Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR410.68 FtUSD394.79 FtCHF438.21 FtGBP494.32 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Azon gondolkodtam, hogy ha nitrosolból kb 250 l-t juttatok ki ha-onként, az 100 ha-nál 25000 l. Namost 25000 liter az nem kicsit sok. Ezt a mennyiséget hova a túróba teszem, és mibe? Ehhez kell pl. 25 db 1000 literes műanyag tartály. Apropó, ezt az anyagot "ömlesztve" hozzák, vagy tartályokban? Meg ezt a mennyiséget mire kiviszem a "fődre", meg hozzá a vizet... Erre egy átlagos, kissebb gazdaság nemigen van felkészülve. Nem férnének az udvaron a traktrorok a tartályoktól Vagy ez hogy működik nálatok (használóknak) a gyakorlatban? Érdekelne
Másik: Ezzel teljes egészében kiváltható a szilárd N műtrágya használata? Kukoricában, napraforgóban van valakinek tapasztalata?
mi magunknak még nem vettünk sosem, egyszer szórattunk egy céggel, akkor nem volt rossz, de drágának találtuk. Most az új permetezőt már biztosan nem fogjuk ilyesmivel szétcseszni, a régivel meg sosem locsoltunk ilyet.
A nitrosolt viszont elég jól beépítettük a rendszerbe, mert első nekifutásra 200 tonnát kötöttünk le. Ez megy a kalászosokra, repcére, kukoricának vetéskor és húzatáskor is, valamint naprának és szójának húzatáskor! nem aprózzuk el...
Adják hozzá a tartályt is?
Nekem is jobb ötletnek tűnik a második fejtrágyázásra mint a szilárd, 3300 literes permetezővel leszaladnám aztán kész. Nem kellene a bemosócsapadékhoz alkalmazkodni.
Milyen tartályokban tároljátok a nitrosolt?
Repcére is érdemes tenni?
Ezt levélen keresztül veszi fel a növény vagy gyökéren keresztül?
Permetezéskor 200 250 liter folyadék csak benedvesíti a növényt,abból a földre nem jut ha nagy a levélzet.
Ebből kiindulva akkor nagyobb állomány esetén érdemesebb használni.
Ne tedd! Duplaréses apró cseppeket képez,nem szerencsés. Tavaly első szórásra 250kg nitrosolt szórtam légbeszivásos 110-05 barna fúvókával 28%-s anyagot töményen,semmi gond nem volt!30%+ aprócseppek perzselni fog!
Valaki eltudná nekem mondani, hogy légbeszívásos dupla réses fúvókával kijuttathatom-e a péti 30-as nitrosolt és mekkora a hektáronkénti dózis még nem tesz kárt a buzában
1 mázsa péti(ami 27%-os)majdnem egyenlő 76,92liter 28-as nitrosollal a difi az az 1% a nitrosol javára. Az ár attól függ mennyiért tudod megvenni.Én nem vettem soha speciális fúvókát sima légbeszívásossal nyomom.
Ha én 1 ha/1 mázsa pétisót szórok,akkor mennyi liter/ha nitrosolt kell szórnom ugyanehhez a hatóanyaghoz? És forintban hogy van a kettő?Ikr-est szórnék.
Két gyártó van.AZ ikr 28% nitrogén tartalmút gyárt. Pét 30%-ost. Ezt úgy értsd,hogy te tonnára veszed, akkor ha 1000 literre van szűkséged venned kell 1,28 vagy 1,30 tonnát(töménység szerint).Ez azért van mert 100 liter vízben oldanak fel 28-30kiló nitrogént és a fajsúlya a víznek megnő a nitrogén súlyával a térfogat változatlan marad. Én 250 litert nyomok ki. E szerint ha pétit veszek 250liter szorozva az 1,3-as fajsúllyal=325kg 30-as szilárdnak megfelelőt juttattam ki hektáronként a gyomirtóval egy menetben a táblát egyszer végigjárva. Időt gázolajat spórolva.A literszámot a permeteződ állításával változtathatod.
Én 3 éve használom.Légbeszívásos 4-es fúvókákkal nyomom 250liter/ha megy a gabonákra +gyomirtó egy menetben.Egyenletesen tudom kinyomatni az anyagot a széleknél is nem úgy mint a szilárdot szóróval. Egy hátránya van folyik mint a víz vigyázni kell rá.A gépet le kell öblíteni bő vízzel kívül belül. De gabonára nem vennék semmi mást.
itt máshogy számítódik... az árak tonnában vannak megadva, idei árak még nincsenek (lévén itt közvetlen felhasználás előtt gyártódik le az áru, így az akkori alapanyagokhoz árazódik), de jellemzően 70-90e között mozog tonnája.
ma beszéltem kereskedőjükkel. Azt mondta, hogy az ülepedés akkor jelentős, ha több napig tárolják. De akkor is, ha naponta egyszer megkeverik (mondjuk átszívatyúzzák egyik tartályból a másikba), akkor ez sem gond.
És ez a szuszpenzió esetén gond csak, Nitrosolnál nincs ilyen gond sem.
Távolság nem gond, jobbra 20, balra 40 km-re van gyár.
(ha nagyon megtetszik, akár én is alakíthatok ki sajátot, mert amúgy nem bonyolult technológia, csak tartályok, keverők, meg hozzáadott hőenergia kell.)
Válasz #25. hozzászólásra
Azt hallottam , hogy a folyékony komplexet csak a gyártási hely közelében tudják szállítani , mert nagyon hamar leülepszenek az összetevők , különösen a Kálium...
Szlovákiában esküdnek rá hogy akkor jó a nitrosol ha megperzseli a levelek hegyét. Elég furcsán hangzik de az érett gabonatábláikat látva azt mondtam lehet igazuk van.
2422 hozzászólás
Válasz #71. hozzászólásra
100 kg,az hány liter?
Válasz #70. hozzászólásra
kilóban,ugy tudom
Válasz #69. hozzászólásra
Akkor 100 literbe van 28 kg.nitrogén?
Válasz #68. hozzászólásra
A hagyományos nitrosol az 28%-os, de elég sokféle összetétel van már folyékony nitrogénben is.
Hány %-os a nitrosol? 1 mázsa műkakit,mennyi liter nitrosol helyettesít??
Sziasztok!
Azon gondolkodtam, hogy ha nitrosolból kb 250 l-t juttatok ki ha-onként, az 100 ha-nál 25000 l. Namost 25000 liter az nem kicsit sok. Ezt a mennyiséget hova a túróba teszem, és mibe? Ehhez kell pl. 25 db 1000 literes műanyag tartály. Apropó, ezt az anyagot "ömlesztve" hozzák, vagy tartályokban? Meg ezt a mennyiséget mire kiviszem a "fődre", meg hozzá a vizet... Erre egy átlagos, kissebb gazdaság nemigen van felkészülve. Nem férnének az udvaron a traktrorok a tartályoktól Vagy ez hogy működik nálatok (használóknak) a gyakorlatban? Érdekelne
Másik: Ezzel teljes egészében kiváltható a szilárd N műtrágya használata? Kukoricában, napraforgóban van valakinek tapasztalata?
4 es pH az már elég savanyú, de felénk Zalában is vannak olyanok, de szerencsére többsége 5,5-6,5 ös pH
Válasz #64. hozzászólásra
Feco!
A White munkájával hogy elégedtél meg?
pontosan jól vetett? jó volt kelés utána?
a nitrosol adagolója jól üzemelt???
Akkor azért túl savanyú fődetek nincsen, itt 4esek játszanak
Válasz #63. hozzászólásra
van itt minden 5.5-től 8.9-ig....
Fecó, ti merre gazdálkodtok ? savanyú vagy inkább gyengén lúgos felétek a talaj ? :)
Naés hogy voltál megelégedve a White munkájával???
megfelelt az igényeidnek?
Válasz #60. hozzászólásra
és egy Big Mac a hűtőtáskában...
Válasz #59. hozzászólásra
12 soros white, folyékony műtrágya, GPS, direktvetők... Tiszta Amerika!
Válasz #57. hozzászólásra
Itt szalad:
Válasz #56. hozzászólásra
de nem szuszpenziót, hanem Nitrosol-t... idén is ez lesz... meg a sorköz kultin is...
a búzára meg a repcére meg megy majd permetezővel a második kezeléstől! (Az első sor 250-300 kg DASA lesz, holnap után, vagy a jövő hét elején...)
Válasz #56. hozzászólásra
Akkor az már tényleg egyeredeti USA technológia..
Válasz #51. hozzászólásra
ésakkor kalászosra repcére mivel juttatod ki???
Az komolyság...
De tavaly úgy láttam vidin hogy a White-al nyomtad a szuszpenziót Napra alá nem ?
Mintha mondtad is volna , hogy jól indult vele a növekedés...
Válasz #52. hozzászólásra
Na ezaz Nikrol!!!
IKR-nél így hívják én ebből rendeltem tavaly.
máshol nitrosolnak hívják
Fecó!! Ti a kalászosra menyit tesztek belőle??
http://www.ikr.hu/ker_mutragyak_termekek_nikrol_zn_plus.php
Válasz #50. hozzászólásra
mi magunknak még nem vettünk sosem, egyszer szórattunk egy céggel, akkor nem volt rossz, de drágának találtuk. Most az új permetezőt már biztosan nem fogjuk ilyesmivel szétcseszni, a régivel meg sosem locsoltunk ilyet.
A nitrosolt viszont elég jól beépítettük a rendszerbe, mert első nekifutásra 200 tonnát kötöttünk le. Ez megy a kalászosokra, repcére, kukoricának vetéskor és húzatáskor is, valamint naprának és szójának húzatáskor! nem aprózzuk el...
Feco !
folyékony NPK hogy vált be ?
Idén is lesz ?
Mivel oldottad meg a kihordást-átrakodást, telephelyi kevergetést ?
Válasz #29. hozzászólásra
N hogy vált be ?
Abba teszed amibe tudod(a fémet megmarja),szivattyúval nyomják ki a kamion tartályából.
Válasz #46. hozzászólásra
A tartályt úgy vettem,kb 1 millába van felállitva,de ahhoz képest,hogy mennyi müganét szórtam el eső ,és hatás nélkül,.....megtérülő beruházás!
Válasz #45. hozzászólásra
Adják hozzá a tartályt is?
Nekem is jobb ötletnek tűnik a második fejtrágyázásra mint a szilárd, 3300 literes permetezővel leszaladnám aztán kész. Nem kellene a bemosócsapadékhoz alkalmazkodni.
Válasz #44. hozzászólásra
50m3-s tartályban ami műanyag,repcére és búzára találták ki! Jobb a hatásfoka mint a szilárd müganéknak!
Milyen tartályokban tároljátok a nitrosolt?
Repcére is érdemes tenni?
Ezt levélen keresztül veszi fel a növény vagy gyökéren keresztül?
Permetezéskor 200 250 liter folyadék csak benedvesíti a növényt,abból a földre nem jut ha nagy a levélzet.
Ebből kiindulva akkor nagyobb állomány esetén érdemesebb használni.
Válasz #42. hozzászólásra
Ne tedd! Duplaréses apró cseppeket képez,nem szerencsés. Tavaly első szórásra 250kg nitrosolt szórtam légbeszivásos 110-05 barna fúvókával 28%-s anyagot töményen,semmi gond nem volt!30%+ aprócseppek perzselni fog!
Valaki eltudná nekem mondani, hogy légbeszívásos dupla réses fúvókával kijuttathatom-e a péti 30-as nitrosolt és mekkora a hektáronkénti dózis még nem tesz kárt a buzában
1 mázsa péti(ami 27%-os)majdnem egyenlő 76,92liter 28-as nitrosollal a difi az az 1% a nitrosol javára. Az ár attól függ mennyiért tudod megvenni.Én nem vettem soha speciális fúvókát sima légbeszívásossal nyomom.
Válasz #35. hozzászólásra
réselttel szórod vagy a 3 lyukúval búzára?
Válasz #37. hozzászólásra
nem egészen úgy készül a nitrosol.
Válasz #37. hozzászólásra
Ha én 1 ha/1 mázsa pétisót szórok,akkor mennyi liter/ha nitrosolt kell szórnom ugyanehhez a hatóanyaghoz? És forintban hogy van a kettő?Ikr-est szórnék.
Moderálta: Mf-es (3146) 2011-02-25 19:57:56
Két gyártó van.AZ ikr 28% nitrogén tartalmút gyárt. Pét 30%-ost. Ezt úgy értsd,hogy te tonnára veszed, akkor ha 1000 literre van szűkséged venned kell 1,28 vagy 1,30 tonnát(töménység szerint).Ez azért van mert 100 liter vízben oldanak fel 28-30kiló nitrogént és a fajsúlya a víznek megnő a nitrogén súlyával a térfogat változatlan marad. Én 250 litert nyomok ki. E szerint ha pétit veszek 250liter szorozva az 1,3-as fajsúllyal=325kg 30-as szilárdnak megfelelőt juttattam ki hektáronként a gyomirtóval egy menetben a táblát egyszer végigjárva. Időt gázolajat spórolva.A literszámot a permeteződ állításával változtathatod.
Válasz #35. hozzászólásra
Hatóanyagra átszámolva hogyan néz ki?
Én 3 éve használom.Légbeszívásos 4-es fúvókákkal nyomom 250liter/ha megy a gabonákra +gyomirtó egy menetben.Egyenletesen tudom kinyomatni az anyagot a széleknél is nem úgy mint a szilárdot szóróval. Egy hátránya van folyik mint a víz vigyázni kell rá.A gépet le kell öblíteni bő vízzel kívül belül. De gabonára nem vennék semmi mást.
Válasz #33. hozzászólásra
Miben különbözik a műtrágyaszórástól?
Nitrosolról véleményt,alkalmazhatóság,dózis,ár,stb.
nitrosolos haverok:)
üdv
ti menyit dobtok hektáronként és milyen fuvókát használtok???? nem eszi meg a gépet????
hogymozog a nitrosol ára????
Válasz #28. hozzászólásra
itt máshogy számítódik... az árak tonnában vannak megadva, idei árak még nincsenek (lévén itt közvetlen felhasználás előtt gyártódik le az áru, így az akkori alapanyagokhoz árazódik), de jellemzően 70-90e között mozog tonnája.
itt látható, hogy ebben mi lehet tipikusan:
http://www.fertilia.hu/termekek.cgi?sub=30
Válasz #27. hozzászólásra
Látod , már megint jó helyen laksz...
Árak ?
NPK (pl.:8-21-21) ?
NITRO ?
Válasz #26. hozzászólásra
ma beszéltem kereskedőjükkel. Azt mondta, hogy az ülepedés akkor jelentős, ha több napig tárolják. De akkor is, ha naponta egyszer megkeverik (mondjuk átszívatyúzzák egyik tartályból a másikba), akkor ez sem gond.
És ez a szuszpenzió esetén gond csak, Nitrosolnál nincs ilyen gond sem.
Távolság nem gond, jobbra 20, balra 40 km-re van gyár.
(ha nagyon megtetszik, akár én is alakíthatok ki sajátot, mert amúgy nem bonyolult technológia, csak tartályok, keverők, meg hozzáadott hőenergia kell.)
Válasz #25. hozzászólásra
Azt hallottam , hogy a folyékony komplexet csak a gyártási hely közelében tudják szállítani , mert nagyon hamar leülepszenek az összetevők , különösen a Kálium...
Had hozzam előre a témát megint
Van olyan, aki használ Nitrossol-t, vagy Szuszpenziós műtrágyákat vetéssel, vagy sorközműveléssel egy menetben?
Pariban lehet a hatásuk a csili-vili vízoldékony NPK műtrágyákkal? (őpl. Timac, Yara)
Válasz #23. hozzászólásra
Én is hallotam mát hogy aki nitroszolozik az utánna két három hétig ne nézze meg a táblát de utánna lehet gyönyörködni.
Válasz #16. hozzászólásra
Szlovákiában esküdnek rá hogy akkor jó a nitrosol ha megperzseli a levelek hegyét. Elég furcsán hangzik de az érett gabonatábláikat látva azt mondtam lehet igazuk van.