Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR414.08 FtUSD396.98 FtCHF444.25 FtGBP499 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Kérdését a Kölcsönös Megfeleltetés ügyfélszolgálata értelmezte és az alábbi tájékoztatást nyújtja
Az 50/2008. (IV.24.) FVM rendelet jelenleg hatályos rendelkezése értelmében:
Vetésváltásra vonatkozó előírások:
a) Önmaguk után ugyanazon a területen nem termeszthető növények: burgonya, napraforgó, káposztarepce, szójabab, cukorrépa, olajtök, dinnye;
b) Egymás után két évig termeszthető: rozs, búza, tritikálé, árpa, zab, cirokfélék; tökre oltott dinnye;
c) Egymás után legfeljebb három évig termeszthető: dohány és a kukorica;
d) Egymás után legfeljebb négy évig termeszthető: vetőmag termesztés céljából hibridkukorica;
e) Minden egyéb növény több évig termeszthető önmaga után.
A vetésváltási szabályok teljesítése során a másodvetést is figyelembe kell venni, ha az a főnövénnyel megegyező területen valósult meg, és a földhasználó a másodvetést az egységes kérelemről szóló rendeletben foglaltak szerint bejelentette;
Az előírás a felsorolt kultúrák önmaguk után történő termesztésére értendő;
Esetleg linkeld már be,hogy hol van ez a brutális ökörség leírva? Mert sehol...Vannak növények, amelyek kétszer kerülhetnek önmaguk után (árpa,búza,rozs,zab,triti, tökre oltott dinnye), háromszor kukorica és dohány, az összes többi között elég egy évnek kimaradni...
Na itt a kutya elásva! A kiskapu tárva nyitva....majd akitől megvonnák,szétírja a gazdaságot és ugyanúgy kapja a támogatást,a kisebbek meg semmivel sem lesznek előbbre...
Válasz #3209. hozzászólásra
Decsi én már 8 éve váltom búza napraforgó vetésforgót, ez nehéz kötött ártéri talaj kavics alsó réteggel 40 cm-től lefelé. Ugyan úgy van búza repce vetésforgós táblám erdőmelletti terület, a vadkár miatt nem tudok bele mást tenni. Ezen a parcellán már lassan 10 éve ez a vetésforgó. Betegséggel meg abszolútt nincsen gondom, oda van figyelve a gombaölőzésre.
Válasz #3212. hozzászólásra
És amikor a támogatást adod be akkor se?
Mert akkor nagyon könnyen bukta van !
Egyébként egy ismerősömnek tizen évvel ez előtt napra után volt repce és nagy baja nem volt belőle
Persze tudom hogy a vetésforgó a jobb.De jövőre kevés területem lenne napraforgóra.Nem tudom melyiket válasszam napraforgó-búza-napraforgó vagy napraforgó-búza-repce-napraforgó?
Sajnos a szártövi fertőzés ellen csekély a hatékonyság. Ha betegségekre hajlamosító az időjárás akkor katasztrófális fertőzés is lehet.
Biztos lesz itt is olyan hozzászóló aki el fogja mondani, hogy ő naprát is vetett más önmaga után és semmi gond nem volt. Na az messze áll a felelős gazdálkodástól. Persze lehet hazárdírozni. Mindenk a saját pénzét kockáztatja.
ha száraz év lesz, nem lesz (jelentős) gond, de az ideihez hasonló csapadék tuti kihozza a szkelró fertőzést a szotyiban. Szártő és szárközép szkleró.
A gombaölő nem annyira, talán inkább a gombaevő anyagok - Trifender, Koni WG ami jobb ilyesmire
legjobb a vetésforgó => árpa, kukorica, búza
2008-ban szerződtem 117-re, szezon közepette még épphogy eltudtam adni 75-ért tonnáját, később 45-55ezer vagy még azalatt is volt. Úgyhogy itt bármi megtőrténhet
Válasz #3183. hozzászólásra
egy dolog hogy nem tudok írni, de te viszont olvasni nem tudsz, senki nem irt oylat hogy pont 95, ráadásul a mondat igy szól hogy "akár 95 ig is felmehet" ami lehet 96 és 200 is:D a másik fonntos az hogy nem kijelentés votl hanem kérdés ha figyelmesebben elolvasod!!
puszi:D
és te miből gondolod amit gondolsz?:D 2009 ben üzemannyag nem 420FT volt! egyébként 2012 ben 140 Ft is volt a napraforgó! :D
Amit irtam azt egy válaszra irtam hogy nem kötném 80Ft re ebből kiindulva a 95 gondolom egy példa nem? az meg biztos hogy nem megy 75 alá! Fűggetlenűl attol hogy te mit gondolsz!!!:DDD
1., Miért gondolod, hogy nem mehet lejjebb 75-tol? 2009-ben 50 alatt is járt!
2., Miért gondolod hogy mehet feljebb 95-ig? Látsz rá okot?
3., miért gondolod hogy ha feljebb megy, akkor 95-ig megy? 2010-ben 12-ig ment fel.
Ez mind spekuláció, amihez szerintem egyikünk sem ért. (Aki megis, az mélyen hallgat, es keresi a nagy pénzt!) Ilyenben elvből nem szabad tanácsot adni, mert ha nem jon be nagyok komoly károkat szenved az, aki jóhiszeműen megfogadja!
Azt el is felejtettem, hogy az olajnövények ára mesterséges kényszerből vannak relative magasan tartva, hogy ne surolja a a diesel üzemanyag árhatárát, gyakolratban nem igen mehet 70ft alá szinte kizárt!
Szerintem ennyi lesz, nem látok komly nagyságrendű kereskedést, sem bét-en sem margon, ami azt jellemzi hogy nem igan van napraforgó...
Szerintem ha kötsz is jelentőset nem nyerhetsz rajta, u ez fordítva is igaz..
Nyilván mennyiségfűggő, ha lenne 40-50ha napraforgóm lehet gondolkédnék a 80 on:D Szerintem max 75 re megy le, fel meg mehet akár 95 ig is...Nem?
9523 hozzászólás
Válasz #3223. hozzászólásra
Szerintem te azt nem vagy félre érted, hogy ÖNMAGA után.
Válasz #3223. hozzászólásra
Tehát??? Ebben nincs olyan, amit te írtál...
Válasz #3224. hozzászólásra
Nem jól! Ahogy alább is olvashatod.
Napraforgó 5 évente egyszer kerülhet a területre....ezt én így tudom
Válasz #3221. hozzászólásra
Kérdését a Kölcsönös Megfeleltetés ügyfélszolgálata értelmezte és az alábbi tájékoztatást nyújtja
Az 50/2008. (IV.24.) FVM rendelet jelenleg hatályos rendelkezése értelmében:
Vetésváltásra vonatkozó előírások:
a) Önmaguk után ugyanazon a területen nem termeszthető növények: burgonya, napraforgó, káposztarepce, szójabab, cukorrépa, olajtök, dinnye;
b) Egymás után két évig termeszthető: rozs, búza, tritikálé, árpa, zab, cirokfélék; tökre oltott dinnye;
c) Egymás után legfeljebb három évig termeszthető: dohány és a kukorica;
d) Egymás után legfeljebb négy évig termeszthető: vetőmag termesztés céljából hibridkukorica;
e) Minden egyéb növény több évig termeszthető önmaga után.
A vetésváltási szabályok teljesítése során a másodvetést is figyelembe kell venni, ha az a főnövénnyel megegyező területen valósult meg, és a földhasználó a másodvetést az egységes kérelemről szóló rendeletben foglaltak szerint bejelentette;
Az előírás a felsorolt kultúrák önmaguk után történő termesztésére értendő;
Kukoricázol is nem?
Válasz #3214. hozzászólásra
Esetleg linkeld már be,hogy hol van ez a brutális ökörség leírva? Mert sehol...Vannak növények, amelyek kétszer kerülhetnek önmaguk után (árpa,búza,rozs,zab,triti, tökre oltott dinnye), háromszor kukorica és dohány, az összes többi között elég egy évnek kimaradni...
Válasz #3217. hozzászólásra
Na itt a kutya elásva! A kiskapu tárva nyitva....majd akitől megvonnák,szétírja a gazdaságot és ugyanúgy kapja a támogatást,a kisebbek meg semmivel sem lesznek előbbre...
Csak viccnek szántam!370 ha gazdálkodunk.
Csak viccnek szántam!370 ha gazdálkodunk.
Válasz #3215. hozzászólásra
Osszátok szét a családtagokra a céget kissebbekre és igényelhetitek.
Decsi én már 8 éve váltom búza napraforgó vetésforgót, ez nehéz kötött ártéri talaj kavics alsó réteggel 40 cm-től lefelé. Ugyan úgy van búza repce vetésforgós táblám erdőmelletti terület, a vadkár miatt nem tudok bele mást tenni. Ezen a parcellán már lassan 10 éve ez a vetésforgó. Betegséggel meg abszolútt nincsen gondom, oda van figyelve a gombaölőzésre.
Válasz #3214. hozzászólásra
1200 ha felett úgysem jár.
És amikor a támogatást adod be akkor se?
Mert akkor nagyon könnyen bukta van !
Egyébként egy ismerősömnek tizen évvel ez előtt napra után volt repce és nagy baja nem volt belőle
Csak nyereségesen.
Válasz #3211. hozzászólásra
Én nem akarok helyesen gazdálkodni.
Válasz #3203. hozzászólásra
Elméletileg nem vethetsz olajos után olajost a helyes gazdálkodás szerint
inkább az elsőt
Válasz #3207. hozzászólásra
Persze tudom hogy a vetésforgó a jobb.De jövőre kevés területem lenne napraforgóra.Nem tudom melyiket válasszam napraforgó-búza-napraforgó vagy napraforgó-búza-repce-napraforgó?
Válasz #3206. hozzászólásra
Sajnos a szártövi fertőzés ellen csekély a hatékonyság. Ha betegségekre hajlamosító az időjárás akkor katasztrófális fertőzés is lehet.
Biztos lesz itt is olyan hozzászóló aki el fogja mondani, hogy ő naprát is vetett más önmaga után és semmi gond nem volt. Na az messze áll a felelős gazdálkodástól. Persze lehet hazárdírozni. Mindenk a saját pénzét kockáztatja.
Válasz #3206. hozzászólásra
ha száraz év lesz, nem lesz (jelentős) gond, de az ideihez hasonló csapadék tuti kihozza a szkelró fertőzést a szotyiban. Szártő és szárközép szkleró.
A gombaölő nem annyira, talán inkább a gombaevő anyagok - Trifender, Koni WG ami jobb ilyesmire
legjobb a vetésforgó => árpa, kukorica, búza
Gomba ölővel orvosolható?
Sclerotinia veszély!!!!
Az olyan lenne mint ha egymás után vetettél volna naprŕt felszaporodnak a kórokozók nagyon!
Mi van ha repce után napraforgót vetek?
Pontosan!!!!+ mégha bérelt területen vagy!!!
Pontosan!!!!+ mégha bérelt területen vagy!!!
Válasz #3199. hozzászólásra
Mert hol járunk most árban? Mit kínálnak? Nem rég ahogy olvastam még sokan 90 felett kötöttek le 1 tonnákat!
Szevasztok igen szépen megy le napra ára jővőre nem is lesz!!!!! Nem éri +termelni!!!!! Ti hogy vagyok ezzel ??? Ki hogy számol matekózik......!!!!???
Válasz #3192. hozzászólásra
NK Alego
Válasz #3196. hozzászólásra
2008-ban szerződtem 117-re, szezon közepette még épphogy eltudtam adni 75-ért tonnáját, később 45-55ezer vagy még azalatt is volt. Úgyhogy itt bármi megtőrténhet
Válasz #3195. hozzászólásra
Ma néztem az enyémet nagyon sűrű és folyamatosan vizes a talaj már nem jó neki ez a sok eső az ár meg 7600 tart .
Válasz #3194. hozzászólásra
Az hogy szerintem már sok neki az esőbőlNem lesz abból jobb termés mint tavaly vagy előtte azt szinte biztosra veszem, sőt még lehet annyi sem.
Szia VTR-ES mi a meglátásod napraforgóknál?
Szevasztok! Gombaölőzte valaki a napráját ? Emiatt a sok csapadék miatt szárbetegség,tányérbetegség eléggé necces lesz :/
Válasz #3191. hozzászólásra
le25?
Válasz #3187. hozzászólásra
Ez milyen fajta ? Félelmetesen nagy.
Jó képek!De a nagy tányérok általában nem szoktak jók lenni.
.
Válasz #3185. hozzászólásra
"puszi" ha ha ha
egy dolog hogy nem tudok írni, de te viszont olvasni nem tudsz, senki nem irt oylat hogy pont 95, ráadásul a mondat igy szól hogy "akár 95 ig is felmehet" ami lehet 96 és 200 is:D a másik fonntos az hogy nem kijelentés votl hanem kérdés ha figyelmesebben elolvasod!!
puszi:D
és te miből gondolod amit gondolsz?:D 2009 ben üzemannyag nem 420FT volt! egyébként 2012 ben 140 Ft is volt a napraforgó! :D
Amit irtam azt egy válaszra irtam hogy nem kötném 80Ft re ebből kiindulva a 95 gondolom egy példa nem? az meg biztos hogy nem megy 75 alá! Fűggetlenűl attol hogy te mit gondolsz!!!:DDD
Válasz #3178. hozzászólásra
1., Miért gondolod, hogy nem mehet lejjebb 75-tol? 2009-ben 50 alatt is járt!
2., Miért gondolod hogy mehet feljebb 95-ig? Látsz rá okot?
3., miért gondolod hogy ha feljebb megy, akkor 95-ig megy? 2010-ben 12-ig ment fel.
Ez mind spekuláció, amihez szerintem egyikünk sem ért. (Aki megis, az mélyen hallgat, es keresi a nagy pénzt!) Ilyenben elvből nem szabad tanácsot adni, mert ha nem jon be nagyok komoly károkat szenved az, aki jóhiszeműen megfogadja!
Maradt ki egy kis vetőmagom, bevetettem ház mögötti kertet május 10 körnéykén, kiváncsiságból, egész jó lett:DDD parlagfű is szépen megindult::)
Válasz #3180. hozzászólásra
82500ft/t volt az ár a napokban
Bungéról tud valaki valami hírt kötnek, még-már ha igen mennyiért??
Érdemes-e ??
Azt el is felejtettem, hogy az olajnövények ára mesterséges kényszerből vannak relative magasan tartva, hogy ne surolja a a diesel üzemanyag árhatárát, gyakolratban nem igen mehet 70ft alá szinte kizárt!
Válasz #3177. hozzászólásra
Szerintem ennyi lesz, nem látok komly nagyságrendű kereskedést, sem bét-en sem margon, ami azt jellemzi hogy nem igan van napraforgó...
Szerintem ha kötsz is jelentőset nem nyerhetsz rajta, u ez fordítva is igaz..
Nyilván mennyiségfűggő, ha lenne 40-50ha napraforgóm lehet gondolkédnék a 80 on:D Szerintem max 75 re megy le, fel meg mehet akár 95 ig is...Nem?