Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak652 FtBenzin árak637 FtEUR409 FtUSD392 FtCHF432.53 FtGBP487.57 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Nemtudom mennyire segít a probléma kiderítésében, de először a gyengébb foltokban jelentkezett úgy hogy az alsó levelek kezdtek száradni de ekkor csak arra gondoltam hogy biztos a föld adottsága miatt mert a jobb részeken egészségesek voltak a növények
Válasz #8809. hozzászólásra
Nem a monitorom régi, hanem a szemem jó, a sárgarozsda ha "elvégzi a dolgát" a spórák bebarnulnak, de a helye ottmarad, a levél pedig elszárad. Várnék egyébként egy növ. védő mérnöki véleményt, igazolni, vagy cáfolni a véleményemet.
De változatlanul tartom az álláspontomat: ez sárgarozsa (volt)
Lehet Gazdának a monitorja annyira régi, hogy az a rozsdás, nem pedig a tritikálé.
Viccet félre téve, kép alapján én sem tudom megítélni, mi lehet a baja.
Gazda, nem tudom hogy te milyen sárgarozsdát látsz a pirossal kijelölt körökben, mert akár hogyan is nagyítom az általad kijelölt képet, én nem látom rajta.
Norbert, legjobb lessz ha holnap kimész a parcellára, keresel valami olyan leveleket amit gazda bejelölt, és végighúzod az ujad a levélen. Ha marad az ujadon rozsdához hasonló gombaspórák, akkor rozsda, de ha nem, akkor nem az. Nemtudom gazda milyen képernyőn keresztül nézi a képeket, de nekem a 610 mm-es plazmaképernyőn kinagyíta se látok semilyen rozsdát a növényen. A megsárgult leveleken csak barna nekrotikus foltokat látok. De az nem rozsda. Ajánlanám inkább fizikailag megnézni a területet, mint képek alapján téves döntést hozni.
Válasz #8804. hozzászólásra
Nem akarlak én bántani isten őrizz, ugatom én is csak 20 év sem jelent mindent, mert két egyforma év nincs. Ha megtapintod a levelet és végighúzod a kezedet akkor érzed is hogy szinte ragyás, tele van kiemelkedésekkel, ha szétnyomod a spórát tiszta sárga lesz a kezed mintha "aranyporba" nyúltál volna. A mutatóujjad felett szemből kissé balra hajló felálló levélen szépen látszanak az apló sárga ragy foltok. Meg máshol is de ez nagyon szembetűnő
Nem akarom védeni magam de te lehet hogy ilyen komplexen átlátod a képet hogy mi hogy várható meg minden legalább 20 éves szakmai tapasztalattal a hátad mögött nekem meg van 2 év de még ezt se nevezném tapasztalatnak.
Válasz #8801. hozzászólásra
Azt hogy sárgarozsda járvány volt az idén azt lehetett tudni, azt hogy meleg csapadékos az ősz azt szintén éreztük, az árvakeléseket felénk augusztus végére-szeptember közepére mind elvitte a sárgarozsda, tehát azt is lehetett tudni hogy a gomba él még szeptemberben is. Akkor miért kell elvetni szeptember közepén??? Azért mert tavaly is úgy volt,
Sajnos itt már nem (mindig) a naptár számít és ez egyre jobban így lesz, de ne legyen igazam. Ha leveszel pár levelet és közeli fotót készítesz bármibe lefogadok hogy rajta van a sárgarozsda ragya
Ha tudom hogy el fogok esni akkor el sem indulok Tavaly okt.01-én vetettünk meg kb 230-250 kg-al és elég ritkának találtam, de ugye az idei ősz sokkal csapadékosabb volt de ezt meg nem tudni előre...
Válasz #8792. hozzászólásra
Azért szerintem bízhatsz hozzá...a tritikálé sokat kibír, és elismerem hogy a homoki gazdálkodáshoz nem értek, így inkább nem javaslok semmit hozzá
Már 2 éve nem volt benne semmi, amúgy vakolóhomok az egész. Fagy az most egy pár napja volt de az se olyan nagyon durva. Azért bízok benne hogy valamennyire kiheveri
.Norbert nézzed meg a legfrissebb hajtásokat azokon van-e valami rendellenesség, mert képről nem tudom megmondani, mivel az öregebb fejlettebb levelek tekarnak. Volt fagy nálatok? az is tud hasonló jelenséget csinálni, akár a betegség. A lilás levelek ugyan úgy lehetnek foszforhiányból eredőek. Látni kellene a növényt személyesen, mert fénykép alapján nem akarok biztosat mondani. Attól hogy tavaly nem sürüsödött be a vetésed, a lentebb említetteken kívül lehetett a mélyebb vetés is.
A tavaly vetett mennyiség volt "normál" dózis, valószínűleg nem a magmennyiség miatt volt ritka. Lehetett:
- rossz magágy
- késői vetés
- kevés tápanyag
- szárazság
miatt is.
Vetés 09.20. kb 300 kg/ha másodfok hungaro. Ma voltam kint szétnézni és a levelek körülbelül 50%-a teljesen elhalva. Szerintetek mi lehet a baja?? A korai vetés a csapadékos ősz és a későn jött hideg okozhat ilyet? Egyáltalán megéli a tavaszt?
Raktam fel mai és korábbi képeket is.
Válasz #8774. hozzászólásra
A zőld rész még zőldebb, a sárga még sárgább.
Most várok.Kérdés milessz belőlle tavaszig.
Vagy muszály gombázni bár a permetezőmet már szétszedtem a télre.
4969-nek az alapkezelő wing-p volt s vegetációs időszakban nevetségesen viselkededett mert itt nem volt csapadék most a sok esővel lerendezte a gabonavetéseket.
25156 hozzászólás
Válasz #8817. hozzászólásra
Felénk nincsenek ilyen erős vetések az is biztos ez szép
Rex árpa. okt 20-án vetve
Válasz #8814. hozzászólásra
Elég szép! Mikori vetés?
Válasz #8811. hozzászólásra
Typhula -rodhadás?
Válasz #8813. hozzászólásra
November elejei árpa
Rosszabbra számítottam.
Válasz #8811. hozzászólásra
Kaját neki!
Válasz #8810. hozzászólásra
Nemtudom mennyire segít a probléma kiderítésében, de először a gyengébb foltokban jelentkezett úgy hogy az alsó levelek kezdtek száradni de ekkor csak arra gondoltam hogy biztos a föld adottsága miatt mert a jobb részeken egészségesek voltak a növények
Válasz #8809. hozzászólásra
Nem a monitorom régi, hanem a szemem jó, a sárgarozsda ha "elvégzi a dolgát" a spórák bebarnulnak, de a helye ottmarad, a levél pedig elszárad. Várnék egyébként egy növ. védő mérnöki véleményt, igazolni, vagy cáfolni a véleményemet.
De változatlanul tartom az álláspontomat: ez sárgarozsa (volt)
Válasz #8807. hozzászólásra
Lehet Gazdának a monitorja annyira régi, hogy az a rozsdás, nem pedig a tritikálé.
Viccet félre téve, kép alapján én sem tudom megítélni, mi lehet a baja.
Válasz #8807. hozzászólásra
Hát vakok vagytok ti???? Vadászkutya legyek tölténytáskával ha nem látszik
Válasz #8803. hozzászólásra
Gazda, nem tudom hogy te milyen sárgarozsdát látsz a pirossal kijelölt körökben, mert akár hogyan is nagyítom az általad kijelölt képet, én nem látom rajta.
Norbert, legjobb lessz ha holnap kimész a parcellára, keresel valami olyan leveleket amit gazda bejelölt, és végighúzod az ujad a levélen. Ha marad az ujadon rozsdához hasonló gombaspórák, akkor rozsda, de ha nem, akkor nem az. Nemtudom gazda milyen képernyőn keresztül nézi a képeket, de nekem a 610 mm-es plazmaképernyőn kinagyíta se látok semilyen rozsdát a növényen. A megsárgult leveleken csak barna nekrotikus foltokat látok. De az nem rozsda. Ajánlanám inkább fizikailag megnézni a területet, mint képek alapján téves döntést hozni.
Válasz #8805. hozzászólásra
Vidd el egy növényvédőshöz, élőben kell látnia, az a biztos
Válasz #8804. hozzászólásra
Nem akarlak én bántani isten őrizz, ugatom én is csak 20 év sem jelent mindent, mert két egyforma év nincs. Ha megtapintod a levelet és végighúzod a kezedet akkor érzed is hogy szinte ragyás, tele van kiemelkedésekkel, ha szétnyomod a spórát tiszta sárga lesz a kezed mintha "aranyporba" nyúltál volna. A mutatóujjad felett szemből kissé balra hajló felálló levélen szépen látszanak az apló sárga ragy foltok. Meg máshol is de ez nagyon szembetűnő
Válasz #8802. hozzászólásra
Nem akarom védeni magam de te lehet hogy ilyen komplexen átlátod a képet hogy mi hogy várható meg minden legalább 20 éves szakmai tapasztalattal a hátad mögött nekem meg van 2 év de még ezt se nevezném tapasztalatnak.
Itt egy közelebbi kép.
Itt a sárgarozsda ragyád, csak jól meg kell nézni
Azt hogy sárgarozsda járvány volt az idén azt lehetett tudni, azt hogy meleg csapadékos az ősz azt szintén éreztük, az árvakeléseket felénk augusztus végére-szeptember közepére mind elvitte a sárgarozsda, tehát azt is lehetett tudni hogy a gomba él még szeptemberben is. Akkor miért kell elvetni szeptember közepén??? Azért mert tavaly is úgy volt,
Sajnos itt már nem (mindig) a naptár számít és ez egyre jobban így lesz, de ne legyen igazam. Ha leveszel pár levelet és közeli fotót készítesz bármibe lefogadok hogy rajta van a sárgarozsda ragya
Válasz #8797. hozzászólásra
Ha tudom hogy el fogok esni akkor el sem indulok Tavaly okt.01-én vetettünk meg kb 230-250 kg-al és elég ritkának találtam, de ugye az idei ősz sokkal csapadékosabb volt de ezt meg nem tudni előre...
Válasz #8779. hozzászólásra
Igazad van nagyon sok a 300kg/ha .
Válasz #8778. hozzászólásra
"vetés 09.20" ITT A BIBI
A jelenlegi őszben ezt nem lett volna szabad. Okt. 15-20 felénk előbb semmit sem vetettek még árpát sem
Ja bocs már olvasom hogy "ugar" volt, de a sárgarozsda spóra az tökéletesen látszik a 2. képen középen a 3 db felfele álló levél fonáki részén.
Válasz #8791. hozzászólásra
Na koma, csak lesz ebből valami, mégis csak a pentozan hatás
Válasz #8785. hozzászólásra
Yes, yes a 2. képen "szépen" látszik rajta a sárgarozsda spórája. Nem jó ómen. Előtte gabona volt benne az idén???
Azért szerintem bízhatsz hozzá...a tritikálé sokat kibír, és elismerem hogy a homoki gazdálkodáshoz nem értek, így inkább nem javaslok semmit hozzá
Válasz #8788. hozzászólásra
Már 2 éve nem volt benne semmi, amúgy vakolóhomok az egész. Fagy az most egy pár napja volt de az se olyan nagyon durva. Azért bízok benne hogy valamennyire kiheveri
Közeli mostani
elöző 8711 hsz ben képen
korábbi állapot.
150 kg/ha pétisózás után ilyen lett.
előtte ilyen volt.
Lehet a konzekvenciát levonni.
Válasz #8781. hozzászólásra
.Norbert nézzed meg a legfrissebb hajtásokat azokon van-e valami rendellenesség, mert képről nem tudom megmondani, mivel az öregebb fejlettebb levelek tekarnak. Volt fagy nálatok? az is tud hasonló jelenséget csinálni, akár a betegség. A lilás levelek ugyan úgy lehetnek foszforhiányból eredőek. Látni kellene a növényt személyesen, mert fénykép alapján nem akarok biztosat mondani. Attól hogy tavaly nem sürüsödött be a vetésed, a lentebb említetteken kívül lehetett a mélyebb vetés is.
Válasz #8787. hozzászólásra
Mi volt az elővetemény?
Válasz #8786. hozzászólásra
Van értelme ilyenkor bármit is tenni?? Növényvédő szerek használnak ilyen hidegben?? Vagy már csak tavasszal lehet segíteni rajta?
Válasz #8785. hozzászólásra
szedj ki pár növényt és ballagj el vele valami növényvédőshöz
Válasz #8783. hozzászólásra
Én is valami betegségre gondolok inkább...
Válasz #8783. hozzászólásra
helmintosporium?
Válasz #8779. hozzászólásra
A hiba nem ott keresendö..Ez nem befolyásolja..Ez elkapott valamit de rendesen..
Válasz #8781. hozzászólásra
A tavaly vetett mennyiség volt "normál" dózis, valószínűleg nem a magmennyiség miatt volt ritka. Lehetett:
- rossz magágy
- késői vetés
- kevés tápanyag
- szárazság
miatt is.
Válasz #8780. hozzászólásra
Tavaly 230-250 körül lett vetve de az meg nagyon ritka lett, nem is bokrosodott rendesen így gondoltam többel vetem de akkor úgy látszik fölé lőttem
Hát ez nagyon sűrű!!!
200-220 kg/Ha énnél többel ne vesd máskor!
Az hogy meg el van halva...hát lehet érte egy kis vagy, de szerintem kiheveri.
Szerintem borzasztó sűrű, csak ennyi a baja.
[tritikálé]
Vetés 09.20. kb 300 kg/ha másodfok hungaro. Ma voltam kint szétnézni és a levelek körülbelül 50%-a teljesen elhalva. Szerintetek mi lehet a baja?? A korai vetés a csapadékos ősz és a későn jött hideg okozhat ilyet? Egyáltalán megéli a tavaszt?
Raktam fel mai és korábbi képeket is.
Válasz #8776. hozzászólásra
Ezek szerint nincs mit tenni,várni a tavaszt
Mélyen vallásos lennék mondanám, imátkozni.Mivel nem, még azt sem.
Válasz #8775. hozzászólásra
Meglep
gombázni most semmi értelme, ezekben a hőmérsékletekben már nem vesz fel a növény semmiféle anyagot sem, de hogy nem zöldült????
A zőld rész még zőldebb, a sárga még sárgább.
Most várok.Kérdés milessz belőlle tavaszig.
Vagy muszály gombázni bár a permetezőmet már szétszedtem a télre.
Válasz #8773. hozzászólásra
Milyen lett az a búza amit megszórtál pétivel, zöldült valamit??
Válasz #8772. hozzászólásra
Majd kifog kelni,okt 27 én vetettem egy elmaradt vizes területbe és 30-32napra kelt ki.
Normális hogy nem kelt ki november 14-én vetett búza? napsütés nem igazán volt még rá:D de már akkor is kikellene kelnie nem?
Válasz #8769. hozzászólásra
Milyen dózisba kapta?
Nekünk ilyenek a vetések: 2 hetes képek a buzábam az ablakok már potolva lettek
4969-nek az alapkezelő wing-p volt s vegetációs időszakban nevetségesen viselkededett mert itt nem volt csapadék most a sok esővel lerendezte a gabonavetéseket.