Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR406.01 FtUSD392 FtCHF432.9 FtGBP485.2 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Hát érdekes európa radarképe, nézzétek meg pont Magyarországot keröli ki a felhö Szlovákia felett meg visszafordul és megy Ukrajna felé!!!! Cáfolja meg valaki, hogy nem működik a HAARP!!!! Büntetik a Magyar gazdákat, meg a kormányt!!!!
Igazad van én is tudok itt észak békésben szántatlan látszólag gazdátlan területekről, de ahogy te is mondtad ezek a földek erdőnek vagy még annak sem jók terméketlen szikes földek fű is alig nő rajtuk. Itt a művelhető területek az utolsó morzsáig szántva, vetve vannak.
Na jó de azok a földek 5-6 Ak-s területek amit annak idején feltörtek, művelésre nem igen alkalmas, erdőnek való. Én is tudok egyben 4-500 hektárt is 600ért/ha de csak erdőnek jó, mert ott a bogáncs és a vaddohány az úr.
Itt az avataromon valószínű ő az 1001-dik. Nagyapánék tanyája a környéken az utolsó megmaradt tanya ez ahely az igazi otthonom ott nőttem fel. Sajnos hat éve üresen áll és pusztul mert szétlopják a cék. El kellett jönnünk onnan a bocókkal mert nincs víz a kút kiszáradt, próbáltunk fúratni de nem találtak vizet. 17 hektár legelő van körülötte azt gondozzuk kaszáljuk és a tanyát is próbáljuk megmenteni, de akár hányszor megyönk ki mindig rombolnak rajta valamit.
Persze, ezt is a munkaügyi hivatal kapta fel. Az előző projektben gazdáknál voltak az emberek, de sajnos a magyar mentalitás megint győzött.
Az alapötletre gyorsan létrejött egy konzorcium, 100eFt-os óradíjjal tartottak előadást saját maguknak és nekünk, oktatóknak. Volt mentálhigiénés gondozás is, a vállalkozók 1 évig ingyen dolgoztathatták a beutaltakat, a második évben pedig félpénzért. Senki nem élt már a második évben a lehetőséggel, csak az ingyen munkás kellett a szőlészeknek, gyümölcstermesztőknek. Ahol nem volt vállalkozó, ott az önkormányzatnál indítottunk mezőgazdasági projektet.
Ebből az ötletből két irányba indult a dolog a kormányváltás után. Egyrészt lett Start program mezőgazdasági projekt, valamint én arra gondoltam, hogy minden sallangot, konzorciumot és egyéb pénznyelőt le kell faragni és a legértelmesebbeket ki kellene válogatni, azoknak tanfolyamot indítani. Belőlük lehetnek munkairányítók és őstermelők.
Az első programban 10 embert tanítottam, 10ből 4en önállóan képesek termelni, piacoznak is, megy a biznisz. Az a gond szegényeknél, hogy nincs tőkéjük eszközöket és földet venni. Ezért én adok nekik kertet, földmunkákat, permetezést, öntözést, vetőmagot megoldom nekik, ők meg segítenek nekem gondozni a növényeimet fóliában és szabadföldön. Most épp fűszerpaprikát szednek nagy erőkkel. Emellet mind a 10et felvették a program végeztével az önkormányzathoz, így a 70-80 közmunkás mellé voltak emberek, akik szakmailag fel voltak készülve. Fólia építéstől a növényvédelemig mindenre kiképeztem őket.
A második projektben 24 ember volt, az most zárult le. 24-ből 10-12 értelmes volt, őket beajánlottam a polgármestereknek, és lesz 2-3 aki hozzám csapódik majd, ha nem veszik fel sehova.
..a városra terelt nííípek kiszolgáltatottá, irányíthatóvá váltak.. ha visszatérnének a gyökerekhez, talán öntudatra is ébrednének.. szóval attól nem kell tartani, hogy valaki is támogatni akarja ezt a projektet...
Egyébként meg a lehetőséget mindig meg lehet találni.. városról költöztem egyedül 7 éve.. a szomszéd nénitől tanulom az okosságot..és a magam kárán..
.. ez a falu, éppúgy, mint a többi, lassan 'kiürül'.. rengetek eladó és elhagyott ház van.. akkora telkekkel, amekkorára városon két lakóparkot húznak fel..
A városban sincs sokkal hűvösebb, voltam a hétvégén panelban kényszerből 2 napot és azt hittem megveszek a melegtől, nem tudom a városi nép hogy bírja. Persze van akinek már megy a klíma aztán úgy tényleg könnyű. Én szívesebben maradnék vidéken és mellette hobbiként csinálnék valami gazdálkodást dehát itt felénk nagyon kevés a munka lehetőség, még így egyetem után is. Egy saját gazdaságot beindítani pedig nagyon nehéz, főleg ha ilyen szárazság lesz továbbra is. Ha pedig nagyon kicsiben kezdem akkor abból nehéz megélni még egy évben is. Pedig van egy kevés föld, kistraki hozzá néhány eszköz, de ez szerintem egy kicsit kevés
Ennek fog eljönni lassan az ideje újra, hogy nem a városba betelepíteni az embereket hanem vissza a vidékre, és a sok tudatlan városit újra kell oktatni, mert már nem tudják mi az a kertészkedés. De aki vállalja hogy tanuljon és így megtermelje magának annak minden elismerésem. Csak akkor lesz a baj ha ezt országossá teszik és tényleg sokan majd vidékre fognak vágyni, mert már vidéken földet csak nagyon ritkán lehet szerezni, vagy ha lehet akkor aranyáron...a sokszáz hektáros emberkék földjeit újra kellene vizsgálni.
Azt a 86 milliárdot nem így osztottam volna el.Mondjuk kertészeknek,gyümölcs,észőlészeknek,borászoknak,szántóföldi növénytermesztőknek adtam volna,akik bevállalnak x személyt,hogy felkészítik egy sikeres vizsgára a jelentkezőket.Egy egy gazdaságban végdolgozták volna azt az egy évet,és a végén vizsga.
Bár én fiatal vagyok, de nem ma kezdtem a szakmát, pici gyerek korom óta aktívan kertészkedem, és látom azt, hogy az a tudás, ami 50 éve még a falusi ember sajátja volt, elveszett. Baromi nehéz lesz az embereknek ezt megszerezni, ha eljön az idő annak szükségességére.
Válasz #17401. hozzászólásra
"Nincs kint ember és nincs kint tudás." A probléma gyökerét én is ebben látom. Sajnos "a fejlett nyugati világ" minket is rákényszerített az intenzív, modern, vagy mit tudom én milyen mezőgazdaságra, a profit miatt. Biztos, hogy nem ilyen terméseredményekkel, és persze nem ilyen agyon nemesített anyagokkal a magyar paraszt Európában a legjobb volt. Múlt időben, csak volt, ma már hiányzik az ilyen irányú tapasztalat. Legfeljebb a kis magángazdaságokban lehet, ilyen saját keservén kitanult ember. Pedig egy nagy gazdaságban sem hátrány az átöröklődött, tapasztalaton alapuló tudás.
Már rég azt mondom, hogy a sok munkanélkülinek 'tanfolyamokat' kéne szervezni.. a 'tanárok' idős, falun gazdálkodásból élő idősek lehetnének.. így aztán ők is fontosnak érezhetnék magukat, a tudásukból valamit át tudnának adni..
..utána ahogy városba terelték az embereket, támogatni kellene a falura költözést és gazdálkodást..
.. nem biztos, hogy mindig nagygazdaságokban kellene gondolkozni.. valaki kicsiben elkezdi és ha erőt érez magában, úgyis gyarapítja a tudását és a gazdaságát..
.. ez az én véleményem.. és az ugye mindenkinek lehet
Válasz #17400. hozzászólásra Nincs kint ember és nincs kint tudás.
Én azon dolgozom, hogy a kis gazdaságom minimális művelésre alakítsam ki, szórom a pénzt a zöldtrágyába, hogy önfenntartó legyen a föld és modern no-till kis gépekre, amiket szükség esetén lóval is el lehet vinni. 15 hektáron még elképzelhető ez, de mit csinálnak a sok száz hektárosok?
Eső meg továbbra sincs. Lehet, hogy hozzá kell nyúlnom a karsztkúthoz, mert a patakok is elapadtak a környéken.
"Van egy érzésem, hogy nincs sok időnk hátra a modern mezőgazdaságban."
Ezt, bizony én is így gondolom. S lehet tovább növelni a kérdés súlyát: mi lesz a modern, gépesített, kemikáliákkal megtámogatott mezőgazdaság összeomlása után, hiszen a földműveléshez alig valaki ért ma már. A tanyavilág elhagyott, néhány öreg ember lézeng még kint, meg azok a szeszkazánok, akik bent a városban a hajléktalanok számát gyarapítanák. Magyarán, nincs kint ember.
400 milliárdra taksálják az eddigi kárt. Egy szem eső nemvolt a Hajdúság környékén hetek óta (tudom máshol sem). Tegnap Debrecenben kemény 3mm, Kabán 1 mm eső volt. Borzasztó termény és ágazati drágulások várhatóak. Gyors és célzott segítségre van szükség.
Lassan ezt a kérdést újra fel lehet tenni...Mi lesz így az emberekkel??? Esőt jósoltak a hétvégére és jövőhét elejére, aztán most néztem az m1-en az időjárást ami azt közölte hogy pénteken a Dunántúlon lehet eső, szombaton az ország középső részén, aztán feloszlik, úgyhogy a keleti rész megint kimarad az esőből...nagy cumi lesz itt jövőre is
Válasz #17390. hozzászólásra
nekem nem a faültetéssel van a bajom, sőt azt támogatnám, viszont nem a parcellák sarkaiba határvonalként, mint ahogy az előbbiekben említették
Válasz #17388. hozzászólásra Ha viszont nem ültetnek eleget, akkor lassan nem lehet a nagy gép hitelét sem kitermelni az egyre szélsőségesebb időjárás eredményeként.
Egyre kevesebb föld művelhető meg gazdaságosan, olyan talajállapotoktól, mint most már a legtöbb helyen vannak, komplett civilizációk haltak ki. Minket még fenntart a műtrágya, de a folyamat ugyanaz, csak sokkal gyorsabb lefolyással és a kutyát nem érdekli.
Van egy érzésem, hogy nincs sok időnk hátra a modern mezőgazdaságban.
Válasz #17387. hozzászólásra
és ha mindenki kiülteti a fát a határszélre, akkor h férnek el a széles gépek?
és ha van egy keskeny de hosszú percella akkor a széles permetezőkkel, megint egy csomót kell játszadozni
Válasz #17369. hozzászólásra
Ültessetek fákat, ne egyet, de milliót, mindenhova, azok képesek csak elég vizet tárolni és módosítani a klímát. Egyébként a Kárpát medencéből hamar sivatag lesz, a folyamat már beindult a folyószabályzással és totális erdőirtással.
Nálam egy mm nem volt tegnap, pedig reménykedtem, a mag a földben.
61677 hozzászólás
Hát érdekes európa radarképe, nézzétek meg pont Magyarországot keröli ki a felhö Szlovákia felett meg visszafordul és megy Ukrajna felé!!!! Cáfolja meg valaki, hogy nem működik a HAARP!!!!![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
![smile aikido](/oldforum/images/smiles/aikido.gif)
![smile karateka](/oldforum/images/smiles/karateka.gif)
Büntetik a Magyar gazdákat, meg a kormányt!!!!![smile karateka](/oldforum/images/smiles/karateka.gif)
Nálunk komoly 1mm volt..
Nyugaton megjött az eső,8mm,és a hűvös idő,reggel 13C napközben 18C,előkerült a melegebb ruha.![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Válasz #17424. hozzászólásra
Itt is minden, van ahol csak tritikálé-napraforgó páros megy homokon, ami 10 körül AK-s, extenzíven.
Válasz #17423. hozzászólásra
Igazad van én is tudok itt észak békésben szántatlan látszólag gazdátlan területekről, de ahogy te is mondtad ezek a földek erdőnek vagy még annak sem jók terméketlen szikes földek fű is alig nő rajtuk. Itt a művelhető területek az utolsó morzsáig szántva, vetve vannak.
Válasz #17416. hozzászólásra
Na jó de azok a földek 5-6 Ak-s területek amit annak idején feltörtek, művelésre nem igen alkalmas, erdőnek való. Én is tudok egyben 4-500 hektárt is 600ért/ha de csak erdőnek jó, mert ott a bogáncs és a vaddohány az úr.
mifelénk azért van ilyen sok elhagyatott/gazos föld mert nem éri meg művelni meg sok az osztatlan is...
Válasz #17417. hozzászólásra
El kellett jönnünk onnan a bocókkal mert nincs víz a kút kiszáradt, próbáltunk fúratni de nem találtak vizet. 17 hektár legelő van körülötte azt gondozzuk kaszáljuk és a tanyát is próbáljuk megmenteni, de akár hányszor megyönk ki mindig rombolnak rajta valamit.![smile crying](/oldforum/images/smiles/crying.gif)
![smile offtopic](/oldforum/images/smiles/offtopic.gif)
Itt az avataromon valószínű ő az 1001-dik. Nagyapánék tanyája a környéken az utolsó megmaradt tanya ez ahely az igazi otthonom ott nőttem fel. Sajnos hat éve üresen áll és pusztul mert szétlopják a cék.
Sziasztok
Szeged környékén rengeteg tanya és szántó is van,és nem arany áron.
te itt egy hektárt nem találnál,amit nem művelnek
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
Arra én is kíváncsi lennék
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Hol?
Válasz #17407. hozzászólásra
Ezerszámra vannak a Dél Alföldön elhagyott tanyák, ezer hektár számra elgazosodott földek.
Válasz #17414. hozzászólásra
![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
ha már megtaláltál, be is jelölhetsz..
Válasz #17413. hozzászólásra
![smile blushing](/oldforum/images/smiles/blushing.gif)
![smile innocent](/oldforum/images/smiles/innocent.gif)
![smile flowers](/oldforum/images/smiles/flowers.gif)
Köszönöm, aranyos vagy.
Válasz #17412. hozzászólásra
igazán követendő példa..
gratulálok, ügyes és jó ember vagy ![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Zsolti, nagyon-nagyon tetszik nekem, amit csinálsz
Egyébként megnéztem a képeidet az 'arcos' oldalon
Válasz #17411. hozzászólásra
Persze, ezt is a munkaügyi hivatal kapta fel. Az előző projektben gazdáknál voltak az emberek, de sajnos a magyar mentalitás megint győzött.
Az alapötletre gyorsan létrejött egy konzorcium, 100eFt-os óradíjjal tartottak előadást saját maguknak és nekünk, oktatóknak. Volt mentálhigiénés gondozás is, a vállalkozók 1 évig ingyen dolgoztathatták a beutaltakat, a második évben pedig félpénzért. Senki nem élt már a második évben a lehetőséggel, csak az ingyen munkás kellett a szőlészeknek, gyümölcstermesztőknek. Ahol nem volt vállalkozó, ott az önkormányzatnál indítottunk mezőgazdasági projektet.
Ebből az ötletből két irányba indult a dolog a kormányváltás után. Egyrészt lett Start program mezőgazdasági projekt, valamint én arra gondoltam, hogy minden sallangot, konzorciumot és egyéb pénznyelőt le kell faragni és a legértelmesebbeket ki kellene válogatni, azoknak tanfolyamot indítani. Belőlük lehetnek munkairányítók és őstermelők.
Az első programban 10 embert tanítottam, 10ből 4en önállóan képesek termelni, piacoznak is, megy a biznisz. Az a gond szegényeknél, hogy nincs tőkéjük eszközöket és földet venni. Ezért én adok nekik kertet, földmunkákat, permetezést, öntözést, vetőmagot megoldom nekik, ők meg segítenek nekem gondozni a növényeimet fóliában és szabadföldön. Most épp fűszerpaprikát szednek nagy erőkkel. Emellet mind a 10et felvették a program végeztével az önkormányzathoz, így a 70-80 közmunkás mellé voltak emberek, akik szakmailag fel voltak készülve. Fólia építéstől a növényvédelemig mindenre kiképeztem őket.
A második projektben 24 ember volt, az most zárult le. 24-ből 10-12 értelmes volt, őket beajánlottam a polgármestereknek, és lesz 2-3 aki hozzám csapódik majd, ha nem veszik fel sehova.
Válasz #17404. hozzászólásra
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
Dicséretes, komolyan
.. és nyomon követed az 'embereidet' ? mire jutottak, mi a tapasztalat? .. van valami hivatal, ami esetleg vevő az ötletre?
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
..a városra terelt nííípek kiszolgáltatottá, irányíthatóvá váltak.. ha visszatérnének a gyökerekhez, talán öntudatra is ébrednének.. szóval attól nem kell tartani, hogy valaki is támogatni akarja ezt a projektet...
Egyébként meg a lehetőséget mindig meg lehet találni.. városról költöztem egyedül 7 éve.. a szomszéd nénitől tanulom az okosságot..és a magam kárán..
.. ez a falu, éppúgy, mint a többi, lassan 'kiürül'.. rengetek eladó és elhagyott ház van.. akkora telkekkel, amekkorára városon két lakóparkot húznak fel..
..szóval terület és lehetőség lenne..
..bocs, ha OFF voltam
Válasz #17408. hozzászólásra
![smile crying](/oldforum/images/smiles/crying.gif)
A városban sincs sokkal hűvösebb, voltam a hétvégén panelban kényszerből 2 napot és azt hittem megveszek a melegtől, nem tudom a városi nép hogy bírja. Persze van akinek már megy a klíma aztán úgy tényleg könnyű. Én szívesebben maradnék vidéken és mellette hobbiként csinálnék valami gazdálkodást dehát itt felénk nagyon kevés a munka lehetőség, még így egyetem után is. Egy saját gazdaságot beindítani pedig nagyon nehéz, főleg ha ilyen szárazság lesz továbbra is. Ha pedig nagyon kicsiben kezdem akkor abból nehéz megélni még egy évben is. Pedig van egy kevés föld, kistraki hozzá néhány eszköz, de ez szerintem egy kicsit kevés
![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
De nem jön el az ideje,mivel kint süt a nap,és jó esetbe csak 40 fok van.Kényelmesebb a hűvösön,az "egeret"tologatni.
Ennek fog eljönni lassan az ideje újra, hogy nem a városba betelepíteni az embereket hanem vissza a vidékre, és a sok tudatlan városit újra kell oktatni, mert már nem tudják mi az a kertészkedés. De aki vállalja hogy tanuljon és így megtermelje magának annak minden elismerésem. Csak akkor lesz a baj ha ezt országossá teszik és tényleg sokan majd vidékre fognak vágyni, mert már vidéken földet csak nagyon ritkán lehet szerezni, vagy ha lehet akkor aranyáron...a sokszáz hektáros emberkék földjeit újra kellene vizsgálni.
Azt a 86 milliárdot nem így osztottam volna el.Mondjuk kertészeknek,gyümölcs,észőlészeknek,borászoknak,szántóföldi növénytermesztőknek adtam volna,akik bevállalnak x személyt,hogy felkészítik egy sikeres vizsgára a jelentkezőket.Egy egy gazdaságban végdolgozták volna azt az egy évet,és a végén vizsga.
Bár én fiatal vagyok, de nem ma kezdtem a szakmát, pici gyerek korom óta aktívan kertészkedem, és látom azt, hogy az a tudás, ami 50 éve még a falusi ember sajátja volt, elveszett. Baromi nehéz lesz az embereknek ezt megszerezni, ha eljön az idő annak szükségességére.
Válasz #17402. hozzászólásra
Én már két ilyen tanfolyamot szerveztem és oktattam végig.. 3 éve találtuk ki először, még a Hírtv is kinn volt...
Eredmény: 5 családnak adtam földet, segítséget ahhoz, hogy kiegészítse a jövedelmét, megtermelje a minden napi betevő egy részét.
http://www.masiktv.hu/index.php?lap=xfilmekmut&xxazon=2629
Válasz #17401. hozzászólásra
"Nincs kint ember és nincs kint tudás." A probléma gyökerét én is ebben látom. Sajnos "a fejlett nyugati világ" minket is rákényszerített az intenzív, modern, vagy mit tudom én milyen mezőgazdaságra, a profit miatt. Biztos, hogy nem ilyen terméseredményekkel, és persze nem ilyen agyon nemesített anyagokkal a magyar paraszt Európában a legjobb volt. Múlt időben, csak volt, ma már hiányzik az ilyen irányú tapasztalat. Legfeljebb a kis magángazdaságokban lehet, ilyen saját keservén kitanult ember. Pedig egy nagy gazdaságban sem hátrány az átöröklődött, tapasztalaton alapuló tudás.
Már rég azt mondom, hogy a sok munkanélkülinek 'tanfolyamokat' kéne szervezni.. a 'tanárok' idős, falun gazdálkodásból élő idősek lehetnének.. így aztán ők is fontosnak érezhetnék magukat, a tudásukból valamit át tudnának adni..
..utána ahogy városba terelték az embereket, támogatni kellene a falura költözést és gazdálkodást..
.. nem biztos, hogy mindig nagygazdaságokban kellene gondolkozni.. valaki kicsiben elkezdi és ha erőt érez magában, úgyis gyarapítja a tudását és a gazdaságát..
.. ez az én véleményem.. és az ugye mindenkinek lehet
Válasz #17400. hozzászólásra Nincs kint ember és nincs kint tudás.
Én azon dolgozom, hogy a kis gazdaságom minimális művelésre alakítsam ki, szórom a pénzt a zöldtrágyába, hogy önfenntartó legyen a föld és modern no-till kis gépekre, amiket szükség esetén lóval is el lehet vinni. 15 hektáron még elképzelhető ez, de mit csinálnak a sok száz hektárosok?
Eső meg továbbra sincs. Lehet, hogy hozzá kell nyúlnom a karsztkúthoz, mert a patakok is elapadtak a környéken.
"Van egy érzésem, hogy nincs sok időnk hátra a modern mezőgazdaságban."
Ezt, bizony én is így gondolom. S lehet tovább növelni a kérdés súlyát: mi lesz a modern, gépesített, kemikáliákkal megtámogatott mezőgazdaság összeomlása után, hiszen a földműveléshez alig valaki ért ma már. A tanyavilág elhagyott, néhány öreg ember lézeng még kint, meg azok a szeszkazánok, akik bent a városban a hajléktalanok számát gyarapítanák. Magyarán, nincs kint ember.
http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/08/29/aszaly_megoldas/
400 milliárdra taksálják az eddigi kárt. Egy szem eső nemvolt a Hajdúság környékén hetek óta (tudom máshol sem). Tegnap Debrecenben kemény 3mm, Kabán 1 mm eső volt. Borzasztó termény és ágazati drágulások várhatóak. Gyors és célzott segítségre van szükség.
Lassan ezt a kérdést újra fel lehet tenni...Mi lesz így az emberekkel??? Esőt jósoltak a hétvégére és jövőhét elejére, aztán most néztem az m1-en az időjárást ami azt közölte hogy pénteken a Dunántúlon lehet eső, szombaton az ország középső részén, aztán feloszlik, úgyhogy a keleti rész megint kimarad az esőből...nagy cumi lesz itt jövőre is![smile crying](/oldforum/images/smiles/crying.gif)
Válasz #17396. hozzászólásra
+élmény![smile pimp](/oldforum/images/smiles/pimp.gif)
Saját.........
Válasz #17380. hozzászólásra
SPA?
Válasz #17394. hozzászólásra
![smile sneaky](/oldforum/images/smiles/sneaky.gif)
![smile sneaky](/oldforum/images/smiles/sneaky.gif)
Békéscsaba mellett.
Azóta még esett 3 mm, de úgy látom az időképről, hogy még lesz egy-két zuhé!!
Eshetett volna egy hónapja, semmi bajunk nem lenne!
Válasz #17393. hozzászólásra
Pontosan merre?Komoly felhő volt arra,de mi nem kaptunk.
A Viharsarokban most állt el,gyönyörű napsütés, leesett 22 mm.
![smile angry](/oldforum/images/smiles/angry.gif)
![smile angry](/oldforum/images/smiles/angry.gif)
![smile mad](/oldforum/images/smiles/mad.gif)
![smile mad](/oldforum/images/smiles/mad.gif)
Ennyi esett egész nyáron!!
Legalább könnyebb lesz a talajmunka.
Válasz #17391. hozzászólásra
Mondjuk a sarokpontoktól X km. is lehetne.Nem azon volna a hangsúly,hogy hova,hanem,hogy legyen valahova valamennyi.
nekem nem a faültetéssel van a bajom, sőt azt támogatnám, viszont nem a parcellák sarkaiba határvonalként, mint ahogy az előbbiekben említették
Válasz #17388. hozzászólásra Ha viszont nem ültetnek eleget, akkor lassan nem lehet a nagy gép hitelét sem kitermelni az egyre szélsőségesebb időjárás eredményeként.
Egyre kevesebb föld művelhető meg gazdaságosan, olyan talajállapotoktól, mint most már a legtöbb helyen vannak, komplett civilizációk haltak ki. Minket még fenntart a műtrágya, de a folyamat ugyanaz, csak sokkal gyorsabb lefolyással és a kutyát nem érdekli.
Van egy érzésem, hogy nincs sok időnk hátra a modern mezőgazdaságban.
Válasz #17387. hozzászólásra 2014-től lesz a 7% ökológiai célterület támogatás, az talán erről is szól majd.
Válasz #17387. hozzászólásra
és ha mindenki kiülteti a fát a határszélre, akkor h férnek el a széles gépek?
és ha van egy keskeny de hosszú percella akkor a széles permetezőkkel, megint egy csomót kell játszadozni
Válasz #17386. hozzászólásra
Kötelező az AKG-ba a pontos határ megjelölés.És mi volna,ha rendeletbe hoznák,mondjuk a sarokpontokra 2 fát ültetni,ezzel is a fásítást fejlesztenénk.
Válasz #17369. hozzászólásra
Ültessetek fákat, ne egyet, de milliót, mindenhova, azok képesek csak elég vizet tárolni és módosítani a klímát. Egyébként a Kárpát medencéből hamar sivatag lesz, a folyamat már beindult a folyószabályzással és totális erdőirtással.
Nálam egy mm nem volt tegnap, pedig reménykedtem, a mag a földben.
lakitelek, reggelre 3 mm azóta meg tombol a szél hátha ezt a keveset is kiszívja![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Dél-Tolna 4mm.
Válasz #17380. hozzászólásra
Ott ha egy kósza felhő szaladgál csak a Dunántúlon, akkor is esik!
Minket éjfélkor ért el az eső előtte csak jó nagy szél volt összesen 5mm lett belőle de legalább le hűlt az idő mert 17 fok van
0.0001 mm....szabolcs, de legalább hűvös van![smile glare](/oldforum/images/smiles/glare.gif)
Válasz #17370. hozzászólásra
![smile cool](/oldforum/images/smiles/cool.gif)
Karos
1.5mm volt nálunk tegnap
EZ LÓ.ASZRA SE ELÉG!!![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)