Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak627 FtBenzin árak617 FtEUR413.39 FtUSD398.41 FtCHF442.67 FtGBP501.76 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Tom250 #2735. hozzászólásáraTavasszal korán simítsad el, aztán majd vessed elfelé amíg van benne nedvesség, hengerezheted is, ha nem nyomol bele nagyon a traktor. Lesz aki kaszálja/sodorja/bálázza/behordja/megvegye évente 3x legalàbb?
Válasz HGabi #2724. hozzászólásáranem fér el a szénába, nem eszi meg a széna között a tehén, hízik tőle, jól tejel tőle, azt meg azér mégse tegye?
mér kell azt kiszedni? majd kimegy az belőle magától, sajnos...
Üdvözletem !
tavasszal akarok 2 hektár lucernát vetni,az lenne a kérdésem ,hogy kötelező e fémzárolt vetőmagot vetni ? és hogy mennyi a lucernára a támogatás ?? Köszönöm .
Kelő félben lévő lucernát mivel lehet gyomok ellen vegyszerezni vagy mikortól, mekkora fejletségtől lehet egyáltalán gyomok ellen vegyszerezni.
Egyszikű és acat egyenlőre.
Válasz egymotoros #2716. hozzászólásáraIdén a magfogás egy nagy nulla volt, engedd el ezt a dolgot. Fémzárat meg csak úgy nem tudsz tetetni rá. Ha olyan a fajta, meg hivatalos minden, meg a termeltető is megnézte többször aratás előtt, akkor megveszi tőled, és lesz majd Neki fémzárolt magja.
üdv urak!
szerintetek a most virágzásba kezdő lucernát érdemes még bevárni és magnak lekombájnozni? vagy már késő ? 3 hektár
Mégiscsak szeptember közepe van.
sose próbáltam még magot szedni róla.
hol ki tisztíttatja , hogy lehet fémzárat szerezni rá ,?
elöre is köszi a segítséget
Válasz almás_56192 #2710. hozzászólásáraKöszönöm a választ nem sok ahhoz képest,hogy a réti széna 6000 ft de nem is rossz ha azt nézzem ,hogy bruttó itthon 9 ezerért van 1 guriga
Válasz agrogal #2700. hozzászólásáraJól látod.
Viszont van lucernám a szikes oldalon is.
Ez most érett meg arra, hogy felülvetem valamilyen fű maggal.
Tudom, hogy nem szokott bejönni a felülvetés.
Többen többször próbálták. Úgy terveztem, hogy 1 cm mélyen vetek rá, most ősszel.
Szept 4 után lesz kaszálva.
A vetőmag fajta kiválasztás folyamatban. Beszélek tehenes és birkás gazdával.
A birkásnak így is jó lenne, csak nekem terem keveset. Egy bála ára a földön 6000 Ft.
Hektáronkénti termés meg nem éri meg a kaszálást. Legalábbis tavaly már nem érte meg. Idén a sok eső miatt jó lett a bálaszám, és a birkák a minőséggel is meg voltak elégedve.
Válasz Radocz #2703. hozzászólására Azért van fejlődés láttam 120 átmérőjű bálára 13500+áfa árat de közben hallottam hogy Nyírábrányban feldolgozó üzem nyílt vagy nyílik hamarosan
Válasz colizoli #2693. hozzászólásáraLucerna után kukoricát tettem "műveletlen" földbe. Tavasszal kaszálás után késői vetés, egy kis aszály és gyenge kukorica termés.
Mostanra sokat javult a talaj élet.
Én megvizsgálnám a talajszelvényt és mélyen (35 cm) vagy 10 cm-en lazítanék.
A tudomány jelenlegi állása szerint elegendő 10 cm-es lazítás. Megpróbálom és meghagyom az utókornak, hogy melyik nem jött be.
Válasz envagyok2 #2690. hozzászólásáraÉn lazító, tárcsa, vetőgép komboval csináltam az ősszel. Számtani lehetetlen lett volna, megpróbáltam, de 2 Kőr után feladtam.ilyen volt a 2 kőr után.
"A talajaink állapotának fontosságára számtalan kiadvány, előadás, cikk és videó felhívta már a figyelmünket. A lazítás, a pH korrekció, a megfelelő tápanyag kiválasztása mind nélkülözhetetlen a jövedelmező gazdálkodáshoz, azonban egy dologról sokszor megfeledkezünk, pedig majdnem akkora a tömege, mint a terepjárónak, amivel a határt járjuk: a talajban lakó milliárdnyi élőlényről, azaz a talajbiológiáról.
Dokucsajev munkássága óta 5 talajképző tényezőt különböztetünk meg: a földtani, az éghajlati, a domborzati, a biológiai tényezőt, valamint a talajok korát. A talajt háromfázisú polidiszperz rendszerként ismerjük, magyarul az alkotórészei között szilárd, folyadék és gázfázisú anyagokat találunk. A talajlakó élőlények nélkül azonban nem jöhetett volna létre az a közeg, amelyet ma talajként ismerünk. Ezt a közösséget edafonnak (talaj élővilágnak) hívjuk, amely baktériumokat, sugárgombákat, gombákat, vírusokat, növényeket és állatokat foglal magába.
A forgatás nélküli művelés, de még inkább a nem-művelés, azaz a no-till alaptétele az, hogy a talajt nem szabad bolygatnunk annak érdekében, hogy az megfelelően tudjon funkcionálni. Ez akkor válik teljessé, ha képesek vagyunk a termőterületeinkre úgy tekinteni, mint egy élő ökológiai rendszerre – központban a talajjal – és azt úgy kezelni, hogy teremni is tudjon, ne csak nekünk, hanem a jövő nemzedékének is."
4-5 éves, kicsit elgyepesedett lucernát hogy jobb feltörni búza alá?
nyilván totálozni, aztán lehet nehézgrubberozni, vagy mindenképp szántani illik?
pronto vetne bele.
Válasz Selvin #2688. hozzászólásáraSzártépő vagy kopírozó később is betakaríthat a területről 2-3 nap alatt,igaz van veszteség de akkor sem trágyát gyárt az ember a hamster csak akkor kell itt is ha NOÉ-t látja az ember állatokat invitálni. Tizenvalahány milit igér most is,nem tud okos lenni az ember.
3136 hozzászólás
Válasz Tom250 #2735. hozzászólásáraTavasszal korán simítsad el, aztán majd vessed elfelé amíg van benne nedvesség, hengerezheted is, ha nem nyomol bele nagyon a traktor. Lesz aki kaszálja/sodorja/bálázza/behordja/megvegye évente 3x legalàbb?
Válasz bandigh #2733. hozzászólásáraLegalább 2 évig, ugar helyett lenne eddig azzal teljesítettem a zöldítést.
Válasz Tom250 #2731. hozzászólásáraAzért szerintem egy pici pulsart spájzolj be.
Válasz Tom250 #2731. hozzászólásáraMeddig akarod meghagyni a területen? A gyomot majd a kaszálgatás kitakarítja többnyire
Válasz Tom250 #2731. hozzászólásáraItt ugye nincs minimum hozam követelmény vagy ilyesmi,
mint a szójánál?
Tavasszal vetnék lucernát zöldítésnek.
Mennyire működhet a történet gyomirtás nélkül? Mik a tapasztalatok?
Válasz Mihály #2729. hozzászólására15-kg minimum/ha mennyiséggel kell vetni
Válasz tanker #2721. hozzászólására ha támogatást kérsz rá kell fém zárolt magnak lennie pontos % benne van az igénylőbe ...
Válasz colizoli #2722. hozzászólására attól függ majd 200 ezer az a 26 ezer ha gyesen csinálja
Borsod megye Aggtelek,30-ha 2021-telepítésű szarvasi as1,lábon eladó ha érdekel valakit, legalább 3-évig kaszáló lesz
Érdeklődnék a kollégáktól,francia GAMMA nevű lucerna kinél-hogyan viselkedett?
Válasz HGabi #2724. hozzászólásáranem fér el a szénába, nem eszi meg a széna között a tehén, hízik tőle, jól tejel tőle, azt meg azér mégse tegye?
mér kell azt kiszedni? majd kimegy az belőle magától, sajnos...
Sziasztok
Az idei esős év elintézte a lucernámat rendesen, igaz már 5 éves.
Viszont elég jó be van füvesedve,maradna szénának.
Milyen kétszikű gyomírtó viszi ki a lucernát?
kolombus van itthon.
Válasz colizoli #2722. hozzászólásáraOk. Köszi !
Válasz tanker #2721. hozzászólásáraHa támogatást akarsz rá, akkor kötelező a fémzárolt, asszem 26eFt/ha a támogatás.
Üdvözletem !
tavasszal akarok 2 hektár lucernát vetni,az lenne a kérdésem ,hogy kötelező e fémzárolt vetőmagot vetni ? és hogy mennyi a lucernára a támogatás ?? Köszönöm .
Válasz SzDeni #2719. hozzászólásáraKöszönöm.
Válasz Szabi. #2718. hozzászólásáraSzia. Ne bántsd télire! Majd tavasszal kapja meg a pulsart. Utána a kaszálástól az acat is kimegy szépen.
Kelő félben lévő lucernát mivel lehet gyomok ellen vegyszerezni vagy mikortól, mekkora fejletségtől lehet egyáltalán gyomok ellen vegyszerezni.
Egyszikű és acat egyenlőre.
Válasz egymotoros #2716. hozzászólásáraIdén a magfogás egy nagy nulla volt, engedd el ezt a dolgot. Fémzárat meg csak úgy nem tudsz tetetni rá. Ha olyan a fajta, meg hivatalos minden, meg a termeltető is megnézte többször aratás előtt, akkor megveszi tőled, és lesz majd Neki fémzárolt magja.
üdv urak!
szerintetek a most virágzásba kezdő lucernát érdemes még bevárni és magnak lekombájnozni? vagy már késő ? 3 hektár
Mégiscsak szeptember közepe van.
sose próbáltam még magot szedni róla.
hol ki tisztíttatja , hogy lehet fémzárat szerezni rá ,?
elöre is köszi a segítséget
Válasz Radocz #2714. hozzászólásáraNem ismered úgy hívják "spanifer"meg két rúd ....
Válasz Szabi. #2713. hozzászólásáraPonyvás kisteherautóba hogy is kell szinte kézzel begurítani?
Áruld már el! kb. (450 kg lesz).
Válasz Mihály #2712. hozzászólására125x130-ast !!????
Azt szinte kézben lehet vinni......
Válasz almás_56192 #2710. hozzászólásáraKöszönöm a választ nem sok ahhoz képest,hogy a réti széna 6000 ft de nem is rossz ha azt nézzem ,hogy bruttó itthon 9 ezerért van 1 guriga
Válasz agrogal #2700. hozzászólásáraJól látod.
Viszont van lucernám a szikes oldalon is.
Ez most érett meg arra, hogy felülvetem valamilyen fű maggal.
Tudom, hogy nem szokott bejönni a felülvetés.
Többen többször próbálták. Úgy terveztem, hogy 1 cm mélyen vetek rá, most ősszel.
Szept 4 után lesz kaszálva.
A vetőmag fajta kiválasztás folyamatban. Beszélek tehenes és birkás gazdával.
A birkásnak így is jó lenne, csak nekem terem keveset. Egy bála ára a földön 6000 Ft.
Hektáronkénti termés meg nem éri meg a kaszálást. Legalábbis tavaly már nem érte meg. Idén a sok eső miatt jó lett a bálaszám, és a birkák a minőséggel is meg voltak elégedve.
Válasz Mihály #2709. hozzászólására7500+áfa 125x130-as.
Válasz almás_56192 #2706. hozzászólására Na de mennyiért is mert az nem mindegy???
Válasz Radocz #2703. hozzászólására Azért van fejlődés láttam 120 átmérőjű bálára 13500+áfa árat de közben hallottam hogy Nyírábrányban feldolgozó üzem nyílt vagy nyílik hamarosan
Válasz almás_56192 #2706. hozzászólásáraA németnél 25-ös gyep 40 juró,erste schnitt...
Létezne,hogy lengyelbe vinnék innen a lucernát? Mert hívtak,hogy kellene a kamionra még 38 bála.
Válasz Radocz #2704. hozzászólásáramég mindig kint van a heréd? tüntesd már el, ne csufoskodjon ott. hahaha
Válasz envagyok2 #2702. hozzászólásáraMiért nem a saját "veteményeddel" foglalkozol?
Van tábla, amit először kaszáltunk és még kint van.
Van olyan amit kétszer és már bent van.
És van lucerna, amin a harmadik térd fölött tart.
Első év, hogy ilyen szórások lettek a betakarításban.
Válasz agrogal #2700. hozzászólásáraA hajdúsági löszháton normális ember nem termel lucernát. Inkább megveszi, ha kell neki valamire.
A Kelet főcsatorna a választó víz a növénytermesztésben. Legalábbis a TSZ időben úgy volt. Azóta sokat változott sok minden.
Akkor még több szársértős kasza üzemelt.
"Futottam egy kört". A határba járók, nem tudnak olyanról, hogy lenne valakinek szársértős kaszája.
Válasz colizoli #2701. hozzászólásáraaz a heréje volt, amivel küzdött, hahaha
Válasz agrogal #2700. hozzászólásáraJó neki. Bár az elsővel is megküzdött, vagy az már lehet, hogy a 2.volt.
Válasz colizoli #2699. hozzászólásáraHajdúsági löszhát nyúlványán van Pista bátyád.Lehet már harmadjára vágná.
Válasz Radocz #2698. hozzászólásáraMit? Már rég bálában van a 2 kaszálás.
Az éves előrejelzésem és az agroinform szerint, júl. 18 után érdemes kaszálni.
https://www.agroinform.hu/idojaras
https://www.agroinform.hu/idojaras
Válasz colizoli #2693. hozzászólásáraLucerna után kukoricát tettem "műveletlen" földbe. Tavasszal kaszálás után késői vetés, egy kis aszály és gyenge kukorica termés.
Mostanra sokat javult a talaj élet.
Én megvizsgálnám a talajszelvényt és mélyen (35 cm) vagy 10 cm-en lazítanék.
A tudomány jelenlegi állása szerint elegendő 10 cm-es lazítás. Megpróbálom és meghagyom az utókornak, hogy melyik nem jött be.
Válasz Apáé #2695. hozzászólásáraMár ha beázik.
Válasz envagyok2 #2694. hozzászólásáraEsö után fel lehet azt szántani,de nem kötelezö lehet tárcsázni.
Válasz colizoli #2692. hozzászólásárahát ettől félek én is, hogy az egész tábla egy nagy rögbe fordulna föl...
Válasz Kémlelő #2691. hozzászólásáraAz a gond, hogy 1 4-5 éves lucerna tarló olyan szinten le van taposva, hogy valamit kezdeni kell vele
Válasz envagyok2 #2690. hozzászólásáraÉn lazító, tárcsa, vetőgép komboval csináltam az ősszel. Számtani lehetetlen lett volna, megpróbáltam, de 2 Kőr után feladtam.ilyen volt a 2 kőr után.
Válasz envagyok2 #2690. hozzászólásáraEgy részével ne csinálj semmit. Illetve max annyit, hogy a gép bele tudja vetni.
Egy próbát megér.
"A talajaink állapotának fontosságára számtalan kiadvány, előadás, cikk és videó felhívta már a figyelmünket. A lazítás, a pH korrekció, a megfelelő tápanyag kiválasztása mind nélkülözhetetlen a jövedelmező gazdálkodáshoz, azonban egy dologról sokszor megfeledkezünk, pedig majdnem akkora a tömege, mint a terepjárónak, amivel a határt járjuk: a talajban lakó milliárdnyi élőlényről, azaz a talajbiológiáról.
Dokucsajev munkássága óta 5 talajképző tényezőt különböztetünk meg: a földtani, az éghajlati, a domborzati, a biológiai tényezőt, valamint a talajok korát. A talajt háromfázisú polidiszperz rendszerként ismerjük, magyarul az alkotórészei között szilárd, folyadék és gázfázisú anyagokat találunk. A talajlakó élőlények nélkül azonban nem jöhetett volna létre az a közeg, amelyet ma talajként ismerünk. Ezt a közösséget edafonnak (talaj élővilágnak) hívjuk, amely baktériumokat, sugárgombákat, gombákat, vírusokat, növényeket és állatokat foglal magába.
A forgatás nélküli művelés, de még inkább a nem-művelés, azaz a no-till alaptétele az, hogy a talajt nem szabad bolygatnunk annak érdekében, hogy az megfelelően tudjon funkcionálni. Ez akkor válik teljessé, ha képesek vagyunk a termőterületeinkre úgy tekinteni, mint egy élő ökológiai rendszerre – központban a talajjal – és azt úgy kezelni, hogy teremni is tudjon, ne csak nekünk, hanem a jövő nemzedékének is."
4-5 éves, kicsit elgyepesedett lucernát hogy jobb feltörni búza alá?
nyilván totálozni, aztán lehet nehézgrubberozni, vagy mindenképp szántani illik?
pronto vetne bele.
Válasz Selvin #2688. hozzászólásáraSzártépő vagy kopírozó később is betakaríthat a területről 2-3 nap alatt,igaz van veszteség de akkor sem trágyát gyárt az ember a hamster csak akkor kell itt is ha NOÉ-t látja az ember állatokat invitálni. Tizenvalahány milit igér most is,nem tud okos lenni az ember.
Válasz sanyi1965 #2687. hozzászólásáraEddig én is így gondoltam.
Válasz Selvin #2686. hozzászólásáraVén!!!!!