Hirdetés
Fórum
- AKG támogatás új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Monosem NG új
- Körbálázót, de milyet? új
Cikkajánló
Oroszország évente 4,3 millió tonna gabonát orozhat el Ukrajnából
Egy új megállapodás révén viszont ukrajnai gabonaszállítmányok juthatnak majd el...
Támogatott tartalom
594 hozzászólás
Válasz #292. hozzászólásra
talán a gyereknek vett bruder lexit,de bemackózna 2x
Gazda001 barátunk tévedésben van az hogy 85-ös van a domijára irva,nem a gyártási idő,az ötös sorozat valamikor 980 körül befejeződött,tehát minimum 30 éves
Válasz #291. hozzászólásra
nehasonlítsd már a jd-hoz a claast. a jd lenyeli keresztben
kezdjük?
Válasz #289. hozzászólásra
Kár.
mán este van és nincs buli?
Válasz #284. hozzászólásra
Még ha azt írta volna hogy a medion 310-es kicsi kombájn azt mondom jó indulattal hogy oké, de akkor mit irna a TC56-ra!!!! Szerintem ha itt a fórumozókat megdobbnának egy kicsi 530-as lexivel lenne vigyorgás!!
Pedig ez nem is MTZ-és topik.
Válasz #285. hozzászólásra
Azt hiszem nekem sem szabad kihagyni
Este benézek,lesz itt móka!
ja még hogy az ötharmincas pici kombájn ,hát gabonában sok ,6 ládás jonit lealáz,persze ha nincs kidobva belőle a separátor,de akkor több a földre mint a tartályba,ezt nem birom szó nélkül
ennyi okosságot még nem olvastam kombájnolásrol mint most,még úton vagyok haza,de este kijavitok egy két marhaságot
Válasz #280. hozzászólásra
Múltévbe járt le a 10 év a francia cégnek , aki itt nyomta és Ők már akkor 8-assal vetettek ill. arattak is.
Válasz #280. hozzászólásra
8 az asztal ,de akkor a vetőgép is az.De 12-es vetőgép már régóta van , igaz , h ez már asztalba is 1re jobban elfog terjedni , mert hát , ugye nagyok a pacik!
Válasz #279. hozzászólásra
Az a 8-12 az a betzakarító adapter sorszáma vagy a vetőgépé???
Válasz #278. hozzászólásra
Gondoltam , de erre már 1re többen állnak át a 8 ill. 12-re.Ezeknél a gépeknél , szinte kellene is.
A nagy lexik a 8-assal is csak ossonnak.
Válasz #277. hozzászólásra
Igen!! Semmi gond vele 220 paci csak nyerít és gyííííí!
Válasz #275. hozzászólásra
Kukiba 6-os asztallal?
Válasz #274. hozzászólásra
De 4.kérdést nem tettél fel? Ti hogy csinálnátok?A mai nehéz körülmények közt tipizálnék,/nagyon fontos egyforma alkatrész stb.../ még egy hasonló LE, mint az előző, 2-vel gyorsabb, +még egy kis bérmunka a szomszédaimnak is, közben a lehetőségeket figyelembe véve kacsingatnák újabbak felé.
Válasz #274. hozzászólásra
Lehet hogy anno 340-est kellett volna venni mert néha jobb lenne többet tud mint a 330, én megvagyok vele elégedve motor 220 paci tartály 7200 liter, kuksziban sem tudtam megfingatni, persze ésszerű határokon belül!!!
Válasz #269. hozzászólásra
jól tudom, h. Medionod van és újan vetted
hány hektárt vágsz vele egy szezonban , mind saját vagy bérmunka is van?
Válasz #270. hozzászólásra
Ismerem a Megát, nálam is az volt a nyerő anno, de az egy daráró szalmában, nekem meg kell a szalma és a kíméletesebb cséplés!! De kinek a pap kinek a neje!!
Válasz #270. hozzászólásra
Itt 10től néha 9 től 20-ig de általában csak 19-ig.
Válasz #269. hozzászólásra
A múltkor egy 1 osztályú gazdánál, kocsikereket ami benn tartja csapot fogtam. Már lovaskocsit is csak virágoskertnek láttam.
Válasz #267. hozzászólásra
Nekünk amikor a Mega volt, az APS miatt simán tudtunk menni reggel 8-tól, és éjjel 1-ig, kettőig, ha volt mit csinálni, meg volt hova tenni
A rotoros gépek még ettől is tovább mennek!
A JD rendszerint 9-körül kezd, és este 10-11 körül már mehet haza, de így is elképesztően sokra tud érni! A szárítás nem téma, ha reggel szeded 15-16-al, de napközben lemegy 11-12-g, majd este visszamegy 16-ra és összetöltögeted kiegyenlítődik, és nem lesz semmi baja
csak a felvásárló xopat vele, indokolatlanul...
Válasz #263. hozzászólásra
Meg azt sem kell elfelejteni hogy a bérmelónál tuti hogy van szerelés, tele vannak a földek határkaróval meg mindenféle vassal ( elszórt, leszakadt,ekevas,eldobállt ékszíjak meg kitudja még mi)nagyon optimális körülmény kell ahhoz az átlaghoz.
Válasz #267. hozzászólásra
A nagyok nagyon sokszor elkezdik, majd mi megfizetjük a szárítás költségeit.
Válasz #260. hozzászólásra
Miklor lehet kezdeni 8-kor, talánn 100 napból 1-szer!!! Szárítás nélkül egész éjjel kell,hogy fujjon a szél a 8 órás kezdéshez meg hogy este 10-ig mehessél!!!
Válasz #262. hozzászólásra
De én a 2-ből indultam ki. Ez sem sokban van még.Itt a Zrt.nél nyomatják a teljesítményt , de menjünk el közösen egy határjárásra az aratás közepén akkor lehet látni a dolgokat.
Válasz #263. hozzászólásra
Csak legyen az aki kifizeti a forgalmazónak!!!!! Az már veri a 70-80 milkát!! De lehet hogy alábecsültem az árat!!!
Válasz #258. hozzászólásra
Azt én is hallottam hogy zsír új lexikon dobja szétrepeztette a gép oldalát, az új is lehet hibás. Én azt gondolom hogy kell neki 200-500 óra mire minden öszze áll, az újaknál is!!
Válasz #257. hozzászólásra
Az 530-as lexi egy kifejezetten kicsi kombájn, alig 270 pacis és 5 szalmarázós.
egy 300-350 pacis hatszalmarázós gép kiröhögi, én arra írtam a 30+ hekit stabilan, pedig az alig több, mint amit te írtál a kicsikre...
egy 600-as lexi (rotoros leválsztás, 580 le) névleges termelékenysége 35 tonna/óra, abból lazán kijön az 50 heki egy műszakban...
Válasz #261. hozzászólásra
ezért találták ki az automata kormányást
Válasz #259. hozzászólásra
Meg nem számolják estefelé már összefolyik az ember szeme előtt minden 1 hét után.
Válasz #257. hozzászólásra
Ez nem is átlag kombájn. Itt nem számolják a vonulást, + én menet közben eszem, a dolgozó az órabéréért meg fogállni enni. Lehet hogy 8 kezdi este 10-ig nyomja de 3 napra talán akkor de...
Válasz #252. hozzászólásra
De 8 tonnás búzában azért az a 300 paci is gondolkodik szerintem, mert ott már szalmának is kell lenni, vagy csak a kalászokat szedik le!!
Válasz #253. hozzászólásra
Ami kimaradt, a bérvállalkozó sem érhet oda,+ az új is megállhat.
Válasz #250. hozzászólásra
Na pont ezt írtam én is!!! A haveréknak 2 db 530 lexikonjuk van, na ők vágnak ketten 1 nap 45-50 hekit, de biztos ők nem értenek hozzá!!!
Válasz #253. hozzászólásra
Azért van a tél, a tavasz, meg a pénz.
Válasz #249. hozzászólásra
Te lehet hogy az én infóim a rosszak de az a 50 heki egy kicsit nem sok egy kombájnak abba a 80q búzában???? Melyik tud ennyit avassál be léci???
Válasz #251. hozzászólásra
Látom a határt, nem a minőség, hanem a teljesítményre mennek. NÉZD A LÁDÁK NYOMÁT. Amik vannak/átlag/ azokkal optimálisan 65-80lehet levenni annyi idő alatt.De ez az én véleményem.
Válasz #246. hozzászólásra
de mivel egy használt kobájnba ne lehet 100%-ig belelátni, és nagyobb a meghibásodás esélye mint egy újnak, mi történik akkor , ha behal a technika és egy 3-4 napos állás miatt a 100 hektár búzája és az 50 hektár repcéje amit ha minden rendben 8 nap alatt levág, megázik és jó esetben csak takarmány lesz belőle vagy a repcéböl semmi, és akkor elgurult pár guriga amiböl lehet 3-4 évig vágtak volna neki.
persze ez előfodrulhat akkor is ha bérkombájnnal vágatja , mert ugye az se akkor fogja minden évben vágni amikor a gazda elképzeli
egy 300 pacis hatládás gépnek már nem tétel 30 heki egy napról..
40 fölött is volt már gyengébb termésben, de még jó termésekkel is, ha menet közben ürít meg tud lenni 35...
ha van megfelelő teljesítményű gép akkor nem veted újra az tuti
Válasz #249. hozzászólásra
Aki a 100ha búzát leveszi 3nap alatt itt M-on, az újra is veti.
Válasz #245. hozzászólásra
ha van jó bérvállalkozó, akkor azt.
Ahelyett, hogy belefektet mondjuk 40-50 millát egy kombájnba vehet földet (mondjuk 40-50 hektár jó minőségűt), és ezzel 20-25%-al növelte a vállalkozás termőterületét, echte az árbevételét!
Megsprórol a közvetlen kiadások oldalán mondjuk 10 eFt/ha-t, összesen 2,5 milliót (a költségeken kevesebbet, mert az amortizáció csak elszámolt költség, de nem kiadás), ez meg sem közelíti hozamban azt, mint amit a földek dobnak az árbevételen.
Persze ha nincs komoly bérvállalkozó, akkor más a helyzet. Akkor venni kell valamilyen gépet, mert 250 hekiből mondjuk van 100 haki búza (ez a legkényesebb), az ha teremne 8 tonnát, és malmi minősség helyett takarmányba kell eladni, akkor ott mindjárt bukik hektáronként 40 ropit, így a 20e ft-os béraratás belekerül 60e-be, mert nem ért oda a bérvállalkozó...
Akkor jobb a saját kombájn, és abból is az üzembiztosság a fontos. Ha van lehetősége újat venni, akkor azt kell. Mondjuk egy 6 ládás egyszerűbb gép megint olyan 40-50 milla, de lekapja a 100 heki búzát 3 nap alatt.
Ha egyoldalú a vetésszerkezet, vagy a termőterület jelentős növekedése várható, akkor a közepes új helyett jöhet inkább fiatal használt. Mondjuk 5-6 éves 580-as lexi, ami szintén 40-50 milla, és a 100 heki búzának felé ver másfél nap alatt, azonban ha később a 100 heki búza 250 lesz, akkor is 4-5 nap alatt le van szedve minden...
Válasz #247. hozzászólásra
A fogyasztásban amit meg spórolsz ráköltöd a felét az adblue-ra, de talán a környezetre kevesebb a káros anyag. Erőben nem lehet észrevenni.
Válasz #243. hozzászólásra
Vagy éppen sokan vissza vezetik a kipuffancs termékének egy részét a motorba ami lóerő csökkenést és fogyasztás növekedést okoz, akkor mi a jobb kérdezem én. Mert szerintem egy turbós, intercooleres,magasnyomású disel motornál már mért kell jobb??? De a magasnyomású viszont nagyon érzékeny a gázolaj minőségére akármit nem igazán szeret!!!
Válasz #245. hozzászólásra
Ha belebeszélhetek,
a 2.de nem kell nagy teljesítményű, közepes, de minden, munka ergonómiailag , műszakilag rendben legyen.Szerintem.
Válasz #242. hozzászólásra
egy 250-350 hektáros gazdaságnak milyen megoldást javasolnál? ( átlagos vetésszerkezet)
1. közepes teljesítményü új kombájn (tegyük fel , hogy zsiros földön termel jó sokat és olcsón, tehát ha nagyon akarja megtudja venni )
2.fiatal(6-7 éves) használt kicsit nagyobb teljesítménnyel mint az új , mert simán belefér a keretbe
3. mivel általában jó termései vannak és az a 20 rugó nem egy nagy érvágás neki bérvállalkozóval arattasson