Hirdetés
Fórum
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Ügyfélkapu-problémák új
- Műtrágya árak új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Vadkártérítés új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
1326 hozzászólás
Válasz mtz1221 #875. hozzászólásáraMindegy milyen, ha nem bírsz menni csak lépésben Amúgy ha kicsit orron jár, úgyahogy átborítja, de nyilvàn csak kinlódás màr az
Válasz hashtag #874. hozzászólásáraLáttam, de azt nem ih ekefej alakkal kéne szántani.
Válasz mtz1221 #872. hozzászólásáraNem láttá még olyan födet backi Húzod az ekét de csak élére állítja a sarat
Válasz fexco #868. hozzászólásáraA kétsorossal az a baj, hogy ha besűríted a késosztást, akkor hamarabb bedugul meg ugye nehezebb húzni, ha ritkán hagyod, akkor meg egyértelmű: ritka. A 3 sorost ezért találták ki, hogy ne duguljon a gaz, meg tudjon a föld kedvére mozogni, legyen hely. A két grubert én inkàbb két sekély rt, aztàn majd valamikor gruber-ra cseréltem. Persze a második rt az kiváltható permetezéssel is. De ha nem jön ki a tarlón semmi olyan, az se kell.
Válasz fexco #870. hozzászólásáraRossz az ekéd, akkor backi.
Válasz Gandhy #863. hozzászólásáraA gumikerekes sem idealis. De fenyevekkel jobb, mint a ritka osztasu ekgyurus henger. Nekem meg egyszer sem allt be. A felfagyos talaj lehet az ellensege, amikor ragad, akkor azert szedegeti ossze, igy abbahagytam anno. Iden meg nem ment, csak az altalaj muvelo.
Válasz hashtag #867. hozzászólásáraAz megvan,amikor szántasz,aztàn amit áttfordit az eke,inkább visszafordul....
Válasz hashtag #867. hozzászólásáraMadocsán 2lépés 20 kiló!
Válasz Csavarkulcs #865. hozzászólásáraOkosba kell: buza taró:egyszer kombáj után,egyszer meg ősz vége fele.
Válasz Gandhy #863. hozzászólásáraItt ha eső után mész 5 lépést, lesz két 5 kilós sárcsomó a csizmádon. Szerintem ragadós. Ezért mondtam az illetőnek, hogy a sűrű v henger úgy beragad majd mint a szar, de csak legyintett, hogy nem fog. És nem is tudtuk beragasztani
Válasz rtamas76 #852. hozzászólásáraAz hogy mikor már ragad a talaj..mint a lazító-grúber többet árt mint használ (szerintem). Igazából ezek a vakarók nagyon igénylik az időzítést a munkacsúcsokon..ez nem mindig működik. Ezért használok Olaszost...az megoldja még az utolsó pillanatban is. Ha mégis megcsúszna...és tavasszal egy szója mene a kukorica tarlóba. Tavasszal kapna valami szárbontó bacit majd rövidtárcsa, ami megmaradt maradvány azt bekeveri. Mehet a vetés-alapkezelés..stb. Ezért húzza az Amcsi még ilyenkor is a nálunk már részben beolvasztott IH conser till-t...pl. Ott még mindig megy és a hasonló társai. Szerintem az egyik legjobb gruber megoldás a piacon. Itt volt egy tőlem nem mesze. Amilyen hüje vagyok elengedtem. Én inkébb a JD disck rippert és hasonlókat venném a sztárolt kultivátorok helyett. GPS-el és a ripper késosztásával gyakorlatilag egy "sávművelés" is történne. Pláne hogy magára a ripperre helyezett GPS-vevővel lene rögzítve a nyomvonal...pl.
Válasz fexco #847. hozzászólásáraNem szeretek duplán melózni..ez meg így dupla meló lenne.
Válasz hashtag #862. hozzászólásáraVan ilyen a környezetedbe
valakinek aki nyúzza?
Válasz hashtag #861. hozzászólásáraMindig van jobb, de a crosskill nedvesben bekötött, a pálcás szintén, a V sűrű osztással halál, ez még egész jól működött eddig. A gumikerekessel jön egy új, nehéz rt, meglátom, azzal mit tud.
Válasz rtamas76 #857. hozzászólásáraÉn itt nézelődnék a helyedben
Válasz Gandhy #858. hozzászólásáraTudom, mert az a henger meg az a pucoló egy köpedelem. Van attól sokkal jobb, én se hittem el addig.
Válasz rtamas76 #859. hozzászólásáraEgy pár napja voltam szarvason.
Érdedekes volt látni az ugrószarvast(100mil.)
Rába condor ekével és nem egyet!
Válasz Gandhy #858. hozzászólásáraNálunk is vannak gazdák
akik páréve azt mondták
az ekét lekell adni méhbe.
Érdekes ilyekor biztos visszavásárolják az ócskavaból az ekét.
Ök is szántanak!!!
10en tonnás kukoricát ilyen körülmények között elmunkálni nem egyszerű.
Nemkell átesni a ló hasa alá mert ott lóg valami!
Válasz hashtag #856. hozzászólásáraNekem most a 3 soros 30-as osztással is bedugult, a dupla térközű v-gyűrűs henger úgy bekötött a kukorica tarlón, hogy cca. 10 napja ott figyel a szántón, ahol beállt. Remélem a rengeteg csapadék és a fagy kioldotta már, mert holnap folytatnám a melót, ha nem esik megint.
Válasz hashtag #856. hozzászólásáraSzombat reggel fejeztük be aszomszéd terránójával a lazítózás elmunkálását a búza árvakelés miat.
Kurvajó!!! 8.5 milcsi
Ki koppintotta le?
Válasz rtamas76 #855. hozzászólásáraVan magyar gyártmányú horsch terrano klón, ami nem is klón hanem inkább továbbfejlesztés. Kisebb a késtávolság, és nem ragad be a henger rajta. Szerintem valami olyan is jó lenne a reptill helyett. 3 sorban elhelyezett késekkel, nem dugul be.
Válasz hashtag #853. hozzászólására2sor hullámos tácsa egymásban jár beragad.
A gumihenger tisztítása nem megoldott.(öntisztuló)simba henger
Munkamélység 5-25cm
Tavasszal gyomirtuk is vele ha muszáj.
Válasz Radocz #851. hozzászólására A talajélet / eredményesség kicsit hasonlít a klímavédelemhez. Az EU milliádokat költ a kibocsájtások csökkentésére, a szennyező országok közben meg felvásárolták a bolygót...
Ameddig nem lesz jövedelmezőbb a regeneratív gazdálkodás addig nem fog elterjedni.
Ha az a cél, hogy a talajaink állapotán javítsunk akkor jelenlegi gazdasági környezetben támogatások bevonására lesz majd szükség...
Válasz rtamas76 #852. hozzászólásáraMiért, nedvesben mi a baj vele?
Válasz Csavarkulcs #846. hozzászólásáraBocsi ,hogy beleszólok nálunk a cégnek reptil kultivátor van. Két soros.
Pillanatok alatt kilehet cserélni a kapákat nem forgat.Száraz földben maga az Isten.
Ha egy kicsit is ragad ki se küldöm. Most akarunk venni egy négysorban elhelyezet grúget.
Arról mi a vélemény?
Magyarországon a talaj nagyon változatos.
Autópálya építése során a dolgozók megállapítottak, hogy annyira ragad, hogy a megszokott gépek nem bírnak dolgozni.
Nemcsak a víz, hanem a tápanyag is le fel mozog a talajban.
Az eketalp olykor hasznos is lehet.
Ezt mondta D Endre professzor úr egy talaj szelvény mellett.
Mindkét hozzászólás igaz.
Hogy melyik mellett döntsek, még keresem a helyesnek vélt utat.
2014-ben úgy döntöttem: "hiszem, ha látom. "
Még nem látom a fényt az alagút végén.
Mást mutat a mikroszkopikus kép, mint a laboratóriumi vizsgálatok eredménye.
Válasz Rabó001 #849. hozzászólásáraMindenki legyen okos a saját területein. Én itt már láttam olyat hogy táblán belül a hantos téli szántás után, márciusban a kombinátor majdnem ragadt, a gruberozotban meg majdnem porolt. A végén kevesebbet is adott, meg 2%al szárazabb is lett a kukorica. De lehet felénk hülyék a kapillárisok, mint én.
Válasz mtz1221 #848. hozzászólásáraMég szerencse hogy a víz le és felfelé is tud mozogni a talajban a kapilláris ereken.
Válasz fexco #847. hozzászólásáraFöld függő. Még jó is lehet. Nálunk pl kötelező az eketalp, mert másképp elmegy a víz a fenébe. Sokan ezt nem akarják megérteni, de ha 6 méter mélyen van víz az ásott kútban, oda felesleg leereszteni a vizet. Csernozjom ide, vagy oda. Egyszer húztam meg gruberral 35_40 centi mélyen, utána 3 szárazabb évben meg vakaróztam hogy miért nem terem.
Válasz Csavarkulcs #846. hozzászólására Kétsoros:Arról mi a véleményed,hogy egyszer adok neki egy szöget,másodszor meg egyenesen huzom meg.mélység kb 25cm. Igymegy a tavaszra kukoricának.
Válasz mtz1221 #845. hozzászólására20-25 cm-en nem kell a szárny... 3 soron kellenek a kapák így tökéletes lesz az átrepesztés. Szárnyal akkor van húzva ha pár centin tarlóápolás van végezve. Itt is a kétsoros osztásúak a fácánosba végezték. Teljesen jó szerszámok..csak a két sorosakat el kell felejteni.
Válasz Csavarkulcs #844. hozzászólásáraKét sorost látok 3-at is közelemben, akik fent hagyják a szárnyakat, és talpalnak vele. Náluk működik úgy a gruberozás, mint nálam a szántás. Többi mindenki félre rakta már, az udvar sarkába. Még a repcék is megmutatják magukat, ki vetett szántásba, ki gruberba.
Válasz mtz1221 #843. hozzászólásáraLD kapa jól takarít. Ha jól tudom még a Hudik is azzal szereli a grubert.
Válasz Gandhy #842. hozzászólásáraSzárnyak is rajta voltak ??? Nekem még van trágya is bent. Lesznek a kocsi után 15 centis csapások, azt 25 centi alatt nem tüntetem el. Viszont azt látom több helyen ha lenne technikám meg több időm hogy mindennel időben végezek, tudna működni a takaró növény meg, a min till is. De itt már komolyabb bálázó is kéne, meg trágyaszóró is. Meg qrva nagy kedv, hogy dolgozzak 3 helyett hogy minden időben meglegyen.
Válasz mtz1221 #835. hozzászólásáraÉn 10-12 centis ősz grúber után vetettem kukoricát idén és nem volt vele gond, csak a gyomok
Válasz termelo #840. hozzászólásáraHa nincs benne folyamatosan nyövényi gyökér..akkor nyilván hozzá kell nyúlni időlel. A gazdabot sokat segít ez tény. Az hogy 5 évente lazítani szintén körülmény függő. Idén ősszel itt kaptak a talajok rendesen. Így a lazítás is előrább került. Ha a gazdabot lemegy ennyire a tárcsa sem kell...csak direktvetés..pl.
Válasz Csavarkulcs #838. hozzászólásáraEgyet értek, viszont egy pl. 50 cm mély lazításnak akár több év is kell, hogy tömörödjön...
A régi öregek anno azt mondták, hogy elég 5 évente lazítani, attól hamarabb pazarlás.
Ha a gazdabot könnyen lemegy 1 méterre akkor nem elég pl. a tárcsa?
Válasz termelo #833. hozzászólásáraMűködik így de még mindig fosok
Válasz termelo #833. hozzászólásáraVassal vagy növényi gyökérrel kellene tartani egy lazult állapotot. Ez az évekig 5cm-es meló megjött. Amint látom a felpakolt videókat a lazítok ott is bekerültek a képletbe.
Válasz termelo #830. hozzászólásáraÉn azért írtamam ezt mert olyan bérleti díjakat és vételi árakat ajánlanak amit az ő 2-300 hektáros saját területével meg sem érez. Ha eladó lesz elő vásárlási joga legyen. Te utánna nem tudsz megélni őt nem érdekli.
Nagyhal kishal
Válasz termelo #829. hozzászólására8tonnás kukoricával
ez a technológia biztos bukó.Jóesetben 0.
A mostani árakkal.
Túloztam a biztos veszteséggel.
A legrosszabra számítok
A piac nemnagyon mozdul elég pesszimista vagyok.
Kis területről a legtöbbet kihozni.
Elsösorban tökben gondolkozom. Másodsorban napraforgó.
Ha válalkozásban csinálod más az adózás
Akalmazott .
Akalmazotti hozzá állás.
Drágáb gépek és fentartásuk. Megfelelő üzemméret kell hozzá.
Én erre gondoltam.
5300mal számolva így is maradt bő százas
A naggya othonvan letárolva, majd meglátjuk!
Válasz termelo #833. hozzászólásáraÉn Gegénél látom minden évben, hogy nála "már" működik. Én mégis szántok, nem érzem magamban hogy nálam is tudna.
Válasz Rabó001 #832. hozzászólásáraStrip tillből elolvastam az első 1200 hozzászólást. Ott is hogy megváltozott a hozzáállás, hihetetlen. Kíváncsi leszek a végére...
Válasz Rabó001 #832. hozzászólásáraVajon működne-e az 5 cm tárcsa időnkénti(1-2 év) mélyebb műveléssel?
Jó, hogy írtad, meg akarom kérdezni a Vaderstados ismerősőm mi lett azokkal a cégekkel akik korábban átálltak csak tárcsázásra...
Nézem a facebook agroinform csoportot is, szrenkaek is gruberoznak keményen. Itt meg hogy osztotta az észt 1-2 éve, hogy ők csak 5 centire rövid tarcsaznak, meg hülyezett mindenkit aki nem így csinálja.
Válasz termelo #830. hozzászólásáraIgazságos gazdasag méret nincs.
Válasz rtamas76 #823. hozzászólására"Temeg dögölj meg, menj el neki rabszolgának egy csupor alud tejért"
Jelenleg egy jó gépkezelő 30 e ft-ot megkeres naponta.
Egy 60 hektáros konvencionális gazdaság ki sem tudná termelni 1 fő foglalkoztatott bérét.
120 hektár = 1 föfoglalkoztatott+1 önellátó
Szerinted hány hektár lenne az igazságos gazdaság méret?
Ne feledd a bérek és az energia ára nő.
(dolgozom-->fenntartom magam-->munkát adok és fenntartom magam)
Az első nem igényel különösebb vállalkozói tudást az utolsó meg sajnos egyre többet...
Válasz rtamas76 #823. hozzászólásáraSenki nem mondta, hogy kevesebb marad nagy területről alacsonyabb termésszinten mint neked!
Ez volt a kiinduló hozzászólás:
"Én nem értem most ki a jó gazda aki 12t felett se tud hasznot realizálni vagy aki 8 t-nál szarrá keresi magát?"
Erre írtam:
"Azon gondolkodom a kukoricát lehet kiveszem a forgóból.
Vetőmag gyomirtó műtrágya megvan, de biztos veszteséget nembiztos termelni kellene."
Az általad leírt gazdaság a kommentjeid alapján:
-alacsony technológiai szint
-átlagos agrotechnika
-jó adottságok
-fenntarthatatlan kukoricatermesztés
Ez jobb mint a jövedelmező 8 tonna?
Válasz Radocz #820. hozzászólásáraNem gondoltam, hogy szerzői jog védi a bikát
Miért ne használhatnék egy idézetet a saját gazdaságomra amit máshol hallottam?
Te keverted ide a No-till-t nem én. Még ki is hangsúlyoztam, hogy semmi bajom vele.
Nem értelek
Válasz hashtag #826. hozzászólásáraSzeptemberben nem lazítottam volna meg, én is kiszántottam volna.