Hirdetés
- Napraforgó ára új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Körbálázót, de milyet? új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- AKG támogatás új
- Műtrágya árak új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Agrárjog új
- Fakitermelés, erdők újratelepítése új
- Termőföld kisajátítása autópálya épités miatt! új
Cikkajánló
Hirdetés
715 hozzászólás
Válasz #264. hozzászólásra
Ügyes!!!!
Válasz #263. hozzászólásra
Nekem asszonykám most gyártott cukorlepényt :) holnapra...:)
Nekünk a fater ma bontotta ki. Tenyérnyi fiasítás pár kereten. Gyatra nagyon. Kevés a nép. Kaptak kaját, hátha lesz valami javulás akácig. Nektek? Sanyi bácsi?
Válasz #261. hozzászólásra
Javaslom Örösi Zoltán.Méhek között című művét elolvasni.Ott minden kérdésedre választ kapsz.
Cukorszirup az mikor mehet nekik?
Válasz #259. hozzászólásra
Hát igen sajnos , jól megszivatott mindenkit, akkor hoztam el őket amikor volt a jó idő és utána megint bejött a hideg remélem meguszták gond nélkül :)
Válasz #258. hozzászólásra
De most ilyen tél után nem ilyen a családok állapota.
Válasz #257. hozzászólásra
Elméletileg akkor érdemes betenni ha nagyon erős a család és a keretléceken felül rengeteg méh van
Válasz #256. hozzászólásra
Azokat a méztéri fiókokat még van időd elővenni.
Válasz #255. hozzászólásra
Én most vásároltam őket, de volt ősszel atkaírtás akitől vettem az ősszel szokta és adott igazolást is. Amugy én arra gondoltam hogy ilyen kis tálcikát betennék nekik ha netán kell apiguard holnap nézem meg hogy milyen állapotban vannak, remélem hamarosan rá lehet tenni a méztéri fiókot....
Válasz #253. hozzászólásra
Üdv, figyelj gondolom elég megviseltek Nálad is a családok az időjárás miatt,nem úgy tudtak fejlődni stb,stb. Ha az ősszel védekeztél, akkor most azért a pár darab atkáért ne stresszeld a lányokat.
Válasz #253. hozzászólásra
Majd akác után védekezzél.
Üdv!
Maradtunk a Hunornál. Ilyenkor tavasszal szoktatok atka ellen védekezni füstölővel?
Válasz #249. hozzászólásra
Üdv! Nekem 12 éve vannak hunor kaptárjaim,és sosem döntötte föl a szél.Én megvagyok vele elégedve.
Válasz #250. hozzászólásra
Rakodó van kicsit öregesek már a kaptárak, hosszútávon ha majd szeretnék konténert akkor úgy érzem hogy a hunor rakodó a jobb..
Válasz #249. hozzászólásra
Ha jó alapra teszed a kaptárakat akkor nem borítja fel a szél!
Rakodó vagy fekvő? Hát kinek a pap, kinek a papné!
Igen a hunor keret belemegy az NB-be! fordítva nem!
Válasz #248. hozzászólásra
Két család Hunor rakodó van majd a tovább fejlesztéshez szeretnék venni a Hunortól azért félek nehogy a szél felborítja amúgy a Hunor kereteit bele lehet tenni szükség esetén az nb-18bais nem?
Válasz #247. hozzászólásra
Minegyik jó,de neked kell eldöntened,hogy melyik áll leginkább kézre.
Nekem NB 18 asok vannak,de a télen készítettem félboconádi rakodókat.
A kölyökcsaládok ezekbe kerülnek,aztán majd meglátom mennyire passzol a dolog.
Üdv!
Szerintetek melyik a jobb kaptár ? Tamási hunor rakodó 2-3fiókos vagy NB-18-as kaptár ?
http://www.portfolio.hu/vallalatok/magyarorszag_meznagyhatalom.181932.html?_linkek
Válasz #244. hozzászólásra
Az itatóba való belepusztulást elkerülheted, ha teszel bele hungarocellből egy "leszállót". Az mindig a víz tetején lesz le tud szállni rá és nem fullad bele. Ja és ilyen időben ha alsó kijárós a kaptárad figyelj hogy a hó ne hordja be. A kijáró legyen szabad.
Üdv!
Sikerült vásárolni két családot, csak most kicsit aggódom értük a hó és a fagy miatt, néhány darab az itatóba elpusztult remélem nem lesz nagy baj a hideg miatt...
Kora tavaszi hóvirág tenger.
IDEGENMEGPORZÁST IGÉNYLŐ
KULTÚRNÖVÉNYEK MÉHCSALÁD-IGÉNYE *
Növény
Méhcsalád / ha
Virágzási ideje
alma
2 – 3
április – május
körte
2 – 4
április – május
cseresznye
4 – 5
április – május
meggy
4 – 5
április – május
szilva
4
április – május
sárgabarack
3
április
őszibarack
4
április
málna
1 – 2
május – július
szamóca
1 – 2
május – július
ribiszke
4 – 5
április – május
vöröshere
2 – 3
június - augusztus
lucerna
4 – 8
június – augusztus
szöszös bükköny
2 – 3
június - augusztus
bíborhere
3
április – június
repce
3
április – május
mustár
2 – 3
május – június
napraforgó
2 – 3
június – július
olajlen
1 – 2
június
uborka
2 – 3
június – szeptember
görögdinnye
2 – 5
július – augusztus
sárgadinnye
1 – 2
július – augusztus
sárgatök
3 – 4
július – szeptember
fűszerpaprika
4
június – július
vöröshagyma
3 – 4
június – július
forrás:Halmágyi Levente, Szalay László - Méhlegelő képekben
Moderálta: (575) 2013-03-13 12:38:46
Válasz #237. hozzászólásra
OKOS
Tisztelt kollégák!
Nyolc éve méhészkedek rakodókaptárakkal,keret méret fent
46cm,lent 42cm,és a teljes magasság 27cm /ez Szlovákiában a B kaptárméret/.Mivel hátgerinc problé-
máim vannak szeretnék áttérni a fekvokaptárra.Szeretném
megkérdezni mennyi keretet lehetne elhelyezni az ilyen
keretbol a fekvokaptárban.A méhek életkorulményeire mennyire hat a kaptárméret?Továbbá szeretném megkérdezni
mik azok a teendok a fekvokaptárknál amit a rakodóknán nem kell csinálni.Válaszukat elolre is koszonom.
Tisztelettel Kiskér.
Válasz #207. hozzászólásra
Üdv ,ha próbálod az ekét küldjél ám képeket!
Válasz #237. hozzászólásra
Ötletes.
Ezt most találtam a méhész fórumon.:)
Válasz #235. hozzászólásra
Szerintem semmi. Vagyis az állományodnak vége. Elég nagy baj az is.
Válasz #234. hozzászólásra
Értem. Hogyha normálisan kezelem az állományt és úgy elkapja valaki az én családomtól olyankor mi van? Költésrothadástól ellen nem nagyon lehet védekezni úgy tudom...
Válasz #233. hozzászólásra
Bizonyítani nem tudtuk,meg amúgy sem lett volna nagy értelme. Na meg az öreg sem az a perelős fajta.
És ti hogyy hogy nem pereltetek senkit ?
Válasz #231. hozzászólásra
Ja van. De annyit fizettek érte, hogy inkább el sem mondom. Nevetséges. Kb annyit fizettek érte amiből az új kaptárakra a festéket megvettük. De minden rosszban van valami jó, újak a kaptárak.
Az ilyen esetekre amikor meg kell semmisíteni arra az esetre van a biztosítás ha jól tudom
Persze, oda kell figyelni de varroa atka ellen védekezel meg ami ellen tudsz, de költésrothadás ellen nem nagyon tudsz védekezni nem? mondjuk én vándorolni nem szeretnék tőlem 7-8km-re van két méhész konténer
Válasz #228. hozzászólásra
Nekünk 2 éve eltüzelték az egész állományt. Nyúlós költésrothadást mutattak ki. Minden tűzre ment. Minden. Még az üres keretek is. Csak az a furcsa, hogy a két szomszéd méhész vándorol, mi akkor nem voltunk sehol 2 évig. Nekik semmi kár, mi kezdtük elölről. Oda kell figyelni még a más állományára is.
Mért ha megnézi az eü felelős és utána lesz beteg akkor nem verik rám a pert? amúgy a közelben nincs méhészet a másik meg az hogy a kutya nem fogja megmondani hogy az xy méhe fertőzte be a másikat ha nincs jelentve és nem tud róla senki,mondjuk ilyet nem akarok szeretek nyugottan aludni:) és normálisan csinálni a dolgokat..
Válasz #225. hozzászólásra
Szia, kérdésedben a válasz.:)
De eü.felelőssel azért nézesd át, ez nem vicc.
Gondolj bele, nincs ellenőrizve,de ne adj'Isten betegek lesznek és másnak is elfertőzik az állományát, s csak a tiéd beteg, könnyen rád verik a kártérítési pert.Akkor pedig fizethetsz.
Na ezt nem kívánom hogy átéld !
Nem kerül semmibe hogy megnézesd őket.
Csak hogy nyugodtan aludj Te is.
Válasz #224. hozzászólásra
Kétcsaládosak,kevéssel mert lopás áldozata lettem, ahogy kint voltak naprán,nem is lett meg.
Most álló van és lesz. Majd ha kontim lesz vándorlok, de akkor éjjel nappal ott leszek.
Üdv!
Ha egy családot veszek tanulásra kezdőként, akkor is be kell jelentenem ? Nem nagyon akarom :)
Válasz #223. hozzászólásra
egy család v kettő van benne? Merre felé méhészkedsz és milyen állománnyal?
Válasz #222. hozzászólásra
NB 24.
Válasz #221. hozzászólásra
60 családot veszek konténerben. nb fészek, hizlalt félnb méztér. Az önkormányzatról tudtam, de az mvh-ról nem.
Te miben méhészkedsz?
Válasz #220. hozzászólásra
Önkormányzathoz be kell jelenteni. MVH-hoz szintén.
http://enar.hu/utmutatok0.htm
Tényleg hány családot akarsz és milyen kaptárban ?
Válasz #219. hozzászólásra
Amit átküldtél linket ott csak rendeletek vannak......vagy konkrétan milyen nyomtatványokra van szükségem.?
Válasz #218. hozzászólásra
Ha neki van eladó akkor tőle veszel...
nincs mintám,de nem nagy dolog egy adásvételit papírra vetni, ez javasolt a Te érdekedben,mert nagyon sok a méhlopás. Mit mondasz ha valakiét keresik és kérik a T e papírjaidat ? Azért javasoltam hogy hozzáértővel,vagy egészségügyissel nézesd át, amit venni akarsz, mielőtt megveszed, mert sajnos könnyen átverhetnek.Igen,orvosit és adásvételit.
Az OMME lapon ott vannak a nyomtatványok.
Moderálta: (575) 2013-02-21 17:00:11
Válasz #217. hozzászólásra
Vagy EÜ felelőstől kell vásárolni nem? Nincs egy Méh adásvételi szerződés mintád? Ahogy olvasom orvosi igazolást kell adnia az eladónak ha vásárolok nem?
Válasz #213. hozzászólásra
Ha venni akarsz itt is nézz szét.
http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=20&t=82
Eü felelőst vigyél magaddal a vételhez, nehogy lenullázd magad. Vagy olyan embert aki ért hozzá.
Válasz #215. hozzászólásra
Ez a legfontosabb.
http://www.omme.hu/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=1188&Itemid=437