Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR406.34 FtUSD390.63 FtCHF433.46 FtGBP488.28 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz hasutas1 #58374. hozzászólásáraHétfőn(12napja) a vízfoltokat kerülgettük a kukoricában, azért sikerült leszedni. Na azóta tengernyi víz esett nálunk.
Válasz Gatti #58370. hozzászólásáraA repülőgépek füstje/párája biztosan befolyásolja az időjárást, de nem az ukrán háború, hanem a darab számuk miatt.
Most itt mindenkinek kurva sürgős dolga van, mert nem vonatozik, buszozik, hanem repked.
Az a rengeteg fapados járat, ami megfizethetővé tette a repülést és az egyszerű "pórnép" számára is össze-vissza repked a világba, meg a teherszállító repülők sokasága teszi tönkre a földet, meg a levegőt és ionoszférát.
1984-86 között katonaként a szovjet PRV-11, PRV-16 lokátoron kezelő voltam Szegeden.
Nagyon jó volt, mert 400 km -es körben 40 km magasságig mindent látott a berendezés.
MÉG UFO-t IS LÁTTAM a lokátorral, meg olyan szovjet repülőgép prototípust, ami azóta sem publikus !!!!!
Ugyanazok a légi folyosók voltak, mint most, csak a legtöbb gép, ami max fenn volt egyszerre az ország felett max. 10-12 gép volt, nem úgy mint most, hogy 30-40 gép is látszik a radaron
(https://www.flightradar24.com/47.37,22.73/5)
Persze ha az oroszok gondoltak egyet és egyszerre felszállt 30-40 orosz gép, akkor volt forgalom, de ez ritka esemény volt.
Ha ezeket leállítanák, mint a covidkor 1-2 év alatt vissza állna normális környezet.
Ugyanígy a tengerjáró hajók, amelyek olyan szennyezést bocsájtanak ki, hogy a műholdas képeken látszik, meg az a 5-6 millió kamion, ami csak Európába hozza -viszi a multi gyárakba az árukat.
Ami érdekes, hogy azt a földemet, amit kárpótlásban visszakaptunk, az 1986 ban meliorációzták le, mert mindig dagonyázott rajta a TSZ.
2012-ig a föld melletti csatornák félig/háromnegyedig voltak vízzel.
2013 óta pedig porzik az aljuk.
Válasz Ohaza63 #58369. hozzászólásáraNem kizárt hogy az ukrán háború miatt megnövekedett repülőgép szám is befolyásolja az időjárást. Amióta nem mehetnek Ukrajnába azóta itt a tiszántúlon van a légifolyosó, rengeteg repülőgépet látni azóta.
Ott a Mecsek, meg a Dinári hegység , amely leárnyékol benneteket.
A Dunától keletre teljes síkság van egészen az Északi-Középhegységig.
A Vajdasági és Bánáti gazdák is pont úgy szívnak, mint mi.
De azért jobb érzés, hogy ha még két traktorral húzva is, de beviszitek a kupecnek a rekord terményt, mi meg itt keleten két diszperzites vödörben, igaz porban és hőségben, haza visszük azt amit találtunk a földön.
Aki gondolával közlekedik a dűlőúton, mint Velencében az is panaszkodik, aki meg hónapokig nem lát esőt az is.
Ezért mondják az egyéb földi halandók, hogy a paraszt mindig sír.
Válasz envagyok2 #58357. hozzászólásáraSzia!
De átmentek,csak épp nem volt ott semmi ami érdekes lett volna nekik. építettek egy pár ellen erődöt,de a mocsaras lápos vidéket meghagyták a szarmatáknak. A Duna vonala (limes) egy jól védhető természetes határ volt.
De ne offoljak. Itt jelenleg eleredt az eső, az elmúlt 2 hétben 60mm lejött,szerencsére előtte azt a keveset amit akartam elvetettem,gyönyörűen ki is kelt.
Volna még mit tenni a földeken,de szerintem lesz még rá lehetőség,szántani meg szántottunk már úgy is,hogy egyik traktor húzta a másikat.
Üdv.: Csuti
Hát nemm tomm, az azért minimum érdekes, hogy pár száz kilométer eltéréssel lehet 777 mm és 360 mm is, ekkora hatalmas különbség normális lenne az lehetetlen.
Válasz szanberg #58349. hozzászólásáraÉn nem is értem dunántúlon, hogy vetnek idén kalászost. Itt borsodban nagynehezen belegyűrtük most a talajba a maradékot. Ha a nagyját nem sikerült volna elvetni szárazba nem tudom mi lenne.. És holnapra megint esőt mond.
Válasz Gatti #58347. hozzászólásáraNe gondold, hogy a túl sok csapadék jó!!!!
Csak a baxakodás megy egész évben, kint maradt táblarészek de hektárok! Szét taposott kapartatott tarlók... Sorolhatnám
Sajnos idén mi már nem nagyon bírunk talajhoz nyúlni és itt a nagyrésze neki, munkára várva...
Idegőrlő
Válasz hasutas1 #58337. hozzászólásáraa pénteki eső megint délnyugatról fog jönni? megint tutti hogy lejön 30? nem tudom mi a rosszabb, ha nyakig érő sárba holnap elkezdünk dolgozni, nem megvárva az újabb áldást, vagy ha várunk, hátha nem lesz... azt látom a következő 2 hétre nem jeleznek előre, de fagyokat se, mondjuk mondják, hopgy a tél eleje enyhébb lesz, a vége hidegebb. látszik, hogy készül a tél, és ideér, vagy még messze van, és nem lehet mit mondani?
Válasz Gandhy #58331. hozzászólásáraItt a környéken mi a nyári zivatarokat megúsztuk, de tőlem kb 5-10 km-rel keletre nem. Megnéztem, ott 75 mm-rel több az éves mennyiség mint nálam.
Válasz Gandhy #58331. hozzászólásáraNemhogy országon belül, de pár kilométeren belül is óriási szórás van.
Pl. a Mecsek környéken akár 200 mm difi is van a nyugati/ északnyugati és a déli/délkeleti oldal között.
Válasz hasutas1 #58328. hozzászólásáraAzért az meglepő, hogy egy ilyen kis pichányi területen, mint az ország, ekkora szórás legyen. Egy jó motorral hosszban három, keresztben másfél óra alatt megjárnám légvonalban, sőt.
Válasz nemerdőmérnök #58329. hozzászólásáraSzerintem félreérted amit írtam. A jelen helyzetről írtam az eddig lehullott mennyiség ami természetesen az elmúlt 10 hónap, és nem az átlagos mennyiség következik ebből. Ennyi esett eddig.
Az hogy ki-mit bagatelizál el, ezt döntse el mindenki.
Ha úgy vesszük akkor ez pont beleillik abba a helyzetbe amit sulykolnak nap mint nap belénk. És a jövőbe is.
Persze akik most azt akarják velünk láttatni hogy mi lesz 50-100 év múlva azok valószínűleg azt sem tudják mi lesz 10-20 év múlva. De jól van ez így, mert 10-20 év múlva már azt sem tudjuk ezt ki mondta, nemhogy 100 év múlva
Válasz hasutas1 #58328. hozzászólásáraNekem azért az az átlagos 300 kissé gyanús, persze igazad is lehet. Nem igazán emlékszem az elmúlt 25-30 évből olyanra, hogy azért kellett letermelnünk erdőt, mert kezdett kiszáradni, ha megfelelő volt a termőhely. Most egy akácost kell pl. emiatt, jó termőhelyen. Az elkövetkező évtizedekben lehet, hogy egészséges erdőt nem is fogunk levágni, hiszen a kiszáradók is biztosítják bőven a fapiac igényeit (1-2 fajt kivéve, ahol a beteg fa nem piacképes). Én azért (szerencsére) azt látom, hogy az erdészek nem bagatellizálják el ezt a csapadék kérdést.
Válasz nemerdőmérnök #58327. hozzászólásáraAz Alföldön általában 300 és 500 mm között váltakozik az éves csapadékmennyiség. A Dunától nyugatra szinte mindenütt 500 mm felett alakul. Az Alpokalján, Zala, Somogy, és még Baranyában a Mecsek tágabb környezetében is inkább 700 mm körül.
Illetve a Dunántúli középhegység környezetében 7-800mm az éves mennyiség.
Éles kontraszt tapasztalható az északi középhegység és az Alföld között. A hegyvidéki részeken 600-800 mm között váltakozik a mennyiség. Abszolút kimagasló a Kékestető 1047 mm-vel.
Viszont kicsit árnyalja a képet a csapadék eloszlás. A hegyvidéki részeken is komoly aszály volt tapasztalható, mivel a nyári csapadék jobbára zivatarok, felhőszakadásokból alakultak ki, így a fentebbi részekről a víz gyorsan eltűnt. Illetve a magas hőmérséklet a szeptemberi aszályos időszak komoly károkat okozott ott is az erdőkben.
A folytatásban is marad a változékony csapadékos időjárás. Pénteken és vasárnap is újabb frontok érkeznek. Jelentős mennyiség ígérkezik, általában 15-30 mm, de erősebb záporok, vagy zivatarok mentén ez akár az 50 mm- t is elérheti.
61677 hozzászólás
https://www.agroinform.hu/gazdasag/veszelyben-a-globalis-kereskedelem-tortenelmi-aszaly-neheziti-a-tengeri-szallitast-68413-001
Válasz hasutas1 #58374. hozzászólásáraKüld ide!![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Válasz hasutas1 #58374. hozzászólásáraHétfőn(12napja) a vízfoltokat kerülgettük a kukoricában, azért sikerült leszedni. Na azóta tengernyi víz esett nálunk.![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
A többszöri nekifutásból 23 mm jött össze. Ide már egy csepp sem kell.
18mm!![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
8mm. A semminél több, az elégnél (sokkal) kevesebb.
Válasz Gatti #58370. hozzászólásáraA repülőgépek füstje/párája biztosan befolyásolja az időjárást, de nem az ukrán háború, hanem a darab számuk miatt.
a lokátorral, meg olyan szovjet repülőgép prototípust, ami azóta sem publikus !!!!!
Most itt mindenkinek kurva sürgős dolga van, mert nem vonatozik, buszozik, hanem repked.
Az a rengeteg fapados járat, ami megfizethetővé tette a repülést és az egyszerű "pórnép" számára is össze-vissza repked a világba, meg a teherszállító repülők sokasága teszi tönkre a földet, meg a levegőt és ionoszférát.
1984-86 között katonaként a szovjet PRV-11, PRV-16 lokátoron kezelő voltam Szegeden.
Nagyon jó volt, mert 400 km -es körben 40 km magasságig mindent látott a berendezés.
MÉG UFO-t IS LÁTTAM
Ugyanazok a légi folyosók voltak, mint most, csak a legtöbb gép, ami max fenn volt egyszerre az ország felett max. 10-12 gép volt, nem úgy mint most, hogy 30-40 gép is látszik a radaron
(https://www.flightradar24.com/47.37,22.73/5)
Persze ha az oroszok gondoltak egyet és egyszerre felszállt 30-40 orosz gép, akkor volt forgalom, de ez ritka esemény volt.
Ha ezeket leállítanák, mint a covidkor 1-2 év alatt vissza állna normális környezet.
Ugyanígy a tengerjáró hajók, amelyek olyan szennyezést bocsájtanak ki, hogy a műholdas képeken látszik, meg az a 5-6 millió kamion, ami csak Európába hozza -viszi a multi gyárakba az árukat.
Ami érdekes, hogy azt a földemet, amit kárpótlásban visszakaptunk, az 1986 ban meliorációzták le, mert mindig dagonyázott rajta a TSZ.
2012-ig a föld melletti csatornák félig/háromnegyedig voltak vízzel.
2013 óta pedig porzik az aljuk.
Válasz Ohaza63 #58369. hozzászólásáraNem kizárt hogy az ukrán háború miatt megnövekedett repülőgép szám is befolyásolja az időjárást. Amióta nem mehetnek Ukrajnába azóta itt a tiszántúlon van a légifolyosó, rengeteg repülőgépet látni azóta.
Válasz szeszko #58354. hozzászólásáraNem ti tehettek róla, hogy itt keleten nincs eső. A Bosnyák Haarp a felelős.
Ott a Mecsek, meg a Dinári hegység , amely leárnyékol benneteket.
A Dunától keletre teljes síkság van egészen az Északi-Középhegységig.
A Vajdasági és Bánáti gazdák is pont úgy szívnak, mint mi.
De azért jobb érzés, hogy ha még két traktorral húzva is, de beviszitek a kupecnek a rekord terményt, mi meg itt keleten két diszperzites vödörben, igaz porban és hőségben, haza visszük azt amit találtunk a földön.
Aki gondolával közlekedik a dűlőúton, mint Velencében az is panaszkodik, aki meg hónapokig nem lát esőt az is.
Ezért mondják az egyéb földi halandók, hogy a paraszt mindig sír.
Válasz Gumóka #58367. hozzászólásáraKár hogy őszi szünet van
.![smile pimp](/oldforum/images/smiles/pimp.gif)
Nah mindjárt itt a következő adag
Válasz hasutas1 #58366. hozzászólásáraGyerekcsinálós idő van...![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
Végülis 13 mm esett kb 3 óra alatt. Nemrég állt el. Szakadozik, de már látszanak a horvát záporok. 1-2 óra és újra esik![smile sleep](/oldforum/images/smiles/sleep.gif)
Válasz csabahegeszt #58360. hozzászólásáraVégül is egy jól sikerült "apróbetüs hitel" bőven felér egy kiadós aszállyal, sőt.
Válasz K__K #58363. hozzászólásáraReméljük már ma is fog esni felétek. Főleg délután.
Válasz hasutas1 #58361. hozzászólásáraVan esély arra, hogy Keleten is lesz valamennyi eső?
Válasz csabahegeszt #58360. hozzászólásáraMég nem ébredt fel!
![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
Azért szép lassan kezdünk besimulni az átlag köré, és maradhat a csapadékos időjárás.
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20231103071803_screenshot_20231103_071452_gallery.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20231103071815_screenshot_20231103_071349_gallery.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20231103071826_screenshot_20231103_071314_gallery.jpg)
Hitel hirdetés
Ezt miért nem törli a módi?
Moderálási elveink miatt törölve: 2023-11-03 09:11:06
Válasz envagyok2 #58357. hozzászólásáraSzia!
De átmentek,csak épp nem volt ott semmi ami érdekes lett volna nekik. építettek egy pár ellen erődöt,de a mocsaras lápos vidéket meghagyták a szarmatáknak. A Duna vonala (limes) egy jól védhető természetes határ volt.
De ne offoljak. Itt jelenleg eleredt az eső, az elmúlt 2 hétben 60mm lejött,szerencsére előtte azt a keveset amit akartam elvetettem,gyönyörűen ki is kelt.
Volna még mit tenni a földeken,de szerintem lesz még rá lehetőség,szántani meg szántottunk már úgy is,hogy egyik traktor húzta a másikat.
Üdv.: Csuti
Válasz Gatti #58347. hozzászólásárarómaiak se mentek át a dunán.
Válasz mocsencsi1 #58355. hozzászólásáraOtt nem működtetik a jégereket!![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Hát nemm tomm, az azért minimum érdekes, hogy pár száz kilométer eltéréssel lehet 777 mm és 360 mm is, ekkora hatalmas különbség normális lenne az lehetetlen.
Válasz Gatti #58347. hozzászólásáraArról a dunántúliak tehetnek, hogy ott kevesebb az eső?
Válasz trikolor5 #58350. hozzászólásáraBúzát vethetsz decemberben is!Hó alatt is kikel!
Válasz szanberg #58349. hozzászólásáraNem fogod tudni meggyozni, hogy a Dunantulon sosincs gond.
Ott mindig rekord termes van rekord arral...
Válasz trikolor5 #58350. hozzászólásárati nem tudtok vetni, mi felénk meg nem egyenletes a kelés, a kevés csapadék miatt (bács-kiskun)
Válasz szanberg #58349. hozzászólásáraÉn nem is értem dunántúlon, hogy vetnek idén kalászost. Itt borsodban nagynehezen belegyűrtük most a talajba a maradékot. Ha a nagyját nem sikerült volna elvetni szárazba nem tudom mi lenne.. És holnapra megint esőt mond.
Válasz Gatti #58347. hozzászólásáraNe gondold, hogy a túl sok csapadék jó!!!!
Csak a baxakodás megy egész évben, kint maradt táblarészek de hektárok! Szét taposott kapartatott tarlók... Sorolhatnám
Sajnos idén mi már nem nagyon bírunk talajhoz nyúlni és itt a nagyrésze neki, munkára várva...
Idegőrlő
Válasz Gatti #58347. hozzászólásáraEz durva!
De Én csak 334 mm -nél tartok a Dél-Békés közepén!
Ezt csak úgy itt hagyom![smile unsure](/oldforum/images/smiles/unsure.gif)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20231102150832_fb_img_1698930052091.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20231102150841_fb_img_1698930056421.jpg)
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Megnéznék egy két Dunántúli gazdát hogy boldogulna a Tiszántúlon
Bízzunk a javulásban, mást nem tehetünk
Válasz .Richard. #58342. hozzászólásáraÍgy igaz, de volt már januári meg februári búza vetés is!![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Válasz hasutas1 #58344. hozzászólásáraNekünk a faluban semmi nem kell már 76 milinél tartunk két hét alatt!
Válasz envagyok2 #58341. hozzászólásáraHa nem is 30, de 15-20 mm eshet, aztán vasárnap még ugyanennyi vagy picivel több.
Válasz jetta #58333. hozzászólásáraOtt azért nem lepődnék meg rajta. De ez Hajdú, homok ( kovárványos barna erdőtalaj, Dél-Nyírség erd. táj).
Válasz envagyok2 #58341. hozzászólásáraNyugi. A tèl jön. Az eső majd megáll. Decemberben lehet,mèg vetni is lehet. De volt mikor már nem lehetett..![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
Válasz hasutas1 #58337. hozzászólásáraa pénteki eső megint délnyugatról fog jönni? megint tutti hogy lejön 30? nem tudom mi a rosszabb, ha nyakig érő sárba holnap elkezdünk dolgozni, nem megvárva az újabb áldást, vagy ha várunk, hátha nem lesz... azt látom a következő 2 hétre nem jeleznek előre, de fagyokat se, mondjuk mondják, hopgy a tél eleje enyhébb lesz, a vége hidegebb. látszik, hogy készül a tél, és ideér, vagy még messze van, és nem lehet mit mondani?
Válasz Praetor #58339. hozzászólásáraMármint idén.
Válasz hasutas1 #58335. hozzászólásáraAz a durva, hogy itt tényleg ennyi esett. Konkrétan itt a mai nap ~333mm-nél vagyunk.
Válasz hasutas1 #58337. hozzászólására“Túltoltuk !”![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
Válasz ..,-:) #58336. hozzászólására"Béláim toljuk el a kocsmát"![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz hasutas1 #58328. hozzászólásáraAlföldre kell csinálni “púpokat”…….![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Válasz hasutas1 #58334. hozzászólásáraDe a térképen Szolnok környékén 319mm vs 535mm és szerintem az sincs 50 km-nél távolabb egymástól.
Válasz Gandhy #58331. hozzászólásáraItt a környéken mi a nyári zivatarokat megúsztuk, de tőlem kb 5-10 km-rel keletre nem. Megnéztem, ott 75 mm-rel több az éves mennyiség mint nálam.
Válasz nemerdőmérnök #58329. hozzászólásáraEz az akácos közép békés?
Válasz Gandhy #58331. hozzászólásáraNemhogy országon belül, de pár kilométeren belül is óriási szórás van.
Pl. a Mecsek környéken akár 200 mm difi is van a nyugati/ északnyugati és a déli/délkeleti oldal között.
Válasz hasutas1 #58328. hozzászólásáraAzért az meglepő, hogy egy ilyen kis pichányi területen, mint az ország, ekkora szórás legyen. Egy jó motorral hosszban három, keresztben másfél óra alatt megjárnám légvonalban, sőt.![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
Válasz nemerdőmérnök #58329. hozzászólásáraSzerintem félreérted amit írtam. A jelen helyzetről írtam az eddig lehullott mennyiség ami természetesen az elmúlt 10 hónap, és nem az átlagos mennyiség következik ebből. Ennyi esett eddig.![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
Az hogy ki-mit bagatelizál el, ezt döntse el mindenki.
Ha úgy vesszük akkor ez pont beleillik abba a helyzetbe amit sulykolnak nap mint nap belénk. És a jövőbe is.
Persze akik most azt akarják velünk láttatni hogy mi lesz 50-100 év múlva azok valószínűleg azt sem tudják mi lesz 10-20 év múlva. De jól van ez így, mert 10-20 év múlva már azt sem tudjuk ezt ki mondta, nemhogy 100 év múlva
Válasz hasutas1 #58328. hozzászólásáraNekem azért az az átlagos 300 kissé gyanús, persze igazad is lehet. Nem igazán emlékszem az elmúlt 25-30 évből olyanra, hogy azért kellett letermelnünk erdőt, mert kezdett kiszáradni, ha megfelelő volt a termőhely. Most egy akácost kell pl. emiatt, jó termőhelyen. Az elkövetkező évtizedekben lehet, hogy egészséges erdőt nem is fogunk levágni, hiszen a kiszáradók is biztosítják bőven a fapiac igényeit (1-2 fajt kivéve, ahol a beteg fa nem piacképes). Én azért (szerencsére) azt látom, hogy az erdészek nem bagatellizálják el ezt a csapadék kérdést.
Válasz nemerdőmérnök #58327. hozzászólásáraAz Alföldön általában 300 és 500 mm között váltakozik az éves csapadékmennyiség. A Dunától nyugatra szinte mindenütt 500 mm felett alakul. Az Alpokalján, Zala, Somogy, és még Baranyában a Mecsek tágabb környezetében is inkább 700 mm körül.
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20231101062822_climate_maps.jpg)
Illetve a Dunántúli középhegység környezetében 7-800mm az éves mennyiség.
Éles kontraszt tapasztalható az északi középhegység és az Alföld között. A hegyvidéki részeken 600-800 mm között váltakozik a mennyiség. Abszolút kimagasló a Kékestető 1047 mm-vel.
Viszont kicsit árnyalja a képet a csapadék eloszlás. A hegyvidéki részeken is komoly aszály volt tapasztalható, mivel a nyári csapadék jobbára zivatarok, felhőszakadásokból alakultak ki, így a fentebbi részekről a víz gyorsan eltűnt. Illetve a magas hőmérséklet a szeptemberi aszályos időszak komoly károkat okozott ott is az erdőkben.
A folytatásban is marad a változékony csapadékos időjárás. Pénteken és vasárnap is újabb frontok érkeznek. Jelentős mennyiség ígérkezik, általában 15-30 mm, de erősebb záporok, vagy zivatarok mentén ez akár az 50 mm- t is elérheti.