Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak628 FtBenzin árak608 FtEUR411.52 FtUSD394.94 FtCHF442.09 FtGBP495.05 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Apránként tennék fel kérdéseket .
Ev és családi gazdálkodó vagyok erre is van a válalkozói.
Ssaládi gazdság tagajaként van 18 évét betöltött , Napali rendes egyetemre jár még tanul .
Járulékot kell e fizetni mert elmult 18 vagy nem kell fizetni mert tanulói jogviszonyba áll .
2018 ba lett 18 éves
vagy csak a gimnázim és az egyetem közti idöszakra
Válasz Attikaa #1627. hozzászólásáraSzia. A térképet a telefonos beadás után a kamarától kapott linken megadott ideig le tudtad tölteni. Ha elmaradt, akkor felhívod a falugazdászt, aki beadta, és készségesen elküldi emailben.
Ha betétlap köll, csak találd el, mi vagy: ÖCSG, vagy egyéni hőstermelő, aztán töltsd le a linkről.
Tudomásom szerint 2021-től már nem érvényes a 20 éves szabály. Biztosítottá válik az is /még az öregségi korhatárt betöltött is/ aki más jogcímen nem biztosított, tehát hiányzik 2 év a 20 évhez akkor azt őstermelőként megszerezheti.
Válasz Bán Zsolt #1651. hozzászólásáraAlapjában úgy van, hogy főállású őstermelő az első évben a minimálbér után fizet negyedévente.
A 2. évtől a bevétel után, viszont csak akkor számít bele a 365 nap a nyugdíj évekbe, ha a fizetendő járulék alap a minimálbérnél nem kevesebb.
Valamint lehet választani a magasabb járulék alapot, hogy legalább legyen meg a 365 nap szolgálati viszony.
Akkor nem kell fizetni, ha semmikép nem lesz meg a 20 év szolgálati viszony.
Nagy vonalakban ennyi.
Válasz Bán Zsolt #1647. hozzászólásáraSzia!
Érdekes amit a szomszédod mondott,ugyanis negyedévente kell a járulékot fizetni,az előző évi bevételedből számítódik,év közben kezdők a minimálbérből számítják. Májusban az adóbevallással egyidőben van még egy járulék fizetési kötelezettség, azoknak akik nem tételes adóbeívalást nyújtanak be,hanem "nyilatkozatot"
Üdv.: Csuti
Válasz Bán Zsolt #1647. hozzászólásáraEgy főállású őstermelő ismerősömet megkérdeztem erről, nem tudta megmondani... Ez kb. mutatja, hogy nem lehet egy hatalmas összeg, akár még az általad beírt összeg is igaz lehet. Csak pislogtam én is (Bt-m van, messze a legnagyobb költségem a munkabérek és járulékaik).
Válasz Rabó001 #1642. hozzászólásáraAktív őstermelő és nem szerepel a rendszerben? Kérjük, jelezze!
"Az, aki 2020. december 31-én hatályos őstermelői igazolvánnyal rendelkezett (vagy közös igazolványon tagként szerepelt), illetve családi gazdaság tagja volt, „automatikusan” mezőgazdasági őstermelőnek, őstermelő családi gazdaság tagjának minősül, és átkerült az új őstermelői családi nyilvántartásba (ŐCSI). Felhívjuk figyelmüket, hogy az adatok automatizált átforgatása miatt előfordulhat eltérés és adathiány! Ha december 31-én rendelkezett hatályos őstermelői igazolvánnyal, és nem találja magát az új ŐCSI keresőben, kérjük, forduljon a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságához (ostermelo@nebih.gov.hu)."
Válasz Rabó001 #1639. hozzászólásáraMi csg voltunk, én az őstermelői rajta sem voltam, mert külön háztartásban élek, csak a családi gazdasági határozatban voltam benne.
Anyám beszélt a falugazdásszal, ő mondta meg, hogy hol találjuk meg az adatokat, és milyen számmal kérhető le(talán regszám)!
Holnap megkérdezem anyámat, hogy hol és mivel kérhető le, hogy mivé változott az ember!
Válasz A.I. #1637. hozzászólásáraEzt hol lehet megnézni? Mert keresgettem, találtam is valamit, de az új őstermelői családi nyilvántartást (ŐCSI) nem találtam meg.
A nébihen ezt találtam egyik keresés után:
"Az, aki 2020. december 31-én hatályos őstermelői igazolvánnyal rendelkezett (vagy közös igazolványon tagként szerepelt), illetve családi gazdaság tagja volt, „automatikusan” mezőgazdasági őstermelőnek, őstermelő családi gazdaság tagjának minősül, és átkerült az új őstermelői családi nyilvántartásba (ŐCSI)."
Na ezt nem találtam meg.
Nekünk közös őstermelői volt, én mint családtag voltam benne.
A FELIR azonosítót meg a tevékenységeket megtaláltam mindkettőnkre.
Válasz TYLLA46 #1636. hozzászólásáraAhogy mondod, már be van mindenki sorolva valahová, meg is tudod nézni magad a Nébih honlapján, ha jól emlékszem, hogy mi lett az előző formátumból.
Mi csg voltunk, öcsg lettünk.
Falugazdász azt mondta, nyárig kell papírozni, ahogy írtad is!
Üdv! Áfás őstermelő vagyok, jól olvastam hogy idéntől vállalhatok bérmunkát is az árbevételem 25 százalékáig? Eddig nem vállalhattam bérmunkát csak a családi gazdaság vállalhatott, de idéntől ez megváltozott ha jól értesültem ( örülnék neki )
Válasz Matyi50 #1629. hozzászólására ha külön csináljátok mindkettőnek regisztrálnia kell ha együtt akkor a megbízott megteheti öcsg-ben de van szarakodás nehéz felkészülni rá
Mintha azt ígérték volna hogy csökken a bürokrácia kevesebb papír munka aha :ja ne azt nézd amit mondok hanem amit teszek s már 7db új forma nyomtatvány jött ki csak az öcsg-vel mi lesz még ebben a nagy csökkentésben ??????
Tudja valaki hogyan lehet elszámolni a tavalyi terményt az idén őstermelőként? Korábban a felvásárlónak szüksége volt a betétlapra és a területalapú támogatás beadásakor kapott térképre amelyen a terményt termeltük. Az idei évtől már betétlap sincs és tavaly telefonon történt az igénylés szóval térkép sincs.
Válasz ingatlanoshirdetes #1625. hozzászólásáraTudomásom szerint a számlakép kötelező formátumában nem szerepel a nyilvántartási számok kiírása. Egyébként NAV adószám alapján azonosít.(szerintem)
Elvileg a családi gazdálkodó nyílvántartási számát fel kell tüntetni az összes adóügyi bizonylaton, tehát a számlán is.
Ezt mindenki így csinálja?
Mert nekem volt áfa ellenőrzés de ott nem kötöttek ebbe bele.
Válasz vén cigány #1622. hozzászólásáraNincs köze a vírusnak hozzá, jan.1-től a családi gazdaságokról szólő törvény nagyon sok mindent megváltoztat, mindent nem lehet leírni, olvass utána, mert tegnaptól az az érvényes
Válasz TYLLA46 #1621. hozzászólásáraTudom, hogy tavaly a vírus miatt eltörölték ,vagy most teljesen más a rendszer? Akkor milyen határidő van, azt azért le kell adni, hogy mit termelünk az adott évben? Vagy azt sem?
Válasz vén cigány #1620. hozzászólásáraNincs már márc.20.határidő, a betétlap sem muszáj, de ha azon akarod nyilvántartani a bevételeket, akkor január második felétől le tudod tölteni és ki tudod nyomtatni a NAK, vagy a Nébih oldaláról
c) Biztosítottnak nem minősülő mezőgazdasági őstermelő
A Tbj. 30/A. §-a alapján járulékfizetésre nem kötelezett mezőgazdasági
őstermelőt a saját maga után terhelő adó alapja,
- a tárgyévi összevont adóalapba tartozó jövedelem,
- az átalányadózó mezőgazdasági kistermelő által e tevékenysége alapján
szerzett tárgyévi jövedelmének 75 százaléka,
- a tételes költségelszámolást választó, nemleges nyilatkozatot benyújtó
őstermelő tárgyévi bevételének 4 százaléka.
33
A fizetendő adó az adóalap 15,5 százaléka.92
Adó alap : 1,3 millió forint
195 ezer az adó, ebből 100 ezer levonható őstermelői adókedvezmény címen.
Tehát be kell fizetni 95 ezer forintot, ami NYESZ számlán visszaigényelhető.
1965 hozzászólás
Válasz SanyiII #1664. hozzászólásáraés a CSMT is
Válasz TYLLA46 #1663. hozzászólásáraKöszönöm!
Jogi személy akkor pl. Kft. Rt...
Válasz SanyiII #1662. hozzászólásáraNem, nem, még az ÖCSG sem az.
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy az őstermelő az jogi személy?
Alanyi adó mentes személyként.
Sziasztok! Tudja valaki, ha az új ÖCSG-be akarok új földet bevinni, akkor azt milyen nyomtatványon kell?
Sziasztok. Van itt köztünk olyan aki E.V. Ből váltott őstermelőire?
Válasz f115 fiat #1658. hozzászólásáraEgyetemistakent is kell fizetnie
Apránként tennék fel kérdéseket .
Ev és családi gazdálkodó vagyok erre is van a válalkozói.
Ssaládi gazdság tagajaként van 18 évét betöltött , Napali rendes egyetemre jár még tanul .
Járulékot kell e fizetni mert elmult 18 vagy nem kell fizetni mert tanulói jogviszonyba áll .
2018 ba lett 18 éves
vagy csak a gimnázim és az egyetem közti idöszakra
Válasz This_no_all #1656. hozzászólásárahttp://nak.hu/hatosagi-ugyek/ertekesitesi-betetlapok-letoltese
Válasz Attikaa #1627. hozzászólásáraSzia. A térképet a telefonos beadás után a kamarától kapott linken megadott ideig le tudtad tölteni. Ha elmaradt, akkor felhívod a falugazdászt, aki beadta, és készségesen elküldi emailben.
Ha betétlap köll, csak találd el, mi vagy: ÖCSG, vagy egyéni hőstermelő, aztán töltsd le a linkről.
Válasz vén cigány #1652. hozzászólásáraKöszönöm. Olyat mutattál, amire eddig nem láttam rá.
Tudomásom szerint 2021-től már nem érvényes a 20 éves szabály. Biztosítottá válik az is /még az öregségi korhatárt betöltött is/ aki más jogcímen nem biztosított, tehát hiányzik 2 év a 20 évhez akkor azt őstermelőként megszerezheti.
Válasz vén cigány #1652. hozzászólásáraKöszönöm
Valóban itt számomra is érthetően le volt írva
Válasz Bán Zsolt #1651. hozzászólásáraAlapjában úgy van, hogy főállású őstermelő az első évben a minimálbér után fizet negyedévente.
A 2. évtől a bevétel után, viszont csak akkor számít bele a 365 nap a nyugdíj évekbe, ha a fizetendő járulék alap a minimálbérnél nem kevesebb.
Valamint lehet választani a magasabb járulék alapot, hogy legalább legyen meg a 365 nap szolgálati viszony.
Akkor nem kell fizetni, ha semmikép nem lesz meg a 20 év szolgálati viszony.
Nagy vonalakban ennyi.
Itt bővebben, pontosabban leírják...
Válasz csuti0 #1650. hozzászólásáraKöszönöm
Válasz Bán Zsolt #1647. hozzászólásáraSzia!
Érdekes amit a szomszédod mondott,ugyanis negyedévente kell a járulékot fizetni,az előző évi bevételedből számítódik,év közben kezdők a minimálbérből számítják. Májusban az adóbevallással egyidőben van még egy járulék fizetési kötelezettség, azoknak akik nem tételes adóbeívalást nyújtanak be,hanem "nyilatkozatot"
Üdv.: Csuti
Válasz nemerdőmérnök #1648. hozzászólásáraHétfőn hívom a könyvelőt, mert ha igy van akkor bolond aki nem használja ki. Persze ha belefér a szabályokba
Válasz Bán Zsolt #1647. hozzászólásáraEgy főállású őstermelő ismerősömet megkérdeztem erről, nem tudta megmondani... Ez kb. mutatja, hogy nem lehet egy hatalmas összeg, akár még az általad beírt összeg is igaz lehet. Csak pislogtam én is (Bt-m van, messze a legnagyobb költségem a munkabérek és járulékaik).
Sziasztok!
Egy főállású őstermelő mennyi járulékot fizet havonta?
Szomszéd azt mondja ő semmit nem fizet az államnak csak évente egyszer májusban 100ezer körül.
Válasz cyclo-400 #1644. hozzászólásáraIgen.
Válasz Matyi50 #1643. hozzászólásáraIgen, valószínűleg ez van.
Válasz Rabó001 #1642. hozzászólásáraAki a fööstermelö volt annak a nevét írtad be ??
Válasz Rabó001 #1642. hozzászólásáraAktív őstermelő és nem szerepel a rendszerben? Kérjük, jelezze!
"Az, aki 2020. december 31-én hatályos őstermelői igazolvánnyal rendelkezett (vagy közös igazolványon tagként szerepelt), illetve családi gazdaság tagja volt, „automatikusan” mezőgazdasági őstermelőnek, őstermelő családi gazdaság tagjának minősül, és átkerült az új őstermelői családi nyilvántartásba (ŐCSI). Felhívjuk figyelmüket, hogy az adatok automatizált átforgatása miatt előfordulhat eltérés és adathiány! Ha december 31-én rendelkezett hatályos őstermelői igazolvánnyal, és nem találja magát az új ŐCSI keresőben, kérjük, forduljon a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságához (ostermelo@nebih.gov.hu)."
Válasz cyclo-400 #1641. hozzászólásáraEz megvan, kösz. Viszont azt írja hogy a keresés nem adott találatot.
Válasz Rabó001 #1639. hozzászólásáraNEBIH honlap nyitóoldal ,utána kereshetö adatbázis és ott megnézheted.
Válasz Rabó001 #1639. hozzászólásáraMi csg voltunk, én az őstermelői rajta sem voltam, mert külön háztartásban élek, csak a családi gazdasági határozatban voltam benne.
Anyám beszélt a falugazdásszal, ő mondta meg, hogy hol találjuk meg az adatokat, és milyen számmal kérhető le(talán regszám)!
Holnap megkérdezem anyámat, hogy hol és mivel kérhető le, hogy mivé változott az ember!
Válasz A.I. #1637. hozzászólásáraEzt hol lehet megnézni? Mert keresgettem, találtam is valamit, de az új őstermelői családi nyilvántartást (ŐCSI) nem találtam meg.
A nébihen ezt találtam egyik keresés után:
"Az, aki 2020. december 31-én hatályos őstermelői igazolvánnyal rendelkezett (vagy közös igazolványon tagként szerepelt), illetve családi gazdaság tagja volt, „automatikusan” mezőgazdasági őstermelőnek, őstermelő családi gazdaság tagjának minősül, és átkerült az új őstermelői családi nyilvántartásba (ŐCSI)."
Na ezt nem találtam meg.
Nekünk közös őstermelői volt, én mint családtag voltam benne.
A FELIR azonosítót meg a tevékenységeket megtaláltam mindkettőnkre.
Válasz csferri #1632. hozzászólásáraSzia!
Esetleg abban tudnál segíteni, hogy a jelenlegi állás szerint az őstermelő adhat e bérbe traktort és munkaeszközeit vállalkozónak?
A szolgáltatásba belefér a gép kölcsönadás?
Válasz TYLLA46 #1636. hozzászólásáraAhogy mondod, már be van mindenki sorolva valahová, meg is tudod nézni magad a Nébih honlapján, ha jól emlékszem, hogy mi lett az előző formátumból.
Mi csg voltunk, öcsg lettünk.
Falugazdász azt mondta, nyárig kell papírozni, ahogy írtad is!
Válasz Matyi50 #1635. hozzászólásáraAttól még automatizmus van. Június 30-ig kell megkötni
Válasz TYLLA46 #1634. hozzászólásáraEz nem ilyen egyszerű... Szerződést kell kötni...stb..
Válasz Matyi50 #1629. hozzászólásáraA közös őstermelők 01.01-től automatikusan ÖCSG-ra váltottak.
Válasz csferri #1632. hozzászólásáraKöszönöm, akkor csak a könyvelőm nem volt ott a toppon...
Válasz Koszi. #1631. hozzászólásáraEddig is vállalhattál(volna)csak mint magánszemély adózol, idéntől úgy néz ki úgy lesz ahogy írod.
Üdv! Áfás őstermelő vagyok, jól olvastam hogy idéntől vállalhatok bérmunkát is az árbevételem 25 százalékáig? Eddig nem vállalhattam bérmunkát csak a családi gazdaság vállalhatott, de idéntől ez megváltozott ha jól értesültem ( örülnék neki )
Válasz Matyi50 #1629. hozzászólására ha külön csináljátok mindkettőnek regisztrálnia kell ha együtt akkor a megbízott megteheti öcsg-ben de van szarakodás nehéz felkészülni rá
Érdemes Öcsg re váltani a közös őstermelőknek,vagy inkább külön válni vissza egyéni őstermelőkké?
Mintha azt ígérték volna hogy csökken a bürokrácia kevesebb papír munka aha :ja ne azt nézd amit mondok hanem amit teszek s már 7db új forma nyomtatvány jött ki csak az öcsg-vel mi lesz még ebben a nagy csökkentésben ??????
Tudja valaki hogyan lehet elszámolni a tavalyi terményt az idén őstermelőként? Korábban a felvásárlónak szüksége volt a betétlapra és a területalapú támogatás beadásakor kapott térképre amelyen a terményt termeltük. Az idei évtől már betétlap sincs és tavaly telefonon történt az igénylés szóval térkép sincs.
Válasz ingatlanoshirdetes #1625. hozzászólásáraTudomásom szerint a számlakép kötelező formátumában nem szerepel a nyilvántartási számok kiírása. Egyébként NAV adószám alapján azonosít.(szerintem)
Elvileg a családi gazdálkodó nyílvántartási számát fel kell tüntetni az összes adóügyi bizonylaton, tehát a számlán is.
Ezt mindenki így csinálja?
Mert nekem volt áfa ellenőrzés de ott nem kötöttek ebbe bele.
Válasz TYLLA46 #1623. hozzászólására
Válasz vén cigány #1622. hozzászólásáraNincs köze a vírusnak hozzá, jan.1-től a családi gazdaságokról szólő törvény nagyon sok mindent megváltoztat, mindent nem lehet leírni, olvass utána, mert tegnaptól az az érvényes
Válasz TYLLA46 #1621. hozzászólásáraTudom, hogy tavaly a vírus miatt eltörölték ,vagy most teljesen más a rendszer? Akkor milyen határidő van, azt azért le kell adni, hogy mit termelünk az adott évben? Vagy azt sem?
Válasz vén cigány #1620. hozzászólásáraNincs már márc.20.határidő, a betétlap sem muszáj, de ha azon akarod nyilvántartani a bevételeket, akkor január második felétől le tudod tölteni és ki tudod nyomtatni a NAK, vagy a Nébih oldaláról
Aki januárban ad el terményt, annak már kell az a 2021 évi betétlap vagy ráér március 20-ig hosszabbítani, kiváltani ?
Válasz vén cigány #1618. hozzászólására Szocho tv. 2. § (1) bekezdés
Válasz SanyiII #1617. hozzászólásáraMég van ilyen is, ha nem vagy biztosított őstermelő vagy nincs főállásod
c) Biztosítottnak nem minősülő mezőgazdasági őstermelő
A Tbj. 30/A. §-a alapján járulékfizetésre nem kötelezett mezőgazdasági
őstermelőt a saját maga után terhelő adó alapja,
- a tárgyévi összevont adóalapba tartozó jövedelem,
- az átalányadózó mezőgazdasági kistermelő által e tevékenysége alapján
szerzett tárgyévi jövedelmének 75 százaléka,
- a tételes költségelszámolást választó, nemleges nyilatkozatot benyújtó
őstermelő tárgyévi bevételének 4 százaléka.
33
A fizetendő adó az adóalap 15,5 százaléka.92
Válasz vén cigány #1616. hozzászólásáraKöszönöm szépen!
Így már barátibb, ha valaki nem lèpi tùl.
Válasz SanyiII #1615. hozzászólására
Adó alap : 1,3 millió forint
195 ezer az adó, ebből 100 ezer levonható őstermelői adókedvezmény címen.
Tehát be kell fizetni 95 ezer forintot, ami NYESZ számlán visszaigényelhető.