Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak651 FtBenzin árak635 FtEUR411.69 FtUSD399.52 FtCHF438.21 FtGBP488.76 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Bobo77 #7269. hozzászólásáraúgy tudom trágyát bárki szórhat a földjére, nincs engedélyhez kötve.
állatot kell tartani!!
nekem sem a hú de fene nagy profit miatt van, hanem a trágya végett.
Válasz GREVEN #7260. hozzászólásáratudom ti a góbi sivatagban gazdálkodtok, ezt már kb minden témánál megírtad, hogy a világon a legnagyobb aszály van nálatok idén, de arattál 8 tonnás kukoricát is...
mozigépésznek elmehetsz nyugodtan, ott lehet vetíteni...
Válasz Ares 826 #7249. hozzászólásáraAzért dolgozzanak a Sztahanovisták . Idén én is elmozdultam hogy többet adok hátha jobb lesz és több de az időjárás beleköpött inentől vissza a régi jól bevált minimum adagokhoz . Mondjuk mi könnyen vagyunk mert nem sok bérelt födünk van arra törekedem én is inkább hogy legyen saját még akkor is ha így kevesebb van .
Válasz Hús Futár #7246. hozzászólásáraPontosan az a lényeg mennyi pénz lesz a zsebedben ami a tiéd marad és nem az input beszállítóknak dolgozol, neked meg semmi nem marad! Azért látom te sem akarsz dolgozni hogy csak elfáradj.
Válasz Sk Laci #7241. hozzászólásáraEngem nem érdekel mennyi a termés átlagom csak a végén a matek ami zsebben marad az a lényeg . Ha ez műtrágya nélkül fél terméssel is meg van az sem érdekel .
Válasz Sk Laci #7241. hozzászólásáraNos itt idáig úgy volt a matek 350-400 kiló őszi...majd februártól a 700-800 kiló nitró. Szóval,még nem is vetettünk. De már a jelenlegi áron szépen van belefeccölve. És ennek ellenére,volt hol alig arattak 6 tonna felett.Üzemi átlagba valahol 7 tonna felett kicsivel.Ha minden bejött 9-es átlag megvolt. Szóval ha csak 8 ezerrel számolom a búzát. Eléggé sovány vigasz. Viszont az eltelt két évben jó ha 7 tonna az átlag. Az eső nagy úr. Kalászos pedig így nem matek.
Válasz endypapa_20120 #7204. hozzászólásáraÉn nem vettem vissza. 180-230 kg/ha adagban raktam ki az amofoszt hektáronként. MAS 27% és 30% nitroszolra le van adva az előzetes megrendelés. Jövőre is szeretnék szép termést, ha minden összejönne.
Válasz Diesel Tibor #7235. hozzászólásáraEz már euró 22-is megfelel, Merkel banya fűti a Rur vidéki szénmezőkről, lelépésének utolsó ajándéka ként! Nagyon törekedik a széndioxid semlegességre! a Balfaszok onnét bányásszák a barnaszenet és abból csinálnak "zőőőőőőőőőőődd" energiát a villanyos vasaló autókba!
Válasz Tomi81 #7238. hozzászólásáraNekem ugyan ez jutott az eszembe. Egész évben ijeszgetnek a 60 forintos Ukrán meg Orosz búzával.
De a keleti MAS is eszükbe jutthatna.
Ez a gázhiány meg műtrágyaárak az EU töketlenkedése miatt van.
Akkor lesz itt kopp nekünk, mikor kiderül, hogy a világon fele műtrágyaköltséggel termeltek, mint mi EU. EU-s műtrágyagyárak idén nem tudnák olcsón termelni.
Azt lesz egy 60 Ft kukorica, búza. :S
Az senkinek nem jut eszébe, hogy Vitya meg Vologya leül tárgyalni, és lesz némi orosz anyag?
Nekem Bige egyik nyilatkozatából ez jött le, hogy valami ilyesmitől fél.
Válasz Matyi50 #7156. hozzászólásáraNem fog ettől csődbe menni senki,kb minden évben van egy-egy fogás kihagyás,hol azért mert kifogyott a szóró,hol mert kíváncsi vagyok....akkora különbség nincs,hogy bárki is csődbe menjen.....a nitrosol hiánya ami szembetűnő egyedül... nem szórunk 2 mázsa komplexet+2 másza Linzit+300 liter nitrot.....elég lessz a 150+400 liter elosztva is....
Nekem szinte korlátlan mennyiségű marha trágya keletkezik évente ,tudom nem korlátlan de számomra kétszer annyi mint amit kiszórok évente,felét elbótolom szalma ,csutka hektárokért.Ha kétszer annyit szórok mint eddig ,vajon kiváltom a nitrogént?
Magyarországi vizsgálatok: Kazay
KazayEndre, 1902,
Endre, 1902, Ógyalla
Mennyi növényi tápanyag (nitrogén--vegyület) érkezik légkörből?
vegyület) érkezik légkörből?
„A légköri nedvességek lecsapódása alkalmával a fenti alkatrészek oldott
állapotban a földfelszínre kerülnek, s mivel nitrogént tartalmaznak,
nagymértékben hozzájárulnak a föld trágyázásához, az alábbi táblázatok
majd ki fogják mutatni, hogy egy-egy ún. „kövér eső” annyi termékenyítő
nitrát- és ammoniak-vegyületet hoz a földre, hogy érték tekintetében
hektáronként 30-30 kg műtrágyával felér.”
A talajban található mikroorganizmusok közvetlenül is felveszik
az ammóniát, mely a száraz ülepedéssel kerül a légkörből a
felszínre.
•
Az ammónia salétromsavval és kénsavval reagálva ammónium
-
nitrátot (NH
4
NO
3
), illetve ammónium
-
szulfátot ((NH
4
)
2
SO
4
) hoz
létre, melyek légkörből való kikerülése száraz és nedves
ülepedés során egyaránt megtörténhet
Válasz Matyi50 #7215. hozzászólásáraOlvass a sorok között!
"Hintsük el hogy nem mütrágyázunk,van aki be is veszi ezt ,annál több marad nekünk ha tavaszon készlethiány lesz,emiatt nekünk fog több teremni,a többi konkurens meg max tönkremegy,lesz föld ."!
De hogy ettöl a dumától Bige nem fogja olcsóbban adni majd a műkakít,az hótziher!
Válasz otis #7224. hozzászólásáraEgy túlpörgetett farokméregetés eredménye,a jelenlegi állapot. Egyszer ez is normalizálódik. Takaróval kiszárított talaj sem mindenható. Valamint egyszer a visszaszivattyúzott tápanyag is elfogy. Szóval pár évet nyert a technológia. És mint kiderült nem olcsó..már ha a keverékeket nézem. És a normális kelést,rizikóját. Nitrogén tározó előveteményeket vetek,így nem ver hátba a jelenlegi nitrogén ár. Csak simán vicc kategória.
Válasz endypapa_20120 #7219. hozzászólásáraA termelési költség 25%-a műtrágya, (volt eddig) a többi sem csökkent, az ha a kaját elveszed a dolgozótól, abból csak nagyobb baj szokott lenni
Nem volt túl népszerű Kökény, de már 7 évvel ezelőtt felhívta a figyelmet erre a lehetőségre is, azaz nem lesz mindig olcsón elérhető műtrágya a piacon. Aki akkor egy kicsit is komolyabban foglalkozott a témával, és nem szektásodott, kereste az új lehetőségeket, azt most talán kevésbé vágja mellbe ez a brutális áremelkedés műtrágya fronton. Akik most akarnak változtatni, azoknak valószínű fájdalmas lesz, hiszen nem fog egyik pillanatról a másikra átállni a talajuk a csökkentett dózisokra. Felénk még most is van aki 3 mázsa DAP-pal és 4 mázsa kálival indítja a búzáját, tavaszra pedig a megszokott 6-7 mázsa nitrogénnel tervez, amennyiben fog tudni vásárolni. Kíváncsi leszek, hogy hová fog ez a dolog fajulni tavaszra
13921 hozzászólás
Válasz Bobo77 #7269. hozzászólásáraúgy tudom trágyát bárki szórhat a földjére, nincs engedélyhez kötve.
állatot kell tartani!!
nekem sem a hú de fene nagy profit miatt van, hanem a trágya végett.
Válasz horvath.agro #7268. hozzászólásárakét éve kiszórt szerves trágya idén megmutatta magát. Ott egész nyáron a kukorica észre sem vette az időjárást.
Válasz horvath.agro #7268. hozzászólásáraNa itt a kutya elásva!
Válasz Bobo77 #7267. hozzászólására5-6 évente szórok 5-600 mázsát hektáranként.
Válasz horvath.agro #7258. hozzászólásáraJa csak azt felejted el itt mondani hogy hány 1000 tonna szerves trágyát szórsz ki a telepetekről!
Válasz Tom250 #7265. hozzászólásáraAz elég barátságtalan!
Válasz Blahoncio #7264. hozzászólásáraPétit nettó 212-ért hallottam.
Üdv Mindenkinek!
Szó szerint a fórumtémához kapcsolódóan érdeklődnék a műkaki árakról!
8-24-24
Valamint pétisó?
Ki mennyiért tud venni?
Válasz horvath.agro #7262. hozzászólására
Válasz GREVEN #7260. hozzászólásáratudom ti a góbi sivatagban gazdálkodtok, ezt már kb minden témánál megírtad, hogy a világon a legnagyobb aszály van nálatok idén, de arattál 8 tonnás kukoricát is...
mozigépésznek elmehetsz nyugodtan, ott lehet vetíteni...
Válasz Ares 826 #7247. hozzászólásáraMinden megoldható..a folyékonnyal ezek a számok lehozhatók majdhogy nem felére. Csak az is felfelé megy ilyenkor.
Válasz horvath.agro #7257. hozzászólásáraHamar napszámos lennél te a mi vidékünkön.
Erről ennyit.
340 mm után én hallgatnék de nagyon. Erre fele se volt koma eddig az évben.
Na hagyjuk is.
Válasz Ares 826 #7249. hozzászólásáraAzért dolgozzanak a Sztahanovisták . Idén én is elmozdultam hogy többet adok hátha jobb lesz és több de az időjárás beleköpött inentől vissza a régi jól bevált minimum adagokhoz . Mondjuk mi könnyen vagyunk mert nem sok bérelt födünk van arra törekedem én is inkább hogy legyen saját még akkor is ha így kevesebb van .
Válasz Ares 826 #7252. hozzászólásáraszerintem meg nincs okom valótlant állítani.
Válasz GREVEN #7254. hozzászólásáraelmúlt évben 450mm esett
idén eddig 340mm
attól hogy neked nem megy még másnak működhet!!
Válasz Ares 826 #7248. hozzászólásáraidén a fele a reális, 100mm esőt kapott a kukoricám összesen...
Válasz VMisi #7250. hozzászólásáraez a normál adag, ezt fogom csökkenteni.
Válasz horvath.agro #7243. hozzászólásárameg 700-800 mm eső egy évben hozzá. Ennek hiányában ez csak mese habbal.
Válasz VMisi #7250. hozzászólásáraNálunk ez a vegetáláshoz elég….
Válasz VMisi #7250. hozzászólásáraMesemondó az ember szerintem!
Válasz horvath.agro #7243. hozzászólásáraBiztos vagy benne? Amit leírtál alsó hangon 120-130 ezer forint hektáronként.
Válasz horvath.agro #7243. hozzászólásáraHa ez a csökkentett adag, akkor mennyi a normál?
Válasz Hús Futár #7246. hozzászólásáraPontosan az a lényeg mennyi pénz lesz a zsebedben ami a tiéd marad és nem az input beszállítóknak dolgozol, neked meg semmi nem marad! Azért látom te sem akarsz dolgozni hogy csak elfáradj.
Válasz horvath.agro #7243. hozzászólásáraMég az idén is van 100-140q átlagod.
Válasz Vinkó #7242. hozzászólásáraEzzel a dózissal igazából nem fért bele a nitrát dózisba, vagy csak papír kérdése nálad????????
Válasz Sk Laci #7241. hozzászólásáraEngem nem érdekel mennyi a termés átlagom csak a végén a matek ami zsebben marad az a lényeg . Ha ez műtrágya nélkül fél terméssel is meg van az sem érdekel .
Válasz dnsv #7244. hozzászólásárakarbamid februárban, ns március végén
Válasz horvath.agro #7243. hozzászólásáraBúzára az NS megy hamarabb és a karbamid később?
Engem speciel nem igazán érint annyira az áremelés
búzának:
ősszel 2q 3x16
tavasszal 2q karbamid és 1q ns 21-24
átlag 85q
kukorica:
ősszel semmi
tavasszal 2q 8x24x24 márciusban
majd 250 liter nitrosol injektálva
átlag 100-140q
idén kipróbálom a szerves startert és több lombtrágyát adok.
eddig is a csökkentett műtrágyára törekedtem, ezután meg méginkább...
Válasz Sk Laci #7241. hozzászólásáraNos itt idáig úgy volt a matek 350-400 kiló őszi...majd februártól a 700-800 kiló nitró. Szóval,még nem is vetettünk. De már a jelenlegi áron szépen van belefeccölve. És ennek ellenére,volt hol alig arattak 6 tonna felett.Üzemi átlagba valahol 7 tonna felett kicsivel.Ha minden bejött 9-es átlag megvolt. Szóval ha csak 8 ezerrel számolom a búzát. Eléggé sovány vigasz. Viszont az eltelt két évben jó ha 7 tonna az átlag. Az eső nagy úr. Kalászos pedig így nem matek.
Válasz endypapa_20120 #7204. hozzászólásáraÉn nem vettem vissza. 180-230 kg/ha adagban raktam ki az amofoszt hektáronként. MAS 27% és 30% nitroszolra le van adva az előzetes megrendelés. Jövőre is szeretnék szép termést, ha minden összejönne.
Válasz Diesel Tibor #7235. hozzászólásáraEz már euró 22-is megfelel, Merkel banya fűti a Rur vidéki szénmezőkről, lelépésének utolsó ajándéka ként! Nagyon törekedik a széndioxid semlegességre! a Balfaszok onnét bányásszák a barnaszenet és abból csinálnak "zőőőőőőőőőőődd" energiát a villanyos vasaló autókba!
Válasz Tomi81 #7238. hozzászólásáraNekem ugyan ez jutott az eszembe. Egész évben ijeszgetnek a 60 forintos Ukrán meg Orosz búzával.
De a keleti MAS is eszükbe jutthatna.
Ez a gázhiány meg műtrágyaárak az EU töketlenkedése miatt van.
Akkor lesz itt kopp nekünk, mikor kiderül, hogy a világon fele műtrágyaköltséggel termeltek, mint mi EU. EU-s műtrágyagyárak idén nem tudnák olcsón termelni.
Azt lesz egy 60 Ft kukorica, búza. :S
Az senkinek nem jut eszébe, hogy Vitya meg Vologya leül tárgyalni, és lesz némi orosz anyag?
Nekem Bige egyik nyilatkozatából ez jött le, hogy valami ilyesmitől fél.
Válasz Diesel Tibor #7233. hozzászólásáraKi, de 2023ra.
Válasz Matyi50 #7156. hozzászólásáraNem fog ettől csődbe menni senki,kb minden évben van egy-egy fogás kihagyás,hol azért mert kifogyott a szóró,hol mert kíváncsi vagyok....akkora különbség nincs,hogy bárki is csődbe menjen.....a nitrosol hiánya ami szembetűnő egyedül... nem szórunk 2 mázsa komplexet+2 másza Linzit+300 liter nitrot.....elég lessz a 150+400 liter elosztva is....
Válasz endypapa_20120 #7223. hozzászólásáraEuró 6-os motor.
Válasz endypapa_20120 #7223. hozzászólásáraHallod ezek is már ott tartanak mint a friccek nem hogy gázuk sincs hanem már szenük sem lassan!
Nekem szinte korlátlan mennyiségű marha trágya keletkezik évente ,tudom nem korlátlan de számomra kétszer annyi mint amit kiszórok évente,felét elbótolom szalma ,csutka hektárokért.Ha kétszer annyit szórok mint eddig ,vajon kiváltom a nitrogént?
Válasz ..,-:) #7231. hozzászólásáramásik fele nem tőle való
az környezetkazdálokás
Válasz krokodil007 #7230. hozzászólásáraTöbb, mint 100 éves okoskodás…..
akkor esőben is van kis kaja ezek szerint?
Magyarországi vizsgálatok: Kazay
KazayEndre, 1902,
Endre, 1902, Ógyalla
Mennyi növényi tápanyag (nitrogén--vegyület) érkezik légkörből?
vegyület) érkezik légkörből?
„A légköri nedvességek lecsapódása alkalmával a fenti alkatrészek oldott
állapotban a földfelszínre kerülnek, s mivel nitrogént tartalmaznak,
nagymértékben hozzájárulnak a föld trágyázásához, az alábbi táblázatok
majd ki fogják mutatni, hogy egy-egy ún. „kövér eső” annyi termékenyítő
nitrát- és ammoniak-vegyületet hoz a földre, hogy érték tekintetében
hektáronként 30-30 kg műtrágyával felér.”
A talajban található mikroorganizmusok közvetlenül is felveszik
az ammóniát, mely a száraz ülepedéssel kerül a légkörből a
felszínre.
•
Az ammónia salétromsavval és kénsavval reagálva ammónium
-
nitrátot (NH
4
NO
3
), illetve ammónium
-
szulfátot ((NH
4
)
2
SO
4
) hoz
létre, melyek légkörből való kikerülése száraz és nedves
ülepedés során egyaránt megtörténhet
Válasz Matyi50 #7215. hozzászólásáraOlvass a sorok között!
"Hintsük el hogy nem mütrágyázunk,van aki be is veszi ezt ,annál több marad nekünk ha tavaszon készlethiány lesz,emiatt nekünk fog több teremni,a többi konkurens meg max tönkremegy,lesz föld ."!
De hogy ettöl a dumától Bige nem fogja olcsóbban adni majd a műkakít,az hótziher!
Válasz otis #7224. hozzászólásáraEgy túlpörgetett farokméregetés eredménye,a jelenlegi állapot. Egyszer ez is normalizálódik. Takaróval kiszárított talaj sem mindenható. Valamint egyszer a visszaszivattyúzott tápanyag is elfogy. Szóval pár évet nyert a technológia. És mint kiderült nem olcsó..már ha a keverékeket nézem. És a normális kelést,rizikóját. Nitrogén tározó előveteményeket vetek,így nem ver hátba a jelenlegi nitrogén ár. Csak simán vicc kategória.
Válasz otis #7224. hozzászólásáranem a levegőbe beszélt!
Válasz Mwatyi50 #7216. hozzászólásáraNitrogén nem kell a látáshoz.
Válasz endypapa_20120 #7219. hozzászólásáraA termelési költség 25%-a műtrágya, (volt eddig) a többi sem csökkent, az ha a kaját elveszed a dolgozótól, abból csak nagyobb baj szokott lenni
Nem volt túl népszerű Kökény, de már 7 évvel ezelőtt felhívta a figyelmet erre a lehetőségre is, azaz nem lesz mindig olcsón elérhető műtrágya a piacon. Aki akkor egy kicsit is komolyabban foglalkozott a témával, és nem szektásodott, kereste az új lehetőségeket, azt most talán kevésbé vágja mellbe ez a brutális áremelkedés műtrágya fronton. Akik most akarnak változtatni, azoknak valószínű fájdalmas lesz, hiszen nem fog egyik pillanatról a másikra átállni a talajuk a csökkentett dózisokra. Felénk még most is van aki 3 mázsa DAP-pal és 4 mázsa kálival indítja a búzáját, tavaszra pedig a megszokott 6-7 mázsa nitrogénnel tervez, amennyiben fog tudni vásárolni. Kíváncsi leszek, hogy hová fog ez a dolog fajulni tavaszra
Arra gondoltam előveszem a pjtából. A mezsgyén szedett cuccal elfűtögetem, oszt kapja be az opec!
https://www.facebook.com/supercarblondie/videos/291540545854477
Válasz Tom250 #7221. hozzászólásáraNa ugye!
Nem hülye a paraszt!
(azért akad ki "furán gondolkodik)