Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak648 FtBenzin árak634 FtEUR407 FtUSD390.32 FtCHF429.55 FtGBP486.38 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Senkinek nincs beállítási útmutatója a következő problémámra vagy ötlete, javaslata, tapasztalata?
"Látom, hogy most a lapátok beállítása a téma!
Segítségre lenne szükségem nekem is egy Bogballe L1 pluszhoz.
Sajnos nincs hozzá könyvem és a neten sem találtam leírást még a szórás szélesség beállításához.
Kipróbálva még nem volt, így nem tudom milyen szélesen szór a jelenlegi beállítással.
Jelenleg A2T lapátok vannak rajta és tányéronként az egyik lapát az 1-es, a másik lapát a 2-es lyukban van.
Milyen szélesen szór így?
Jó így egyáltalán? 12 méter széles vegyszerezőnk van.
Ahhoz kéne belőni!
Válasz Mtz 550E #1774. hozzászólásáraNekem is van hasonló szóróm, már csak a gyümölcsösben használom sorszóró adapterrel, arra megfelelő. Nem egyenletes a szórásképe, én ilyen szóróval meg sem próbálnék vetni.
Válasz csoppika #1767. hozzászólásáraHali!
Enyémen az állító karoknál számok vannak és azt lenne jó tudni hogy melyik számnál mennyit szór? Mtz-vel milyen sebességbe fordulaton szoktatok műtrágyát szórni illetve vetőmagot kiszórni?
Válasz kis Zombi #1772. hozzászólásáraEzért szórok kapásoknál csak sor mellé,és a gabonába folyékonyat.
Gyúrunk,valami több millás szóróra.De ez az év majdcsak túlélés lesz.
Látom, hogy most a lapátok beállítása a téma!
Sajnos nincs hozzá könyvem és a neten sem találtam leírást még a szórás szélesség beállításához.
Kipróbálva még nem volt, így nem tudom milyen szélesen szór a jelenlegi beállítással.
Jelenleg A2T lapátok vannak rajta és tányéronként az egy lapát az 1-es, a másik lapát a 2-es lyukban van.
Ahhoz kéne belőni!
Válasz Vadmalac #1760. hozzászólásáraNem.
A3TR-jobb lapaton,A3TL-bal lapaton.
Mar ezzel a lapatbeallitassal kiserleteztem tegnap ,ha ez az abrad egy jobbos lapat ,akkor attettem a 3-4 furatba,ugyebar ,gondolvan osszefele forgasnal ,tengelyre ,illetve a kifolyonyilasra hosszabb,nyujtottabb szogbe alljon...de nem valtozott a kiszort meter.
Mostmar kizarasos alapon en is a kardanfordulatra gyanakszom .
Válasz pamko #1732. hozzászólásáraSzia, én is ilyen szórót használok. A lapát amit írsz 18m-es. A kardán fordulat viszont 540 kell hogy legyen különben nem dobja el. Neken szinte eldob a következő művelőútig.
Válasz pamko #1758. hozzászólásáraBocsánat, nem hülyének nézlek, de véletlenül nem lehet, hogy a jobbos-balos lapát fel lett cserélve?
Ez az anyag amit szórnál mennyire apró szemű? Én pl. karbamiddal 24m-helyett 18-ra megyek, mert azt nem dobja el annyira, de a ~1/3 távolság már nagyon gyanús. A lapátokat alap esetben úgy kell felrakni a tányérra, hogy az egyik az 1-es lyukban van, a másik a 2-esben. A lyukak számozása úgy van, ahogy a kis képen látszik.
Válasz pamko #1758. hozzászólásáraBocsának, hülyeséget beszéltem, te írtad jól a forgásirányt! Mikor a keskeny szórásszélességet írtad, valahogy kapásból a táblaszél szórásra gyanakodtam.
Válasz Vadmalac #1757. hozzászólásáraIgen, en az osszefele forgast, ugy ertelmezem ahogy irtad az elso mondatodbam,de ez a normal teljes munkaszelessegu szoras szerintem...
Es amikor a jobbos tarcsa ora mutatoval ellentetes ,az a tablaszel.
Tehat osszefele forgatasnal ezt a fajta mutragyat jobbra is balra is 7-7meterre szorta.nagyon keves .E szerint ha 4szeres atfedest akarnam kovetni amit ugye irnak 7 meteres muvelouttal kene mennem.
A Hankiker honlapjan levo technikai ismerteto szerint van ez az
"Integralt fokmero"(igazabol a szoro doleset mutatja)amivel szelesseget lehet allitani ...de az enyemrol ez hianyzik csak a vizimertek van rajta viszont a szeganas prospektus meg azt irja hogy minden esetben viszintben legyen a szoro tehat ne dontsuk a 3. Ponttal.Mar az is megfordult a fejembe hogy nem a 18as lapatokat tettek fel,ahany videot nezek mindegyiken ilyen ablakolt lapat van ezen meg ilyen kisebb egyszerunek tuno.
Válasz pamko #1732. hozzászólásáraHa az összefelé forgást úgy kell értelmezni, hogy ha mögötte állsz, akkor a jobb oldali tányér az óramutató járásával megegyezően forog, a bal oldali ellentétesen, akkor most táblaszél szórásra van állítva, ezért szór keskenyebben. Ahogy már előttem írták, ha a hátulján befelé tolod a kampós végű rudat (Szigorúan csak kikapcsolt kardánnál!!!), akkor ellentétes lesz a forgásirány, ez a normál szórás, így már szélesebben fog szórni. Az elv az, amit EZEN a videón 1:53-tól láthatsz. Először a táblaszél szórásra állítva körbe kell menni a táblán úgy, hogy a széle menetirány szerint jobbra essen, aztán visszaállítva normál szórásra lehet szórni tovább a többi nyomon.
A leírásában benne van hogy melyik rovatkába legyen ha X mètert akarsz szórni. És igen 36ot kéne átszórnia mert dupla fedéssel dolgozik kivéve ha szélet szórsz mert akkor kihúzod hátul a kis esernyőnyelet és akkor csak 9-9et tud mert másik irányba forog a tányér. Ez a Tred szórás
Válasz pamko #1742. hozzászólásáraNa akkor az a gond, a szórónak kell az 540 fordulat, ami azt jelenti hogy 80-as mtz-nek min. 2100-at kell forogni, vagy tedd át 1000-re és kis gáz.
Válasz pamko #1742. hozzászólásáraPakold meg, menj ki másodmagaddal, teszteld... Ha könyved nincs...
Mennyi a normál fordulat?
(csak azt nem mond, hogy ford szám mérő nélkül melózol)
(itt van olyan manyus, aki 100 fordulat különbséget meghall...állítása szerint)
Válasz csferri #1741. hozzászólásáraNem .nem porgettem ,normal fordulat ,10kmh
Ilyen aprobb csavar rovatkak, vannak ugyan a tanyeron de nem tudom mennyit valtoztatna ha arrebb tennem.
Aki Bogballe -el dolgozik,segitsen mar nekem nehany kerdesre valaszt kapni.
Adott egy L1 szoro,hasznaltan lett veve a Szeganatol .,12m es lapatok voltak, de kertem ra ,uj 18 metereseket. A3TR-A3TL a cikkszamuk.
Na most ,az en ertelmezesem szerint ,18m-re van a muvelout, mint (permetezonel) es a leiras szerint ,el dob egyik muvelo uttol, a masikig mindket iranyba ,igy jon ki ,a szoraskep teljes atfedese...akkor ez a 18-as szoro 36m kene hogy teritsen?
Na most 20:20:0 mutragyat szortam,osszefele forogtak a lapatok ha moge allva neztem ugy ahogy a tanyeron is van a nyil es muvelonyomtol jobbra -balra 7-7 meternel mar igen igen keresni kellett a szemcseket.
Igy hiaba szamolgatom a Bogballe sajat tablazat kepletet...sehogy sem jovok ki.
Mi nem kerek itt?
Válasz .Szabi #1720. hozzászólására30mp-es kalibrációs értéket kértél. Ez nekem 3,177kg-ra jött ki. Mi az a: j-ly? Nálad nem számok, hanem betűk vannak a skálán? Akkor azon hogy állítod be a kalibrálásból az értéket?
Válasz Claastra. #1726. hozzászólásáravolt olyan hogy a 190le-el szártépőztem ,3m-es hát 1000-es kardánfordulattal hajtottam,de olyan motorfordulaton,hogy 540-et forogjon a csonk
3476 hozzászólás
Sziasztok!
Senkinek nincs beállítási útmutatója a következő problémámra vagy ötlete, javaslata, tapasztalata?
"Látom, hogy most a lapátok beállítása a téma!
Jelenleg A2T lapátok vannak rajta és tányéronként az egyik lapát az 1-es, a másik lapát a 2-es lyukban van.
Ahhoz kéne belőni!
Valaki tudna ebben segíteni?
Köszönöm a segítséget!"
Válasz Mtz 550E #1774. hozzászólásáraNekem is van hasonló szóróm, már csak a gyümölcsösben használom sorszóró adapterrel, arra megfelelő. Nem egyenletes a szórásképe, én ilyen szóróval meg sem próbálnék vetni.
Válasz csoppika #1767. hozzászólásáraHali!
Enyémen az állító karoknál számok vannak és azt lenne jó tudni hogy melyik számnál mennyit szór? Mtz-vel milyen sebességbe fordulaton szoktatok műtrágyát szórni illetve vetőmagot kiszórni?
Válasz kis Zombi #1772. hozzászólásáraEzért szórok kapásoknál csak sor mellé,és a gabonába folyékonyat.
Gyúrunk,valami több millás szóróra.De ez az év majdcsak túlélés lesz.
Válasz Mf-es? #1771. hozzászólására
Na ezzel megleptél.
Válasz kis Zombi #1770. hozzászólásáraMég nekem is csak ilyen van.Én 11 métert számolok.
Válasz Mf-es? #1769. hozzászólására
12m körül kb. "Fagyistölcsér"
Válasz Mtz 550E #1765. hozzászólásáraEzek,hány métert szórnak?
Válasz Mtz 550E #1765. hozzászólásáraVan ez a fapados angol/olasz használati útmutató. A néhány műtrágya, és pár vetőmag beállítási táblázata hangyapöcs méretben , de pl. foxit reader-ben látható. Viszont van robbantott ábra is a szóróról.
http://www.westwardparts.com/public/downloads/manuals/Faza%20Spreader%27s%20Operators%20Manual.pdf
http://www.hanki-ker.hu/kezelesi_utmutatok/faza/faza_f-spr_mszoro.pdfVálasz Mtz 550E #1765. hozzászólására
Válasz Mtz 550E #1765. hozzászólásáraHa van is valakinek, nem mész vele semmire, minden féle fajta műtrágya másképp folyik a nyíláson.
Hali!
A képen látható Faza műtrágyaszóró mennyiség beállítási prospektusról ami oda van ráragasztva valakinek van képe? Köszönöm!
Sziasztok!
Látom, hogy most a lapátok beállítása a téma!
Jelenleg A2T lapátok vannak rajta és tányéronként az egy lapát az 1-es, a másik lapát a 2-es lyukban van.
Ahhoz kéne belőni!
Valaki tudna ebben segíteni?
Köszönöm a segítséget!
Válasz Vadmalac #1760. hozzászólásáraNem.
A3TR-jobb lapaton,A3TL-bal lapaton.
Mar ezzel a lapatbeallitassal kiserleteztem tegnap ,ha ez az abrad egy jobbos lapat ,akkor attettem a 3-4 furatba,ugyebar ,gondolvan osszefele forgasnal ,tengelyre ,illetve a kifolyonyilasra hosszabb,nyujtottabb szogbe alljon...de nem valtozott a kiszort meter.
Mostmar kizarasos alapon en is a kardanfordulatra gyanakszom .
Válasz pamko #1732. hozzászólásáraSzia, én is ilyen szórót használok. A lapát amit írsz 18m-es. A kardán fordulat viszont 540 kell hogy legyen különben nem dobja el. Neken szinte eldob a következő művelőútig.
https://www.youtube.com/watch?v=-ef3nmm8-T0
Válasz Vadmalac #1760. hozzászólásáraHát ez a kép elég gatya, talán látszik, de a bal oldali az 1. lyuk.
Válasz pamko #1758. hozzászólásáraBocsánat, nem hülyének nézlek, de véletlenül nem lehet, hogy a jobbos-balos lapát fel lett cserélve?
Ez az anyag amit szórnál mennyire apró szemű? Én pl. karbamiddal 24m-helyett 18-ra megyek, mert azt nem dobja el annyira, de a ~1/3 távolság már nagyon gyanús. A lapátokat alap esetben úgy kell felrakni a tányérra, hogy az egyik az 1-es lyukban van, a másik a 2-esben. A lyukak számozása úgy van, ahogy a kis képen látszik.
Válasz pamko #1758. hozzászólásáraBocsának, hülyeséget beszéltem, te írtad jól a forgásirányt! Mikor a keskeny szórásszélességet írtad, valahogy kapásból a táblaszél szórásra gyanakodtam.
Válasz Vadmalac #1757. hozzászólásáraIgen, en az osszefele forgast, ugy ertelmezem ahogy irtad az elso mondatodbam,de ez a normal teljes munkaszelessegu szoras szerintem...
Es amikor a jobbos tarcsa ora mutatoval ellentetes ,az a tablaszel.
Tehat osszefele forgatasnal ezt a fajta mutragyat jobbra is balra is 7-7meterre szorta.nagyon keves .E szerint ha 4szeres atfedest akarnam kovetni amit ugye irnak 7 meteres muvelouttal kene mennem.
A Hankiker honlapjan levo technikai ismerteto szerint van ez az
"Integralt fokmero"(igazabol a szoro doleset mutatja)amivel szelesseget lehet allitani ...de az enyemrol ez hianyzik csak a vizimertek van rajta viszont a szeganas prospektus meg azt irja hogy minden esetben viszintben legyen a szoro tehat ne dontsuk a 3. Ponttal.Mar az is megfordult a fejembe hogy nem a 18as lapatokat tettek fel,ahany videot nezek mindegyiken ilyen ablakolt lapat van ezen meg ilyen kisebb egyszerunek tuno.
Válasz pamko #1732. hozzászólásáraHa az összefelé forgást úgy kell értelmezni, hogy ha mögötte állsz, akkor a jobb oldali tányér az óramutató járásával megegyezően forog, a bal oldali ellentétesen, akkor most táblaszél szórásra van állítva, ezért szór keskenyebben. Ahogy már előttem írták, ha a hátulján befelé tolod a kampós végű rudat (Szigorúan csak kikapcsolt kardánnál!!!), akkor ellentétes lesz a forgásirány, ez a normál szórás, így már szélesebben fog szórni. Az elv az, amit EZEN a videón 1:53-tól láthatsz. Először a táblaszél szórásra állítva körbe kell menni a táblán úgy, hogy a széle menetirány szerint jobbra essen, aztán visszaállítva normál szórásra lehet szórni tovább a többi nyomon.
Válasz csferri #1754. hozzászólásáraJól tippeltem
A leírásában benne van hogy melyik rovatkába legyen ha X mètert akarsz szórni. És igen 36ot kéne átszórnia mert dupla fedéssel dolgozik kivéve ha szélet szórsz mert akkor kihúzod hátul a kis esernyőnyelet és akkor csak 9-9et tud mert másik irányba forog a tányér. Ez a Tred szórás
Válasz csoppika #1752. hozzászólásáraJa bocs, ott 1700 körül .
Válasz csoppika #1752. hozzászólásáraÖszvér, 80-as motor, Tx-135 óra, ami kb 4-500-at csal lefele a fordulatszám felső negyedében...
Válasz csferri #1750. hozzászólásáraEz saját kérdés volt... Most a MT szórós trakin a permetezőt rohasztom... Marad az öszvér elvtárs... Szóval?
Válasz csoppika #1747. hozzászólásáraDe különben abba nem igen lenne 1000 tlt
Válasz csoppika #1747. hozzászólásáraEnnyire ne merüljünk egyenlőre bele, majd ha kiderül hogy nem az
Válasz fendt309 #1748. hozzászólásáraÉn mondjuk így szoktam...a lapát nálam fix...
Válasz pamko #1742. hozzászólásáraa harmadik pontot húzasd összébb, hogy a szóró
hátulja feljebb legyen - így is lehet szórás szélességet változtatni!
Válasz csferri #1746. hozzászólásáraÉs ami 80-as motor, 550-es deréktól hátra???
Válasz pamko #1742. hozzászólásáraNa akkor az a gond, a szórónak kell az 540 fordulat, ami azt jelenti hogy 80-as mtz-nek min. 2100-at kell forogni, vagy tedd át 1000-re és kis gáz.
Válasz Bárány #1744. hozzászólásáraÉs mikor egy évig permetezett apámnak, mindig pont elég volt a szer...
Válasz csoppika #1743. hozzászólásáraA nullát és a százat én is meg tudom különböztetni.
Válasz pamko #1742. hozzászólásáraPakold meg, menj ki másodmagaddal, teszteld... Ha könyved nincs...
Mennyi a normál fordulat?
(csak azt nem mond, hogy ford szám mérő nélkül melózol)
(itt van olyan manyus, aki 100 fordulat különbséget meghall...állítása szerint)
Válasz csferri #1741. hozzászólásáraNem .nem porgettem ,normal fordulat ,10kmh
Ilyen aprobb csavar rovatkak, vannak ugyan a tanyeron de nem tudom mennyit valtoztatna ha arrebb tennem.
Válasz pamko #1738. hozzászólására Akkor csőgázon mész? A lapátot is lehet állítani a tányéron.
Válasz pamko #1739. hozzászólásáraNem tanyert ,lapatot akartam kerdezni
Válasz jozef19 #1735. hozzászólásáraMelyik reszet?
Akinek esetleg L1 plusz van ,ugyanez a tanyer van rajta?
Válasz csferri #1734. hozzászólásáraHat ...mtz az erogep 540 vagy 1000 a valasztek.jelenleg az elobbire van allitva
QVálasz csoppika #1736. hozzászólásáraPersze 75 cm a tanyermagassag
Válasz pamko #1732. hozzászólásáraMT szóró magassága is megvolt?
Válasz pamko #1732. hozzászólásáraJó lesz az,csak kicsit gyakorolni kell...
Válasz pamko #1732. hozzászólásáraTLT ford. megvan 540?
Válasz pamko #1732. hozzászólásáraNem minden műtrágyát dob el 18-ra... szerintem...
Aki Bogballe -el dolgozik,segitsen mar nekem nehany kerdesre valaszt kapni.
Adott egy L1 szoro,hasznaltan lett veve a Szeganatol .,12m es lapatok voltak, de kertem ra ,uj 18 metereseket. A3TR-A3TL a cikkszamuk.
Na most ,az en ertelmezesem szerint ,18m-re van a muvelout, mint (permetezonel) es a leiras szerint ,el dob egyik muvelo uttol, a masikig mindket iranyba ,igy jon ki ,a szoraskep teljes atfedese...akkor ez a 18-as szoro 36m kene hogy teritsen?
Na most 20:20:0 mutragyat szortam,osszefele forogtak a lapatok ha moge allva neztem ugy ahogy a tanyeron is van a nyil es muvelonyomtol jobbra -balra 7-7 meternel mar igen igen keresni kellett a szemcseket.
Igy hiaba szamolgatom a Bogballe sajat tablazat kepletet...sehogy sem jovok ki.
Mi nem kerek itt?
Válasz Vadmalac #1730. hozzászólásáraAz Uniq is 30-ig számol,meg 4,5 re nyit,a fordulat 250 vagy fölötte,akkor 21-23kg körül van az anyag...
Válasz .Szabi #1720. hozzászólására30mp-es kalibrációs értéket kértél. Ez nekem 3,177kg-ra jött ki. Mi az a: j-ly? Nálad nem számok, hanem betűk vannak a skálán? Akkor azon hogy állítod be a kalibrálásból az értéket?
Válasz Gergő, #1725. hozzászólásáraA monitoron látni a fordulatot,ha jól tévedek 70 fordulat minusz,akkor szór egy méterrel visszább...
Nekem a Vision DPB monitorom van.
Válasz Claastra. #1726. hozzászólásáravolt olyan hogy a 190le-el szártépőztem ,3m-es hát 1000-es kardánfordulattal hajtottam,de olyan motorfordulaton,hogy 540-et forogjon a csonk