Hirdetés
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- AKG támogatás új
- Talajmegújító Mezőgazdaság új
- Fendt traktorok új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Termőföld kisajátítása autópálya épités miatt! új
- Portálfejlesztés / Gépház / Fórum használat új
- John Deere 4630-4650 traktorok új
- S.O.S. új
Cikkajánló
Hirdetés
Ne a körülmények tegyenek minket tönkre, az alkalmazkodás tegyen minket sikeressé!
Gyakorlati Agrártájoló Mosonmagyaróváron!
Hirdetés
715 hozzászólás
Válasz #62. hozzászólásra
Hm.... kedves vers!
Válasz #63. hozzászólásra
Üdv adom a linket tessék használni.
A zöldre kell kattintani:http://www.omme.hu/portal/
Itt kell szétnézni.
Üdv! Nem tudják a jelenlévők, hogy ebben az ágazatban leszneke kiirva pályázatok? Konténer kaptár keret műlép cukor stb dolgokra? Vagy merre lehet ilyen dolgok után érdeklődné, utána nézni?
BABITS MIHÁLY: CSAK EGY KIS MÉHE SZÁLLT LELKEMBE...
De jó ébredni fehér falak közt
madárszóra
ahogy engem márma költött
a hajnalóra.
Nap néni oly szeliden mosolygott
az ablakra
éji viharnak könnyes emlékét
szárogatva.
De mint egy morcan kedélyes bátya
vastag hangja,
mordult be kintről az öregtemplom
morc harangja:
Egy kicsi méh meg beszorult valahogy
a szobába
s az egész szoba most zeng mint egy zsongó
zeneláda.
Szeretnék sirni: olyan szép minden!
Korholj, bátya:
mért veszett bangó figyelmem annyi
csunyaságra?!
Mosolyogj, néne! Csak egy kis méhe
szállt lelkembe
s ujra zeng lelkem - zsong, mintha örök
hangszer lenne.
Méz termelésének és forgalmazásának támogatása
2012-02-14 09:57
I. Az intézkedés célja
A méz termelésének és forgalmazásának támogatása a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján.
II. A támogatás jogosultja
A különböző intézkedésekben nyújtott támogatások igénybevételére a jogszabályban meghatározott kedvezményezettek jogosultak, az alábbiak szerint.
1. A következő intézkedéseken nyújtott támogatások igénybevételére érvényes OMME tagsági viszonnyal rendelkező, az MVH ügyfél-nyilvántartási rendszerében a kérelem benyújtását megelőzően, vagy azzal egyidejűleg regisztrált méhész-gazdálkodó jogosult:
- varroa atka elleni gyógyszeres védekezés;
- varroa atka elleni alternatív védekezés – higiénikus aljdeszka alkalmazása;
- méz kinyeréséhez szükséges új eszközök beszerzése;
- vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzése;
- keretek megjelölésére alkalmas chipek beszerzése;
- méhcsaládok számának szinten tartása.
2. A következő intézkedésekben kizárólag az OMME igényelhet támogatást:
- méhészeti képzés országos koordinálása, valamint méhegészségügyi ismeretek gyűjtése és terjesztése;
- szaktanácsadó-hálózat működtetése;
- nemzetközi rendezvényen való részvétel;
- varroa atka fertőzöttség hazai felügyeleti rendszerének működtetése;
- kaptárazonosító rendszer működtetése, valamint operátori tevékenységre;
- a méz fizikai-kémiai tulajdonságainak elemzése;
- fenológiai és meteorológiai méhészeti megfigyelő hálózat kialakítása és működtetése;
- méhegészségügyi és környezetterhelési monitoring vizsgálat.
3. A következő intézkedésekben az OMME, illetve tagszervezetei igényelhetnek támogatást:
- regionális rendezvény, kongresszus szervezése, az azon való részvétel és elméleti ismeretterjesztés;
- bemutató méhészetek látogatása.
III. A támogatás mértéke
Az egyes intézkedések esetében a maximálisan nyújtható támogatás mértékét a 47/2010. (XII. 31.) VM rendelet határozza meg.
Ez Mindenkinek szól: Aki az Őrösi Pál Zoltán könyvet szeretné megvenni. Az anyalapon van a hirdetés.
http://www.omme.hu/portal/index.php?option=com_marketplace&page=show_ad&catid=13&adid=30156&Itemid=167
vagy
http://href.hu/x/h7hr
Válasz #52. hozzászólásra
Remélem nem csak játszik az idő velünk.
Válasz #55. hozzászólásra
Küldtem a címet.
Jó a méhészet, igazi kikapcsolódás, csinálja csak mindenki aki szereti őket, nekem is van már 2010 óta 12 család, 4családdal indultam de nem bántam meg.
Válasz #53. hozzászólásra
Tiszteletem Sanyi bátyám.
Csak mutatóba itt-ott a zöld kukorica sorában.
Válasz #51. hozzászólásra
"Csak azért mert , keveset tudunk róluk." Nem mindenki úgy látom! De aki tud ajánlani, pláne felajánlani irodalmat az abszolut kezdő méhésznek, azt megköszönném, esetleg meg is venném. Katt a nevemre ott az email, köszönöm.
Válasz #53. hozzászólásra
Sanyikám rosszul tetted, hogy eladtad a bogarakat! Én csak apámtól láttam amit láttam a méhészetből, de két éve mikor kaptam 3 családot, megpróbáltam feléleszteni a régi méhest. Sajnos a régi (50 éves, meg még öregebb) kasok kaptárak, pergető, stb már csak emléknek jó. De olyan jó hallani mikor elballagsz a méhes mellett, hogy zsonganak. Ha nem szeded el tőlük mindig, és az összes mézet nem nagyigényűek ezek a kis jószágok. Én most kezdeném igazán megtanulni, legalább a lényeget.
Válasz #52. hozzászólásra
Már hó sincs felétek?
Indul a kinti élet!
Tisztulunk,tisztulunk.
Csak azért mert , keveset tudunk róluk.
Moderálta: (575) 2012-02-12 08:02:50
Oroszországban kicsit másképpen csinálják.
Válasz #45. hozzászólásra
Ősi eszközzel,kinyomkodják.
Válasz #44. hozzászólásra
És akkor abból hogy szedik ki a mézet?
Válasz #37. hozzászólásra
Kimetszik a lépet.
Válasz #36. hozzászólásra
Annak idején eladtam mikor megörököltem, meg kellene tanulni, de remélem lesz még rá alkalom.
Válasz #40. hozzászólásra
Igen......úgy kaptam őket.
Válasz #38. hozzászólásra
Nyúllal vagyok így, meg a pecázással.
Csak NB -d van ?
Így vagyok én is vele. Rég venni kellett volna erre a területre. Az előző gazda sógora is itt méhészkedett.
Válasz #32. hozzászólásra
Sanyi bácsi ,még nem késő,ha akarod akkor hajrá.
Engem a bogarak megnyugtatnak,s ez jó.Ilyenkor nincs semmi, se telefon semmi az égvilágon.Csak zsongás.
Zalában még kasoznak is. Abból hogy szedik ki a mézet?
Valamikor el kell kezdeni,Sanyi bátyám még te sem vagy elkésve vele.
Évek óta kerülgettem a dolgot,tavaly jött el az ideje,hogy belevágjak.
Jó velük lenni.
Válasz #31. hozzászólásra
Én is ezt tettem volna.
Fiam nagyon szereti amézet, meg az egész család és ezért gondoltam venni, legalábbis első körben. Meg itt a rengeteg vegyes erdő, meg virágos zöldségek.
Válasz #29. hozzászólásra
Írtam emailt. Most beszéltem egy szaporítóval. 30-ért adta ősszel, meg használt kaptár+5-8 ezer. Másoknál drágábban láttam hirdetve.
Válasz #31. hozzászólásra
Nagyapám is, apám is csinálta, én meg sajnos nem tanultam meg, nagyon bánom.
Ha már méhész topik...tavaly befogtam én is két rajt.
Válasz #28. hozzászólásra
Szia,eddig Bayvarolt használtam bevált.Nosemas családom eddig (kopp,kopp) nem volt.
Válasz #27. hozzászólásra
Nem sok.. sajnos.Tavaly 10 NB -t loptak el, kettő itthon volt az megmaradt.Naprán voltak este olyan 10 körül jöttem haza reggelre meg hűlt nyomuk volt. De a kollégám sem járt jól, bár neki csak a méheket söpörték ki "gondos kezek". Hogy száradjon le nekik amivel elvitték.
Úgyhogy most vásárolgatok megint,ahogy futja a keret, nekem ez az igazi kikapcsolódás.
Válasz #25. hozzászólásra
Atkák ellen mit használtsz? Illetve használsz-e valami mást, hogy a méhek ne betegedjenek meg?
Válasz #26. hozzászólásra
Sok családod van?
Ez volna már jó.
Válasz #24. hozzászólásra
Tegnap alkudoztam két családra NB, 40/család, de én kaptárral együtt akarom,még gondolkodik. Persze viszem az eü.felelőst nem akarok gondot.
Neked is teljesen igazad van, sokkal jobb lesz a beporzás.
Válasz #23. hozzászólásra
Én most agyalok, hogy kéne venni tavaszra 1-2 kaptárt családdal, de piszkosul felmentek az árak néhány év óta. Sütőtökhöz kéne sok ide.
Válasz #22. hozzászólásra
Szia Lenz,ez nem itt készült hanem a Dunántúlon, ott volt egy konténer méh.
egyébként a nagylevelű hárs az jó (Tilia platyphyllos).
Moderálta: (575) 2012-01-31 10:51:40
Válasz #21. hozzászólásra
Ez ezüsthárs (Tilia tomentosa)? Ha igen, akkor sok méh elpusztul a közelükben...
"Albert Einstein már 1921-ben leírta, („If the bee
diappeared off the surface of the globe then man would
only have four years of life left.”) ha a méhek elpusztulnak
4 év múlva megszűnik a földön az élet."
VIII. Szekszárdi Tavaszváró Méhésznap
2011. 11. 30.
Időpont: 2012. február 11. (Már 7 órától eszközvásár!)
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Kar | 7100 Szekszárd, Rákóczi u. 1.
PROGRAM:
A rendezvényt megnyitja: Dr. Horváth Béla, az intézmény főigazgatója
Előadóink:
1. Dr. Rusvai Miklós
Szent István Egyetem, Budapest Állatorvos- Tudományi Kar
Az előadás címe: A méhek vírusfertőzései és azokat elősegítő kórokozók: Varroa atka, nosema
2. Róth László méhész, Salgótarján
Az előadás címe: Amit az akácról minden méhésznek tudni érdemes.
3. Dr. Gergely Sándor, Károly Róbert főiskola, Gyöngyös
Kutatató- Fejlesztő Központ igazgatója
Az előadás címe: "Liget Magyarország”. A zöld energia és a méhészet kapcsolata.
4. Bross Péter, az OMME elnöke
Az előadás címe: Az OMME helye és lehetőségei napjainkban
A rendezvény ideje alatt méhészeti eszközök vására.
Viasz- műlép csere!
MÉZET DÉVÁNAK adományok átvétele.
OMME szaktanácsadóknál nyomtatványok átvétele kitöltése.
Eszközkiállítók és kereskedők jelentkezését várjuk, a 30/635-1271-es telefonon.
Kellemes időtöltést kívánunk!
Tolna Megyei Méhész Egyesület
Szekszárd
2012
Méhlopás Pest megyében
2012. 01. 27.
6 db Nb18-as, és 4 db Nb15-ös kaptárat loptak el 2012. január 20-22-e körül méhekkel együtt Dabas (Csárdapuszta) erdőből!
Az Nb18-as kaptárak színben, méretben megegyeznek a mellékelt fotón lévőkkel. Csak a kaptárakat vitték el, a talpakat ott hagyták.
A kaptárak ismertetőjele a hátulról a bal felső sarkába mart kaptárszámok (4,11,15,17,25,120). Rostái 3x6-osak,kerettartó sin nincs, látható jelei vannak, hogy saját készítésű kaptárak.
A benne lévő keretek (12 db-on teleltek) drótozása 7 függőleges, a sarkokon kb. 8 cm a szélektől, áthúzva keresztbe. Felső keretléc közepe, néhány mm mélyen befűrészelve, hogy a drót kaparásnál ne sérüljön. '15'-ös kaptárak 'gyáriak' öreg, átfestett (szintén barnára), a benne lévő családok tavalyi műrajok!
A tulajdonos, Kovács József a +36202474750-es telefonszámon várja az információkat a kaptárakkal kapcsolatban.
Moderálta: (575) 2012-01-30 12:57:57
1,2 milliárd forintos támogatás méhészeknek
2012. január 26. 17:31
Évi, mintegy 1,2 milliárd forintos uniós forrásra pályázhatnak 2013-ig a méhészek a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretében. A január 26-tól hatályos rendeletmódosításnak köszönhetően, támogatást kaphatnak a termelők régiós rendezvények szervezésére és rendezésére, szaktanácsadó-hálózat működtetésére, bemutató méhészetek látogatására, méz kinyeréséhez szükséges eszközök beszerzésének támogatására, varroa atka elleni gyógyszeres védekezésre, kaptárak, méhészeti felszerelések azonosítási rendszerének fejlesztésére, méhcsaládok számának szinten tartására, továbbá kutatási programokra.
A korábbi jogszabálytól eltérően a kaptárak mozgatásához szükséges daru beszerzéséhez 2000 eurós támogatás igényelhető, szemben az eddigi 1200 eurós összeggel. Változás az is, hogy a támogatási jogosultsághoz a méhésznek legalább 80 méhcsaláddal kell rendelkeznie a korábbi 30 helyett.
A támogatási jogosultságot az eddigi állatorvosi igazolás helyett már a 2012. szeptemberétől 2013. augusztus 31-ig tartó III. támogatási időszakban a Tenyészet Információs Rendszer (TIR) adatbázisában szereplő méhcsaládok száma alapján határozzák meg. Pontosították azt is, hogy támogatás kizárólag új pergető, fedelezőgép, illetve mézszivattyú beszerzéséhez vehető igénybe.
A varroa atka elleni gyógyszeres védekezéshez továbbra is lehet támogatást igénybe venni. Újdonság azonban, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a külön jogszabályban előírt méhegészségügyi kiskönyv alapján is ellenőrizheti a méhészeket az eddigi gyógyszer-csomagolóanyag megőrzési kötelezettségen felül.
Változás az is, hogy már nem csak répacukor méhészeti felhasználására kérhető támogatás, mert a termelők újabban, magyar gyártású nádcukorral is találkozhatnak az üzletek polcain.
A támogatás elismertségét jelzi a magas, 90-95 %-os kihasználtság. Ezzel a program jelentősen hozzájárul a minőségi magyar méz exportjának sikeréhez.
A Vidékfejlesztési Minisztérium a 2011-es ellenőrzések tapasztalatai alapján módosította a rendeletet.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)