Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR413.22 FtUSD397.3 FtCHF442.87 FtGBP497.76 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz medikus #16241. hozzászólásáraNe ez az! Én mindegy honnan vettem le csövet 1%-on belül voltak a vizek! Egyik táblánk mellett gazdatársnak van valami szabadelvirágzású fajta 4 méteres szár, a csövek 1,8-2 méter körül vannak, de annyira "ugrálnak" a csövek, hogy 3 egyformát még le lehet venni de 20 már nem! Van benne kicsi is meg nagy is! Morzsolni kézzel nagyon nehéz! A vize nem vészes, az 17%,pedig biztos nem korai mert a FAO 550 után virágzott el!
Válasz lemken #16240. hozzászólásáraOtt látom a problémát hogy nem egyforma!Még a cső sem!Amelyik fényes,az 13,amelyik meg olyan mint az átlagos kukorica,száraznak tűnő ráncos szemek,az meg 25,és alig morzsolható!Ezért akarok vágni belőle pár mázsát,és úgy megmérni!
Válasz medikus #16237. hozzászólásáraVizeeees?Az hogy leheeeet? Ma mértem FAO 550-es kukoricát. Még sohasem vetettem ilyet, idén is csak próbaképpen. Vetés ápr. 22 ,víz jelenleg 15,5%.
Válasz Bárány #16232. hozzászólásáraNálam úgy szintén. Tegnap learatva, ma bevíve az utolsó pótok, amit már tegnap nem tudtam leadni. Annak ellenére, hogy augusztus közepén már felsült a kukoricám, mivel nem volt eső, hihetetlenül jó termés volt a körülményekhez képest /fajtafüggően!/. A vize itt is 15 körül mozgot a 370-400-as kukoricáknak.
És ha még azt veszem, hogy északon vagyok.....máskor nálunk ilyenkor csak a napraforgóval foglalkoztak. Október közepétől szokták kezdeni a kukorica felvásárlását.
'92 óta gazdálkodunk, de olyan még nem volt, hogy szeptemberben betakarítottuk volna az összes kukoricát. Márpedig ma lefogyott. Jó termés, alacsony víz.
Válasz Gatti #16230. hozzászólásáraHat ja homok az homok egyik tabla lehet annyi lesz az orrba szajba kapta akakit
Viszont kotott foldbe ott 10-12t ahogy becsultem ezt is jo lebecsultem par mazsat tevedtem
Válasz Johny B. #16225. hozzászólásáraÉn sem bár nem ezek miatt, hanem mert nem tudok hová tenni szakmailag, sűrűn meg nem akarom vissza vetni. Elaprózódnak itt az olajos vetéseim, van szója, napraforgó, repce ezek ugye nagyjából egy helyre illeszthetők be a vetésforgóba így kompromisszumokat kell kötni. Ha megmarad télen és kibírja a vad nyomást akkor lesz ~80ha repce és 55 szója, a többi kalászos és kukorica. Valamikor csak napraforgót termeltünk akkor volt 150-200 hektár is. Nem rossz növény de mondjuk én útálom minden porcikáját, aratni is meg mindenét, akkor is amikor 4 tonna fölött ad meg akkor is amikor csak 23 mázsát...
Most meg halálra xopatnak a makukával, 80 alatt van az ára így nem adom el, csak így meg a hellyel leszek bajban a szentségit...
Válasz laikus87 #16220. hozzászólásáraÉs akinek meg 1 szaros ha napraforgó se volt a több 100on és mégis árulta az 1 főmágus master rostálószázalékolós agromatematikus .
Válasz Cafi #16219. hozzászólásáraMivel a jelenlegi árakkal tisztában vannak a termelők, most mondom: jövőre valamivel kevesebb napra, valamivel több kukorica lesz vetve. Búza stagnál (szerintem nem árak miatt, hanem mivel őszi). Ezért jövőre stagnáló (vagy készletduma miatt enyhén csökkenő) napra árak, és csökkenő kukorica árak lesznek. Térjünk vissza rá 1 év múlva ilyenkor.
Válasz medikus #16211. hozzászólásáraNekem egy szárítós ismerősöm azt szokta mondani, az a szárítós, aki nem lop el kb. 1%-ot, az hülye, aki ennél többet lop, az meg egy becstelen tolvaj.
- globális kukorica készletek csökkennek, hiába nő a termelés, rekordközeli kukorica termés globálisan, a felhasználás még ennél is gyorsabban nő
- nő a nyersolaj ára, miközben csak novembertől indulnak az iráni szankciók. Gyorsabban nő a kőolajfelhasználás mint ahogy kitudják termelni
- egyre több módon hasznosítják a kukoricát, műanyag, élelmiszer, tápszer, üzemanyag, stb.
- EU-ban nő a kukorica felhasználás, és csökken vagy stagnál a termelés előző évekhez képest
- búza zárókészletek idén 2. éve stagnálnak, kicsit csökkennek
- EUban 1x millió tonnával kevesebb búza termés mint megszokott
- takarmány árpa ára már 56.000 Ft/t, ennyire hiány van belőle
- oroszok ijesztegetnek, lehet köv évben korlátozzák a búza kivitelt a tavalyi rekord mínusz 15 millió tonna termés végett
- napraforgó ára már most béka segge alatt, túltermelés mindenhol
- ukránok oroszok a világ össz napraforgójának már több mint felét termelik
- EU-s dizel undor
- szója ára 10 éves mélypont körül
- mindenkori szójarekord globálisan
- stb.
kb 6-7 féle növényt lehet termelni
kukorica-búza-árpa-sörárpa-napra-szója-repce
ezekből kell úgy összeállítani a köv évi termelési tervet, hogy a legnagyobb valószínűséggel, közepes termelési kockázattal jöjjön ki vélhetően jó nyereség
pl 100 ha-os gazda
30 ha kukorica
30 ha buza
30 ha napra
10 ha szója
vagy
50 repce
50 árpa
vagy
60 buza
40 kukorica
szerintem ez az első lépés, hogy már most megpróbálod megbecsülni, minek lehet a köv évben a legjobb kereslete és valószínűleg az ára. Majd azokat veted megfelelő arányban. Időjárási, egyéb kockázatot figyelembevéve.
Válasz medikus #16211. hozzászólásáraSzerintem épen ezért ennyi a tarifa, nem is rossz ötlet, jövőre én is így fogok beárazni és egy kicsit nyugtom lesz talán
Mit szívjátok egymás vérét?
Nem szégyellitek magatok? :))
Ha csak fele ennyi energiát tennétek az USDA és más reportok tanulmányozásába, lelki szemeitekkel már látnátok melyik növény termesztéséből lehet köv évben legnagyobb valószínűséggel a legtöbb nyereséget elérni! Vagy ilyen nincs?
Már most meg kell becsülni, mit termeljünk köv évre, már most!
Válasz szanberg #16210. hozzászólásáraAki szolgáltat,az általában a haszonért teszi!Nem azért épít szárítót mert nem bír a pénzével!Az más kérdés hogy kinek mennyi elég!
Nálunk pl 150ft ba jön a szárítás víz fokonként!Nem nagyon viszik oda!
Válasz GREVEN #16205. hozzászólásáraAz a lényeg, minden átvevő hülye és nagyfax és átver és k.va anyját..... de akkor minek termelsz ha csak nekik hordod a hasznot mi!?!?!?!?
Építsél magtárat, vegyél mérleget, teleszkópost, szárítót tisztítót 1000négyzetméter betont és te leszel a király mert mindent olyan marhára tudsz a nagy tapasztalatoddal hehe
Válasz Bán Zsolt #16201. hozzászólásáraAki felvásárol annak illene lennie egy HITELESÍTETT mérőeszközének!!Azt úgy mint a mérleget,időnként újra kalibráltatni,nem a sufniban!
Válasz bandigh #16200. hozzászólásáraCsemegés nyerges alatt csemege kukoricát értesz?
Mert az nem sokunkat érint szerintem. De azzal nem volt dolgom, de azt nem is kézivel szúrkálják úgy hiszem.
24596 hozzászólás
Válasz medikus #16243. hozzászólására Várjuk a súlyt, Akkor a vízzel nem vagy megelégedve???
Válasz medikus #16243. hozzászólásáraannak tuti
Válasz medikus #16241. hozzászólásáraNe ez az! Én mindegy honnan vettem le csövet 1%-on belül voltak a vizek! Egyik táblánk mellett gazdatársnak van valami szabadelvirágzású fajta 4 méteres szár, a csövek 1,8-2 méter körül vannak, de annyira "ugrálnak" a csövek, hogy 3 egyformát még le lehet venni de 20 már nem! Van benne kicsi is meg nagy is! Morzsolni kézzel nagyon nehéz! A vize nem vészes, az 17%,pedig biztos nem korai mert a FAO 550 után virágzott el!
Válasz broll79 #16242. hozzászólásáraÉn azért vetettem,mert mindenki csak mondott valamit,de NEM próbálta!Még a súly ami kérdés!
Silónak nagyon jó!!
Válasz medikus #16241. hozzászólásáraÉn ezt mondtam tavaly, egy gazda vetett, de nagyon heterogén lett, nem akar még egyszer ilyet
Válasz lemken #16240. hozzászólásáraOtt látom a problémát hogy nem egyforma!Még a cső sem!Amelyik fényes,az 13,amelyik meg olyan mint az átlagos kukorica,száraznak tűnő ráncos szemek,az meg 25,és alig morzsolható!Ezért akarok vágni belőle pár mázsát,és úgy megmérni!
Válasz medikus #16237. hozzászólásáraVizeeees?Az hogy leheeeet? Ma mértem FAO 550-es kukoricát. Még sohasem vetettem ilyet, idén is csak próbaképpen. Vetés ápr. 22 ,víz jelenleg 15,5%.
Válasz broll79 #16238. hozzászólásáraPK001!
Válasz medikus #16237. hozzászólásáraAkkor most ugrik a PK a vízbe? Melyiket vetetted? A kukorica mangalicát vagy a mutáns variáns?
Válasz apuci #16236. hozzászólásáraSajnos áll!holnap próbálkozok vele.Csak 1 csíkot vágok!Átlagra vagyok kíváncsi.Vizesnek tűnik,nem egyforma,pedig le van a szár,és levél száradva!Mértem 13-25ig!!!!
Válasz medikus #16235. hozzászólásáraHa jól rémlik neked is van?
Hogy áll?
Ki hogy áll a PK001-el?
Válasz Bárány #16232. hozzászólásáraNálam úgy szintén. Tegnap learatva, ma bevíve az utolsó pótok, amit már tegnap nem tudtam leadni. Annak ellenére, hogy augusztus közepén már felsült a kukoricám, mivel nem volt eső, hihetetlenül jó termés volt a körülményekhez képest /fajtafüggően!/. A vize itt is 15 körül mozgot a 370-400-as kukoricáknak.
És ha még azt veszem, hogy északon vagyok.....máskor nálunk ilyenkor csak a napraforgóval foglalkoztak. Október közepétől szokták kezdeni a kukorica felvásárlását.
Válasz Bárány #16232. hozzászólására
Felénk se sok van már a földeken!
'92 óta gazdálkodunk, de olyan még nem volt, hogy szeptemberben betakarítottuk volna az összes kukoricát. Márpedig ma lefogyott. Jó termés, alacsony víz.
Válasz Gatti #16230. hozzászólásáraHat ja homok az homok egyik tabla lehet annyi lesz az orrba szajba kapta akakit
Viszont kotott foldbe ott 10-12t ahogy becsultem ezt is jo lebecsultem par mazsat tevedtem
Válasz krokodil007 #16229. hozzászólásárapedig ti kaptatok bőven esőt, 10 tonna alatt nem szabadna arra vágni :D én örülök ha meglesz az 5 tonna hektáronként
homokon vágtunk 1 kocsit a 350 pioneerből a lovaknak ez tűnik a legjobbnak kb talán kicsit 410 jobb lesz
80-85 mázsa lett 15% vízzel
batanga 70q/ha egyik tábla (gyengéb) másik tábla 90q/ha holnap zefir, jónak mutatkozik de majd a mérleg megmondja a tutit .
Annak jó akinek 17tonnát terem
Válasz Johny B. #16225. hozzászólásáraÉn sem bár nem ezek miatt, hanem mert nem tudok hová tenni szakmailag, sűrűn meg nem akarom vissza vetni. Elaprózódnak itt az olajos vetéseim, van szója, napraforgó, repce ezek ugye nagyjából egy helyre illeszthetők be a vetésforgóba így kompromisszumokat kell kötni. Ha megmarad télen és kibírja a vad nyomást akkor lesz ~80ha repce és 55 szója, a többi kalászos és kukorica. Valamikor csak napraforgót termeltünk akkor volt 150-200 hektár is. Nem rossz növény de mondjuk én útálom minden porcikáját, aratni is meg mindenét, akkor is amikor 4 tonna fölött ad meg akkor is amikor csak 23 mázsát...
Most meg halálra xopatnak a makukával, 80 alatt van az ára így nem adom el, csak így meg a hellyel leszek bajban a szentségit...
Válasz Cafi #16219. hozzászólásáraOkos... jövőre én naprát nem is vetek...
Felénk régen a tejbegyűjtőnek volt a legjobban tejelő tehene.
Válasz *** HM *** #16222. hozzászólásáraNa jó... rezervával kell kezelni az ilyen traktorostól származó infót... Nem lát bele kitől mit vett meg a főnök....
Válasz laikus87 #16220. hozzászólásáraÉs akinek meg 1 szaros ha napraforgó se volt a több 100on és mégis árulta az 1 főmágus master rostálószázalékolós agromatematikus .
Válasz Cafi #16219. hozzászólásáraMivel a jelenlegi árakkal tisztában vannak a termelők, most mondom: jövőre valamivel kevesebb napra, valamivel több kukorica lesz vetve. Búza stagnál (szerintem nem árak miatt, hanem mivel őszi). Ezért jövőre stagnáló (vagy készletduma miatt enyhén csökkenő) napra árak, és csökkenő kukorica árak lesznek. Térjünk vissza rá 1 év múlva ilyenkor.
Válasz medikus #16211. hozzászólásáraNekem egy szárítós ismerősöm azt szokta mondani, az a szárítós, aki nem lop el kb. 1%-ot, az hülye, aki ennél többet lop, az meg egy becstelen tolvaj.
miben mi a tendencia?
- globális kukorica készletek csökkennek, hiába nő a termelés, rekordközeli kukorica termés globálisan, a felhasználás még ennél is gyorsabban nő
- nő a nyersolaj ára, miközben csak novembertől indulnak az iráni szankciók. Gyorsabban nő a kőolajfelhasználás mint ahogy kitudják termelni
- egyre több módon hasznosítják a kukoricát, műanyag, élelmiszer, tápszer, üzemanyag, stb.
- EU-ban nő a kukorica felhasználás, és csökken vagy stagnál a termelés előző évekhez képest
- búza zárókészletek idén 2. éve stagnálnak, kicsit csökkennek
- EUban 1x millió tonnával kevesebb búza termés mint megszokott
- takarmány árpa ára már 56.000 Ft/t, ennyire hiány van belőle
- oroszok ijesztegetnek, lehet köv évben korlátozzák a búza kivitelt a tavalyi rekord mínusz 15 millió tonna termés végett
- napraforgó ára már most béka segge alatt, túltermelés mindenhol
- ukránok oroszok a világ össz napraforgójának már több mint felét termelik
- EU-s dizel undor
- szója ára 10 éves mélypont körül
- mindenkori szójarekord globálisan
- stb.
kb 6-7 féle növényt lehet termelni
kukorica-búza-árpa-sörárpa-napra-szója-repce
ezekből kell úgy összeállítani a köv évi termelési tervet, hogy a legnagyobb valószínűséggel, közepes termelési kockázattal jöjjön ki vélhetően jó nyereség
pl 100 ha-os gazda
30 ha kukorica
30 ha buza
30 ha napra
10 ha szója
vagy
50 repce
50 árpa
vagy
60 buza
40 kukorica
szerintem ez az első lépés, hogy már most megpróbálod megbecsülni, minek lehet a köv évben a legjobb kereslete és valószínűleg az ára. Majd azokat veted megfelelő arányban. Időjárási, egyéb kockázatot figyelembevéve.
Válasz broll79 #16217. hozzászólásáraFőleg úgy, hogy egyik céged nyertes pályázó másik pedig a nyertes kivitelező...
Válasz medikus #16213. hozzászólásáraNyertes közbeszerzési pályázatokat érdemes termeli. Minél többet, annál jobb
Válasz medikus #16211. hozzászólásáraSzerintem épen ezért ennyi a tarifa, nem is rossz ötlet, jövőre én is így fogok beárazni és egy kicsit nyugtom lesz talán
Válasz mtz1221 #16214. hozzászólására
Válasz medikus #16213. hozzászólásáraBiztos
marihuánát.Mert azon kívül ha valaki megtudja mondani előre egy évvel hogy mit,na az hazudik.
Válasz Cafi #16212. hozzászólásáraÉs mit ír?
Mit szívjátok egymás vérét?
Nem szégyellitek magatok? :))
Ha csak fele ennyi energiát tennétek az USDA és más reportok tanulmányozásába, lelki szemeitekkel már látnátok melyik növény termesztéséből lehet köv évben legnagyobb valószínűséggel a legtöbb nyereséget elérni! Vagy ilyen nincs?
Már most meg kell becsülni, mit termeljünk köv évre, már most!
Válasz szanberg #16210. hozzászólásáraAki szolgáltat,az általában a haszonért teszi!Nem azért épít szárítót mert nem bír a pénzével!Az más kérdés hogy kinek mennyi elég!
Nálunk pl 150ft ba jön a szárítás víz fokonként!Nem nagyon viszik oda!
Válasz GREVEN #16205. hozzászólásáraAz a lényeg, minden átvevő hülye és nagyfax és átver és k.va anyját..... de akkor minek termelsz ha csak nekik hordod a hasznot mi!?!?!?!?
Építsél magtárat, vegyél mérleget, teleszkópost, szárítót tisztítót 1000négyzetméter betont és te leszel a király mert mindent olyan marhára tudsz a nagy tapasztalatoddal hehe
nettó Ft/t Tolna megye
Kite 43.000
IKR 45.500
Trigo 45-46.000
Axereal 45-46.000
MATIF novemberi lejárat 175 EUR/t
ebből magyarországi ár számolva 45-46.000 Ft/t
Válasz mtz zoli #16206. hozzászólásáraLefele mozog!!
Válasz mtz zoli #16206. hozzászólására43000 amit én tudok
Ma kérdeztem 44 ezret mondtak a kukoricáért máshol menyiért veszik ?
Válasz szanberg #16204. hozzászólásáraAzt te csak hiszed. Elég sokat hoz a konyhára, hogy tudom a turpiszságokat.
De minek is magyarázkodok én vagy bárki is itt neked. Ami nem úgy van a világon ahogy a te agyacskád gondolja az nem is létezik.
Válasz GREVEN #16191. hozzászólásáraHiába ha egy forintot nem ér az ami ott rád ragadt...
Válasz Bán Zsolt #16201. hozzászólásáraAki felvásárol annak illene lennie egy HITELESÍTETT mérőeszközének!!Azt úgy mint a mérleget,időnként újra kalibráltatni,nem a sufniban!
Válasz bandigh #16200. hozzászólásáraCsemegés nyerges alatt csemege kukoricát értesz?
Mert az nem sokunkat érint szerintem. De azzal nem volt dolgom, de azt nem is kézivel szúrkálják úgy hiszem.
Válasz medikus #16199. hozzászólásáraPl antera 2-3 tizeddel mér mást mint a kézi. Eddig nem volt egyszer sem probléma. Máshol volt 5-6% is.
Válasz GREVEN #16192. hozzászólásáraMegnéznèm hogy a 4 méter magas csemegés nyergesbe hogy vágod bele a stekkert az aljáig.
Válasz GREVEN #16198. hozzászólásáraNem is nézem semmibe azokat,amelyikek csak megszagolják a terményt,nem darálja le!
Válasz Mf-es? #16196. hozzászólásáraHuncutok ám ezek az átvevős vízmérők. :D
Válasz Pont #16190. hozzászólásáraúgy tudom, ez az MSZ szabvány már nincs érvényben