Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak628 FtBenzin árak608 FtEUR411.52 FtUSD394.94 FtCHF442.09 FtGBP495.05 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz termelo #23643. hozzászólásáraVízréteg ,agyagréteg és mésztartalom kérdése,9-12 méterre is képes idővel lejutni a lucerna.A lényege kitörése után ne rögtön kapás kerüljön bele és csodákra képes a terület.
Válasz Zoli1437 #23642. hozzászólásáraNagyon sok összetevője van a növénytermesztésnek. Azért nehéz felismerni az ok okozati összefüggéseket mert általában nem egy hanem több tényezőtől függenek.
Ahhoz, hogy értékelni lehessen az állításod tudnunk kellene, hogy milyen mélyen gyökerezik a lucernád és a kukoricád. Azt tudom, hogy a kukorica gyökere 3-5 méterre is lemegy de a lucernánál ezt kétlem.
Van homokos területem kb 20 km-re, parlag nem termelek rajta arrafelé 2 növénnyel tudnak dolgozni:
Válasz termelo #23640. hozzászólásáraVan három olyan földem, ahol váltogatom régóta a lucernát. Az mélységben szárítja a talajt. Ennek ellenére néhány évvel utána már valahogy nincs akkora aszály, mint ahol nem ezt csinálom.
És ez nem egy év, hanem évtizedek megfigyelése. Pedig csak egy út választja el a két táblát.
Válasz Koczka József #23639. hozzászólásáraSzia! Dél-Baranyában vagyok. Ha csak általában akarsz nézelődni bár mikor. Ha fajta különbségeket, akkor tűző napsütésben. De szoktak lenni fajtakísérletek több fajtával. (Azt most nem tudom idén hol lesz.)
Én pl. már arattam úgy egy 15 ha-s búza táblát ami ilyen értelemben véve még nem is nagy hogy az egyik felén ömlött az eső a másikon meg ment a kombájn...
Válasz termelo #23637. hozzászólásáraA 2t és 10t utólag kiderült miért volt. Más talajtípus. Más a víz tároló képességük. A 2t-ás folyamatos víz pótlást igényelne mert nem tudja tárolni.
Válasz termelo #23634. hozzászólására
Mind a két kép ma készült. Ugyan az a tábla, ugyan ott, pár sorral arrább, két fajta.
900 W/m2 fölötti besugárzás és látom a fajták közötti határt. Jön egy felhő. 5 perc és összemosódnak.
A permetezésre gyanakvók is jó úton jártak, mert amit látok frissen permetezett táblát az is besugárzásfüggőn néz ki.
Válasz termelo #23634. hozzászólásáraÉn 3 napja járom a határt, mert folyamatosan permetezek, láttam már mellig érőt is, ami furulyázik, felénk olyan 5-10% produkál ilyen tüneteket, így egyértelműen fajta jellegnek tűnik a dolog.
Válasz termelo #23631. hozzászólására22-ben nálam ugyan az a fajta, ugyan azt kapva, 2t és 10t volt különböző területen.
A 10t-nál volt olyan, hogy semmi pénzt nem tettem volna rá, hogy nem nulla lesz a végeredmény.
Ez eddig nem rossz, inkább csak furcsa. Ami most van, azt még nem szokták lereagálni a fajták.
Válasz rtamas76 #23629. hozzászólásáraKözben kiderült, hogy csak addig csinálja amíg süt a nap. Még akár előnyös is lehet.
Fajtatulajdonost ezért külön nem hívom, de ha legközelebb beszélek vele megkérdezem.
Addigra legalább tudom a végeredményt.
Válasz Zoli1437 #23627. hozzászólásáraHívd fel a fajtatulajdonost.
Ha megerősíti kérem a nevét, számát a kukoricának. A végeredményel.
Előre is köszönöm.
Válasz rtamas76 #23625. hozzászólásáraIgazad van. A végeredmény számít. Csak új fajta (nálam) és próbálom belőni az előjelekből, hogy mire számíthatok. Mennyire jellemző ez a viselkedés és milyen hatással jár?
Válasz Zoli1437 #23608. hozzászólásáraNemfeltétlenül az a kukorica jó amelyik széles kiteült sötétzöld.
Szerintem a hirtelen meleg és uv.
Fajtatulajdonos megmondja, hogy fajtajelleg-e.
Ha szépen fejlődik nincs vele baj. Lesszrajta 14t oszt hagy csavarodjon.
Válasz Egy erdész fortyogó epéje #23618. hozzászólásáraFelső kategóriás mag (Nem írom, hogy melyik mert se reklámot, se ellenreklámot nem akarok senkinek. Pláne úgy, hogy nem vagyok biztos a kimenetelben.) Elővetemény árpa. Február 20 körüli vetés. Éves csapadék eddig 150mm kőrül. Gyorsabban fejlődik és fejlettebb a környék béliektől. (Biztos hogy több vizet vett ki a talajból mint azok.) Elvileg 2 hét múlva címerhányás.
Válasz Zoli1437 #23615. hozzászólásáraMilyen mag? Pioneer? Az szokott így védekezni, főleg az olcsóbb, középkategóriás hibridek. Mi volt az elővetemény? Kukorica után gyakrabban, meg hamarabb jön a tünet, mint kalászos után. Egyébként ez még nem probléma, természetes reakció, ha még 1-2-3 alkalommal rendesen, meg jókor megázik, akkor nem lesz probléma.
Köszönöm mindenkinek.30C, 50% páratartalom ezután ennél csak rosszabb lesz. Ránéztem még egyszer. Most még csak a szélén csinálja. Ezt leszámítva rendben van. Holnap reggel megnézem mit mutat akkor. A többi meg kiderül betakarításkor.
Válasz Zoli1437 #23608. hozzászólásáraMeleg van. Az előbb voltam kint a kertben sok növény levele fonnyadt, pedig van víz a talajban. Szerintem az UV is extrém erős most.
Válasz Zoli1437 #23608. hozzászólásáraSzia. A levél színe alapján nem hiszem hogy stresszelne bár mire. Én csapadék hiányra gondolok, akkor szokott így "furujázni" így védekezik a párolás megakadályozásával. Nézd meg este hűvösebb időben ha ki terül a levél akkor csak víz hiány.
Válasz Koczka József #23606. hozzászólásáraÁprilis 28.-án lett vetve,azóta volt kb 60mm eső.Azért furcsa az egész ,mert másik táblában sor mellé lett téve 200kg 27%-os és azok sokkal szebbek.
Válasz colika19836 #23605. hozzászólásáraHa esett elég csapadék akkor semmi gond. Nincs elég meleg, de a héten meg jön és megindul a növekedés. Én sor mellé teszek 150 kg és nekem is van világossabb és sötétebb rész és a világosabb kissebb is ugyan azon táblán belül. A homokos részén jobb mert a homok hamarabb melegszik míg a kötött később.
Üdv Tagok!2q/ha karbamidot szórtam el a kukorica alá, be lett kombinátorozva és 2 nap múlva vetve. Most a kukorica kicsi és sárga a tábla 60%-án.Kitolhattam vele a karbamiddal?Kiheverheti ezt az állomány?Köszönöm válaszukat.
Válasz rtamas76 #23601. hozzászólásáraÁrát holnap megkérdem főnöktől, nagyker áron adja nekem!
Lombtrágyaként juttatnám ki, milyen dózist ajánlsz, ami még biztonságos? 200/300liter a jobb vâlasztás?
Válasz Ganajos #23596. hozzászólásáraA pétisót a sormellé, feloldva nemtudod csak szuszpenzióssal.
Vagy nitrosol a sormellé.
Amilyen kilyuttaód van.
Lombtrágyával nemtudsz annyit kitenni.
Marad a keserűsó és a cink.
24596 hozzászólás
Olyan kérdésem lenne ,hogy mennyivel lehet kevesebb a termés ha 1q petisó kimarad hektáronként?
Válasz Zoli1437 #23642. hozzászólásáraNálad hány évig bírja értékelhető terméssel a lucerna? Amúgy nagyon jó amit gyakorolsz.
Válasz termelo #23643. hozzászólásáraVízréteg ,agyagréteg és mésztartalom kérdése,9-12 méterre is képes idővel lejutni a lucerna.A lényege kitörése után ne rögtön kapás kerüljön bele és csodákra képes a terület.
Válasz Zoli1437 #23642. hozzászólásáraNagyon sok összetevője van a növénytermesztésnek. Azért nehéz felismerni az ok okozati összefüggéseket mert általában nem egy hanem több tényezőtől függenek.
Ahhoz, hogy értékelni lehessen az állításod tudnunk kellene, hogy milyen mélyen gyökerezik a lucernád és a kukoricád. Azt tudom, hogy a kukorica gyökere 3-5 méterre is lemegy de a lucernánál ezt kétlem.
Van homokos területem kb 20 km-re, parlag nem termelek rajta arrafelé 2 növénnyel tudnak dolgozni:
lucerna meg akác
a többinek kevés a víz...
Válasz termelo #23640. hozzászólásáraVan három olyan földem, ahol váltogatom régóta a lucernát. Az mélységben szárítja a talajt. Ennek ellenére néhány évvel utána már valahogy nincs akkora aszály, mint ahol nem ezt csinálom.
És ez nem egy év, hanem évtizedek megfigyelése. Pedig csak egy út választja el a két táblát.
Válasz Koczka József #23639. hozzászólásáraSzia! Dél-Baranyában vagyok. Ha csak általában akarsz nézelődni bár mikor. Ha fajta különbségeket, akkor tűző napsütésben. De szoktak lenni fajtakísérletek több fajtával. (Azt most nem tudom idén hol lesz.)
Válasz Zoli1437 #23638. hozzászólásáraA legalapvetőbb dolgot figyelmen kívül hagyjátok azt, hogy melyik tábla összesen mennyi csapadékot kapott.
Én pl. már arattam úgy egy 15 ha-s búza táblát ami ilyen értelemben véve még nem is nagy hogy az egyik felén ömlött az eső a másikon meg ment a kombájn...
Válasz Zoli1437 #23636. hozzászólásáraSzia hol lehet ezt megnézni helyileg?
Válasz termelo #23637. hozzászólásáraA 2t és 10t utólag kiderült miért volt. Más talajtípus. Más a víz tároló képességük. A 2t-ás folyamatos víz pótlást igényelne mert nem tudja tárolni.
Válasz Egy erdész fortyogó epéje #23635. hozzászólásáraHonnét tudod, hogy az 5-10% ugyanaz a fajta?
Miért van az hogy nálunk a főúttól északra kb 75 %-a furulyázik a főúttól délre meg amerre jártam nem is láttam egy táblát sem ilyent.
Mivel magyarázod Zoli ezen mondatát? :
"22-ben nálam ugyan az a fajta, ugyan azt kapva, 2t és 10t volt különböző területen."
Miért van az hogy a cukorrépa levelei is nagyobb foltokban a földön vannak?
Az, hogy bizonyos növények a vízhiányos időszakot úgy vészelik át, hogy csökkentik a párologtatást a természet szüleménye.
A rádióban volt, hogy tartósan vízhiányos időszak van, arról volt szó hogy ott 150 mm esett idén ami lófax.
de az hogy melyik tábla mennyi csapadékot kapott az elmúlt egy-másfél évben azt nem tudjuk...
Szerinted mitől egyértelmű?
Válasz termelo #23634. hozzászólására
Mind a két kép ma készült. Ugyan az a tábla, ugyan ott, pár sorral arrább, két fajta.
900 W/m2 fölötti besugárzás és látom a fajták közötti határt. Jön egy felhő. 5 perc és összemosódnak.
A permetezésre gyanakvók is jó úton jártak, mert amit látok frissen permetezett táblát az is besugárzásfüggőn néz ki.
Válasz termelo #23634. hozzászólásáraÉn 3 napja járom a határt, mert folyamatosan permetezek, láttam már mellig érőt is, ami furulyázik, felénk olyan 5-10% produkál ilyen tüneteket, így egyértelműen fajta jellegnek tűnik a dolog.
Válasz Zoli1437 #23632. hozzászólásáraMost néztem a fél határban már nálunk is ilyen nyilvánvaló h fajtától függetlenül.
Nincs elég víz a talajban vagy nem elég fejlett a növény gyökere és vagy szára, hogy ellássa magát nedvességgel...
Mivel nagyon különböző elővetemény és talajmunkák lehettek így nem valószínű hogy ezek okozzák.
Válasz termelo #23631. hozzászólására22-ben nálam ugyan az a fajta, ugyan azt kapva, 2t és 10t volt különböző területen.
A 10t-nál volt olyan, hogy semmi pénzt nem tettem volna rá, hogy nem nulla lesz a végeredmény.
Ez eddig nem rossz, inkább csak furcsa. Ami most van, azt még nem szokták lereagálni a fajták.
Válasz rtamas76 #23629. hozzászólásáraKözben kiderült, hogy csak addig csinálja amíg süt a nap. Még akár előnyös is lehet.
Fajtatulajdonost ezért külön nem hívom, de ha legközelebb beszélek vele megkérdezem.
Addigra legalább tudom a végeredményt.
Válasz Zoli1437 #23621. hozzászólásáraNem tudott érdemben többet felvenni, ahhoz kevés idő telt el.
Szerintem vagy nincs elég víz a gyökérzónába vagy nem elég vastag a szára ahhoz hogy a fejlődéséhez szükséges mennyiséggel ellássa magát a növény.
Ha kb fél kilóméteren belül több helyen látsz ilyent akkor kevés volt a 150 mm ami érthető.
Ha a többieké jó csak a tiéd ilyen akkor még mindig a talajmunka esélyesebb mint a fajta.
A 22-es példára: itt ugyanaz a fajta szórt 6-60q-ig ugyanazzal az agrotechnikával...
Válasz Zoli1437 #23627. hozzászólására22ben volt 2t/ha kukoricám
És5t/ha csak a fajta volt más.
Válasz Zoli1437 #23627. hozzászólásáraHívd fel a fajtatulajdonost.
Ha megerősíti kérem a nevét, számát a kukoricának. A végeredményel.
Előre is köszönöm.
Válasz Gandhy #23626. hozzászólásáraAdengo 0,4 l/ha
Válasz rtamas76 #23625. hozzászólásáraIgazad van. A végeredmény számít. Csak új fajta (nálam) és próbálom belőni az előjelekből, hogy mire számíthatok. Mennyire jellemző ez a viselkedés és milyen hatással jár?
Válasz Zoli1437 #23608. hozzászólásáraMilyen gyomirtót kapott, s milyen dózisban?
Válasz Zoli1437 #23608. hozzászólásáraNemfeltétlenül az a kukorica jó amelyik széles kiteült sötétzöld.
Szerintem a hirtelen meleg és uv.
Fajtatulajdonos megmondja, hogy fajtajelleg-e.
Ha szépen fejlődik nincs vele baj. Lesszrajta 14t oszt hagy csavarodjon.
Válasz Bekre Pál #23623. hozzászólásáraÁprilis 20 körüli. Bocs elírtam. Akkor lett lezárva a szántás. Sikerült két mondatból egy rosszat csinálni.
Válasz Zoli1437 #23621. hozzászólására02.20-i vetés? Te aztán nem jáccol a színekkel!
Válasz tomi91 #23619. hozzászólásáraAzt kizárnám. Régen volt és eddig zavartalanul fejlődött.
Válasz Egy erdész fortyogó epéje #23618. hozzászólásáraFelső kategóriás mag (Nem írom, hogy melyik mert se reklámot, se ellenreklámot nem akarok senkinek. Pláne úgy, hogy nem vagyok biztos a kimenetelben.) Elővetemény árpa. Február 20 körüli vetés. Éves csapadék eddig 150mm kőrül. Gyorsabban fejlődik és fejlettebb a környék béliektől. (Biztos hogy több vizet vett ki a talajból mint azok.) Elvileg 2 hét múlva címerhányás.
Válasz Egy erdész fortyogó epéje #23618. hozzászólásáraDe van csak valószínű te szerencsés helyen gazdálkodsz azért nem láttál még…
Válasz Zoli1437 #23608. hozzászólásáraMivel volt gyomirtva?
Válasz termelo #23617. hozzászólásáraOlyan nincs, hogy minden kukorica furulyázik, kismillió dologtól függhet, fajta, elővetemény, művelés, vetés idő, fejlettség, stb.
Válasz Egy erdész fortyogó epéje #23616. hozzászólásáraHa a többi szomszédos kukorica is ilyen akkor nem valószínű hogy fajta vagy elővetemény függő dologról van szó.
Látatlanba bármit is mondani?
Válasz Zoli1437 #23615. hozzászólásáraMilyen mag? Pioneer? Az szokott így védekezni, főleg az olcsóbb, középkategóriás hibridek. Mi volt az elővetemény? Kukorica után gyakrabban, meg hamarabb jön a tünet, mint kalászos után. Egyébként ez még nem probléma, természetes reakció, ha még 1-2-3 alkalommal rendesen, meg jókor megázik, akkor nem lesz probléma.
Köszönöm mindenkinek.30C, 50% páratartalom ezután ennél csak rosszabb lesz. Ránéztem még egyszer. Most még csak a szélén csinálja. Ezt leszámítva rendben van. Holnap reggel megnézem mit mutat akkor. A többi meg kiderül betakarításkor.
Válasz Zoli1437 #23608. hozzászólásáraKi kell következtetni, szomszédoké milyen?
Azokhoz képest vékonyabb a szára?
Válasz Zoli1437 #23608. hozzászólásáraHő-stressz
Válasz Zoli1437 #23608. hozzászólásáraVédelezik. A nap miatt.
Este majd kiterül, gyűjti a párát, ha van.
Víz kell neki.
Válasz Zoli1437 #23608. hozzászólásáraMeleg van. Az előbb voltam kint a kertben sok növény levele fonnyadt, pedig van víz a talajban. Szerintem az UV is extrém erős most.
Válasz Zoli1437 #23608. hozzászólásáraSzia. A levél színe alapján nem hiszem hogy stresszelne bár mire. Én csapadék hiányra gondolok, akkor szokott így "furujázni" így védekezik a párolás megakadályozásával. Nézd meg este hűvösebb időben ha ki terül a levél akkor csak víz hiány.
Válasz Zoli1437 #23608. hozzászólásáraMelege van. Majd még jobban is összehúzza!
Mi a véleményetek? Miközben intenzíven fejlődik , már régóta igy összehúzza a levelét.
Fajta tulajdonság? Víz hiány? Megelőző védekezés?
Válasz Koczka József #23606. hozzászólásáraÁprilis 28.-án lett vetve,azóta volt kb 60mm eső.Azért furcsa az egész ,mert másik táblában sor mellé lett téve 200kg 27%-os és azok sokkal szebbek.
Válasz colika19836 #23605. hozzászólásáraHa esett elég csapadék akkor semmi gond. Nincs elég meleg, de a héten meg jön és megindul a növekedés. Én sor mellé teszek 150 kg és nekem is van világossabb és sötétebb rész és a világosabb kissebb is ugyan azon táblán belül. A homokos részén jobb mert a homok hamarabb melegszik míg a kötött később.
Üdv Tagok!2q/ha karbamidot szórtam el a kukorica alá, be lett kombinátorozva és 2 nap múlva vetve. Most a kukorica kicsi és sárga a tábla 60%-án.Kitolhattam vele a karbamiddal?Kiheverheti ezt az állomány?Köszönöm válaszukat.
Válasz rtamas76 #23603. hozzászólásáraEz lengyel motyó, megnézem holnap mit ír az adagolásnál.
Köszi
Válasz kajszi_71823 #23602. hozzászólásáraEpso top magában 10-12kg
Válasz rtamas76 #23601. hozzászólásáraÁrát holnap megkérdem főnöktől, nagyker áron adja nekem!
Lombtrágyaként juttatnám ki, milyen dózist ajánlsz, ami még biztonságos? 200/300liter a jobb vâlasztás?
Válasz kajszi_71823 #23600. hozzászólásáraIgen 168+áfá /kg
Búzàra is.
Válasz rtamas76 #23593. hozzászólásáraMgS akkor lenni ez a keserűsó? Mi az ára? Melóban lenne, érdemes lehet búzàra kijuttatni?
Válasz Ganajos #23598. hozzászólására8-10levélnél
Keserűsó 10kg, jara cink 0.5-1l
+150kg pétisó betöltve kapával
Válasz rtamas76 #23597. hozzászólásáraKulti nincs sajnos, csak permetezővel tudok állományba kijuttatni
Te mit raksz ki és hány levélnél?
Válasz Ganajos #23596. hozzászólásáraA pétisót a sormellé, feloldva nemtudod csak szuszpenzióssal.
Vagy nitrosol a sormellé.
Amilyen kilyuttaód van.
Lombtrágyával nemtudsz annyit kitenni.
Marad a keserűsó és a cink.