Hirdetés
Fórum
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Szőlő felvásárlási árak új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- GPS területmérés új
- Körbálázót, de milyet? új
- AKG támogatás új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Haszonbérleti szerződés új
- Agro+Mash Expo és Agrárgép Show új
1029 hozzászólás
http://www.kwizda.hu/select_super
Nagyon jó egyszikű gyomirtó.
Lassan hat, kb 2 hét, de 100%os munkát végez!!
Tavalyi fotók:
2013.05.15.
igen ez hagymaföld :)
9 nappal kezelés után már sárgul a muhar.
2013.05.24.
2héttel kezelés után, a muhar teljesen megsemmisült.
2013.05.30.
2013.06.07.
Kapott egy kis stresszcsökkentő lombtrágyát.
http://www.malagrow.hu/index.php/biostimulatorok/megafol
2013.06.12. Egy hónappal kezelés után:
Egészséges, gyommentes hagyma.
Viszont tényleg óvatosan azzal a kaszahányással, mert könnyen ki is viheti a hagymát.
Én megvárnám a kaszahányást.
Illetve oda kell figyelni a dózisra és természetesen a viaszréteg meglétére (2-3 esőmentes nap után szabad csak gyomirtózni!!!)
Remélem sikerült segíteni.
Üdv
Viktor
Válasz #627. hozzászólásra
Pl. stomp vetés után.
Sziasztok!
Valaki tudna ajánlani valami hatásos gyomirtót? Lehetőleg permetszert vagy amit nem kell bedolgozni. Főleg egyszikű ellen de az sem baj ha mindent visz. Kaszahányás környékére vagy ilyenkor mit lehet tenni ha elmaradt eddig a gyomírtás?
Köszönöm a segítséget.
#1. hozzászólás, Tomikaaa küldte be 2014-04-01 21:36:49-kor | [TÖRÖL] | Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra
Információkat, tapasztalatokat szeretnék gyűjteni a magról kelő dughagymáról.
Robin a legpiacosabb.
Nekünk tavaly is ez volt. Idén is ezt vetettük.
http://www.ritsat.hu/egyeves_lila_hagyma_fajtak Magyarországon szerintem ezt vetik legtöbb helyen, de ez csak tipp.
Van most egy új fajta Reb Bull a neve. Annyi a különbség, hogy szabályos gömb formájú, viszont az ára a duplája a Robinnak :D
http://www.bejoseeds.com/usa/assortment/assortment/ras.aspx?ProductID=SHOP26_644_3050&GroupID=644
Itt van még sok fajta:
http://www.vitiveto.hu/vetomag_56/Hagyma/lilahagyma
Melyik fajta lila hagyma lehet a legnagyobb területen az országban tudja vlk?
Válasz #622. hozzászólásra: a műtrágyázást így hirtelen jónak mondanám, esetleg ha találsz olyan műtrágyát, amiben van valamennyi ként (ez a páncélképzéshez jó). A sortáv akkor jó, ha keskeny nyomtávú traktorod van, ami belefér, vagy csak kézimunkával dolgozol. A tőtáv nagyon sok, mi szemenkénti vetőgéppel vetjük; 4, 6 cm a tőtáv (így megy bele egy hektárba a 900. 000 mag). Ha nagyon ritka, akkor nagyon nagyok lesznek a fejek, amiket általában nem keresnek a kereskedők, és a háziasszonyok sem szeretik. 8 cm feletti fejátmérőt már nehéz eladni.
Válasz #621. hozzászólásra
Köszönöm a segítséget, talajmarózni gondoltam és abba belevetni. 2500 m2 lenne 30 as sorközzel és 15-20 as tőtávval. 1 mázsa 15-5-24 et kapna alap ként és locsolnám 10-42-10 starterrel sima kalapácsos szektor locsolóra gondoltam amit raknék körbe a területen, nem tudom az megfelel?
Válasz #620. hozzászólásra: Vannak egy éves, magról vetett vöröshagyma fajták (ilyen a Vitéz is, ha jól láttam, bár nem ismerem), áttelelők (ősszel vetendő), illetve dughagymások (2 éves). Mi holland és olasz fajtákkal foglalkozunk. Péntek-szombaton vetettünk el, így fajtától függően augusztus végétől takarítunk be. Nem tudom, milyen a talajod, de mi már a tavalyi év végén készre (aprómorzsásra) készítettük a talajt, hogy most ne kelljen taposni, csak vetni (sok éves tapasztalat, hogy így megkönnyítjük a saját dolgunk). Szóval, ha már idén akarsz termelni, sietned kell a vetéssel.
Gondolkodnod kell, hogy mekkora tőszámmal, milyen technológiával (hány sor/ágyás), milyen öntözéssel (vízágyú nem túl jó), stb. termelnél!
Szép estét mindenkinek!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Idén tervezem kicsit bővíteni a gazdaságot és vöröshagymában gondolkodom az kelendő lenne a falumban. Már meg is van a mag Vitéz faja. Az lenne az igazi kérdés, hogy mire lehet számítani ebben a hónapban tervezem a vetést és milyen fej méretet lehet elérni természetesen nem sajnálnám tőle se a tápanyago és a vizet sem. Ha jól látom itt mindenki ősszel veti el lehet hogy ez most akkor nem lesz az igazi csak jövő évi dughagyma lesz belőle?
Amistar-t ki lehet permetezni egymenetben Danadim progres-sel?
Válasz #615. hozzászólásra
Én ilyen korán még sose voltam piacon április vége felé szoktam kinézni először, de gondolom márciusba már azért van mozgolódás.
Nekem meg van kötve a kezem mert áprilisba már nem lehet hagyma a sátorba. Hadd nőjön még, a szebbet könnyebb eladni.
Válasz #603. hozzászólásra
Köszönöm szépen a segítséget!
Válasz #596. hozzászólásra
Köszönöm szépen a segítséget!
Válasz #612. hozzászólásra
és te mikor fogod vagy mikor szeretnéd szedni a hagymát a foliában mikor van jó ára
Válasz #611. hozzászólásra
Az SPC tagokat hogy állitod egymás mellé,esetleg eltolva...
Válasz #611. hozzászólásra
Szerintem annyi hagyma nekem is lesz, spc be nem bízok beruházni nem fogok ilyen kevés területért, kisorolom és kézzel elpergetjük az a biztos :)
Válasz #610. hozzászólásra
nagyobb mennyiségű árut nagybani piacokra pl. Budapest.
Kérdeznék olyat, hogy SPC -vel, vagy esetleg kézzel nem lehet elvetni 1700 m2-t?
Vagy csak nibexel meg komolyabb vetőgéppel lehet?
Válasz #609. hozzászólásra
szolnok megye , és te hova valósi vagy és hova viszed a terményed
És hogy a témánál maradjak a zöldhagyma se lehet nagyon rossz tavaly aki csinálta annak nagyon bejött. Ezért kaptam kedvet én is hozzá nagyon pörgött a piacon a kereskedők azt mondták hogy ilyen se volt még hogy ennyi hagymát eladjanak, minden évben jutott idáig a szemétbe is. Szóval minden a vevőiden múlik nem érdemes szerintem egyből nagyba kezdeni ugy hiszem fokozatosan kell fejleszteni. Melyik régióba vagy?
Ha van jó piacod mindent megéri termelni. Jó fajta kell és jó technológia nekem ebben segitettek, ehhez értek valamennyire azért ez van. Mellettem a piacon minden héten dobtak ki ubit mert nem tudták eladni volt hogy 50q ment a szemétbe hál istennek tavaly én csak 10q át buktam el. Hetente illő fújni kényes növény 3 nap alatt tönkre mehet az állomány.
Paradicsom jobb lenne de abba kezdő vagyok kis területen az éven próbálom a fajtákat amit ajánlottak.
Válasz #606. hozzászólásra
tudom jol de ez csak jövöre lessz mert mire mindent megcsinálunk addigra 2015 lesz am az ubit megéri termelni vagy nehéz hány naponta kell fujni
Válasz #605. hozzászólásra
fél hektárral már jó sok munkád lesz.Majd nézd meg azért hogy mit tudsz eladni mielőtt belevágnál
még nincs most akkarok venni majd
Válasz #602. hozzászólásra
Fel van futtatva
Olvasom másik témánál hogy jó sok fóliád van, neked mik szoktak benne lenni?
Válasz #595. hozzászólásra
Igen a Stomp Super-t vetés után, kelés előtt.
Az minden gyomot visz.
Csak tisztán kell tartani. Kapa+toli.
Válasz #601. hozzászólásra
és felfuttatod vagy hagyod a földön hogy ott hagy fusson
Válasz #600. hozzászólásra
Minden a piactól függ. Május 1.általában már van nem fűtök. 2-10q szezonban minden nap szedjük.
Válasz #599. hozzászólásra
és meg éri termelni ,mikor szoktad kezdeni szedni ,de az 1300nm szép termény lejön egy szedéssel
Válasz #593. hozzászólásra
Ingyen nem addnak pénzt... Nem pályáztam soha még. Fiatal gazdát nézegettem de nincs mezőgazdasági végzettségem. Ha bejön egy kis plusz pénzt fejlesztek igy nincsenek plusz kötelezettsegek, nehezebb eladosodni is
Válasz #597. hozzászólásra
igen csak ubim van
Válasz #591. hozzászólásra
hagy kérdezzem már meg mind az 1300nm foliaba csak uburkát termelsz
STOMP Super esetleg? Van belőle 200ml-es kiszerelés is meg literes is. Vetés után, kelés előtt kifújva, majd egy kis csapadék rá, nekem bevállt!
Válasz #594. hozzászólásra
Megkérdezhetném, hogy mit tudnál helyette ajánlani?
Válasz #590. hozzászólásra
1000nm-re nem biztos, hogy a Totril a legjobb megoldás.
3liter/ha a dózisa.
5literes kiszerelésben van csak és elég húzos is az ára, de a legjobb szer 2szikű ellen szerintem.
totril adatlap
Válasz #591. hozzászólásra
Én is 35cm-re teszem, egész egyszerűen azért mert a robikapa töltögetőadapterét így tudom használni meg a nyomtáv így megfelelő. Egyébként hallottam már olyat aki 25 cm-re teszi és ugyanúgy megnő (bár lehet jobban trágyázza, fejtrágyázza).
Egyébként én is 0ról kezdem, ősszel állítottunk fel egy 7,5m X 30m-es nagy fóliát meg egy 4,5m X 25m-es kicsit, meg most tervezek még egy nagyot aztán majd lesz valami.
1300nm az már nem rossz, valami támogatást nem lehet rá igényelni?
én 50 centire tettem probaként de még nemtudom mit teszek utána bele retket vagy valami ilyesmit
Válasz #589. hozzászólásra
En kb 30centire tettem nem mertem :-) probaképpen . Uborkázok. Igazabol semmit nem éri meg csinálni dolgozni kell szorgalmasan és talán lesz látszatja. 0 ról kezdtem 2011 be most kb 1300 negyzetmeter foliám van. Csak kell keresni önzetlen embereket akik elmondják a felét a dolgoknak. Nem jó a mezőgazdaságban találgatni szerintem. (Bocsi telorol irtam)
f
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a Totrilt csak 5 literes kiszerelésben lehet kapni?
Kb. 1000 m2- en szeretnénk hagymát termelni, arra keresnék valamilyen gyomírtási lehetőséget.
Előre is köszönöm a segítséget!
Zöldhagymának milyen sortávra ülteted? Miután kimegy a hagyma mit teszel bele?
Nekem is fólia alatt van, vagyis váz alatt mert nincs rajta fólia mert csak késő őszre lett kész a váz, így már sajnos nem tudtunk rá fóliát húzni, na de majd tavasszal..... bár kitudja, lehet hogy nem is nagyon éri meg már fóliázni
Fűtöd is a fóliát?
igen
Fóliában zöldhagymának termesztitek a hagymát?
Nekem is van 2 fólia én lefújtam őket biztos ami biztos alapon valami gomba vagy peronosz dolgozott benne szerintem hatott
Válasz #584. hozzászólásra
Szerintem ilyenkor nem nagyon érdemes szórni meg permetezni, mert leáll a növekedése, én úgy tudom a növekedési optimuma 19 °C, 12°C alatt és 25°C fölött nehezebben növekszik. Bár nem tudom hány fok van ilyenkor a fóliába, de tartósan nem hinném hogy van 12.
Tavasszal érdemes majd fejtrágyázni, gomba, tripsz és légy ellen permetezni. Találsz részletes leírást itt a fórumon.
Kezdő hagymás vagyok, úgyhogy ha valamit nem jól írtam kérlek javítsatok ki!
Érdeklődnék hogy tudtok e segíteni 1 fóliába dugattam hagymát még októberben és nem akar vastagodni hogy mivel kéne meg szorni vagy le fújni hogy beinduljon és hogy általában mivel szokták permetezni gombaölő meg ilyesmi, válaszotokat előre is köszönöm
Válasz #582. hozzászólásra
Szép a hagyma Esetleg művelés közbeni videód nincs? Olyan jó nézni ezeket a hagymás videókat, de elég kevés van fent neten sajnos....
Csak sikerül nagy nehezen beágyazni ide a forumba :D
Ezt még tavaly júliusban kameráztam:
http://youtu.be/fD-K2p-WbhQ
Van az őszi hagymáról is videó, majd megkeresem és feltöltöm.
A 3 alapvető tápanyagok szerepe a hagymában:
-Foszfor (P)a gyökérképzéshez kell.
-Nitrogén (N)adja meg a tömeget, fejesedét.
-Kálium (K)pedig piacosabbá teszi, elállóbb lesz, illetve bronzosabb.
Kigyűjtöttem 4 cég által ajánlott tápanyag utánpótlási ajánlatokat, érdemes elolvasni, elmenteni:
Kite
Kite
Malagrow
Malagrow
Rit-sat
Rit-Sat
Hortservice
Hortiservice
Üdv!