Hirdetés
Fórum
- Eke minden mennyiségben új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Őszi mély és középmély szántás vagy forgatás nélkül művelni??? új
- Földeladás új
- Landini traktorok új
- Diófa betegségének megállapítása, kezelése új
- AKG támogatás új
Cikkajánló
Ezért érdemes újra megismerkednünk az ősi gabonafajtákkal
Az ősi gabonafajták ellenállóbbak, kevesebb vegyszert igényelnek, és nagyon...
Hirdetés
903 hozzászólás
Válasz avm #150. hozzászólásáraJó de neked mennyi vízkivétel van belőle,meg gondolom nem sima talajvízre vagy első rétegvízre fúrt kút.
Válasz Klara.szito #149. hozzászólásáraA kamara kérelmét ,hogy 2020ig kitolható legyen a határidő teljes csend és kussolás övezi,miközben össz 2hónap marad az engedélyeztetésre így.
Egyes kutas cégek vállalkozók és egyesületek pedig sokszor félrevezető módon haszonleső hiénaként akarnak meggazdagodni,hogy az égből most ölükbe hullott egy ilyen .
A katasztrófavédelemnél engedélyezendő kutak kategóriájába tartozik a kutad,vagy a jegyzői kategóriába?
Szerintem a jegyzőhöz fordulj első körben,ne az ilyen kútfúró céghez.
Válasz avm #150. hozzászólásáraAzta.
Milyen kút,hogy ennyibe került?
Válasz Klara.szito #149. hozzászólásáraÉn előre engedélyeztettem a kutat és a mindenféle terv és mkötelező mérés meg dokumentáció több mint 2 millió volt, akkor mi is a sok???
Nagyon aggodom, s tanacstalan vagyok mit is tegyek furt kutam ugyeben. A balatonboglari kutas ceg 120.000+AFA-t ker a dokumentacio elkesziteseert, ez skandalum!
Vagy maximalni kell az engedelyezes/ fenntartas koltseget vagy valamilyen modon kozpontilag megszervezni. Ki fogja tudni ezt kifizetni ??
Mit tegyek? Haxtartasi hasznalatra, de nem ivoviz minosegu vizem van furt kutbol.
A pártok Vigyék be a parlamentbe törvényjavaslatként:Javaslom hogy minden magántulajdonú telken a tulajdonosnak joga legyen minden előzetes engedély nélkül kutat fúrni ,vagy ásni és saját szükségletére a vizet/nem nagyüzemi termelésre/minden adó nélkül kitermelni!
Én ezt találtam
http://www.origo.hu/gazdasag/20181011-igazsag-furt-kut-helyzet-buntetes.html
Válasz Tomszi #145. hozzászólásáraA FB-on egy bizonyos zöldujság cikke ez, amit a polgármesterünk osztott meg.
Válasz apuci #143. hozzászólásáraÉs ez mennyire biztos információ? Mert nálunk a tegnap kirakott, jegyző által aláírt tájékoztató hirdetményben nincs szó 2028-ról (alább írtam).
Válasz apuci #143. hozzászólásáraEzt most találtam FB-on.
80 méteres talpmélységig nem kell engedélyt kérni a kutak fúrásához!
Az új szabályozás szerint nem kell engedély, illetve bejelentés nélkül létesíthető a 80 méter talpmélységnél nem mélyebb, a házi vízigényt meg nem haladó vízkivételt biztosító kút. Továbbra is engedély kell viszont a hideg és a termálkarszt készletekbe történő beavatkozáshoz, valamint a gazdasági célú vízkivételekhez!
Fontos változás, hogy meghosszabbították az illegálisan létesített, továbbra is engedélyköteles kutaknál a bírságmentes engedélyezés moratóriumát, idén december 31. helyett 2028. december 31. lesz a határidő.
A rendelet alapvető célja, hogy egyértelművé tegye a már meglévő, nem engedélyezett fúrt kúttal rendelkező gazdák számára mi a teendőjük vízi létesítményük ügyének jogszerű rendezésével kapcsolatban. Továbbá olyan szabályozás kialakítása, amely lehetőséget biztosít arra, hogy egyes vízhasználatokhoz, vízi létesítmények megépítéséhez és üzemeltetéséhez ne legyen szükséges sem engedélyezési, sem bejelentési eljárás lefolytatása.
A szabályozás egyelőre kizárólagosan a házi vízellátásra, kerti öntözésre és háziállatok itatására szolgáló fúrt kutak engedélyezéséről, engedély alóli felmentéséről és esetleges illetékek, már eddig befizetett összegek visszafizetéséről rendelkezik.
Válasz medikus #140. hozzászólásáraAd Józsi bátyánk becsület szavára...
Most akkor jelen állás szerint minden kutat be kell jelenteni?
http://www.origo.hu/gazdasag/20181011-igazsag-furt-kut-helyzet-buntetes.html
Időközben a helyi önkormányzat is közzétette az irányelveket, a hirdetés végére meg oda van írva, hogy törvénymódosítási javaslat van az pországgyűlés előtt, ami a 2018 év végi határidőt ki szeretné tolni.
Most akkor mi van, mit kell tenni. Ja és a hirdetményben nincs szó olyanokról, hogy mikor fúrták a kutat.
Válasz Földönfuto #138. hozzászólásáraInkább az a kérdés,honnan tudja hogy az enyém 1992 előtti!
Válasz Földönfuto #138. hozzászólásáraKifolyó az azért van rajta?
Honnan tudja a hatóság,hogy nekem van-e kutam vagy nincs?Sok helyen úgy el van rejtve,hogy meg se találnák,még ha bejárják a portát akkor se.
Na végre! Ez gyorsan ment! Válasz Sanyee #136. hozzászólására
"Meghosszabbodhat az illegális kutakra vonatkozó moratórium
Megjelent: 2018-10-10 11:34:58"
Meghosszabbodhat (ez még nem biztos.)
https://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/97896-meghosszabbodhat-az-illegalis-kutakra-vonatkozo-moratorium
Szerintem ők is érzik, hogy ez a kevesebb, mint 3 hónap határidő elég nagy vicc!
Válasz colizoli #133. hozzászólásáraÖsszességében, a jegyzői engedélyezés alá tartozó kutakra vonatkozóan megállapítható,
hogy
a) 1992. február 15. napja után létesült minden kútra (ásott és fúrt kútra egyaránt)
vízjogi létesítési engedélyt kellett volna kérni, és ennek következtében most
fennmaradási engedély adható ki.
b) 1992. február 15. napja előtt létesült kutak esetében
arra az ásott kútra, amely a jogszabályok értelmében (mélységének és
elhelyezkedésének függvényében) jogszerűen létesült engedély nélkül,
üzemeltetési engedélyt kell adni,
arra az ásott kútra, amelyre létesítésének időpontjában (mélységének és
elhelyezkedésének függvényében) engedélyt kellett volna kérni,
fennmaradási engedélyt kell adni,
minden fúrt kútra üzemeltetési engedélyt kell adni
Válasz colizoli #133. hozzászólásáraFennmaradási engedélyt kell kérni a Vgtv. hatályba lépése (1996. január 1.) előtt
létesített kútra is?
A Vgtv. 29. § (3) bekezdése alapján, ha a vízilétesítmény megépítése vagy átalakítása
jogerős hatósági engedély nélkül, vagy a jogerős hatósági engedélytől eltérően történt, a
hatóság a vízilétesítmény megvizsgálása után a létesítő részére a fennmaradási
engedélyt utólag megadhatja az eset összes körülményeire is figyelemmel, amennyiben
a vízilétesítmény megépítése vagy átalakítása megfelel az (1) bekezdésben foglaltaknak.
A Vgtv. 29. § (3) bekezdésében a fennmaradási engedélyhez kötött vízgazdálkodási
bírság a szankciós jelleget igazolja. Ennek következtében mindazon kutakra, amelyek
létesítésekor jogszabály kötelezően nem írta elő engedély meglétét (jogszerűen
létesültek engedély nélkül), nem alkalmazható a fennmaradási engedély, hanem
üzemeltetési engedélyt kell adni
Válasz marosi1220 #128. hozzászólásáraEz a 96- S dàtum az jó?
Válasz Matyi50 #124. hozzászólásáraTudsz is ilyen hivatalos anyagot linkelni, mert a gugli minden ösze-vissza egymàsnak ellentmondó szart feldob?
Ott mi van,ahol nem öntöző,hanem birka iszik májustól novemberig napi 3 m3-t,aztán tavaszig "pihen" a kút?
Válasz Matyi50 #126. hozzászólásáraIgen 2 kút. Éves szinten 1000-2000m2 kivétellel.
Válasz marosi1220 #128. hozzászólásáraaztán meg jön a köbméterenkénti vízdíj az ilyen kutaknál is :(
Engedélyező hatóságok:
• jegyzői hatáskör: családi célt szolgál, kevesebb mint évi 500 m3 vízkivétel (pl: kerti fúrt kút).
• katasztrófavédelem hatásköre: ha bevétele van belőle (pl: fóliasátras-, őstermelői tevékenység)
December 31-ig bírságmentes bejelentés (csak az 1996 után létesített kutakra vonatkozik, ami előtte létesült az nem bejelentés köteles).
Engedélyeztetéshez kell:
• vízmérő óra felszerelése (kb 15-20 Ft/ m3)
• vízvizsgálat (vízkémia, vízgázosság pl metán tartalomra,…), a vízmintát csak akkreditált labor veheti és értékelheti ki
• 3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lap
• földhivatalból térkép
Állapotfelmérést kell végezni meglévő kutaknál, ami a tervdokumentációhoz kell. Ezt egy tervező készíti és küldi be a vagyonkezelői hozzájárulással és objektumazonosítóval együtt. A lekötött éves vízigény ez alapján kerül meghatározásra, amit végül a Vízügyi hatóság fog kiadni.
Talajvédelmi terv csatolása csak akkor szükséges, ha NEM állattartási céllal történik a vízkivétel.
Ha ez mind megvan, függő végzést adnak ki, majd kb. 45 nap elteltével készül el a „végleges” engedély. (Ha már december 31 előtt megindult az eljárás, akkor nincs bírság január 1.-től, mert megkezdettnek minősül az engedélyeztetés.)
Elméletileg majd minden évben be kell vallani, hogy mennyi vizet használtunk el előző évben.
Rétegvizet is lehet használni öntözésre de akkor palást cementezés kell!! (a rétegvíz szennyeződésének elkerülése végett)
Fontos, hogy miden új kút esetében vízjogi létesítési engedély + vízjogi üzemeltetési engedély szükséges.
Több helyrajzi számból álló terület esetén, ha szomszédosak egymással a terület határai, akkor elég egy kutat engedélyeztetni, nem kell külön mindegyikre.
Az egész engedélyeztetés a hozzá kapcsolódó vizsgálatokkal együtt kb 300-350 ezer Ft körül mozog majd.
Eddig azt pofázták,hogy kihasználatlanok a vízbázisok,meg rengeteg felszini és felszinalatti víz amit a szomszéd országok szívnak el. Erre most aki locsol,vagy cég van bejegyezve a házához,ahol kút is van,már gazdasági célú.Akárcsak a kémények, ahol a család vállalkozásban túrja a földet,ott már a kéményseprés fizetős,a kút is az lesz?
Áder bácsi nem a társadalmat nézi,hanem egy elvakult természetvédő.
Válasz Sanyee #125. hozzászólásáraJó,de ez nem holmi otthoni ásott kút talajvízen,és nem is egy,ha jól olvasom.
Válasz Matyi50 #124. hozzászólásáraPedig elég reális.
Olvassátok el, hogy itt mi volt a hiba.:
https://www.google.hu/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://fovaros.katasztrofavedelem.hu/letoltes/hirdetotabla/35100-9801-7-2017.pdf&ved=2ahUKEwjstK-gnPvdAhVSzKQKHdH4BwgQFjADegQIBxAB&usg=AOvVaw3z8meB4d7vQz92PPD0L07o
(Tanulságos is.)
Válasz colizoli #122. hozzászólásáraVannak sajnos HASZONLESŐ FÉLREVEZETŐ emberkék,akik a jogi káoszt és az emberek hiszékenységét,félelmét kihasználva átveri őket és kurvasok pénzt kér el azért,ami amúgy ingyenes lenne!!!!!!!!
Ilyeneknek nem szabad bedőlni!
A meglévő kutak engedélyezése bejelentésköteles és ingyenes dec 31-ig! A hivatalos anyagot kell elolvasni figyelmesen,nem ilyen reklámoknak bedőlni!
Válasz colizoli #122. hozzászólásáraNagyon felső hangon elhasználok olyan 53-65m3 vizet permetezni, mosogatni eztazt... Mennyi 1köb vezetékes most?
Válasz csoppika #121. hozzászólására
Válasz Sanyee #120. hozzászólásáraMipíz lehet egy ilyen móka? Mondjuk 1 1500es kút a kertben...amiről esetleg permetező is töltődik?
"Az év végéig kell az engedély nélküli kerti kutakat legalizálni. Ha valaki nem lép, azzal 300 ezres bírságot kockáztat."
Tényleg kitolhatnák a határidőt.
Válasz apuci #118. hozzászólásáraHát én... amit Font Sándor facebook oldaláról loptam
Válasz hasutas1 #117. hozzászólásáraÉs ezt ki írta?
Válasz hasutas1 #116. hozzászólásáraFúrtkutak bejelentési kötelezettségéről. Újra.
Először is: arra kérek minden érintettet, hogy ne higgyen a tények elferdítésével riogatóknak. Egyúttal köszönöm mindazoknak, akik pánikkeltés helyett ezügyben megkerestek engem és munkatársaimat!
Tudatában vagyok annak, hogy a jelenlegi jogszabály december 31-et jelöli meg bejelentési határidő kötelezettségnek. Kezdeményeztem egy módosító javaslatot, ami kitolja ezt a határidőt (vélhetően kettő évvel). Ez pedig elegendő lesz arra, hogy egy pontos, lehetőség szerint minden körülményre kiterjedő ÚJ jogszabályt alkossunk.
Részletekkel hamarosan jelentkezem (miután a Parlament elfogadta a módosítót), de most annyit mindenképp: ha én regisztrálatlan fúrtkút tulajdonos lennék, egyelőre nem tennék ezügyben semmit.
Válasz hasutas1 #115. hozzászólásáraFúrtkutak bejelentési kötelezettségéről. Újra.
Válasz hasutas1 #114. hozzászólására"Fúrtkutak bejelentési kötelezettségéről. Újra.
Olvassátok el Font Sanyi bá faszbúk oldalát!
Válasz Tomi81 #107. hozzászólásáraNyilván gazdasági, lakossági akkor lenne ha a háti gépet töltenéd róla a rózsák permetezéséhez a kiskertben.
Válasz máris szomszéd #109. hozzászólásáraAkkor még nem beszéltem a környéken még vagy 30 faluról ahol kb. hasonló a felállás. A kútfúrók annyira teli vannak most is munkával,hogy sorba kell állni.
Arra,hogy mi lesz a vége nagyon kíváncsi vagyok.
Válasz máris szomszéd #109. hozzászólásáraNa ezt tudja meg Janibácsi!
Válasz máris szomszéd #109. hozzászólásáraNa ezaz....
Válasz Matyi50 #108. hozzászólásáraA faluban szerintem több kút van mint lakos.
Lehet vagy 2-3000 saccra vagy még több.
Azért kíváncsi vagyok ki tudná ezt lezongorázni év végéig.
Ami kikerül a jegyző hatásköréből az is van jóval ezer fölött. Na ezeket meg főleg nem lehet év végéig megoldani.
Válasz Tomi81 #107. hozzászólásáramindenféle kutat be kell jelenteni,még az ivásra használtakat is. Legtöbbet a jegyzőnél.
Válasz Matyi50 #106. hozzászólásáraKöszi! Mikor elkeztem írni a magamét, nem volt ott.
Mondjuk azt még mindig nem tudom, hogy a permetező töltés a gazdasági cselekménynek minősül e?
Válasz Tomi81 #105. hozzászólására
Olvasd a
#104 est!
Válasz Matyi50 #103. hozzászólásáraNekem az nem derül ki belőle, mi van hogyha csak locsolok a kútból?
Oké szakhatóság nem kell, de akkor mi kell?
Másik, ha a permetezőt tankolom belőle akkor az minek minősül?
https://www.agroinform.hu/gazdasag/nem-maradt-sok-ido-a-kerti-kutak-engedelyeztetesere-37997-001