Hirdetés
Fórum
- Fiat 180-90-es traktorok új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Grubber új
- Milyen gépek a JUMZ traktorok? új
- Talajművelés gépei - tárcsa választás: Horsch, Amazone vagy Väderstad? új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- Búza termény felvásárlási árak új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Agrártámogatások kifizetése új
- S.O.S. új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
1965 hozzászólás
Beteszem ide is
Mezőgazdasági őstermelők nyugdíjellátásának feltételei
Készítette: Balogh Csaba
Őstermelő nyugdíj
A kicsi őstermelőknek érdemes elolvasni, mert én is kidobtam az ablakon pár hónapot sajna.
Ha változik az adózás, akkor is max. a követkető év elejétől....
Válasz hegedusanna1 #1361. hozzászólásáraA döntésnél nem árt tudni, hogy hamarosan megváltoznak az őstermelésre vonatkozó elszámolási, adózási szabályok. A jelenlegi kedvező elszámolás állítólag csak egy szűk körre marad meg. A falugazdász bizonyára erről is ad majd tájékoztatást.
Válasz hegedusanna1 #1361. hozzászólásáraSzia!
Tudomásommal lehetsz őstermelő méhész,de szakirányú végzettség kell hozzá. Keresd fel a falugazdászt ő mindent elmond.Közös őstermelésnek vannak előnyei hátrányai
Üdv.:Csuti
Sziasztok
Méhekkel foglalkozom,szeretnék őstermelő lenni! Van-e még rá lehetőségem? Van e valami határidő ? Mi a menete? Érdemes e párommal egy őstermelőit csináltatni? Köszönöm a segítséget!
Üdv!
Érdeklődnék, hogy zöldségtermeléssel foglalkozok és idén szeretnék palántázni is!
Ehhez elég ha csak beírom az őstermelőibe vagy ennek már más az adózása is?
Köszönök minden segítséget!
Válasz bandigh #1357. hozzászólásáraSzerintem az "engedélyezett" nyomott ár arra fog szolgálni, hogy az állam él az elővásárlási jogával és az olcsón megszerzett földet átjátssza valamelyik csókosnak.
csak erre tudok gondolni.
Válasz Gergo93 #1355. hozzászólásáraNem kellett volna és nem is kell bejelenteni, majd a 2019 évről benyújtott SZJA bevallásban kell szerepeltetni.
Állandóan ezt a balaton környéki szőlőt hozza fel példának. Hogy a 3 millió az reális a tetületért, de az ingatlanfejlesutő az 30-at adna érte, és ez nem reális földár. Akkor, nem lehet eladni neki, hogy házat építsen rá? Vagy hogy kell értelmezni? Ha kapok ajánlatot a kivénhedt elhanyagolt szőlömre 30 ért, akkor azt mondják nekem h nem lehet odaadni ennyiért, csak 3-ért?
Aztán megvette 3 ért, és ugyanúgy vill lesz rajta. Csak száz m2-el nagyobb..
Breaking news:
A tavasszal a családi gazdaságok helyett szeretnénk bevezetni egy új működési formát, a családi mezőgazdasági vállalkozást (csmv), amely terveink szerint már jogi személyiség lenne, de megmaradna nettó százmillió forintig az adókedvezménye
sziasztok!
2018-ban nem volt bevételem, viszont 2019-ben előre láthatólag 4 millió forint felett lesz. Mit kell vagy kellett volna tennem? A navnak előre be kell jelenteni?
Válasz kotorkaetelka #1353. hozzászólásáraE nélkül, 19T101
Sziasztok! Tudna valaki segíteni?őstermelői adószámot szeretnék igényelni,19T101E nyomtatványt találtam.
Ez a megfelelő nyomtatvány? Előre is köszönöm a választ.
Válasz lacus0922 #1351. hozzászólására20%
Sziasztok. Az lenne a kérdés h 4 millióig adhatok le az őstermelőimre, akk ha nem érem el a 4 milliót csak pl 3.7 milliót akk bevallásnál sźükség lesz ellenszámlára?
Válasz Aprógazda #1349. hozzászólásáraKompenzációra jogosult őstermelő felvásárlási jegyet állít ki nem számlát...aztis a vevő
Válasz Aprógazda #1348. hozzászólására????????????????
Jó estét. Kompenzációs felárra jogosult őstermelő másik ugyanilyen státuszú őstermelőknek 600 000 ft értékben értékesít terményt. A kiállított számlán a ..... százalék Áfát tartalmaz rublikába milyen számot kell írni? Kösz előre is a segítséget
Válasz bakistvan86 #1346. hozzászólásáraJó ha tudod előre h több lesz-e 600nál mert akkor van az az adózási mód h 4misiig nem kell adót fizetni csak párezer ehot ha van 20% számlád.
Amúgy ha átléped a 600 elviszi a gatyádat is az adó.
Sziasztok!
Napi 8 órás munkaviszonyom van és mellette őstermelő vagyok. Árbevételem, támogatások nélkül nem éri el a 600 ezret. Ha jól tudom akkor adóbevallásban sem kell semmit szerepeltetnem ugye?
Ha esetleg év közben elérném a 600-ezret, akkor évközben kell e valmit fizetnem, (esetleg gondolok ilyesmire, hogy eho előleg) vagy csak szja bevalláskor megállípítjuk és akkor fizetek?
Köszi előre is az infót.
Válasz Ádám05 #1344. hozzászólásáraA fehér a sorszáma a kártyádnak.
Az alsó szám első hét számjegye kell.
Sziasztok két kérdésem lenne:
Az őstermelői igazolvány száma a hét jegyű a 4-es pont első hét számjegye?
Mi a kártyán szereplő fehér alapon levő itt nullákból álló 7 számjegy?
Köszönöm !
Válasz stiner #1340. hozzászólásáraIgen a bejelentett földhasználattod nak megfelelöen,ha van gázolajról nevedre szóló számla vagy bérművelés esetén arrol számla.
Válasz stiner #1340. hozzászólásáraIgen.
Üdv!
Őstermelőként igényelhetek vissza gázolaj jövedéki adót?
Válasz ojoco77 #1338. hozzászólásáraAmikor vetted az áfát visszaigényelted-e és ktg-ént elszámoltad vagy amortizációt
számoltál-e utána?
Mivel, ha jól értem nem vagy áfa körös
áfás szlát nem állíthatsz ki szerintem.
Válasz Ares 826 #1337. hozzászólásáraNem én vettem, hanem én adnám el. Közben az adóhivatal őstermelőkre vonatkozó tájékoztatófüzetében olvasom, hogy:
"Az adóalany nem alanyi adómentes minőségében jár el, s ebből következően az Áfa tv. általános szabályai szerint terheli adófizetési-kötelezettség pl. akkor, ha a vállalkozásban tárgyi eszközként használt terméket értékesít...", vagyis használt gépet nem adhatok el alanyi adómentesként 0% ÁFÁ-val sajnos :(
Ha minden igaz...
Válasz ojoco77 #1336. hozzászólásáraHogy vetted a gépet?
Használt gép eladásáról kiállítható áfamentes egyszerűsített készpénzfizetési számla, ha alanyi adómentes őstermelő állítja ki?
Válasz lakatos gabesz #1333. hozzászólásáraA többi kérdésedre nem tudok választ.
Válasz lakatos gabesz #1331. hozzászólásáraIgen. A minimál bér járulékait. Ez vonatkozik az idei hónapokra is.
Válasz máris szomszéd #1332. hozzászólásáraCsak kérdeztem.akkor december utolsó heteiben amikor lehet még ki váltom.viszont attól most hogy még nincs östermelöim részesmüvelési bérleti szerzödést tudok kötni?két éve már be vagyok jegyezve a földhivatalba mint földmüves.van aranykalászos gazda végzetségem.
Válasz lakatos gabesz #1331. hozzászólásáraNe válts januárban.
Nem magyarázom az okát de december különben sokat pengetsz.
De ha van miből?
Válasz endypapa #1329. hozzászólásáraÉs ha januárba váltom ki akkor már kell fizetni járulékot?
Válasz endypapa #1329. hozzászólásáraIdőarányosan kell adózni ezért kell a hónap végére hagyni. Egy kis bevétel sem árt de csak ici pici.
Válasz lakatos gabesz #1327. hozzászólásáraCsak a decemberi hónap járulékait kell megfizetned. Lehet időarányosan, de nem biztos. A következő évben az idei bevétel után kell fizetned, ami ugye 0. De egy disznót azért eladhatnál decemberben a kiváltás után, hogy neve legyen a gyereknek.
Válasz lakatos gabesz #1325. hozzászólásáraA földügyekhez alapesetben az kell, hogy földműves nyilvántartásban szerepelj, vagyis földművesnek minősülj. Földműves nyilvántartásba vételt, meghatározott szakmák megléte esetén is kérhetsz, nemcsak mint őstermelő.
Válasz endypapa #1326. hozzászólásáraAkkor december végén váltsam ki és akkor nem kell járulékot meg semmit adozni ha jól értem
Válasz lakatos gabesz #1324. hozzászólásáraSemmit.
Válasz máris szomszéd #1323. hozzászólásáraFöldbérleti részesmüvelési szerzödést attól tudok kötni?vagy kell hozzá östermelöi?
Válasz máris szomszéd #1323. hozzászólásáraÉs az miért jó?ha tavasszal se lesz munkahelyem akkor mennyit kell adozzak?
Válasz endypapa #1321. hozzászólásáraFelénk december legvégén váltják ki a lehető legkésőbb.
Válasz lakatos gabesz #1319. hozzászólásáraúgy éri meg, ha év végén váltod ki!!!
Válasz lakatos gabesz #1319. hozzászólásáraDecemberben váltsd ki!
Válasz lakatos gabesz #1319. hozzászólásáraAz első évben a minibálbér után, ha nincs társadalmi biztosításod.
Közel évi 600 ezer forint.
Utána a jövedelem illetve bevétel szerint.
Üdv östermelöit szeretnék ki váltani jelenleg munkanélkülin vagyok ilyen esetben kell járulékot fizetnem?és kb mennyi lehet?
Válasz ND #1317. hozzászólásáraAz 50 ezer ok,de nem bevételben.
Válasz Gábor Gábor #1316. hozzászólásáraLehet csak az a kérdés érdemes-e?
Sima őstermelő 4millióig adómentes a kata-ban meg havi 50ezer ha nincs mellette főállásod.
Őstermelő lehet KATAs?