Hirdetés
Fórum
Mi a véleményetek a lánctalpasokkal valo szántásról?
Létrehozta: Vendég , 2008-02-18 17:08:39
Kedvencekhez
Segítség
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Termőföld kisajátítása autópálya épités miatt! új
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
- Massey Ferguson 5445/5455 traktorok új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Öntözés új
- Zetor traktorok új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Kalászosok műtrágyázása új
- VI. Agroinform Fórum Találkozó 2025.02.15. új
Cikkajánló
![A napraforgó vízhasznosítása A napraforgó vízhasznosítása](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9079/cikk_79079/napraforgo2_fill_540x300_0.jpg)
A napraforgó vízhasznosítása
Az öntözés minimalizálhatja a termésveszteséget, és növelheti a vízfelhasználás...
Hirdetés
![Miért használjon Ön is biostimulátort napraforgóban? Miért használjon Ön is biostimulátort napraforgóban?](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9086/cikk_79086/napra_upl_ind_fill_540x300_0.jpg)
225 hozzászólás
Moderálási elveink miatt törölve.
2008-11-22 20:51:18
2008-11-22 20:51:23
2008-11-22 20:51:29
2008-11-22 20:51:36
2008-11-22 20:51:44
2008-11-22 20:51:50
2008-11-22 20:51:57
2008-11-22 20:52:04
2008-11-22 20:52:14
Sok hallotam, nem szereti a vásárolni 10 éves Claas gumihedeverest. De szerintem ez jobb gépe, mint gumikerekesé???
Válasz #10. hozzászólásra
Most meg zsiványvilág van,de sok helyen még mellette nagyon sötét is.
Én inkább gumihevederest vennék,ha kellene.
Válasz #13. hozzászólásra
Pl.1 db felújított kocsi 60e és ebből négy kell (DT), ekéből vontatott vagy tarlónjáró jöhet szóba, mert a féloldalas járatás kikészíti a járószerkezetet, cserébe nem taposod és tömöríted a barázda fenekét és a slip (csúszás) 3-5 % a gumisok min. 20%-ához képest. Korábban(értsd nedvesebb talajállapotnál) el lehet kezdeni a munkát a kicsi talajnyomás miatt. A családban van aki 25 literből szánt 100-al réti agyagtalajt 35cm-re, de egyiken sincs magossági kormány:)
Talajkímélés szempontjából biztos nem rossz.Járószerkezetnek a fenntartása biztos magas.Nekünk panorámafülkés DT-75tolólapos volt,de sokszor kilépett a láncból.A kormányozás sem egyszerü.Nem voltam hanyattesve tőle.Viszont ha húzni kellett sárba,fagyos földön,az szívesen.A kredencbe rezegtek is a tálak rendesen!
mint Iván mikor a sztyeppéket törték fel a szunióban
reggel elindult
délben megfordult és estére hazaért
...
Nagybátyám pontosan egy hetet töltött anno a DT-n.Ezt az időt arra használta fel, hogy tolólappal bement az akácerdőbe és borogatta ki a fákat, így szedte össze a télire valót.Természetesen gyorsan lebukott és trakis pályafutása derékba tört.:)
Sötét világ volt az.....
szegény megboldogult nagyapám sok töténetet tudna mesélni mint például mikor őszön a felsőbb utasításra
fel kellett az egész szőlőt szántani és reggel még 2 fejjel dolgoztt délben már csak eggyel estére pedig már 2 100as húzott 1fejet addig amíg be nem fejezték
a fél méteres hóba a munkát
Az én faterom is szántott velük! azt mondja jobb őszon két vontatott 5-ös ekét simán vitte a 100-as!
A közlekedés szerintem elég nagy hátránya. Gondolom nem egy száguldógép, illetve az aszfaltot sem nagyon szereti. (vagy fordítva, az aszfalt a lánctalpast)
Ha megérné a nagyok csinálnák, de nem gazdaságos.
DT-54, DT-75 régi szántás volt nehezebb meredeknél volt. Aztán 80-as években lánctalpas már kiselejezett....
Én dolgoztam velük,volt vagy 10-20 db.Mondjuk a hetvenes-nyolcvanas években.
Nyáron nem fogsz megfázni,télen nem kell a homlokodat törölgetni.
cégünk több tizezer hektárt lazitotta 100-asokkal,semmi probléma.Ha jó volt a lánctalpas futómű nem lépett ki soha a láncból ,csak ha nagyon kopott volt.Dózermunkára szuper volt,meg szkréperezésre.A T-100 alapjáraton7-8 literrel elment
Kötött,nehéz talajon szántásban is gazdaságos lehet.
Minden ezen áll vagy bukik.786
Válasz #2. hozzászólásra
Szerintem visszalépés lenne. Képzeljétek magatokat 30cfokos höségben ezekben az orosz fémkotlákban.....! Abban az időben nagytraktor hiány volt,most ez men igy van! Táblavégi fordulónál naponta kiléne a láncból-gyorsan megunná az ember!
Réges rég nagyon jó volt. Szántani még ma is lehet velük, de egyebet...? A faterom még szántott DT-vel emlékszem rá, én még szaros kölyök voltam akkor.Hegyalján a rigolekét szőlő alá még mindig a T-130-al húzzák.
Kinek mi a tapasztalata a lánctalpas gépek (DT75, T 100) valö szántásrol, talajmunkázásrol?