Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak644 FtBenzin árak625 FtEUR415.97 FtUSD403.23 FtCHF443.85 FtGBP501 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Azért teccene mert megkelt szójatarlóba símán vetnék műtrágyával együtt direktbe búzát.
De amúgy miért is ragad be később mint egy ih vetőgép? Amikor lényegében ugyan az az egész.
Cimborámék szétszedték atomjaira az IH vetőgépet, az összes gyári rugó által rászorított sárkaparót egyesével mindre megvették sőt tovább fejlesztették, szerintem attól tovább egyik vetőgép sem tud vetni, annyira jól megy a nedvesben is
Válasz szanberg #1331. hozzászólásáraCsak a vetőtárcsa drága pl. a tuméra.
Sárkaparót nyelveket lehet csinálni laposvasból meg vegyszereskannából.
A tárcsák kibírnak kb. 1000 1500 hektárt méterenként. Tárcsa csapágyat még soha nem cseréltem. Az első kerekekben sem. A hátsókban már 2x, de az max 25 ezer az összes.
Viszont cserében könnyebb húzni mint egy kapást, meg nincs az a szártömeg amiben ez bedugulna.
Mikor a traktor kerék szedegeti föl a sarat akkor még lehet vele vetni egy darabig.
Az ih vetőgép sokkal előbb kiáll mint ez.
A függesztett tárcsás kühne vetőgép is előbb beragadt a hajtókeréknél mint a tume.
Egyedül a vonulásnál van gond a mély sarakon nehéz áthúzni.
Válasz GREVEN #1330. hozzászólásáraA csúszós lajtától sincsen jobb amúgy. Sokan tévedésben vannak és a tárcsás lajtát keresik ,holott nem ér egy forintot sem, a csúszós a leg f......b.
Régen úgy vetettünk sárban, hogy levettük a gumi harmonika csöveket a lajtáról, szimplán pergett a földre a mag mögötte meg a könnyű sekély magtakaró boronák húztak rá egy kis anyagot oszt jónapot. A legtovább így lehetett vetni
A tudásunk elég hiányos a modern gépekről. Mi csak a lajtát ismerjük,de azt se húzzuk már vagy 4-5 éve. Amióta megvan a rövidtárcsa azzal dolgozzuk be, ide ilyen saras őszön ez se jó már. Ragad is meg köves utat csinál az 50q-ás gép.
Válasz GREVEN #1327. hozzászólásáraSoronkénti a mélységtartása, és a kerekeken gumiszalag van amire nehezen ragad rá a föld.
A kerék mellett megy a szomszéd csoroszlya és amikor már összehúzná a szármaradványt akkor a kerék letapossa róla.
Keskenyek a csoroszlyák és emiatt a hátsó sorok nem dobnak annyi földet az első sorok által vetett sorokra.
Egyes kapás gépeknél ez gond. Főleg igen késői vetésnél ami 8-9 centire kerül az már nem bír kikelni.
Válasz GREVEN #1324. hozzászólásáraSokféle géppel lehet olyan földbe vetni, csak az a gond hogy hosszabb távon kikészíti a traktorost az egyenetlen föld.
Nem mindegy hogy 8-al tudok menni vagy 13-14-el.
A kapás gépeknek azért nem árt ha jó a szárzúzó a kombájnon és megy a szecskázó is.
Sok jó vetőgép van de az a gond hogy a 3 méteresek 10 millától indulnak a 6 méteresek meg 20-tól. Használtan csak a lefutottakat adják el.
Válasz 2266 #1325. hozzászólásáraEz a vetőgép mitől ilyen nagy cucc amugy? Elsőre nem tünik valami nagy számnak. A Horsch-t valamiért kiforrottabbnak érzem első benyomásra.
Mondjuk környéken most ősszel vetett először Horsch is,de nagyon szép munkát hagyott. Hogy Pronto vagy Sprinter volt, meg nem mondom,de olyan felület maradt utána mint a rapid után.
Válasz GREVEN #1324. hozzászólásáraÉn ha a helyedbe lennék gyorsan le szerveznék egy köckerlinget demózni.. Ha tudja azt amit te szeretnél és elboldogúl a körülményeidel akkor maradhatna..
Egy nehéz tárcsával megvágatott napraforgó vagy kukorica tarlóba ti milyen vetőgéppel vetnétek?
Homok és kötött rétit talajon egyaránt, akár ilyen nehéz saras szélsőséges időjárások közepette?
Előbb utóbb el kellene hagyni ezt a mütrágyaszóró tárcsa kombót és valamit venni.
Válasz Matyi50 #1317. hozzászólásáraEz személyes tapasztalat? Mert állítólag nem ragad be, mivel gumiszalag van a kerekeken. Malterban még személyesen nem láttam menni, viszont olyat láttam, hogy abból jött haza úgy, hogy a kapákra 10cm vastag sár volt ragadva, a keréken viszont nem láttam számottevőt.
Válasz cimbike. #1313. hozzászólásáraÉn még azt figyeltem meg, hogy nálunk elég dombos a vidék, és csak az egyik irányba ikersoros a vetés ha oldalhosszat vetünk, és nem merőlegesen a dombnak.
Válasz Vadmalac #1312. hozzászólásáraRáadásul k.... csúnya lett a vetéskép az automata kormany miatt. Lazára kellene hagynom a vetőgép-traktor kapcsolatot.
Válasz cimbike. #1304. hozzászólásáraA B variáció meg az, hogy a puha poros földben a tömörítő kerekek között lesz egy kb. 5cm-es bakhát, és közelebb lesz a magnak a kerekek felé kijönni, mint a dombon. Idén egy embernek vetettem szimpla sortávra repcét, és duplára kelt ki. Nem értettük teljesen, de aztán mikor jobban kikelt, látszott hogy 2 sor van, de csak 5-6cm-re egymástól a keréknyomban.
Válasz 2266 #1300. hozzászólásáraJo darabig nem lehet rámenni a földekre.A szotyi tarlok tárcsázva-hengerezve a kukorica földet a szecskázott szár takarja azért nem fog szikkadni ha végre ki viggyan az idö valamikor.
Válasz Marti Miklós #1293. hozzászólásáraTavaly november 8 körül vetettem az árpát 50q lett, és ebben volt pocok meg kései műtrágyázás is(nem jött meg a szóró időben)
Válasz claudiasicu #1276. hozzászólásáraA búzán ha nem hibrid nem kell még aģgódni. Egyik barátomnak decemberben segítettem a vetésnél abban az évjáratban a faluban az övé lett a legjobb. Aratni a többivel együtt sikerült csak ezt beérve a többit kalászban kicsírázva a sok nyári esőtől. Oktoberben az árpa sokkal izgalmasabb érzékenyebb a vetésidőre.
Jelen állapot szerint bosszankodunk hogy nem vettük el a búzánkat.. Ez még tart néhány napig és kb 50-70 milliméterig de aztán elkezdhetünk neki örülni mivel kezd telítődni a talaj
3135 hozzászólás
Válasz GREVEN #1327. hozzászólásáraTudok olyat ahol a 750A után ultimát vettek és nem bánták meg Ragadós nyirok vájog talajra..
Válasz cimbike. #1335. hozzászólásáraÉn elsőre rapidba nem gondolkodnék, mert a lazába a nehéztárcsa bakhátaiba tuti bedurna a pici lapokkal.
Eleve ez a búza vetés technológia nálunk valamiért nem akar összeállni. Csak én magam sem tudom hogy kellene ezt megreformálni.
Válasz 4964 #1333. hozzászólásáraAkk sznted jobb a tume, mint a rapid?
Van 6 meteres tume is. Pontosabban 2x3 meteres.
Válasz 4964 #1333. hozzászólásáraTeccik a tume de használtan kamikáze dolog megvenni, az új meg horror drága.
Azért teccene mert megkelt szójatarlóba símán vetnék műtrágyával együtt direktbe búzát.
De amúgy miért is ragad be később mint egy ih vetőgép? Amikor lényegében ugyan az az egész.
Cimborámék szétszedték atomjaira az IH vetőgépet, az összes gyári rugó által rászorított sárkaparót egyesével mindre megvették sőt tovább fejlesztették, szerintem attól tovább egyik vetőgép sem tud vetni, annyira jól megy a nedvesben is
Válasz szanberg #1331. hozzászólásáraCsak a vetőtárcsa drága pl. a tuméra.
Sárkaparót nyelveket lehet csinálni laposvasból meg vegyszereskannából.
A tárcsák kibírnak kb. 1000 1500 hektárt méterenként. Tárcsa csapágyat még soha nem cseréltem. Az első kerekekben sem. A hátsókban már 2x, de az max 25 ezer az összes.
Viszont cserében könnyebb húzni mint egy kapást, meg nincs az a szártömeg amiben ez bedugulna.
Mikor a traktor kerék szedegeti föl a sarat akkor még lehet vele vetni egy darabig.
Az ih vetőgép sokkal előbb kiáll mint ez.
A függesztett tárcsás kühne vetőgép is előbb beragadt a hajtókeréknél mint a tume.
Egyedül a vonulásnál van gond a mély sarakon nehéz áthúzni.
Válasz GREVEN #1330. hozzászólásáraA csúszós lajtától sincsen jobb amúgy. Sokan tévedésben vannak és a tárcsás lajtát keresik ,holott nem ér egy forintot sem, a csúszós a leg f......b.
Régen úgy vetettünk sárban, hogy levettük a gumi harmonika csöveket a lajtáról, szimplán pergett a földre a mag mögötte meg a könnyű sekély magtakaró boronák húztak rá egy kis anyagot oszt jónapot. A legtovább így lehetett vetni
Moderátor által módosítva: 2015-10-28 15:02:46
Válasz 4964 #1328. hozzászólásáraÉn biztos, hogy tárcsás vetőgépet nem veszek az hótziher!
Kopás csapágy milliószámra beragad ba.....ás....
vetőkulti kell!
Annyi, hogy troszkás szárazban egy rapid aprít a rögön a kulti meg lökdösi ideoda, olyankor biztos nem ez a legjobb, vagyis gondolom
Moderátor által módosítva: 2015-10-28 15:02:05
Válasz 4964 #1329. hozzászólásáraEzek a kapás vetőgépek minimálisan képesek gyomot is kivágni?
A tudásunk elég hiányos a modern gépekről. Mi csak a lajtát ismerjük,de azt se húzzuk már vagy 4-5 éve. Amióta megvan a rövidtárcsa azzal dolgozzuk be, ide ilyen saras őszön ez se jó már. Ragad is meg köves utat csinál az 50q-ás gép.
Válasz GREVEN #1327. hozzászólásáraSoronkénti a mélységtartása, és a kerekeken gumiszalag van amire nehezen ragad rá a föld.
A kerék mellett megy a szomszéd csoroszlya és amikor már összehúzná a szármaradványt akkor a kerék letapossa róla.
Keskenyek a csoroszlyák és emiatt a hátsó sorok nem dobnak annyi földet az első sorok által vetett sorokra.
Egyes kapás gépeknél ez gond. Főleg igen késői vetésnél ami 8-9 centire kerül az már nem bír kikelni.
Válasz GREVEN #1324. hozzászólásáraSokféle géppel lehet olyan földbe vetni, csak az a gond hogy hosszabb távon kikészíti a traktorost az egyenetlen föld.
Nem mindegy hogy 8-al tudok menni vagy 13-14-el.
A kapás gépeknek azért nem árt ha jó a szárzúzó a kombájnon és megy a szecskázó is.
Sok jó vetőgép van de az a gond hogy a 3 méteresek 10 millától indulnak a 6 méteresek meg 20-tól. Használtan csak a lefutottakat adják el.
Válasz 2266 #1325. hozzászólásáraEz a vetőgép mitől ilyen nagy cucc amugy? Elsőre nem tünik valami nagy számnak. A Horsch-t valamiért kiforrottabbnak érzem első benyomásra.
Mondjuk környéken most ősszel vetett először Horsch is,de nagyon szép munkát hagyott. Hogy Pronto vagy Sprinter volt, meg nem mondom,de olyan felület maradt utána mint a rapid után.
Válasz 2266 #1325. hozzászólásáraVektor-éknak van valami demoturája?
Válasz GREVEN #1324. hozzászólásáraÉn ha a helyedbe lennék gyorsan le szerveznék egy köckerlinget demózni.. Ha tudja azt amit te szeretnél és elboldogúl a körülményeidel akkor maradhatna..
Egy nehéz tárcsával megvágatott napraforgó vagy kukorica tarlóba ti milyen vetőgéppel vetnétek?
Homok és kötött rétit talajon egyaránt, akár ilyen nehéz saras szélsőséges időjárások közepette?
Előbb utóbb el kellene hagyni ezt a mütrágyaszóró tárcsa kombót és valamit venni.
Köszönöm válaszaitokat előre is.
Válasz bandigh #1320. hozzászólásáraKígyózás, rtk jellel.
Válasz B.laca #1318. hozzászólásáraEn eloszor arra gondoltam, hogy farol a vetogep, de a vader kepviselo szerint nem ikrezik, ha farol a vetogep.
Válasz Matyi50 #1317. hozzászólásáraEz személyes tapasztalat? Mert állítólag nem ragad be, mivel gumiszalag van a kerekeken. Malterban még személyesen nem láttam menni, viszont olyat láttam, hogy abból jött haza úgy, hogy a kapákra 10cm vastag sár volt ragadva, a keréken viszont nem láttam számottevőt.
Válasz cimbike. #1314. hozzászólásáraMiért, mi volt a tünet pontosan?
Válasz szanberg #1227. hozzászólására Nekünk is Bogballe van.(M1 Trend) 250 kilóhoz milyen sáklaértékre van állítva,illetve milyen modell?
Válasz cimbike. #1313. hozzászólásáraÉn még azt figyeltem meg, hogy nálunk elég dombos a vidék, és csak az egyik irányba ikersoros a vetés ha oldalhosszat vetünk, és nem merőlegesen a dombnak.
Válasz .Szabi. #1315. hozzászólásáraKivéve,mikor beragad az a rengeteg kerék
Válasz .Szabi. #1315. hozzászólásáraEl is fogyott a használt gép piacról..Vették mint a cukrot!!
Leghamarabb vetőkultivátorokkal(köckerling,horsch)lehet majd vetni,ez tavaly már kiderult.
Válasz Vadmalac #1312. hozzászólásáraRáadásul k.... csúnya lett a vetéskép az automata kormany miatt. Lazára kellene hagynom a vetőgép-traktor kapcsolatot.
Moderátor által módosítva: 2015-10-28 14:58:36
Válasz Vadmalac #1312. hozzászólásáraErre en is gondoltam az elején, de meg most is ikres, pedig már bokrosodik.
Válasz cimbike. #1304. hozzászólásáraA B variáció meg az, hogy a puha poros földben a tömörítő kerekek között lesz egy kb. 5cm-es bakhát, és közelebb lesz a magnak a kerekek felé kijönni, mint a dombon. Idén egy embernek vetettem szimpla sortávra repcét, és duplára kelt ki. Nem értettük teljesen, de aztán mikor jobban kikelt, látszott hogy 2 sor van, de csak 5-6cm-re egymástól a keréknyomban.
Válasz decsi #1264. hozzászólására A TAVA ly ID JÓ bb volt mert most is ilyen lehet és kizárt hogy megszikkad november közepéig
Válasz Tamás_15136 #1307. hozzászólásárane szántsd le! én is kombinátorral dolgozom be
Válasz Tamás_15136 #1307. hozzászólásáraahogy haladósabb, csak vessétek el minél előbb
Válasz Tamás_15136 #1307. hozzászólásáraSzórj...... ne a puhán.....
Kukorica után szántás előtt érdemes elszórni a 3x15 ős kevertet és leszántani búza alá vagy elég ha bekombinátorozzuk szántás után szerintetek??
Válasz Matyi50 #1303. hozzászólására Azt majd a kereskedők eldöntik nem az időjárás.
Válasz cimbike. #1304. hozzászólásáraAz én tapasztalatom ha a rapidnak a csoroszjáit föl állítom a legfölső furatba akkor ilyen dupla sorosa a vetés
Válasz cimbike. #1298. hozzászólásáraRohadt telefon átjavítja a szavaimat :)
Szóval valószínűleg a Rapid tömörítő kerekei a lágy földben kissé kinyomják a sorokat oldalra.
Lehet kezdeni bent tartani a búzát,mert lehet jóval magasabb ára lesz így jövőre :/
Válasz röfik #1301. hozzászólására Szabolcs megyében szerintem még harmada kuki sincs levágva spec az enyémnek kb 8 százalékát vágtam le az jobb??????
Válasz 2266 #1300. hozzászólásáraJo darabig nem lehet rámenni a földekre.A szotyi tarlok tárcsázva-hengerezve a kukorica földet a szecskázott szár takarja azért nem fog szikkadni ha végre ki viggyan az idö valamikor.
Átirtatnánk úgy is hogy -Őszi búza vetése december 1 töl!!!!
Mi okozhatta az őszi búza állományok „fehéredés” szindrómáját?
Az Agrofórum Szaklap cikke a témában >>>
Válasz B.laca #1295. hozzászólásáraÉn Én sejt h rapid valszeg attól , ikersoros h , tömörítő kerekek oldalra tudja nyomni a sorokat, mert la la talaj.
Válasz Marti Miklós #1293. hozzászólásáraTavaly november 8 körül vetettem az árpát 50q lett, és ebben volt pocok meg kései műtrágyázás is(nem jött meg a szóró időben)
Válasz cimbike. #1292. hozzászólásáraVäderstad rapid
Válasz B.laca #1282. hozzászólásáraAmazone?
Válasz claudiasicu #1276. hozzászólásáraA búzán ha nem hibrid nem kell még aģgódni. Egyik barátomnak decemberben segítettem a vetésnél abban az évjáratban a faluban az övé lett a legjobb. Aratni a többivel együtt sikerült csak ezt beérve a többit kalászban kicsírázva a sok nyári esőtől. Oktoberben az árpa sokkal izgalmasabb érzékenyebb a vetésidőre.
Válasz B.laca #1282. hozzászólásáraEzt milyen vetogeppel vetettétek? Az én veteseim veteseim ikersororsodnak. Ma van tip h mitől.
Jelen állapot szerint bosszankodunk hogy nem vettük el a búzánkat.. Ez még tart néhány napig és kb 50-70 milliméterig de aztán elkezdhetünk neki örülni mivel kezd telítődni a talaj
medig lehet elvetni a oszi buzat toborzot nalunk esik es esik felek hogy csak nov. kozepe fele lehet lesz lesz termes rajta
Hali!
Búza vetés előtt valamilyen alapműtrágyát szoktatok bedolgozni a talajba? Kukorica után menne pétisó 27-st kapott vetéskor meg kultizáskor!
Kálisót azt mikor szoktátok használni?
Válasz Sergio Oliva #1287. hozzászólásáraNekem is a fele zsákban van sajnos.
Válasz sasa55 #1283. hozzászólásáraJaj ne rakjál fel ilyen képeket, mert nagyon irígykedek. Az enyém még zsákban van.