Hirdetés
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Fiat 180-90-es traktorok új
- Grubber új
- Milyen gépek a JUMZ traktorok? új
- Talajművelés gépei - tárcsa választás: Horsch, Amazone vagy Väderstad? új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- Búza termény felvásárlási árak új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Agrártámogatások kifizetése új
- S.O.S. új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
4646 hozzászólás
Válasz medikus #4245. hozzászólásáraÜgyes vagy!
Válasz B.Bali #4244. hozzászólására200méter hosszú 50-es cső van rajta! Egy Démászos kábel dobon van!
Válasz medikus #4243. hozzászólásáraMilyent dobot hajt ha nem titok?
Válasz Királykertész #4242. hozzászólásáraNekem is van,saját gyártmány! Ha akarom turbina,ha akarom egy mosógépmotor!
Sziasztok Találkoztatok már olyannal hogy öntöző dobot villany motor hajtott befelé?
Válasz Géza15 #4235. hozzászólásáraSzia ez Mellini jól mondja a kolléga!
Az agroazis oldalán van négy fajta
https://www.agroazis.hu/termekeink/vizgazdalkodas/gyorskapcsolasu-csovek-idomok-szerelvenyek
A fej kiképzése mindeygiknek más csak hogy nehogy össze keverd őket:)
Válasz Rabó001 #4239. hozzászólásáraJa igen, van még Perrot (asszem így írják), az is gyakori, a régebbiek olyanok általában. Meg persze van még vagy 8 féle csőkötés, de ezek a gyorskapcsolósak nagyjából.
Válasz Géza15 #4235. hozzászólásáraAz átmérője esetleg mm-ben ennyi. De ha fogsz egy kellő mérető tolómérőt, akkor biztosra fogod tudni. A gyorscsatlakozóját meg tudja állapítani, aki ismeri milyenek vannak, van ennek szakirodalma is.
Mellininek tűnik, mint valaki írta, a nevet már hallottam, de élőben még nem láttam, viszont googleval rákeresve ilyet ad ki. Megkockáztatom hogy Bauerrel össze lehet kapcsolni, mert ugyanolyannak tűnik, csak a kapocs rögzítve van a gömbre, de ki kell próbálni.
Köszi szépen!
Honnan lehet megállapítani, hogy melyik milyen? Egyáltalán van a bauer és a mellinin kívül más fajta?
Válasz ..,-:) #4236. hozzászólásáraAz
Válasz Géza15 #4235. hozzászólásáraMellini ?
Sziasztok!
A képen látható öntözőcsövek milyen fajták lehetnek? Nincs rajtuk semmilyen írás. Az átmérőjük 153 cm körül van.
Sziasztok! Valakinek van irrifrance optima 1020 as vagy hasonló öntöző dobja ? Lenne pár kérdésem! Előre is köszönöm a válaszokat
Válasz istenes98 #4231. hozzászólására2 mm Szabolcs
Válasz istenes98 #4231. hozzászólásáraCsongrád semmi...
Kinél mennyi eső esett?
Minirot dobokat gyártják még?
Érdemes használtat venni?
Válasz Rabó001 #4228. hozzászólásáraSzia jó=az jó.
Bocs, telefon javított.
Válasz Géza15 #4224. hozzászólásáraSzia jó, ha minden passzol mindenhez. De nyilván még lehet oldani az átalakítot is, mint már írták, főleg ha használatból építkezel.
Válasz Isssti #4226. hozzászólásárahttps://www.komiksz.hu/component/virtuemart/%C3%BCres-57/locsol%C3%B3cs%C5%91-kapcsok/olasz-kapcsok-%C3%A9s-kieg%C3%A9sz%C3%ADt%C5%91ik
Válasz Géza15 #4224. hozzászólásáraSzia, Pest alatt azt hiszem Alsónémediben van egy profi szakáruház, ott láttam mindenféle mérethez csatlakozókat, toldókat.
Válasz Géza15 #4224. hozzászólásáraHa van hegesztő, meg nem sajnálsz beálldozni néhány darabot (biztos lesz benne olyan, amit nem fogsz megsiratni) átalakítónak, akkor mi lehet a gond vele?
(Semmi!)
Használtan szeretnék vásárolni öntözőcsöveket, mert az új ára szinte megfizethetetlen. A kérdésem az lenne, hogyha most vennék egy adott fajtából egy pár csövet pl. 159-es bauer, de ha később több csőre lenne szükségem és csak 150-es mellini, vagy 139-es bauer csövet tudnék vásárolni, akkor ezeket össze lehet hozni? Mert van átmérőkülönbség, csatlakozó fej különbség stb. Vagy az ilyet hanyagolni kell és egy fajtát venni valahonnan ahol sokat adnak el?
Válasz máris szomszéd #4210. hozzászólására ok azt hittem Pesthet közelebb lakszde akkor Szegedre termelsz hát ott már régen jó idő van itt meg még ho tél hol nyár van
Válasz buszsofőr #42z21 hozzászólására
Komoly rendszer.
Válasz Géza15 #4220. hozzászólásáraA 32es fúvóka attol függ hogy milyen messze nyomod a vizet a szivattyútól a dobig és milyen vastag vezetéken. A dobba bemenő nyomás legyen min. 6 bár.
A szivattyú kimenőm 150-es kb 20m hosszú, ez becsatlakozik egy földalatti csőhálózata ami pedig 40cm belső átmérőjű és több km hosszú.
Válasz buszsofőr #4219. hozzászólásáraEgyenlőre mtz vinné és hosszú távon ki tudja, hátha egyszer lesz 2 dob. Én is egyébként 150-re gondoltam és 32-es fúvókára. Szerinted az nagy lenne? A nyomó ágad hanyas?
Válasz Géza15 #4218. hozzászólásáraNekem t4-100 rovatti szivattyu van ami max 180m3/óra, a szívóoldal 150es
Ha 2 dobbal öntöznél akkor is minimum 26os lyuk legyen a szorofejen.
Milyen traktor fogja hajtani?
Sziasztok!
Van egy puci T3-110-es rovatti szivattyúnk, ami kb 150-200m3-t tud óránként. Elméletileg 2 darab 110-es dobot is kiszolgál. Nekünk jelenleg 1 darab 110-es dobunk van. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek mekkora átmérőjű szívóoldali rendszert vásároljunk hozzá, illetve hanyas fúvókát érdemes a gépre rakni?
Köszi
Válasz Garfield #4216. hozzászólására2_3 méter folyamatos áram terhelés 50_55A frekvencia váltóval
Válasz ede62 #4215. hozzászólásáraAz igen!Üzemi szintet tudod menyi?
Válasz Garfield #4214. hozzászólására37Kw 3x65A
bekötés3x80A
Válasz ede62 #4207. hozzászólásáraSzia ez hány kw szivattyú???
Válasz ..,-:) #4212. hozzászólására1000 köszönet!
Teljesen megvilágosodtam4
Válasz endypapa_20120 #4211. hozzászólására
Kezdjük az alsó képpel....
MOD.: 63-as tömlő átmérő, 300m tömlő hossz a dobon.
A oszlop: fúvóka átmérő
B oszlop: fúvókánál mért nyomás
C oszlop: öntözött terület sugár( víz ágyútól mért)
D oszlop: öntözött terület átmérője 80%-al számolva, mert ugye van szélhatás is. Kb ez a reális is.
E oszlop első kockája az, hogy ,mennyi víz kell hozzá percenként, majd óránként, illetve óra/m3
F oszlop: a teljes kihúzással azokkal az adatokkal elérhető beöntözött terület nagysága Ha-ban.
G oszlop meg a kiszórni kívánt mm/ha adatai...
Pl.:
16-os fóvóka, 5bar a fóvúkánál, 39 m a sugara, 62 m a tényleges átmérő, 356 liter/perc vizet igényel, ami 21360 liter/óra, 21,36m3, és 2,05 ha területet öntözz be a fenti típus, ami ugye 63/300-as.
G oszlop második sorában ott van mondjuk a 25, alatta a mm, ez ugye 25 mm/ha a terv.
Az mth itt a 14 m/óra ami behúzási sebesség, es itt a bar, az a dobnál a belépő nyomást kéri/adja meg aminek 9,3 bar-nak kell lennie.
Magyarán ha 25 mm vizet akarsz kiszórni, akkor 14 m/h a behúzási sebességed, a dobnál kell, hogy legyen 9,3 bar nyomásod, a fúvókánál 5,0 bar-nak kell lenni, ehhez kell percenként 356 liter víz, óránként 21360 liter vagy 21,36m3. Így, egy behúzással, 2,05 ha-t tudsz beöntözni a 63-as átmérőjű, 300 méter hosszú, 16-os fúvókájú dobbal. 300m : 14m/h = kb 21,5 óra alatt.
Az hogy a dobnál kell lennie ilyenkor 9,3 bar-nak, akkor a szivattyúnak kell tudni kb 10-11 bar-t és majd 400 liter/percet de mindenképp meg kell nézni a szivattyú görbéjét, mert igen sokszor a liter/perc értéket azt nullából nullába adják meg....
Válasz ..,-:) #4208. hozzászólásáraKöszönöm! Sajnos ez nekem hottentotta.
Válasz Mihály #4203. hozzászólásáraBugyi felénk a nőkön van.
Helyileg Ruzsa.
Nem aggódom azért mert ritkább,hamarabb eléri a szedhető méretet.
Válasz ..,-:) #4208. hozzászólására
Válasz endypapa_20120 #4191. hozzászólására
Válasz Mihály #4200. hozzászólásáraMutatok villany szivattyút 2db 100 dob 44m konzollal de megy 3 dobbal is
Sziasztok!
Van egy 20ha -os szántó területem, amin van egy engedélyes fúrt kút, mellette egy 30m3-es tartály amiből szeretném öntözni a szántót. A kérdésem az lenne, hogy ki mit ajánlana, hogy oldaná meg, mik kellenének hozzá, egyáltalán megoldható-e és érdemes-e vele foglalkozni ? Sajnos hálózati áram nincs a területen, aggregátorral üzemeltetem a szivattyút. Esetleg valami öntözés fejlesztés pályázat? Előre is köszönöm az infókat, ötleteket és a segítséget!
Válasz máris szomszéd #4199. hozzászólására
Válasz Mihály #4203. hozzászólására Ja a lényeg én is gondolkodom nagy terület öntözésén de csak csepegtetővel mert a mikró nem igazán jön be ebben a szeles időben fóliában van nekem is ott szuper
Válasz máris szomszéd #4202. hozzászólására ha szemenként vetetted akor lehet hogy ritka lesz bár kétsoros vetésnél még úgy sem meg hátha kikell most jól megázott itt de gondolom ott is eéeg sárga szinű volt a radar térkép felétek is ha jól gondolomBugyi felé gazdálkodsz
Válasz Mihály #4200. hozzászólásáraEgy 7.5-ös elég jól megpengeti azért.Viszont van egy pont ahol már nem érdemes tovább erőltetni a mennyiséget. És ez kb 300-350l/perc a 63-as dobnál.
Elhajtja azt simán 150l/perc is 3 barral a dobnál mérve.
De várjuk meg,hogy kész legyen amit rendeltem aztán tesztelem.
Amit írni akartam az,hogy ha van víz és mindenképpen benzin-gázolaj hajtja a szivattyút akkor az 50-es dob nagyon hatékonytalan.
Épp ma néztük,olyan 70-75%-os a kelése a zöldségnek (répa nincs) Amikor azok a mínusz 9 fokok voltak nem mertem meglocsolni és jól kiszáradt,valószínűleg nem tetszett neki.
Válasz Mihály #4200. hozzászólására bocsi 300 méter lett volna
Válasz máris szomszéd #4199. hozzászólására azért én megnézném azt a villany szívattyút amelyik a 30méteres gurigán végig tólja a 300 liter vízet??? ezek amit írt nem kis zöldséges kis mikró öntözéshez alók hanem vízágyuhoz(Ki kellt már a zöldséged vagy a répát előbb vetetted?)
Válasz endypapa_20120 #4194. hozzászólásáraVan egy mittudomén milyen-mekkora honda,majd azt is kipróbáljuk.Mikroszórókat vitte elég jól.
Azért nem mindegy mennyit akarsz locsolni és egyálltalán mennyi a vízhozam.Mert ha trakival kell kardános szivattyút használni akkor a nagyobbik dob,mert azon még szerintem kimegy 300-350l/perc max. Nem túl nagy nyomás veszteséggel.
Egyébként van aki nagyobb honda áramfejlesztővel dolgozik villanyszivattyúval.
Sőt rendes gyári diesel áramfejlesztővel is komolyabb búvár szivattyúval.
Válasz Mihály #4197. hozzászólásáraja most olvastam a 91 írásodban kérdezted
Válasz endypapa_20120 #4196. hozzászólására Bocs ha erre gondoltál nincs szakai tapasztalatom ezen a téren csak láttom hogy a környéken ez a legolcsóbb megoldás a villany után mert az Mtz-vel is hajtják de az szereti a hasát meg nem igazán szereti ha hetekig pörög 2 fordulatszámon lesz itt aki segít a számolásban