Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR414.08 FtUSD396.98 FtCHF444.25 FtGBP499 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Ha nagyon homok felesleges vele foglalkozni, soha nem hozza vissza a költségeket ha homokon termelsz. Az öntözés csak kertészeti kultúrában éri meg vessél oda burgonyát, sárgarépát, esetleg zöldséget, na annál megéri az öntözés.
Egy hatalmas nagy kéréssel fordulnék hozzátok.
Öntözéses szántóföldi növénytermesztés elindításához milyen és mekkora beruházás szükséges? Gondolok itt a például kezdetnek a kútfúrásra, csövezésre, öntöződobra, ha nincs villany, akkor annak a bevezetése, villanymotor stb. Szóval egy rövid kis listát a legfontosabbakról, annak méreteiről árairól. 10-20 hektár homok öntözésére.
Üdv. Szeretnék 1 szórófejet venni, tudnátok-e nekem segiteni abban hogy mi a különbség a tisza1, tisza2 illetve a sió közt? Esetleg melyiket érdemesebb venni!?
A jegyző csak a lakossági (háztartási) felhasználású vízre adhat engedélyt, évi 500 m3-ig, ha más célú, vagy ennél több, akkor vízügyi hatóság (72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet
a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról 24. § (1) c))
lásd itt:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600072.KOR
Persze megpróbálhatod azt mondani, hogy a háztartási vízigényedet akarod a gyümölcsösben kielégíteni, aztán vagy elhiszik, vagy nem
Pár éve (2012-ben) egy falubelinek hoztam vetőmagot, hogy ő be szeretné vetni a fél hektárnyi homokját (1% alatti humusz!) kukoricával. A fajta egy standard 7-9 tonna üzemi átlagot tudja 65-75 ezres vetéssel jobb földeken, de bírja az aszályt is.
Mivel a fél hektáron adott volt az öntözés ezért, amikor csak kellett tudta locsolni. Különlegesség, hogy még címerhányáskor is meg lett szórva ammónium-nitráttal. Kis terület, azért ez kivitelezhető kézzel. Gyomírtás nem lett az igazi, a sok öntözés végett sem, vetésátlag kevesebb, mint 40ezer/ha norma (20.000/0,5Ha) szóval ez egy aszályosabb időben sem egy nagy terméssel kecsegtető kezdés.
Aratáskor nekünk ugyanez a fajta 4 tonna alatt teljesített és az még nem is annyira homokos terület. Mit gondoltok mi lett azon a fél hektáron?
6 tonna! A kombájnos is csak lesett, meg mi is.
12t/ha átlag lett volna.
Szóval az öntözést a kukorica igen meghálálja aszályos időkben.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy kukoricába nagyjából mennyibe kerül egy hektárnyi csepegető csőves betelepítése?
Milyen hosszan lehet kihúzni egy csepegtető csövet?
Annak az bőven elég, főleg ha a csöveid 130 nem csak gerincben hanem az öntözési ág is az. Akkor elég neki a 3 bár is és viszi az 50-55 sort nagyon szépen!
csatornábol ketőt bisztosan szórófeje meg anyit mint az kető vagy négy hengeres cepel szivatuk de a 80as nagyob nomást tud szerinte 12is de nézdmeg a táblázatát
Az egyik kutamra ráteszem a Hondát, 265 litert vesz ki belőle percenként, a másik kútra ráteszem ugyanazt a szivattyút, és csak 25 litert vesz ki, mert nem ad többet a kút.
Saját tapasztalat : 63-as csövön 250 litert nyomtam percenként, és 50 m -en 0,45 bar nyomásesést mértem.
Az általam belinkelt táblázat szerint 0,82 bar nyomásesést ír 100 m-re a megadott paraméterekkel.
Válasz #2930. hozzászólásra Bernoulli-törvénye szerint statikus 3m/s folyadékáramlási sebességig (víz esetén) az áramlás laminárisnak mondható, a nyomásesés elhanyagolható. Persze nincs ideális cső és ideális "víz". 3 m/s sebesség felett az áramlás turbulens, a sebesség négyzetszoratával csökken a nyomás és nő az áramlási surlódás, ezáltal a munka!
A nyomásesés mindig attól függ, mennyi vizet tolsz a csőben. 75-ös csövön 20 köbmétert tolsz óránként, akkor 100 m-en 0,6 bar nyomásesés lesz. 38 köbméternél 2,15 bar nyomásesés 10 méterenként.
Ha csak 450 literrel akarsz locsolni percenként, akkor a 300 m-es dobon összesen lesz 3 bar nyomásveszteséged. A dobhoz meg érdemesebb 90-es csövön vinni a vizet, azon szinte elhanyagolható a nyomásesés.
Annál maradok, hogy nagyobb szivattyú mellett megnézem a vízesést... még mielőtt mérlegelnék.
Olvastam, hogy (Sigma-75mm KPE)100m-enként kb. 2 bár a nyomásesés.
300m-nél ez 6-bár lenne ??
(10 bár idulónál (gondolom tömlőnél ez a max) 4-bár lenne végén)
Kútból nem fog húzni 600 litert,( max. 250 - 300 l ) mivel nem 0 m-es emelőmagasságon kell dolgoznia. A 600 litert úgy tudja, ha a vízszint egy magasságban van a szívócsonkkal, és nincs rajta hosszú nyomócső. Úgy mint a képen.
Mérd be a kutakat, mennyi vizet adnak, ha legalább 250 litert ad egy kút, akkor kérjél kölcsön nagyobb szivattyút, hogy pontosan be tudd mérni. Amíg nem tudod a kutak vízhozamát, mi alapján választasz szivattyút ?
Nyomást nem tud a WB20 as.
A Sigmának kell minimum a 6 bar,hogy működni kezdjen a csévélése.
Bauer famost hajtattam T25össel ami 1 Sigma dobot kiszolgált.
4662 hozzászólás
Válasz #2961. hozzászólásra
Ha nagyon homok felesleges vele foglalkozni, soha nem hozza vissza a költségeket ha homokon termelsz. Az öntözés csak kertészeti kultúrában éri meg vessél oda burgonyát, sárgarépát, esetleg zöldséget, na annál megéri az öntözés.
Egy hatalmas nagy kéréssel fordulnék hozzátok.
Öntözéses szántóföldi növénytermesztés elindításához milyen és mekkora beruházás szükséges? Gondolok itt a például kezdetnek a kútfúrásra, csövezésre, öntöződobra, ha nincs villany, akkor annak a bevezetése, villanymotor stb. Szóval egy rövid kis listát a legfontosabbakról, annak méreteiről árairól. 10-20 hektár homok öntözésére.
Válasz #2959. hozzászólásra
Köszi szépen.
Válasz #2958. hozzászólásra Töltsd le a képeket és kicsinyítsd, mert nagyobb felbontásban nem tudom feltölteni!
Válasz #2957. hozzászólásra
Üdv. Szeretnék 1 szórófejet venni, tudnátok-e nekem segiteni abban hogy mi a különbség a tisza1, tisza2 illetve a sió közt? Esetleg melyiket érdemesebb venni!?
Válasz #2949. hozzászólásra
A jegyző csak a lakossági (háztartási) felhasználású vízre adhat engedélyt, évi 500 m3-ig, ha más célú, vagy ennél több, akkor vízügyi hatóság (72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet
a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról 24. § (1) c))
lásd itt:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600072.KOR
Persze megpróbálhatod azt mondani, hogy a háztartási vízigényedet akarod a gyümölcsösben kielégíteni, aztán vagy elhiszik, vagy nem
Válasz #2952. hozzászólásra
Próbáld ha sok a zséd!!
Válasz #2950. hozzászólásra
6500 m/ha torro szalag 80000 huf/ha 150-170 még ideális.
Pár éve (2012-ben) egy falubelinek hoztam vetőmagot, hogy ő be szeretné vetni a fél hektárnyi homokját (1% alatti humusz!) kukoricával. A fajta egy standard 7-9 tonna üzemi átlagot tudja 65-75 ezres vetéssel jobb földeken, de bírja az aszályt is.
Mivel a fél hektáron adott volt az öntözés ezért, amikor csak kellett tudta locsolni. Különlegesség, hogy még címerhányáskor is meg lett szórva ammónium-nitráttal. Kis terület, azért ez kivitelezhető kézzel. Gyomírtás nem lett az igazi, a sok öntözés végett sem, vetésátlag kevesebb, mint 40ezer/ha norma (20.000/0,5Ha) szóval ez egy aszályosabb időben sem egy nagy terméssel kecsegtető kezdés.
Aratáskor nekünk ugyanez a fajta 4 tonna alatt teljesített és az még nem is annyira homokos terület. Mit gondoltok mi lett azon a fél hektáron?
6 tonna! A kombájnos is csak lesett, meg mi is.
12t/ha átlag lett volna.
Szóval az öntözést a kukorica igen meghálálja aszályos időkben.
Egy kép amit még augusztusban készítettem róla.
Válasz #2951. hozzászólásra
Lehet. Mondjuk pár hektáron, gyengébb területen ahol a zöldségföldek vetésforgói vannak ott azért kipróbálnám.
Válasz #2950. hozzászólásra
Ha minden 2.sorba teszel csövet, kb 200 ezer. De akkor még nem vittek oda a vizet, nem termeltek ki a kútból. Sztem árukukoricánál felejtős.
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy kukoricába nagyjából mennyibe kerül egy hektárnyi csepegető csőves betelepítése?
Milyen hosszan lehet kihúzni egy csepegtető csövet?
Kedves Hozzáértők,
gyümölcsösben való öntözéshez elegendő a jegyző engedélye, ha talajvízből akarok locsolni?
előre is köszi
Válasz #2947. hozzászólásra
Jó de hányat vinne akkor a 80 köbös?
12?
Válasz #2946. hozzászólásra
Annak az bőven elég, főleg ha a csöveid 130 nem csak gerincben hanem az öntözési ág is az. Akkor elég neki a 3 bár is és viszi az 50-55 sort nagyon szépen!
Válasz #2943. hozzászólásra
Tisza 2-nél gondoltam 4 barra!
Válasz #2944. hozzászólásra
Ha 90-es átmérőre a tömlő a Sigmán akkor a 22 fúvókával 5-5,5 bárral már szépen dolgozik, viszi a 100 sort és szépen porlaszt!!
Válasz #2943. hozzászólásra
Csakhogy az a szivattyú tud akár 8 at is, 80 köbbel....
Válasz #2937. hozzászólásra
Az a négy bár az lófauszt, kevés a Sigmának!
Válasz #2941. hozzászólásra
jó az is ha brünkünek
brünküllök én is akár
mind1
minden megoldás érdekel
akárcsak 1 bevállalós társkereső egyént......
Válasz #2940. hozzászólásra
Megbrünkőlek früstök múltával,napkeltekor....
Válasz #2939. hozzászólásra
valamin köll ha má nemtok 6 taliga lóvén
Válasz #2938. hozzászólásra
dobzsé,de mé űsz a füledénne???
Válasz #2937. hozzászólásra
heló zátrá brünk dobzsé?
Válasz #2935. hozzászólásra
Szerintem 3 Sigmát simán elvisz
Válasz #2935. hozzászólásra
csatornábol ketőt bisztosan szórófeje meg anyit mint az kető vagy négy hengeres cepel szivatuk de a 80as nagyob nomást tud szerinte 12is de nézdmeg a táblázatát
Egy Bauer 80/3 hány szórófejet vinne el szerintetek? (4Baron)
És hány Sigma dobot?
Válasz #2931. hozzászólásra
" bauyer 60 as 90 es kut "
És hány köbmétert juttattál ki óránként ?
Az egyik kutamra ráteszem a Hondát, 265 litert vesz ki belőle percenként, a másik kútra ráteszem ugyanazt a szivattyút, és csak 25 litert vesz ki, mert nem ad többet a kút.
Saját tapasztalat : 63-as csövön 250 litert nyomtam percenként, és 50 m -en 0,45 bar nyomásesést mértem.
Az általam belinkelt táblázat szerint 0,82 bar nyomásesést ír 100 m-re a megadott paraméterekkel.
Annyira nincs messze a valóságtól az a táblázat.
ha nagyob agerinc minimális aveszteség
Válasz #2930. hozzászólásra Bernoulli-törvénye szerint statikus 3m/s folyadékáramlási sebességig (víz esetén) az áramlás laminárisnak mondható, a nyomásesés elhanyagolható. Persze nincs ideális cső és ideális "víz". 3 m/s sebesség felett az áramlás turbulens, a sebesség négyzetszoratával csökken a nyomás és nő az áramlási surlódás, ezáltal a munka!
Válasz #2930. hozzászólásra
ez elmélet a gyakorlat tavaly bauyer 60 as 90 es kut egy szigma dob gerinc a másadik pedig dolgozot a nyomás vesteség egy bár ha volt
Válasz #2926. hozzászólásra
A nyomásesés mindig attól függ, mennyi vizet tolsz a csőben. 75-ös csövön 20 köbmétert tolsz óránként, akkor 100 m-en 0,6 bar nyomásesés lesz. 38 köbméternél 2,15 bar nyomásesés 10 méterenként.
Ha csak 450 literrel akarsz locsolni percenként, akkor a 300 m-es dobon összesen lesz 3 bar nyomásveszteséged. A dobhoz meg érdemesebb 90-es csövön vinni a vizet, azon szinte elhanyagolható a nyomásesés.
Itt egy nyomásesési táblázat
http://vizozon.hu/files/nyomaseses.pdf
Válasz #2928. hozzászólásra
alltalában 3,vagy 4 dobbal öntöztem,dobonként 1,5ha-t lehetett számolni.
Válasz #2927. hozzászólásra
Ez magnyugtató.. köszi
Mennyi idő alatt öntöztél be 1 Hektát-t kb.( /mm)
Válasz #2926. hozzászólásra
Régebben sokat öntöztem szigmákkal,ha a belépő nyomás megvolt az 5-6 bár akkor a 20-22mm-s fúvóka szépen szórt!
Válasz #2920. hozzászólásra
Szervusz!
Annál maradok, hogy nagyobb szivattyú mellett megnézem a vízesést... még mielőtt mérlegelnék.
Olvastam, hogy (Sigma-75mm KPE)100m-enként kb. 2 bár a nyomásesés.
300m-nél ez 6-bár lenne ??
(10 bár idulónál (gondolom tömlőnél ez a max) 4-bár lenne végén)
Válasz #2924. hozzászólásra
a nyomo oldalon meg inkáb nagyob legyen atőmlő igy nem veszi el a nyomás medence furdésre jo
Válasz #2921. hozzászólásra
65 ős kut bőven elégy a tomas nak iletve a hondának is 100 as bol egy betétt csővel szi és nem kel neki nagy viz oszlopot tartani
Válasz #2922. hozzászólásra
két 65 ős kutegymástol 6.8métere ősze kőtve és kész nekem igy van a főldemen és kiválo
Válasz #2919. hozzászólásra
Bocs elírtam 40-50-re gondoltam!
Válasz #2920. hozzászólásra
Ha kevés a víz, megoldás lehet, hogy ásol medencét, amit kisebb szivattyúkkal folyamatosan töltesz.
Válasz #2916. hozzászólásra
Kútból nem fog húzni 600 litert,( max. 250 - 300 l ) mivel nem 0 m-es emelőmagasságon kell dolgoznia. A 600 litert úgy tudja, ha a vízszint egy magasságban van a szívócsonkkal, és nincs rajta hosszú nyomócső. Úgy mint a képen.
http://hondagep.hu/modules//homeslider/images/0d79fcce2f93757c6970b0c18040a31d.jpg
Mérd be a kutakat, mennyi vizet adnak, ha legalább 250 litert ad egy kút, akkor kérjél kölcsön nagyobb szivattyút, hogy pontosan be tudd mérni. Amíg nem tudod a kutak vízhozamát, mi alapján választasz szivattyút ?
Válasz #2918. hozzászólásra
750 lityi x 60 perc=45 köb óránként.
Válasz #2916. hozzászólásra A Sigma fúvókától függően 7-8 bar nyomáson 700-800 liter vizet használ percenként. Az óránként 4-5 ezer liter.
Válasz #2916. hozzászólásra
Szia!
Nyomást nem tud a WB20 as.
A Sigmának kell minimum a 6 bar,hogy működni kezdjen a csévélése.
Bauer famost hajtattam T25össel ami 1 Sigma dobot kiszolgált.
Válasz #2915. hozzászólásra
Arra gondolsz, hogy esetleg a hondával 2-t órán át felszívni? Végül is full gázon 36 m3/h tud....
Válasz #2914. hozzászólásra
Mi WB 20?
A nem jó
Válasz #2913. hozzászólásra
Szervusz!
Áram nincs a közelben.
De van egy 600 lier/min honda szivattyúm.
Válasz #2908. hozzászólásra
Van áramod?
Ha lenne 7,5kw al már lehet molyolni 450litertül fölfele...