Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR402.41 FtUSD387.9 FtCHF425.17 FtGBP483.33 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Épp ma szórtam ki az első 15-5-20-as helyett 15-10-20-ast. A K dúst valszeg akkor, amikor kezd pirosodni, mivel kápia szaktanácsadásnál ugyanezt írták színeződés kezdetekor. Én attól félek, hogy szedés kezdetére annyira összeborul az 50-es sortáv miatt, hogy nem tudunk törés nélkül belemenni a paprikába. Én voltam olyan hülye, hogy hittem Kollárnak és kiszórattam a 3,5 kg-t fél hekire, és hiába ritkítottam, így is nagyon sűrű, még mindig vannak olyan paprikák, amelyek nem kötöttek a sűrűség miatt. Mindegy ebből is tanul a zember.
Válasz #1786. hozzászólásra
igen a bór segít a terméskötődésben,de ilyenkor már legyen a papi mellett kálium is(a szakkönyvek szerint)
ZZ nálad oké minden a papival?
Válasz #1784. hozzászólásra
rámtukmálta a 7kg magot az öreg,de nagyon felesleges volt így utolag belegondolva.
5.5kg ment bele az egy hekibe,de így is mocsok sűrű.
Csaba a Rosafert 5-6-30 termésnövelőt azt mikor szórod ki és milyen módon juttatod ki?(gondolom utána meg rögtön öntözöd)
Szerda este még lepermeteztük(wuxal,kálcium,mospilan)
az elsű kötést azt szépen megfogta,csak a sűrűsége miatt parázok egy kicsit.
Válasz #1781. hozzászólásra
Csaba őszintén megmondom,hogy 40cm a sortáv és kiheverte a betegséget a japán anyagunknak köszönhetően.Ritkítani nem igazán sikerült(lesz ami lesz)
Igen, akartam csinálni egy töltögetős tolikapát, de kézzel nehéz tolni, a kistraktorom nem vált be, jövőre veszek egy dízel egytengelyes trakit, és ahhoz lesz egy sorközművelő kultivátor, amire tudok tenni töltögető kapákat is...
Most kézzel töltögetjük, kapálgatjuk, talán végzünk vele keddig.
Ez nem csak fajta függő, egyébként szegedi 178-as. 50-es sortávolságra lett vetve -sajnos-, de most már tudom min 60 cm kell neki, mert lassan kezd összeborulni. Az átlag nekem is kb térd fölé ér, ez olyan terület, ahol valszeg tavaly több műtrágya maradt vissza, vagy melegebb a talaj mert homokosabb, ezért gyorsabban megindult, vagy mittudomén.
értem
több félére gondoltam
bár nem tudom azok mennyire kivitelezhetőek
pontosan nem tudom de sokat tudnak adni a kutak.
a kérdés a következő egyből kútról nem érdemes locsolni mert víztározót kiépíteni nagyon nincs lehetőség esetleg arra gondoltam hogy köbös hordókat letelepíteni és abból öntözni szivattyúval arról esetleg vélemény vagy hülyeség?
Itt 18 mm csapadék volt, most egy darabig nem kell öntöznöm.
Az állománynak kutya baja, a csapadékkal tegnap hatalmas szél is volt, a 30 cm-es palántázott kápia paprikát össze-vissza fésülte, a helyenként csípőmig érő fűszernek meg semmi baja nem lett
Válasz #1763. hozzászólásra
Agú 20-ig írja az öntözést,de ha szükséges tovább is lehet.A tegnap esett 12mm az nagyon jól jött a nem öntözött részeken.Csaba az állományod hogy vészelte át a kánikulát?
tejcsi, én úgy tudom, hogy kb 450-500 mm a vízigénye a paprikának összesen,(hozam függő) ebből kb 200-250mm-t kell hogy fedezzen a természetes csapadék, a fennmaradót pedig öntözéssel kell pótolni. A 10-12 naponkénti öntözés pedig nagyon kevés, kb 6 naponta kell beöntözni 25-30 mm-el. A legvízigényesebb a július-augusztus, ekkor kb 150mm víz kell/ hó, bár lehet hogy a fűszer öntözését már aug közepén befejezik. Lehet számolni a vízigényt úgy is, hogy kiszámolod a napi középhőmérsékletet és 6 vagy 7 Cfokra kell számolni 1mm-t. Ha így számolod, akkor a mostani időben pont a fent említett 6 naponkénti 25-30 mm jön össze.
Permetezés megvolt hálistennek, magamra öltöttem a háti motorost, fatert megkértem, hogy öntözze befele a tartályba a lét, ha megállok, aztán beködöltem az egész táblán ügyesen. Amistar+Mospilan+Zöldpajzs
Mindig elfelejtem megkérdezni, hogy van-e a fűszerpaprikának meghatározott minimum, és optimális vízigénye? Tehát, hány mm csapadékra van szüksége egy szezonban?
Ha semmiképp nincs villany, akkor én ásnék egy víztározót, kicsi benzines szivattyút tennék a kútra, abból tölteném, egy nagy szivattyúval meg kiöntözném. Mennyi vizet adnak a kutak /perc?
Nálunk volt ma 15mm csapadék, ezzel együtt a héten 60+ mm csapadékot kapott a paprikám.
azért érdekelne mert jövőre szeretnék egy kisebb öntözőrendszert kialakítani
a terület naggyából 1 hektár lenne
villany nincs, 2fúrt és egy gémes kút áll rendelkezésre
esetleg tippek hozzá
köszönöm
Válasz #1753. hozzászólásra
egy négyhengeres csepzonmotor locsolok,ami egy tóból szippantja a vizet.
Srácok amit nem tudtam öntözni ott nagyon nagy a gáz
A csúcson jelentkező elhalás Ca hiány. Ilyenkor nagy melegben ez fokozottan jön elő, mivel a sztómák dél körül bezáródnak, nincs párologtatás, vagyis megszűnik a folyadék-víz áramlása a növényben és ez Ca hiányhoz vezet.
Egyébként mindig elcsodálkozom a képeket látva, hogy mindenkinél tök tiszta a paprika, csak úgy látszik nálam nő a gaz ezerrel, annak ellenére hogy minden nap gazolom.
6390 hozzászólás
Válasz #1789. hozzászólásra
Mármint az 5-6-30 K dúst.
Válasz #1785. hozzászólásra
Épp ma szórtam ki az első 15-5-20-as helyett 15-10-20-ast. A K dúst valszeg akkor, amikor kezd pirosodni, mivel kápia szaktanácsadásnál ugyanezt írták színeződés kezdetekor. Én attól félek, hogy szedés kezdetére annyira összeborul az 50-es sortáv miatt, hogy nem tudunk törés nélkül belemenni a paprikába. Én voltam olyan hülye, hogy hittem Kollárnak és kiszórattam a 3,5 kg-t fél hekire, és hiába ritkítottam, így is nagyon sűrű, még mindig vannak olyan paprikák, amelyek nem kötöttek a sűrűség miatt. Mindegy ebből is tanul a zember.
Pantera gyomírtót meddig lehet használni a fűszerpaprikában?
Válasz #1786. hozzászólásra
igen a bór segít a terméskötődésben,de ilyenkor már legyen a papi mellett kálium is(a szakkönyvek szerint)
ZZ nálad oké minden a papival?
Válasz #1785. hozzászólásra
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
![smile blink](/oldforum/images/smiles/blink.gif)
termésnövelő
és virágzás kezdetekeo illetve előtte szórtam Bór lombtrágyával
a Bór a terméskötődésben segít, elvileg
Válasz #1784. hozzászólásra
rámtukmálta a 7kg magot az öreg,de nagyon felesleges volt így utolag belegondolva.
5.5kg ment bele az egy hekibe,de így is mocsok sűrű.
Csaba a Rosafert 5-6-30 termésnövelőt azt mikor szórod ki és milyen módon juttatod ki?(gondolom utána meg rögtön öntözöd)
Szerda este még lepermeteztük(wuxal,kálcium,mospilan)
az elsű kötést azt szépen megfogta,csak a sűrűsége miatt parázok egy kicsit.
Válasz #1782. hozzászólásra
És mennyi volt a vetőmag mennyisége 1 ha-ra? Gondolom nem 7 kg ahogy Kollár mondta.
zsékó mester tényleg nagyon eltöntél![smile helpsmilie](/oldforum/images/smiles/helpsmilie.gif)
![smile helpsmilie](/oldforum/images/smiles/helpsmilie.gif)
![smile helpsmilie](/oldforum/images/smiles/helpsmilie.gif)
Válasz #1781. hozzászólásra
Csaba őszintén megmondom,hogy 40cm a sortáv és kiheverte a betegséget a japán anyagunknak köszönhetően.Ritkítani nem igazán sikerült(lesz ami lesz)
Válasz #1774. hozzászólásra
Hű, szép az állományod. Ahogy látom kinőtte a bacikat. Ez 75 cm-es sortávra lett vetve? Ritkítottad is?
Válasz #1778. hozzászólásra
Fogalmam sincs. Megpróbáltam topicot nyitni a témának, de bezavartak a Kinek milyen traktorja van c. topicba. Mindjárt uppolom, beszéljünk róla!
Válasz #1774. hozzászólásra
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
grat eléggé jó:)
Válasz #1777. hozzászólásra
mi is gondolkoztunk kis egytengelyesen milyenre gondtál te?
Válasz #1776. hozzászólásra
Igen, akartam csinálni egy töltögetős tolikapát, de kézzel nehéz tolni, a kistraktorom nem vált be, jövőre veszek egy dízel egytengelyes trakit, és ahhoz lesz egy sorközművelő kultivátor, amire tudok tenni töltögető kapákat is...
Most kézzel töltögetjük, kapálgatjuk, talán végzünk vele keddig.
valaki töltötte fel a paprikát ?
![smile unsure](/oldforum/images/smiles/unsure.gif)
múltkor volt vihar és jól összekuszálta és sokat kitört, ha fel lett volna töltve akkor talán nincs akkora kár
Reggel megnéztem az állományt,hát egy kicsit sűrű,de csak lesz belőle valami.
Válasz #1768. hozzászólásra
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Ez nem csak fajta függő, egyébként szegedi 178-as. 50-es sortávolságra lett vetve -sajnos-, de most már tudom min 60 cm kell neki, mert lassan kezd összeborulni. Az átlag nekem is kb térd fölé ér, ez olyan terület, ahol valszeg tavaly több műtrágya maradt vissza, vagy melegebb a talaj mert homokosabb, ezért gyorsabban megindult, vagy mittudomén.
Válasz #1756. hozzászólásra
értem
több félére gondoltam
bár nem tudom azok mennyire kivitelezhetőek
pontosan nem tudom de sokat tudnak adni a kutak.
a kérdés a következő egyből kútról nem érdemes locsolni mert víztározót kiépíteni nagyon nincs lehetőség esetleg arra gondoltam hogy köbös hordókat letelepíteni és abból öntözni szivattyúval arról esetleg vélemény vagy hülyeség?
Válasz #1768. hozzászólásra
engem is érdekelne hogy az mit kapott:D:D
nálam is térd vagy picivel föle az átlag
Zsékó nagyon el van tűnve, kíváncsi lennék a hibrid állományára. :)
tcsaba: Csípődig ér a fűszer?? Milyen fajta?? Az enyém most ér térdig.
Válasz #1766. hozzászólásra
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile blink](/oldforum/images/smiles/blink.gif)
Itt 18 mm csapadék volt, most egy darabig nem kell öntöznöm.
Az állománynak kutya baja, a csapadékkal tegnap hatalmas szél is volt, a 30 cm-es palántázott kápia paprikát össze-vissza fésülte, a helyenként csípőmig érő fűszernek meg semmi baja nem lett
Agú 20-ig írja az öntözést,de ha szükséges tovább is lehet.A tegnap esett 12mm az nagyon jól jött a nem öntözött részeken.Csaba az állományod hogy vészelte át a kánikulát?
Megnéztem a Márkus féle könyvben is, ott azt írja, hogy 10-14 naponként kell öntözni, kivéve július, augusztus, amikor 5-6 nap.
Na erre gondoltam, köszi. Eddig ebben a hónapban kapott 100mm-t.
Válasz #1761. hozzászólásra
tejcsi, én úgy tudom, hogy kb 450-500 mm a vízigénye a paprikának összesen,(hozam függő) ebből kb 200-250mm-t kell hogy fedezzen a természetes csapadék, a fennmaradót pedig öntözéssel kell pótolni. A 10-12 naponkénti öntözés pedig nagyon kevés, kb 6 naponta kell beöntözni 25-30 mm-el. A legvízigényesebb a július-augusztus, ekkor kb 150mm víz kell/ hó, bár lehet hogy a fűszer öntözését már aug közepén befejezik. Lehet számolni a vízigényt úgy is, hogy kiszámolod a napi középhőmérsékletet és 6 vagy 7 Cfokra kell számolni 1mm-t. Ha így számolod, akkor a mostani időben pont a fent említett 6 naponkénti 25-30 mm jön össze.
Válasz #1761. hozzászólásra
pláne, akkor meg mennyi a vízigénye? 800mm??
Permetezés megvolt hálistennek, magamra öltöttem a háti motorost, fatert megkértem, hogy öntözze befele a tartályba a lét, ha megállok, aztán beködöltem az egész táblán ügyesen. Amistar+Mospilan+Zöldpajzs
Válasz #1760. hozzászólásra
Ezt Márkus Ferenc könyvéből olvastam.Az 500mm csapadékot ne a leesett csapadékra értsd,hanem a pótlással együtt.10-12 naponta javasol 25-30mm csapadék kiadást aszályos időben.
Permetezés megvolt zsoca?
Válasz #1759. hozzászólásra
![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
500mm az össz vízigénye? Azért az nem kevés, nem sűrűn van olyan év, hogy lejön 500mm április közepétől szeptemberig.
Válasz #1758. hozzászólásra
kb 500mm utánpótlásra van szüksége.
Mindig elfelejtem megkérdezni, hogy van-e a fűszerpaprikának meghatározott minimum, és optimális vízigénye? Tehát, hány mm csapadékra van szüksége egy szezonban?
Válasz #1756. hozzászólásra
márminthogy a mai csapadék+öntözés = 60mm.
Válasz #1755. hozzászólásra
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Ha semmiképp nincs villany, akkor én ásnék egy víztározót, kicsi benzines szivattyút tennék a kútra, abból tölteném, egy nagy szivattyúval meg kiöntözném. Mennyi vizet adnak a kutak /perc?
Nálunk volt ma 15mm csapadék, ezzel együtt a héten 60+ mm csapadékot kapott a paprikám.
azért érdekelne mert jövőre szeretnék egy kisebb öntözőrendszert kialakítani
a terület naggyából 1 hektár lenne
villany nincs, 2fúrt és egy gémes kút áll rendelkezésre
esetleg tippek hozzá
köszönöm
Válasz #1753. hozzászólásra
egy négyhengeres csepzonmotor locsolok,ami egy tóból szippantja a vizet.
Srácok amit nem tudtam öntözni ott nagyon nagy a gáz
Válasz #1735. hozzászólásra
te hogy oldod meg a locsolást?
Válasz #1751. hozzászólásra
Én tavaly már nem fújtam rá semmit, amikor elkezdett érni. Igaz, addig se vittem túlzásba.
Válasz #1750. hozzászólásra
úgyértem, hogy ameddig teljesen be nem érik a paprika, addig védeni kell a növényt a gomba és baktériumbetegségek ellen ?
Válasz #1749. hozzászólásra
Én nem fújtam két hete, tegnap se értem oda, talán ma...
meddig kell védeni a paprikát a gomba illetve baktériumos betegségetől?
már 6 permeteztem, unom már fizikailag és anyagilag is
srácok a kis paprikáknál van egy-kettő amelynek a csuma részénél van barna folt,annak mi az oka?
Válasz #1743. hozzászólásra
az enyém is gazos, állandóan kapálunk, gazolunk.
Tegnap estétől újra öntözök, 40mm-t adok neki. Kiszórtam a 3. adag AN-t, holnap pedig permetezek
Amistar+Mospilan+lombtrágya.
Srácok gomba ellen érdemes permetezni ilyenkor amistarral?
Válasz #1743. hozzászólásra![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
locsolás után a gaz is beindult tisztességesen nálam is
Válasz #1743. hozzászólásra
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
![smile w00t](/oldforum/images/smiles/w00t.gif)
![smile w00t](/oldforum/images/smiles/w00t.gif)
inkább gazos lenne a paprikám, mint ilyen hitvány mint az egyém
tegnap is raktam bele külön, Ca, Mg, B, NPK, és valami ezer éves gabonára való lombganét, tehát 5 fajta lombtrágyát
A csúcson jelentkező elhalás Ca hiány. Ilyenkor nagy melegben ez fokozottan jön elő, mivel a sztómák dél körül bezáródnak, nincs párologtatás, vagyis megszűnik a folyadék-víz áramlása a növényben és ez Ca hiányhoz vezet.
Egyébként mindig elcsodálkozom a képeket látva, hogy mindenkinél tök tiszta a paprika, csak úgy látszik nálam nő a gaz ezerrel, annak ellenére hogy minden nap gazolom.
http://www.youtube.com/watch?v=lMCcpkTXJq0&feature=youtu.be
Talán így már oké
http://youtu.be/nokaSV7kPNI