Gázolaj árak 630 Ft Benzin árak 614 Ft EUR 412.88 Ft USD 391.08 Ft CHF 443.07 Ft GBP 496.28 Ft

Fórum

Öntözés

Létrehozta: Géza , 2009-04-30 21:33:57

Kedvencekhez Segítség

4646 hozzászólás
Nincs profilkép
#3596 Szabi.
2019-05-06 10:21:18

Ennek a briggs-nek mennyi köze van az ocmis-hoz !!???smile oops

#3595 *** HM ***
2019-05-06 09:58:51

Hány mázsa ez a nagy 4 kerekű 64 +os konzol?
Milyen paraméterű dob bírja ezt behúzni mi a minimum 100as szériák mind bírhatják?
Mi az hogy nem lehet nagy adagot?
Csaknem a kocsi mögé öntöz mán mind hogy az iszapban húzza he... smile scared

Nincs profilkép
#3594 vipe3
2019-05-05 23:13:44

Válasz envagyok2 #3593. hozzászólásáraIgen, ha táblaszèlen nagyobb forgót hagysz akkor könnyebb becsukni, a vizet nem állíthatod le mert egy turbinán keresztül az hajtja a dobot. Nincs víz, nincs behúzás, vagy kardánozni kellene. Ha beért a dob, onnastól mire újra öntöz az kb 1 óra pakolás beállítás kihúzás. Beinlich dob, caprari szivattyú Iveco motorral, MAGTÁR KFT
A mi tàbláin kb 400 és 600 méter körüliek, amit tudunk dobbal öntözni, 1 napra 1 pakolás, nincs őrzés, hátradőlsz és nézed az esőt. Egyébként szerintem 1 dobnak átlagos kúltúrába kb 40-50 ha a tudása. Ha többet akarsz akkor kifeszülsz benne, így aránylag kényelmes

Nincs profilkép
#3593 envagyok2
2019-05-05 22:32:33

Válasz vipe3 #3589. hozzászólásáranagy köszönet a válaszért, értem a dolgot. szuper, egyébként ez alapján simán vállalható egy konzol.
táblán belül áttelepíteni kb. mennyi idő? ilyen nyiladékot nem szoktatok csinálni a táblán keresztbe, úgy is kitaposstáok, ahol a következő fogásra húzzátok át a konzolt, dobot, ha lenne ott nyiladék hagyva, nem könnyebben be lehetne csukni? ráadásil talán pár méterrel korábban leállhatna az öntözés, még akkora víz se lenne.
de nagyon fasza, a beszámolód alapján nem tűnik annyira vészesnek.
másik lábát ha nézzük, 1 mm 1 liter nafta, mondjuk 3-szor 30 mm, akkor az 100 liter, 30 ezer ft, és azéet a 3-4 tonna az nem kevés a másik oldalon, és akár több is lehetne, ha eleve magasabb tőszámmal vetnénk, hiszen a víz ott lesz neki.
azt még meg tudnád írni, hogy milyen dob és milyen szivattyúval üzemeltek, illetve ki forgalmazza ezeket?
sokunk nevében még egyszer köszönet!

#3592 Drisa
2019-05-05 22:25:13

Válasz vipe3 #3591. hozzászólásáraDob konzol milyen márka?

Nincs profilkép
#3591 vipe3
2019-05-05 21:41:44

Válasz Drisa #3590. hozzászólásáraEgyenlőre nincs, bár itt ott fasza lenne, megkönnyítené a munkát, viszont az csak ott van , ha ott akarsz öntözni, ha nem. Itt is elöny-hátrány kontrasmile oops

#3590 Drisa
2019-05-05 21:31:22

Válasz vipe3 #3589. hozzászólásáraMilyen dob és konzol? Akkor nálatok nincs elásva gerinc vezetek?

Nincs profilkép
#3589 vipe3
2019-05-05 20:17:30

Válasz envagyok2 #3584. hozzászólására0. Igazából eddig hibridet öntöztünk és ha azzal végeztünk akkor (késve) értünk az árura, de mikor nem volt hibrid akkor kb 3-4 tonna plusz volt. Idén csináljuk először hogy nagyobb tőszám és több műtrágya, ebben még nem tudok nyilatkozni.

1 briggs konzol 82 métert visz 2 bar on üzemel, 4 méter magasra hidraulikusan meg lehet emelni, itt alföldön stabilnak is mondható, 630 m-es dob 125-ös csőátmérővel

2 110 vagy 150 LE s gép húzza ki becsukva, ha bejön be kell csukni és dobtól külön áthúzni. A súly a lényeg kb z tonnás gép legyen ennél a csőhosznál

3 https://youtu.be/JqU1TDvU5u8 itt egy videó, ezt húzod a dob után, nem kell csavarozni szerelni csak kinyitni és kész

4 mi kb 30 m/órával húzzuk, így kb 30 mm víz jön ki, ami 60 méteres dobnál 20 óra, ha kapálod a kukoricát akkor nem fog ide oda csúszkálni
Ha elindítjuk addig megy amíg ki nem jön, próbáljuk úgy időzíteni hogy egy 400 méteres táblánál a reggeli átpakolásra jöjjön ki, és ennek függvényébe indítom, hogy lehető legtöbbet este öntözzön

5 két ember telepít, utána csak ránézek néha, egész este megy egyedül, nekünk jól szokott csévélni, dobon is van távfelügyelet, de az felesleges, a szivattyú legyen okos, hogy telóról be tudjam indítani leállítani, infót kérni (nyomás, üa. fordulat, motor hő stb.)
A szivattyúba van egy leállító, ha a dob beér leáll a vízáramlás, ezt érzi, és lelövi a motort magától

6 igazából megvenném így, de lehet hogy vennék ágyút is, nagy kukoricába az is jó lenne, valamint gyorsabb lenne a pakolás. Jó a konzol, annyi a kompromisszum hogy nagy növényben kicsit nehéz kinyitni, de ki lehet, valamint ha beér akkor a vizes kukoricába kell becsukni smile whistling . De a vízágyúnak meg nagy nyomás kellene. 600 méteres dobon a nyomásvesztés 4 bár, 2 báron üzemel a konzol, mennyi kéne ágyúhoz? Nem tudom. Konzollal kb 1 mm víz 1 liter gázolajba van.

7 kb konzol 8, dob 12, szivattyú 5-6, plusz a csövek kb 35-40 ezer 6 méter 159 es bauer kapcsos cső ( drága a konzol, mi 50%-os támogatással vettük anno, sztem úgy éri meg csak)

Lineárral annyit hogy azt mondják hogy a szélességének a dupláját megy oda vissza, már megérheti a sztori

Nincs profilkép
#3588 Rabó001
2019-05-05 18:16:45

Válasz envagyok2 #3585. hozzászólásáraPersze, egy adott tábla esetén akkor az meghatározza a körülményeket.
Akkor téglalap alakú vagy négyzet a 75 ha? Végülis csak elméletileg beszélgetünk.

Ez a bélésanyag a hígtrágyatárolóknál valami 20 évre szól, az is az ég alatt van, szóval szerintem nem kell kétévente felszedni. Meg látni olyat is hogy sima árokból megy, bélés nélkül, ilyenkor persze nyírni kell, meg néha, pár évente kotorni. Sőt, olyan is van hogy a föld közepére ássák a tápcsatornát, és középről táplálja. Így a szomszéd belekever téma kilőve.

Mindent leásni az oké, ha lehet. De ez a dolog is mint sokminden más, kompromisszumokról szól. Lineárt én még csak olyat láttam, ami éven át kint volt a föld szélén.
Például:
1. Ha négyzet alakú a föld, és egy körforgó elég rá, akkor le lehet ásni a csövet a szivattyútól a kiépített forgáspontig, vagy a forgáspont közelébe rakják a szivattyút. Talán ez a legegyszerűbb. Viszont a sarkok kimaradnak, ha nem vállalod be azt, hogy az árat jelentősen megdobja a saroköntözőkar (a forgalmazó kolléga írta hogy nagyjából mennyi egy saroköntözőkar).

2. Félkörforgó. Feco írta hogy lesz vagy van ilyenjük. Ezt úgy tudom elképzelni, hogy téglalap alakú föld egyik hosszabb oldalának közepére telepíted a forgáspontot. Így a két sarka marad le. Mondjuk azt nemtudom mennyi a max. hosszúság ami építhető, de úgyis csak elméletileg beszélgetünk. Ekkor is leáshatsz mindent.

3. Elméletileg át lehet telepíteni a körforgót, de szintén a kolléga írta hogy ez azért nem olyan egyszerű, mint egy dobot odébb tenni. A csöveket szintén leáshatod.

4. Szabályos négyzet táblánál én nem vetném el a klasszikus oda-vissza járó lineárt. Ezzel a csatornás jobb lehet, mert ha csőről akarod táplálni, akkor a cső hossza behatárolja, rakhatod a csöveket hidránsról hidránsra.
Sőt már van átforduló is, ami végigmegy az árok egyik partján, majd a végén elfordul, a másik parton meg visszajön, csatornás vagy csöves táplálással is van.

5. Saját tulajdonú 75 hektárnál én azt se vetném el, hogy becsövezni doboknak, a lehető legjobban kisakkozni mit hova.

Nincs profilkép
#3587 brezvaipeter80
2019-05-05 16:57:14

Válasz envagyok2 #3586. hozzászólásáraHa nagy a vizadag akkor elassa magat a kerek es megall a gep. Ezert nem adunk ki sok csapadekot egyszerre.
Center márkanevű gépet forgalmazom. Ez lehet valmont masolat, lindsay masolat vagy vodar. Amilyet az ugyfel ker. Ha valmont gepe van akkor valmont masolatot kap, igy egyfajta lesz a gepparkja.
Hetfotol lesz weboldalam www.centerirrigation.hu
Ott meg lehet talani az elerhetosegeimet.
Mindenfel van az orszagban mar ilyen gep, tehat eloben is meg lehet nezni.
Konzolt is arulok, de csak 64 m.est. 6,5-7 millió az ara! Csak a konzol.
Nem 1-2-5 ha ontozesere valo!

Nincs profilkép
#3586 envagyok2
2019-05-05 16:43:13

Válasz brezvaipeter80 #3580. hozzászólásáraez a 10-14 mm a sár miatt van, vagy ettől lasabban nem tudnak járni, amiatt van? ha ez utóbbi, akkor nem lehet, hogy mondjuk a körforgó kettőt fordul egymás után? vagy a sár a gond?
nem dimbes-dombos, az egyik sarka fut neki egy dombnak, és 15-20 m szélességbe (mondjuk 50 m hosszon) emelkedik egy 2-3-4 métert, de lehet hogy csak másfelet, tudja rossebb, sose figyelgettem így. amúgy sík a pálya.
ezen a corner kar áron letérdeltem kicsit, hát jah, ennyiért a nem tudom, a teürlt 10%át öntözni, hát jah, lehet nem éri meg.
gondolatébresztőnek nagyon sok mindent tisztáztunk, írod, hogy forgalmazol gépeket, ha nyilvános, hogy hol, milyen céggel, akkor akár ide is tehetnél kinket, szerintem ez nem reklám, iletve erről szól ez a fórum, ha nem, akkor privátban is átküldheted, s vergődünk tovább az óton.
azt tudom, hogy vízágyúzni nem akarnék, felmerült itt egy konzolos kolléga, ez a vagyonbiztonság okán érdekes lehet, nyilván sokkal több munka vele dolgozni szezonban, körforgó csak akkor tűnik pályának, ha áttelephítő adott táblán belül a következő hidránsra, 4 db-ot egyszerűen nem lehet megvenni, ezt nem hiszem. árkos lineár kizárva, ez a tömlős érdkes történet megint, 60 m csövet azéet elhúzkondék, vagy 100-at akár valami kis quaddal is el lehetne talán, ez nem tűnik annyira szarnak, persze álland felügyelet...

Nincs profilkép
#3585 envagyok2
2019-05-05 16:32:49

Válasz Rabó001 #3582. hozzászólásáraaz a gond, hogy téglalap alakú tábláról beszélünk, majdnem kocka, 75 hektár, azon már túl vagyok, hogy sok tulaj és ilyesmi, ilyen már nincs, ezzel a részével ment el az elmúlt 20 év...

gondoltam ilyesmire is, hogy valami nejlonnal bélelni az árkot, és akkor nem kell cső, de ez is mi pénz, és munka, és kétévente megcsinálni, plusz hogy szeded össze, amit a nap szétéget, és a szél meg megkezdi, a szomszéd meg azt mondja, hogy rohadj meg, és belefrordul a szártépővel... nem tudom, Feco írta korábban, hogy amit lehet, azt a föld alá, egyetértek vele, de oda is jó mélyen... ami meg fölötte van, azt meg vinni haza.
a repcénél, pláne a mai csávázási helyzetnél az a baj, hogy ami elhúzódva kel, annak kb. lőttek is, egyszerűen lehetetlen kétnaponta belemenni, és az sem olcsó, szóval ott talán még fontosabb, hogy együtt keljen, és akkro lesz jó állomány, és akkor lehet megvédeni. ld. tavalyi őszt, persze, kikelt végülis sok helyen, de van ahol a 3 ütemben, a vetés után 1 hónappal a vége, az elejét már rég regulátorozni kéne, a vége meg még szikleveles. tudom, sok talajművelési hiba, és nem minden ősz lesz ilyen, de ahogy mondod, ha már ott a gép, akkor annak dolgoznia kell, nincs mese. idén sem kellett volna többször, talán egyszer meghúzni gabonába egy 30 mm-vel, simán elég lett volna, nem volt forróság ezen a tavaszaon, csak szárazság, nem a nap vitte el a vizet, hanem nem volt. értem, hogy nem 3000 ft egy öntözés, de ha megáll 30 ezerből, akkor fél tonna gabona simán bent maradt ebbe a tavaszba szerintem...

Nincs profilkép
#3584 envagyok2
2019-05-05 16:21:56

Válasz vipe3 #3579. hozzászólásárahali, számtalan kérdésem lenne, ha van türelmed és időd, szerintem rajtam kívül sokan köszönnék még a válaszokat neked is.
megszámoznám a kérdéseket, így talán jobban nyomon követhető.

0. írod, hogy árukukoricát is öntöztök, ostoba kérdés, de egy átlagos évben mennyi vizet juttatok ki rá, és kb. mennyivel van nagyobb termésetek, mint az öntözötlenen, vagy mint korábban volt? olyat csináltok, hogy az öntözési lehetőség tudtában nagyobb tőszámmal vettek, kipróbáltátok, érdemes?

1. írod, hogy konzollal is öntöztök kukoricát. milyen konzollal, milyen széles, milyen magassal, milyen hosszú dobba, milyen átmérőjű csővel? gondolom csak a címert meg a felső szártagot éri, simán elhajtja, ugye, vagy van, hogy meg is billenti, megakasztja?

2. korábban szóba került, hogy konzolt nem lehet kihúzni mtz-vel, ti mivel húzzátok ki, mekkora traktor kell hozzá? és hogy kell ezeket kihúzni, szétnyítva, vagy mikor beér, akkor ösze kell hajtogatni, és úgy lehet kihúzni a következő fogáson? behúzni a dob simán behúzza, vagy azért ennyire nem egyszerű? agyagon öntözötök, sárba hogy működik?

3. egyáltalán hogy történik ennek a telepítése, tegyük fel otthon van télen, tavasszal fogjátok és kiviszitek? hány darabban van, hány embernek hány napos munka, míg kint összerakja? a szárnyak le vannak véve, így viszitek haza, vagy becsukódik, mint a permetező, és igazán így lassan vontatható, vonulható, aztán tavasszal meg vissza, és csak ki kell nyítni, persze idézőjelbe téve, hogy csak... szóval hogy működik, hogy lehet telepíteni?

4. kolléga írja, hogy egyszerre csak 10-14 mm víz juttatható ki, ez erre is igaz? azért mert elsárosodik a talaj, és nem bír megállni, egynesen gurulni, süpped, taknyolódik, meg amit el lehet képzelni, vagy többet is ki tudtok egyszerre? 10 mm víznek olyan sok értelme nincs 38 fokba, pláne ha a következő adaggal két hét múlva érsz vissza, nem? milyen sebességgel, mennyi vizet tudtok kijuttani, mondjuk egy éjszaka (20-06 között) alatt mekkora területet lehet megöntözni vele? csak éjszaka nyomjátok, vagy nappal is? nappali vízből sok elpárolog, sok elveszik, vagy nincs mit tenni, nyomni kell, és nem filozofálgatni?

5. állandó felügyeletet igényel, vagy igazán otthagyjátok, és csak telepíteni mentek? az áttelepítés egy emberes, vagy több emberes történet? távvezérelni, távfelügyelni lehet, érdemes?

6. amióta megvettétek, azóta hazsnáltátok nyilván, még egyszer ugyan így megvennéd ugyan erre a célra, vagy másmilyent, más méretet, más típust, más felszereltséget vennél, vagy nem is vennél konzolt, inkább vízégyut, bármi mást? szóval az elvárásokat hozza, kevés kompromisszummal hozza, vagy vannak (félig) megoldhatatlan problémák, technológiai bukfencek?

7. nyilván nem pontos számot, de egy kb. nagyságrendet tudnál írni, hogy ez a konzol ezzel a dobbal kb. mennyibe került anno? nem érdekel az üzleti titok, de mondjuk így, ahoyg van, a hidráns csőtől/gerincvezetéktől ami kifelé van, az úgy komplettan kb. milyen árban volt?

Nincs profilkép
#3583 vipe3
2019-05-05 15:19:01

Válasz Rabó001 #3581. hozzászólásáraNem feltétlen szükséges, de úgy lesz igazán automatizálható.

Nincs profilkép
#3582 Rabó001
2019-05-05 15:15:57

Válasz envagyok2 #3578. hozzászólásáraLáttam olyat ahol a lineárt tápláló csatornát 2mm vastag műanyag fóliával bélelték ki, mint a hígtrágyatárolókat, a partját meg Hidrot-féle kaszával kaszálták.

A saroköntöző kar egy külön vezérelt része a lineárnak, és annak a végén még lehet egy vízágyú, így még messzebb ver, ezt csak azért írom mert egyik előző hozzászólásod alapján mintha nem lett volna egyértelmű, persze lehet. :)
Ha a repcét keleszteni kell az akkor már nem valami jó.
Körforgókat (körbejárókat) ahogy nézegettem egy földre egyet tesznek. Elvileg van belőle áttelepíthető is, annak nincs lebetonozva a forgáspontja, de szerintem az nem jellemző.
Ha sivatagban/félsivatagban körforgóznak, akkor nem játszanak saroköntöző karral sem, hanem kör alakú táblákat csinálnak és kész.

Én azt nem vitatom hogy a lineár (legyen az körforgó, vagy az oda-vissza járó) egyenletesebb, kisebb nyomás kell hozzá, jobban automatizálható, mert az. Összességében fajlagosan akár még olcsóbb is lehet, hektárra vagy kijuttatott vízmennyiségre vetítve.
De nem temetném el a csévélődobokat sem. Mindenhova nem lehet lineárt telepíteni, 1 hektárra, 2-re, 5-re, 10-re, szóval szerintem van egy határ ami alatt fizikailag is lehetetlen, vagy egyszerűen annyira drága lenne kiépíteni az egészet 1 hektárra. Amúgy maszekok nem mindig ültek kint a dobok mellett egész nap, csak áttelepítéskor mentek ki, volt akinek a felesége őrizte. Feco is írt itt a telepítés buktatóiról, területek széttagoltsága, tulajdonviszonyok, stb.

Továbbá ha valaki már megcsinál egy területre lineárt, azt használni is kell minél többet, mert akkor meg drága ha nincs használva. Szóval szerintem aki ilyenre beruház, az nagyon intenzív növényeket termel azon a földön, csemegekukorica, zöldborsó, hibridkukorica, cukorrépa, vetőmagok. Vagy bármit termel akkor is meneti rajta a lineárt, búzán, árpán, kukoricán, mindenen.

Nincs profilkép
#3581 Rabó001
2019-05-05 14:48:39

Válasz vipe3 #3579. hozzászólásáraÁram? Én amit láttam azon áramfejlesztő is volt.

Nincs profilkép
#3580 brezvaipeter80
2019-05-05 14:28:22

Válasz envagyok2 #3572. hozzászólásáraAkár center, akár lineár a gép 10-14 mm-nél többet nem tud kiadni egy menetben. Ha dimbes dombos a terület akkor 6 mm.
Ha dimbes dombos akkor tömlös linear nem feltétlenül jo megoldás. Sik teruletet igenyel. Center eseten szinte mindegy.
Csovezetek 12 m es szalakban erkezik. Elektrofittinggel van osszekotve, nem lehet vele gond. Eddig sose volt, ebben biztos vagyok.
Valoban kimaradnak sarkok, de a corner kar onmagaban 16-17 millio, amit en forgalmazok. Megeri? Nem gondolom
Kicsit mashogy nézd az egészet. Azzal szamolj, hogy egyedul vagy es nem emelhetsz 5 kg-nal tobbet. Miert szakadnal bele az ontozesbe?
Tomlo lehet lapos vagy kpe. Atmero 5-6” minimum. Aztan lehet vele kuzdeni az atrakasoknal. Nyomasigeny is legalabb 4 bar hidransonkent. A tomlon nagy a veszteseg, foleg ha hosszu.
Kinaban 50-60 mes lapos tomlo ketto es azt pakoljak. Egyikkel megy a gep, addig a masikat pakoljak. Igy szinte folyamatosan mehet az ontozes. Azert nem hosszabb, mert nincs traktor a mozgatashoz.
Vizhozam m3=csoatmero mm. Kb ez az idealis. Ettol el lehet terni, de az koltseg es nyomasveszteseg kerdese.
Tomlos eseten 5-6 m sav kell kb. 4 m agep plussz vezerles plusz hidransok.

Nincs profilkép
#3579 vipe3
2019-05-05 14:07:28

Válasz envagyok2 #3578. hozzászólásáraSziasztok!

Mi pár éve kezdtünk öntözni, van konzolunk is, jónak tartjuk, bár kicsit macerás kukoricában de nem vészes. Az áttelepítést kicsit megnyújtja de jó a szórásképe, valamint nem befolyásolja annyira a szél. A dobos öntözés sem egyszerű, sokat kell pakolni, de ezt legalább át tudod vinni egyik helyről a másikra. Csövet meg venni kell annyit hogy évközben ne nagyon kelljen pakolni.

Jó megoldás a lineár, és a körforgó is. Viszont azt nem tudod hazavinni. A körforgó automatizálható, viszont oda kellene vezetni az áramot (eon) smile hammer, valamint ha csak félkörben öntöz akkor drága a hektárköltség amortizáció ........

A lineár kevésbé automatizálható,a csatornás kisebb nyomáson üzemel költségtakarékosabb, otthagyhatod egész nap ha tiszta a víz, viszont az árkot rendben kell tartani pár évente.
A tömlős is fasza, de általában kisebb teljesítményű, 4-6 óránként csatolni kell de még így sem kell sokat pakolászni.

Mindnek van előnye hátránya. De én azt gondolom hogy ezekre költeni kell ha lehet. Mii a drága? Ha végignézed hogy a kijutattott műtrágyád növszer meg egész évi munkád süti el a nap, vagy néha kijuttatsz egy kis vizet és túléli. Veheti az ember az új traktort, de attól több nem terem

Nincs profilkép
#3578 envagyok2
2019-05-05 13:06:27

Válasz Rabó001 #3574. hozzászólásáratudom, gondolok erre az árkos dolgora, de épp ez taszít vissza tőle, hogy évente takarítani, fugázni, elvitte az árvíz, újra építeni, kiszedni az iszapot, ez nem gyerebe, még több munkát nem akarnék magamnak, más meg keressen magának, én csak olyasmibe fogok bele, amit magam tudok működtetni, és akkor még ott a szitu, hogy a belerakott víznek a fele, harmada, negyede ér ki a végére...

meg persze, ahogy írtam Szabinak is, nem most, 3 mondat alapján akarnék dönteni, annyi pénzem nincs, meg sosem lesz, hogy háromszor fussak neki az egésznek, ha rossz döntés születik, csak az elveket, a lehetőségeket, a különféle variációkat kéne összeszedni, képbe kerülni, hogy aztán tudd szűrni a marketinget...
azt írtátok, hogy konzol kukoricába felejtős, oké, elfogadom, nem lovagolok többet azon a témán, meg ki akarna egész nyarat éjszakázni (állatok miatt meg nappalozni), és húzkodni azt, ha létezik más. a vízágyús dolog nem nagyon érdekel, tzudom, kukoricába jó, de repcét keleszteni, meg állományba agyondönteni, hát nem tudom, és nem beszélve a nyomásigényéről. az annyira nem érdekel, hacsak nem ingyen van...
marad a lineár vagy körforgó. lineárnak a betáplálását látom gondnak, árkot nem akarok, nem tudok, hosszú távon fenntarthatatlan, marad a tömlő, és zuk kerekes mtz. amúgy fasza rendszer, nem kell áttelepítsd, semmi, mehet elejétől végégig, és vissza. tetszik.
körforgó, ott meg lehet oldalni a betápot, sarkokat is valahogy, oké, viszont 4 db 300 mes körforgót odatenni a tábla szélére, hogy félkörívbe évente kétszer forduljanak át, hát nem tudom, ha ennyi pénzem lenne, hagynám a retekbe az egészet. marad a 2 db, és cibálni. ha lehet, ha nem, akkor kapufa ez is.
szóval kb. itt tartok, és számokról, vízjogi engedélyről, vízkivételről még sehol semmi...

Nincs profilkép
#3577 envagyok2
2019-05-05 12:56:05

Válasz .Szabi. #3573. hozzászólásáraegyáltalán nem beleugatás, pláne nem a részedről, az elmúlt 20 évet túléltük, jó lenne nem ezen elcsúszni, minek okán minden tapasztalat érdekes és értékes...

ezt a tömlő dolgot úgy kell elképzelni, hogy megy a lineár a táblán, a szélén meg mtz terep egybe felezővel, zuk kerékkel alapjáraton ballag mellette, és húzza utána a tömlőt? nem kell azt kézzel igazgatni, nem törik meg, nem kell bele ilyen "kötélszív" vagy valami? mekkora sugara van így cibálva, 5-8-10 m-be belefér, vagy fél hektárokat tarol?

a vízágyús nyomosfokozót a corner karra érted? így ezzel be tudja öntözni a kieső területét? tudom, nézzem meg a bauer honlapját, megfogom, de két altatás között csak itt kérdezni van idő, hahahha

Nincs profilkép
#3576 Rabó001
2019-05-05 12:31:18

Tömlős és csatornás Bauer lineár.
https://www.youtube.com/watch?v=RkFZ87dfFfU

Nincs profilkép
#3575 Rabó001
2019-05-05 12:28:09

Válasz Rabó001 #3574. hozzászólásáraItt is van egy ami csőről van táplálva.
https://www.youtube.com/watch?v=7hMkpVVBCCk

Nincs profilkép
#3574 Rabó001
2019-05-05 12:24:01

Válasz envagyok2 #3572. hozzászólásáraSzerintem csak nyugodtan kérdezz, a válaszokból meg szűrd le mi ami használható, és mi a marketingszöveg.

Konkrét befektetési ne várj, maximum annyit hogy egy x méteres lineár összeszerelve került ennyibe. DE ahhoz még kell tápvezeték, árok vagy tömlős, az árokba sem lesz magától víz, hosszútávon az árkot is karban kell tartani, persze meg lehet csinálni, de ezek egyik sem ingyen van.

A tápvezetékes lineár, ami hidránsról kapja a vizet és húzza maga után a csövet, az nem KPE tömlő (KPE van a csévélődobosokon, az olyan 10 mm falvastagságú), hanem valami szöveterősítéses műanyag vagy gumi, élőben olyat nem láttam, de szerintem olyasmi, mint a köldökcsöves hígtrágyainjektálókon, tudod mikor a traktor húz egy kultivátort és csövön kapja az anyagot.

Műszaki részletekről többet megtudsz ha felkeresel pár ilyen cég honlapját, persze ehhez kis angol tudás is kell, de gépész ember a képekből is sokat megért, pl. Bauer, Valley, vagy az említett Briggs.

Meg ugyanezeket +irrigation írd be a youtube-ra, és nézelődj, eszméletlen mik vannak, tabletről vezérlik, ha útban van egy facsoport vagy patak, akkor csinálnak egy kis hidat amin átgördül a kereke. Némelyiken egész jól látszik pl. hogy egy saroköntözőkaros körbejáró mekkora területet tud öntözni.

Nincs profilkép
#3573 .Szabi.
2019-05-05 12:22:47

Válasz envagyok2 #3572. hozzászólásáraNem beleugatnék.
Létezik nyomó pvc cső , itt azzal csinálták a földalatt a gerincet, kpe től jobb, olcsóbb , egyszerűbb.
A tömlőt “agriflex” néven találod, szövetes gumi bírja a strapát , hasonló a tűzoltótömlőhöz, mtz-vel húzzák.
A vègén lévő vízágyúnak van saját nyomásfokozó szivattyúja

Nincs profilkép
#3572 envagyok2
2019-05-05 11:57:52

Válasz brezvaipeter80 #3566. hozzászólásáraköszönet a kitartásodért, még mindig csak kérdeznék...

ha 200 m3 vizet tudok bepumpálni, akkor a 30 mm-vel a 300 m-es lineár 22 m/órát megy. ez azt jelenti, hogy 5-6 óránként kéne átszerelni. közbe a parasztnak a 100-150 m-es csövet kell igazgatnia utána? ez mennyire egyszerű? ez a cső gondolom nem lehet nbagyobb 110-esnél, ha 225-ös gerincen nyomásesés nélkül kihozzuk a vizet, akkor ezen a 100 m-es tömlőn bőven lesz veszteség, ugye? ez kpe cső, vagy valami puhább tömlő? ennek mekkora lehet a hajlítási sugara, magyarul milyen széles helyet illik ennek vetetlenül hagyni?

225-ös kpe-ből létezik tekercses verzió, vagy ez már 12 m-es tagokból kell sütni? azt tudom, gondolom, talán olvastam valahol, hogy a 160-asból még van tekrecs, igaz valami 3-4m-es sugárral, ha 3,2 m-be beleférne, akkor trélerrel állítva vihető, másnem csinálunk neki állványt, hogy ne saját magát tartsa. vagy hogy szokták ezt vinni? az a gondom, hogy nem akarom a hátralévő életem azzal szívni, hogy háromévente beszakad valahol a talaj a gépek alatt, mert valami eszetlen agyatlan alkalmatlan minmálbéres tróger úgy sütötte össze, ahogy... ha tekercses verzió van, ott ilyen nincs.
jah igen, a számok, a 200 m2 víz 225-ös csőben 1,37 m/sec, a 160-as csőben 2,76 m/sec sebességgel megy. a kettőnek 1000 m-en mekkora a nyomásesése, van erre valami kb. irényszám?

aztn a 300 m-es körforgónak a kieső sarkainak távolsága a körívtől (pitagorasz szerint) 124 m. ebből mennyit tud a corner kar beöntözni, milyen hosszút lehet feltenni? vízágyús megoldás azért nem okés, mert lineárban alapban ugye nem kell nagy nyomás, csak azért, hogy sarkon még 200 m2 meg legyen öntözve, őrültségnek tűnik az egészre dupla energiát pazarolni. tehát ezzel a normáls lineáros talán 2 báros nyomással mennyit lehet a sarokból beöntözni?

jah és még valami, a körforgók mennyire tűrik a dimbeket? mondjuk a 300 m széles tábla egyik végén egyik széle magasabb 3-4 m-rel, de úgy kell érteni, hogy téynleg a tábla széle, tehát a 4. 8 soros dülősor már mondjuk majdnek a tábla síkjába kerül. de a körforgó kereke gondolom éppen erre a bakhátra kapaszkodik, ez nem gond, ennyit tud csavarodni a rendszer?

azt hiszem nincs több kérdésem az átvontatás körüli macerán kívül, de ezt majd agyja Isten személyesen...

Nincs profilkép
#3571 44claasgarantos
2019-05-05 10:16:47

Itt is voltak kőrforgok de a dobok kiszoritoták négy dob van egy traktorosra és segitőjére bizva igy őntőznek vizágyuval kertészeti nővényeket konzolal vagy mikro vall régeben gorzonkának navazet őntőzőrendszer őntőző csőre szerelt nagy kerék kőzépen motoros tag amit egy kezelő kezelt három oránkén át állt két gép volt egy kezelőnek de ők éjszaka nem mentek hagyományos szorokal mentek tisza 1-2 aszthiszem

Nincs profilkép
#3570 Ares 826
2019-05-05 10:05:08

Válasz bandigh #3569. hozzászólásáraAkkor ti nagyon gazdag részen laktok hogy senki nem lop semmit el a földekről! A literről meg nem sarkítok csak kérdeztem vazeeeeeeeeeee! Az a 15 ropi hekinként lófasz az egy kiadós öntözés gázolajára nem elég szerintem meg te sarkítasz te! De téma lezárva szerencsés sok hasznot hozó öntözést!smile thumbupcoolsmile thumbupcool

#3569 bandigh
2019-05-05 09:37:36

Válasz Ares 826 #3568. hozzászólásáraNemtudom mi a fasz bajod van, az igazat írom le, ember.. Ebben a faluban van vagy 7-8 önjáró ami mindig kinn van de nem rabolják le.. Bár lehet nálatok mindent szétlopnak. Literre meg megint sarkítasz mint az állat. Amikor augusztusi szemkitelítődéskor furulyázik a kukorica, kérdezd meg bármelyik parasztot h adna e mondjuk 15 ezer forinot egy becsületes esőért.. Majd írd meg h mit válaszoltak.

Nincs profilkép
#3568 Ares 826
2019-05-05 08:35:28

Válasz bandigh #3565. hozzászólásáraMég az udvarban is lopnak róla dolgokat nem hogy kint a picsuban a földeken!! Lassan fel kéne ébredni már 8:35 van!smile whistlingsmile whistlingsmile whistlingsmile whistling

Nincs profilkép
#3567 Ares 826
2019-05-05 08:30:29

Válasz bandigh #3540. hozzászólásáraAz a baj hogy nem ennyire egyszerű a dolog ahogy felvázolod! Sokszor már annak is örülni kell ha a körforgó tavasszal még ott van ahol ősszel hagyták! "némi gázolaj" csak nem azt akarod mondani hogy 1-2 literrel belehet öntözni egy hekit??? Továbbá az a körforgó annyira fasza hogy tavasszal semmi időt nem kell foglalkozni vele a biztonságos öntözéshez, te másik bolygón élsz vazeeeeeeeeeee??smile whistlingsmile whistlingsmile whistling

Nincs profilkép
#3566 brezvaipeter80
2019-05-05 08:03:44

Válasz envagyok2 #3563. hozzászólására1, hidrans tavolsag valtozo. Kinaban 75-100 m, Nalunk 150 vagy annál több.
2, Fold alatti KPE 225 minimum
3, vizhozam: idealis a 200 m3/h, vagy ennél nagyobb. Talajszerkezet kérdése,

#3565 bandigh
2019-05-05 01:01:52

Válasz Drisa #3564. hozzászólásáraItt van akinek ott a nagy körforgó, gps vezérelt, minden. Vagy 3-4 éve, amikor felállították, na azóta áll ott egyhelyben, nem ment egy centit se. Úgy látszik nem öntözés volt a szándék, csak gondolom volt rá “lehetőség”. De nem hiányzik róla egy csavar se.

#3564 Drisa
2019-05-04 23:59:07

Válasz envagyok2 #3561. hozzászólásáraNálunk is szetlopnák az egészet. A héten láttam hogy az 54-es úton felújított szakaszon volt két oszlop rajta napelem, valaki kidöntötte az oszlopokat valami járművel a nap elemeket meg leszerelte. Itt a tsz falu közepén az udvarban szerelte le valaki MTZ önindítót, úgy hogy mindhárom csavar benne volt. Itt linearból csak a váz maradna egy tél után. Ha az megmaradna...

Nincs profilkép
#3563 envagyok2
2019-05-04 23:05:09

Válasz brezvaipeter80 #3559. hozzászólásáraazt a 4 sort kisilózzuk előle, amin hosszirányba cibáljuk, nyár közepén igen jól jön az, azzal nincs gond.

tömlős lineárt kísérgetni kell, oké, de mégis hány métert lehet vele menni egy hidránsról?

2500 m-re 25 guriga, ez alatt mit értessz? föld alá beása a 160-as kpe? vagy föld felett telepített öntözőcsövek?

300 m-es lineárnak mennyi víz kell óránként, mennyi a legkevesebb, amivel még stabilan működik?

Nincs profilkép
#3562 Rabó001
2019-05-04 23:03:29

Válasz brezvaipeter80 #3552. hozzászólásáraÉn is azt írtam hogy nem jó a kukoricába a konzol, olvasd el rendesen.

Nincs profilkép
#3561 envagyok2
2019-05-04 22:57:10

Válasz *** HM *** #3560. hozzászólásáraoszt ha a tulaj 240 ezerre van, mert a holdon jobb a klíma, mint itten?
ezért kapufa, kint hagyni a retekbe, és lesni, hogy szétbarmolják...

#3560 *** HM ***
2019-05-04 22:51:50

Válasz envagyok2 #3558. hozzászólásáraBevan riasztózva.
Oszt a tulaj kilő a pba 1kmről a setitben ha piszkálod.... smile devil

Nincs profilkép
#3559 brezvaipeter80
2019-05-04 22:51:07

Válasz envagyok2 #3557. hozzászólásáraA gep max 100 m tesz meg orankent, tehat 25 ora kellene neki szarazon hogy vegigmenjen. Ontozve kb fele es eg at is kell allni.
Csovezetek 25 millio a 2500 m-re
Atvontatas: sok a taposasi kar, egy nap, ket harom ember, nem lehetetlen, de miert akarjak rosszat?
300 mes gep kb 10,5-11 millió szerelesvezetessel.
Linear 14-16 millio.
Korforgo tavvezerelheto. Tomlos lineart meg kisergetni kell folyamatosan

Nincs profilkép
#3558 envagyok2
2019-05-04 22:48:08

Válasz brezvaipeter80 #3556. hozzászólásárajah még valami, szezonon kívül mit lehet csinálni egy lineárral? ott kell hagyni?
és a fémgyűjtők?

Nincs profilkép
#3557 envagyok2
2019-05-04 22:47:04

Válasz brezvaipeter80 #3556. hozzászólásáramenjünk tovább.

tömlős lineárnak miért hosszú? hány m-enként kéne ilyennek hidráns? hány métert mehet egy hidránsról?

másik, miért csak egyszer lehet átvontatni, maga a szerkezet nem bírja, elszakad, nyeklik, nyaklik?

nem árajanlatot kérek, nem pontos számot kérek, de kb. mégis mi pénz mondjuk egy ilyen 300 m-es félkörforgó? tudom felszereltség meg szín, meg gumiminta, de valamit csak lehet mondani, gondolom ha valakivel leülsz, kezdésként csak elhangzik valami, aztán kiderül, hogy érdemes ezzel foglalkozni, vagy felejtős...

Nincs profilkép
#3556 brezvaipeter80
2019-05-04 22:39:05

Válasz envagyok2 #3553. hozzászólására4 db 300 m.es gepet tennek.felkorivben.
Tomlos linearnak tul hosszu a tabla.
Atvontatos gepet adtam el es vontattam at, de az max evi egy alkalommal mukodokepes.

Nincs profilkép
#3555 brezvaipeter80
2019-05-04 22:34:01

Válasz Rabó001 #3551. hozzászólásáraA lineár nem bonyolult. Egyszerű és olcsó. Nekem teljesen mindegy hogy ki mivel es hogyan ontoz.
Ha kezelhetetlen rendszert akar Én biztos nem adok el neki. Pl kukoricához konzolt es vizagyut. A pénz nem minden. Nekem fontos hogy ha eladok egy rendszert akkor azzal evekig elegedett legyen a vasarlo

Nincs profilkép
#3554 envagyok2
2019-05-04 22:32:37

Válasz Rabó001 #3550. hozzászólásáracsak a vízágyuhoz meg kell 8 bár a düzninél, ahogy itten híni szokták, vagyis a cső másik végén 10 fölött. ez nem pálya, ez tényleg rohadt sok pénz...

Nincs profilkép
#3553 envagyok2
2019-05-04 22:30:20

Válasz brezvaipeter80 #3548. hozzászólásáraés egy körforgóval mit csinálsz szezonon kívül? azt hogy lehet beszedni, mennyi munka beszedni, és tavasszal kivinni? ezt hányszor lehet megcsinálni vele, gondolom nem lehet nyolcvanszor megfeszegetni...
nem kérdés, jó a körforgó, de szerintem ritka az 520×520 m-es tábla, amibe se villanyoszlop, se tájképi elem kökénybokor, se árok, se semmi ne legyen.
de kérdezek egy idevágót, legyen egy 300×2500 m-es tábla. erre elég egy körforgó, és ha 300 m-enként van hidráns, akkor át lehet vele állni egyikrúl a másikra, vagy kell rá mittomén 8 db?

Nincs profilkép
#3552 brezvaipeter80
2019-05-04 22:29:30

Válasz Rabó001 #3550. hozzászólására3, 1 mig emelheto a briggs. Ekkor 4,2 m magasan van a konzol teteje. De igy is serul a szoraskep mert r3000 nel kell 1 m tavolsag a noveny es a gep kozott. A3000 nel pedig 42 darab szorofej kell 64 mre, ami onmagaban 600-700 ezer forint.
Hidd el nem megy. Es akkor meg a stabilitasrol nem is beszeltunk

Nincs profilkép
#3551 Rabó001
2019-05-04 22:27:12

Válasz brezvaipeter80 #3548. hozzászólásáraKínán kívül meg gyártanak dobot eleget. Értem én hogy jobb a lineár, meg a körbejáró lineár, mert jobban automatizálható, meg egyenletesebb, de nem tud mindenki lineárt csinálni, ezt el kell fogadni.

Nincs profilkép
#3550 Rabó001
2019-05-04 22:24:56

Válasz envagyok2 #3546. hozzászólásáraAz hogy nagyobb a kukorica, mint a konzol. De minek a nagy kukoricába a konzol, arra ott a vízágyú.

Nincs profilkép
#3549 envagyok2
2019-05-04 22:24:22

Válasz bandigh #3547. hozzászólásáraés nincs több vas kínába? nem lehet magasabb konzolt építeni?
ha akarjuk, 2 hét múlvára tudunk helyet foglalni a holdra menő járatra, de konzolt nem lehet magasabbat gyártani? nincs olyan gyártó, aki észrevette volna, hogy létezik itt egy piaci lik?

Nincs profilkép
#3548 brezvaipeter80
2019-05-04 22:04:17

Válasz envagyok2 #3546. hozzászólásáraA konzolos megoldas addig jo amig a noveny magassaga kb 1 m. Ha ennel magasabb akkor mar nagyobb odafigyelest igenyel. Gondolkoztam, hogy teljesen automata konzolt keszitek, de vegul marad a hidraulikus billentes. 64 m-es konzol mashogy viselkedik mint a 30 m-es.
A problema az hogy nincs ember a kezeleshez, aki van az pedig osszetori a gepet, mert nem ert hozza.
Alapvetoen a mobil ontozes “szivas” mert sokkal korulmenyesebb a rendszer telepitese es uzemeltetese mint egy korforgoe.
Lehet meg csepegeto vagy mikroszorofejes rendszer, de ezekrol Nekem keves a tapasztalatom.
Ha a vilagon letezo iranyokat nezem akkor a korforgok fele mozdul el a piac. Meg kinaban se gyartanak dobot, inkabb az onjarokra koncentralnak.

#3547 bandigh
2019-05-04 21:58:57

Válasz envagyok2 #3546. hozzászólásáraAz h a kuki egy méterrel magasabb mint a konzol

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Támogatott tartalom
Figyelem! Így alakul 2024-ben a mezőgazdasági biztosítások támogatása
Figyelem! Így alakul 2024-ben a mezőgazdasági biztosítások támogatása
Típustól függően 40-70 százalékos támogatásra lehet számítani.
Így lesz vizes élőhely a félsivatagból a hódoknak köszönhetően +VIDEÓ
Így lesz vizes élőhely a félsivatagból a hódoknak köszönhetően +VIDEÓ
Megfelelő állomány-szabályozás esetén nagyon hasznos lehet a tevékenységük.
IMANTS 47SP300DRH,  3 MÉTERES ÁSÓGÉP
IMANTS 47SP300DRH, 3 MÉTERES ÁSÓGÉP

4.900.000 Ft

GYRO,  160-cm-es FRONTZÚZÓ,  FRONT SZÁRZÚZÓ
GYRO, 160-cm-es FRONTZÚZÓ, FRONT...

790.000 Ft

Crosskill 3 méteres rögtörőhenger,  tömörítőhenger,  3 pont függesztett
Crosskill 3 méteres rögtörőhenger,...

430.000 Ft

RAU ROTOTILLER 3 m-es,  ÚJ KÉSEKKEL,  TÖMÖRÍTŐHENGERREL
RAU ROTOTILLER 3 m-es, ÚJ KÉSEKKEL,...

1.550.000 Ft