Hirdetés
Fórum
- Direktvetés, no-till. új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Milyen pótkocsit vegyek? új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Körbálázót, de milyet? új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Kecsketenyésztés új
- Dohánytermesztés új
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
Cikkajánló
Hirdetés
538 hozzászólás
Válasz #237. hozzászólásra
Értelek. Mi nem támogatottra számoltattunk, 3 féle kárra számolták ki, 4-4 tonna búza és árpára meg 8 tonna kukoricára jött ki 5e/ha. Akkor a támogatott még több.
Ha nem államilag támogatott biztosítást kötünk, akkor a biztosító a megítélt kárnak mekkora részét fizeti ki? Mert gyanítom, hogy sima biztosításnál azért nem teljes az kifizetett összeg.
Mert oké hogy államis támogatással a biztosító fizeti a teljes kár egyik felét az állam a másikat, de ha nem államis?
(Államilag támogatott biztosítás... olyan mint valami főiskolai szak...)
Válasz #236. hozzászólásra
Nyilván egy A tipusút nem tudsz mivel összehasonlítani.
Viszont egy C típusú jég , vihar biztosítást a hagyományossal összelehet hasonlítani. 15%al drágább.És mielőtt rosszra gondolnál (nem a díjtámogatásra spekulálva lett emelve a díj) Hanem csupán annyiból tevődik össze hogy +adminisztrációs munka van vele.
Válasz #235. hozzászólásra
Értem
Ami még kérdésem lenne: a támogatott biztosítás ugyanannyiba kerül mint a nem támogatott?
Válasz #234. hozzászólásra
A biztosító nem kér igazolást (mi mindent elhiszünk).
Viszont ha kár van akkor az MVH ellenőriz. Ha az MVH belelát akkor a NAV is. Tehát olyan adatokat kell megadni, ha van egy NAV ellenőrzés akkor az helytálló legyen.
Válasz #232. hozzászólásra
Mit fogadnak el igazolásnak? Vagy hogyan lehet igazolni egy éves hozamot? Mondjuk egy állattartónak, aki nem ad el sok terményt, mert megeteti.
Válasz #229. hozzászólásra
Jah meg szégyelld magad hogy nem tőlem kérsz ajánlatot hanem egy mókustól
Válasz #227. hozzászólásra
Azért raktam idézőjelbe mert emlékeztem hogy egyszer már tetszett
Amúgy visszatérve az ajánlatodra:
Bocsi a személyeskedésért de a 8t (gondolom kukorica lehet) 5 éves átlagban letudod igazolni? Nekem az a tapasztalatom hogy a gazdák bajban vannak mikor az ötéves átlagról kérdezem, és inkább választja a megyei átlagot. Na de az meg nagyon alacsony...
Válasz #230. hozzászólásra
Ezt én sem tudtam. Az I.pillérbe nagyon nem mélyedtünk el. De így már az is kezd körvonalazódni.
A végére majd csak összerakjuk hogy hogy is van
Válasz #225. hozzászólásra
A támogatási intenzitás maximuma 80 %, azaz a kárenyhítési juttatás 100 %-a sem haladhatja meg a figyelembe vehető hozamérték-csökkenés 80 %-át.
Válasz #228. hozzászólásra
Akkor itt curva nagy zavar van...ma hozta a generális mókus, amit leírtam az "A" típusra vonatkozott...ha mégegyszer lebácsizol átrántalak és
Válasz #227. hozzászólásra
Szia Moly "bácsi" Rég láttalak!
Nyílván az A tipusú biztosításba idén nincs benne a téli és tavaszi fagy (díjban sincs benne)
Amit te szeretnél jég és aszály azt a C tipusíba tudnád elvileg megkötni.
Több gond is van vele: Tán az egyik legfontosabb Generalninál nem lehet C be aszályra kötni.
Valamint mennyi támogatás marad a Ctipusúra.
na meg még nagyon sok...
Válasz #225. hozzászólásra:
Helló!Csak akkor jár a mezőgazdasági bizt .díjához nyújtott támogatás,ha mindegyik kárnemre kötök biztosítást :jégkár
aszálykár
elemi kár
téli fagykár(ez érdekes,vége a télnek)
tavaszi fagykár
felhőszakadás kár
viharkár
tűzkár
ez így nekem 4-es szorzóval 8t terméssel 50Eft/t árral számolva 16E/ha díj lenne....hát igényli vissza a f&x elég lesz a jégkár és legfeljebb az aszálykár...
Köszönöm szépen. Így már értem!
Válasz #222. hozzászólásra
Bocsi hogy kijavítalak de amit írtál annak a végét helyesbíteném.
Tehát nem a kár 50%ig térít ha nincs üzleti biztid, hanem ami megállapításra került kárösszegnek( ami visszaosztás után jut) annak is csak a felét kapod.
A ha van biztosításod akkor, meg 100% ra vagy jogosult.
80%ról nincs hír.
Válasz #221. hozzászólásra
Igen jól!
És az első pillérben a térítés 100% ára is csak akkor ha van valamilyen üzleti biztosításod a területeid referencia hozamérték legalább 50%-ára.
Válasz #220. hozzászólásra
Nahát, ez nagyon érdekes, eltűnt amit írtam, még meg is néztem úgy hagytam itt.
Valószínűleg szellem van a dologban.
Most meg már megvan.
Moderálta: (575) 2012-04-17 18:49:25
Válasz #221. hozzászólásra
Mivel idéntől bevezették a 2 pilléres agrárkár-enyhítési rendszert, ami szerint első pillér az állami kárenyhítő rendszer, másik pillér pedig a mezőgazdasági biztosítások köre. Az első pillér a 10 ha feletti termelőknek kötelező, 10 ha alatt önkéntes alapon választható minimum 3 évre. A második pillér is önkéntes, azaz ha van olyan növénybiztosításod, ami minden kárnemre kiterjed, vagy az egységes kérelem beadási határidejéig kötsz valamelyik biztóstóval, akkor igényelhetsz díjtámogatást. Itt hangsúlyoznám, hogy az a termelő, aki bent van az állami kárenyhítési rendszerben,viszont nincs növénybiztosítása és káresemény történik területén, akkor a bekövetkezett kár max 50%-áig térítik meg kárát. Szemben azokkal, akiknek van növénybiztosításuk is, akár a kár 80%-a is megtéríthető.
Az egységes kérelemben van olyan kérdés, hogy biztostási díjhoz támogatás igénylés. Ez a kötelező agrárkárenyhítési rendszerre nem vonatkozik igaz? Azaz csak akkor igényelhető díjtámogatás ha azon felül köték még valamilyen másik biztosítást?
Ezt jól gondolom?
Válasz #219. hozzászólásra
Figyelem: néhány gazda lecsúszhat az állami támogatásról!
2012.04.13.
Az idei év újdonsága, hogy a mezőgazdasági kárenyhítési rendszer immár kétpilléres, a kormány egy törvénymódosítással bevonja ugyanis az üzleti biztosítókat is. 65%-os támogatást ígér az állam, ami nagy vonzerőt jelenthet a gazdáknak, de jó tudni, hogy csak addig él a támogatás amíg az erre létrehozott keret ki nem merül - ráadásul azt csak utólag fizetik ki. A rendszer még gyermekcipőben jár, ezért érdemes odafigyelni, mik lehetnek a buktatói.
A Generali adatai szerint közel 130 milliárdos veszteség éri az időjárási viszontagságok miatt a magyar mezőgazdaságot, miközben a honi termőterületek kevesebb mint felére kötöttek biztosítást a gazdák.
Mezőgazdasági növénybiztosításokat eddig három biztosítónál lehetett kötni, ez most is így van: a Groupama Garancia, az Allianz és a Generali van jelen ezen a piacon. Ők az eddigi termékeiket igazították hozzá a törvényi változásokhoz, de a nagy kérdés az, hogy az esetleges állami támogatás olcsóbbá teheti-e ezeket a biztosításokat?
Olcsóbb lesz-e a biztosítás? Nem biztos...
Ezt a kérdést viszont nem lehet egyszerűen megválaszolni. Schmidt Ákos, a Riskonline vezárigazgatója szerint abszolút értékben ezek a biztosítások drágábbak lettek. Ha mindehhez hozzátesszük a 65%-os állami támogatást, akkor körülbelül - magasabb fedezet mellett - 20-25%-kal lehet olcsóbb az új biztosítás, mint a régi. Ahhoz, hogy ez igaz legyen, kell az állami támogatás és az sem mindegy, milyen biztosítási csomagot választunk.
Túl magas az önrész?
Ezeknél a biztosításoknál - a törvényi előírások miatt is - az önrész viszonylag magas: 30% vagy a feletti - de ezeket lehet csökkenteni. Erre mindegyik biztosítónál van egy saját biztosítási "módozat", amellyel így az önrész átlag 5%-ra csökkenthető, tudni kell viszont, hogy ezekre a kiegészítőbiztosításokra nem jár az állami támogatás - hívta fel rá a figyelmünket Schmidt.
Az állam ugyanis három fajta biztosítást hajlandó támogatni, ezek közül a legnagyobb fedezettel az "A" típusú bír, mely tulajdonképpen csomagbiztosítás. Olcsóbb, de kevesebb kárra nyújt védelmet a "B" valamint a "C" típusú biztosítás. Ezekben a csomagokban nem csak az az eltérő, hogy milyen kár esetén nyújtanak védelmet, hanem az is, hogy milyen növényfajtákra érvényesek. A konstrukció egyik nagy hátránya, hogy a támogatás csak utólag jár, és egyáltalán nem biztos, hogy jár...
Hogy lehet biztosra menni?
A mostani árfolyam mellett közel 2,7 milliárd forint áll rendelkezésre a biztosításokhoz adandó állami támogatásra - magyarázza a Scmidt Ákos. Vagyis, ha ez a keret kiürül, az állam már nem fizet támogatást. A szakemberek szerint, aki "A" típusú biztosítást köt, valószínűleg beleesik a támogatható kategóriába. Azt se feledjük, hogy ez az első év, a rendszer még gyerekcipőben jár, vélhetően nem fog minden gazda élni a lehetőséggel és kihasználni az állami támogatást. Vagyis vélhetően jutni fog a "B" és "C" módozatot választóknak is az állami támogatásból - de ezt most nem lehet előre megmondani. Akik kimaradnak az állami támogatásból, valószínűleg többet fizetnek majd most, mint a korábbi biztosításukért - de ne feledjük, ezek a szerződések több kockázatra terjednek ki.
Vannak-e fontosabb határidők, amire figyelni kell?
A termelőknek a területalapú támogatással párhuzamosan kell jelezniük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) a díjtámogatás iránti igényüket, ez a feltétele annak, hogy majdan az utólagos támogatást igénybe tudják venni. Figyelem, ez jogvesztő határidő (május 15.)! Ezután két hete van még a gazdáknak, hogy adott biztosítóval megkössék a szerződésüket.
A legfontosabb, hogy a szerződőnek a díjtámogatott szerződések teljes éves díját legkésőbb 2012. október 31-ig be kell fizetnie, mert támogatás csak a díjrendezett szerződésekre vehető igénybe - hívta fel rá a figyelmünket az Allianz biztosító sajtóosztálya.
A Groupama Garancia Biztosító néhány héten belül vezeti be díjtámogatott biztosítási csomagját a növénybiztosítási piacon. A bevezetést követően a gazdák folyamatosan, igényeik szerint köthetnek növénybiztosítási szerződéseket -é mondta el dr. Máhig Attila, a Groupama Garancia Biztosító nem-életbiztosítási ügyvezető igazgatója.
A Generali első új biztosítási csomagja 11 növényre, többek között árpára, búzára, rozsra, napraforgóra, kukoricára, repcére, almára, szőlőre köthető jégeső, tűz, vihar, aszály, felhőszakadás és árvíz okozta károkra, 2013-tól pedig téli-és tavaszi fagyok ellen is. Egyelőre a Generalinál május 15-ig lehet mezőgazdasági növényekre biztosítást kötni.
Nem ezen "szedik meg" magukat a gazdák
További újdonság, hogy a gazdák befizetéseiből összeálló kártalanítási alap 4,1 milliárdját az állam ugyanennyivel kiegészíti. Eddig csak ebből fedezték a gazdákat ért károkat, ami nem volt elegendő segítség, az alap rendre kiürült. Az új szabályozás is ezen próbál meg segíteni, úgyhogy nem ró többlet terhet a költségvetésre.
Több lábon álló kárenyhítési rendszer
A kártalanítási alapból csak az kaphat teljes kifizetést, aki a tevékenysége legalább 50%-ra biztosítást köt, aki nem rendelkezik biztosítással, maximum 50%-os kárenyhítésre jogosult. A kétpilléres rendszer lényege azonban, hogy a kárrendezést is összehangolják, vagyis nem azon fognak "meggazdagodni" a termelők, hogy az államilag támogatott biztosításuk után és a kárenyhítési alapból is pénzt kapnak. A rendszer lényege épp az, hogy a kárenyhítést minél biztosabb pénzügyi alapokra állítsa.
Egy hasznos tipp!
A most megkötött szerződések a mezőgazdasági év végéig élnek, ami gyakorlatilag a naptári év végét jelenti. Schmidt Ákos szerint azonban érdemes elébe menni a kockázatoknak, és már ősszel új biztosítást kötni. Eleve a most megkötött biztosítások már nem vonatkoznak a téli illetve tavaszi fagykárokra, vagyis ezzel a kockázattal a biztosítóknak nem kell számolniuk. Akik viszont az ilyen helyzetekre is fel akarnak készülni, jobb ha előre gondolkodnak. A téli fagykárok ugyanis nem januárban, hanem csak tavasszal, rügyfakadáskor derülnek ki - ez pedig mindig vita a biztosítóval: mikor történt a kár, kell-e erre fizetni kártérítést? Hogy a kárrendezésnél ne legyen gond, jobb ha a szerződés a rügyfakadás előtti időszakban is él.
A mezőgazdasági növénybiztosítások nem az egyszerűbb termékek közé tartoznak a piacon, rengeteg kockázatra nyújthatnak megfelelő védelmet, beárazásuk éppen ezért nem egyszerű. És bár csak három biztosító kínál termékeket ezen a szűkebb piacon, így is érdemes hozzáértő alkusz után néznie a gazdálkodóknak.
Forrás: Prívátbankár
http://www.agroinform.com/aktualis/Agroinform-Hirszolgalat-Megjelentek-a-tamogatott-mezogazdasagi-biztositasok/20120416-19325/
A fórumon olvasható cikkben helytelenül van az utolsó bekezdés!!!
Bár nem tudom hogy az Alianz-nál van e az említett kiegészítő biztosítás, de hogy a Generealinál van az Tuti!!
A gazdálkodók minél hamarabb jelentsék be a fagykárukat
A fagykárt szenvedett gazdálkodók jelenlegi legfontosabb feladata, hogy minél hamarabb jelentsék be a káreseményt a falugazdászoknál - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára.
Az államtitkár közlése szerint pontos adatok nincsenek még arról, mekkora kárt okozott a gyümölcsösökben a kedd hajnali mínusz 7 és mínusz 11 Celsius fok közötti fagy a szabolcsi ültetvényeken, de az már látható, hogy egyes térségekben - Vásárosnamény, Kisvárda és Csenger környékén - "nagy a baj." Budai Gyula a tájékoztatón arra kérte az érintett gazdálkodókat, hogy tizenöt napon belül jelentsék be a káreseményüket a falugazdászoknál, ha pedig még nem kötöttek biztosítást, akkor tegyék meg, mivel a szabályok szerint csak az ezzel rendelkező termelők részesülhetnek száz százalékos kárenyhítésben. Az államtitkár ugyanakkor azt is megemlítette, a biztosítók a tavalyi fagykár után hasonló eseményre számítva "kivártak", így nem kötötték meg a biztosításokat a gazdálkodókkal. Az uniós jogszabályok szerint, aki nem rendelkezik biztosítással, az a kárenyhítés mindössze ötven százalékára jogosult - mondta Budai Gyula, hozzátéve, a biztosításokat november 30-ig köthetik meg a gazdák. Az államtitkár közlése szerint a tárca átgondolja azt a lehetőséget, hogy azzal az egy biztosítóval kezdeményez tárgyalásokat, amelyik hajlandó a gazdálkodókkal leszerződni. Az államtitkár a tájékoztatón megemlítette, hogy január 1-jétől új kárenyhítési jogszabály lépett hatályba, az alap tavalyi, mintegy 4 milliárd forintos keretet idén 8 milliárd forintra emelte a kormány. Budai Gyula a gazdálkodók által igényelhető kedvezményes MFB-hitelt érintő kérdésekre reagálva elmondta: a 8 milliárd forint keretösszegű, Magyar Fejlesztési Bank által biztosított hitel hozzáférhetőségével kapcsolatban a vidékfejlesztési tárcához is sok jelzés érkezett. Az egyeztetések már megkezdődtek a pénzintézettel, a cél, hogy minden érintett gazdálkodó gond nélkül hozzá tudjon férni ehhez a segítséghez. Wachal Kálmán, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője a tájékozatón elmondta: a jelenleg is folyamatban lévő kárfelmérést nehezíti, hogy egyelőre virágzás előtti stádiumban vannak a fák. A végleges terméskiesést a terméskötődés után lehet majd megállapítani, ezt követően lehet teljes képet kapni a fagykár tényleges nagyságáról. A Balkány környékén, mintegy harminc hektáron gazdálkodó Szőke Attila elmondta: gyümölcskertjeiben kedd reggel mínusz 7,4 Celsius fokot mértek, a legnagyobb problémát azonban az okozta, hogy már hétfő este észlelt fagy a csonthéjas ültetvényeit a legérzékenyebb stádiumban érte. A fák virágain lévő bibék szinte teljesen elfeketedtek, alig lehet találni ép virágokat - mondta Szőke Attila, becslése szerint kárának mértéke meghaladja a kilencven százalékot. Nagy Miklós vásárosnaményi gazdálkodó szerint a félig kivirított barackültetvényeket szinte száz százalékban károsította a fagy, az almánál és a meggynél azonban egyelőre megbecsülni sem lehet a kár nagyságát. "Nagyon rossz érzéseink vannak, a tavaly májusi fagy miatt nemhogy árbevételt nem tudtunk elérni, hanem az ültetvényekre költött milliós összegek sem jöttek vissza".
Válasz #216. hozzászólásra
Hétfőn vagy Szerdán megyek Orosházára, ha gondolod...
Válasz #213. hozzászólásra
Orosházi vagyok. Közben kiderült, hogy ezekszerint mi vagyunk kicsit tájékozatlanok, mert egy valaki adott egy papírt, azon rajta volt, benn a kirendeltségen pedig azt mondták nem lehet olyat kötni, szóval mi mentünk rossz helyre az egésszel úgy néz ki.
Válasz #212. hozzászólásra
Hova valósi vagy?
Hova valósi vagy?
Csak azok adhatnak ki díjtájékoztatót s majd ajánlatot akik részt vettek oktatáson!
Nem egyszerű ez az államilag támogatott biztosítás. Mert üzleti biztosítások közül csak ebben van aszálykárra is lehetőség.
Több fórumozónál, és ügyfélnél is voltam már ezzel kapcsolatban "kiselőadást" tartani, díjkalkulációt adni. Próbáltam sietni, de így is ált. 2óra volt. (szerintem ez bizonyítja mennyire is nem egyszerű)
Válasz #211. hozzászólásra
A helyi kirendeltség szerint a kalkulátor nem ad nekik ilyen lehetöséget de amit adtak egy papirt aszerint meg adnak aszálykárra. Egyelöre árajánlatoknál tartunk. Csak így furcsa.
Válasz #210. hozzászólásra
Vooltunk Generalinál de ott azt mondták hogy ök arra nem adnak, TTe tudsz valami újat mondani erröl? Vagyis hogy Te tudod hogy arra nem köttök?
Válasz #209. hozzászólásra
Igen létezik...
Válasz #208. hozzászólásra
Tájékozatlan vagyok, létezik hogy valaki adjon aszály kárra is biztosítást?
Válasz #207. hozzászólásra
Ha csak a kárenyhítésben vagy benne, akkor a falugazdászhoz fordulj! Azokat ő intézi.
15 napon belül jelenteni kell.
A fagy pontos mértékét, ma ismét megnézzük a kár már jobban látszik, -6 fok volt. Nem volt még megkötve a biztosításunk, csak a kárenyhítésben vagyunk benne. Nem tudom ilyenkor mi a helyzet? Gondolom ennek annyi akkor.
Sziasztok!
A Generali Biztosítónak fogadta el ill engedélyezte elsőnek a minisztérium az államilag támogatott növénybiztosítási feltételeit.
Tegnap volt meg róla az utolsó oktatásunk, tarifaosztónk!
A Generali biztosító már hivatalosan is tud ajánlatokat kiadni!!!
Tegnap elmaradt a NAR oktatásunk mivel a minisztérium nem volt hajlandó időben válaszolni a beadványunkra.
Ezért elnézést, de így csúsznak a további infók!
Válasz #203. hozzászólásra
Deki megteszed hogy felhívsz az adatlapon található számon! Lehet hogy mást is mondok amit ide nem leht írni!
Ha nem venném fel visszahívlak!
Most megyek műtrágyát szórni.
Válasz #202. hozzászólásra
Akkor még jó hogy megkérdztem mert én azt mondtam neki hogy ne fizesse be.Köszönöm a választ.
Válasz #200. hozzászólásra
Ha jól értem tavaly kötött egy biztosítást aminek csak a felét fizette ki. Mivel nem volt folyamatos a fizetés ezért a biztosító megszüntette a folytonosságát. De akkor is, ott igénybe vett egy szolgáltatást aminek csak a felét fizette meg.
Tehát jogos a követelése.
Válasz #199. hozzászólásra
Nemszoktam biztositani ,mert gyenge és olcsó terméseim vannak, és nincsenek előre lekötve sem, ami miatt büntim lehetne a kieső mennyiség miatt. Homokon intenziv növényt nem érdemes termelni, kertészethez meg drága a kézi munkaerő.
Capreolus! Volna egy kérdésem hozzád van egy ismerősöm aki tavaly kötött mg-i biztosítást asszem búza és kukoricára.2 részletre az egyiket befizette a másikat nem küldtek neki levelet hogy ha 14.napon belül nem fizeti be biztosítása fel van mondva.Nem fizette be tehát biztosítása megszűnt,de továbbra is kapja a leveleket hogy fizesse be a 2. részletet.Szerinted ez jogos követelés?Mert szerintem nem.
Válasz #197. hozzászólásra
Amúgy ha tényleg komolyan érdekel a dolog márciusban fogok Ballószögre menni egy gazdatárshoz ez ügyben.
Ha gondolod beugorhatok hozzád is.
Válasz #197. hozzászólásra
Ha jól emlékszem azok a növények vannak az A csoportban amik az országos vetésterület-átlagból a legnagyobb %ban vannak vetve.
Válasz #193. hozzászólásra
De csak a zabot rakták át a B tipusú csoportba a kalászosok közül ,és igy kevesebb kárnem vonatkozik rá . ---Az „A” típusú mezőgazdasági biztosítás díjának támogatása
4. § (1) Az „A” típusú mezőgazdasági biztosítás keretében az alábbi növényi kultúrákra köthető mezőgazdasági biztosítási
szerződés:
a) őszi búza,
b) tavaszi búza,
c) őszi árpa,
d) tavaszi árpa,
e) őszi káposztarepce,
f) triticale,
g) rozs,
h) ipari napraforgó,
i) takarmánykukorica,
j) borszőlő,
k) alma.
(2) Az „A” típusú mezőgazdasági biztosítás keretében a biztosított növényi kultúrához a következő kárnemek mindegyikére együttesen kötendő mezőgazdasági biztosítás:
a) jégesőkár,
c) aszálykár,
d) elemi kár okozta mezőgazdasági árvízkár,
e) téli fagykár,
f) tavaszi fagykár,
g) felhőszakadás kár,
h) viharkár,
i) tűzkár.
(3) A biztosító a mezőgazdasági biztosítási szerződésben rögzített kárnemek által okozott biztosítási események bekövetkeztét és az (1) bekezdésben felsorolt valamely érintett növényi kultúra károsodását a káraktával igazolja.
A „B” típusú mezőgazdasági biztosítás díjának támogatása
5. § (1) A „B” típusú mezőgazdasági biztosítás keretében az alábbi növényi kultúrákra köthető mezőgazdasági biztosítási
szerződés:
1. csemegeszőlő,
2. zab,
3. szója,
4. lencse,
5. borsó,
6. lóbab,
7. csemegekukorica,
8. cukorrépa,
9. zöldborsó,
10. zöldbab,
11. uborka,
12. sárgadinnye,
13. görögdinnye,
14. paprika,
15. fűszerpaprika,
16. paradicsom,
17. káposzta,
18. kelkáposzta,
19. karfiol,
20. brokkoli,
21. sárgarépa,
22. sütőtök,
23. spárga,
24. mák,
25. szárazbab,
26. burgonya,
27. vöröshagyma,
28. őszibarack,
29. kajszi,
30. körte,
31. szilva,
32. meggy,
33. cseresznye,
34. málna,
35. ribizli,
36. köszméte,
37. szamóca,
38. dió.
(2) A „B” típusú mezőgazdasági biztosítás keretében a következő kárnemekre köthető mezőgazdasági biztosítás:
a) jégesőkár,
b) téli fagykár,
c) viharkár, beleértve a homokveréskárt is,
d) tűzkár.
(3) A biztosító a mezőgazdasági biztosítási szerződésben rögzített kárnemek által okozott biztosítási események bekövetkeztét és az (1) bekezdésben felsorolt valamely érintett növényi kultúra károsodását a káraktával igazolja.
Válasz #195. hozzászólásra
Oks!
Ja és egy nagyon fontos ezt a fajtát május1.ig lehet kötni, ellentétben a régifajtával amit május 31ig lehet.
Amúgy ha van kérdésed nyugodtan e-mailben vagy telefonon is kereshetsz. (mert sajnos sok buktatója van a dolognak)
Válasz #194. hozzászólásra
Ha biztosat tudok meg foglak kérdezni,hogy mit javasolsz.
Válasz #192. hozzászólásra
Rosszul mondta. Részigazságok vannak amit írtál. de engedd meg hogy kijavítsam.
Csak az I. pillér a kötelező (szántóföldi növényeknél 1eFt/ha) és itt nincs támogatás
II.pillér van max 65%támogatás
A kukoricát vagy A vagy C csoportban tudod biztosítani attól függően milyen kockázatokat szeretnél. és Max 65% támogatást kaphatsz Attól függ mennyi marad.
Díjak nem lesznek elrugaszkodva, hisz valakinek meg is kell vennie. és előfinanszírozni kell!! mert a támogatás mjad utólag jön (területalapúval egyben)
Válasz #189. hozzászólásra
Zoli! Nincs is ilyen csoport hogy kalászosok!
MVH-s hölgy mondta.
Válasz #188. hozzászólásra
Még nincsen díjtétel ! Így biztos téves az infód.
De amint lesz és publikus lesz elmondom.
Válasz #188. hozzászólásra
Rosszul hallottad...
Válasz #186. hozzászólásra
A zab miért nem a kalászosoknál van feltüntetve ,már megint nem hozzáértő emberek intézik a mezőgazdasági dolgokat .