Hirdetés
Fórum
- Papírok nélküli traktor újra forgalomba helyezése új
- Massey Ferguson traktorok új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Akkumulátorok új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Búza termény felvásárlási árak új
- Direktvetés, no-till. új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Paradicsom termesztés új
- Gázolaj jövedéki visszaigénylés új
Cikkajánló
Hirdetés
1537 hozzászólás
Válasz Sanyee #736. hozzászólásáraÉn úgy értelmeztem, hogy ingyenes verzióra is fel lehet. (A menü aktív, nem próbáltam még)
A fizetős funkció jelenlegi tudás:
-Sebesség arányos területlefedés színezés
-Bluetooth headset nyomógombjával lehet ki be kapcsolni a terület lefedést.
-Munka előzmények 2 napnál további megtartása.
-Reklám mentesség.
De akár havi előfizetés is lehetséges.
Sziasztok!
Kijött egy frissebb verziója az Agribus-navi-nak.
Erre már fel lehet tölteni a tábla információkat, így nem kell "vaktában lövöldözni" vele.
Persze csak a fizetős verziónál, ami évi 20.000 forintot jelent.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.agri_info_design.AgriBusNavi&hl=hu
Válasz dr.T #733. hozzászólásáraAz RTK rendszer a lényeg.
Válasz dr.T #733. hozzászólásáracsodák nincsenek,működőképes jó rendszert nem lehet fillérekből összeállítani sajnos
Válasz Bárány #732. hozzászólásáraEz igy jo meg minden csak ki fog venni ilyet 1100 euro az elfogathato novatel antennaval +meg tablet hozza,annyibol mar lassan veszel Trimble ami meg legalabb mukodik is ahogy hallom,neztem videot errol az Efarm de engen nemnagyon gyozott meg ossze vissza kanyorog maganak a kepen.
Érdemes meglesni:
eFarmer RTK
Kormányautomatika is készül hozzá.
Válasz Berkó_ #729. hozzászólásáraA síkságon is fontos lenne néha, tapasztalat. Ha kicsit is megbillen a gép, már arrébb teszi 10-20centit. Persze meg lehet szokni, de ha van lehetőség....
Válasz Bárány #727. hozzászólásáraAxiál decemberi akciós katalógusában leltem rá, aztán az ára is szimpatikus, meg a további fejleszthetősége. Ezt is néztem, de ez most jelenleg húzósabb árban van.
Válasz Berente Antal #728. hozzászólásáraItt síkság van, árokba meg nem akarok művelni! Nem tudom egyébként. Tegnap voltam Axiálnál, de aki bővebb tájékoztatást adott volna, nem volt bent.
Válasz Berkó_ #726. hozzászólásáraNem találtam a leírásban, dőléskompenzáció van? Lényeges lenne.
Válasz Berkó_ #726. hozzászólásáraNem tudom, az menyibe kerül, nekem napok óta ezt tolják az arcomba:
http://m.facebook.com/agromaticautomatizalasi/photos/a.121402767932766.21603.121383191268057/1272864242786607/?type=3&source=48
Ha egyszerű sorvezető beszerzésén gondolkozok, de a későbbiekben szeretném ezt tovább fejleszteni esetlegesen automata kormányzásra, akkor a Topcon System 114-es jó lehet, vagy ettől van a piacon olcsóbb, jobb is?
Válasz bandigh #724. hozzászólásáraOda csak profi RTK kell, ha sorművelni akar.
Válasz szanberg #723. hozzászólásáraKis mindenes gépre a legjobb tenni, az végzi a főbb munkákat. Mütrágyaszórás,s vetés, sorközművelés, permetezés, sőt most a t-088 nál is használtam
Mire a táblához érsz, bekapcsolod, fél perc kikeresni az adott parcellát és mehet a dolog.
Nagyobb projektbe töröm a fejem, az a baj ha nem te magad dolgozol rajta úgyis elrontanak valamit aztán viszi az egész évet...
Permetezni műtrágyát szórni elég egy jó sorvezető, ha már ilyenbe ruházok akkor az fullos RTK lesz, elmentve az összes tábla benne egy nyomvonalra, ahogy a legjobb vetni és aratni...
Köztes megoldást nem látok, csak a két végletet.
Válasz szanberg #719. hozzászólására
Válasz ermike #720. hozzászólására
Válasz szanberg #719. hozzászólásárakb 5 másodperc a tankolás után javítani a jelet, de ettől függetlenül engem meggyőzött, és tuti hogy ha egyszer raszanom magad az automata kormányzásra verni fogod a fejed a falba hogy miért nem kezdtem előbb, Misi még fiatal most könnyebben raveheted minden újításra, idő előrehaladtával egyre nehezebb lesz, Jóska ba 5 perc alatt megszerette használni sajnos új táblát egyenest felvenni nem tud még, holnap este ha nem felejtem el atkuldom a jegyzőkönyveket a vegyszerezesekrol, amit szendrobe csináltunk
Válasz ermike #718. hozzászólására2cm-es RTK 6milla, arra írtam, mármint a komplett rendszerre ami kell egy gépbe.
Nem a vegyszerezésre gondoltam a minap, hanem amikor írtad, hogyha vetettél minden második fogásra fordultál, de kiálltál tankolni vagy valami akkor utána már nem lelte rendesen a helyét.
Mondjuk ha 6soros gépre 6-os asztallal mész akkor nem annyira bajos, de nekem a vetőgépek 6 meg 12sorosak, az adapter meg 8-as tudod, itt nem lehet seeeemmmi cicóóóó
Válasz szanberg #680. hozzászólásáraez így nem igaz, jól működik, előfizetős ez is csak nem kell sim kártya, valós idejű a korrekció, a probakoroknel még nem értettem hozzá, és rosszul volt beállítva a keret távolság a hátsó tengelytől, vetesben is jól működik, jövőre csak azzal vetünk, ja és nem hat milka,
Válasz Claaastra #716. hozzászólásáraSajnos nincs otletem.
Válasz Bigbence #715. hozzászólásáraBence Centerline-t ki javít normálisan,volt javítva de visszajött ugyanaz a hiba ,néha órákig nem talál műholdat ,most meg végképp nem(antennát újat vetettek bele)
Válasz dr.T #713. hozzászólásáraDehogynem, csak ahhoz kell tömeg is! Az, hogy van pár 10-100 potenciális vásárló egy ilyenre, még édes kevés. Iphone-t azért lehet olcsón gyártani, mert 5 milliárd potenciális vevő van rá....és majdnem mind meg is veszi.
Válasz Bigbence #706. hozzászólásáraletérdelek előtted...
Válasz Bigbence #711. hozzászólásáraTomeggyartasrol meg nemhallotal?milyen frocsontes nehulyeskedj mar!!!!!!
Válasz Bigbence #711. hozzászólásáraÉn inkább a szellemi munka megfizetésében látom a hatalmas árakat. Maga az eszközök előállítás pár ezer forintos tétel. (Pl egy 150eFt-os mobiltelefon előállítása kb 10-eFt vagy kevesebb)
Egy profi sorvezető nagyon sok szenzort tartalmaz. Ezeket összehangolni, tesztelni nagy programozói feladat. És ezt a kínaiak nem fogják tudni megcsinálni olcsón.
Én a megoldást a dron rendszerben látom. Több ezer fejlesztő nyílt forráskódban dolgozik. És napi szinten jönnek az egyre jobb megoldások. A GPS árakat is a dron rendszer viszi lefele.
Viszont azzal egyet értek, hogy házi megoldásból csak hobbi kategória építhető. Kiss gazdáknak tökéletes, de ahol fontos a teljesítmény vegye meg a gyárit. Ugyanaz mint a traktor, én megtehetném hogy vásároljak új traktort ami üzembiztos, de inkább használtak vannak amit magam megtudok javítani mert nem probléma ha van 3-4 nap kiesés. Ha évi szinten 500eFt-ot költök alkatrészre (fél traktor felújítása) akkor is töredéke egy új törlesztőrészének.
Válasz dr.T #709. hozzászólásáraAz a baj ezzel a dologgal, hogy csak a froccsonto szerszam par milloba kerul, amivel legyartod az elso hazat a vevohoz. Es utana mennyit kell eladni h behozza az arat? Meg a kinai pajtasok sem ugrottak ra, pedig ott van gyarto kapacitas meg minden.
Meg kene erteni, hogy a minosegnek ara van. Lehet csvarhuzot kapni 20.-Ft -ert, meg 2000-ert . Otthonra jatszani megveszem a 20.-Ft-os, de a szervizkocsiba 2000-ert veszek
Válasz .Szabi. #707. hozzászólásáraIgen, de csak a jovo heten. Most tagitjak a fejem.
Válasz MrPoke #708. hozzászólásáraEn ertelek de a novatel antennaja azert nemmond,hogy csak a 2m tudja,en arra irtam,hogy egy olyan antennat osszetudnal hozni mindt a novatel ugye csak toredeke aron akkor sokakat erdekelne,mert az efarmer nem a program a draga hanem az antenna.
Válasz dr.T #705. hozzászólásáraLátom nem érted. Maga az L1 GPS rendszer nem tud 2-mnél pontosabbat. Valamiféle korrekció szükséges a 30cm-hez. Ez lehet szoftveres(GL1DE, PPP), hardveres (IMU, Iránytű, gyorsulás mérő), vagy pedig bázisállomás.
Mivel jelenleg még nem találtam az első kettő használatához nyílt forráskódú programot. A vektor matematika, és vektor programozás pedig kimaradt az életemből (megtanulni nincs idő) maradt a bázis állomás.
Válasz Bigbence #706. hozzászólásáraMeglévő Ag leader kormányautomatikával kapcsolatban kereshetlek telefonon?
Válasz ano #703. hozzászólásáraAkkor csak egy megjegyzes, mert ugy erzem valamit felre ertettel az arakkal kapcsolatban. 25000 az EGY TELJES EVRE szol, tehat havonta 2000.-Ft.
Válasz MrPoke #704. hozzászólásáraUgykothetnel egy efarmerhoz hasznallhato antennan is ami tudna a 30cm pontossagat,szerintem sok embert erdekelne,mivel latom nagyon megy ez a gps tema neked.
https://www.youtube.com/watch?v=tPJg1y0IdHs
A lényeg, hogy követi az emberkét. Tehát folyamatosan a megfelelő GPS koordinátákra megy.
Igazából minden megvan ahoz, hogy egy olcsó kormányzást össze lehessen rakni, csak még nincs aki megcsinálja. (Talán az AgriBus-Navi csapat)
Bázis állomás nem nagy kaland jelenleg is fut nekem egy (15eFt)
Rover megint nem probléma.
Csak az RTK felhasználására nincs jelenleg megfelelő rendszer.
Válasz Bigbence #702. hozzászólásáraén is hiszek a piacgazdaságban, de azt is tudom, hogy jelentős torzulásai vannak a tankönyvi példához képest, és azt is tudom, hogy még tiszta piacgazdasági körülmények között sem biztos, hogy az általad írt piacvásárlás a helyes profitmaximalizáló stratégia.
én elhiszek mindent, amíg az ellenkezőjéről meg nem győznek, de azzal még ne vagyunk előbbre, ha ezt elhittem, attól még a havi 2 kiló az 2 kiló.
(nem akarok kötekedni veled, mert tényleg nem érdemled meg, de havi 25 feléért flotta nélkül is korlátlan csomagokat dobálnak már utánad. De tróger voltam, fene nem akar ingyen szolgáltatást, mert akkor az pont annyit is fog érni, mint amennyit fizetni kell érte, szóval nyilván, annak is meg kell kapnia a pénzét, aki megosztja a bázisát. szóval jó a modell, tényleg, és nem drága, de ezt már megbeszéltük.)
Válasz ano #700. hozzászólásáraAkkor mi megvalositottuk az almod! A korrekcio ingyen van, csak a mobilszolgaltatokat kene meggyozni, hogy adjanak ok is ingyen netet....
Amugy az arakat illetoen. En hiszek a piacgazdasagban es ha fele annyiert is megerne adni a dolgokat, ne felj mar az egyik ceg meglepte volna csakhogy piacot vegyen. Hidd el, nem jonne ki olcsobban ha sufniban osszerakod.
Válasz .Szabi. #699. hozzászólásáraláttam már ilyet.
Válasz Bigbence #695. hozzászólásáraebbe is egyetértetünk, és nem egyszer mondtam már, hogy a 200eft/LE egyenesen őrültség, vagy régi tőgy, jól bejáratva, mögötte stabilan kiépülve a pénzeltüntetős, offsorban végződő cégháló, aki meg akarja, az meg fizessen.
DE, azért legyünk őszinték, és nyilvá nnem neked kéne címeznek, mert valszeg pont annyit tehetsz róla, mint én, hogy egy gps készülék + antennán (legyen éppen az ezguide250) pont kétszer akkor a haszonkulcs, mint mondjuk egy iphonenon, és az iphonon sem kicsi, látjuk cég részvényeinek árfolyamán... értem én, persze, program, tudás, nyilván, szó sincs erről, le a kalappal az előtt, aki ilyet tud, de nem 8%-os normálprofit van a dolgon.
korábban itt valaki írta, hogy menynire bonyolult ez a auto kormány dolog, éshogy naná hogy 6 miska. szóval egy teslát 10 miskáért lehet már kapni, és ne feledjük, az nem szántóföldön kanyarog autó, hanem országúton, gyalogosokat, tahó bicikliseket és kilóötvennel szembe jövő őrülteket kerülget, elég nagy sikerrel. szóval nehogymár az legyen a nagy szám, hogy mindenféle terepakadály és forgalom nélkül egy előre beadott ívet le tud utánozni. mondom, nem sokkal több pénzért olyan autókormányzást kapsz, amit még tanítani se kell, és forgalomba elvisz a-ból b-be, nem sarkos szántóföldön egyenesen, mert megforudni már nem tud ott se. szóval ettől azért ne essünk hasra.
Válasz ano #698. hozzászólásárate írtad régebben,hogy a nagy fendt-el nyomod és kormányozza a robotpilóta,miközben bújod a netet a notebook-on és ez milyen fasza....
vagy nem jól rémlik?
Válasz Bigbence #694. hozzászólásáraés tényleg jó ez a mindenkinetres dolog, első lépésnek. korábban azt is írtam, hogy a korrekciós jel valódi közjószág, pont annyiba kerül előállítani, ha 1 felhasználó használja, mint ha 10 millió. és azt is írtam, hogy ezt a kamarának kéne adnia, ingyen. de amíg ez a szolgáltatá is csak egy tőgy, amin keresztül lehet szopni a lóvét az agráriumból, és ráadásul a tőgyek végén azok vannak, akik, addig nyilván nem lesz ingyenes korrekciós jel. pistabá meg ott rohad meg a traktorjába, 2 hónapon, napi 12 órán keresztül kapálva. de kit érdekel, mikor havi 2 kilót is fizetnek a jelért. klasszikus árlefölöző stratégia.
Válasz Bigbence #691. hozzászólásárabocs hogy nem jónapottal kezdtem.
de ha a kupeces mondatra gondolsz, akkor ha visszaolvasol ikszet, látod, hogy dunát emlegettem, és nem debrecent...
és azt is látod, hogy Máténak azt írtam, hogy jó a mindenkinetes cucc, kérdezzen rá...
Válasz Bigbence #693. hozzászólásáraBence! Nem érzed magad megszólítva?
Válasz ano #688. hozzászólásáraEn erre azt kerdeznem, hogy mi a fene kerul annyiba egy traktoron? Az en kocsim kb 200le-s de megis kijon legLabb 5 darab egy Fendt 718-as arabol!!! Pedig annak is csak negy kereke van!
Persze, ha szantani kell, akkor kiderul h mi a kulonbseg! Na igy van ez GPS es GPS kozott.
Válasz ano #682. hozzászólásáraDe miert csak az elso sort rakja fel???
Csak roviden, az RTKmindenkiNet pont ugyan azt a technologiat hasznalja mint mondjun a MaxiNet. Maradjunk annyiban h nincs kulonbseg se megbizhatosagban, se pontossagban. Ez az rtk dolog kb olyan mint a viz a csapbol. Nem kell nagy ugyet csinalni belole, nem ezen mulik a boldogsag.
Az RTKmindenkiNet annyiban kulonbozik h mar meglevo bazisokra epul. A tulaj nem ker penzt erte es igy fizetnini is csak a mobilszolgaltatonak kell. Es innentol az, hogy egy bazisallomas mukodik mar erosen kozos erdek, igy ha valami miatt oda kell menni (gyakorlatilag mindent tudunk tavolrol csinalni, igy ez csak akkor fordul elo, ha valaki lecsapja a biztositekot es a backup akkumulator is kimerul), a tulaj eldob mindent es odamegy, mert ugye akkor Ok sem tudnak onann dolgozni. De tenyleg, ez az RTK mizeria nem erdemel ennyit sem! Reszemrol ez egy alap infrastruktura, kell mert a GPS alapbol nem eleg pontos. Ha az lenne, akkor ez egyaltalan szoba sem kerulne. Melyik vizbol fozott halaszle a jobb a bajaibol vagy a szegedibol??? Esetleg a nadudvari vizmu termeke a tuti?
Válasz ano #682. hozzászólásáraMegszolitva ereztem magam!
Válasz Bigbence #691 hozzászólásáraVálasz ano #682. hozzászólásáraMegszolitva ereztem magam!
Válasz ano #682. hozzászólásáraMegszolitva ereztem magam!
Válasz ano #681. hozzászólásáraEzt már az olasz Cerea program tudja (pár éve).
https://www.youtube.com/watch?v=-_a-fbsmYck Otthon kokányolt dörzskerekes, Phidgets vezérléssel.
Csak még nincs nálunk hasonló alkalmazás, de nem is érdeke a nagy cégeknek.
Ha lesz rá (nálunk is kapható) alkalmazás meg 2,5-5cm pontos vevő akkor érdemes hozzáállni.
Ugyanakkor ha már azt nézzük, hogy nemsokára már mindenkinek lehet pontos vevője és ahhoz egy ingyenes programmal+tablettal 20 cm alatti eltérés még kézi kormányzás mellett is, nagy előrelépés, úgy hogy megnézzük a piacon kapható 20-30 cm párhuzamvezetőket.
Válasz ano #688. hozzászólásáraNem egyszerű dolog ez,nem fogsz ehhez olcsón hozzájutni még sokáig.Nagyon komoly szoftverfejlesztés és terméktámogatás kell egy jól működő rtk-ás autokormányzáshoz.Ez nem az a téma amit pár lelkes egyén összedob kínai cuccból.
És a biztonságról nem is beszélve: mi van ha mész mondjuk 18-al pl műtrágyaszórásnál és alászedi neked a kormányt hirtelen,mert valami jelprobléma van?
Ezek miatt is kerül a rendszer annyiba amennyibe.
És mivel ez műholdas technika,mivan ha épp takarásban vagy és nincs jeled? Komoly rendszereknél még pár percig valahonnan kiszámolja merre kell menned,és pontosan.Amíg kiérsz a takarásból.
Válasz bandigh #687. hozzászólásáraértem én, láttam én már krakkoló tornyot is, mondom én, hogy lopunk hozzá giroszkópot is.
két megoldást tudok erre, lassabban kell menni (amit ennyi pénzért vállalok), és sűrűn kell frissíteni, és mondjuk csak akkor kell korrigáljon a kormánnyal, ha egymás után 3 jel is azt mutatja, és/vagy a hibajel felmerülése nem lökésszerű, hanem felfutó, és/vagy a kormány is elmozdult (kell onnan is visszacsatolás).
mert ugye az nem lehet, hogy úgy tértünk el a helyes iránytól, hogy hirtelen "odébb lett" a traktor 20 cm-vel, miközben a kormány meg se mozdult...
nem tudom hogy programozzák ezt le gyárilag, de nem hiszem, hogy ennél sokkal több flikk-flakkot tennének bele, nyilván ők sem tudják máshogy kiszűrni az ilyen hibát, mint így, mert honnan tudnák másként, ha nincs giroszkóp, hogy most dőlt a gép, vagy odább ment...