Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR404.69 FtUSD392.62 FtCHF430.85 FtGBP485.44 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz szanberg #12208. hozzászólásáranem is nekünk lett ez kitalálva,barátom.ebből most divatot csináltak bizonyos érdekek és a szükség miatt/talajok állapota/.szerintem nem ez a vonal a nyerő.nem a divat mindenáron való majmolása követendő mert sokszor változik,úgy kell termelni ahogy adott lehetőségek mellett maradjon valami a zsebben is.az állattartókra ez százszorosan igaz hisz ők nem csak termelők,gazdálkodók is.
Válasz Netparaszt #12206. hozzászólásáraNekem ezzel csak az a bajom, hogy bérelt területeken hogy a bánatba merjen a paraszt életreszóló folyamatokba kezdeni???
Nem mellesleg az átmeneti kb 5év alatt miből fogom fizetni a lízing díjjakat, miből fizetem a földbérleteket, miből veszek földet közben, miből élek meg???....írhatnám a sorokat akarmeddig mire kell költeni.
Továbbá. Mi állattartók vagyunk mióta világ a világ, nem divatból vagy pályázathoz való hozzáférésből, hanem alapból. Annyira nem megy a jószág piac, hogy arra alapozni ha nem megy a gabona mert nem sikerült rendesen az átmeneti időszakban, akkor a jószág majd kihúz.....semmiből sem húz ki. Nagy nullára jön ki az egész és ez egy ördögi kör. Ha nagyon profin tartom pket mint ahogy most is, olyan a szaporulat mint a mese, tankönyvbeillő szaporulati ráta játszik, akkor is nulla, ha meg extenzíven nem ráfordítva dolgozom akkor meg nincs hozam, vagyis akkor is nagy nulla az egész.
Tehát, azt nemtudom megtenni, hogy majd a jószág megeszi az anyagot a szántómról. Plussz itt a területi tagoltságok végett pl mindössze a területek 20%-át tudnám maximum legeltetni de inkább kevesebbet.
Szóval ha minden föld saját lenne amin gazdálkodom és nem lenne hitelem meg volna számlán akkora tartalékom hogy bármi van 5évig kitartok belőle, akkor talán elindulnék én is. Látom a lényegét meg értem teljesen a szisztémát de jelenleg igen kevés olyan ember van aki beletud kezdeni ilyenbe.
Nem beszélve arról, hogy az igen kötött nyirok talajok lemosódott erodált domboldalak abszolút nem direktvetős területek, azokon hozam 10év múlva lenne talán ilyen technológia mellett amiről beszélünk. Addig meg éhenhalunk.
Válasz Hús Futár #12160. hozzászólásáraLó.... Mama!
Akármilyen csehül állunk, azért annyira rossz még sosem volt, hogy abba akarjuk hagyni a kukorica termelést.
Válasz blsjela #12195. hozzászólására Egyébként nyugodtan keress meg, ha kérdésed vagy kétségeid volnának a technológiával kapcsolatban. Ez egy folyamatos tanulási folyamat, mindenkitől lehet benne tanulni.
Válasz blsjela #12195. hozzászólására Ha jól csinálod, az lesz, hogy elindul egy folyamat, ami során az első 1-2 év erősebb gyomosodása után egyre könnyebb lesz húzni a gépet, egyre kevesebb műtrágyát kell kiszórnod, egyre kevesebb növényvédőszert használnod és egyre kevésbé fog érinteni az aszály. Aztán jöhet a direktvetés
Ez mindenkinél így működik, aki tanul egy kicsit és alkalmazza a tanultakat, mindegy milyen kontinensről beszélünk.
Válasz blsjela #12192. hozzászólására Nem tesztek vannak már itthon, hanem több éves, működő technológiák. Vannak, akik idén már direktvetéssel vetették a kukoricát és a naprát is, néhány év forgatás nélküli művelés után. Szervezzünk látogatást olyan gazdaságba, ahol 5 év alatt a talaj humusztartalmát megduplázta a gazda? Ő mellesleg folyamatosan osztja itt is a képeit a direktvetéses kukoricáról, csak nem figyeltek rá.
Válasz Roli74 #12197. hozzászólására Nem tudom van e talajvizsgálati eredményed az sokat segít,ha nincs csináltass a bővített kb 3000 ft/ha és máris okosabb vagy.
Válasz blsjela #12189. hozzászólásáraA zöldtrágya az csak egy tényező egy soktényezős egyenletben. Ha csak azt adod hozzá pluszba a gazdálkodásodhoz és semmi mást nem változtatsz, akkor ne várj nagy változást.
Válasz Roli74 #12197. hozzászólásáraTavaly ősszel 150kg npk sortunk a gabona tarlóra, az lelet szántva. Vetéskor 200 kg péti és kultivátorozáskor is. Lassan kiderül mit ad a 6 fajta. Majd megosztom aratáskor.
Válasz blsjela #12193. hozzászólásáraNekem is pàlcàs van rajt. Jò az! Vesd rà a magot,henger meg külön menet. 3menet az egèsz,Gruber a fogyasztàs. Szàntàsnäl azèrt kevesebb. Szerintem az olajos magnak nem szüksèges a porhanyòs magàgy! A 40fok hàtràltatta,de ez èrthető. Magok kibirjàk! Egyszerű tarlòhàntàs is benne van ennyiben,aztàn csak nem gazosodik,ennyit èrsz el vele.
Válasz .Feco. #12194. hozzászólásáraÉrtem én.
De ha sikerül beszerezni egy Grubert akkor ki fogjuk próbálni. Lehet idén elkezdjük 5 hegtáron ami most elvan vetve zöldtrágyával. Rajtamarad tavaszik és ismerős meghúzza nagy Gruberrel. És majd kiderül mi lesz.
A gazdák 90%-a (vagy több) úgyis kifogást keres, hogy miért nem lehet a másik hatékonyabb, mint ő. Az alábbi válaszok szoktak elhangzani:
1, Áhh, az csak csalás!
2, Persze neki könnyű, tele van pénzzel/géppel/jó földdel/stb.
3, Nam is úgy volt, csak pénzt kap, hogy ezt mondja
4, De ott sokkal több eső volt, mint itt
5, De ott sokkal jobbak a földek, mint itt
6, Egy ismerősöm ismerősének a rokana ismer valakit aki látta, hogy igazából ott van az eke a kertben, biztos meg volt az is szántva jó mélyen, csak vetítenek
7, Jó, hát ott jó, de itt úgy sem működik, itt csak az a jó amit én csinálok
8, Én elhiszem, hogy jó, de amíg a saját földemen nem látom, én biztosan ki nem próbálom! És ha nem jön be? Ki fizeti ki a kiesést?
A valóság az, hogy bármilyen eredményt ér is el az ember, még a saját szomszédja is csak legyint, hogy könnyű neki, de nekem bezzeg!
13 éve nem szántunk, a saját traktorosunk mégis minden évben megszántatja a földjét, pedig végig néz mindent, mégsem meri kipróbálni sem, mert mi va, ha neki nem működik....
Válasz Richard. #12191. hozzászólásáraÉn mivel későn kaptam Grubert ezért 2x kellet megjárnom hogy gazmentes legyen és mivel nem volt rajt henger csak szalmapálca ezért meg kellet járnom ásóboronával hogy vissza tömörítsem, és utána kellet elvetnem. És így hogy költség van de haszon csak a talajnak van, de az is csak akkor észrevehető ha áttál az ember teljesen.
Válasz blsjela #12189. hozzászólásáraBeton száraz földön semmit ne csinálj. Ha belemegy a géped,akkor csináld. Földszomszédom,búzatarlót,tárcsázta. Egy hónapra rá megint. Aztán boronálta. Nyomokbol itélve keresztben is. Tehát,két borona. Ez mennyi gázolaj???? Most ahogy ismerem,szánt,elművel,árpát vet. Tarlón Én egy gruberral végmentem. Egy egyszerű vetőgép. Egy henger. Kikelt a magKeverék. ha a mag árát,a gázolajat összevetem a szomszéd gázolajárával,lehet,hogy el sem hagytam. Földön meg alakul valami. Egy direktvető azé csodákra képes. Gondold át mid van,csak a legszükségesebbeket csináld. ha tavasszal vetsz,nix eső,az sem nől,nem csak a zöldcség! Kisérletezz!
Válasz Radocz #12188. hozzászólásáraMivel le van jelentve és meg is nézik.És nem fogok tavasszal szántani, mivel itt a kőtőt talajoknál csak gond lenne vele. 2 baj van a zöldítéssel. Az első az hogy kőtelezővé teszik. A második hogy semmiféle támogatást nem adnak csak pénzkidobás.És most lehet jönni hogy jó a talajnak.De a pénztárcámnak nem. Lehet jönni minden féle dokumentációval. De amíg nincsenek tények. addig kevesen fognak hinni benne. Majd ha lesz olyan teszt ahol nem öntözőt földön a zöldtrágya miatt nagyon jó vagy rekord termést értek el, úgy hogy nem szántottak, és nem használtak semmilyen műtrágyát.És nem csúcs földekről beszélek hanem átlag aranykoronás földekről. Akkor azt egy videós kis oktató filmen simán megoszthatják az olvasókkal. Persze minden kiszámolva hogy menyibe került. És lehet egy kontroll parcella is. A másik az is mint írták előttem hogy van amikor ki sem kel az aszály miatt a zöldtrágya és ezért nem a gazda a hibás. De az állami támogatást megvonatják tőle. Ez egy kicsit zavar.
Volt, hogy a ZTN őszre elfelejtett kikelni. Így tavasszal lett jelentve, és bemunkálva.
Sőt pont ekkor látta az MVH ellenőr és megállapította, hogy zöldtrágyázást is.
A rendelet nem tiltja a Netparaszt által javasolt zöldtrágyázást.
Kértünk egy icipici módosítást az előíráson, de ha a módosítás bekerülne, akkor több gazdálkodóhoz jutna el ez a talajmegújító technológia. (Netparaszt technológia).
Ez utóbbi fülbemászóbb kifejezés szerintem.
Mi elkészítettük nagy vonalakba a repce alá a földet, kiderült, hogy mögöttünk lévő nagy kft mégis kukoricát vet, így nekünk is muszály lesz azt.
Nem tudom legyen-e szántva.
Egy része lazítva egy része lazítva + tárcsa
Tavaszi árpa volt benne, tavaly kukorica.
Én maradok a szántásnál. Főleg kapás nővény alá.
De ha jól megnézik az emberek egy jól beleengedett gruber ami belemegy 30cm majdnem ugyan úgy megforgatja a földet mint egy eke. Annyi a különbség hogy több a szármaradvány. Egy nagy Gruber vagy lemken ugyan úgy a teljes talajt felületet átforgatja. Visszatérve igen csináltunk már zöldtrágyát. És tapasztaltam hogy ahol takarta a zöld trágya ott nem száradt ki a föld annyira mint ahol semmi nem volt vagy csak parlagfű vagy más gyom.Tavaszig nem marad fent a zöld trágya az tuti. De mindenki más technikával dolgozik. Én maradok a jól beváltnál.
Válasz blsjela #12174. hozzászólására Az őszi "zöldtrágya" leszántást tényleg csak akkor csináld, ha nem sajnálod a kiadást
A talajkmegújítóban részletesen leírtam, miért is pénzkidobás és talajrombolás az AKG típusú "zöldítés".
Válasz ural #12169. hozzászólásáraBuza menne utánna csak azért szedném le hamarabb nem lesz sok befér a tárolóba is meg a potkocsin is de ma mértem a mélyebben fekvö területen 19 es vizet meg látom hogy jövöhétre 30 fokot mond megint ugyhogy tolodik az aratás is .... és eladva nem lesz egy szem se .... tavalyibol is még van vagy 130q eszik az állatok szépen
Válasz Kisvuk #12175. hozzászólásáraNakunk is most kelt még csak ki a zöldtrágya. Volt 7 mm gyorsan megcsináltuk és elvetettük most volt 16 mm és most kelt ki 1 hétig csak volt a földbe.
Válasz blsjela #12174. hozzászólásáraCsak ugye ahhoz ki kellene kelni a zöldtrágyának is, közel 2 hónapja elvetett zöldtrágyámból kb 1 szál se kelt ki,de hogy továbbmenjek a repcetarlóm a mai nap is úgy néz ki mint ahogy 2 hónapja letárcsáztam és lehengereltem,elvétve egy két szál gaz van benne csak de repce árvakelés sehol ami nem azért van mert nem szórt a kombájn semmit hanem csak szimplán elfelejtett esni az eső.
Válasz Josku #12172. hozzászólására Alap hogy ha gabona tarló után jó ha megvan mély lazítva a föld.
Utána ha nem sajnálod a kiadás szórd el zöldtrágyával és zárd le. A zöldtrágya meg gátolja a kiszáradástól és ősszel könnyen letudod szántani kukorica alá.
Válasz Szeni #12153. hozzászólásáraÜdv
Tudom sovány vigasz,de nem vagy egyedül. Május végétől kiégtek a gyepek,legeltetés ott semmi, annyi szerencsém van, hogy van egy belvíznyomott nagy alsó területem ahol most a meleg hatására fű és zöld muhar nőtt, na itt lehet legeltetni.De júniustól etetni is kell.
Válasz gazda001 #12163. hozzászólásáranem voltak túl jó évek de eddig azért hozott normálisan minden év és azért idén is fog hozni pluszba nem túl sokat de fog hozni pedig csak 4-5 tonna között fog teremni . Tavalyi én nekünk személy szerint jó volt pedig csak 7 tonna termett szemben sokakkal akinek itt helybe 9-12 tonna termése volt .
Válasz gazda001 #12163. hozzászólásáraBizony nem volt tavaj sem nagy durranás. Igazán jó utoljára 2011-ben volt, jó volt a termés is meg az ár sem volt túl alacsony talán 4500 körül emlékszem.
Válasz Hús Futár #12160. hozzászólásáraNehogy azt hidd hogy az sokkal jobb volt, 11 t/ha 23-as vízzel 33-ért. Belegondoltam már akkor is, meg évekkel előtte is hogy termeljen az akinek sok a pénze, de voltam olyan marha hogy idén mégis vetettem UTOLJÁRA.
Válasz gazda001 #12158. hozzászólásáraAz augusztusi esőkből mi kétszer kaptunk. Egyszer 4 mm-t, egyszer meg 4,5-öt, úgyhogy a zöldítésünk nem igen hatódott meg tulzottan tőle.
24598 hozzászólás
Válasz szanberg #12208. hozzászólásáranem is nekünk lett ez kitalálva,barátom.ebből most divatot csináltak bizonyos érdekek és a szükség miatt/talajok állapota/.szerintem nem ez a vonal a nyerő.nem a divat mindenáron való majmolása követendő mert sokszor változik,úgy kell termelni ahogy adott lehetőségek mellett maradjon valami a zsebben is.az állattartókra ez százszorosan igaz hisz ők nem csak termelők,gazdálkodók is.
Válasz Netparaszt #12206. hozzászólásáraNekem ezzel csak az a bajom, hogy bérelt területeken hogy a bánatba merjen a paraszt életreszóló folyamatokba kezdeni???
Nem mellesleg az átmeneti kb 5év alatt miből fogom fizetni a lízing díjjakat, miből fizetem a földbérleteket, miből veszek földet közben, miből élek meg???....írhatnám a sorokat akarmeddig mire kell költeni.
Továbbá. Mi állattartók vagyunk mióta világ a világ, nem divatból vagy pályázathoz való hozzáférésből, hanem alapból. Annyira nem megy a jószág piac, hogy arra alapozni ha nem megy a gabona mert nem sikerült rendesen az átmeneti időszakban, akkor a jószág majd kihúz.....semmiből sem húz ki. Nagy nullára jön ki az egész és ez egy ördögi kör. Ha nagyon profin tartom pket mint ahogy most is, olyan a szaporulat mint a mese, tankönyvbeillő szaporulati ráta játszik, akkor is nulla, ha meg extenzíven nem ráfordítva dolgozom akkor meg nincs hozam, vagyis akkor is nagy nulla az egész.
Tehát, azt nemtudom megtenni, hogy majd a jószág megeszi az anyagot a szántómról. Plussz itt a területi tagoltságok végett pl mindössze a területek 20%-át tudnám maximum legeltetni de inkább kevesebbet.
Szóval ha minden föld saját lenne amin gazdálkodom és nem lenne hitelem meg volna számlán akkora tartalékom hogy bármi van 5évig kitartok belőle, akkor talán elindulnék én is. Látom a lényegét meg értem teljesen a szisztémát de jelenleg igen kevés olyan ember van aki beletud kezdeni ilyenbe.
Nem beszélve arról, hogy az igen kötött nyirok talajok lemosódott erodált domboldalak abszolút nem direktvetős területek, azokon hozam 10év múlva lenne talán ilyen technológia mellett amiről beszélünk. Addig meg éhenhalunk.
Válasz Hús Futár #12160. hozzászólásáraLó.... Mama!![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Akármilyen csehül állunk, azért annyira rossz még sosem volt, hogy abba akarjuk hagyni a kukorica termelést.
Válasz blsjela #12195. hozzászólására Egyébként nyugodtan keress meg, ha kérdésed vagy kétségeid volnának a technológiával kapcsolatban. Ez egy folyamatos tanulási folyamat, mindenkitől lehet benne tanulni.
Válasz blsjela #12195. hozzászólására Ha jól csinálod, az lesz, hogy elindul egy folyamat, ami során az első 1-2 év erősebb gyomosodása után egyre könnyebb lesz húzni a gépet, egyre kevesebb műtrágyát kell kiszórnod, egyre kevesebb növényvédőszert használnod és egyre kevésbé fog érinteni az aszály. Aztán jöhet a direktvetés![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Ez mindenkinél így működik, aki tanul egy kicsit és alkalmazza a tanultakat, mindegy milyen kontinensről beszélünk.
Válasz blsjela #12192. hozzászólására Nem tesztek vannak már itthon, hanem több éves, működő technológiák. Vannak, akik idén már direktvetéssel vetették a kukoricát és a naprát is, néhány év forgatás nélküli művelés után. Szervezzünk látogatást olyan gazdaságba, ahol 5 év alatt a talaj humusztartalmát megduplázta a gazda? Ő mellesleg folyamatosan osztja itt is a képeit a direktvetéses kukoricáról, csak nem figyeltek rá.
Válasz Cafi #12202. hozzászólásáraÁrat mondj nem tudni angolul!![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
megerkezett a kukoricatermelok varva vart jelentese, egyenesen az USDA-tol!![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
usda jelentés
Válasz Roli74 #12197. hozzászólására Nem tudom van e talajvizsgálati eredményed az sokat segít,ha nincs csináltass a bővített kb 3000 ft/ha és máris okosabb vagy.
Válasz blsjela #12189. hozzászólásáraA zöldtrágya az csak egy tényező egy soktényezős egyenletben. Ha csak azt adod hozzá pluszba a gazdálkodásodhoz és semmi mást nem változtatsz, akkor ne várj nagy változást.
Válasz Roli74 #12197. hozzászólásáraTavaly ősszel 150kg npk sortunk a gabona tarlóra, az lelet szántva. Vetéskor 200 kg péti és kultivátorozáskor is. Lassan kiderül mit ad a 6 fajta. Majd megosztom aratáskor.
természetesen vetéssel egy menetben is kapna startert 2-2.5q/ha..
Sziasztok..
Most ősszel nem tennék semmit a kukorica alá, csak leszántom az árpa tarlót..
Tavasszal mit javasoltok vetés előtt, mit tegyek rá és kb mennyit????
Köszi..
Válasz blsjela #12193. hozzászólásáraNekem is pàlcàs van rajt. Jò az! Vesd rà a magot,henger meg külön menet. 3menet az egèsz,Gruber a fogyasztàs. Szàntàsnäl azèrt kevesebb. Szerintem az olajos magnak nem szüksèges a porhanyòs magàgy! A 40fok hàtràltatta,de ez èrthető. Magok kibirjàk! Egyszerű tarlòhàntàs is benne van ennyiben,aztàn csak nem gazosodik
,ennyit èrsz el vele.
Válasz .Feco. #12194. hozzászólásáraÉrtem én.
De ha sikerül beszerezni egy Grubert akkor ki fogjuk próbálni. Lehet idén elkezdjük 5 hegtáron ami most elvan vetve zöldtrágyával. Rajtamarad tavaszik és ismerős meghúzza nagy Gruberrel. És majd kiderül mi lesz.
Válasz blsjela #12192. hozzászólásáraMiért, számítana?
A gazdák 90%-a (vagy több) úgyis kifogást keres, hogy miért nem lehet a másik hatékonyabb, mint ő. Az alábbi válaszok szoktak elhangzani:
1, Áhh, az csak csalás!
2, Persze neki könnyű, tele van pénzzel/géppel/jó földdel/stb.
3, Nam is úgy volt, csak pénzt kap, hogy ezt mondja
4, De ott sokkal több eső volt, mint itt
5, De ott sokkal jobbak a földek, mint itt
6, Egy ismerősöm ismerősének a rokana ismer valakit aki látta, hogy igazából ott van az eke a kertben, biztos meg volt az is szántva jó mélyen, csak vetítenek
7, Jó, hát ott jó, de itt úgy sem működik, itt csak az a jó amit én csinálok
8, Én elhiszem, hogy jó, de amíg a saját földemen nem látom, én biztosan ki nem próbálom! És ha nem jön be? Ki fizeti ki a kiesést?
A valóság az, hogy bármilyen eredményt ér is el az ember, még a saját szomszédja is csak legyint, hogy könnyű neki, de nekem bezzeg!
13 éve nem szántunk, a saját traktorosunk mégis minden évben megszántatja a földjét, pedig végig néz mindent, mégsem meri kipróbálni sem, mert mi va, ha neki nem működik....
Válasz Richard. #12191. hozzászólásáraÉn mivel későn kaptam Grubert ezért 2x kellet megjárnom hogy gazmentes legyen és mivel nem volt rajt henger csak szalmapálca ezért meg kellet járnom ásóboronával hogy vissza tömörítsem, és utána kellet elvetnem. És így hogy költség van de haszon csak a talajnak van, de az is csak akkor észrevehető ha áttál az ember teljesen.
Válasz Mf-es #12190. hozzászólásáraMagyar tesztre gondoltam. :)
Válasz blsjela #12189. hozzászólásáraBeton száraz földön semmit ne csinálj. Ha belemegy a géped,akkor csináld. Földszomszédom,búzatarlót,tárcsázta. Egy hónapra rá megint. Aztán boronálta. Nyomokbol itélve keresztben is. Tehát,két borona. Ez mennyi gázolaj???? Most ahogy ismerem,szánt,elművel,árpát vet. Tarlón Én egy gruberral végmentem. Egy egyszerű vetőgép. Egy henger. Kikelt a magKeverék.
ha a mag árát,a gázolajat összevetem a szomszéd gázolajárával,lehet,hogy el sem hagytam. Földön meg alakul valami. Egy direktvető azé csodákra képes. Gondold át mid van,csak a legszükségesebbeket csináld. ha tavasszal vetsz,nix eső,az sem nől,nem csak a zöldcség! Kisérletezz!
Válasz blsjela #12189. hozzászólásáraItt a teszt.
Válasz Radocz #12188. hozzászólásáraMivel le van jelentve és meg is nézik.És nem fogok tavasszal szántani, mivel itt a kőtőt talajoknál csak gond lenne vele. 2 baj van a zöldítéssel. Az első az hogy kőtelezővé teszik. A második hogy semmiféle támogatást nem adnak csak pénzkidobás.És most lehet jönni hogy jó a talajnak.De a pénztárcámnak nem. Lehet jönni minden féle dokumentációval. De amíg nincsenek tények. addig kevesen fognak hinni benne. Majd ha lesz olyan teszt ahol nem öntözőt földön a zöldtrágya miatt nagyon jó vagy rekord termést értek el, úgy hogy nem szántottak, és nem használtak semmilyen műtrágyát.És nem csúcs földekről beszélek hanem átlag aranykoronás földekről. Akkor azt egy videós kis oktató filmen simán megoszthatják az olvasókkal. Persze minden kiszámolva hogy menyibe került. És lehet egy kontroll parcella is. A másik az is mint írták előttem hogy van amikor ki sem kel az aszály miatt a zöldtrágya és ezért nem a gazda a hibás. De az állami támogatást megvonatják tőle. Ez egy kicsit zavar.
Válasz blsjela #12183. hozzászólására"Tavaszig nem marad fent a zöld trágya az tuti."
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Volt, hogy a ZTN őszre elfelejtett kikelni. Így tavasszal lett jelentve, és bemunkálva.
Sőt pont ekkor látta az MVH ellenőr és megállapította, hogy zöldtrágyázást is.
A rendelet nem tiltja a Netparaszt által javasolt zöldtrágyázást.
Kértünk egy icipici módosítást az előíráson, de ha a módosítás bekerülne, akkor több gazdálkodóhoz jutna el ez a talajmegújító technológia. (Netparaszt technológia).
Ez utóbbi fülbemászóbb kifejezés szerintem.
Válasz Devyd #12184. hozzászólásáraSzerintem a fagy előtt nyugodtan felszánthatod.
Dow Seeds kukoricája volt valakinek idén?
Érdekelne hogy mit tudnak a Köztermesztésben?
Válasz blsjela #12183. hozzászólásáraAz átforgatással (Gruber) kapcsolatos megjegyzésed csak azok nem fogadják el, akik használnak ilyen eszközt.
Mi elkészítettük nagy vonalakba a repce alá a földet, kiderült, hogy mögöttünk lévő nagy kft mégis kukoricát vet, így nekünk is muszály lesz azt.
![d](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20150910122651_img_5638.jpg)
![de](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20150910122849_img_5640.jpg)
Nem tudom legyen-e szántva.
Egy része lazítva egy része lazítva + tárcsa
Tavaszi árpa volt benne, tavaly kukorica.
Én maradok a szántásnál. Főleg kapás nővény alá.
De ha jól megnézik az emberek egy jól beleengedett gruber ami belemegy 30cm majdnem ugyan úgy megforgatja a földet mint egy eke. Annyi a különbség hogy több a szármaradvány. Egy nagy Gruber vagy lemken ugyan úgy a teljes talajt felületet átforgatja. Visszatérve igen csináltunk már zöldtrágyát. És tapasztaltam hogy ahol takarta a zöld trágya ott nem száradt ki a föld annyira mint ahol semmi nem volt vagy csak parlagfű vagy más gyom.Tavaszig nem marad fent a zöld trágya az tuti. De mindenki más technikával dolgozik. Én maradok a jól beváltnál.
Válasz blsjela #12174. hozzászólására Az őszi "zöldtrágya" leszántást tényleg csak akkor csináld, ha nem sajnálod a kiadást![smile devil](/oldforum/images/smiles/devil.gif)
A talajkmegújítóban részletesen leírtam, miért is pénzkidobás és talajrombolás az AKG típusú "zöldítés".
Válasz bobo77 #12179. hozzászólásáraÉn ezt inkább úgy hívnám ahol esett eső "anyag" de gratula hozzá szép anyag![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Válasz sasa55 #12177. hozzászólásárahogy mersz ilyet leírni ennek a top-down-os nyájnak, még majd netparaszt kiátkoz az egyházából.
A gazdabarát anyaga![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20150909203741_share2015_09_09_88ddbc3eae189f0e49992c843e767e0b0d19a202dda1b942dfdcdbe4268f37fb_picture.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20150909203819_share2015_09_09_3533e70fa0733353664d41cbfcafccc1a63adb5211576e09d87aeb96748daf55_picture.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20150909203857_share2015_09_09_28896e2959a1f1fb754eaea1adf4244d653779324f58c3e151e7524d1172fd85_picture.jpg)
Válasz ural #12169. hozzászólásáraBuza menne utánna csak azért szedném le hamarabb nem lesz sok befér a tárolóba is meg a potkocsin is de ma mértem a mélyebben fekvö területen 19 es vizet meg látom hogy jövöhétre 30 fokot mond megint ugyhogy tolodik az aratás is .... és eladva nem lesz egy szem se .... tavalyibol is még van vagy 130q
eszik az állatok szépen
Válasz blsjela #12174. hozzászólására"A zöldtrágya meg gátolja a kiszáradástól és ősszel könnyen letudod szántani kukorica alá."
![smile thumbdown](/oldforum/images/smiles/thumbdown.gif)
Vetettél te már zöldtrágyát? Én igen anno mikor AKG-ban voltam, úgy kiszárította a földet, hogy volt év amikor csak tavasszal tudtunk felszántani.
Válasz Kisvuk #12175. hozzászólásáraNakunk is most kelt még csak ki a zöldtrágya. Volt 7 mm gyorsan megcsináltuk és elvetettük most volt 16 mm és most kelt ki 1 hétig csak volt a földbe.
Válasz blsjela #12174. hozzászólásáraCsak ugye ahhoz ki kellene kelni a zöldtrágyának is, közel 2 hónapja elvetett zöldtrágyámból kb 1 szál se kelt ki,de hogy továbbmenjek a repcetarlóm a mai nap is úgy néz ki mint ahogy 2 hónapja letárcsáztam és lehengereltem,elvétve egy két szál gaz van benne csak de repce árvakelés sehol ami nem azért van mert nem szórt a kombájn semmit hanem csak szimplán elfelejtett esni az eső.![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
Válasz Josku #12172. hozzászólására Alap hogy ha gabona tarló után jó ha megvan mély lazítva a föld.
Utána ha nem sajnálod a kiadás szórd el zöldtrágyával és zárd le. A zöldtrágya meg gátolja a kiszáradástól és ősszel könnyen letudod szántani kukorica alá.
Válasz Josku #12172. hozzászólásáraA technológiával is baj van.![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Búza tarlót rögtön rövid tárcsával lezárni és utána mindjárt gruber. És most megint gruber vagy kombi és mehetne a vetés.
Szia! Akkor nem csak én járkálok ásóval+csákánnyal a földeken!
![smile helpsmilie](/oldforum/images/smiles/helpsmilie.gif)
Itt a Hernád-Sajó köze is kivan sülve!
Nem megy bele a gruber, ha meg belenyomom szétszakad. Na most micsináljak?
Válasz ural #12169. hozzászólásárateljesen igaza van a kollégának s az ár is kialakul hamar.
Válasz Pici #12144. hozzászólásáraVárjál még vele lesz az még 14% viz is ha meleg szeptember lezs hová sietnél vele.
Válasz Szeni #12153. hozzászólásáraÜdv
Tudom sovány vigasz,de nem vagy egyedül. Május végétől kiégtek a gyepek,legeltetés ott semmi, annyi szerencsém van, hogy van egy belvíznyomott nagy alsó területem ahol most a meleg hatására fű és zöld muhar nőtt, na itt lehet legeltetni.De júniustól etetni is kell.
Moderátor által módosítva: 2015-09-09 07:25:10
Válasz rongyos #12166. hozzászólásáraérdeklődéssel hallgatom
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
![smile tonguep](/oldforum/images/smiles/tonguep.gif)
![smile blink](/oldforum/images/smiles/blink.gif)
![smile blink](/oldforum/images/smiles/blink.gif)
Válasz gazda001 #12150. hozzászólásáraén pénztárcakímélő technológiára álltam át...
Válasz gazda001 #12163. hozzászólásáranem voltak túl jó évek de eddig azért hozott normálisan minden év és azért idén is fog hozni pluszba nem túl sokat de fog hozni pedig csak 4-5 tonna között fog teremni . Tavalyi én nekünk személy szerint jó volt pedig csak 7 tonna termett szemben sokakkal akinek itt helybe 9-12 tonna termése volt .
Válasz gazda001 #12163. hozzászólásáraBizony nem volt tavaj sem nagy durranás. Igazán jó utoljára 2011-ben volt, jó volt a termés is meg az ár sem volt túl alacsony talán 4500 körül emlékszem.
Válasz Hús Futár #12160. hozzászólásáraNehogy azt hidd hogy az sokkal jobb volt, 11 t/ha 23-as vízzel 33-ért. Belegondoltam már akkor is, meg évekkel előtte is hogy termeljen az akinek sok a pénze, de voltam olyan marha hogy idén mégis vetettem UTOLJÁRA.
Válasz Hús Futár #12160. hozzászólására 3 nap múlva befogják jelenteni a 200e/t-ás árat![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
utána már megint mindenki kukizni akar![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Válasz gazda001 #12158. hozzászólásáraAz augusztusi esőkből mi kétszer kaptunk. Egyszer 4 mm-t, egyszer meg 4,5-öt, úgyhogy a zöldítésünk nem igen hatódott meg tulzottan tőle.![smile crying](/oldforum/images/smiles/crying.gif)
Látom majdnem mindenki le van törve mint a bili füle érdekes tavaly senki nem akarta abba hagyni a kukorica termelést .