEzen voltam töltő kezelő...csak az utánfutó volt Zil után... Nagyorosziban volt éleslövészet...
50-es szarvas rudlira ideális...lenne...

#14388 .Feco.
2018-03-29 21:31:59

Válasz Diesel Tibor #14387. hozzászólására",csak nem lőhetnek többet mint amennyit lehet,van erre is szabály"

igen csak ez a szabály alapvetően azon alapszik, hogy maga a vadászmester határozza meg a terület eltartó képességét, a jelenlegi vadpolullációt, meg hogy a kilövési terv alapján mely állatfajból mennyit lehet kilőni. Arra csalnak amerre akarnak, sőt év közben is módosíthatnak kérésre... ez full szubjektív, hasraütős dolog, mint a NAK termésbecslése... Aki már látta hogy csinálják az ezeket el sem olvassa..

#14387 Diesel Tibor
2018-03-29 21:28:30

Válasz jamo #14379. hozzászólására"Anyagi háttér" ezt még te sem gondolod komolyan,Egy új bajkál 30-06os 100000ft vizsga ugyan annyi,egy sörétes megint ennyi,oszt pont.Tagnak sem kell lenni hívasd neg magad vendégnek vagy kifizetel 5000ft egy kiülésért.A vadászok bírnak a vadkárelhárítással,csak nem lőhetnek többet mint amennyit lehet,van erre is szabály,ezért mondom legyél vadász,menjél el már oszt vizsgázz le,menni fog neked is,fiatalabb vagy mint én.smile cowboy

Nincs profilkép
#14386 cyclo-400
2018-03-29 21:27:37

Válasz laikus87 #14382. hozzászólásáraLentebb én is erre céloztam azért ajánlgatják gúnyos mosollyal, mert
ha akarnád se engednének be, ez igy van
eljön a "tag" bivalyb.. és majd ö
akar Széchenyi Zsigmond Grofot játszani
a másfél millás rucikájában.

#14385 .Feco.
2018-03-29 21:26:09

Válasz Diesel Tibor #14383. hozzászólásáraAzért vízvezetékszerelő tanfolyamra sem megy el az ember mielőtt venne egy fürdőkádat, hogy majd beköti, hogy mások ne barmolják szét a lakást...

Vadász lehet bárki, én is az vagyok, de mivel nincs kedvem a sok butasághoz meg nézgetni a sok idiótát körülöttem, meg "nagy öreg vadászok" seggét nyalni hogy egy kicsit jobb helyem legyen a hajtásnál így a helyi vadásztársasággal nem is fogalalkozom, néha elmegyek "fizetővendég-szolgáltatásra" meg gondolkodtam már korábban egy vadászati csomagon, és kész. Hobbivadásznak ez a dolga, nyílván szezonban mikor alapból 4-5 órákat alszom nem fogok kikóborogni még a lesen gubbasztani, de ez nem is az én dolgom! Azért van a HELYI VT hogy ő intézkedjen a vadak felől. Igenis az van, hoyg tudatosan szaporítják, mert ez nekik üzlet. Ezért ők pénzt kapnak, ezért ők támogatásokat vesznek fel, ez az ő dolguk, és nem az enyém. KB olyan, mintha kihívnám a szerelőt a traktorhoz, és ő cigarettázva meg kávézgatna facebook-ozna a mobiljáról én meg szerelném mellette a gépet, amikor jó akkor írna egy számlát, beülne a kocsiba és elmenne...

#14384 Diesel Tibor
2018-03-29 21:19:30

Válasz csoppika #14378. hozzászólásáraÁgyúval verébresmile cursing ,te még katona sem voltálsmile biggrin

#14383 Diesel Tibor
2018-03-29 21:15:16

Válasz cyclo-400 #14377. hozzászólásáraCsak ,hogy lássátok a másik oldalt is.Én is ilyen megfontolásból lettem vadász,5éve vagyok csak vadász a családom le és felmenő ágában sosem volt senki vadász,5évval ez elött sem jelentettem sosem vadkárt,de azért csak volt nekem is,elmentem levizsgáztam,helyi társaság felvett mint föld tulajt,azóta ha vadkárom van köszönhetem magamnak mert nem voltam elég kitartósmile cowboy

Nincs profilkép
#14382 laikus87
2018-03-29 21:15:08

Válasz Diesel Tibor #14375. hozzászólásáraNem is vadászhatnék a saját földemen, hiszen a vadásztársaságba nem lehet csak úgy bekerülni, sőt (nem tudom máshol hogy van), de itt még örökölni sem lehet a tagságot. Erről ennyit...

Nincs profilkép
#14381 cyclo-400
2018-03-29 21:15:02

Válasz csoppika #14378. hozzászólásáraEzaz , ez ez elég hatékonynak látszik!!!smile lolsmile lol

#14380 jamo
2018-03-29 21:14:08

Válasz Diesel Tibor #14375. hozzászólásáraÉs miért nem tudja mewgvédeni? Mert túl van szaporítva az álomány. Miért van túlszaporítva? Hogy pénzes vedégvadászok szivessen jöjjenek mert mindig terülj terülj asztalkám van nekik ha megfizetik.

#14379 jamo
2018-03-29 21:11:54

Válasz Diesel Tibor #14375. hozzászólásáraSenki sincs rákényszerítve, hogy vadász legyegyen. Ha valaki vadász akar lenni akkor vállaja az árnyoldalait is a vadászatnak ne csak azt, hogy ha kedve tartja akkor kimegy és lő egyet kettőt. Másfelől biztosan lennének páran akik szivesen vadásznának csak nincs meghozzá az anyagi hátterük. Ha nem bírnak a vadászok a vadkárelhárítással akkor engedjenek be maguk közé szegényebbeket is akik valószínűleg lekesebben csinálnák. Ja hogy akkor nem lehetne zsíros vendégvadászatoakt csinálni és nem lenne belőle bevétel a vtnek. Ha bevételt generál a vt a gazdák földjein nevelt vadakból akkor fizessen érte a gazdáknak. Ha nem akar fizetni érte akkor pedig engedjen oda olyanokat akik szvesen vadásznának csak nem telik nekik rá.

#14378 csoppika
2018-03-29 21:10:31

Válasz csoppika #14376. hozzászólásáraVégülis egy ilyen szerelvényre gondoltamsmile lolsmile biggrin

#14376 csoppika
2018-03-29 21:00:55

Válasz Diesel Tibor #14375. hozzászólásáraZu-23-ra adnak ki engedélyt???smile lolsmile lolsmile lolsmile devilsmile biggrin

#14375 Diesel Tibor
2018-03-29 20:55:22

Válasz cyclo-400 #14372. hozzászólásáraNe beszélj többes számba!!!,smile aikidolegyél vadász és meglátod,hogy a saját földedet sem tudod megvédeni maradéktalanul,

#14373 jamo
2018-03-29 20:46:46

Válasz Diesel Tibor #14371. hozzászólásáraMiért nem korrektek a vadászok és akkor nem kellene itt elméleteket gyártani?smile cowboy

Van pár ismerősöm akik anno vadásztak az átkosban. Most azt mondják, hogy bár lenne kedvük most is vadászni de undorodnak a mai vadásztársadolomtól, Inkább nem vadásznak csak ne kelljen ezek közé tartozniuk. Megértem őket.

Amíg nem látják be a vadászok, hogy a vadászat egy úri hobbi amire áldozni kell addig nem lesz konszezus a gazdák és a vadászok között.

Nincs profilkép
#14372 cyclo-400
2018-03-29 20:46:46

Válasz Diesel Tibor #14371. hozzászólásáraNa ez a tipikus vadász reakciok egyike!
Ha nincs más érv a nyílvánvaló károkozás
visszautasítására, akkor jönnek ezzel a szöveggel és ilyenkor jelenik meg az arcukon a gunyos mosoly, nagyon ismerös!

#14371 Diesel Tibor
2018-03-29 20:35:05

Válasz jamo #14369. hozzászólásáraMiért nem leszel inkább te is vadász és akkor hivatalosan megvédhetnéd a saját területedet.Nem kellene itt elméleteket gyártani,smile cowboy

#14370 jamo
2018-03-29 20:17:56

Az is megoldás lehetne, ha találnának a gazdák egy biztosító partnert, aki mondjuk bevállalná, hogy a szakértő által kiszámolt kár mondjuk 80%át kifizeti a gazdáknak ő pedig majad elpereskedik a vt.vel.a 100%ért ha az nem hajlandó fizetni. A biztsítónak megérné alkalamaznia pár vadkártérítésre szakosodott ügyvédet. És kész kétválra lenne fektetve a vt.

#14369 jamo
2018-03-29 20:11:45

Szerintem is egyérelműen a drasztikus álományritkitás lenne a megoldás.

Amit én még esetleg megoldásnak látnék, ha vadásztársaságoknak kötelező felelősségbiztosítást kellene kötni. Biztosító kicsingetné felénk a kárt, a vt. bonus-malausa pedig változa a kifizetett kárösszeg függvényében. Szerintem egyből meglennének vigyázva a kultúrák.

Másik megoldás a területek brutális vadkerítése. Tökön szúrnák magukat a vadászok, ha minden táblaszélen 3 méteres kerítés lenne. Nem lenne vadmozgás semmi.
Csak ez iszonyú beruházás és egy területen minden gazdának egyszerre kellene megmozdulnia.

#14368 jamo
2018-03-29 20:05:23

Valamit rosszul fogalmaztam lentebb. A Professzor azt írja, hogy országos szinten 10x nagyobb a vadállomány mint a természet eltartó ereje. Ez a szám a Börzsönyben az országos átlag felett van, kb 14szerese. De ha az országos átlagot vesszük alapul akkor is 10vadból kilencet mi etetünk. A vadnak táplálkozia kell ha már a világra jött, szerencsétlen nem tudja, hogy ezzel kárt csinál. Az járt el felelőtlenül, aki hagyta felszaporodni és továbbra is azon van hogy fenntartsa , vagy lehetőség szerint még növelje ezt az állományt.

Amit leírtam levonásokat, azokat egy bírósági perben igazságügyi szakértők tették meg. Ezért mondtam, hogy hivatalos úton számolva is bőségesen megvan a Szasza által szorgalmazott 20%önrész. Hozzáteszem azért ,hogy mindazon felsorolt levonásokkal együtt is nagyságrendekkel jobban jártam a perrrel, mintha a vadászok arcátlan ajánlatát elfogadtam volna. 3évbe telt míg itélet lett, meg 5-6 tárgyalás. De ezt úgy kell felfogni, hogy majd 1x véget ér és jó jön az a lé bármikor. Aki pereskedésre adja a fejét az ne kalkulálja be a költségvetésébe a perelt összeget csak majd ha jogerős itélete lesz.

Ja még annyit, hogy a kompenzációt azért nem számolják rá a vadkárra, mert szerintük a kapott kártérítési összeg nem képez adóalapot ezért a kettő kiüti egymást. Navtól kértem írásbeli állásfoglalást. Őstermelőnek egyértelműen szerepeltetni kell a bevételei között a kapott kártérítési összeget.

Nincs profilkép
#14367 figo25
2018-03-29 16:12:45

Nekünk se volt itt ennyi vad régebben vagyis vad volt csak kár nem volt ennyi, ezen a tablán szokott lenni mindig erdök között van de nem ilyen drasztikus,itt nagy gondok vannak a tulszaporodassal csak a kilövési tervet teljesetik azt annyi ,disznonk annyi van hogy lassan itt lesznek a faluban

Nincs profilkép
#14366 cyclo-400
2018-03-29 16:01:35

Válasz Mf-es? #14364. hozzászólásáraPár perccel megelöztél, de a lényeg igen
a legföbb oka a tulszaporodásnak amit
nálunk szabad szemmel is lehet látni, hogy nem vadgazdálkodás folyik hanem
vadtenyésztés a kettó nem ugyan az szerintem! Nem tulzok több száz tonna
szemes takarmány és több ezer kiváló minöségü lucerna bála, kihordása és fel-
etetése az már tenyésztés.

Nincs profilkép
#14365 cyclo-400
2018-03-29 15:25:56

Válasz szanberg #14357. hozzászólásáraTehát azt kérdezed, mit javasolnánk?
Amit már többen , többször leírtunk azt
kellene megérteni, hogy egyszerüen tul van terhelve a mezögazdasági terület nagyvaddal. Nálunk az öshonos kárpáti
gímszarvas mellé, honosították ugy a 2000-es évek elején a dámot, ami addig itt "tájidegen" volt mostanára kitartó
TENYÉSZTÉSSEL sikerült elérni a vt-oknak hogy több százas populáció csatlakozott
a szinten nagylétszámu gímhez és disznóhoz. Tehát igenis drasztikus állomány ritkitás és az eredeti állapot vissza állítása és akkor megint nem kell vpásztor és kerítés a kukorica mellé.

#14364 Mf-es?
2018-03-29 15:20:36

Válasz szanberg #14357. hozzászólásáraÉn írtam,lehet butaság,de kíváncsi vagyok.Nem lehetne beetetni valami fogamzásgátló kajával őket?
Egy pár évig ne vemhesüljenek.
Meg az okát meg keresni,miért szaporodtak el.

#14363 .Feco.
2018-03-29 15:18:34

Válasz laikus87 #14362. hozzászólásárajó, hát ebből még én sem láttam pénzt sohasem, néha küldenek egy levelet hogy a bérleti díjat az utak javítására fordították, de annyi... De elvileg kellene, csak sosem jutnak idáig... Épp ezért mondom, hogy évente kelleen jönnük, mert akkor legalább évente találkoznánk, amikor még friss az élmny hogy akkor "hogy is volt az a terepjárózás, meg mennyi is lesz a vadkár, meg ezen felül a bérleti díj... és akkor mikor is jössz legközelebb?"

Nincs profilkép
#14362 laikus87
2018-03-29 15:06:56

Válasz .Feco. #14361. hozzászólásáraMilyen bérleti díjat??? Itt nem fizetnek, mert nekik csak hiteles tulajdoni lap jó, hogy igazold a földhasználatot, földhasználati lapszemlével elküldenek a fenébe, ki van ez találva... Ha meg lekérném a mit tudom én, majd 100 helyrajzi számra a hiteles tulajdoni lapot, egy kisebb vagyonba kerülne, ami kb. sose térülne meg. Más, akinek mondjuk van egyben 2-3 20-30-40 hektáros táblája, annak talán megéri. Szóval rengeteg pénz bent marad, mert a nagyobb gazdáknak nem éri meg foglalkozni a haszonbérleti díjjal, mert egy vagyon igazolni a földhasználatot, tulajdonjogot, mondtuk, hogy legalább az utakat gréderezzék, tegyék rendbe, ha már mindig mennek, aztán akkor is felszántják, mikor egyébként alkalmatlan közlekedésre, de erre is volt kifogásuk. Szóval lényegében azt csinálnak, amit akarnak.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Hirdetés
Ne a körülmények tegyenek minket tönkre, az alkalmazkodás tegyen minket sikeressé!
Hirdetés
Alacsony termelési költség mellett hoz jó termést ez a kukoricahibrid
Alacsony termelési költség mellett hoz jó termést ez a kukoricahibrid
9,5 tonnás hektáronkénti hozam Szolnok térségében, szárítási költség nélkül....
FELLA SM 270, TÁRCSÁS,  DISZKES KASZA SZÁRSÉRTŐVEL
FELLA SM 270, TÁRCSÁS, DISZKES KASZA...

680.000 Ft

DEMSAN DEMİRDÖGEN BURGONYAKIRÁZÓ,  HAGYMAKIRÁZÓ
DEMSAN DEMİRDÖGEN BURGONYAKIRÁZÓ,...

1.350.000 Ft

Mascar Tuareg 525 L bálázó
Mascar Tuareg 525 L bálázó

3.800.000 Ft

John Deere ápolókerék/művelőkerék garnitúra
John Deere ápolókerék/művelőkerék...

1.190.000 Ft