Hirdetés
Fórum
- AKG támogatás új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Monosem NG új
- Körbálázót, de milyet? új
- John Deere 6110 új
1029 hozzászólás
Védőtárcsás kultivátorral!(lépésben)
Válasz #527. hozzászólásra
Már meg is piszkáltad frankó
Mivel?
Pár képet raktam fel ,áttelelő vöröshagyma így néz ki: 10.06 felvétel. kinek milyen a hagymája?
kézi betakarítás volt, de átértékelem hogy lesz e még egyszer ilyen..tudjátok mire gondolok..
iszonyat nehéz érelmes munkaerőt találni..és utánna azon aggódni, hogy mit lopnak el, stb..értetlenebbnél értetlenebb versenyzők.
pénteken kezdtük a pucolást, meg is lett volna 1 nap alatt, de délután 4 kor kiesett a kés a kezükből
így szombatra is egy kisebb brigáddal kellet megint nekifogni, 2-3órás munkát.
Válasz #523. hozzászólásra
Értlek bakkerb cu nagyapó.
Válasz #522. hozzászólásra
kézzel öcsi.
Válasz #521. hozzászólásra
Mivel pucultátok ott kint?
200mázsa/ha idén megállított átlagban.
Sajnos sokára tudtunk elvetni és víznyomásos volt a terület.
Április 21-n vetettünk.
Utána jött az óriási hőség...stb
Több hibát is elkövettünk, +az időjárás viszontagságai.
Úgy gondolom a 200mázsa/ha még így is jó látva a búza, kukorica..stb árát.
Sajnos be kell rendezkedni az extrém időjárásra, javítani kell locsolás technikában, mind műtrágyázási technológiában..stb
Idén is sokat tanultam, de 28 évesen úgy gondolom, hogy van még mit tanulnom, pedig 3 éves korom óta hagymaföldön vagyok :D
Ez volt az első igazi saját termelésű hagymás évem.
Van kihívás :D
Válasz #518. hozzászólásra
Szép, kiváncsi vagyok a hozamra:)
nos holnap pucolás lesz, mai fotók:
Makói:
Lila:
:)
Hétvégén kiderül mekkora a hozam.
Makói, mivel a fajta jellege is olyan, nem hiszem, hogy sokat ad, ellenben , mint a képeken is látszik szép bronzos és nem hullatja a haját.
A lilára meg csak tippelgetni tudok, de majd jönnek a konkrét számadatok pucolás után :)
Válasz #516. hozzászólásra
a közvetlen trágya nem nagy gond sőt!a talaj jobb lesz ami később jobb a hagymának meg a mechanikus munkáknak is.
Válasz #515. hozzászólásra
Nem értem miért nem olvasol kicsit utána ha egyáltalán nem értessz hozzá, az apro magnak mint amilyen a hagyma is apromorzsás kertszerüen elmunkált talaj kell, na ezt a rengeteg lucernagyükér miatt nem tudom hogy oldod meg, plussz a hagyma nem szereti a közvetlen szerves tragyazast
Köszöntem a tippeket!
Lucerna után akkor se mehet a hagyma, ha Rundup meg egy kis Staránnal felülkezelem? Mert akkor bukta a jövő év.
Marha trágya mehetne rá egyébként, mert ha igen most kéne elszórni.
Válasz #508. hozzászólásra
jah igen, 1millió szem vetőmag/ha.
A vetendő magmennyiség 0,95-1,25 millió szem/ha, az előállítani kívánt hagyma átmérőjének figyelembe vételével.
Hazai gyakorlat szerint 30-35 csíra/fm vetése ajánlott, ebből – a technológia pontos betartása, gondos ápolás és átlagos időjárási körülmények között – mindössze 15-20 %-os a kiesés, így 27-30 hagyma takarítható be folyóméterenként.
http://ritsat.hu/attelelo_voroshagyma
Üdv kezdőhagymás!
A 700ezer ft/ha költség reális, de még több is lehet.
De ha kiszámolod, hogy 4-500mázsa /ha terem és mondjuk 100ft/kg áron eladod, akkor a 4-5 milliós bevétel elviseli az 1 milliós kiadást nem??
De legyen csak 50ft/kg az eladási ár, még akkor is profitot lehet realizálni.
Mondjuk terem 300mázsa, és eladási ár 50ft, akkor 1,5miiló bevétel, kiadás 1 millió, akkor is marad 500ezer nyereség, 1 hektáron.
Búza, kukorica ..stb ad ekkora nyereséget 1 db hektáron?
Hatóanyagban 180-200kg N, 50-60kg F, 200kg K kell 500-600mázsás terméshez.
http://www.malagrow.hu/pdf/2011/Hagyma2011.pdf
Öntözhetőség megléte még az ami alapvető dolog.
Szerintem érdemes kalkulálni, egy viszont tuti, ezzel több a munka, a szenvedés, a stressz, az izzadság..kinek mi jön be.
Akinek kevés földje van , mint pl nekem, én nem tudok buza, kukorica,..stb kultúrákban gondolkozni, mert oda minimum 50 hektár kéne, hogy meg lehessen élni.
Válasz #507. hozzászólásra
A lila az kézi pucolás lesz, a vörös gépi.
Nem tudom a gép típusát, nem saját gép.
Öngyilkos menet lesz már ez tuti!
Ha unod az életedet akkor jó mert a folyamatosan kikelő lucernától tuti megzakkansz!!
Sok sikert!
Bukta lehet a vége, nem is kicsi......
Én nem vagyok nagy hagymás, de lucernaföldbe aprómagot vetni elég necces szerintem, sok gyökérmaradvány stb, de hátha megirja valaki aki már próbálta.
Sziasztok!
Mivel teljesen kezdő vagyok, ezért kérdezném a következőket:
Van 1 Ha földem amibe hagymát szeretnék magról vetni, de most harmadéves lucerna van benne. Nem lesz baj?
Igaz hogy 1 millió magot kell elvetni 1 Ha-on? 7-20-28 Műtrágyából tényleg kell 7 mázsa meg erre rá még ammónium nitrát 2mázsa?
Vagy ti lájtosabban adjátok elő, mert mire mindent összeszámolok, akkor a hektáronkénti önköltség minimum 700 eFt.
Érdemes így nekikezdeni?
Kösz
Válasz #506. hozzászólásra
Milyen géppel pucoljátok?
Válasz #505. hozzászólásra
1 ha vörös+1 ha lila
Válasz #504. hozzászólásra
Szép az állomány! Mekkora területen van hagymád?
Vöröshagyma így néz ki per pill:
Szenved szegény, öntözünk, már unjuk, de mit tudunk csinálni???
Jó lenne már egy kis eső, meg hűvösebb időjárás.
Van ilyen is:
Apró fehér, ezt a héten felszedjük:
Amistar szerintem jó szer, bár nem használtam még, de elég sok mindenre ajánlják, akkor gondolom rossz nem lehet!
Mi Cuproxat Fw-t és Curzate R-t alkalmazunk.
Épp ma adtuk neki az utolsó adag Curzate R-t.
Tripsz ellen jó szer a Laser.
0,3 liter/400-500liter víz/ha.
1 liter kb 50.000ft.
Actara.
Nem hittem el amikor kiszámoltam, hogy a helyes dózis mennyibe is kerülne 1 hektárra levetítve!
Pl Actara 200 g/100 l víz....számoljunk csak.
Egy 250g-os Actara kb 20ezer ft...akkor mennyi kell 1 hektárra??Nah inkább nem is folytatom :D
Dimetoát tartalmú rovarölő szerek pl: Danadim Progress vagy Bi58 is jó tripsz ellen.
Érdemes konzultálni növényvédelmi szakemberrel, kiválasztani a legjobb megoldást. Figyelni kell természetesen azt is, hogy mi engedélyezett vöröshagymában és mi nem, nehogy ebből baj legyen.
pl Reldan 40Ec volt jó rovarölő, de idén már nem lehet alkalmazni.
Reldan 22ec van helyette, ami fele hatóanyagot tartalmaz és betiltották vöröshagymára.
Szóval figyelni kell! Érdemes a mindenkori aktuális szerjegyzéket beszerezni.
Igazán köszönöm mindenkinek, aki segíteni próbál!!
Írtátok, hogy tripsz ellen is permetezni kell, ennek mikor van az ideje, milyen szert érdemes használni?
Most a hagymám zöldje apró szürke hosszúkás foltokkal van tele, azt mondták ismerősök, hogy szürkepenész és Amistar-ral fújjam le, valakinek tapasztalat vagy vélemény?
Válasz #500. hozzászólásra
Rendben, nyugodtan meglehet nézni.
Kb 1 hónapja van még betakarításig.
Válasz #499. hozzászólásra
Köszi az infót, 2 héten belul megyek pestre, meglátogathatlak? persze ha nem gond:)
csak beugranák meg megnézném a hagymát:)
Válasz #496. hozzászólásra
Jászság
Válasz #496. hozzászólásra
Direkt nem sűrűre vetettük, tavaly kicsit sűrűbbre sikeredett, ezért nem is lett szép darabos.
Idén picivel kevesebb, mint 3 kilót/ha.
Ellenben a lila, direkt sűrűbbre állítottuk a gépet, 5 kiló/ha.
Nibex vetőgéppel, nem hiper szuper szemenkénti vetőgéppel.
Válasz #490. hozzászólásra
jó esett neki a víz!!
nagyon precíz a hozzá állásod a termesztésed!értem ez alatt a dokumentálást!
nem tudom írtad már e hogy hány kilót vetsz a vörös fajtákból!
Válasz #493. hozzászólásra
Makói termésátlagban nem produkál annyit mint a holland fajták, ellenben minőségileg sokkal jobbak.
Ha minden tényező jó akkor max 400mázsa/ha, esetleg 500, de akkor minden tényező kedvező.
A holland fajták 600mázsa felett tudnak hozni, de minőségben szubjektív véleményem szerint nem veszik fel a versenyt a makói féle fajtákkal.
Sokkal több a szárazanyag tartalma a makóinak.
De a történethez az is hozzátartozik, hogy Hollandiában nincs extrém időjárás, hőség. Ott sűrűbben esik az eső..stb.
Állítólag 1000mázsát is tud produkálni hektáronként...állítólag...
Válasz #495. hozzászólásra
Amugy merre gazdálkodsz?
Válasz #494. hozzászólásra
Nagyon szép, a konstans fajtákból nem próbáltál saját magot termeszteni?
Ez pedig a lila.
Ez sűrűbb, de pont ez a jó, mert az óriás lilának nincs piaca.
Ez egy kora reggeli fotó, lombtárgyázás előtt, a traktorból :)
Válasz #492. hozzászólásra
Én is gondolkodom hogy teszek valamennyi hagymát, na nem sokat, max 1000 nm, csak minden fajtát, hibridet aranyárban érnek, mit tud a makói termésátlagban?
Válasz #491. hozzászólásra
Makói bronz
Válasz #490. hozzászólásra
Milyen fajta lenne ez a hagyma?
Pár nappal ezelőtti fotó, locsolás után.
Mindent dokumentálok, fotókkal is, hogy tanulhassak belőle, hogy későbbiekben könnyebb legyen beazonosítani bármilyen problémát.
Naptárba jegyzetelek mindent.
Nekünk csak április derekán sikerült elvetni.
Így pont ebben a júliusi hőségben kezdett fejesedni, kénytelenek voltunk sűrűn öntözni, mert állandóan kiszáradt a föld.
Most megvárjuk, hogy lesz e ebből a beígért hidegfrontból valami és az alapján folytatjuk.
Locsolások között pedig réz+rovar, mert ilyen sűrű locsolások között gyakoribb a gomba megbetegedések.
Váltogattuk a rézt is, mert könnyen kialakulhat a rezisztencia.
A réz készítményekre az van ráírva, hogy járvány időszak idején (kedvezőtlen időjárás, stb) 7 naponta kell nem 10-14.
Lombágyázást alkalmaztunk ez idő alatt, mert valóban a sok locsolással a gyökerek alá mostuk volna a tápanyagokat.
2x adtunk neki Megalfol+Kendal+P20-20-20 at
Ezek a szerek segítik a stressztűrést is. (hőség jelen esetben)
Még 1 hónapja van kb szedésig.
Válasz #487. hozzászólásra
Ha rákeresel a neten az öntözésre 10-14 napos fordulókat ir, igy kimosol minden tápanyagot meg levegőtlen lessz a talaj
Köszönöm a segítségeket, egyébként makói bronz fajta.
Azt hogy érted, hogy minden locsolás után réz+rovar ellen permetezés (úgy tudom 7-10 naponta kell permetezni), locsolni meg locsolom minden nap.
Lehet hogy az se jó ha sokat van locsolva?
Válasz #484. hozzászólásra
Ha görbe hagymalégy van benne...
Üdv
Hát érdekes. Fajta jelleg? Vannak ilyen fajták amik nem szabályosan egyenesek, de ez mondjuk tényleg girbe görbe. Milyen fajta ez?
Tripsz ellen is védekeztél már?
Az ellen a sima rovarölő nem biztos, hogy garantált siker.
De egy biztos, réz+rovarölőt minden locsolás után adj neki,mert az a biztos.
Mi már 4. hete folyamatosan locsolunk és úgy néz ki nincs megállás, mert egy esőcsepp sem hullott.
... a képek lemaradtak
Válasz #481. hozzászólásra
Töltöttem fel néhány képet, permetezve gomba ellen Ridomil Gold-dal volt, légy ellen Danadim progressel, alaptrágyának Nitrogéntúlsúlyos műtrágyát kapott, fejtrágyának adtam neki Mikramidet vízbe oldva (mindent a leírt dózisnak megfelelően).
Köszönöm előre is a segítséget!
Válasz #480. hozzászólásra
Idén nem volt vetve talán jövőre!
nekünk nem fő profilunk csak próbából fogtunk bele de lesz folytatása!mivel gépben elég komolyan be gépesitettünk .hollandiából vettünk front klopert,szedővel meg 2 darab új 3 ventilátoros tisztitó gépet gyártattunk.
tavaly besokaltunk mert a hagyma szedés közben 40-50 hektár másodvetésű csemege öntözése szaladt be és kicsit hátráltatta a hagyma mert ahogy befejeztük kezdhettük újra az öntözést!
igen jobb az őszi de több hátránya is van a tavaszival szemben meglátásunk szerint!
vetőgépben kellene még lépni.
Válasz #478. hozzászólásra
Üdv Norbi!
Tölts fel fotókat, mert úgy talán könnyebb beazonosítani mi lehet az oka.
Bármi lehet.
Írd le azt is mikor mit adtál neki, víz, réz, gyomirtó, trágya,..stb
Hátha sikerül gyorsan orvosolni a problémát.
De az is lehet, hogy fajta jelleg, gondolok itt pl a Robin lila is ilyen girbe-görbe szokott lenni, nah meg az sem mind1, hogy mikor mely napszakban nézed, a legnagyobb forróságban, vagy kora reggel v napnyugtakor.
Válasz #476. hozzászólásra
Köszönöm!
Saját vetőgépünk van, egy 1000éves Nibex :)
Idén felújítottuk, kicseréltük benne elég sok mindent, kanalak, csapágyak..stb.
Ez a cég foglalkozik Nibex alkatrészekkel:
http://www.hermex.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=1&lang=hu
Persze nem lesz sosem olyan jó mint egy 5-10 milliós pneumatikus precíziós hiper szuper gép, de célnak, nekünk "kevés" földel rendelkezőknek megfelel.
Régóta hagymázunk egyébként. Kb 30 éve :) Tsz féle háztáji jelleggel nagyon sokáig volt.
3 éve kivettük a földet, így most már saját magunknak csinálunk mindent A-tól Z-ig.
Tavaly volt első valódi saját termelésünk, 1 hektáron.
Idén 2 hektár van. Vörös és lila is, meg egy kis terület apró fehér és Góliát fehér.
Őszi vetésűvel saját földterületen még nem volt.
Anno Tszbe természetesen volt mindig. Jó az, mert az őszi mindig jobb volt eladáskor, mert annyira nem jellemző az import.
Pucológépünk van. Szedőgépünk nincs. De tervezünk venni. 400e körül vannak 2 soros krumpli-hagymaszedők, valami ilyesmiben gondolkozunk.
Egy alap Minirot 63-as öntöződobunk van, célnak az is megfelel.
Meg egy 550es MTZ :)
Hány hektáron termeltek hagymát? Idén van? Merre? Mi a jászságból vagyunk.