Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak648 FtBenzin árak634 FtEUR407.83 FtUSD393.55 FtCHF432.15 FtGBP488.04 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Már most foglalni szeretnék I.fok búza vetőmagokat.
Kinél mi vált be ?
- Marton ?
-Szeged ?
-KWS ?
-RWA
-Isterra ?
-Saaten ?
-NS ?
Teremjen jó sokat(házzá valót megkapja amit lehet, minőség sem árt ha van)
Válasz III.Gyula #21890. hozzászólásáraÉn se tettem bele. Délutanos vagyok, délelőtt meg nem fujok rovarölőt, mert a szomszed viragzó facélia meg olajretek.
Válasz Mtz1wi #21889. hozzászólásáraKalász védelmet megcsináltad?
Ha igen miért nem tettél bele rovarölőt?
Komoly terméskiesést is tud okozni.
Én mindig teszek bele valamit akkor nem kell külön belemenni.
Udv. Olyan kerdesem volna h a leveltetvek tudnak nagy kart csinalni a buzaban ebben az idoszakban? Eleg sok buzakalaszon megtalalhatok. Erdemes meg bejarni es lefujni vagy nem tudnak nagy kart csinalni?
Válasz kukaccsosz #21883. hozzászólásáraValószínű, hogy nekünk is kell foltokban kezelni a feljövő gyomokat aratás előtt.
Mennyi liter/ha dózissal érdemes fújni?
A betakarítás előtt hány nappal ajánlott?
A 14 napos évi a betakarításra vagy a felhasználásra vonatkozik?
Előre is köszi a válaszokat?
Válasz kukaccsosz #21879. hozzászólásáraAkkor kétszer kell permeteznem…
Melyik rovarirtónak van jó tartamhatása?
Eggyel már kihúzza vagy tegyek majd bele azt is a gonbához?
Válasz Soros #21878. hozzászólásáraFuzarium ellen az egész kalászt le kell permetezni. Ha a fuzarium toxin szint csökkentése a fő cél akkor teljes virágzás az ideális fenologia.
Válasz Soros #21872. hozzászólásáraHa jól gondolom a Mystic pro pl Kalász hányás kezdetén már mehet, ahogy írod, ez nálad megvan, de talán még a Kantik is, Falco pro, az virágzás kezdetén.
(Ezeket használtam az utóbbi években.)
Egy kérdés Urak…
Tavaszi búzáról van szó…ma néztem tele van vetésfehérítővel, úgyhogy hétfőn spricc.(elobb nem tudom sajna)
Viszont meg csak most kezd kalászolni, kirakjam neki most együtt a rovarral a gombaölőt is, vagy azzal várjak amikor kikalászolt teljesen? Mennyi tartamhatásuk van ezeknek a szereknek?
Köszönöm
Válasz mkacsidil02 #21857 hozzász
Ha kénezni akarsz akkor inkább magnézium-szulfát /keserűsó/, nagyon békés kén.Feltéve, ha nem belsőleg használod, mert akkor megdolgozza a bélrendszert.
Válasz krokodil007 #21837. hozzászólásáraAz én buzám is pont ilyen. Valószinű hogy az utolsó koktél csípte meg a zászlóslevél végét, mert addig semmi baja nem volt. Nekem is volt melette lombtrágya + a gombaölő reakcióba léphetett.
Válasz Sk Laci #21858. hozzászólásáraA kén+mg+molibdén nélkül nincs nitrogén beépülés. A beépült nitrogénből pedig mi lesz? FEHÉRJE. Az pedig a malmi búza alapparamétere, azon kívül a Mg segíti a fotoszintézist, az pedig a keményítő (cukor) beépülésének az alap pillére.
Szóval én nem merném azt állítani, hogy ilyenkor már felesleges a kén. Én 3 l/ha magas kén tartalmú + Mo +Mg lombtrágyát tettem a Prosaro mellé
Válasz SBarni #21866. hozzászólásáraIsmerős szinte mindig akkor van vele a gigszer amikor megy rá gombaölő aztán 1-2 hét és jönnek a bajok lehet nem is kellene fújni
Jó lenne ilyeneket beküldeni levelanalizisre aztán kiderülne mi a baja
Válasz krokodil007 #21838. hozzászólásáraNekem is kezd ilyen lenni a genius 1 2 foltba. Kb 1 hete fujtam falcon prot es ekoplon lombtragyat. Egy kis sargulas mindig akad a geniusnal.
Válasz mkacsidil02 #21859. hozzászólásáraA te pénzedről van szó. Én inkább mütrágya DASA 26/13 mütrágyával raktam ki 2x 2q kénes mütrágyát. Gyökéren keresztül szépen felvette a búza a ként is, 2x 26 kg kén már jelent valamit.
Válasz mkacsidil02 #21861. hozzászólásáraA ként műtrágya vagy Epso formályában már a "vetéstől" kezdve kirakjuk. Epso-val már ősszel mehet az első adag. Vagy márciustól már tolva van rá.
Válasz mkacsidil02 #21857. hozzászólásáraHa nincs rovar,akkor Falcon és kész. A többi már csak arra jó hogy a lelkiismeret nyugodjon,hogy szórtam. Valamint a Falcon önmagában elég. Nem kel mellé még más gombaölő. A túltolt koktélozás ilyenkor már nem érdemes. Valamint nem kell pofozni a búzát.
Válasz mkacsidil02 #21859. hozzászólására
Plusz elvileg ök is virágzásban ajánlják csak a Falcon Protol félek mert a kén tartalma mellet van benn azért nitrogén is.
Válasz mkacsidil02 #21857. hozzászólására A búza levele szőrös, viaszos, csak úgy magától nem megy bele a gombaölő, ezekben mind-mind komoly hatásfokozó adjuvánsok, adjuváns rendszerek vannak (ez a “tapadó”). Ezek az anyagok segítenek bejutni a lombtrágyáknak is, és a hozzáadott nitrogénnek is. Ezért van, hogy bizonyos UAN mennyiség önmagában még nem is perzselne, de a gombaölővel együtt már tud perzselni.
Eső után vékonyabb a viasz réteg, ha meleg van, akkor is fokozódik ez, szóval csak óvatosan, mert csak utólag lehet megmondani, hogy mennyi volt a túl sok.
Én nem biztos, hogy most a kenet tenném, de legalábbis nitrogénnel együtt, de csak vékonyan
Válasz Sk Laci #21858. hozzászólásáraIgen virágzik,de ha már megvettem kiszórnám előbb nem tudtam mert elsőre gyomirtó,gombaölő és rovarőlő ment ki egy szere ahhoz már nem akartam hozzá tenni.
Elvileg még virágzásban is vessz fel a búza nitrogént nem?Akén pedig segít azt hasznosítani vagy azt csak akkor ha előbb juttattam volna ki?
"Segíti a kiváló élelmiszer-ipari paraméterek és takarmányminőség kifejlődését."
"Kénhiány esetén zavar keletkezik a fehérjeszintézisben (csökken a fehérjetartalom), satnya növekedés mellett a levéllemezek kiszélesedése is gátolt marad (asszimiláció, növekedés gátlás), csökken a nitrogén hasznosulása is."
Üdv!!
Teson(Riza) 0,8l/Ha és Falcon Pro 0,6l/Ha mellétehető Fitohorm Turbo Kén 3-3,5l-es dózisban?
Mert a Falcon Prorol ezt irja hogy:
"Ne alkalmazzunk túl nagy levéltrágya dózisokat.
A Falcon Pro nagy dózisú UAN-oldatokban való kijuttatása nem javasolt."
Van valakinek erről valamilyen tapasztalata?
Előre is köszönöm.
Válasz 5465 #21853. hozzászólásáraHát igen ezzel én is így vagyok minden évben volt cumi Genius Mulan most ez aztán termés annyi volt mint másnak de ott "a ha" ha nem lenne semmi baja akkor lehet többet tudna azért is kellene megpróbálni egy másik fajtát most kap egy kalaszvedelmet aztán ha mégis valami gomba akkor megfogja
Válasz krokodil007 #21852. hozzászólásáraLehet, semmi baja, csak ilyen Genius vonal.
Talán abból fejlesztették tovább.
Nekem Genius van évek óta, az is mindig foltos, meg sárgás a zászlós levél csúcsa, aztán ad 7-8 tonnát egy permetezéssel, a kalász pedig egészséges.
Fene tudja...
Válasz Sk Laci #21851. hozzászólásáraAkkor passz
Gomba sem lehet szerintem vagy nem tudom egyik napról a másikra érte el a zaszlòslevelet úgy hogy előtte semmi baja nem volt sőt még alsó leveleknek sem
Azért majd ha lesz aratás leírom a termést meg mellé rakom a képet
De lehet saaten unios fajtákat elfelejtem mert minden évben van vele valami sza.
Válasz krokodil007 #21841. hozzászólásáraAzoxistrobin ilyet nem csinál, én is használom, az enyémek eddig szépek, szintén az egyik hatóanyag azoxistrobin a gombaölőnek amit használtam.
Válasz blink #21848. hozzászólásáraaz fasza
100méterrel van egy másik gazdának chiron neki nem ilyen csak egy kicsit
ugyhogy lehet valami genetikai fajtareakció valamire vagy passsz
25195 hozzászólás
Válasz Nyomasek Bobo #21892. hozzászólásáraGyomírtáskor sem,mi minden fújáskor bele tesszük,nem kell külön fújni rovarral!
Már most foglalni szeretnék I.fok búza vetőmagokat.
Kinél mi vált be ?
- Marton ?
-Szeged ?
-KWS ?
-RWA
-Isterra ?
-Saaten ?
-NS ?
Teremjen jó sokat(házzá valót megkapja amit lehet, minőség sem árt ha van)
Válasz Nyomasek Bobo #21892. hozzászólásáraIgaz előtte 9 nappal ment inazuma.
Válasz III.Gyula #21890. hozzászólásáraÉn se tettem bele. Délutanos vagyok, délelőtt meg nem fujok rovarölőt, mert a szomszed viragzó facélia meg olajretek.
Nálam ilyen a későbbi búza "Lukulus".
Holnap késő délután lefújom a búzát fungicíd+insekticíd.
Válasz Mtz1wi #21889. hozzászólásáraKalász védelmet megcsináltad?
Ha igen miért nem tettél bele rovarölőt?
Komoly terméskiesést is tud okozni.
Én mindig teszek bele valamit akkor nem kell külön belemenni.
Udv. Olyan kerdesem volna h a leveltetvek tudnak nagy kart csinalni a buzaban ebben az idoszakban? Eleg sok buzakalaszon megtalalhatok. Erdemes meg bejarni es lefujni vagy nem tudnak nagy kart csinalni?
Válasz kukaccsosz #21887. hozzászólásáraKöszi a választ!
Válasz szalayb0511 #21884. hozzászólására4 liter és betakarítás előtt 14 nappal
Válasz kukaccsosz #21883. hozzászólásáraköszi
Válasz kukaccsosz #21882. hozzászólásáraRendben köszönöm
Válasz kukaccsosz #21883. hozzászólásáraValószínű, hogy nekünk is kell foltokban kezelni a feljövő gyomokat aratás előtt.
Mennyi liter/ha dózissal érdemes fújni?
A betakarítás előtt hány nappal ajánlott?
A 14 napos évi a betakarításra vagy a felhasználásra vonatkozik?
Előre is köszi a válaszokat?
Válasz Wilde #21881. hozzászólásáraGlifozat
Válasz Soros #21880. hozzászólásáraAz inazumanak van tartamhatása.
Esetleg rapid vagy karate zeon.
Szerintem ezzel már megoldódik, figyelni kell.
Válasz kukaccsosz #21879. hozzászólásáraszia. búzában víznyomásos részeken jön a kamilla,ebszikfű.aratás elött van e szer ami segítene?
Válasz kukaccsosz #21879. hozzászólásáraAkkor kétszer kell permeteznem…
Melyik rovarirtónak van jó tartamhatása?
Eggyel már kihúzza vagy tegyek majd bele azt is a gonbához?
Válasz Soros #21878. hozzászólásáraFuzarium ellen az egész kalászt le kell permetezni. Ha a fuzarium toxin szint csökkentése a fő cél akkor teljes virágzás az ideális fenologia.
Válasz A.I. #21875. hozzászólásáraÉs azoknak van annyi tartam hatásuk, hogy megvédik a kalászt?
Válasz apuci #21874. hozzászólásáraAkkor lenne a tuti az biztos
Válasz Dög #21873. hozzászólásáraMég nem tudom melyik lesz…
Válasz Soros #21872. hozzászólásáraHa jól gondolom a Mystic pro pl Kalász hányás kezdetén már mehet, ahogy írod, ez nálad megvan, de talán még a Kantik is, Falco pro, az virágzás kezdetén.
(Ezeket használtam az utóbbi években.)
Válasz Soros #21872. hozzászólásáraTeljes kalászoláskor kellene!
Válasz Soros #21872. hozzászólásáraMelyik fajta gombaölő? Nem mind1
Egy kérdés Urak…
Tavaszi búzáról van szó…ma néztem tele van vetésfehérítővel, úgyhogy hétfőn spricc.(elobb nem tudom sajna)
Viszont meg csak most kezd kalászolni, kirakjam neki most együtt a rovarral a gombaölőt is, vagy azzal várjak amikor kikalászolt teljesen? Mennyi tartamhatásuk van ezeknek a szereknek?
Köszönöm
Válasz mocsencsi1 #21870. hozzászólásárajello fluid...... nem a bélrendszerbe
Válasz mkacsidil02 #21857 hozzász
Ha kénezni akarsz akkor inkább magnézium-szulfát /keserűsó/, nagyon békés kén.Feltéve, ha nem belsőleg használod, mert akkor megdolgozza a bélrendszert.
Válasz krokodil007 #21837. hozzászólásáraAz én buzám is pont ilyen. Valószinű hogy az utolsó koktél csípte meg a zászlóslevél végét, mert addig semmi baja nem volt. Nekem is volt melette lombtrágya + a gombaölő reakcióba léphetett.
Válasz Sk Laci #21858. hozzászólásáraA kén+mg+molibdén nélkül nincs nitrogén beépülés. A beépült nitrogénből pedig mi lesz? FEHÉRJE. Az pedig a malmi búza alapparamétere, azon kívül a Mg segíti a fotoszintézist, az pedig a keményítő (cukor) beépülésének az alap pillére.
Szóval én nem merném azt állítani, hogy ilyenkor már felesleges a kén. Én 3 l/ha magas kén tartalmú + Mo +Mg lombtrágyát tettem a Prosaro mellé
Válasz SBarni #21866. hozzászólásáraIsmerős szinte mindig akkor van vele a gigszer amikor megy rá gombaölő aztán 1-2 hét és jönnek a bajok lehet nem is kellene fújni
Jó lenne ilyeneket beküldeni levelanalizisre aztán kiderülne mi a baja
Válasz krokodil007 #21838. hozzászólásáraNekem is kezd ilyen lenni a genius 1 2 foltba. Kb 1 hete fujtam falcon prot es ekoplon lombtragyat. Egy kis sargulas mindig akad a geniusnal.
Válasz mkacsidil02 #21859. hozzászólásáraA te pénzedről van szó. Én inkább mütrágya DASA 26/13 mütrágyával raktam ki 2x 2q kénes mütrágyát. Gyökéren keresztül szépen felvette a búza a ként is, 2x 26 kg kén már jelent valamit.
Válasz mkacsidil02 #21861. hozzászólására Félni nem kell, csak ne 3 litert tedd a kénből, hanem a 2-t
Válasz mkacsidil02 #21861. hozzászólásáraA ként műtrágya vagy Epso formályában már a "vetéstől" kezdve kirakjuk. Epso-val már ősszel mehet az első adag. Vagy márciustól már tolva van rá.
Válasz mkacsidil02 #21857. hozzászólásáraHa nincs rovar,akkor Falcon és kész. A többi már csak arra jó hogy a lelkiismeret nyugodjon,hogy szórtam. Valamint a Falcon önmagában elég. Nem kel mellé még más gombaölő. A túltolt koktélozás ilyenkor már nem érdemes. Valamint nem kell pofozni a búzát.
Válasz mkacsidil02 #21859. hozzászólására
Plusz elvileg ök is virágzásban ajánlják csak a Falcon Protol félek mert a kén tartalma mellet van benn azért nitrogén is.
Válasz mkacsidil02 #21857. hozzászólására A búza levele szőrös, viaszos, csak úgy magától nem megy bele a gombaölő, ezekben mind-mind komoly hatásfokozó adjuvánsok, adjuváns rendszerek vannak (ez a “tapadó”). Ezek az anyagok segítenek bejutni a lombtrágyáknak is, és a hozzáadott nitrogénnek is. Ezért van, hogy bizonyos UAN mennyiség önmagában még nem is perzselne, de a gombaölővel együtt már tud perzselni.
Eső után vékonyabb a viasz réteg, ha meleg van, akkor is fokozódik ez, szóval csak óvatosan, mert csak utólag lehet megmondani, hogy mennyi volt a túl sok.
Én nem biztos, hogy most a kenet tenném, de legalábbis nitrogénnel együtt, de csak vékonyan
Válasz Sk Laci #21858. hozzászólásáraIgen virágzik,de ha már megvettem kiszórnám előbb nem tudtam mert elsőre gyomirtó,gombaölő és rovarőlő ment ki egy szere ahhoz már nem akartam hozzá tenni.
Elvileg még virágzásban is vessz fel a búza nitrogént nem?Akén pedig segít azt hasznosítani vagy azt csak akkor ha előbb juttattam volna ki?
"Segíti a kiváló élelmiszer-ipari paraméterek és takarmányminőség kifejlődését."
"Kénhiány esetén zavar keletkezik a fehérjeszintézisben (csökken a fehérjetartalom), satnya növekedés mellett a levéllemezek kiszélesedése is gátolt marad (asszimiláció, növekedés gátlás), csökken a nitrogén hasznosulása is."
Válasz mkacsidil02 #21857. hozzászólásáraVirágzik a búza?
Ha igen, ilyenkor szerintem már felesleges a kén, korábban tenném ki, ha kénhiános a búza.
Üdv!!
Teson(Riza) 0,8l/Ha és Falcon Pro 0,6l/Ha mellétehető Fitohorm Turbo Kén 3-3,5l-es dózisban?
Mert a Falcon Prorol ezt irja hogy:
"Ne alkalmazzunk túl nagy levéltrágya dózisokat.
A Falcon Pro nagy dózisú UAN-oldatokban való kijuttatása nem javasolt."
Van valakinek erről valamilyen tapasztalata?
Előre is köszönöm.
Válasz krokodil007 #21855. hozzászólásáraÉn tavaly is, idén is egyszer gombáztam virágzás kezdetén.
Semmi baja.
Igénytelen fajta, nem is szép, de stabilan terem...
Válasz 5465 #21853. hozzászólásáraHát igen ezzel én is így vagyok minden évben volt cumi Genius Mulan most ez aztán termés annyi volt mint másnak de ott "a ha" ha nem lenne semmi baja akkor lehet többet tudna azért is kellene megpróbálni egy másik fajtát most kap egy kalaszvedelmet aztán ha mégis valami gomba akkor megfogja
Válasz 5465 #21853. hozzászólására
Válasz krokodil007 #21852. hozzászólásáraLehet, semmi baja, csak ilyen Genius vonal.
Talán abból fejlesztették tovább.
Nekem Genius van évek óta, az is mindig foltos, meg sárgás a zászlós levél csúcsa, aztán ad 7-8 tonnát egy permetezéssel, a kalász pedig egészséges.
Fene tudja...
Válasz Sk Laci #21851. hozzászólásáraAkkor passz
Gomba sem lehet szerintem vagy nem tudom egyik napról a másikra érte el a zaszlòslevelet úgy hogy előtte semmi baja nem volt sőt még alsó leveleknek sem
Azért majd ha lesz aratás leírom a termést meg mellé rakom a képet
De lehet saaten unios fajtákat elfelejtem mert minden évben van vele valami sza.
Válasz krokodil007 #21841. hozzászólásáraAzoxistrobin ilyet nem csinál, én is használom, az enyémek eddig szépek, szintén az egyik hatóanyag azoxistrobin a gombaölőnek amit használtam.
Válasz Feri #21847. hozzászólásáravagy K+MG hiány talán
kíváncsian várom mi lesz belőle na meg a termést
Válasz blink #21848. hozzászólásáraaz fasza
100méterrel van egy másik gazdának chiron neki nem ilyen csak egy kicsit
ugyhogy lehet valami genetikai fajtareakció valamire vagy passsz
Válasz krokodil007 #21837. hozzászólásáraChiron itt is így néz ki. Wirtuozzal volt fújva
Válasz krokodil007 #21831. hozzászólásáraKálium,és réz hiány együtt! Ezt már igy fogod learatni.
Válasz B.laca #21700. hozzászólásáraBiztos, nem rozsda??