Hirdetés
Fórum
- AKG támogatás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
- IH Cyclo vetőgép új
- Tavaszi bokrosító hengerezés új
- Napraforgó ára új
- Kukorica terményárak új
- Körbálázót, de milyet? új
Cikkajánló
![Spórolni a gyomirtóval, tervezni a munkát? Ebben is segít az AI! Spórolni a gyomirtóval, tervezni a munkát? Ebben is segít az AI!](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9133/cikk_79133/szirmai-lead_fill_540x300_0.jpg)
237 hozzászólás
Válasz #84. hozzászólásra
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
mi okuk volt rá?
Válasz #82. hozzászólásra
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Még nem is láttam olyant, a kicsi a formás , mindenben.
Válasz #80. hozzászólásra
De mit fosnak ezek?
Hosszába teszi kókányol eztazt osztén vontatja úgy....
Nemigaz h. a paraszt nem találja föl magát.......nemigaz?
Megnézném azé kinek van ez megoldva...
Válasz #79. hozzászólásra
Ne haragudj Sanyi,de láttam én már beckereseket a tábla végén "ríni".
neked Becker vető géped van?
![smile sneaky](/oldforum/images/smiles/sneaky.gif)
![smile tongue](/oldforum/images/smiles/tongue.gif)
ugyanis??????
24sorosnál is?
Válasz #71. hozzászólásra
Bmeg,te úgy vágod,mintha 10 évet vetettél volna minden egyes tipussal......
Az a bemo egység az labor körülmények közt van,nem rázkódik,nincs sebességváltozás,csak egy sor,a levegőbe nem játszik bele a többi 5 sor.És tuti hogy annál a minden minden magra van tárcsa estében is előfordul nem is kevés olyan frakció,amihez éppen nem jó egyik tárcsa sem.
Válasz #76. hozzászólásra
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
A 12-16sorosak összecsukhatóak de azok is csak valami 4,5méter szélesre.
Full amérikás vasak ezek, nagyfődre sokhektárra sok évig, széles útakra vonúlni.
Eleve ezért is kapható 12soros merev is...
viszont éppen ezért jó mert amérikás!
sokkal nagyobb élettartamra teljesítményre több hektárra kell ez kint, ezért jobb hoszabbtávon, ezért van rengeteg belőle kint.
Válasz #70. hozzászólásra
Ez a Beckernél 1 perc maximum
olyankor jön jól a magot 1forma frakcióra lecsiszoló csiszoló
szerezz be 1et Fejibácsi
Válasz #73. hozzászólásra
![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
nincs ebben a gépben összecsukható verzió?
Válasz #70. hozzászólásra![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Ez tuti!!!!!
Miért???
sokkal egyszerűbb mint bármi más!
Egy kézi csavar és cseréled a tárcsát.
kb félperc/sor.
Gyorsabb mint akármi a frakció állítása. EGy baj van ezzel, nálad kell hogy legyenek a tárcsák, dehát a valtrának nagyobb a kabinja mint az MF-nek
Ha áttételt kell variálni ugyanaz mint monosemnél, viszont nemkell maglesöprőt meg nejlonocskát állítgatni, tárcsacseréhez leszedni a felét az adagolónak...
Ez kimondottan gyorsabb és egyszerűbb.
De egyébként nem kismunkákra tervezték ezeket, hanem évi akár 1000 hektárral. Megindúl a munka és meg sem áll csak tankolni.
Ezt hívják fogóujjaknak!
Válasz #69. hozzászólásra
Az nálam állítható/ norton szekrény/ ha mennyiségre gondolsz/52000/62500/stb, ha egyre gondolunk. De láttam már másfajtán is.
Válasz #64. hozzászólásra
555-ön nem lyukak vannak a vetőtárcsákon, hanem körben gödröcskék bemarva melyek veszik fel folyamatosan az anyagot forgás közben a megfelelő helyen pedig kiesik illetve nyomja a levegő.
Kiállításokon bemutatókon, de Mfpistáéknál is van otthon demógép, mármint egy kis asztali szemléltető, de gyári mf555 vetőegység. Elektromotor forgatja jó gyorsan mintha mennél vagy 10-el-felett a géppel, teszel bele kukoricát és szépen adagolja. Mindezt látod mert átlátszó a gyári vetőtárcsa, ezen a gépen meg a többi műanyag is, hogy jól szemléltesse a pontosságát.
Én szórakoztam vele, egyet sem hibázik.
Nert egyszrűen nem is tud!
nyílván ha a legnagyobb szemmérethez való tárcsával veted a Microsperma-t akkor bajos lesz a meló kicsit,mert nagy a különbség...
Válasz #69. hozzászólásra
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
Korábban ezt már leírtam,Olyan bérmunkára,ahol egy nap alatt több embernek,többfajta frakciójú magot vetsz-lediferálsz!
Válasz #63. hozzászólásra
Tamás cimbora évi 4-500hektárt kpar el vele, direktbe is ami kicsit megkínoz minden gépet, mert nehezebbek a körülmények ugye.
Sanyi!
Az a tárcsapár ami a fődet vágja ugyanaz persze, de az adagolórésznél az oldalán a feltekerhető és gyorsan cserélhető műanyag vetőellemek amik valójában igen tárcsák, azok különböznek!
sőt kukoricához is van 3 féle mérethez, csak ezt legtöbben nem nézik és vetnek eggyel...valaki mindet ugynazzal veti bakker...
Válasz #59. hozzászólásra
a vektor forgalmazta őket pár éve de már nem hallani róla,az olasz középkategóriás gépeken mintha jónéhány alkatrészt visszaköszönne arról a gépről.
Válasz #64. hozzászólásra
A Beckernél biztos nem kell cserélni.
• Nyomó rendszerű pneumatikus vetőszerkezetek
A kúpcellás vetőszerkezet (Becker Aeromat) működési vázlatát a 105. ábra mutatja.
A kúpcellás pneumatikus vetőszerkezet működési vázlata
105. ábra - A kúpcellás pneumatikus vetőszerkezet működési vázlata
A nyomás alatt lévő magládából a mag szabályozható beömlőnyíláson át kerül a forgó celláskerékhez, amelyen a maghoz képest nagyméretű cellák vannak. A cellákba kerülő magok közül a folyamatos, nagy sebességű nyomó légáram a kissé beszoruló legalsó mag kivételével a fölösleget kisöpri, a cellában maradt szem pedig alul kihull. Az esetleg erősebben beszorult szemeket a cellás gyűrű belső peremén végigfutó hasítékba benyúló vékony magkilökő lemez mozdítja meg. A fúvóka végénél levő túlnyomás alatt álló teret kiegyenlítőcső köti össze a magtartály felső részével, különben a mag nem tudna beömleni a koronghoz. A magtartály tehát nyomás alatt van. (Az összekötő csövet az ábra nem tünteti fel). Ez a vetőszerkezet eredetileg a francia Rivierre Casalis gyár szabadalma. Ennek alapján készült a hazánkban is nagy számban alkalmazott, német gyártmányú Becker Aeromat, 12 soros vetőgép. A géphez háromféle cellasorozat készül: kukoricához és napraforgóhoz 24, szójához 36 és cukorrépához 48 cellás vetőtárcsát használnak.
A cellás vetőtárcsa átmérője D = 250 mm; a 24 cellás tárcsán a kúpos furat nagyobbik átmérője 20 mm, a kisebbiké 5 mm, a csonkakúp magassága 17 mm; ezek alapján egy cella térfogata kb. 2 cm3.
A kisöprő légáram sebességét a magnak megfelelő légnyomással kell beállítani; ha a sebesség túl nagy, akkor minden magot kisöpörhet a cellából, ha kisebb az előírtnál, akkor egynél több mag is maradhat a cellában. Az előírt légnyomás értéke kukoricához és szójababhoz 0,19–0,2 bar, napraforgóhoz 0,17–0,18 bar, cukorrépához 0,12–0,13 bar. Nagyon fontos ezek betartása.
A központi dobos vetőszerkezet (Cyclo) (106. ábra). A kb. 700 mm átmérőjű vetődobon 6 lyuksor van, a magvak vastagságánál kisebb furatokkal. A dob belsejében a ventilátor túlnyomást idéz elő, ami a magtartályból a dobba kerülő magokat rátapasztja a furatokra. Egy-egy furatra több mag is rátapad, a magokat azonban egyesével kell elvetni. A lyukakra tapadt fölösleges magokat kefés maglesodró távolítja el. A kefék pontos beállítását a kefetartó rúd két végén elhelyezett görgők biztosítják. A felső holtpontban a cellára „tapadt” magra ható nyomóerő megszűnik, mert a gumi nyomógörgő kívülről egy pillanatra letakarja a lyukat. A mag elválik a dobtól, és belehull a magfelfogó tölcsérbe. Mivel a dobba befújt levegő csak a tölcséreken keresztül távozhat, így az idekerült magokat magával sodorja a csoroszlyákon át a magágyba. A tartályt és a dobot nyomáskiegyenlítő cső köti össze, e nélkül a magot a dobban levő túlnyomás nem engedné beömleni a dobba. Ez a szerkezeti megoldás egyébként minden nyomó rendszerű vetőszerkezetnél megtalálható (lásd a Becker Aeromat gépet). A tartály és a dob között kétállású elzárólap van, amellyel a dob cseréje esetén a beömlőcső elzárható; ez való a tartály ürítésére is.
Válasz #65. hozzászólásra
Igen ezeknél a nyomólevegősöknél így szokott lenni, én is csak azért kérdem hogy képbe legyek.
Válasz #62. hozzászólásra
az MF nél???
nem tom nem ismerem
Válasz #62. hozzászólásra
![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
Nem.
Más lehet a lyuk átmérő és a tárcsán levő lyuk szám
Válasz #54. hozzászólásra
Kb eddig én is ennyit költöttem a kuhn-ra mint a haverod az 555-re
A vető tárcsa a kukoricánál ,meg a napraforgónál ugyanaz? Jól gondolom?
Válasz #60. hozzászólásra
![smile thumbdown](/oldforum/images/smiles/thumbdown.gif)
![smile thumbdown](/oldforum/images/smiles/thumbdown.gif)
de mostmár igen
gugli segitett
olasz cucc
VÉGRE VALAMI AMIT NEM TUDSZ!![smile tongue](/oldforum/images/smiles/tongue.gif)
Válasz #57. hozzászólásra
mi az a gheon?? még sose hallottam róla
Válasz #56. hozzászólásra
A kukoricánál 0.19-0.2bar a napraforgónál 0.17-0.18bar a levegő nyomás az ilyen gépeken általában.
pedig azt még a kétharmadáért se vettem volna meg
cseréld ki egy újabbra, az majd nem bomlik ennyire, bár a vezető gyártók gépei között nincs óriási árkülönbség. Én nem ragaszkodnák egyikhez sem hanem melyikből mennyit engednek, az lenne a fő szempont.
Nekem a gheont többért akarták 2006 ban adni mint az ng3 ast pro kerékkel
Válasz #55. hozzászólásra
Nyomó levegős mint a Cyclo.
Ez kukoricánál jó, napraforgónál nemszabad X-érték feletti nyomáson dolgozni, ennyi a lényege, illetve, hogy megfelelő magmérethez való vetőellemet kell feltekerni az oldalára
szívó vagy nyomó áramú az 555-ös ?
Válasz #52. hozzászólásra
azért szezon előtt átkell dolgozni évről évre, meg közben is rendszeresen csapágyazunk a monosemen, pedig csak gyári cuccokat hozok rá mindig, hogy ne csökkenjen a használati értéke.
555-ös haveromnak is megvan páréve, kb akkora gazda mint mi, csak sokkal több maszekot dolgozik mellette...
kb csak szezon előtt felteszi a megfelelő ellemeket, tőszámot állít, szezon végén pedig lemossa...
ja igen a láncokat fújkálja kétnaponta lánckenővel
Válasz #49. hozzászólásra
Heccikém!
Én beszéltem olyannal akinek ilyen van, még régi White formában is.
Nomeg egyik haveromnak is 555-öse van.
Nem a világ legjobb vetőgépe, mert van olyan amiben másik biztosan jobb. Napraforgónál nagyon kell figyelni és a nyomásokat, vetőellemeket beállítani/megfelelőt alkalmazni, kukoricában viszont nem nagyon van párja.
Ha direktvetésről van szó akkor pedig egyértelműen ez viszi a pálmát!
A másik lényege, hogy mint írtam nem a vileg legjobb vetőgépe, viszont 10-20év és kuuvasok ezer hektár után is ugyanaz!!!
Keresgéltem sokat, hatalmas amcsi gazdaságoknál a 20 éves White úgy megy naprakészen mint az új mellette.
Én erre is írtam, hogy ha megfelelően vet, nem jobban, csak megfelelően, de azt 10-20év múlva is, akkor nemkell jobb!
Forgózni én is 4gépaljával szoktam szemenkénti vetőgéppel, de van olyan,hogy mező mellett van a tábla ott csak egy gépalja és megforgok a mezőn, persze ez mindössze egykét tábla, és ilyekor gyorsabb is a vetés mert nemkell forgózni csak egy-egy csíkot a szélin.
Gabonavetővelmeg 5gépalját szoktam, egyszerűen úgy lehet gyorsan fordúlni.
(Monosemet eddig a turbós mtz húzta, így csak lassúban lehet forgolódni vele, mert elhajlik/leszakad a hidraulika emelőkar róla, rendszeresen küzdünk ezzel a bajjal, persze amikor műtrágya vetőmag tele)
Én ezért is szeretném az 555-öt, 4 nagy keréken gurúl a gép után, az nemfogja bebakogtatni a traktort, lehet menni ahogy nem szégyenlem, plusz forgóban ha leveszem a gázt nem ejti le a magot a tárcsákról mint a monosem, nem sípol feszt, nemkell hamarabb letenni, hogy az első métereken felvegye a magot és nagyjából megfelelő helyen kezdje el a vetést
Válasz #50. hozzászólásra
csak minden ilyen lenne mint ez, van pár gép a környezetemben de ennek a legkisebb a szerelési igénye
Válasz #47. hozzászólásra
ezeken nincs óra, de nem is kell mert kiirja a tőszámot mindig, és ha nem a beállított környékén mutat akkor nyomok egy oszlopdiagramot amiből látom hogy luk van a vákuumcsövön vagy ilyesmik. Volt hogy egyik földről a másikra átálláskor egy faág megsértette a csövet és az az elem 10% al kevesebbet vetett.
Válasz #46. hozzászólásra
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
azért mert az csak egy mono.......
Szóval a 555
vevőjük.....![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile innocent](/oldforum/images/smiles/innocent.gif)
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
![smile devil](/oldforum/images/smiles/devil.gif)
![smile devil](/oldforum/images/smiles/devil.gif)
Tegnap olvasgattam dícséri ezt a sookssooook
De vajon meddig??????
De vajon csak a prospektus pozitív tartalma végett????
Válasz #44. hozzászólásra
Válasz #42. hozzászólásra
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
De lehet.
Én azt szeretem ha kifekszik az órája vagy legalább is rendesen támaszkodik.
Válasz #40. hozzászólásra
ha magas a fordulat akkor nekem 100% fölé megy a mennyiség a monitor szerint, ha átváltom az oszlopdiadram kijelzésre.
Válasz #42. hozzászólásra
szerintem nem , vagy igen Szabi?????????????
annyira nem bonyolódtam bele de
Válasz #41. hozzászólásra
nem , mert megjött az enyém, ez demó volt, kistartályos
az enyém meg nagytartályos
Válasz #41. hozzászólásra
![smile w00t](/oldforum/images/smiles/w00t.gif)
Micsodaa???????
Igazad van adja oda nekem ezt ingyé majd én vetek vele.....
Nem vagyunk igényesek jó lesz..... hehehehehhe
Válasz #37. hozzászólásra
Vákumot nem lehet állítani rajta?
Válasz #33. hozzászólásra
azt írtad az idén már nem ezzel a géppel vetsz
Azt nem számít. Én pörgetem 600 körül. Had szíja oda a magot és nincs duplázás. A duplázás a törlőn múlik.
Válasz #11. hozzászólásra
![smile aikido](/oldforum/images/smiles/aikido.gif)
Ez meg úgy van vele h. ne a tömöret gyúrjam gyúrom a lazát.
Arra ráfér a gyúrás.
Gyurunk waze???? hehehehe
talajközpontúan vet
54O-et ir a könyv én annyival pörgettem, lehet elég lenne kevesebb is