Hirdetés
Fórum
Melyik kombájn a jobb: Claas vagy New-Holland netán...
Létrehozta: Vendég , 2008-01-31 19:26:56
Kedvencekhez
Segítség
- Akkumulátor töltő bikázó új
- Műtrágya árak új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- De gáz a gáz!!!!!!! új
- Faapríték fűtés-tüzelés új
- Kukorica indító műtrágyázása új
- VI. Agroinform Fórum Találkozó 2025.02.15. új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- MTZ 1221 traktor új
1535 hozzászólás
Válasz Claaastra #933. hozzászólásáraSzinte tudtam h leütöd ezt a magas lablát
Válasz Claaastra #933. hozzászólásáragondolkozz,mitöl állna meg napraforgóban egy dob,látszik a vakságod,megállítottam már többször a dobot,de hogy naprában
Válasz bandigh #932. hozzászólásáraa csondér egy szar elmondta ne szépítsd,de ezt mi már tudtuk régóta,a
Válasz Vinkó75 #931. hozzászólásáraEbbe inkább ne menjünk bele, a lexion is egy bicikli kombájn akármit lehet mondani. Minden új gépnél vannak pitiáner bajok, írd és mondd 60-80 milliós árnál is ami nonszensz, de sajnos ez van. Ha valakinek a lexi szimpatikus én elfogadom, de ne sugalljuk már azt h az egyértelműen jobb.. Láttam már én leeső variátoroktól kezdve elgörbült ferdefelhordó tengelyen keresztül napraforgóbam naponta többször megálló dobom keresztül minden szart lexinél is szóval ne törjünk pálcát egyik felett se
Válasz Sanyo81 #927. hozzászólásáraKolléga, év végén told be Bajára. Nem te leszel az első ki így tett.
https://www.youtube.com/watch?v=W8aFjDx3KpU Csini !
Válasz bandigh #918. hozzászólásáraMi is gondoltunk épp erre. De ezt a KITE soha nem fogja elismerni. Vagy felismerni. A racsni addig recsegett be, míg nem raktuk be a kőfogó fedőt. A ferde lánc a kettős fogaskerék nagyobbik fogaskerekén van, tehát a gyári előírt kukoricás sebességtől gyorsabb, a búzától lassabb.
Válasz Szeni #926. hozzászólásáraIgen, olyan furcsa állása van, nem látszik a képen a jobb oldali bedobólapátka. De ott van. Ez olyan jobbra balra hajigáló, de csinálhatták volna nagyobbra is.
Válasz szanberg #917. hozzászólásáraIgen. Látom. De nem az eső miatt álltunk, hanem mert a szerviz észrevette ezt a törést. És mivel garanciás, nem is lehet "megmókolni" házilag. A molcsoló esőben mi is mentünk, láttam a nedvességmérőn, hogy semmi gond, lehet hajtani.
A mai nap eredménye az érzés, hogy megveszel egy új gépet, hogy ne kelljen szerelni, és kifizetsz 4 milliót a szervizszolgáltatásra, majd ha elromlik valami, megrendeli a körzeti szerelőd, másnap délre ígérik az alkatrészt, majd 14 órakor csörögsz, hogy hol vannak már...? Alkatrész sehol. Majd mégis lesz alkatrész, de hát a logisztika, 17 órára ér nálad. Na jó, érte mész 140 km oda-vissza. Aztán próbálod TE beszerelni, és rájössz, hogy nem jó a cucc. És ez az 1 nap volt jó idő!!! A megrendelők meg annyira vágatnának, hogy ugrálnak befelé a kerítésen. Felejtsétek el ezt a céget, meg a 600 Berlingó szervizkocsijukat de gyorsan.
E miatt állok 1 napja, és még fogok ki tudja mennyit. Az új kar furata nem jó irányú. Hillmasterre való.
Egy kérdésem lenne az itt bemutatott asztalokkal kapcsolatban. Nem értek valamit rajta. Hogy pontosabb legyek, a 922-es hsz.-ban a szürke asztalnál - ha jól látom, kétoldalról összefelé hord a csiga, aztán van középen egy-egy menet csigalevél, ami meg kifelé dolgozik. Ez gondolom azért van, h. ne középen etesse a kombájnt. A 911-es hsz.-ban viszont innen nézve bal oldalon a középső egy menetes csigalevél is befelé hord. Gondolnám, h. én látom rosszul, de bárhogy nézem, csak úgy látom. Vagy mégsem jól látom?????
Bocs 5 éves.
Én jd asztalt használok 45éves de és nem a mienségel van gond hanem a minöségel.A szártépö kések nem bírnak ki egy szezont a láncfeszitök nem müködnek rendesen meg nagyon magas a horinzon star hoz képest.
Jók ezek a 10 millás asztalok az biztos, csak ha kiér akkor viszont gatyádat ráköltöd, szomszédomban a példa. Nekem sima 6211 sa asztalom van, most újítottam kopra fel, így nekem amennyit duruzsolok bőven megfelel, amit ebből kiakarok hozni hogy arattam tegnap elött 8 hekit 100 mázsás kukit, 500 ezer vadkárt kapott rá, voltak benne nagyon nagy foltok aki ismeri a vadkáros területet az tudja mit jelent ha ennyit fizetnek ekkora kis darabért. Nah most akármilyen asztallal vágatta volna, tárcsázás nélkül nem lehet felszántani mert a 2-3 méteres szár a földön fekszik.... Persze az tény amit a drága asztalok leszecskáznak az könnyebben lebomlik.
Válasz Sanyo81 #911. hozzászólásáraAkkor ez így jó!
Válasz bandigh #920. hozzászólásáraA conspeed racsnija is meg meg tud állni és nem is kell vele elmenni sokat, mert 1500 hektár körül szét száll minden előjel nélkül aztán lehet szerelni vagy fél napot, az is nagy öröm, nem 4000 hektár gond nélkül amit szanberg ír.
Válasz szanberg #917. hozzászólásáraEz mind igaz viszont ha majd egyszer elkezd megbomlani, sokat csökken majd a szemedben Ha már fejböl cseréled a kis csapágyakat, a szimeringeket meg kisflexxel kell faragcsikálni h minden elforogjon, és menetközben a racsni hangjára már kicsavarod a vizet a kormányból, valami mélyről érkező kérlelhetetlen vágyat érzel egy alsó zúzós klasszikus adapterre. Persze utána ha összeszögeled h menjen, akkor megint lehet repülni és nagy a boldogság
Én még nem álltam egy percet sem mert az adapteren szétesett valami, illetve igen, tavaly elszakadt a konzolcsiga meghajtó lánc, fullra kivolt tolva a spanoló azthittem kibírja még azt a párnap melót de már nem bírta. Persze volt tartalék láncom, vettem előrre mert figyeltem már az állapotát.
Annyi, hogy itt nem lehet olyat csinálni, hogy mittudomén nyomjunk zsírt is a hajtóműbe nehogy folyjék a szimering, ez nem az a kategória az a helyzet. Aztán bekell jól állítani az asztal dőlés szögét a kombájnra, ha nem jól áll akkor sem a teljesítménye sem a zúzása nem lesz olyan jó, valamint lehet épen ezért rakja fel magát gúnyával a koporsókon!?!?!?!?
Válasz Sanyo81 #916. hozzászólásáraEz a törés is lehet kapcsolatban a középre dolgozással. Nagyon dobálja a hengert a vastag anyag középen. Ferdefelhordó láncot lelassítottad? Racsnija nem szokott recsegni? Ha majd kilemezeled ne hagyd rajta a rögzítős anyákat.
Válasz Sanyo81 #916. hozzászólásáraLátod ennyi a különbség az akarmilyen adapter meg egy Geringhoff között. Lehet jönni akármivel, de én tegnapelőtt meg tegnap is arattam este 10óráig, folyamatos esőben, tegnapelőtt 7mm jött le miközben arattam mégis ment mint a meszes, csak azért nem 11-el jártam mert nem értek vissza a hordók és akkor mindig állnom kellett amit nem szeretek.
Több mint 2000 hektárt vágtam a Rotadisc-el, amiben volt 3500hektár felett mikor vettem. Sohasem rakta fel magát sem szárral sem semmivel, 2014-ben volt olyan táblám ami 187mázsát adott abban is 10-el toltam neki.
Az, hogy a tarlóm 10centivel magasabb mert nem akarom simítani folyamatosan az adapter alját a talajon az engem nem érdekel, a 3méter szár ami fentről lefelé átmegy rajta az meg 10centitől kisebb meg nem is csak fel karikázza hanem szét foszlat mindent, ettől jobb aprítás nem létezik.
és nem azért mert nekem ilyen van, a buta ember ezzel támad rögtön, sokan vannak itt ilyenek, de próbáljonak ki egyet és majd rájönnek...
Válasz Máté80 #913. hozzászólásáraValóban nem tekert még fel semmit, az biztos. Pedig voltunk nagyon dudvásban is. Kint volt a szerviz, lefényképezte, és talán meg lesz kérdezve a gyártól, hogy engedélyezik e az átalakítást úgy, hogy megmarad a garancia.
Tudjátok mi a hasonló egy 5-7000 ha-t vágott ócska gép és egy zsír új között? Most kiderült. Hát az, ha jön az eső, mindkettőben ott fekszel 2 napig...
Eltört a szájhenger magasság állító kar. Nem jutottam szóhoz, amikor csak felhajtottam, és kész a kukorica állás. Na most sem jutok szóhoz.
Ezen kívül belemezeltük végre a dobot, mert mégis jobb a gépkönyv szerinti beállítás. Sok helyen dübögnek most a gépek, mert nagyon jó a termés.
Válasz Sanyo81 #911. hozzászólásáraAz Oros asztalra én még gyártottam kis füleket. Így teljes szélességben nyelte a gép.
Válasz bandigh #912. hozzászólásáraviszont ott van két bedobólemez a ferde szélén a csigán, ami nagyon sokat javít az eloszláson.
Válasz bandigh #912. hozzászólásáraAzért ennek a középre hordó csigának nagy előnye, hogy nem teker fel semmit, mert ahol összeérnek a csiga levelek ledolgozza magáról a feltekert szárt. Nem úgy, mint az oros asztal. Vizes dőlt kukoricában.
Válasz Sanyo81 #911. hozzászólásáraA két széle amúgyse nagyon dolgozik a gépnek de fölösleges erre még a csigával is ráerősíteni. Mondjuk a rotadiscnek is középrehord a csigája.
Válasz Sanyo81 #910. hozzászólására
A probléma végigmegy a gépen. A kőgyűjtő fedőlemezén 25-25 cm-en még rajta van a festék.
Válasz szanberg #909. hozzászólásáraMár olvasgatom az ide vonatkozó topikot... Bár a Claas nekem már bizonyított. Pont a Te géped előtt volt itt egy Geri, amikor egymás mellett dolgoztunk. Én akkor még Medion + Oros HSA-val. Nap végén szóltak, hogy segítsek már, mert állandóan dugul a sok száraz levél miatt. Ez egy olyan év volt. Segítettem 1ha-t levágni, az Oros valahogy jobban elvitte a sok levelet.
Töltök fel képet arról, hogy a gép 2 széle nem dolgozik az asztal csigája miatt.
Válasz Sanyo81 #903. hozzászólásáraEgy jó kis Geringhoffot kellett volna venned rá azzal lehetne tolni neki és ha szezon előtt átnézed akkor közben nemkell vele semmitsem csinálni csak tolni és tolni és tolni.
Meg persze 12óránként lezsírozni a törő és késhengereket és azt az egy csigahajtó láncot minden reggel megfújni kenősprével.
Válasz Sanyo81 #906. hozzászólásáraHa már nem kell napraforgót aratni akkor mindenképp lemezeld be. Nem fog a talpad alatt dübögni a gép, és szebben is dolgozik. Elég a kisebb dobfordulat stb.
Válasz Tomi22 #905. hozzászólásáraMár előre félek... :)
Itt a lemez, minden csavarnál el van repedve, több helyen komplett hiányzik a felfogatás helye.
Válasz bandigh #904. hozzászólásáraNincs belemezelve, mert azt mondták, nem csinál semmi bajt, ha hiányzik belőle. Nem is érzek kiegyensúlyozatlanságot, és nem is szalad át a gépen a cső.
A cséplődob elülső ajtajára van ez a lemez felcsavarozva. A szerviz azt mondta, nem szokták kiszedni (pedig a könyv azt írja), találkoztak már ilyen gonddal, gariban cserélik.
Válasz Sanyo81 #903. hozzászólásáraA JD asztalokról annyit, hogy itt az egyik gazdatársnak van 2 belőle, egy 6 és egy 8 soros. Az egyik egy rotoros gépen, másik egy kisebben. A melósok azt mondták a főnöknek, hogy vegyen még egy tartalék asztalt ezek mellé harmadiknak, mert állandóan az egyiknek állni kell, mert valamilye mindig szarakodik...
Válasz Sanyo81 #902. hozzászólásáraA cséplődob utáni ék alakú lemezdobozra gondolsz? Be volt lemezelve a dob? Nekem sincs még de eléggé dübög
3., Az asztalról. Na erre szokták azt mondani, hogy nem csak drága, hanem sz*r is. Úgy látszik, lejárom itt a JD-t. Nem. A teljesítménnyel itt sincs gond. Olyan a kukorica, hogy a szárából ásónyelet lehetne csinálni. Néhol 170-180q/ha értékre ugrik a hozammérő (nagyon pontosan kalibrálva). Ilyen körülmények között sem volt még egy dugulás sem.
Ez az asztal több mint 14 millió nettóban. Ennyi pénzért idegesítő tud lenni, hogy csukásnál le kell szedni a kardánt. Na jó, ez egy mozdulat. Kívéve, ha épp úgy áll meg, hogy nem tudod odafordítani a szállítási helyére. Akkor viszont az égen csináljon a kereskedő házat!
A behordólánc első kereke olyan kicsi, hogy alig fordul el rajta a lánc. A sorban haladva ez nem gond. Viszont szegéseknél és ferde befogásnál csak fekteti lefelé a szárakat. Nem fogja meg. Minden keresztbe fogáson 6-12 szál tengerit ledönt. Ha ferdén megyek rá 1 sorra, mind alatta marad.
Soha nem volt ennyi cső utánam. Még a részeges megrendelő gazda is eldadgota, hogy ezzel a géppel valami baj van. Ezzel?? ÁÁ dehogy. Hisz új gép... Terítve vannak a csövek mindenfelé. Szégyenemben kiszállok a gépből és szedegetek. Na és itt lehet említeni a Conspeedet. Lesütött fejű szedegetőket a szatyorral mászkálni le és fel... már a végére megtanulták, a zöld-fehér gép után nem kell szedegetni.
A kések gyenge oldala 100 ha-nál hullámosra kopva. A kemény felrakásból hiányzik kb 1mm.
Válasz Ares 826 #898. hozzászólásáraAzt sem tudom, hol folytassam a tapasztalataim. Először a válasz: A Medion 330 egy remek gép. Tele magtartálynál viszont csak cammogni lehet vele, billeg és kevés a lóerő. Ezért nálam 5kg/sec jött ki áteresztőképességre. A John Deere 165 mázsás kukoricában elérte a 15kg/sec értéket. Ez a pillanatnyi. A napi átlagban "csak" 2-2,5-szeres érték jön ki, főleg azért, mert az ürítések és az üres mászkálás a JD-t is megfogják időben. Tehát 2db Medion 330 szerintem leelőzné lazán hektárban.
3 napja egy hajnal 3-ig tartó műszakban a napi átlagunk 23 ha, 3700q levágott kukorica. És kínozhattuk volna még, de valami nagyon zörgött a gépben.
Tegnap szétszedtük. És az "átszerelést nem igénylő" gép 100 ha után szétverte a cséplő kaparólemezt. Szerencsénk, hogy jött az eső, és utána tudtunk nézni, mi a gond. Szóval itt a 2. óriási hiba a szakszervíztől. Azt mondták, lehet menni "aratni". Persze. Aratni. De nem kukit vágni... :)
2. apróságnak tűnő dolog, amit nem szeretek gépben: A fellépő létra. Nagyon balesetveszélyes. Pont ott nincs korlát, ahol kellene. Egy forgatókarral, lánchajtáson (egy játékra sem tennék ilyen kicsit) keresztül nyílik a lépcső. Szerintem csak viccnek szánták a tervezők április 1-én. Ott kell játszani az ajtóval, mert a forgatókarral összeütköznek. A Lexionban a kolléga ki tudott oldalra állni cigizni, vagy a gallyakat törni, vagy figyelni a gép járását. Na itt ha kiállsz, előbb utóbb leesel. Persze az csak hab a tortán, a kukoricát jól lefekteti, ha nyitva hagyod. Csak sírni tudok a nevetéstől... Ha ez az érv gyengus volt, jön még itt pár nyalánkság majd. :)
Válasz Vinkó75 #900. hozzászólásáraMeg kukoricás gép a rotoros gép.
Válasz Sanyo81 #896. hozzászólásáraA tuki egy drága luxus "MEGA". Egy új tuki áráért már kapni pár éves normális Lexit. Pláne ha olyan gépet fog ki az ember amibe 5 év alatt 1500 üz halytottak bele. Szerintem pár év múlva ismét flottát cserél a helyi cég. Ott szintén van olyan gép mi alig megy. Mivel 5 gépel a sajátot bőven elgyőzik. Van olyan gép mi csak tartalék kategóriába sorolható, mivel szinte csak gabonát...és némi szóját vág. Új gép esetén természetesen árban vonzóbb az őzike és egyébb vasak. Ezt erősen mérlegelni kell. APS... pláne nagy dobbal(Lexi) jól ki van találva. A többi csak csűrés csavarás a ládás verzióknál. A rotorosnál már van más verzió is mi használható minden terményben. A Lexi rotoros idén is szívott a zöldes szójával. Valamint a ragadós naprával is szépen berakodik. Az inkább gabonás paripa szerintem.
Válasz DENIS #893. hozzászólásáraIgen gyenge kukiban szarul dolgozik,ebben igazad van!
Válasz Sanyo81 #896. hozzászólásáraMelyik tudja a háromszorosát kukoricában mint a Medion 330???
Válasz Sanyo81 #896. hozzászólásáraHátsó híd zsírzással és kormányforgatógombbal próbálkoznék
Válasz Vinkó75 #891. hozzászólásáraA Tucano nekem is megtetszett amikor kijött. De ha megnézzük a méreteket, én sem értem, miért nem dönt valaki a Lexi mellett, ha vásárlás előtt van. Nekem eszem ágában nem állt márkát váltani, külső tényezők miatt történt ez a malőr, de legközelebb nem hagyom magam. A kereskedő persze azt mondja, ez a kombájn tud annyit, mint a Lexi, az ára pedig bőven alatta van. Nos, nem is igazán a teljesítményre panaszkodok, az forma-forma úgy látom kukoricában. Kb. olyan 15kg/s max amit tud. Ez a volt Medion 330 gépem háromszorosa. Mi azért váltottunk új gépre, hogy a szezon előtti javítgatás helyett legyen idő öntözni a csemegét és a cukorrépát. Félek, hogy ilyen szervíz háttér mellett ugyanúgy mi fogunk szerelgetni, hiába van (kötelező) szervízszerződés.
1., A különbség először akkor tűnik fel legelőször, ha a csicsás W kombájnnal L alakú 2 ha táblát vágsz, amiben van 3 oszlop is, ráadásul széle hossza egy. Ott kell annyit kormányozni, hogy az egyébként első ránézésre könnyű kormány fájdalmasan nehézzé válik. Olyannyira, hogy állandóan azt lesi az ember, hogy menjen, hogy ne kelljen kormányozni. A tenyeremen 1 ilyen után bőrkeményedés van. Majd biztos bekopik... :) Akkor éreztem ilyet, amikor a Medionba beraktam a kormányforgatós GPS-t. Ez a rész egyszerűen katasztrófa.
Válasz .Feco. #894. hozzászólásárasajnos a 3 éves lexi is megeszi a lemezeketde akkor is ő a király
Válasz Sanyo81 #889. hozzászólásáraEzt mondtuk itt neked lejebb. A JD-nél a W sorozat lett a Tucano... kívül csicsás belül... hagyjuk. Ugyanígy fog járni nagyon sok valaki aki most hegyre halomra veszi az új Tucano-kat, látszik hogy sokat eladnak belőle. Ha a Lexion-t erőltetné az Axiál nem lennének árban versenyképesek. Így megy a mesedélután, hogy ez már épp ugyan olyan, nézd csak meg, például a alap az a menetkar ami a lexionban opció!
Csak ugye beltartalomban, tartósságban meg sehol nincs. Nekem 630-as Lexion van, lóerőben bőven több, mint egy 6 ládás tuci, súlyban is, a belseje dob, rosták szalmarázók hiába csak 5 látás alig 8 cm-rel keskenyebb, viszont nagyobb a dob, így bőven veri cséplésben is... mindenhol nagyobb, robosztusabb vasak, ékszíjak, csövek vezetékek mennek rajta, szemmel látszik hogy lényegesen tartósabbnak tervezték. Van a közelben amit 3 évesen már lakatolni kellett, mert elhordta a lemezeket a rosta alatt...
Senkinek ne legyen illóziója, enm azért gyárt ugyanaz a gyár két gépet hasonló teljesítménnyel, 10-15-20% árkülönbséggel mert az belülről ugyan az! Saját magának nem csinál a gyár konkurenciát...
Válasz 6620 #888. hozzászólásáraNem azt mondtam hogy nagyobb sebességnél hanem azt hogy alacsony túl száraz, gyenge szárú kukoricában fog szarul szecskázni! Olyanba mint ami a képen van még 10km/h is jól vág, ott csak csőveszteség lehet de azt jól megoldottad.
Aki a Claast szereti, hát üljön benne Az meg h a jd kukoricában nem jobb mint a lexid volt elég fura :D
Mindenesetre ha vesz az ember egy ugyanakkora kombájnt csak vagy 10% kal erősebbet, az ne várja h sokkal beljebb lesz a nap végén. Ennyiért egy jó állapotú 600 as lexit vettél volna az megette volna a búzát. Ládásba hiába a lóerő, csak dombon van értelme egy szint után.
Válasz Sanyo81 #889. hozzászólásáraKöszönöm hohgy tőled hallom kinek van viszonyítása. Mivel én már kissé unalmassá teszem néha a témát mikor ecsetelem a tapasztalataimat. Valamint kaptam már mikor le szóltam az őzikét .... Bár igaz volt, ezt most te is tapasztalhatod. Sajna a saját pénztárcád rovására. Ezt sajnálom. Szerintem alapból nincs partiban a W-széria a Lexivel.... a T-széria inkább.De szerintem az kissé túlvariált szisztéma számos baki lehetőséggel-nyűggel. Na és ott nyúlós anyagban egy maci ..igazi szívató lehet.....
Válasz Sanyo81 #889. hozzászólásáraVéget ért az út,pár évval ezelött még kezzel törték...
Válasz Vinkó75 #884. hozzászólásáraHosszú leszek, úgy sejtem... :) A lényeg, hogy velem a 8 éves 540-es lexit cseréltették le, amihez Conspeed volt. Ezzel hasonlítom össze a JD650-et és a JD csukós adaptert. Nyilván nem akartam visszafelé fejleszteni, de hát olyan sok szépet mesélt a kereskedő. Ha úgy tűnik, csak lejáratom a JD-t, akkor a válaszom az, hogy úgy kell nekik!! Csináljanak normális kombájnt. Nyilván ha egy régi technikából ültem volna bele, talán más véleményen lennék, de JD-t akkor sem, soha mégegyszer. Van 6 év Medion 330 tapasztalatom is, néhol azzal is hasonlítom. Na és hogy jövök én ide, hogy leszóljak egy ilyen fejlett kombájnt? Hát úgy, hogy az én pénzem bánja. Sajnos.
0., Előszóként talán annyit, hogy az egész gép tervezése a spórolás jegyében telt. Talán nem a teljesítmény, hanem inkább a használhatóság, ésszerűség, kényelem terhére. Ha egy 10x10-es lemezt meg lehet spórolni, hát azt megspórolják.
Válasz Mf-es? #887. hozzászólásáraNem mondtam hogy nem csinál ilyet,hanem azt mondta itt valaki hogy szarul fogy szecskázni a cappeló nagyobb sebeségnél,de ez nem így van!
Válasz 6620 #874. hozzászólásáraOpticorn is csinál ilyet.
Válasz Sanyo81 #883. hozzászólásáraIlyet is rég hallottam hogy egy JD- kombájnba MAX- on van a motor terhelés