Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak648 FtBenzin árak634 FtEUR408.83 FtUSD399.84 FtCHF435.35 FtGBP491.16 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Elmarad a várttól a kukorica termésátlaga Tolnában
2011. november 04.
Elmarad a várttól a kukorica termésátlaga Tolna megyében, ahol még a takarmánynövény területének több mint egytizedén nem fejeződött be a betakarítás.
A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának november eleji adatai szerint a kukorica 110.654 hektáros vetésterületéből eddig 94.105 hektáron végeztek a betakarítással; a növény hektáronként 7,4 tonnás termést hozott, ami fél tonnával elmarad a tavalyi átlagtól és közel egy tonnával a várttól. Az olajos növények közül 25 ezer hektáron termett napraforgóból hektáronként 2,8 tonnát, a mintegy ötezer hektáron termesztett repcéből hektáronként 2,65 tonnát takarítottak be, mindkettő magasabb a tavalyi átlagnál.
Palásti Barbara, az igazgatóság földművelésügyi osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a gyengébb termés egyik oka a nyári aszályos időjárás, másrészt az, hogy a homokos területeken, illetve ott, ahol a tavaszi belvíz miatt csak májusban tudtak vetni, nem fejlődött megfelelően a növény. A jó termőterületnek számító dombóvári körzetben 8,4 tonnás, Paks környékén 7,1 tonnás termést takarítottak be.
Az osztályvezető megjegyezte: idén megérte olajos magvakat termelni; a napraforgót 95-110 ezer, a repcét akár 120-130 ezer forintos tonnánkénti áron is értékesíthették a termelők. Kukoricára év elején 55-57 ezer forintos áron kötöttek szerződést, jelenleg 50-55 ezer forintot kínálnak a növény tonnájáért.
A szakember beszámolt arról is, hogy a szárazság miatt az őszi vetés is jelentős késésben van. A 250 ezer hektáros Tolna megyei vetésterületen idén 48 ezer hektáron terveznek őszi búzát vetni a gazdálkodók, ami 3 ezer hektárral több a tavalyinál. A gabona azonban eddig csak 35,8 ezer hektáron került a földbe, és elmaradásban van a 7,2 ezer hektáron tervezett árpa vetése is.
Emiatt valószínű, hogy őszi búzát kisebb területen termesztenek majd Tolna megyében, és a tavaszi vetésű kukorica vetésterülete tovább nő, várhatóan tízezer hektárral meghaladja az idei területet.
Bioetanol: tragikus lenne a kukoricatermelők számára, ha nőne az adó
Tragikus következményekkel járna a kukoricatermelők számára, ha a bioetanol jövedéki adója a jelenlegi 40 ezer forintos mértékről ezer literenként 70 ezerre növekedne – jelentett ki a parlamenti mezőgazdasági bizottságban Jakab István, a testület fideszes tagja. Az adóemelést Koszorús László fideszes képviselő javasolta az adótörvényekről szóló kormánycsomaghoz benyújtott módosító indítványában. A kormány képviselője egyetértett az adónöveléssel, a mezőgazdasági bizottságban viszont senki sem támogatta azt.
Lenyomná a felvásárlási kukoricaárakat, a termelők számára pedig súlyos helyzetet teremtene, ha a bioetanol 40 ezer forintos ezer literenkénti mai jövedéki adója 70 ezerre nőne – szögezte le Jakab István. Koszorús László javaslata szerint az adóváltoztatás az E85-ös üzemanyag bioetanol részére vonatkozna.
Az adóemeléssel teljesülne az az uniós elvárás, hogy a benzin és az E85-ös ára közötti különbség csak a bioetanol rosszabb hatásfokára terjedjen ki – állapítja meg indoklásában Koszorús László. Tehát a javaslat – tette hozzá a bizottsági ülésen a kormány képviselője – az E85-ös üzemanyag és a benzin ára közötti differenciát csökkentené, hogy az árviszonyok az E85-ös rosszabb hatásfokát tükrözzék. A mezőgazdasági bizottságban ugyanakkor senki sem támogatta az adóemelési elképzelést.
Ehhez képest a tőzsdén meg sem mozdult az ára.
Az viszont tény, hogy megint alig van víz a Dunában és folyásiránynak felfelé nem vagy csak fél hajóval járható, emiatt van, hogy dugig vannak a raktárak. Ha eladod sem tudják elvinni, emiatt vannak tele a magtárak, szerintem emiatt sem mozdul a piac!
Sokan már eladtátok a kukoricát, mert nagyon kevesen szóltok hozzá.
Lehet, hogy most kéne eladni ahogy viszik,vagy a türelem rózsát, illetve pénzt terem.
Szóljatok hozzá.
Szerintem 1-2 hónapig nem is fognak, ahova én eladtam onnan már vagoníroztak a héten ,hogy legyen helye az enyémnek, ezért az október elején 4500ft-os ár jó volt, de még a héten is eladtam a maradékot 4200-ért a többi a kereskedők dolga , a tavalyi semmi bevételhez képest nem panaszkodhatok , tavasszal ha a jóisten velünk lesz irány a napraforgó hadművelet!!!
Lassan a határból elfogy a kukorica, de valahogy a felvásárlási árak nem akarnak felfelé elmozdulni, pedig biztosan nincs olyan sok belöle.
Ti hogy látjátok, milyen árra lehet számitani?
én eddig óvakodtam a túl nagy fao számtól pedig ha normális az ár akkor simán behozzák a + száritási költségeket
homokba szerintem olcsó magot kell vetni
a syngentának a topjai voltak. dekalb meg csak próba. a piónak a két új 400asát már elvetettem nagy táblába, a 9494 meg tavaly leszerepelt. nagy táblába az 5276 vert mindent
A kombájnok ittis leálltak már egy ideje, most szórjuk műtrágyával a górét meg tárcsázzuk be aztán a napokban kezdjük a szántást.
Kisgépekkel már holnap-holnapután megy a váltóműszak, közben végzek tárcsával és a nagy is ekére akaszt.
Az a baj hogy bár van egykét tábla ami jólesz, soknak az alja kőkemény még nemtudott ennyi esőtől átázni, de a héten ne essen addig egy részét hagy kaparjuk be
14494 hozzászólás
Így tényleg oda jutunk, hogy csak a támogatásért fog bohóckodni mindenki a földeken, mert magán a termelésen már nem marad semmilyen eredmény.
Komolyan mondom, hogy ezekkel veszik az ember kedvét az egész gazdálkodástól, mert 3000-ért a kutya sem fog nekik kukoricát vetni
Elmarad a várttól a kukorica termésátlaga Tolnában
2011. november 04.
Elmarad a várttól a kukorica termésátlaga Tolna megyében, ahol még a takarmánynövény területének több mint egytizedén nem fejeződött be a betakarítás.
A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának november eleji adatai szerint a kukorica 110.654 hektáros vetésterületéből eddig 94.105 hektáron végeztek a betakarítással; a növény hektáronként 7,4 tonnás termést hozott, ami fél tonnával elmarad a tavalyi átlagtól és közel egy tonnával a várttól. Az olajos növények közül 25 ezer hektáron termett napraforgóból hektáronként 2,8 tonnát, a mintegy ötezer hektáron termesztett repcéből hektáronként 2,65 tonnát takarítottak be, mindkettő magasabb a tavalyi átlagnál.
Palásti Barbara, az igazgatóság földművelésügyi osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a gyengébb termés egyik oka a nyári aszályos időjárás, másrészt az, hogy a homokos területeken, illetve ott, ahol a tavaszi belvíz miatt csak májusban tudtak vetni, nem fejlődött megfelelően a növény. A jó termőterületnek számító dombóvári körzetben 8,4 tonnás, Paks környékén 7,1 tonnás termést takarítottak be.
Az osztályvezető megjegyezte: idén megérte olajos magvakat termelni; a napraforgót 95-110 ezer, a repcét akár 120-130 ezer forintos tonnánkénti áron is értékesíthették a termelők. Kukoricára év elején 55-57 ezer forintos áron kötöttek szerződést, jelenleg 50-55 ezer forintot kínálnak a növény tonnájáért.
A szakember beszámolt arról is, hogy a szárazság miatt az őszi vetés is jelentős késésben van. A 250 ezer hektáros Tolna megyei vetésterületen idén 48 ezer hektáron terveznek őszi búzát vetni a gazdálkodók, ami 3 ezer hektárral több a tavalyinál. A gabona azonban eddig csak 35,8 ezer hektáron került a földbe, és elmaradásban van a 7,2 ezer hektáron tervezett árpa vetése is.
Emiatt valószínű, hogy őszi búzát kisebb területen termesztenek majd Tolna megyében, és a tavaszi vetésű kukorica vetésterülete tovább nő, várhatóan tízezer hektárral meghaladja az idei területet.
(MTI)
Bioetanol: tragikus lenne a kukoricatermelők számára, ha nőne az adó
Tragikus következményekkel járna a kukoricatermelők számára, ha a bioetanol jövedéki adója a jelenlegi 40 ezer forintos mértékről ezer literenként 70 ezerre növekedne – jelentett ki a parlamenti mezőgazdasági bizottságban Jakab István, a testület fideszes tagja. Az adóemelést Koszorús László fideszes képviselő javasolta az adótörvényekről szóló kormánycsomaghoz benyújtott módosító indítványában. A kormány képviselője egyetértett az adónöveléssel, a mezőgazdasági bizottságban viszont senki sem támogatta azt.
Lenyomná a felvásárlási kukoricaárakat, a termelők számára pedig súlyos helyzetet teremtene, ha a bioetanol 40 ezer forintos ezer literenkénti mai jövedéki adója 70 ezerre nőne – szögezte le Jakab István. Koszorús László javaslata szerint az adóváltoztatás az E85-ös üzemanyag bioetanol részére vonatkozna.
Az adóemeléssel teljesülne az az uniós elvárás, hogy a benzin és az E85-ös ára közötti különbség csak a bioetanol rosszabb hatásfokára terjedjen ki – állapítja meg indoklásában Koszorús László. Tehát a javaslat – tette hozzá a bizottsági ülésen a kormány képviselője – az E85-ös üzemanyag és a benzin ára közötti differenciát csökkentené, hogy az árviszonyok az E85-ös rosszabb hatásfokát tükrözzék. A mezőgazdasági bizottságban ugyanakkor senki sem támogatta az adóemelési elképzelést.
Válasz #1739. hozzászólásra
Duna mellett ,drágább mint nálunk Békés megyében,itt a cargill 44-et ad.
45-öt tudok ma
nálunk 43-44-es netto árak vannak ma
mindegy milyen célra, de már eshetne végre
Válasz #1735. hozzászólásra
Akkor e miatt is imádkozhatunk az esőért
Ehhez képest a tőzsdén meg sem mozdult az ára.
Az viszont tény, hogy megint alig van víz a Dunában és folyásiránynak felfelé nem vagy csak fél hajóval járható, emiatt van, hogy dugig vannak a raktárak. Ha eladod sem tudják elvinni, emiatt vannak tele a magtárak, szerintem emiatt sem mozdul a piac!
azt hallottam, hogy beindult az Ukrán piac és az nyomja lefelé az árakat.
Válasz #1724. hozzászólásra
Olajnaprát, a fajtát még nem választottam ki de , hagyományos technológia lesz, mert ezt a felülkezelhető módit egyszer próbáltam ki, hát nem jött be.
Válasz #1725. hozzászólásra
Lele, lehet igazad van, nagy a csend a mocskok körül....
Válasz #1725. hozzászólásra
Lele, lehet igazad van, nagy a csend a mocskok körül....
Felénk a kukit 3600ft körül támadják! De nem is viszik a kamionok...
Válasz #1728. hozzászólásra
na ez jó!
Válasz #1717. hozzászólásra
Vagyis a mostani "Cargörl" ár 4600 és még extrát is kér"hetc" plusszba...
Bocs akartam mondani ballfék...
Tényleg ne hari rám érte HECCMASTER de igazan Gazda001-nek! Te tényleg 1 ballfasz vagy! Mégegyszer bocsi ezért!
Sokan már eladtátok a kukoricát, mert nagyon kevesen szóltok hozzá.
Lehet, hogy most kéne eladni ahogy viszik,vagy a türelem rózsát, illetve pénzt terem.
Szóljatok hozzá.
Válasz #1723. hozzászólásra
Milyen forgót termelsz?
Válasz #1720. hozzászólásra
Szerintem 1-2 hónapig nem is fognak, ahova én eladtam onnan már vagoníroztak a héten ,hogy legyen helye az enyémnek, ezért az október elején 4500ft-os ár jó volt, de még a héten is eladtam a maradékot 4200-ért a többi a kereskedők dolga , a tavalyi semmi bevételhez képest nem panaszkodhatok , tavasszal ha a jóisten velünk lesz irány a napraforgó hadművelet!!!
borsodból tud valaki kukoica áárakat?
Válasz #1720. hozzászólásra
Üdv! Felénk(Újfehértó) kezd mocorogni felfele 4400+áfa!!! Hátha felkúszna vagy 5000-re
Lassan a határból elfogy a kukorica, de valahogy a felvásárlási árak nem akarnak felfelé elmozdulni, pedig biztosan nincs olyan sok belöle.
Ti hogy látjátok, milyen árra lehet számitani?
trigo 41.5 kaszaper.mezitláb miket igérnek?
Válasz #1717. hozzászólásra
Ezek alapján Tiszántúlon (mert, hogy Dunai kikötőtől messzebb van) is lehetne 43-44 eFt, mondom én, hogy kicsit vékony!
A szerződésemen felül volt 10 tonna pluszom, ma számláztam a Cargillnak le , és 46000+áfát fizettek érte.
Válasz #1715. hozzászólásra
kicsit vékonynak tűnik, elvileg picit araszolt felfelé...
Válasz #1714. hozzászólásra
Tegnap:
Nyírség-Hasso: 4000+komp
Baromfi-Coop: 4100+komp
Üdv! Friss kukorica árakat tudtok? Főleg Szabolcs, Hajdú érdekelne. Köszönöm!
Válasz #1712. hozzászólásra
kinek mi a normális. mondjuk nekem a tavalyi, tavaly a florencia lement 20-21 ig
Válasz #1710. hozzászólásra
Ha meg nem normális az év akkor ott a reglon,nem kell félni ettől...
Válasz #1710. hozzászólásra
5 év átlagát ha veszem, akkor jó évben egy drágább mag nagyot tud hozni
Válasz #1708. hozzászólásra
én eddig óvakodtam a túl nagy fao számtól pedig ha normális az ár akkor simán behozzák a + száritási költségeket
homokba szerintem olcsó magot kell vetni
Válasz #1707. hozzászólásra
akkor marad az ima
Válasz #1706. hozzászólásra
miért nem volt és jövőre miért lesz? fos homokba érdemesebb az 3511-et berakni?
Válasz #1705. hozzászólásra
Inkább öntözni lesz művészet ha így haladunk jövő juni-júlira odabaxunk az 500-as dieselnek..........
Válasz #1704. hozzászólásra
a syng nek nincsenek topjai
nem lepett meg az 5276
kár,hogy nekem 1 szál se volt belőle az idén
na majd jövőre
Válasz #1703. hozzászólásra
öntözve nem művészet
Válasz #1701. hozzászólásra
a syngentának a topjai voltak. dekalb meg csak próba. a piónak a két új 400asát már elvetettem nagy táblába, a 9494 meg tavaly leszerepelt. nagy táblába az 5276 vert mindent
Válasz #1695. hozzászólásra
ne izgujál
a legdrágábbat vessed meg 5 össel kezdődjön
ja és egész nyáron öntözzed
Válasz #1699. hozzászólásra
terület mennyi?
1500 körül?
Válasz #1699. hozzászólásra
ez a kispályások versenye volt
nagyágyút 1-et sem látok
Válasz #1698. hozzászólásra
itt csak a teteje, lejjebb még kemény
Válasz #1695. hozzászólásra
Válasz #1697. hozzászólásra
Itt tiszta sár és takony minden.......
Válasz #1691. hozzászólásra
A kombájnok ittis leálltak már egy ideje, most szórjuk műtrágyával a górét meg tárcsázzuk be aztán a napokban kezdjük a szántást.
Kisgépekkel már holnap-holnapután megy a váltóműszak, közben végzek tárcsával és a nagy is ekére akaszt.
Az a baj hogy bár van egykét tábla ami jólesz, soknak az alja kőkemény még nemtudott ennyi esőtől átázni, de a héten ne essen addig egy részét hagy kaparjuk be
Válasz #1687. hozzászólásra
Ezt ugye te sem hiszed el, vagy esetleg ingyen kapja a gázt?
Válasz #1694. hozzászólásra
Akkor átküldhetnéd !
MEG UGYE MINDENKI AKIK JELEZTÉK !!!!!!!!!!!!!!!!