Hirdetés
Fórum
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Ügyfélkapu-problémák új
- Műtrágya árak új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Vadkártérítés új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
1326 hozzászólás
Válasz tpeti #574. hozzászólásáraErre nálunk azt mondják homok. Amúgy ez is elég poros. Elég korán jó repedezett.
4+ tonnás napraforgó után egy sor V-tárcsa és búza vetés.
Válasz R Sándor #573. hozzászólásáraNyari aratas utan 1 sor rovidtarcsa, gruber20-25centin, tavasszal 1 sor kombinátor. A homoktól ez is messze van, amig minden szántva volt 40 liter alatt csak nagyon optimális évjáratban tudtunk, agyagosak a talajok sekely termőreteggel. Ha jol van elkapva 1 sor kombinátor is túl jó talajt csinál, ha kizöldell inkább 2-3 liter glifozát tapadószerrel és citromsavval. A szél elviszi, az eső lecserepesíti a talajokat felénk akiknek xarrá van művelve, egy szántott talajbol 2 sor kombinátor frakciómentes port csinál, de hát a gazda szemének az a szép ha porrá van művelve a talaj tavasszal, pedig a fotón látható talajból is tökéletesen kikel egy sokezer hektáros 18 éves maxima után is.
Válasz tpeti #572. hozzászólására 25 liter szerintem túlzás a szantashoz kell annyi. Vagy ha lazítózod akkor ahhoz tavasszal magagyelokeszites 10-15 nem lehet egy menetben magagyat csinálni kötött földön, nem mindenki homokon gazdálkodik egyébként hogy 5 vagy 13 tonnás kukoricát van azt általában nem a talajművelés dönti el hanem az időjárás.
Válasz R Sándor #517. hozzászólásáraKezdjük ott hogy részben van csak igazad.
Ha rendszerben gondolkozol és tudatos a technológia akkor ugyanúgy működik mint a szántás csak alacsonyabb költségekkel.
Ha a világ minden táján működik akkor csak itt nem fog ? Fejben vannak a korlátok illetve abban hogy ki kéne mozdulni a jól megszokott gondolkodásból. Amire épp itt az idő, mert aki ugyanúgy akarja csinálni a jövőben mint eddig az valószinűleg csődbe fog menni a következő 2-3 évben.
Ha meg kicsit nyitottabb az ember akkor tud csinálni nettó 14 tonnás kukoricát vagy 4 tonnás napraforgót 25 liter talajmunkára felhasznált üzemanyaggal is.(nyilván optimális időjárással, mint 2021 illetve 2023)
Válasz envagyok2 #567. hozzászólásáraValós és gazdasági háború közepette JÓAKARAT JÁTÉKOK szellemében megállapodni olyasmiről ami saját mezőgazdaságunkat falhoz állítja nyilvánvalóan,nem gondolod hogy csupán a kialakulandó helyzet-lehetőség lefölözése volt a cél? Te kreatív gondolkodónak véled azokat akik az ad-hoc gazemberséget ha kell jogi megalapozottsággal támogatva, lerabolnak mindent amihez érnek,és mindegy hogy a parlamenti patkóban hol ülnek.Amúgy minden betüje ül annak amit írsz,és még sokan fel sem fogták úgy igazából merre visz ez az út.
Válasz Radocz #568. hozzászólásáraLehet a sok vegyszer miatt nincs nálatok giliszta
Válasz Radocz #568. hozzászólásáraMinden évben szántott nálam tele van gilisztával ezért is felfoghatatlan amit írsz már mióta..
ja majdnem lehagyta
Válasz TeljesenMindegy #565. hozzászólásáraEgyelőre veszem a bacteriosol készítményt, hogy több giliszta legyen. Ha lesz eladó, akkor megszántom és a fele oda is lesz.
Válasz Gandhy #563. hozzászólásáraaz a baj, hogy ezek 2 napba gondolkodnak. max fél évben. nincs olyan döntés, aminél fél évnél előbbre gondolkodtak volna, hogy mi lesz majd fél év múlva. mindig csak a holnapot kell túlélni. nyilván, tavaly nyáron, mikor erről egyhangúlag döntöttek az európai tanácsban a fehér asztal mellett, aztán utána formálisan a miniszterek tanácsa, akkor a 140ezres gabona árat kellett letörni, mert mileszhanemlesz, meg kenyérára. dehogy milyen áron, milyen módon, és mi lesz majd fél év múlva, meg egy év múlva, az már senkit nem érdekelt, vagy senkinek eszébe nem jutott. ennyire nem készítették fel a miniszterelnököt, elment úgy, jóváhagyta úgy az egészet, hogy nem mondták neki, nem készítették föl, hogy ez az intézkedés aztán örökre itt lesz, örökké jöhet az ukrán termény vámmentesen az unióba, ha ebbe így beleegyezik, soha nem tudja már visszavonatni, és a magyar exportnak nem lesz helye, a magyar piac összeborul. jóindulatú vagyok, elfogadom, elhoszem, hogy nem készítették fel, nem tudhat ő mindent, nem lehet minden a fejében az uniós döntéshozatali mechanizmusokról, bár nagyon régi motoros, és az első kormánya tárgyalta végig az egészet, szóval akár tudhatná is. de nem. a baj, hogy valszeg ez a szakminisztériumba se került elő, ott a döntéselőkészítsénél sem merült fel, hogy mi lesz 1 év múlva, mikor majd újra meghosszabbodik az egyezmény, eszükbe nem jutott, mert totál kontraszelektált az az állomány is. borzalmasan megszoptuk, és ha nem tudják ezt kilőni, akkor borzalmasan fejreállt a magyar mezőgazdaság. nem hiszik el, de fele gabona nem fog kelleni, majd 3 év múlva, addig meg semmi, mert addig kitart az idei termés. borzalmas, egy abszolút rövidtávú piaci helyzetre adott, borzalmasan rossz döntés eredménye a magyar mezőgazdaság taccsravágása, a vidék gerincének szilánkosra törése.
Válasz Sk Laci #562. hozzászólásáraA tiszai " árterében ' világos szürkés barna gilisztak vannak. A holtág partján fekete , volt míg ki nem ette a vaddisznó az egészet. Ezeket a fekete gilisztakat nehéz elszakítani.
Válasz Radocz #564. hozzászólásáraMennyiért veszik felétek a felvásárlók a földigilisztát?
Válasz Sk Laci #560. hozzászólásáraAnno elakadtam.
Másfél óra után feladtam.
Láss csodát!
A dűlő út tele volt gilisztaval. A szántóföldben meg nincs.
Elgondolkodtató.
Szolnokon Bárki megkérdezheti.
Nálam itthon a kert tele van gilisztaval.
A szántóföldben is van.
Ha nem hiszed gyere nézd meg!
Debrecenhez közel van.
Válasz envagyok2 #518. hozzászólásáraDilettáns faxkalap ez a bajszos-méhész miniszter, a teljes stábbal együtt.
Válasz R Sándor #561. hozzászólásáraAbban az egy parcellában komolyan nem nagyon találni gilisztát. Ha véletlenül is rátalálsz egy egyedre, az nem piros szinü, hanem sárga-sárgásbarna. Betegek lennének?
Én arra gondoltam, hogy megfúlnak a vízben /ártér /.
Válasz Sk Laci #560. hozzászólásáraÉrdekes amit írsz , nekem a tiszai hullámtét tele van gilisztával szántáskor látni öket bőven . És mint írom szántom több mint 15 eve
Válasz Radocz #548. hozzászólásáraSzántóföldeken sajnos giliszták nem nagyon akadnak, az ártéri kötöttben meg végképp. Lehet a technológia miatt. Tárcsa, lazító, néha grúber. Tavaszi a terület max 30% szokott lenni. Úgymond a lazítás "intenzív". Mütrágyából a felső határt szoktam használni, amit az előírások alkalmaznak.
Viszont ha eléggé gyorsan lebomlik a szármaradvány, azt szerintem a baktériumok csinálják.
Válasz MrPoke #555. hozzászólásáraNálunk a 30 AK 3 hekin lehet elérni összesen, de a szomszéd faluban kell hozzá vagy 4 heki is! Akkor sem fogok csak a támogatásra utazni, inkább nem igényelem!
Válasz Radocz #557. hozzászólásáraEz szerintem mácsonya, a latin nevét nem tudom de ez felénk is van! A hormon s glifó tartalmú szerek viszik rendesen!
Válasz Ares 826 #550. hozzászólásáraPrivátban kaptam.
Én ismerem. Anno cukorrépa területén jelent meg. Mindent megöl ami vetve lesz.
A parlagfű ehhez képest semmi.
Válasz trikolor5 #554. hozzászólásáraSzia szerintem mi csak szántsunk, nekem is van egy parcella amivel el bohóckodtam forgatásnélkülit de az idén vége az is fel lesz szántva tízen pár év után. Meg kell érteni ennek a sok agrár diplomásnak hogy a helyi talajviszonyok adják a talaj művelés fajtáját.
Válasz Ares 826 #549. hozzászólásáraNormál támogatás, AÖP, AKG (minden bevállalvs) plussz egy kevés szálas fehérje.
Nagyon nagyot kell ahoz hibázni, hogy bukja az ember a támogatást. AKG esetén pl akkor van ha nem adsz be gazdálkodási naplót. Semmi kockázat nincs, minden évben van egy kevés szankció, de pár 100eFt os tétel.
Szerintem a támogatás sokkal stabilabb, mint az időjárás, termény piac.
Ha nekem is 30+ AKs földem lenne biztos másképpen gondolkodnék ....
Válasz Radocz #548. hozzászólásáraJól látom, hogy ez mezei aszat? Ha igen, akkor ez nagyon jó elrettentő példa. Pont a szántás elhagyása miatt szaporodott föl. Kapásokra az egyik legveszélyesebb gyom. Ha csak kapirgászol képes az egész területet belepni mivel tarackos és felszaporítod. Csak rengeteg glifóval tudod majd megállítani, ha megtudod..
Válasz Ares 826 #551. hozzászólásáraAzért nem pont így van ez…….
Válasz Radocz #548. hozzászólására“…….. Egy esetleges kormány váltás még adót is hozhat. Vagy akár ez is………”
Azért “jó” olvasni, hogy az ingyenélő, senkiházi, egybites NAK vezérekért még van aki lelkes…..
Szerinted az nem adó, amit oda kell fizetni ?
Vagy az önkéntes kárenyhítési alap nem adó ?
Jaaaa, tényleg nem, az egyik tagdíj a másik meg biztosítás……,valóban……
A képen, amit be akarnál mutatni, az még egy cirkuszi bohózatnak is gyenge lenne…….nem erőltetném a gazdálkodásod képekben való reprezentálását………
Válasz mtz1221 #532. hozzászólásáraMeg minden más gyomnövény is amivel asztán nem lehet bírni, még a glifó is küzd a kitakarításukkal!
Válasz Radocz #548. hozzászólásáraEz a ritka szar meg mi akar lenni??
Válasz MrPoke #546. hozzászólásáraMajd a jövő eldönti mi s hogyan lesz! Azért azt a 200ezer/hekis támogatást hogyan is lehet elérni??? Ha egyszer nem felellsz meg valamiért minden úszik az összes lé. án azt gondolom! Ha csak arra a támogatásra utazol semmi másra az nagy rizokó ám, de te tudod mit csinálsz, tuti nagy fiú vagy s "elengedett kézzel ülsz már a bilin" 20 plusszosan! Sok sikert neked!
Válasz Sk Laci #541. hozzászólásáraNovember 10-en Szolnok, Tiszaliget sétány, volt Trojka szálló.
dr. Biró Borbála professzor asszony előadást tart.
Kérdésedre biztos elmondja, hogyan tudod a talajodrol eldönteni, hogy mennyi élet van benne.
A szünetben megbeszéljük a KITE kísérlet eredményet, amit hat éve végeznek.
Valamint nekem is van egy parcellám, amit 2014-ben elkezdtem TMMG szerint művelni.
Ennek a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit Kátai professzor csinálta meg. Szívesen elmondom másnak is, nem csak professzor asszonynak.
Ott lesz a NAK egyik vezetője is.
Az előadása után el lehet mondani a véleményt bárkinek.
Reto teljesen szántás nélküli gazdálkodást folytat. Szolnokhoz közel gazdálkodik. Szerintem nincs annak akadálya, hogy megmutatja a gazdaságat. Hacsak nem Svájcban lesz éppen.
Ha nem mondjuk elég sokan, képesek lesznek és betiltják a szántást.
Mire sikerül ezt a fajta gazdálkodást megtanulni, nagyon sok eladó föld lesz.
Egy esetleges kormány váltás még adót is hozhat. Vagy akár ez is.
Kevesen látnak a jövőbe.
Válasz mtz1221 #540. hozzászólására90%.
Válasz Ares 826 #537. hozzászólásáraNe keverd a szezont a fazonnal.
Vannak rendeletek amiket még akkor is be kell tartanod ha nem veszel fel támogatást. Csak úgy macerásabb a szankcionálás.
Ráadásul a termény nyomonkövetjetősége miatt kell jövőre mindenkinek a naprakész online gazdálkodási napló. Ha nem veszel fel támogatást akkor is vezetned kell. Mert bármikor kérheti a felvásárló, vagy a NÉBIH.
Nem jó dolog szembe menni a hatósággal mert ha akarnak találnak hibát.
Valamint nem olyan pici összegek azok. Én PL kinyalom az EU seggét. Nem is törekszek, hogy nagy terméseket csináljak de éves szinten 200eFt/ha támogatást kapok. Szántson az aki rászorul..... Felakasztom a 6m es kultit, 10cm re megrántom a földeket. És minden rendben. Dolgozzon aki rászorul. A gyomrom összerándul ha bele gondolok, hogy nekem napokig kellene borozdában járkálnom. :D
Válasz mtz1221 #540. hozzászólásáraA békési jó földeket ekevassal sem lehet tönkre tenni. Nekünk is van ilyen.
Viszont van rosszabb is.
Válasz Radocz #542. hozzászólásáraJÓ
Válasz Sk Laci #541. hozzászólásáraHa minden ásó lenyomásában van giliszta, akkor van élet.
Ha nincs, akkor segít a mikroszkop.
Válasz R Sándor #536. hozzászólásáraA saját földjét, vagy bérbe dolgozott?
Javaslom, hogy ne is próbáld ki, mert csak neked nem fog sikerülni.
Válasz Radocz #534. hozzászólásáraMég valamit:
Idén SK-ban kötelező a talajtakarás november 1-ig. Búza magsra nőtt, aratáskor megemeltem az asztalt, majdnem térdigérő tarlót hagytam. 1. tárcsázás után szemre csúnya volt, csupa szalma mindenhol. Augusztus végén áttárcsáztam a gyomnövények kimagzásának megakadályozása céljából. Mára a szalma úgymond lebomlott, pedig csak rövidtárcsával volt tárcsázva. Augusztusban volt eső, és szeptember elején is. Azóta szárazság.
Szerintem van nálam talajélet ilyen szalmalebomlás esetén. /baktériumokra gondolok, mert a tárcsa biztosan gyéritette a gombaszövődményeket/.
Válasz barazdabetyar. #519. hozzászólásáraÚgy tönkre vágtad a földeket, hogy már a fű sem nő meg ??? Akkor ne csodálkozz ha 10%-ék gyomírtó is elég.
Válasz Radocz #534. hozzászólására5-6 % ha elkezdjük, és ilyen tempóval ha végigmennék az egészen 5 évente, akkor 100 évre lenne szükség a teljes átállásra.
Az átállás gépparkcserével járna, de a terület 5-6 % nem érdemes beleinvesztálni.
Amég nem "cseszetnek" felülről, addig maradok az eddig használt technológiánál.
Válasz Gumóka #530. hozzászólásáraKerteknél, szőllőhelyeknél volt rá példa, hogy learatták az enyémet is. 17 és 22 áras területek voltak. Nem sok, de fel tudták vele húzni az agyamat. Az utóbi után hozzámértem a nagy parcellához, a kicsit meg otthagytam. Szomszédok voltunk itt is, meg ott is.
Válasz MrPoke #531. hozzászólásáraNekem nem fogja előírni hogy mit csináljak, akkor nem kell a támogatás s adja oda a rászoruló több ezer hektáros "kisgazdaságnak"! Én szántani fogok dugja fel magának az eu a 41-50 ezer forintos hekinkénti támogatását!
Válasz Radocz #527. hozzászólásáraSajnos nincs annyi pénzem hogy 5 évig, 20 kötőjel 40 szazalékos terméskieséssel dolgozzak, kalászoson kívül minden alá szántok. Van itt egy 2000 hektáros gazda pár éve /kb 4/ mikor vettem egy reselt kormánylemezes ekét azt mondta , hogy nem szabad a pénzt ekébe fektetni!!! Láss csodat az idén még a repce és a kalászosok vetése előtt is felszántott nindent, aztán forgóboronás gépkapcsolattal vetett. nem mondta hanem ÉN LÁTTAM.
Válasz JOSEY #497. hozzászólásáraSzia! Értelek meg szeretem is ezt a lazítót (bár nincs sajnos meg sehol sem) de egy fralaz ugyanezt tudja...
Válasz Sk Laci #528. hozzászólásáraPótolja a konyha pénzből.
Azt tanultuk, hogy a gazdaság 5-6 százalékan kell kezdeni.
Válasz MrPoke #531. hozzászólásáraEz így van de ez 10 évig biztos így is marad!
Mindenki igyekezen kilépni ebből a körforgásból?
Válasz R Sándor #522. hozzászólásáraViszont a forgókba szépen bejön az utról a taravkbúza, és olyan szépen szét lehet az egész földön hordani, hogy utánna 2 évig vakarod a fejed hogy miért kellett ez neked.
Válasz Ares 826 #521. hozzászólásáraHelyes. Aztán neked is kötelezővé fogják tenni a forgatás nélküli művelést. :D
Meg kellene már érteni végre, hogy nem szabad terményt előállítani.
Úgy kell csinálni, hogy ne termelj semmi hasznos dolgot. Lásd az influenserek, celebek stb. Ha nekik megy neked mért ne menne?
Én jópár éve elengedtem azt, hogy hagyományos növényekkel tudjak nagy jövedelmet elrakni. Kukorica, búza, árpa terményekkel nem lehet versenyezni a giga cégekkel 10e, 100e, 1 millió hektáros gazdaságokkal. Arról nem is beszélve, hogy az EU-s icid fóbia miatt még nagyobb versenyhátrányban vagyunk.
3-4 évig 4-5eFt lesz a felvásárlás kiderül ki tud változtatni.
Válasz Sk Laci #528. hozzászólásáraLearatja a szomszédét
Válasz Sk Laci #528. hozzászólásáraÉn is mindíg ezt mondom, első évben is bele lehet bukni
Válasz Radocz #527. hozzászólásáraÉs addig miből fog megélni?
Válasz R Sándor #522. hozzászólásáraAmely területtel benevezel a tanulásba, öt év után kell várni a javulást.
Ha nincs öt év türelmed, akkor ne kezdd el a változtatást!