Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR414.08 FtUSD396.98 FtCHF444.25 FtGBP499 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Batka #2381. hozzászólásáraTavaly ugye nagyon meleg, száraz ősz volt, simán lehetett szeptemberben vetni a búzát mifelénk is, voltak is, akik ezt is tették.
Összehasonlítva: aratáskor semmi különbség nem volt a szeptemberi és az október közepi vetések közt, viszont a korai vetés több kockázattal járt. (vírus, szárazság, gyomosodás, nehezebb magágykészítés a száraz talaj miatt)
Arra van valakinek tapasztalata, hogy szórvavetésnél a búza beállításai melyik műtrágyáéhoz hasonlóak?
Vagy ez így rossz kérdés, mert nagyon eltérőek az egyes vetőmagok?
Válasz später77 #2378. hozzászólásáraNálunk nagyrészt kukorica után kerül. De a vírus kérdéstől én is tartok, az utóbbi időben jópárszor előfordult az október végi indián nyár 20+ fokokkal.
Válasz Batka #2375. hozzászólásáraAkkor félreérthető voltam. Báránnyal értek egyet, hogy szeptemberben még nem feltétlenül kell erőltetni a fajtabúza vetését. Kukorica után sohasem következik nálunk búza, repce és napraforgó az elővetemény, de eddig még nem kellett felülírni az évtizedes bevált gyakorlatot, októbernél korábban jó helyen van a búza a zsákban.
Válasz Pilátus" #2361. hozzászólásárabiztos fontos ,és jó dolog a mélységtartás.török vetőgépem van amin a mélységtartás sehol sincs idén volt 9,6t/ha termésem is ,szóval az messze van az álltalad említett 5 tonnától.
Válasz später77 #2374. hozzászólásáraAttól függ kinél milyen a vetésszerkezet. Felénk általában közel 50% a kukorica, na így nem egyszerű szeptemberben elrakni a búzát.
Válasz Bárány #2371. hozzászólásáraSzombaton a repcét fújtam. Ha kihagytam volna, és bejön egy hetes eső szépen megnyúltak volna.....
Így is az utolsó pillanatban lett kezelve.
Válasz Pilátus" #2361. hozzászólásáraSzeptemberig?
Nem mindig a gazdán múlik.
Nekem idén késett a vetőmag, hiába rendeltem meg időben.
Egyszerüen mondva a nagyok /1000 ha+/ előnybe vannak részesítve.
Válasz Pilátus" #2361. hozzászólására"5 tonna alatti termésig tényleg lényegtelen az egyenletlen mélység de ha pénzt is akar keresni és e fölé kell menni ugyanazzal a vetési normával akkor igen-igen lényeges a mélysegtartás!"
Ez szerintem nem igaz, volt már 70q/ha búzám amit jd 740 vetett,pedig pocsék lett a munkája, keréknyomokban a föld tetején maradt a mag, sok helyen nem takarta vissza a magárkot, és ráadásnak jó november eleje volt már.
Válasz Pilátus" #2361. hozzászólásáraja földben. Ha tudjuk milyen idő lesz decemberig akkor mindent másképp kezd az ember. De ha annyira korán vetünk akkor lesz gyom is.
5 tonna alatti termésig tényleg lényegtelen az egyenletlen mélység de ha pénzt is akar keresni és e fölé kell menni ugyanazzal a vetési normával akkor igen-igen lényeges a mélysegtartás!
A legnagyobb próbléma viszont hogy a terület 70 százalékán még magágy sincs csinálva az országban és így max a kertbe lehet "kiszórni".
Idei tanulság(ismét!):
SZEPTEMBERBEN A BÚZÁNAK A FÖLDBE KELL LENNI!(vitaindítónak?? :)
Válasz halihó #2307. hozzászólásáraVan egy könyv, Hrabovszki Mihály Ki mint vet.. a címe, amiben leírja, hogyan lett akkori búzatermelési versenyben országos első a szórvavetéssel...Az a lényeg, hogy jó legyen a szórásképe a műtrágyaszórónak, az egyenletlen vetésmélység korán sem akkora probléma, mint ahogy azt a vetőgépgyártók állítják.
Válasz fendt309 #2332. hozzászólásáraLegalább 7 éve forgóboronát használok, nekem még nem tekert fel semmit. Kukoricatarló meglazít és lehet vetni a forgóssal.
Válasz Nyomasek Bobo #2343. hozzászólásáraÉszre veszed elég ha hátra nézel, kupacol és vonszolja magával végül már a földet is túrni fogja ha nem foglalkozol vele... de ha normális volt a vetést megelőző talajmunka és rendesen elkeverte a szárat akkor nincs hiba.
De kisebb gazdaságban van létjogosultsága egy ilyen gépkapcsolatnak, főleg olyan embernél aki munka mellett csinálja, időt takarítasz meg. Nekem bevált, ha cserélek max a vetőgép tárcsás lesz...
Válasz apuci #2348. hozzászólásáraLátszik , hogy jó munkaerő vagy! 2 fotóról le lehet venni hogy hol van barbárkodás.
7730 nál hűtésbaj ? Viszko ventillátor.200 lóban gondolkozunk.Újra remény sincs valami türhető vas kellene ami nem úgy indúl ,hogy vegyük meg a gyár raktárkészletét mellé...
Válasz Bárány #2326. hozzászólásáraTsz-ben volt egy kolléga aki ha nem jutott hozzá valamiféle célzóvízhez akkor olyan volt a vetése mint az ökörhugyozás,de ha hozzá jutott a nemes nedűhöz akkor olyan egyenesen vetett mint a nyíl!
Válasz Nyomasek Bobo #2340. hozzászólásáraÉn esetleges problémának írtam, nem törvényszerű hogy mindig megtörténik. Nekem is csúszócsoroszlyás vetőgépem van... vetettem grúberezett kukorica földbe is árpát és minimális gond volt.
Válasz szanberg #2336. hozzászólásáraDe az se normális, hogy egy NH TM 190 vonszoljon 3 m-es szélességü vetőgépet, mert a 160-as Crystal csak kullog előtte.
Horsch Concordot 3 m munkaszélességüvel 120 ló vígan szalad.
Egy gazda 90 lovas Deutz-al hurcolt mifelénk egy 3-mes Concordot.
Válasz fendt309 #2332. hozzászólásáraForgóborona nem csak szántásra való... mindenhol jól használhatod. Én nem szántok, grúber, mélylazító v tárcsa után forgóboronással vetek. Az általad írt problémát én nem tapasztaltam. Úgy lehet probléma ha a forgóborona után csúszócsoroszlyás vetőgép van, az összeszeheti a sok szármaradványt...
3135 hozzászólás
Válasz Bobo77 #2377. hozzászólásáraSose mértem.
Válasz F-A-R-M-E-R \ #2380. hozzászólásáraAgrional. állítólag ez egy gaspardó licence
Válasz Batka #2381. hozzászólásáraTavaly ugye nagyon meleg, száraz ősz volt, simán lehetett szeptemberben vetni a búzát mifelénk is, voltak is, akik ezt is tették.
Összehasonlítva: aratáskor semmi különbség nem volt a szeptemberi és az október közepi vetések közt, viszont a korai vetés több kockázattal járt. (vírus, szárazság, gyomosodás, nehezebb magágykészítés a száraz talaj miatt)
Arra van valakinek tapasztalata, hogy szórvavetésnél a búza beállításai melyik műtrágyáéhoz hasonlóak?
Vagy ez így rossz kérdés, mert nagyon eltérőek az egyes vetőmagok?
Válasz später77 #2378. hozzászólásáraNálunk nagyrészt kukorica után kerül. De a vírus kérdéstől én is tartok, az utóbbi időben jópárszor előfordult az október végi indián nyár 20+ fokokkal.
Válasz Wilde #2376. hozzászólásáraMelyik török vetőgéped van???
Válasz apuci #2349. hozzászólásáraKöszi
Válasz Batka #2375. hozzászólásáraAkkor félreérthető voltam. Báránnyal értek egyet, hogy szeptemberben még nem feltétlenül kell erőltetni a fajtabúza vetését. Kukorica után sohasem következik nálunk búza, repce és napraforgó az elővetemény, de eddig még nem kellett felülírni az évtizedes bevált gyakorlatot, októbernél korábban jó helyen van a búza a zsákban.
Válasz Mf-es? #2366. hozzászólásáraMilyen mélyre megy kb No-till be a mag nálad?
Válasz Pilátus" #2361. hozzászólásárabiztos fontos ,és jó dolog a mélységtartás.török vetőgépem van amin a mélységtartás sehol sincs idén volt 9,6t/ha termésem is ,szóval az messze van az álltalad említett 5 tonnától.
Válasz später77 #2374. hozzászólásáraAttól függ kinél milyen a vetésszerkezet. Felénk általában közel 50% a kukorica, na így nem egyszerű szeptemberben elrakni a búzát.
Válasz Bárány #2369. hozzászólásáraÉn pedig ezzel értek egyet! De kell még pár száraz, meleg ősz, hogy ezt többen belássák.
Válasz Bárány #2371. hozzászólásáraSzombaton a repcét fújtam. Ha kihagytam volna, és bejön egy hetes eső szépen megnyúltak volna.....
Így is az utolsó pillanatban lett kezelve.
Válasz Pilátus" #2361. hozzászólásáraSzeptemberig?
Nem mindig a gazdán múlik.
Nekem idén késett a vetőmag, hiába rendeltem meg időben.
Egyszerüen mondva a nagyok /1000 ha+/ előnybe vannak részesítve.
Válasz Sk Laci #2370. hozzászólásáraÉn szombaton le is hengereltem.
Most kb. 30-35 mm-nél tartunk.
Búzavetés tegnap este befelyezve. Reggeltől esik, eddig 15 mm. Mostan jól kijött.
Válasz Pilátus" #2361. hozzászólásáraAmíg egyszer el nem viszi a vírus.
Válasz Marti Miklós #2359. hozzászólásáraEgyetértek.
Válasz Pilátus" #2361. hozzászólására"5 tonna alatti termésig tényleg lényegtelen az egyenletlen mélység de ha pénzt is akar keresni és e fölé kell menni ugyanazzal a vetési normával akkor igen-igen lényeges a mélysegtartás!"
Ez szerintem nem igaz, volt már 70q/ha búzám amit jd 740 vetett,pedig pocsék lett a munkája, keréknyomokban a föld tetején maradt a mag, sok helyen nem takarta vissza a magárkot, és ráadásnak jó november eleje volt már.
Válasz Pilátus" #2361. hozzászólásáraNo-till be,hogyan lehet egyenletes vetésmélységet tartani?3 éves keréknyomat is megtalálod.
Válasz Bárány #2325. hozzászólásáraTényleg!Ezt észre sem vettem...
Válasz Pilátus" #2361. hozzászólásáraja földben. Ha tudjuk milyen idő lesz decemberig akkor mindent másképp kezd az ember. De ha annyira korán vetünk akkor lesz gyom is.
Válasz apuci #2353. hozzászólásáraSzép lassan jön a Motor meg kicsit utánna Váltó...
Válasz Pilátus" #2361. hozzászólásáraAz újabb fajtáknak tenyleg, mert tavasszal basznak bokrosodni
5 tonna alatti termésig tényleg lényegtelen az egyenletlen mélység de ha pénzt is akar keresni és e fölé kell menni ugyanazzal a vetési normával akkor igen-igen lényeges a mélysegtartás!
A legnagyobb próbléma viszont hogy a terület 70 százalékán még magágy sincs csinálva az országban és így max a kertbe lehet "kiszórni".
Idei tanulság(ismét!):
SZEPTEMBERBEN A BÚZÁNAK A FÖLDBE KELL LENNI!(vitaindítónak?? :)
Válasz Marti Miklós #2359. hozzászólásáraAkkoriban a tszekben sok tabla nem volt lejelentve...ezek voltak a "javító" táblák...
Válasz halihó #2307. hozzászólásáraVan egy könyv, Hrabovszki Mihály Ki mint vet.. a címe, amiben leírja, hogyan lett akkori búzatermelési versenyben országos első a szórvavetéssel...Az a lényeg, hogy jó legyen a szórásképe a műtrágyaszórónak, az egyenletlen vetésmélység korán sem akkora probléma, mint ahogy azt a vetőgépgyártók állítják.
Válasz apuci #2350. hozzászólásáraA fenébe, legalább a kedvemért mondhattál volna 3-at
Válasz fendt309 #2332. hozzászólásáraLegalább 7 éve forgóboronát használok, nekem még nem tekert fel semmit. Kukoricatarló meglazít és lehet vetni a forgóssal.
Válasz Nyomasek Bobo #2343. hozzászólásáraÉszre veszed elég ha hátra nézel, kupacol és vonszolja magával végül már a földet is túrni fogja ha nem foglalkozol vele... de ha normális volt a vetést megelőző talajmunka és rendesen elkeverte a szárat akkor nincs hiba.
De kisebb gazdaságban van létjogosultsága egy ilyen gépkapcsolatnak, főleg olyan embernél aki munka mellett csinálja, időt takarítasz meg. Nekem bevált, ha cserélek max a vetőgép tárcsás lesz...
Válasz apuci #2354. hozzászólásáraÉrtem. Szerintem is eldolgozna nállunk egy ilyen vas.Persze ha nem ölték meg előtte...
Válasz szantofold22 #2351. hozzászólásáraNyáron 98-99 fokon dolgozik,de nincs vele gond.
Válasz szantofold22 #2351. hozzászólásáraLassan 10000üó van benne,nagy baja nem volt még,az injektorokat kellene már cserélni.
Válasz szantofold22 #2351. hozzászólásáraUgy értem 2 fotó memutatja hol vigyáznak a gépre és hol meg ölik. Szembetűnő a vigyázat jelei! Mintha az enyém lenne..
Válasz apuci #2348. hozzászólásáraLátszik , hogy jó munkaerő vagy! 2 fotóról le lehet venni hogy hol van barbárkodás.
7730 nál hűtésbaj ? Viszko ventillátor.200 lóban gondolkozunk.Újra remény sincs valami türhető vas kellene ami nem úgy indúl ,hogy vegyük meg a gyár raktárkészletét mellé...
Válasz Sz_Pisti #2330. hozzászólására4 m-es.
Válasz SCHLEPPER #2329. hozzászólásáraSzia 7730-as(185 le)4m rapid.
Válasz szantofold22 #2328. hozzászólásáraKöszi a dicséretet!
Céges a gép,6 éve dolgozok vele 13 éves,
az előző gazdája is és én is vigyázunk rá!
Válasz Bárány #2326. hozzászólásáraTsz-ben volt egy kolléga aki ha nem jutott hozzá valamiféle célzóvízhez akkor olyan volt a vetése mint az ökörhugyozás,de ha hozzá jutott a nemes nedűhöz akkor olyan egyenesen vetett mint a nyíl!
Válasz Bárány #2326. hozzászólásáraTalán sok volt a jóból!
Válasz Bobo77 #2324. hozzászólásáraItt csak szikvíz volt a célzóvíz!
Válasz Nyomasek Bobo #2343. hozzászólásáraMondjuk nalam facélia, buza es repce tarló fordul elő...(főleg)
Válasz horesz #2342. hozzászólásáraMennyire látni egy ilyen gépkapcsolatnál, ha összehúz valamit? A magtakaróm már láncborona, ott nincs gond...
Válasz Nyomasek Bobo #2340. hozzászólásáraÉn esetleges problémának írtam, nem törvényszerű hogy mindig megtörténik. Nekem is csúszócsoroszlyás vetőgépem van... vetettem grúberezett kukorica földbe is árpát és minimális gond volt.
Válasz szanberg #2336. hozzászólásáraDe az se normális, hogy egy NH TM 190 vonszoljon 3 m-es szélességü vetőgépet, mert a 160-as Crystal csak kullog előtte.
Horsch Concordot 3 m munkaszélességüvel 120 ló vígan szalad.
Egy gazda 90 lovas Deutz-al hurcolt mifelénk egy 3-mes Concordot.
Válasz Nyomasek Bobo #2339. hozzászólására1.1 miska (most) nincs erre. Ha meg beruhazok egy normális tárcsás vetőgépre, akkor a forgóborona annyira nem is szükséges...
Válasz horesz #2337. hozzászólásáraHát akkor ez nekem zsákutca...
Válasz fendt309 #2332. hozzászólásáraAkkor inkább csináljak kapás vetőgépet? Mert a 4 sorba rendezett normál vetőgep nekem ezt jelenti...
Válasz fendt309 #2332. hozzászólásáraForgóborona nem csak szántásra való... mindenhol jól használhatod. Én nem szántok, grúber, mélylazító v tárcsa után forgóboronással vetek. Az általad írt problémát én nem tapasztaltam. Úgy lehet probléma ha a forgóborona után csúszócsoroszlyás vetőgép van, az összeszeheti a sok szármaradványt...
Válasz Sk Laci #2335. hozzászólásáraAnnak pont az lett volna a lényege, de ez van mikor azt sem tudja mit vesz az ember...
Ezért nem működnek speciális gépek a nagy többség helyeken, és keltenek rossz hírnevet egy egyébként fantasztikus gépezetnek.