Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak644 FtBenzin árak625 FtEUR415.97 FtUSD403.23 FtCHF443.85 FtGBP501 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Az elmúlt 5 napban 0,1-0,2 pontnyi csökkenés az NDVI értékben, kukoricában, napraforgóban még kicsit több is.
Ebben az időszakban egy átlagos évben kb. 0,1-es emelkedésnek kellett volna lennie.
Egyébként szemre ez a "leállás" ennyire még nem látványos.
(A felvételek dátumai a képen.)
Én is megnézem 20 cm mélyen a nedvességtartalmát.
Az enyém és a szomszéd kukoricáját is.
Talán okosabb leszek.
Ha szemzéskor lesz nedvesség, és nem lesz nagy forróság, neked már jobb tengeri termésed lesz mint az átlag.
Mi 20 q/ha termésre kötöttük a szerződést 7 000 Ft/q áron. (volt már ilyen, és rosszabb is).
Válasz horvath.agro #20785. hozzászólásáraKüzd még de pár napig és elfogja az alsót fonnyasztani, az egy csőre fog majd gyúrni de rába...ik mer ha nem ázik meg azt sem fogja tudni kinevelni!
Válasz Gatti #20790. hozzászólásáraÁsd meg! Amikor 40centi száraz, kap husz milit kb 10 centit leázik alatta száraz marad. Aztán 2 nap és semmi viz nincs.Én megástam pár éve.
Válasz Praetor #20789. hozzászólásárakapott 21mm-t de már meg se látszik, rá 3 napra már ugyanúgy furulyázott. Vagy a meleg miatt vagy elfogyott a nedvesség, bár ilyen 35 fokoknál gyorsan eltűnik a nedvesség a talajból.
Válasz horvath.agro #20785. hozzászólásárama délután az egyik kukorica földünk fele jártam nagyon pipál szegény, most tolja a címert de teljesen össze van tekeredve a levele.
Válasz lemken #20783. hozzászólásáraItt még a kombájnok sem mennek! Árpa nincs senkinek, vannak felsült homoki kalászosok elgondolásom szerint 3 t/ha átlaggal, viszont a napraforgók (csak a sajátról beszélek) ránézésre elég patentül néznek ki! Eddig.... Van a szomszédomban több darab aki még júniusban is vetette, térdig alig ér.. Hogy mi lesz belőle...? Értem én hogy drón, meg desszikálás, meg miegymás...Lehet csak nekem fura, mert ugye nem volt divat az extra kései vetés... Kiváncsian várom mi lesz belőle....
Válasz Jana11 #20781. hozzászólásáraJòl látod az ideálistól már messze vagyunk időjárásban , de termésben is napról napra egyre messzebb kerülünk. Ahhoz képest nagy a csend. Mindenki betakarít. A kalâszos mindig afféle mostohagyerek volt nâlunk, idén úgy nêz ki ez adja majd a bevétel nagy részét. A kuko napra az idénről sajna OFF . MAXIMUM fél termés lehet ha valamikor méltóztatik esni.
Válasz Jana11 #20781. hozzászólásáraNem bírta a hetekig tartó száraz forróságot. Sajnos ez ilyen. Nőni, fejlődni nem tudott, csak túlélt, most h kapott kis vizet, gyorsan megragadja az alkalmat aztán befejezi a küldetését
A múlt héten és a héten 3/4 országot bejártam autóval, Hajdúságtól a Balaton északi partjáig.
Azt láttam, hogy a kukoricák kicsit "megvénültek"
a hőségtől, és nem csak a furulyázás már a gond.
Több olyat láttam a hét elején most, ami miután kapott egy jó kis esőt, kidobta a virágját Néhány tábla sajnos olyan 60-80 cm növénymagasságban... Meg a 100-120 cm-es is.
Ez meglátásom szerint nagyon nem jó a csövek képződése szempontjából, még akkor sem,
ha akár ideális lesz a jövőbeni időjárás.
Válasz suranyitibor62 #20770. hozzászólásáraNyugodtan öntözd meg, ha szükség van rá. Jól porlasztó fúvóka és széles fogás, lassú behúzás kell. Tavaly 35-37 fokban húztam 40 mm-rel. Semmi baja nem lett a kukoricának. Azzal viszont számolj, hogy ilyen melegben akár 20% is lehet a párolgási veszteséged. Éjjel több hasznosul, mert a sztómanyitás is hatékonyabb.
Válasz suranyitibor62 #20770. hozzászólásáraPersze. Mi sose álltunk le a meleg miatt. Anno a tsz-es időkben is igen ritkán öntöztünk éjjel, talán egy szezonban összesen, és nem forrázta le a kukoricát vagy ilyesmi.
Válasz Apáé #20771. hozzászólásáraTavaly Ausztráliában láttam olyat,hogy 46 fokban egész nap járt az öntöző,mondjuk az brokkoli volt nem kuki.Én is csodálkoztam rajta,de gondolom nem akkor csinálták először.
Válasz Bárány #20767. hozzászólásáraAz a jobbik eset ha alulról szárad az lehet a melegtől is meg a víz hiánya. Tegnap ahol 120cm a kukorica 45-56 között volt a talaj hőmérséklete, és 20cm mélyen is 30°c volt . Felén a homokos talajban már a felső levelek száradnak.
Válasz Bárány #20767. hozzászólásáraVan ugye a vízhiány, + a nitrogénhiány. Ha vizet nem tud fevenni csak 1 métertől mélyebbről, ott nem feltétlen van megfelelő N készlet. Főleg a virágzáshoz, és a folytatàshoz
Válasz Földönfuto #20766. hozzászólásáraItt épp ma láttam az elsőket, amiknek száradnak az alsó levelei. (miközben virágzik)
Még nem általános, de már kezdődik.
Kettőt láttam, az egyik gyenge/átlagos, a másik viszont kiemelkedően szép volt eddig, aztán mégis...
Válasz Bobo77 #20759. hozzászólásáraHát sajnos ez már a végstádium, most kellene lekaszálni és bebálázni míg egy kicsit zöld és eladni takarmánynak bálában!
Válasz bandigh #20748. hozzászólásáraAmúgy van 1996-ból egy TurboCipa 200/90 dob vízágyúval-konzollal és persze a horganyzott 6 méteres csövekkel, csak nincs aki költöztesse...
Pedig mélyszegénység van...
24596 hozzászólás
Az elmúlt 5 napban 0,1-0,2 pontnyi csökkenés az NDVI értékben, kukoricában, napraforgóban még kicsit több is.
Ebben az időszakban egy átlagos évben kb. 0,1-es emelkedésnek kellett volna lennie.
Egyébként szemre ez a "leállás" ennyire még nem látványos.
(A felvételek dátumai a képen.)
Válasz horvath.agro #20785. hozzászólásáraEgy ásást valóban megérne.
Én is megnézem 20 cm mélyen a nedvességtartalmát.
Az enyém és a szomszéd kukoricáját is.
Talán okosabb leszek.
Ha szemzéskor lesz nedvesség, és nem lesz nagy forróság, neked már jobb tengeri termésed lesz mint az átlag.
Mi 20 q/ha termésre kötöttük a szerződést 7 000 Ft/q áron. (volt már ilyen, és rosszabb is).
Válasz horvath.agro #20785. hozzászólásáraKüzd még de pár napig és elfogja az alsót fonnyasztani, az egy csőre fog majd gyúrni de rába...ik mer ha nem ázik meg azt sem fogja tudni kinevelni!
Válasz Gatti #20790. hozzászólásáraÁsd meg! Amikor 40centi száraz, kap husz milit kb 10 centit leázik alatta száraz marad. Aztán 2 nap és semmi viz nincs.Én megástam pár éve.
Válasz Gatti #20791. hozzászólásáraLégköri aszály van!!!Ha a töve vízben állna,akkor is meg fő!
Válasz medikus #20788. hozzászólásáralehet azért mert most tudta felvenni a kapáláskor kapott műtrágyát és most így még jobban kellene neki a víz.
Válasz Praetor #20789. hozzászólásárakapott 21mm-t de már meg se látszik, rá 3 napra már ugyanúgy furulyázott. Vagy a meleg miatt vagy elfogyott a nedvesség, bár ilyen 35 fokoknál gyorsan eltűnik a nedvesség a talajból.
Válasz Gatti #20786. hozzászólásáraNem kapott a pénteki jóból?
Válasz Gatti #20786. hozzászólásáraAzt csak kínjában tolja!Nem lesz abból semmi!Ahol esett,még jobban fonnyad!!!!!
Válasz Gatti #20786. hozzászólásáraÉn már másfél hete nem láttam,most már olyan lesz amilyen,hiába nézegetem.
Válasz horvath.agro #20785. hozzászólásárama délután az egyik kukorica földünk fele jártam nagyon pipál szegény, most tolja a címert de teljesen össze van tekeredve a levele.
nem tudom mit erőlködik a 2 csővel szegénykém...
Válasz lemken #20783. hozzászólásáraItt még a kombájnok sem mennek! Árpa nincs senkinek, vannak felsült homoki kalászosok elgondolásom szerint 3 t/ha átlaggal, viszont a napraforgók (csak a sajátról beszélek) ránézésre elég patentül néznek ki! Eddig.... Van a szomszédomban több darab aki még júniusban is vetette, térdig alig ér.. Hogy mi lesz belőle...? Értem én hogy drón, meg desszikálás, meg miegymás...Lehet csak nekem fura, mert ugye nem volt divat az extra kései vetés... Kiváncsian várom mi lesz belőle....
Válasz Jana11 #20781. hozzászólásáraJòl látod az ideálistól már messze vagyunk időjárásban , de termésben is napról napra egyre messzebb kerülünk. Ahhoz képest nagy a csend. Mindenki betakarít. A kalâszos mindig afféle mostohagyerek volt nâlunk, idén úgy nêz ki ez adja majd a bevétel nagy részét. A kuko napra az idénről sajna OFF . MAXIMUM fél termés lehet ha valamikor méltóztatik esni.
Válasz Jana11 #20781. hozzászólásáraNem bírta a hetekig tartó száraz forróságot. Sajnos ez ilyen. Nőni, fejlődni nem tudott, csak túlélt, most h kapott kis vizet, gyorsan megragadja az alkalmat aztán befejezi a küldetését
A múlt héten és a héten 3/4 országot bejártam autóval, Hajdúságtól a Balaton északi partjáig.
Azt láttam, hogy a kukoricák kicsit "megvénültek"
a hőségtől, és nem csak a furulyázás már a gond.
Több olyat láttam a hét elején most, ami miután kapott egy jó kis esőt, kidobta a virágját Néhány tábla sajnos olyan 60-80 cm növénymagasságban... Meg a 100-120 cm-es is.
Ez meglátásom szerint nagyon nem jó a csövek képződése szempontjából, még akkor sem,
ha akár ideális lesz a jövőbeni időjárás.
Válasz suranyitibor62 #20770. hozzászólásáraNyugodtan mehet,egy hátránya a sok párolgás. De akinek sok van, még nem ér rá este öntözni, akkor nem halad vele
Válasz suranyitibor62 #20770. hozzászólásáraNyugodtan öntözd meg, ha szükség van rá. Jól porlasztó fúvóka és széles fogás, lassú behúzás kell. Tavaly 35-37 fokban húztam 40 mm-rel. Semmi baja nem lett a kukoricának. Azzal viszont számolj, hogy ilyen melegben akár 20% is lehet a párolgási veszteséged. Éjjel több hasznosul, mert a sztómanyitás is hatékonyabb.
Válasz Bárány #20774. hozzászólásáranekem Reglontól szokott pöttyösödni nagy melegben, ha a szomszéd repcét/napraforgót deszikkál
Válasz suranyitibor62 #20770. hozzászólásáraFelénk az járja, hogy reggel korán vagy este kezdték. A permet a továbbiakban előhűti...
Atán ki tudja?
Válasz blsjela #20754. hozzászólásáraJól látod, ez lesz a legnagyobb bajság: címer kint bibe még sehol.Jövő hét újabb nagy meleg.Kalandos év.
Válasz Bárány #20774. hozzászólásáraNa igen.
Válasz Rabó001 #20773. hozzászólásáraZivatartól se lesz semmi baja.
Válasz suranyitibor62 #20770. hozzászólásáraPersze. Mi sose álltunk le a meleg miatt. Anno a tsz-es időkben is igen ritkán öntöztünk éjjel, talán egy szezonban összesen, és nem forrázta le a kukoricát vagy ilyesmi.
Válasz Apáé #20771. hozzászólásáraTavaly Ausztráliában láttam olyat,hogy 46 fokban egész nap járt az öntöző,mondjuk az brokkoli volt nem kuki.Én is csodálkoztam rajta,de gondolom nem akkor csinálták először.
Válasz suranyitibor62 #20770. hozzászólásáraPersze este vagy reggel korán
Szabad öntözni-e ilyen melegben a kukoricát vizágyúval?
Válasz Bárány #20767. hozzászólásáraAz a jobbik eset ha alulról szárad az lehet a melegtől is meg a víz hiánya. Tegnap ahol 120cm a kukorica 45-56 között volt a talaj hőmérséklete, és 20cm mélyen is 30°c volt . Felén a homokos talajban már a felső levelek száradnak.
Válasz Bárány #20767. hozzászólásáraVan ugye a vízhiány, + a nitrogénhiány. Ha vizet nem tud fevenni csak 1 métertől mélyebbről, ott nem feltétlen van megfelelő N készlet. Főleg a virágzáshoz, és a folytatàshoz
Válasz Földönfuto #20766. hozzászólásáraItt épp ma láttam az elsőket, amiknek száradnak az alsó levelei. (miközben virágzik)
Még nem általános, de már kezdődik.
Kettőt láttam, az egyik gyenge/átlagos, a másik viszont kiemelkedően szép volt eddig, aztán mégis...
Válasz Bárány #20761. hozzászólásáraMi ma egy hete kaptunk 27mm-ert,de amelyik kukorica akkor furulyázott,most megint ott tart.
Válasz Nyomasek Bobo #20749. hozzászólásáraHát vagy 50q zöld gaz bálában, tuti fasza lehet!
Válasz Bobo77 #20759. hozzászólásáraHát sajnos ez már a végstádium, most kellene lekaszálni és bebálázni míg egy kicsit zöld és eladni takarmánynak bálában!
Válasz Nyomasek Bobo #20749. hozzászólásáraGlifozáttal?
Válasz Nyomasek Bobo #20760. hozzászólásáraSzomorú.
Válasz Bobo77 #20759. hozzászólásáraNálunk még tartják magukat, bár vegyes a kép. De szerintem két, max. három hét, és itt is teljes K.O. ...
Válasz .Richard. #20752. hozzászólásáraKis kukorica....meg sok egyéb...
A kollega 3 hete legalább alszik... Most talalta ki hogy fujni kéne.
Felénk ilyenek!Ez már nem csak egyszerű furulya….
Válasz bandigh #20757. hozzászólásáraÚgy néz ki sajnos,hogy nincs okos út! Legalábbis eddig... Ha tudok valami újat úgyis kifecsegem...
Válasz gcastle #20755. hozzászólásáraHogy kell okosan csinálni?
Válasz bandigh #20748. hozzászólásáraAmúgy van 1996-ból egy TurboCipa 200/90 dob vízágyúval-konzollal és persze a horganyzott 6 méteres csövekkel, csak nincs aki költöztesse...
Pedig mélyszegénység van...
Válasz bandigh #20748. hozzászólásáraA hivatali átfutási időket fegyelembe véve, abból 2023 előtt lópikula sem lesz...
Ma megnéztem hogy áll az utolsó vetés. Ami nem volt szántva. A zöldítés is kikelt és jól árnyékol ami maradt. Lomb trágya sokat segített
Válasz Nyomasek Bobo #20749. hozzászólására10 bála/ha
Válasz Nyomasek Bobo #20749. hozzászólásáraEső nélkűl mitől zöld? Festitek a határt? Kukorica topik. Ez mi a fax?borso?
Válasz medikus #20750. hozzászólásáraVagy Acat?
Válasz Nyomasek Bobo #20749. hozzászólásáraMi ez? Fenyércirok?
Erre kérnék termésbecslő tippeket...
Holnap kéne fújni
Válasz gcastle #20718. hozzászólásáraIgyekezz, ha jövőre hasznàlni akarod
Válasz Bigyófelügyelő #20746. hozzászólásáraSőt egyáltalán nem tartják sakkban,néhány év és ők fognak diktálni a világon.