Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR403.39 FtUSD390.78 FtCHF427.9 FtGBP484.5 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Soros #2120. hozzászólásáraFúvókát cseréljen a tököm.....
Van piros, esetleg barna lapos sugarú légbeszívásos és az esetek 95%-ban mindet megoldok vele.
Ettől függetlenül legalább van 15 féle fúvókám de csak, hogy legyen.....
Válasz Nyomasek Bobo #2105. hozzászólásáraTehát ha jól értem, ha ki akarok rakni 67,5 kg N hatóanyagot, 30% os nitrosolbol kell 173 liter/ha.
230 liter vizet szoktam nyomni hektáronként.
900 literes a permetező. 3,9 ha-t nyomok le egy tartállyal.
Akkor 3,9x173=675 liter nitrosolt rakok egy tárlytályba, meg 225 liter vizet? Lehet hülyeség nem tudom.
Akkor te mindig cseréled a fuvókát, mielőtt nitrosolt nyomsz?
Köszi
Válasz Szabi. #2118. hozzászólásáraEz.
Bár én se hasznaltam idáig, mert 2 bar alá víznel se tudtam vinni a nyomást.
Most fel van generálouva a permetező. Most lehetne játszani.
Van sárga piros kék geoline kr5 fuvókám, majd abból választok...
Válasz Soros #2112. hozzászólásáraTalán 19-től felfelé egyesével.
21,24 ezek asszem mikroelemesek de én pl inkább veszek 30-ast(tisztább is), és majd hozzá teszem a Yara-t vagy a wuxal-t.
Válasz Sz_Pisti #2106. hozzászólásáraÉs ezt hogyan adják töményen és higítani kell?
Vagy csak tankolni és fújni?
Nincsenek szemcsék bent? Nem ülepszik le az aljára?
Akkor a permetezőnek nem tesz jót gondolom...
Te ugyan azzal a permeteződdel használod, vagy van egy másik direkt erre a célra?
Itt a közelben van tsz aki használ, de ők mindig egy régebbi permetezővel nyomják, nem azzal amit növényvédelemre használnak.
Köszönöm
Válasz Sz_Pisti #2106. hozzászólásáraAzt csak halkan megjegyzem, hogy nem csak 30%-os van belőle, mint ahogy a példádban számolod, ezért mindig fontos, mikor mondják az árát, hogy milyenről beszélünk !?
Válasz Soros #2104. hozzászólásáraVásárolni mindig súlyra tudod, nekünk nem kell kamionszám, ezért:
Egyik helyen mérlegelés után szivattyúval felnyomatják a vitt tartály(ok)ba, és kifelé újra mérlegelnek.
A másik helyen nincs mérleg, 1000 literes IBC-kben van, targonca felteszi, vagy ki is hozzák házhoz, és vissza kell vinni az IBC-t.
Hatóanyaga (is) olcsóbb szokott lenni a MAS-nál, és egyenletesebben megy ki bármilyen szilárd műtrágyánál
Válasz Soros #2104. hozzászólására- 173 liter X 1.3 X 0.3 = 67.5 kg hatóanyag
- nagyon jók a folyékony műtrágyás fúvókák, alapvetően 2 féle van, az ütköző lapos és a pisilős 3-5-7 lyukas változatok
- hiába folyékony, ennek is kell eső, valamennyi
- a nitrosol erősen korrodál mindent, amivel találkozik
Válasz Soros #2104. hozzászólásáraVan hozzá viszonyszám, hogy vízzel be tudd lőni az adagot. Ami kb csak akkor érvenyes, ha a nyomást a vízzel mutatottra visszacsévéled nitrónál. Mivel az sűrűbb, fel fog menni a vízhez képest. Nekem geoline 5 lukas hugyozós fuvóka van.
Ugye a péti 27% 100kg pétiben 27kg a nitrogén.
A nitró 30% általában. 1 liter 30as nitró 1.3kg.(van más is, annak amúgy más a viszonyszáma is).
27kg az 27/30=0.9, tehát 90kg nitróvan van annyi. Ami 90/1.3=69.2 liter nitró.
69.2 liter 30 százalékos nitróban van 27 százalék hatóanyag.
Sziasztok!
Ha valakinek van pár perce sonkafőzés közben, annak megköszönném, ha a nitrosolrol pár gondolatot írna nekem. Még nem használtam soha.
Ilyenekre lennék kíváncsi, hogy milyen dózisban kell fújni, ami kb megfelel 2,5 q 27%-os repce búza második fejtrágyának. Milyen kiszerelésekben adják? Mire kell figyelni a használata közben? Permetezőn kell állítani valamit, vagy kell másik fúvóka? (Kertitox 800 literes permetező)
Árban jobban megéri a szilárdnál?
Köszi szépen ha valaki szán rá pár percet
Válasz ZZ #2102. hozzászólásáraAddig míg nincs meleg, meg nagy UV én szórnám.
Nitrosolos fúvókával nem lesz nagy baj. (egyáltalán észre se lehet venni azt a minimális perzselést) 5 lyukú fúvókára gondolok.
Ilyen pár csepp, esetleg pár mm eső között lehet nitrosol szórni nitrosolos fúvókával???
Napokig ilyen szitálos, záporos időt mutat csapadék szempontjából
Válasz opticum. #2097. hozzászólásáraLehet nekem valami szennyeződés kavart be. Mert most idén a nyomás is jó volt, úgy számoltam ki, hogy pont jó lett volna, ha a viszkót nem állítgatom össze vissza
Van mikor olyan homokos a nitrosol, hogy csak na...
Te fúvókával nyomtad vagy dozírozó lapkával? Nekem utóbbi jobban tetszik, bár sokan dícsérik a fúvókákat is.
Válasz opticum. #2094. hozzászólásáraAkkor te a nyomást nézted?
Nekem az tök baromságot mutatott. Most megint más volt, tavaly 5 - 1 között ugrált úgy hogy állandó volt a fordulat... Na mondom a távadónak hatóra, de hála Istennek permetezéskor megint jó volt.
Válasz opticum. #2091. hozzászólásáraKöszönöm!
Papíron ki tudom számolni. Androidos telóm sincs már.
Az alap kérdés az lett volna, hogy a permetező vezérlőbe mit kell beírni, hogy annyit szórjon amennyit akarok és automatán menjen.
De utólag az lett volna a megoldás, hogy a viszkozitást békén hagyom -mert pont úgy mért volna jól- és a felhasználó által definiált fúvókának pedig a nitrosolra átszámolt literteljesítményt kell írni (ezt úgy írtam be). Akkor halál pontos lett volna, így most 15%-al több ment ki a viszkozitás miatt, ami jelen esetben szerencsés volt. Szóval baj nincs
Mennyiség mérős permetező gépnél mennyivel változik az átfolyás mérő által mért mennyiség tömény nitrosol fújása esetén?
Tavaly elfejejtettem felírni. A nyomástávadó totál hülyeségeket írt. Így az alapján nem tudom beállítani.
Válasz B.J. #2082. hozzászólásáraLégbeszívásos, töményen, évek óta, piros, barna, szürke, fehér fúvókák. Dózis és sebesség függvénye, hogy éppen melyik.
Válasz B.J. #2082. hozzászólásáraÉn 5 lukú hugyozóssal fújom. Délelőtt 11kor volt hogy csikozott.
Aztán volt 1x hogy 240 litert piros aixr fuvókával nyomtam este, azon semmi se latszott...
Sziasztok.
Biztos volt téma, de nem igazán találtam visszaolvasva, hogy a Nitrosol-t ki, milyen fuvókával fújja? Légbeszívásos, ütközőlapos?
És mekkorával? Idén kipróbálnám, azt már tudom, hogy töményen nyomnám..
köszi a segítséget!
Válasz ZZ #2076. hozzászólásáraAzzal fújd ami teljes felületre porlaszt, ilyen kis állományt nem csíp meg. Ilyenkor annál jobb, minél nagyobb levélfelület találkozik az anyaggal. A hugyozósat én csak szárbaindulás után használom, addig csak porlasztás.
Válasz ZZ #2073. hozzászólásáraÉn is 60-80 l/ha nitrót szoktam vízzel kiadni 200l/ha lémennyiséggel,de csak nitrós fúvókával.Ez 6-7 éve így megy,és még eddig minden rendben volt.Persze a nagy meleget kerülöm.
Válasz ZZ #2073. hozzászólásáraIlyen kicsire bőven elég lenne a 70 L/ha adag is. A többit majd később tenném ki.
Lehet légbeszívásos is. Én csak azzal fújok mindent.
2422 hozzászólás
Válasz Soros #2120. hozzászólásáraIgen, kb így.
Azért nem kell ebből patika számítást csinálni(szerintem).
Válasz Soros #2120. hozzászólásáraFúvókát cseréljen a tököm.....
Van piros, esetleg barna lapos sugarú légbeszívásos és az esetek 95%-ban mindet megoldok vele.
Ettől függetlenül legalább van 15 féle fúvókám de csak, hogy legyen.....
Válasz Nyomasek Bobo #2105. hozzászólásáraTehát ha jól értem, ha ki akarok rakni 67,5 kg N hatóanyagot, 30% os nitrosolbol kell 173 liter/ha.
230 liter vizet szoktam nyomni hektáronként.
900 literes a permetező. 3,9 ha-t nyomok le egy tartállyal.
Akkor 3,9x173=675 liter nitrosolt rakok egy tárlytályba, meg 225 liter vizet? Lehet hülyeség nem tudom.
Akkor te mindig cseréled a fuvókát, mielőtt nitrosolt nyomsz?
Köszi
Válasz Szabi. #2118. hozzászólásáraEz.
Bár én se hasznaltam idáig, mert 2 bar alá víznel se tudtam vinni a nyomást.
Most fel van generálouva a permetező. Most lehetne játszani.
Van sárga piros kék geoline kr5 fuvókám, majd abból választok...
Válasz Nyomasek Bobo #2110. hozzászólására
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20210403150017_5dc55ef8_b5df_4129_836b_77d9f8104bfc.jpg)
Ez az !??:
Válasz Soros #2112. hozzászólásáraTalán 19-től felfelé egyesével.
21,24 ezek asszem mikroelemesek de én pl inkább veszek 30-ast(tisztább is), és majd hozzá teszem a Yara-t vagy a wuxal-t.
Válasz Nyomasek Bobo #2114. hozzászólásárahttps://www.kite.hu/mutragya/nitrogen-mutragyak/uan-oldatok/39/18
Válasz Nyomasek Bobo #2110. hozzászólásáraÉn még azzal sosem foglalkoztam.....![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
Válasz Soros #2112. hozzászólására28as biztos
Válasz Soros #2111. hozzászólásáraA horganyt hamar lemarja.
De nekem 1 gépem van erre.
Válasz Szabi. #2108. hozzászólásáraMilyenek vannak még?
Válasz Sz_Pisti #2106. hozzászólásáraÉs ezt hogyan adják töményen és higítani kell?
Vagy csak tankolni és fújni?
Nincsenek szemcsék bent? Nem ülepszik le az aljára?
Akkor a permetezőnek nem tesz jót gondolom...
Te ugyan azzal a permeteződdel használod, vagy van egy másik direkt erre a célra?
Itt a közelben van tsz aki használ, de ők mindig egy régebbi permetezővel nyomják, nem azzal amit növényvédelemre használnak.
Köszönöm
Válasz Szabi. #2108. hozzászólásáraMég a korrekciós tényezőt beírhatnád, mert nem találom.
Válasz Szabi. #2108. hozzászólására Úgy-úgy
Válasz Sz_Pisti #2106. hozzászólásáraAzt csak halkan megjegyzem, hogy nem csak 30%-os van belőle, mint ahogy a példádban számolod, ezért mindig fontos, mikor mondják az árát, hogy milyenről beszélünk !?![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
Válasz Soros #2104. hozzászólásáraVásárolni mindig súlyra tudod, nekünk nem kell kamionszám, ezért:
Egyik helyen mérlegelés után szivattyúval felnyomatják a vitt tartály(ok)ba, és kifelé újra mérlegelnek.
A másik helyen nincs mérleg, 1000 literes IBC-kben van, targonca felteszi, vagy ki is hozzák házhoz, és vissza kell vinni az IBC-t.
Hatóanyaga (is) olcsóbb szokott lenni a MAS-nál, és egyenletesebben megy ki bármilyen szilárd műtrágyánál
Válasz Soros #2104. hozzászólására- 173 liter X 1.3 X 0.3 = 67.5 kg hatóanyag
- nagyon jók a folyékony műtrágyás fúvókák, alapvetően 2 féle van, az ütköző lapos és a pisilős 3-5-7 lyukas változatok
- hiába folyékony, ennek is kell eső, valamennyi
- a nitrosol erősen korrodál mindent, amivel találkozik
Válasz Soros #2104. hozzászólásáraVan hozzá viszonyszám, hogy vízzel be tudd lőni az adagot. Ami kb csak akkor érvenyes, ha a nyomást a vízzel mutatottra visszacsévéled nitrónál. Mivel az sűrűbb, fel fog menni a vízhez képest. Nekem geoline 5 lukas hugyozós fuvóka van.
Ugye a péti 27% 100kg pétiben 27kg a nitrogén.
A nitró 30% általában. 1 liter 30as nitró 1.3kg.(van más is, annak amúgy más a viszonyszáma is).
27kg az 27/30=0.9, tehát 90kg nitróvan van annyi. Ami 90/1.3=69.2 liter nitró.
69.2 liter 30 százalékos nitróban van 27 százalék hatóanyag.
Sziasztok!
Ha valakinek van pár perce sonkafőzés közben, annak megköszönném, ha a nitrosolrol pár gondolatot írna nekem. Még nem használtam soha.
Ilyenekre lennék kíváncsi, hogy milyen dózisban kell fújni, ami kb megfelel 2,5 q 27%-os repce búza második fejtrágyának. Milyen kiszerelésekben adják? Mire kell figyelni a használata közben? Permetezőn kell állítani valamit, vagy kell másik fúvóka? (Kertitox 800 literes permetező)
Árban jobban megéri a szilárdnál?
Köszi szépen ha valaki szán rá pár percet
Válasz ZZ #2102. hozzászólásáraAddig míg nincs meleg, meg nagy UV én szórnám.
Nitrosolos fúvókával nem lesz nagy baj. (egyáltalán észre se lehet venni azt a minimális perzselést) 5 lyukú fúvókára gondolok.
Ilyen pár csepp, esetleg pár mm eső között lehet nitrosol szórni nitrosolos fúvókával???
Napokig ilyen szitálos, záporos időt mutat csapadék szempontjából
Válasz bazsi1026 #2100. hozzászólásáraNálunk nem működik se szemessel, sem folyékonnyal.
Próbáltam 100-500 közt de csak zöldebb volt.
Sziasztok. Rétet kaszálot fújt valaki nitroszolal? Tapasztalat? Mikor kell fújni? Mennyit érdemes? Előre is köszi
Válasz dnsv #2098. hozzászólásáraIgen a szűrőket nekem is sűrűn ellenőrizni kell![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Nemrégota nitrosolozunk és eddig csak fúvókával próbáltam minél nagyobb cseppméretre törekedve. Tapasztalat és információ gyűjtés fázisában vagyok még
Válasz opticum. #2097. hozzászólásáraLehet nekem valami szennyeződés kavart be. Mert most idén a nyomás is jó volt, úgy számoltam ki, hogy pont jó lett volna, ha a viszkót nem állítgatom össze vissza![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Van mikor olyan homokos a nitrosol, hogy csak na...
Te fúvókával nyomtad vagy dozírozó lapkával? Nekem utóbbi jobban tetszik, bár sokan dícsérik a fúvókákat is.
Válasz dnsv #2096. hozzászólásáraIgen. Nálam nem volt különbség a működésbe
Válasz opticum. #2094. hozzászólásáraAkkor te a nyomást nézted?
Nekem az tök baromságot mutatott. Most megint más volt, tavaly 5 - 1 között ugrált úgy hogy állandó volt a fordulat... Na mondom a távadónak hatóra, de hála Istennek permetezéskor megint jó volt.
Válasz Nyomasek Bobo #2088. hozzászólásáratavaly nekem is valami ilyesmi volt a sztori...tudom,hogy milyen idegesitő!![smile mad](/oldforum/images/smiles/mad.gif)
Válasz dnsv #2092. hozzászólásáraAkkor nincs baj![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
Nekem nemjó a menetarányos és app segítségével jól jött ki
Válasz Nyomasek Bobo #2087. hozzászólására100%os fagyálló.csak az a kérdés,mennyire tesz jót a permetezőnek?![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Válasz opticum. #2091. hozzászólásáraKöszönöm!![smile crying](/oldforum/images/smiles/crying.gif)
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Papíron ki tudom számolni. Androidos telóm sincs már.
Az alap kérdés az lett volna, hogy a permetező vezérlőbe mit kell beírni, hogy annyit szórjon amennyit akarok és automatán menjen.
De utólag az lett volna a megoldás, hogy a viszkozitást békén hagyom -mert pont úgy mért volna jól- és a felhasználó által definiált fúvókának pedig a nitrosolra átszámolt literteljesítményt kell írni (ezt úgy írtam be). Akkor halál pontos lett volna, így most 15%-al több ment ki a viszkozitás miatt, ami jelen esetben szerencsés volt. Szóval baj nincs
Válasz dnsv #2090. hozzászólásáraNagyon jó androidos appok vannak ehhez![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
Válasz Kisvuk #2086. hozzászólásáraKöszönöm!![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Nagyon jó összefoglalás.
Beállításban sajna nem segített, de vezérlés nélkül nagyon hasznos táblázat van benne.
Válasz Nyomasek Bobo #2087. hozzászólásáranem ment el abból a nitrogén, fagyálló.
Válasz Nyomasek Bobo #2087. hozzászólására(3 kanna fagyallót vettem az őszön, szinte semmibe nem kellett, de a permezetők megeszik a felét
)
Srácok.![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Nitrosol van egy ibc aljában vagy 30 liter. Elmehetett ebből 1 év alatt a nitrogén? Mennyire lehet ez fagyálló így? Pár hétig a nap is érte.
Válasz dnsv #2085. hozzászólására![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20210302203558_screenshot_2021_03_02_20_35_12_663_com.android.chrome.jpg)
Talán ez segít
Sziasztok!
Mennyiség mérős permetező gépnél mennyivel változik az átfolyás mérő által mért mennyiség tömény nitrosol fújása esetén?
Tavaly elfejejtettem felírni. A nyomástávadó totál hülyeségeket írt. Így az alapján nem tudom beállítani.
Válasz B.J. #2082. hozzászólásáraLégbeszívásos, töményen, évek óta, piros, barna, szürke, fehér fúvókák. Dózis és sebesség függvénye, hogy éppen melyik.
Válasz B.J. #2082. hozzászólásáraÉn 5 lukú hugyozóssal fújom. Délelőtt 11kor volt hogy csikozott.
Aztán volt 1x hogy 240 litert piros aixr fuvókával nyomtam este, azon semmi se latszott...
Sziasztok.
Biztos volt téma, de nem igazán találtam visszaolvasva, hogy a Nitrosol-t ki, milyen fuvókával fújja? Légbeszívásos, ütközőlapos?
És mekkorával? Idén kipróbálnám, azt már tudom, hogy töményen nyomnám..
köszi a segítséget!
Válasz ZZ #2079. hozzászólásáraSzerintem fujd légbeszívásossal, 1-2bar között...
Válasz ZZ #2076. hozzászólásáraAzzal fújd ami teljes felületre porlaszt, ilyen kis állományt nem csíp meg. Ilyenkor annál jobb, minél nagyobb levélfelület találkozik az anyaggal. A hugyozósat én csak szárbaindulás után használom, addig csak porlasztás.
Válasz Ká01 #2078. hozzászólásáraTöményen fujom, nincs értelme vízzel kevergetni
Válasz ZZ #2073. hozzászólásáraÉn is 60-80 l/ha nitrót szoktam vízzel kiadni 200l/ha lémennyiséggel,de csak nitrós fúvókával.Ez 6-7 éve így megy,és még eddig minden rendben volt.Persze a nagy meleget kerülöm.
Válasz ZZ #2076. hozzászólásáraBiztos=nitros
Válasz Peti 8310 #2074. hozzászólásáraRajta van a biztos és a legbeszívasos fúvóka is, egy mozdulat csak átforditani a szorofejeket
Csak azért gondoltam a légbeszívásost, mert talán az jobban beterítené ezt a kicsi, gyenge búzát, mint a nitros "hugyozos" fúvóka
Válasz ZZ #2073. hozzászólásáraIlyen kicsire bőven elég lenne a 70 L/ha adag is. A többit majd később tenném ki.
Lehet légbeszívásos is. Én csak azzal fújok mindent.
Válasz ZZ #2073. hozzászólásáraHa van nitrosolos fúvókád akkor mindenképpen azzal fújd.
Erre a kis búzára nitros fuvokával vagy a normális légbeszívásos fuvokával fújjam a 200l/ha nitrosolt?
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20210222154336_img_20210222_153949.jpg)
Ilyen gyenge, kicsi búzára még nem fujtam nitrosolt, azért kérdezem, hogy melyikkel fújjam