Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR414.08 FtUSD396.98 FtCHF444.25 FtGBP499 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Mai ajánlat: dekalb listaár - 20-25% 1 feltétellel, ha azokból a hibridekből választok amit a helyi RT is hoz és akkor sok zsákra "sok" kedvezmény érvényesíthétő, január eleji rendelésig dönteni kell!!!!
Nekem volt 4964-es!! Szabolcsban vagyok! Évek óta megvan és mindig 10 t-fölött van idén 18-19 közötti vízzel! Hozzátéve hogy nem nagy értékűek errefelé a földek! Volt 4995 is 11t-s átlaggal hasonló vízzel!
Válasz #2691. hozzászólásra
Normál évben egyenlőek sztem. termésben, esetleg a 4490-nek 1-2%-al több a vize, márcsak a hosszabb tenyészidő miatt is.
Aszályban sztem. a 4490 a jobb.
Mi is szabolcsiak vagyunk, de még eddig nem mentünk 400 Fao fölé. Eddig Fao 330-350 volt max, de idén volt a 4795, az meg 380-as. Nem volt vizesebb, mint a többi, igaz az idén egyik kuki se volt vizes...
kötött réti földekbe lesz jövőre kukorica. fao 400 fölötti nem ide való szerintem. van egy homokosabb terület majd ott lesz egyszer 400 fölötti. ez a fao 300 végi 4995 is csak olyan helyre fog kerülni ami közel van kövesúthoz. ha meg nem száradna le, akkor van pár mobilszárító a faluban, valaki bérbe leszárítaná. szóval csak így merjük, illetve én bátorkodok kipróbálni.
Válasz #2683. hozzászólásra
4490 től a 4590-es nek egy fokkal jobb a vízleadó képessége,hasonlóan mint a 3511-nek.Nem aszályos évben a korai aratás 4490-nél nem nagyon jön be.17 alá nem akar a vize alá menni.
ez csak saját vélemény. fajtakisérletekből, adatokból, fórumból, barátok, ismerősök elmondása szerint ezt szűrtem le. jó évben meg terem mint a bolond. de inkább az ideihez hasonló évre készülünk fel.
nekünk RAGT-os magok voltak ebben az évben. oxxygen, poluxx, brixxo
poluxx-brixxo 30-40q réti földön
az oxxygen jobb volt, ez hozta fel az átlagot 72q-ra
volt ahol 95q-val vágtuk 14,7-es vízzel.
pedig a legnagyobb táblát virágzásban elverte egy jégeső.
nem teljesítettek rosszúl, és csomagban elég kedvező volt az áruk. de így soha többet nem kell vetőmag, hogy a jó (oxxygén) mellé csapnak 30% gyenge (poluxx-brixxo) vetőmagot.
dekalb lesz jövőre.
egyébként a Winxx magjuk elég jó, benne van a Top 10 kukoricában, a kisérleti adatok szerint.
rokonnak van egy 3 ha príma szín fekete átlag 30 ak földje semmi ér nincs benne, egy kb 30-ha kiterjedű dombon van.
innen nekem kb 500 méterre van egy területem, ugyanaz a föld semmi érrel szín fekete prima talaj
csak annyi a különbség hogy az enyém sik területen van az övé meg a dombon
na most ezt a dombot úgy értem hogy ez kb 30 méterrel magasabb az itteni sik területektől
na
neki 12q/ha lett, nekem 45q/ha
technika, elővetemény, időpontok, minden ugyanaz
mag / 4590 /
csak leírnám hogy neki tavaly ott 116 q/ha volt
ugyanaz a technika, munkagép, mag stb, sőt a tavaszi alaptrágya mellé még több műkakit is rakott mint előző évben
nekem is van egy tömbos / 1,3 ha / itt csak 5 méteres szintkülönbség na itt 11/q ha lett ugyanazzal a technikával mint amott ahol 45q
szóval ennyit befolyásól a szintkülönbség
Válasz #2658. hozzászólásra
Az lehet hogy érthetetlen, de ez a termés nem rosz, Nekem is volt 4590, meg még egy pár embernek az 5g-től a 100g /ha -ig volt itt minden.
Válasz #2660. hozzászólásra
Nem eres de szélvédettebb terület. így még ez is lehetséges.Ezen viszont változtatni nem tudok mert a fekvése olyan hogy alacsonyabb.
Az a 35q tábla nem lehet hogy alacsonyabb terület, fákkal körbevett, szélcsendesebb helyen van, ahol jobban megszorul a levegő?Felénk dombos területeken megfigyeltem hogy a domboldalakon jobb volt a kuki mint a laposba, ahol ugye jobb a föld, és több a nedvesség.
Vagy amit ZZ is ír itt felénk eresek a földek, és az idei aszály kihozta azt a földből, hogy ott is látható volt ér ahol még sosem láttam.Lehet hogy a talaj minősége annyival gyengébb lehet, nem?
Itt felénk valóba vannak olyan földek hogy van 2cső a kukin, 2m-re pedig meg sem nő a szára méternél magasabbra.
Úgy néz ki elég nagy a tanácstalanság, az eddigi tapasztalatokat az idei év jól át írta.
Ebben az évben nálam DKC 4590 volt vetve. 3 táblába egymástól kb 500m re fekvöen.Azonos vetés, műtrágya,és elmunkálással.
Aszály az volt itt délen.Normál években az eltérés a termésben táblánként 10% körül van.
Most még is az alábbiak szerint termett.
1,tábla-35q/HA
2 " 49q/HA
3 " 65q/ha
Ami még érthetetlen számomra hogy ahol a 35q/HA átlag volt ott nyár közepén mikor az esőre legnagyobb szükség van, nagyon nagy esőt kapott egyszer, míg a többit nem érte csapadék.
Mert itt észak baranyában (ahol valóban volt aszály)aki dekalbot vetett,vagy nem aratott vagy megelégedett 1-1,5 tonnával,a legkevésbé tűrte a kihívásokat,NK, Pio se volt csodaszép.de 3-4tonna között tudtak
Ahogy nézem a mostani "nedvesedést"felénk mindegy melyik fajtát vetjük jővőre,mert csak jó lehet...kukorica évének gyanítom és csak 600FAO felettit fogok vetni majd benevezek én is
Hogy február végére eredmény legyen, ahhoz már szeptemberben neki kellett volna kezdeni a számolásnak! Ha tippelnem kellene úgy 2-300 közé tenném. Egy egyszerű törvénnyel rendet lehetne csinálni könnyen. Minden cég 100 FAO-n belül max. 2-3 hibridet forgalmazhat. Az egy cégnél max. 10 db. Egyébként is tök mindegy melyiket vetem, mindegyikre azt mondják, hogy aszálytűrő, korán vethető, jó vízleadó, nagy termőképességű. A különbség a felsorolás sorrendjében van.
Válasz #2649. hozzászólásra
Igen ezért mondtam hogy jólenne egy összehasonlító kimutatás hogy melyik mittud.Egyértelműbben lehetne kiválasztani mindenkinek a saját táblájára és koncepciójához méretezve. Volt itt egy öreg gazda ő évek óta csak azt vetett, nem volt rosszabb a kukoricája mint másoké.
9099 hozzászólás
Válasz #2698. hozzászólásra
Akkor jó, mert nem értettem...
Válasz #2697. hozzászólásra
Asszem semmi
Válasz #2696. hozzászólásra
Mi a gond?
Mai ajánlat: dekalb listaár - 20-25% 1 feltétellel, ha azokból a hibridekből választok amit a helyi RT is hoz és akkor sok zsákra "sok" kedvezmény érvényesíthétő, január eleji rendelésig dönteni kell!!!!
Válasz #2689. hozzászólásra
Nekem volt 4964-es!! Szabolcsban vagyok! Évek óta megvan és mindig 10 t-fölött van idén 18-19 közötti vízzel! Hozzátéve hogy nem nagy értékűek errefelé a földek! Volt 4995 is 11t-s átlaggal hasonló vízzel!
Korábbi beérés és a jobb víz leadás végett a 4590 lehet jobb.Termésben sem marad el.
4490nek erös vastag szára van. Ahol erős széljárás van oda ez jobb.
RAGT galex rulex az iden tudott 15q/ha az oxygen és a brixo 50q/ha Én maradok a dekalb-nál
Normál évben egyenlőek sztem. termésben, esetleg a 4490-nek 1-2%-al több a vize, márcsak a hosszabb tenyészidő miatt is.
Aszályban sztem. a 4490 a jobb.
Válasz #2686. hozzászólásra
Termésben melyik tud többet?? Szárazságtűrésük milyen?? Szerinted melyik lenne jobb választás??
Egyik gazdának dkc 4590 tavaly 125q/ha, idén 60q/ha.
Amit még esetleg kipróbálnék jövőre, az a 4964, 4983 és az új 4717-es.
Volt esetleg valakinek fajtasorban idén, 390-es.
Mi is szabolcsiak vagyunk, de még eddig nem mentünk 400 Fao fölé. Eddig Fao 330-350 volt max, de idén volt a 4795, az meg 380-as. Nem volt vizesebb, mint a többi, igaz az idén egyik kuki se volt vizes...
Válasz #2685. hozzászólásra
kötött réti földekbe lesz jövőre kukorica. fao 400 fölötti nem ide való szerintem. van egy homokosabb terület majd ott lesz egyszer 400 fölötti. ez a fao 300 végi 4995 is csak olyan helyre fog kerülni ami közel van kövesúthoz. ha meg nem száradna le, akkor van pár mobilszárító a faluban, valaki bérbe leszárítaná. szóval csak így merjük, illetve én bátorkodok kipróbálni.
4490 től a 4590-es nek egy fokkal jobb a vízleadó képessége,hasonlóan mint a 3511-nek.Nem aszályos évben a korai aratás 4490-nél nem nagyon jön be.17 alá nem akar a vize alá menni.
Válasz #2680. hozzászólásra
4995 helyett 5007est ajánlanám
ez csak saját vélemény. fajtakisérletekből, adatokból, fórumból, barátok, ismerősök elmondása szerint ezt szűrtem le. jó évben meg terem mint a bolond. de inkább az ideihez hasonló évre készülünk fel.
4590-es miért nem stabil?? Nekünk jövőre lesz először kukorica, 4490 és 4590 között vacilálok. De nem tudom, hogy a 370 FAO-val beérne-e itt nógrádban
Válasz #2681. hozzászólásra
Szabolcs-Szatmár, szatmári rész.
Mi is azt tervezzük a zömébe!
Merre gazdálkodsz?
Válasz #2679. hozzászólásra
4490-es van tervezve a területek 90%-ba.
ami még szóba jöhet 4795, 4995, 3511
4590 tuti nem, nem egy stabil mag.
Válasz #2678. hozzászólásra
dekalbon belül melyik?
Válasz #2675. hozzászólásra
nekünk RAGT-os magok voltak ebben az évben. oxxygen, poluxx, brixxo
poluxx-brixxo 30-40q réti földön
az oxxygen jobb volt, ez hozta fel az átlagot 72q-ra
volt ahol 95q-val vágtuk 14,7-es vízzel.
pedig a legnagyobb táblát virágzásban elverte egy jégeső.
nem teljesítettek rosszúl, és csomagban elég kedvező volt az áruk. de így soha többet nem kell vetőmag, hogy a jó (oxxygén) mellé csapnak 30% gyenge (poluxx-brixxo) vetőmagot.
dekalb lesz jövőre.
egyébként a Winxx magjuk elég jó, benne van a Top 10 kukoricában, a kisérleti adatok szerint.
Válasz #2666. hozzászólásra
Feco az bövebben tudna nyilatkozni ök kiemelkedö eredményt értek el vele!! Egyébként engem is foglalkoztat a gondolat
Válasz #2675. hozzászólásra
Nekem voltak..A későbbi érésűek többet hoztak de a kékeket meg sem közelítették.. Én nem vetek belölle
Válasz #2674. hozzászólásra
Ragt-os magokat nem probáltátok? Itt PR d25, n01-ről többen váltottak oxxygen, brixxó,phielexx-ra. Egymás mellé vetve jobbat mutatott.
Válasz #2673. hozzászólásra
Válasz #2672. hozzászólásra
Úgy is mondhatjuk
Azt hittem te vagy a serif
Válasz #2670. hozzászólásra
hús futár hazájából vagy ?
F.K.Z ő nálatok serif ?
Válasz #2664. hozzászólásra
Lesz belőle ,de nem sok , jövőre sok lesz a sütős partos föld kukinak, oda ezt nem kockáztatom .
Válasz #2669. hozzászólásra
Tőled egy tízessel nyugatra
F.K.Z.
Válasz #2668. hozzászólásra
Ki.
TE ?
Válasz #2667. hozzászólásra
Lakhelyed kezdő betűét leírodKözelbe vagy ha jól gondolom
a domborzat se mindegy !
rokonnak van egy 3 ha príma szín fekete átlag 30 ak földje semmi ér nincs benne, egy kb 30-ha kiterjedű dombon van.
innen nekem kb 500 méterre van egy területem, ugyanaz a föld semmi érrel szín fekete prima talaj
csak annyi a különbség hogy az enyém sik területen van az övé meg a dombon
na most ezt a dombot úgy értem hogy ez kb 30 méterrel magasabb az itteni sik területektől
na
neki 12q/ha lett, nekem 45q/ha
technika, elővetemény, időpontok, minden ugyanaz
mag / 4590 /
csak leírnám hogy neki tavaly ott 116 q/ha volt
ugyanaz a technika, munkagép, mag stb, sőt a tavaszi alaptrágya mellé még több műkakit is rakott mint előző évben
nekem is van egy tömbos / 1,3 ha / itt csak 5 méteres szintkülönbség na itt 11/q ha lett ugyanazzal a technikával mint amott ahol 45q
szóval ennyit befolyásól a szintkülönbség
Válasz #2665. hozzászólásra
gondolkodom ezen én is.
Kitudja egy DKC 5276 meddig tud vissza száradni aszályban és egy átlagos évben.
Prospektusában a szárítást említi.
Válasz #2663. hozzászólásra
Későbbi kukoricában nem gondolkodsz?? Utóbbi idöben szepen beszárad akár 14 alá is..
Válasz #2663. hozzászólásra
jövőre is ezt veted?
Az lehet hogy érthetetlen, de ez a termés nem rosz, Nekem is volt 4590, meg még egy pár embernek az 5g-től a 100g /ha -ig volt itt minden.
Válasz #2660. hozzászólásra
Nem eres de szélvédettebb terület. így még ez is lehetséges.Ezen viszont változtatni nem tudok mert a fekvése olyan hogy alacsonyabb.
Válasz #2659. hozzászólásra
Naaaa, csak nem korrumpálodott a kukoricaklub ? Most akkartam "megnyerni"Akkor nincs is más hiteles forrás mint a agroninform fórum...?
Az a 35q tábla nem lehet hogy alacsonyabb terület, fákkal körbevett, szélcsendesebb helyen van, ahol jobban megszorul a levegő?Felénk dombos területeken megfigyeltem hogy a domboldalakon jobb volt a kuki mint a laposba, ahol ugye jobb a föld, és több a nedvesség.
Vagy amit ZZ is ír itt felénk eresek a földek, és az idei aszály kihozta azt a földből, hogy ott is látható volt ér ahol még sosem láttam.Lehet hogy a talaj minősége annyival gyengébb lehet, nem?
Itt felénk valóba vannak olyan földek hogy van 2cső a kukin, 2m-re pedig meg sem nő a szára méternél magasabbra.
Válasz #2653. hozzászólásra
Kukorica klub ha-ha-ha.
A gosz-vszt posztreg kisérletek hitelesebbek.
Úgy néz ki elég nagy a tanácstalanság, az eddigi tapasztalatokat az idei év jól át írta.
Ebben az évben nálam DKC 4590 volt vetve. 3 táblába egymástól kb 500m re fekvöen.Azonos vetés, műtrágya,és elmunkálással.
Aszály az volt itt délen.Normál években az eltérés a termésben táblánként 10% körül van.
Most még is az alábbiak szerint termett.
1,tábla-35q/HA
2 " 49q/HA
3 " 65q/ha
Ami még érthetetlen számomra hogy ahol a 35q/HA átlag volt ott nyár közepén mikor az esőre legnagyobb szükség van, nagyon nagy esőt kapott egyszer, míg a többit nem érte csapadék.
Mert itt észak baranyában (ahol valóban volt aszály)aki dekalbot vetett,vagy nem aratott vagy megelégedett 1-1,5 tonnával,a legkevésbé tűrte a kihívásokat,NK, Pio se volt csodaszép.de 3-4tonna között tudtak
gyengéb adottságú terület / átlag 22 ak / dombos, eres részekkel a jó príma fekete föld között
vannak részek benne mikor 2,5 m magas kukiszár 1 csővel a következő kukiszár 1 m magas csoffadék szár cső nélkül
sok benne az eres rész
ilyen kedvezőtlen helyre kéne valami kuki
7-8t/ha cél bőven elég lenne nekem
kis tájékoztató a területről
2007 dkc 3511 22q/ha
2008 rex árpa 55q/ha
2009 dkc 3511 48q/ha
2010 rex árpa 35q/ha
2011 mv 277 65q/ha
2012 mv277 18q/ha
Ahogy nézem a mostani "nedvesedést"felénk mindegy melyik fajtát vetjük jővőre,mert csak jó lehet...kukorica évének gyanítom és csak 600FAO felettit fogok vetni majd benevezek én is
Mert az alapján dekalbon kívül mást nem is lenne szabad vetni. Természetesen megrögzötten hiszek a Kukorica Klub "pártatlanságában".
Válasz #2651. hozzászólásra
A kukorica klub miért nem jó?
Válasz #2638. hozzászólásra
Hogy február végére eredmény legyen, ahhoz már szeptemberben neki kellett volna kezdeni a számolásnak! Ha tippelnem kellene úgy 2-300 közé tenném. Egy egyszerű törvénnyel rendet lehetne csinálni könnyen. Minden cég 100 FAO-n belül max. 2-3 hibridet forgalmazhat. Az egy cégnél max. 10 db. Egyébként is tök mindegy melyiket vetem, mindegyikre azt mondják, hogy aszálytűrő, korán vethető, jó vízleadó, nagy termőképességű. A különbség a felsorolás sorrendjében van.
Csinálni kellene egy vetőmag ítéletet is,majd Bencének bedobom.Ell kellene dönteni,milyen szempontok alapján ítélkezzünk.
Moderálta: Mf-es (3146) 2012-12-15 17:37:06
Válasz #2649. hozzászólásra
Igen ezért mondtam hogy jólenne egy összehasonlító kimutatás hogy melyik mittud.Egyértelműbben lehetne kiválasztani mindenkinek a saját táblájára és koncepciójához méretezve. Volt itt egy öreg gazda ő évek óta csak azt vetett, nem volt rosszabb a kukoricája mint másoké.