Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak644 FtBenzin árak625 FtEUR415.45 FtUSD402.41 FtCHF443.07 FtGBP501 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
tévedsz, sajnos az elmúlt időszak nem arról szólt, hogy vegyszerezni lehetett volna, most annyit fejlődött a búza, hogy már elvirágzott, megvan a szer is, tango star, előtte meg mystic prot kapott!
Ez se gyerekjáték! A legnagyobb kalász amit életemben láttam!
Egy kisebb kopasz területen volt egyke-gyerek. Szintén Buzogány. 117 szem van benne, 6 szem/padka!
Persze ha minden padkát beleszámolsz akkor igen, de én a rövidebb oldalt szoktam számolni mivel általában azon végig lesz szem, szárazban a hoszabb eleje vége van mikor megeszi magát.
Válasz #8054. hozzászólásra
Lukulusz, Esztevan - mindkettő szálkás búza, és mind a kettő jól néz ki. De a mázsa fogja eldönteni mellyik lessz a jobb, és marad jövőre vetőmagnak belőle.
Hű, ennyire nem mélyedtem bele de úgyis van most kis üresjárat, majd lehet én is mérek. Szemet számoltam Lennoxban: kicsiben 38 volt, nagyban 68. De vannak kisebb kalászok is meg nagyobbak is ezektől. Viszont a kalászt keveslem, legalábbis szemre. Meg kellene számolni...
Decsi a talajt is nézted? Ott lehet észrevenni a felaprított szalmát.
Egyébként tegnap én is megnéztem néhány darabot, van rágás de nem veszélyes szerencsére. Nagyon remélem kibírja azt a 4-5 hetet.
Ebből kiindulva ha csak a nagy kalászokat is számolom, akkor 400nagy kalász van négyzetméterenként, és számoljunk 60szem/kalásszal.
Ha egy alsó 40grammos ezermag tömeget veszek akkor így 0,96kg búza van egy négyzetméteren, ez így 96mázsára jön ki. Nyílván ennyi nem lesz, főleg hogy van még vagy 200kis félkalász is alatta, ez így már abszolút nonszensz is lenne, de a száraz matek ezt hozza ki. KÍváncsi leszek a végére.
Persze vegyszerező nyomok, letaposott részek, esetleg vadkár, vagy vetéshibás részen, meg eleve gyengébb foltokban ezek a számok csökkennek jelentősen, de akkor sem néz ki rosszúl.
Tegnap énis szemléztem a búzákat.
Készítettem egy 50x50centis keretet 20-as laposvasból, ami ugye 1/4-ed négyzetméter.
Ráhúztam a búzára és megszámoltam hány kalász van közte.
Egy táblát néztem Exotic fajtát, ott egyik gyengébbnek tűnő részen 152, másik jobbnak néző helyen pedig 168kalász volt.
Ebből kb. jó 100kalász volt teljesen nagy hibátlan felső kalász 9emelettel, a többi kisebb alsó "félkalász" . A nagy kalászokban 62-64szemek vannak de volt amelyikben 66 meg több ezen a táblán, az alsókban egykét tényleg kicsiben 25 szem de átlagosan 30felett.
Nehéz így számolni de végülis a szemszám megvan illetve a kalászok száma is, ha nincs valami komoly baj szerintem nem lesz ez gyenge!
Állítólag a repülő máshogy fed mint a földi gép, a légörvény miatt. Nem mondom hogy jobban vagy rosszabbul, de pl. a decis megaval 100%-os hatás volt repcében virágzáskor.
Egyébként a ragasztószerekkel kapcsolatban van valamilyen tapasztalatod? Itt van aki azt mondja, hogy nem deszikkál csak ragaszt, mert szerinte így tökéletesebb a becők telítődése.
Tapasztalatból.. Antónius-Mulán-t Szoktunk vetni. Nálunk minden éven a Mulán adott 60q-t az Antonius pedig 50q-t.. Na és az Antonius olyan minőséget hozott, hogy a mulánt lehagyta 2 fehérje %-al.. Elötte más Kopasz-szálkás fajtát szoktunk vetni, de akkor is ugyan ez volt a szitu Na meg a legtöbb hibrid búza is kopasz.. Nagy tömeget hoznak, rosszabb minőségben
Édes Apám 2007-ben a satbau linznél dolgozott, onnan hozott Borsodba előszőr Antóniust és Stefanuszt, kipróbáltuk, akkor azt mondtam ennél nem lehet jobb búzát termelni. Érdekes hogy amikor most szemléztünk a búzában úgyanolyan érzésem volt mint akkor, csak most egy jó magyar fajtát választottam, a KG Kunhalmot. ( ergó: ha optimálisak a termesztési feltételek, most pedig nagyon azok, a hazai fajták is jól szerepelnek)
Jövőre is ezt a fajtát választom.
ezt a következtetést miből vontad le? A búza morfológiája a nemesítő választása, és nincs közvetlen összefüggésben a terméshozammal.
Van azonban agrotechnikai jelentősége, mert a szakállas búza könnyebben távol tartja a vadakat, rovarokat, ellenben lényegesen többet párologtat, mint a kopasz, valamint a nagyobb felület miatt hamarabb fogékony lesz a betegségekre.
Ide jöhettek érte, van bőven, sajnálják rá a vadászok a lőszert!
De csak úgy kaptok, ha visztek vele egy vaddisznót is, mert abból is több van már, mint kéne...
25125 hozzászólás
Válasz #8085. hozzászólásra
Kén lap nem volna rossz,ha járatos a lyuk.De felénk nem olyanok,az hörcsögre jó.Redentin végigjárni a táblát,de nagyon macerás.Nem igen csinálják.
Egy mikramid-os fújás használna még a búzának?
Mf -es. Mivel lehet védekezni pockok ellen a búzában? Kénlap, vegyszeres beöntés,van valami értelme?
Válasz #8083. hozzászólásra
tévedsz, sajnos az elmúlt időszak nem arról szólt, hogy vegyszerezni lehetett volna, most annyit fejlődött a búza, hogy már elvirágzott, megvan a szer is, tango star, előtte meg mystic prot kapott!
Válasz #8079. hozzászólásra
Hiába 3hete, kalászfuzáriózis ellen virágzásban fújni kellett volna!
Mivel nyomtad amúgy?
fogadjunk kevergettél valamit újfent
Válasz #8081. hozzászólásra
100 év alatt volt rá idejük
Válasz #8080. hozzászólásra
Mintha már a könyv szélét is megkezdték volna!!!
AMIT A MEZEI POCOKRÓL TUDNI KEL!
Nem tudom gombázzam e még ezt a búzát vélemények????
Három hete volt az utolsó kezelés eddig jól bírta de már lehet késő! :)
Moderálta: ermike (2235) 2014-06-01 21:07:40
Válasz #8069. hozzászólásra
Ez se gyerekjáték! A legnagyobb kalász amit életemben láttam!
Egy kisebb kopasz területen volt egyke-gyerek. Szintén Buzogány. 117 szem van benne, 6 szem/padka!
Válasz #8068. hozzászólásra
Mennyit vársz tőle? Mintha az enyémet látnám.
Válasz #8074. hozzászólásra
Tudom,de jól hangzik.Szépen kivan telve.Még sokat kint alszik,remélem nem jön jég vagy másmilyen borzalom.
Válasz #8058. hozzászólásra
mi a faxot számolgatsz, ha megtettél mindent amit akartál és lehetett, akkor majd a mázsa megmutatja
Válasz #8073. hozzászólásra
Ez 10emelet nem 22 helló
Persze ha minden padkát beleszámolsz akkor igen, de én a rövidebb oldalt szoktam számolni mivel általában azon végig lesz szem, szárazban a hoszabb eleje vége van mikor megeszi magát.
Mv toborzó 21-22 emelet.
Szanberg még a kombájn szórást kihagytad ez nálad elég magas :)
Válasz #8068. hozzászólásra
A mellig érő búzában az idén a kombájnok besza, befo, behu......
Vadmalac!
A buzogány lehet rá ver a géniusra.
Antóniusz 2x gomba ölőzve
Lukulusz, Esztevan - mindkettő szálkás búza, és mind a kettő jól néz ki. De a mázsa fogja eldönteni mellyik lessz a jobb, és marad jövőre vetőmagnak belőle.
Válasz #8061. hozzászólásra
Megértem, de talán ez a normális, ha valaki foglakozik vele!
Válasz #8057. hozzászólásra
Hű, ennyire nem mélyedtem bele de úgyis van most kis üresjárat, majd lehet én is mérek. Szemet számoltam Lennoxban: kicsiben 38 volt, nagyban 68. De vannak kisebb kalászok is meg nagyobbak is ezektől. Viszont a kalászt keveslem, legalábbis szemre. Meg kellene számolni...
Válasz #8063. hozzászólásra
Megálltam egy pár helyen ahol gyanúsnak tűnt,itt ott van egy kis
rágás de nem veszélyes.
Decsi a talajt is nézted? Ott lehet észrevenni a felaprított szalmát.
Egyébként tegnap én is megnéztem néhány darabot, van rágás de nem veszélyes szerencsére. Nagyon remélem kibírja azt a 4-5 hetet.
Egér lesen.Szerencsére nincs probléma.
Válasz #8059. hozzászólásra
többet hehe
Most nagyon érdekel ez a búzatéma, rávagyok feszűlve mert igen sokat foglalkoztam vele az elejétől kezdve.
Őszi árpának már tudtam mérni 1000 mag tömeget 47g 14%vízznél
Meglepően súlyos,még kézi saccolásnál is érzik hogy jó a fajsúlya.
Annyi kalászt kimorzsolsz már, hogy nem marad mit aratni:D Ahogy itt számolom legalább 200 szem búzával már kevesebbet fox aratni:DD
Ebből kiindulva ha csak a nagy kalászokat is számolom, akkor 400nagy kalász van négyzetméterenként, és számoljunk 60szem/kalásszal.
Ha egy alsó 40grammos ezermag tömeget veszek akkor így 0,96kg búza van egy négyzetméteren, ez így 96mázsára jön ki. Nyílván ennyi nem lesz, főleg hogy van még vagy 200kis félkalász is alatta, ez így már abszolút nonszensz is lenne, de a száraz matek ezt hozza ki. KÍváncsi leszek a végére.
Persze vegyszerező nyomok, letaposott részek, esetleg vadkár, vagy vetéshibás részen, meg eleve gyengébb foltokban ezek a számok csökkennek jelentősen, de akkor sem néz ki rosszúl.
Valaki méregetett így mostanság?
Tegnap énis szemléztem a búzákat.
Készítettem egy 50x50centis keretet 20-as laposvasból, ami ugye 1/4-ed négyzetméter.
Ráhúztam a búzára és megszámoltam hány kalász van közte.
Egy táblát néztem Exotic fajtát, ott egyik gyengébbnek tűnő részen 152, másik jobbnak néző helyen pedig 168kalász volt.
Ebből kb. jó 100kalász volt teljesen nagy hibátlan felső kalász 9emelettel, a többi kisebb alsó "félkalász" . A nagy kalászokban 62-64szemek vannak de volt amelyikben 66 meg több ezen a táblán, az alsókban egykét tényleg kicsiben 25 szem de átlagosan 30felett.
Nehéz így számolni de végülis a szemszám megvan illetve a kalászok száma is, ha nincs valami komoly baj szerintem nem lesz ez gyenge!
Válasz #8055. hozzászólásra
Ara azért ne nagyon fogadj..Igencsak átb-.ós fajta!!!
Midas
Kollégák a jelenlegi állás szerint ti milyen szálkás búzára mernétek azt mondani hogy nem néz ki rosszul sőtt nagyon szép???
Válasz #8050. hozzászólásra
Úgy gondolják ráér a dolog, merthogy hol van ide még karácsony...
Válasz #8043. hozzászólásra
Békés: 4 t/ha
Sirtaki 7-8 th/ha de minimum 6-ot simán kell adnia...
Szerintem a mi tapasztalataink alapján...
Válasz #8035. hozzászólásra
Állítólag a repülő máshogy fed mint a földi gép, a légörvény miatt. Nem mondom hogy jobban vagy rosszabbul, de pl. a decis megaval 100%-os hatás volt repcében virágzáskor.
Egyébként a ragasztószerekkel kapcsolatban van valamilyen tapasztalatod? Itt van aki azt mondja, hogy nem deszikkál csak ragaszt, mert szerinte így tökéletesebb a becők telítődése.
A xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx ezekbe az idióta tintanyaló barmokba.
http://www.hirado.hu/2014/05/31/nincs-vedelem-hatalmas-pusztitast-vegez-az-apro-kartevo/
Moderálta: (575) 2014-06-01 09:10:37
Válasz #8045. hozzászólásra
Tapasztalatból.. Antónius-Mulán-t Szoktunk vetni. Nálunk minden éven a Mulán adott 60q-t az Antonius pedig 50q-t.. Na és az Antonius olyan minőséget hozott, hogy a mulánt lehagyta 2 fehérje %-al.. Elötte más Kopasz-szálkás fajtát szoktunk vetni, de akkor is ugyan ez volt a szitu Na meg a legtöbb hibrid búza is kopasz.. Nagy tömeget hoznak, rosszabb minőségben
Ezt ugye csak beugratós kérdésnek szántad??
Válasz #8046. hozzászólásra
Édes Apám 2007-ben a satbau linznél dolgozott, onnan hozott Borsodba előszőr Antóniust és Stefanuszt, kipróbáltuk, akkor azt mondtam ennél nem lehet jobb búzát termelni. Érdekes hogy amikor most szemléztünk a búzában úgyanolyan érzésem volt mint akkor, csak most egy jó magyar fajtát választottam, a KG Kunhalmot. ( ergó: ha optimálisak a termesztési feltételek, most pedig nagyon azok, a hazai fajták is jól szerepelnek)
Jövőre is ezt a fajtát választom.
Válasz #8044. hozzászólásra
ezt a következtetést miből vontad le? A búza morfológiája a nemesítő választása, és nincs közvetlen összefüggésben a terméshozammal.
Van azonban agrotechnikai jelentősége, mert a szakállas búza könnyebben távol tartja a vadakat, rovarokat, ellenben lényegesen többet párologtat, mint a kopasz, valamint a nagyobb felület miatt hamarabb fogékony lesz a betegségekre.
A kopasz búza többet fog adni, de nem olyan jó minőségüt mint a szálkás
GK Békés vs. SIRTAKI
Mindenbe ugyanazt kapták!
Melyikre fogadtok? :)
Válasz #8040. hozzászólásra
Ide jöhettek érte, van bőven, sajnálják rá a vadászok a lőszert!
De csak úgy kaptok, ha visztek vele egy vaddisznót is, mert abból is több van már, mint kéne...
Válasz #8040. hozzászólásra
Arra ki van az eszük, ahelyettt hogy a vaddisznó,őz, nyúl populációt gyérítenék normálisan
Válasz #8038. hozzászólásra
rókát kiirtják a vadászok mind 1 szálig!
Válasz #8038. hozzászólásra
rókát kiirtják a vadászok mind 1 szálig!
Válasz #8037. hozzászólásra
Hogy a picsába szaporodtak azok el úgy , nincs arra kóbormacska, meg róka sem.