Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak648 FtBenzin árak634 FtEUR408 FtUSD392.16 FtCHF431.22 FtGBP487.57 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Persze , jól jön minden gyakorlati tapasztalat, én eddig akivel beszéltem mind 1x csinálta, és nem is fogja többet .
Ez nekem sok mindent elárult ezért én eddig nem is foglalkoztam vele, de jó tudni , hogy vannak akik saát bőrükön tapasztalták meg a deszikálás pozitiv hatását
( mondjuk én saját magam száritok és nem nagyon érdekel az a 2-3 % többletnedvesség , mert kb ugyananyi nafta leszáritani a 25-öst is mint a 23-ast , viszont egy 23-as PIO sokkal több naftával szárad mint egy 23-as DKC ezt már tapasztaltam töbször )
Semmi gond. De én a 2019-es hozzászólásba leírtam a tapasztalatunkat, és mi biztos deszikkálunk azokon a táblákon ahová a kalászos kerül. Annyi még, hogy az egyes hibridek se egyformán reagálnak rá.
Igen az is van ott. Oda kell majd behordanunk állítólag, mert ők az IKR gyűjtőhely a környéken. Ez a vízmérés még hagyján, de a mérlegeléssel néhol akadnak gondok.
mennyi is egy % száritás??? (asszem 40 ft körül /q????) az azt jelenti, hogy 2 % az 8 ezer körül van ( 100q-ás termésnél) , akkor legalább 4-5 %-ot kéne csökkentsen rajta, hogy a parasztnak is megérje
Válasz #2027. hozzászólásra
Igen , most ott a fuvar cég is, ha jó láttam?Én is gondolkozom hogy hová vigyem?Ezek a vízmérések, van ahol nekem nem jönnek be.
Szerintem mindenki maga dönti el, hogy mit alkalmaz. Mi több évben desszikáltuk már, és tapasztalatból tudjuk, hogy megéri, most meg éppen. Egész zöld még a szára, és tényleg ilyenkor hozza le a legjobban a vizét. Nem beszélve róla, más még nem tud desszikálás nélkül aratni, Mi pedig már tudjuk előkésziteni a talajt a búzának és el tudjuk időben vetni. Jövőre is gondolni kell, hogy korán arassuk a búzát, mert most kiürülnek a magtárak és nagy szeme lesz az eleje búzának biztos. Egy hektár desszikálás kb. 10.000.- Ft, repüléssel együtt. Majd beszámolok az eredményről, mert nekünk már több évben is bizonyitott a gyorsérlelés. Tavaly nem kellett, kiszáradt a lábán, de most a nagytermészet nemigen fogja megoldani, ezért kell mesterségesen belenyúlni.
Bocs, ha túl hosszú voltam, de Én igy látom.
Nálunk a csövek besárgultak, de a növény még zöld mint a hagyma, ennek tetejébe esik az eső... megint...Október közepén, végén lesz csak aratás belőle úgy néz ki.
Mi minden évben deszikkáljuk azt a részt ahová kalászost akarunk vetni. Tapasztalat, hogy kell 5 hét neki. Aratáskor évjárattól függően 3-6 vízfokot képes leszárítani a kontrollhoz képest. 2 vízfok leszárításánál már megéri.
Én beszéltem olyannal aki korábban már deszikkált kukoricát és azt mondta, hogy 4-5%-ot gyorsan lead, de utánna nagyon lelassul a vízleadása.
Az nem baj ha zöld még a levél meg a szár mert ha él még a növény akkor jobb a vízleadás.
Hali!
Én is ma mérettem Dk 3511-es és 28-30 közötti , igaz hogy
csak épphogy kezd sárgulni.
Sz.tem deszikálni még elég hamar van lehet , hogy szept.
végére itt a vénasszonyok nyara?
nalunk szepen erik,CSAK SAJNOS MEGINT MEGTAMADTA VALAMI SZAR BOGAR,A TAVALY SIKERULT KIPUSZTITANUNK,DE SAJNA AZ IDEN UGYAN-AVAL A VEGYSZERREL NEM ERTUNK EL VELE SEMMIT,FEJLODNEK AZOK IS EVROL EVRE
Mi tegnap mértünk vizet, occitán / fao 390 / április 12-23 közötti vetés és 28-30-as a vize. Amennyiben nem esik az eső, holnap desszikáljuk, 21 napossal. Kiszámoltam, ha már 2 %-ot lehoz a vizből, akkor már megéri, de többet kell neki lehoznia.
Én szoktam méregetni és meglepődve tapasztaltam , hogy a 10 nppal ezelőtti 35-ös kukoricák mostmár 25 körül vannak (Fao 310) , de a Fao 400 körüliek még most érték el csak a 30-32-őt
Kinél hogy áll az érés?
A korán vetett kukik már kezdenek sárgulni errefelé.
Bár ha ilyen esős idő lesz októberben is, akkor fizethetjük a szárítást!!!
Vizet mért már valaki???
A Várható mennyiség felét 4300+kompiba szerződtük.Ha megy felfele akkor még mindig van mit lekötni jobb árban ha lefele megy akkor meg a felét legalább jobb áron adjuk el
Különben jelenleg nálunk a legjobb fizető az IKR, csak épp akihez hordani kellene azzal nem vagyunk megelégedve.
Jelentés az illegálisan vetett MON 810 GMO kukorica hatásának tanulmányozásáról
Róma, 2010. szeptember 1.
2010. tavaszán a GMO termesztésének engedélyezésért harcoló „Futuragra” nevű szervezet Friuli-Venezia-Giulia tartományban, a Vivaro és Fanna nevű falvak között elterülő területen MON 810 kukoricát vetett. A vetés ellen sok civil szervezet azonnal tiltakozott, és a vetés azonnali felszántását követelték. A Greenpace aktivistái (köztük 2 magyar) augusztusban ”lefejezték” a növények egy részét, hogy így akadályozzák meg a pollen átterjedését más növényekre. Az akciót akkor azonnal védelmébe vette, és elítélte a GMO magvetését Luca Zaia, egykori agrárminiszter, jelenleg a szomszéd tartomány, Veneto elnöke. A vetést egyébként olyan gazdák végezték, akik kértek, de nem kaptak erre engedélyt. A jelenlegi miniszter, Galan, akkor nyugalomra és türelemre intett mindenkit. (erről lásd a cikket itt ). A kukorica közben, amíg az állami szervek egymásnak tologatták az ügyet, beérett.
Most az olasz Agrárpolitikai, Élelmiszeripari és Erdészeti Minisztérium által a Friuli-Venezia-Giulia tartományban vetett GMO kukoricával kapcsolatban indított vizsgálatok eredményét beadták a Pordenone-i Köztársasági Ügyészségnek. „Az eredmények szerint a kérdéses területtel határos földekről gyűjtött 30 mintából 15 GMO-mentes. A többi 15-ben fellelhető a MON 810 nyoma, igaz csak azon a megengedett 0,9%-os határétéken belül, melyen túl az élelmiszerek és takarmányok genetikailag módosítottnak tekintendők úgy jogilag mint szakmailag.” áll a minisztérium közleményében.
A fent említett eredmények már az ügyben döntést hozó bíróság kezében vannak. Közben Giancarlo Galan miniszter, Friuli-Venezia-Giulia és más tartományok egyetértésével, újabb mintavétellel és azok bevizsgálásával bízta meg a Mezőgazdasági Kutató- és Kísérleti Intézetet, hogy a koegzisztenciára vonatkozó iránymutatások elfogadását alátámasztó, tudományosan megalapozott adatokat szerezzenek. Mindenesetre, azokat a terményeket, amelyekben GMO-t fognak találni, kizárólag kutatási célokra lehet majd felhasználni. – mondták. Az illegálisan végzett vetést tehát gyakorlatilag, kísérletnek használják fel.
olyan nincs ----------------------------
még most se merek kimenni tárcsával..........
talán vasárnap belenyalunk .......
a lánc mint fegyver kéznél leszzzzzzzzz..........
24598 hozzászólás
Válasz #2046. hozzászólásra
Persze , jól jön minden gyakorlati tapasztalat, én eddig akivel beszéltem mind 1x csinálta, és nem is fogja többet .
Ez nekem sok mindent elárult ezért én eddig nem is foglalkoztam vele, de jó tudni , hogy vannak akik saát bőrükön tapasztalták meg a deszikálás pozitiv hatását
( mondjuk én saját magam száritok és nem nagyon érdekel az a 2-3 % többletnedvesség , mert kb ugyananyi nafta leszáritani a 25-öst is mint a 23-ast , viszont egy 23-as PIO sokkal több naftával szárad mint egy 23-as DKC ezt már tapasztaltam töbször )
Válasz #2043. hozzászólásra
Szntem a deszikalas ara, az ezzel elvont vizszazalek merteke, a termesatlag es a szaritas ara a meghatarozo, a termenyar nem. Vagy tevedek?
Válasz #2044. hozzászólásra
Semmi gond. De én a 2019-es hozzászólásba leírtam a tapasztalatunkat, és mi biztos deszikkálunk azokon a táblákon ahová a kalászos kerül. Annyi még, hogy az egyes hibridek se egyformán reagálnak rá.
Válasz #2043. hozzászólásra
A kukorica felvásárlási ára miért befolyásolja a deszikkálást??
Válasz #2042. hozzászólásra
bocsi a tudatlanságomért , de tudod a "távolság" miatt nem vok tisztában az árakkal
Válasz #2034. hozzászólásra
Sz.tem se éri meg a 2 %-os elvonás - pláne , ha mondjuk
4500 ft környékén landol majd a kuki felv.ára.
Illetve , ha jobbik esetbe adna 70-80 q-át.
Válasz #2035. hozzászólásra
Hol szárítanak 40 forintért??? Felénk kb 5 éve szárítottak ennyiért. Most 55-65 ft/q. És akkor egy 100q termésnél már 2 %-nál megéri.
Válasz #2039. hozzászólásra
65/ százalék,??????
az kva sok , akkor tényleg már 2%-nál nullás
Válasz #2038. hozzászólásra
értettem én, lehet, hogy nem is Neked kellett volna feltegyem a kérdést , hanem annak aki szerint 2%-ért megéri
Szerintem a 40 az már rég volt, asszem tavaly 65 volt a kuka.
Nem is azt írtam, hogy a parasztnak megérte........
Válasz #2030. hozzászólásra
Igen az is van ott. Oda kell majd behordanunk állítólag, mert ők az IKR gyűjtőhely a környéken. Ez a vízmérés még hagyján, de a mérlegeléssel néhol akadnak gondok.
Válasz #2026. hozzászólásra
Gyorsabb, mint a tobbi totalis? De a reglonenal nem, gondolom.
Válasz #2034. hozzászólásra
mennyi is egy % száritás??? (asszem 40 ft körül /q????) az azt jelenti, hogy 2 % az 8 ezer körül van ( 100q-ás termésnél) , akkor legalább 4-5 %-ot kéne csökkentsen rajta, hogy a parasztnak is megérje
Válasz #2033. hozzászólásra
Ha 2 % akkor megérte:
- a vegyszer előállítónak, kereskedőnek
- a kiszórónak
- meg a gazdának, mert csinált költséget...........
Válasz #2029. hozzászólásra
Én tapasztltam 30-ról látványosan lement 24-25-re aztán megállt talán 1-2 százalékkal volt szárazabb mint a kezeletlen
Válasz #2031. hozzászólásra
Válasz #2026. hozzászólásra
Mi is ezzel desszikálunk, és elég türhető árban jutottunk hozzá 20 literes kiszerelésben 1600.- Ft.
Válasz #2027. hozzászólásra
Igen , most ott a fuvar cég is, ha jó láttam?Én is gondolkozom hogy hová vigyem?Ezek a vízmérések, van ahol nekem nem jönnek be.
én azt hallottam, hogy a zöld száron érő hibrideknél a levélen keresztül is zsárad a cső. ha ledobja a levelet, akkor lehet nehezebben szárad
Válasz #2025. hozzászólásra
390-es a fao száma és occitán a vetőmag.
Válasz #2021. hozzászólásra
Volt Petőfi TSZ, Szent Tornyán, a gádorosi út mellett még az Árpádhalmi elágazás előtt. Ha így ismered.
Felénk se szokás a kuki desszikálása , de ha csinálnám valamivel az ROUNDUP MEGA lenne...
Ez csak egy totális gyomirtó , de brutális gyorsaságú!!!
(szerintem vetekszik az Atombombával)
Hasonlóan jónak ítélik a Glyfos Dakar-t is...
Válasz #2023. hozzászólásra
A FAO szám hányas?
Válasz #2023. hozzászólásra
Teljesen igazad van!!
Szerintem mindenki maga dönti el, hogy mit alkalmaz. Mi több évben desszikáltuk már, és tapasztalatból tudjuk, hogy megéri, most meg éppen. Egész zöld még a szára, és tényleg ilyenkor hozza le a legjobban a vizét. Nem beszélve róla, más még nem tud desszikálás nélkül aratni, Mi pedig már tudjuk előkésziteni a talajt a búzának és el tudjuk időben vetni. Jövőre is gondolni kell, hogy korán arassuk a búzát, mert most kiürülnek a magtárak és nagy szeme lesz az eleje búzának biztos. Egy hektár desszikálás kb. 10.000.- Ft, repüléssel együtt. Majd beszámolok az eredményről, mert nekünk már több évben is bizonyitott a gyorsérlelés. Tavaly nem kellett, kiszáradt a lábán, de most a nagytermészet nemigen fogja megoldani, ezért kell mesterségesen belenyúlni.
Bocs, ha túl hosszú voltam, de Én igy látom.
Valaki érésgyorsítózta már valaha a kukoricát?
Válasz #2005. hozzászólásra
Kényes kérdés ha megkérdezem, hová vinnétek,lehet rébuszban is?.
Nálunk a csövek besárgultak, de a növény még zöld mint a hagyma, ennek tetejébe esik az eső... megint...Október közepén, végén lesz csak aratás belőle úgy néz ki.
Mi minden évben deszikkáljuk azt a részt ahová kalászost akarunk vetni. Tapasztalat, hogy kell 5 hét neki. Aratáskor évjárattól függően 3-6 vízfokot képes leszárítani a kontrollhoz képest. 2 vízfok leszárításánál már megéri.
Nálunk nem "divat" a deszikkálás (szabolcs), általában
le szokták adni a vizet...
Nagyon el kell találni a deszikkálás időpontját mert ha már kevés a zöld levélfelület akkor kidobott pénz az egész.Mi jártunk így 2006 ban.
Válasz #2012. hozzászólásra
Én beszéltem olyannal aki korábban már deszikkált kukoricát és azt mondta, hogy 4-5%-ot gyorsan lead, de utánna nagyon lelassul a vízleadása.
Az nem baj ha zöld még a levél meg a szár mert ha él még a növény akkor jobb a vízleadás.
Mivel fújjátok kopterrel, vagy hidassal???
A hidas nem tiporja le a magas kukit?
Válasz #2013. hozzászólásra
Hali!
Én is ma mérettem Dk 3511-es és 28-30 közötti , igaz hogy
csak épphogy kezd sárgulni.
Sz.tem deszikálni még elég hamar van lehet , hogy szept.
végére itt a vénasszonyok nyara?
nalunk szepen erik,CSAK SAJNOS MEGINT MEGTAMADTA VALAMI SZAR BOGAR,A TAVALY SIKERULT KIPUSZTITANUNK,DE SAJNA AZ IDEN UGYAN-AVAL A VEGYSZERREL NEM ERTUNK EL VELE SEMMIT,FEJLODNEK AZOK IS EVROL EVRE
Mi tegnap mértünk vizet, occitán / fao 390 / április 12-23 közötti vetés és 28-30-as a vize. Amennyiben nem esik az eső, holnap desszikáljuk, 21 napossal. Kiszámoltam, ha már 2 %-ot lehoz a vizből, akkor már megéri, de többet kell neki lehoznia.
Válasz #2009. hozzászólásra
az enyém 35-37es és még nem sárgul április végi vetés és esik az eső
Válasz #2009. hozzászólásra
Én szoktam méregetni és meglepődve tapasztaltam , hogy a 10 nppal ezelőtti 35-ös kukoricák mostmár 25 körül vannak (Fao 310) , de a Fao 400 körüliek még most érték el csak a 30-32-őt
Kinél hogy áll az érés?
A korán vetett kukik már kezdenek sárgulni errefelé.
Bár ha ilyen esős idő lesz októberben is, akkor fizethetjük a szárítást!!!
Vizet mért már valaki???
kérdezd meg újra ma már 46000-et is halottam
persze mindig mennyiség és távolság fügvénye is.
Válasz #2006. hozzászólásra
Az az igazság, hogy eddig egy felvásárlóval találkoztam aki időre fizetett, az pedig idén még csak 4000+kompit adna kukiért.
jó neked csak fizessen/ mármint határ időre/
A Várható mennyiség felét 4300+kompiba szerződtük.Ha megy felfele akkor még mindig van mit lekötni jobb árban ha lefele megy akkor meg a felét legalább jobb áron adjuk el
Különben jelenleg nálunk a legjobb fizető az IKR, csak épp akihez hordani kellene azzal nem vagyunk megelégedve.
4300 ,4450
Magyar tőzsdén, novemberre 48.900 ft kukorica
Válasz #2001. hozzászólásra
Remélem van annyi pénze ennek a Futuragra nevű szervezetnek, hogy azon termelőket kárpótolják, akikkel kibaxtak, hogy melléjük vetették azt a xart.
szétperelném az egész bagázst!
Jelentés az illegálisan vetett MON 810 GMO kukorica hatásának tanulmányozásáról
Róma, 2010. szeptember 1.
2010. tavaszán a GMO termesztésének engedélyezésért harcoló „Futuragra” nevű szervezet Friuli-Venezia-Giulia tartományban, a Vivaro és Fanna nevű falvak között elterülő területen MON 810 kukoricát vetett. A vetés ellen sok civil szervezet azonnal tiltakozott, és a vetés azonnali felszántását követelték. A Greenpace aktivistái (köztük 2 magyar) augusztusban ”lefejezték” a növények egy részét, hogy így akadályozzák meg a pollen átterjedését más növényekre. Az akciót akkor azonnal védelmébe vette, és elítélte a GMO magvetését Luca Zaia, egykori agrárminiszter, jelenleg a szomszéd tartomány, Veneto elnöke. A vetést egyébként olyan gazdák végezték, akik kértek, de nem kaptak erre engedélyt. A jelenlegi miniszter, Galan, akkor nyugalomra és türelemre intett mindenkit. (erről lásd a cikket itt ). A kukorica közben, amíg az állami szervek egymásnak tologatták az ügyet, beérett.
Most az olasz Agrárpolitikai, Élelmiszeripari és Erdészeti Minisztérium által a Friuli-Venezia-Giulia tartományban vetett GMO kukoricával kapcsolatban indított vizsgálatok eredményét beadták a Pordenone-i Köztársasági Ügyészségnek. „Az eredmények szerint a kérdéses területtel határos földekről gyűjtött 30 mintából 15 GMO-mentes. A többi 15-ben fellelhető a MON 810 nyoma, igaz csak azon a megengedett 0,9%-os határétéken belül, melyen túl az élelmiszerek és takarmányok genetikailag módosítottnak tekintendők úgy jogilag mint szakmailag.” áll a minisztérium közleményében.
A fent említett eredmények már az ügyben döntést hozó bíróság kezében vannak. Közben Giancarlo Galan miniszter, Friuli-Venezia-Giulia és más tartományok egyetértésével, újabb mintavétellel és azok bevizsgálásával bízta meg a Mezőgazdasági Kutató- és Kísérleti Intézetet, hogy a koegzisztenciára vonatkozó iránymutatások elfogadását alátámasztó, tudományosan megalapozott adatokat szerezzenek. Mindenesetre, azokat a terményeket, amelyekben GMO-t fognak találni, kizárólag kutatási célokra lehet majd felhasználni. – mondták. Az illegálisan végzett vetést tehát gyakorlatilag, kísérletnek használják fel.
Forrás: Dr Hamar Balázs
2010.09.01. 19:10
http://www.fvm.hu/main.php?folderID=2534&articleID=16390&ctag=articlelist&iid=1
2000
na az 1 elég fasza év volt
Válasz #1998. hozzászólásra
olyan nincs ----------------------------
még most se merek kimenni tárcsával..........
talán vasárnap belenyalunk .......
a lánc mint fegyver kéznél leszzzzzzzzz..........