Gázolaj árak 632 Ft Benzin árak 614 Ft EUR 410.68 Ft USD 393.86 Ft CHF 436.49 Ft GBP 495.05 Ft

Fórum

Permetezés

Létrehozta: Géza , 2008-05-11 13:50:01

Kedvencekhez Segítség

1453 hozzászólás
#603 kukaccsosz
2016-02-18 06:47:43

Válasz Tomi81 #606. hozzászólásáraMivel a lombtrágyát levélen veszi fel a növény, tehát cél a minél jobb fedettség ezért amivel permetezel azzal a fúvókával.

#602 Tomi81
2016-02-18 06:29:23

Üdv!

A kérdésem az lenne, hogy a lombtrágyát ti milyen fúvókával nyomjátok?
Sima vagy nitrosol fúvókával?

#601 atisgyulai
2016-02-17 21:35:29

Válasz Csabenn #604. hozzászólásáraNagyon köszi, de kécske egy 100-as nekem. Nemrég szóltak vissza Kenderesről hogy holnap mehetek. Az csak egy baráti 30-as.
smile smile

#600 Csabenn
2016-02-17 21:15:36

Válasz atisgyulai #603. hozzászólásáraNem tudom helyileg merre laksz, de ma indult Tiszakécskén is, ha nem jön össze amit találtál és ez nincs messze neked, akkor utána tudok kérdezni..

#599 atisgyulai
2016-02-17 19:27:22

Válasz gergő07 #602. hozzászólásáraKöszönöm neked és batka-nak is a választ.
Falugazdász ígérte hogy körbe érdeklődik, illetve délutánra találtunk mi is, nem messze egyet. Tegnap indult, remélem még becsatlakozhatom.
smile thumbup

#598 gergő07
2016-02-17 18:43:37

Válasz atisgyulai #600. hozzászólásáraGazdajegyző irodába álttalába tudják hol indul vagy van tanfolyam

Nincs profilkép
#597 Batka
2016-02-17 09:04:20

Válasz atisgyulai #600. hozzászólására80 órás növényvédelmi alaptanfolyam, hivatalosan

#596 atisgyulai
2016-02-17 08:54:38

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni ezzel a zöld könyvel kapcsolatban.
Pontosan mi ennek a hivatalos megnevezése? Illetve hány órás, és milyen "fantázianevű" tanfolyamon vagy képzésen kell minimum részt vennem hogy saját részre szórhassam az I.-es szereket?
Nézelődtem a neten, de annyi féle növényvédelmi képzés, és megnevezés van, (a 80 órás OKJ-stől a szaktechnikuson keresztül a mérnökig) különböző feltételekkel hogy nem találom a nekem valót.
Esetleg hol, milyen cégeknél, iskoláknál keresgéljek tanfolyam ügyben?
Válaszokat előre is köszönöm!
smile rolleyes

#595 kukaccsosz
2016-02-16 06:52:41

Válasz tóthsine #597. hozzászólásáraZöld könyvel vásárolhatsz és permetezhetsz magadnak II és III kategóriás szerrel. Ezekkel a szerekkel történő szolgáltatáshoz (bérbe permetezés) szakirányító felügyelete kell.

I kategóriás növényvédő szert recept ellenében lehet bárkinek vásárolni, de kipermetezéséhez saját részre is kell a zöld könyv legalább. Ha nincs akkor szolgáltatóval kell kipermeteztetni akinek legalább van zöld könyve + szakirányítói felügyelet (nem jelenlét).

Nincs profilkép
#594 MrPoke
2016-02-15 22:43:01

Válasz tóthsine #597. hozzászólásáraEddig sem lehetett kiszórni, sőt meg sem veheted, csak ha van recepted.

Zöld könyvvel, I kategóriájú szereket csak növényvédő mérnök jelenlétében juttathatod ki, aki felügyeli a munkát, valamint csak is saját területen. (A valóságban nem tudom, hogy megy ez smile devil )
II. kategóriájú szereket vásárolhatod, és használhatod saját földeden.

Nincs profilkép
#593 tóthsine
2016-02-15 22:20:57

Válasz Matyi50 #596. hozzászólásáraAkkor most akinek van zöldkönyve az az 1es kategóriás vegyszert nem szórhatja ki háti permetezővel?Szerződni kell még olyan traktorossal aki permetez és van vállalkozása tehát számlaképes?választ megköszönöm!

Nincs profilkép
#591 Matyi50
2016-01-09 22:07:38

Válasz Batka #594. hozzászólásáraSzáz szónak is egy a vége,ez senkinek se jó,leginkább a gazdálkodóknak nem válik úgy hasznára,ahogy azt pl. Te is gondolnád.

Nincs profilkép
#590 Batka
2016-01-09 21:00:10

Válasz Matyi50 #593. hozzászólásáraÉn nem nézek senkit se hülyének és azt gondolom hogy a kollégák többsége is így van ezzel, csak én is belefutottam már sok okos emberbe, volt akinek 4 évre visszamenőleg kellett megcsinálni a permetezési naplóját, mert megjött az ellenőrzés, de előtte persze hozzád hasonlóan kiosztott. A jogszabály eredetileg egyébként úgy szólt volna, hogy minden 10 hektárnál nagyobb termelőre vonatkozott volna, döntsd el, hogy melyik a jobb verzió!
Aki nem hülyének néz, hanem hülyére vesz az általában a gyártó és a kereskedő, ott a sokszorosát otthagyja a többség, úgy, hogy észre sem veszi.
Amúgy nálam rossz helyen reklamálsz, eddigi pályafutásom alatt egy fillér szaktanácsadási díjat nem számláztam ki, pedig dolgozok már egy pár éve.
elvagyok a saját gazdaságban enélkül is.

Nincs profilkép
#589 Matyi50
2016-01-09 20:48:03

Válasz Batka #592. hozzászólásárasmile hammerTi nézitek hülyének a gazdálkodót ember! Értelmezd már a szöveget! smile tonguesmile lol

Nincs profilkép
#588 Batka
2016-01-09 20:30:47

Válasz Matyi50 #591. hozzászólására".ez sem a visszaszorításra megy ki,hanem arra,hogy a szakma így teremtsen magának lehetőségeket és utat,ami enyhén szólva is mostanra már undorítóvá kezd válni. "

"Az a baj,hogy sok nagyarc hülyének,meg fejőstehénnek nézi a gazdálkodót!'"

"Ja igen megváltozik,majd ugyanez lesz pepitában,csak pénzt is kell fizetni a "szaktanácsadónak" aki épp nem tud kijönni,de már holnap permetezni kéne....."

Szemezgetés eddigi hozzászólásaidból, ezen nem nagyon van mit kiforgatni.

Nincs profilkép
#587 Matyi50
2016-01-09 20:14:29

Válasz Batka #590. hozzászólására," ti meg szidjátok a hülye növényvédősöket,"

Látom kiforgatásban otthon vagy! Sebaj...smile offtopic

Nincs profilkép
#586 Batka
2016-01-09 19:44:06

Válasz Matyi50 #588. hozzászólásáraNa kezded érteni a lényeget, de a többség addig lát el, hogy fizetni kell ezért is. Én azt gondolom - és erre próbáltam rávilágítani eddig -, hogy ha már fizettetnek érte, akkor kapjon is a gazdálkodó érte valami szolgáltatást, mert a receptírás önmagában nem szolgáltatás, az egy adminisztrációs kötelezettség, amihez nincs mindenkinek joga. A gond az, hogy normális szintű szolgáltatást mindenkinek ennyi ember nem tud nyújtani és ezt odafent fel sem fogják, mert odáig nem tart nekik hogy kimatekolják.
És lesz b.megolás az tuti, mert az integrátorokat is sarokba rakták tavaly, jelenleg az integrátor (értsd helyi nagy termelő cég) is csak akkor adhat el neked vegyszert, ha viszed a receptet és van erre forgalmazási engedélye a maga szobányi engedélyével együtt. ha nincs, akkor csak szolgáltatással együtt számlázhatja ki! Hiába van nála ott az alkalmazott növényvédős, aki esetleg még ismeri is a területeidet és tud okszerű tanácsot adni. de ezt azt hiszem már leírtam egyszer.
Úgyhogy az lesz a vége, hogy a nagy kereskedők mindenkivel kötnek majd ilyen szerződést is, ezzel a papír része megoldva, a normálisabbja esetleg valami minimáltarifát számol, és ugyanúgy megy minden tovább, ti meg szidjátok a hülye növényvédősöket, hogy ezért mennyi pénzt akarnak beszedni. Szóval adunk megint a szarnak egy pofont!

#585 VTR-es
2016-01-09 19:27:24

Válasz Matyi50 #588. hozzászólásáraNem lehet hogy túl dramatizáljátok ezt? A permetezési naplót úgy is csak szakmérnök írhatja alá, azt szerződéses alapon szokták úgy is , ez eddig is így volt. Vagy valamiről lemaradtam?smile confused

Nincs profilkép
#584 Matyi50
2016-01-09 19:11:34

Válasz Batka #587. hozzászólására"növényvédős számára milyen felelősséggel jár,"

Na itt az újabb kutya elásva. Ki lesz és hol,aki egyáltalán majd szezon kezdetén szerződést akar kötni gazdálkodóval? Mert az tuti,hogy a régi rendszernek így vége,amikor is az integrátor,vagy a forglamazó adta a receptet.Azthiszem már most el kell kezdeni erre felkészülni,nehogy b.zmeg legyen a vége és ne lehessen kijuttatni I.es kategoriás szert pl gyomirtózáskor tavszon,mert épp nincs akivel növényorvosi szerződést lehessen kötni.

Nincs profilkép
#583 Batka
2016-01-09 16:26:32

Válasz borda77 (Joe) #586. hozzászólásáraNyilván nem egy oldalról szemléljük a helyzetet, de arra óhajtottam utalni, hogy attól hogy eddig nem adtál pénzt a kereskedőnél a receptírásért, attól még kifizetted a szaktanácsadási díjat másképp. Konkrét szaktanács nélkül!
Azonkívül mindenre megvan/meglesz a megoldás, s tekintve hogy te láthatóan értesz ehhez, pl. el lehet végezni egy posztgraduális növényorvosi képzést két év alatt. Vagy létezik a támogatott szaktanácsadási program, ebben vannak növényvédősök is , a szerződési díj egy része támogatásként Leigényelhető.
Amúgy a rendeleteket nem én hozom, általában nagyon sok minden nem is tetszik benne, de olvass utána, hogy a szerződés a növényvédős számára milyen felelősséggel jár, és utána írd le azt hogy a semmiért. Őszintén szólva én kétszer is meggondolnám, hogy kivel kötök növényvédősként ilyen szerződést. Amúgy nálunk a hivatal által a növényvédősökre kiszabott bírságok összege az elmúlt két évben a 400 ezer és a 2,5 millió forint között mozgott. Amiről én tudok. Mert illúzióim nincsenek, ha lesz ilyen szerződés és valamit elcsesz a gazdálkodó akkor rögtön menne a felelősség hárítás a szakirányítóra.

Nincs profilkép
#582 borda77 (Joe)
2016-01-09 16:04:52

Válasz Batka #585. hozzászólásáraNa ilyen a térségünkben nem létezik, lehet ő még meg sem született...

Én még növényvédőst aki ráér és jön + felhív magától nem találkoztam a 10-en x év alatt... amióta magam járom pár naponta a határt és szólok, hogy ez a szer kell adjon receptet meg hozassa meg na azóta van 7-10 tonnás búzám stb... ha növényvédősre várnék.. addig hatszor megázna a föld és 8 szor tönkremenne.. és nem csak a közvetlen környékemen látom ezt hanem távolabbi gazdatársaim is egyértelműen ezt mondják. Én igazat mondok max akkor akikkel találkozom ők hazudnak de miért tennék...

Jönnek állandóan hozzám év elején az összes növényes képviselő nyilván nem az alapján választok hanem hatóanyag, kísérletek és tapasztalat függvényében, de azért nem mindig az olcsó szer a jó... nagyon nem!!! Főleg egy nem átlagos évben biztosan nem, és akkor még ott vannak a széfenerek a szerben stb... holnapig lehetne róla beszélni.

Én ennek az egész növényvédős témának akkor látom értelmét ha kijön amikor mondom, vagy nem is kellene szólnom neki és teszi a dolgát! EZ NINCSEN!!! és nem is lesz!!! Innentől kár erről beszélni. Persze mint másban sem ebben sem bíznék meg teljesen a növényvédősben sem, mert csak magában bízhat teljesen az ember.. így pedig az a 800-1000 ft nagyon sok a semmiért...

Nincs profilkép
#581 Batka
2016-01-09 15:43:27

Válasz Matyi50 #583. hozzászólásáraÉn azt írtam, hogy egy megfelelő szakértelemmel rendelkező embert a kereskedők meg a forgalmazó kevésbé néznek hülyének, meg azt, ha én szólok oda a kereskedőnek, hogy ez a készítmény kell, akkor nem próbálja feltétlenül az épp aktuális raktárkészletet rádsózni
Azonkívül, ha egy térségbeli gyakorló emberrel kötsz szerződést, akkor igen nagy a valószínűsége, hogy egyébként is (nem feltétlen nálad) a táblákat járja és észreveszi ha sok a dög és elébemegy a problémáknak.

Nincs profilkép
#580 Batka
2016-01-09 14:53:11

Válasz borda77 (Joe) #580. hozzászólásáraTalán emlékszel még arra, hogy mit művelt a 2014-ben a sárgarozsda. Én a saját búzámon március 23.-án fedeztem fel a telepeket. Ott helyben három kollégát hívtam fel ( gyártói képviselők) ebből egy még nem is találkozott vele kettő igen, de a fényképek után azt mondták, hogy nem gondolták volna hogy ekkora a baj, mindegyik azonnal rohant a szaktanácsoltjaihoz és ahol kellett azonnal védekeztek.És ezen van a hangsúly, hogy megvolt az információ. Én másnap védekeztem, plussz április 10-e magasságában mégegyszer. Itt egy helyi gazdálkodó, akinek nap mint nap elmentem a búzája mellett (őszintén szólva semmi különöset nem láttam rajta kívülről) április 20-án permetezőgép mellett megállított , hogy mitől sárgállik az egyébként fekete olajteknő a traktoron. És kívülről még akkor is zöldnek látszott a búza. Na egy hét múlva már látszott.
Én 62 q-át szedtem, ő alig 40-et. Lehet számolgatni a kiesést. Tudom extrém a példa, de valós.

Nincs profilkép
#579 Matyi50
2016-01-09 14:40:32

Válasz Batka #581. hozzászólásáraNa látod,erről beszélek... "Csak attól, hogy ti eddig nem láttok el, még létező dolog. "

Ezután szerinted ez meg fog változni? Na ne röhögtess már..
Ja igen megváltozik,majd ugyanez lesz pepitában,csak pénzt is kell fizetni a "szaktanácsadónak" aki épp nem tud kijönni,de már holnap permetezni kéne.....

Ugyanakkor ez a valóságban egy gazdánál hogy működne?

1.
-szevasz ki tudál szaladni a repcét megnézni,meg felírni rá ami kell,nagyon sok a bogár

-hű szia,rengeteg a munkám,csak 3nap mulva tudok kimenni felírni valamit

aztán végre felírja ,jön a következő fejezet

2.

-jónapot kéne 2kanna FOSH 2 EC

-rendben 3napon belül menni fog vele a szállító,vagy kijönnek érte 100kilométert?

-őő izé közben leszakadt az eső,már amugy is késő mert a nővényvédősre vártam így is,lesz ami lesz hozzák ki jövőhéten

3.
jövőhét

-szevasz ,ki tudnál jönni,itt a szer,megyünk kijuttatni ,nézd már meg ujra

-szia,hűű izé

na itt be is fejezem... smile lolsmile lolsmile lol

Nincs profilkép
#578 Batka
2016-01-09 14:38:52

Válasz borda77 (Joe) #578. hozzászólásáraNagyszerű szerek vannak és általában k..va drágák.
A szerek gyártóinak pedig valóban kiváló képviselőik vannak, akik közül sokan sokkal többet látnak mint én, De azt ne felejtsd el, hogy az ő érdeke az, hogy az általa forgalmazott készítményt adja el, mert azután kapja a fizetését. És nem feltétlen az ő készítménye a legolcsóbb vagy a leghatékonyabb a piacon az adott problémára.
A kereskedőkre térve pedig sokszor láttam azt, hogy az általam javasolt készítmény helyett rábeszélték a gazdára azt, ami éppen a raktárban állt garmadában, mert nekik az volt az érdekük. És ez nem feltétlen a gazdálkodó érdeke, még ha ezt nem is mondják.

Nincs profilkép
#577 Batka
2016-01-09 14:27:23

Válasz Matyi50 #577. hozzászólására"A gond ott kezdődik,hogy azon növényorvosok,akik valamelyik integrátor,vagy forgalmazó cég embereiként eddig felírták a vegyszert,innentől vállalkozói igazolvánnyal,számlaképesen kell,hogy ezt a szolgáltatást nyujtsák,így rengeteg eddig receptet író ki fog esni a sorból,mert vagy nem akarnak vele foglalkozni,vagy nem tudnak érdemben az egyéb munka és költség,bejelentés miatt."
Ezt Te írtad. Én ebből ezt vettem le. Amúgy nem kizáró ok a foglalkoztatottság ténye (akár integrátor foglalkoztatja, akár forgalmazó) hogy mellékállásban vagy saját cégen keresztül szaktanácsoljon, és én akiket ilyen vonalon ismerek, szinte mindegyik csinálja.
Tudod az az érdekes, hogy én pont annyira irtózom ettől az egésztől, mint amennyire te.Először is azt gondolom, hogy működésképtelen. A mi megyénkben kb 150 növényvédős van, ebből az elmúlt években a fele sem vett recepttömböt. Ez az állomány van 7000 SAPS igénylőre, ha a negyedének kell ténylegesen szolgáltatás, akkor is esélytelen, hogy ezt normálisan meg lehessen csinálni. Nem is beszélve a felelősség kérdéséről. Én őszintén szólva kétszer is meggondolnám, hogy kivel kötnék szerződést. Amúgy nem gondolom hogy álszent lennék, az álszent az , aki a kereskedőnél vagy kereskedelmi képviselőként felírja és eladja neked a z egyébként másfélszer drágább vegyszert anélkül, hogy látná a területet és felveszi utána a jutalákát. Csak attól, hogy ti eddig nem láttok el, még létező dolog.

Nincs profilkép
#576 borda77 (Joe)
2016-01-09 14:18:29

Válasz Batka #576. hozzászólására1 mérnök hogy meg is éljen belőle be fog vállalni baromi sok gazdák nagy körzetbe, biztos oda fog jönni hozzám amikor én kérem mert látok valamit és nem tudom eldönteni hogy fontos. Vagy ha éppen a török riviérán van anyucival 2 hétre, vagy szül a felesége vagy a mit tudom én biztos lehet rá számítani amikor ti mérnökök tudjátok a legjobban pár nap alatt egy rozsda vagy fehérítő lepucolja a tábládat!, mert az gondolom nem várhatom el a 800ft/ha díjért hogy ő minden táblámat 5 naponta járjon át és akkor küldjön ki ha lát valamit és teljesen irányítson akkor meg minek???

Nincs profilkép
#574 borda77 (Joe)
2016-01-09 14:14:45

Válasz Batka #576. hozzászólásáraPersze és majd ha kell szombat vasárnap vagy ünnepnap kijön és megnézi amit kell ugye? MESE MESE...

Szerencsére már nem az van mint régen volt a hormonokat kevergették össze vissza hogy egy normális hatóanyag kijöjjön a kultúrára , most nagyszerű szerek vannak már csomagokban stb... Amúgy pedig kiváló képviselőik vannak a szerek gazdáinak akik mérnökök és simán állnak rendelkezésemre pénz nélkül is!

Nincs profilkép
#573 Matyi50
2016-01-09 14:13:25

Válasz Batka #576. hozzászólásáraAz a baj,hogy sok nagyarc hülyének,meg fejőstehénnek nézi a gazdálkodót!

Ki mondta,hogy szerintem odáig tart a munkája?
De azért nsmile lolsmile lolem mondod,hogy majd most ezek után lesztek 100an húszezer gazdára,az szakmailag és gyakorlatban is annyira jó lesz,és minden szer kijuttatása valós terepi diagnózishoz lesz kapcsolva...
Hagyjuk már ezt az álszent dumát urak! smile biggrin

Nincs profilkép
#572 Batka
2016-01-09 14:06:55

Válasz Matyi50 #564. hozzászólásáraAz a baj, hogy szerinted odáig tart a növényvédős munkája, hogy felírja a receptet.
Na itt kezdődnek a problémák, mert ha ezt okszerűen akarnánk csinálni, akkor meg is kéne nézni a területet és el kéne fogadni a szaktanácsot, mert rendben van, hogy valamennyire a gazdának is érteni kell ehhez, azonban nem biztos, hogy olyan széles látókörrel rendelkezik a témában, hogy jó döntést hozzon.
felénk hektáronként 800-1000 forintért kötnek szerződést, na mármost azt gondolom, hogy aki nem csak papírozik, az simán megspórolja a gazdának ezt a költséget a növényvédőszerek árán, a megmentett termény értékéről meg ne is beszéljünk.
A te dolgod az, hogy keress egy olyan növényvédőst, aki nem csak papírozni akar.

Moderátor által módosítva: 2016-04-07 12:07:53

Nincs profilkép
#571 Matyi50
2016-01-09 14:06:09

Válasz kukaccsosz #571. hozzászólásáraMinden szentnek magafelé hajlik a keze...így már vili,hogy Te is a saját szakmádat véded,mert növényvédős vagy. smile lol

Engedd már meg,hogy azért kikérjem sokunk nevében azokat a vádakat magunknak,hogy receptgyár és társai,amiket itt leírtál lentebb... Több gazdálkodó szerintem többet látott már gyakorlatban betegséget és permetezést,mint a friss most jogokkal felakasztgatott növényorvosok,akik verik majd a mellüket,hogy vége a receprgyárnak,majd ránk lesznek szorulva a parasztok.

Ugyanolyan baromság lesz és anomália ez is,mint a légi növényvédelem,amit mire lepapírozol,elintézel mindent,lerágja a bogár,elviszi a betegség amit permetezni akartál!
Gratulálok hozzá,több benne a dilettantizmus,mint a szakmaiság,az is biztos!

Nincs profilkép
#569 Antónia
2016-01-09 13:56:21

Akkor tehát ha jól értelmezem ha vényköteles szert vásárolok akkor a permetezési naplót is szakirányítóval kell aláíratni! Megnéztem a zöld könyvemet, az szerint már eddig is az Ő felügyeletével szórhattam volna ki az l. kategóriásat!

Nincs profilkép
#568 borda77 (Joe)
2016-01-09 13:53:37

Válasz kukaccsosz #571. hozzászólására- Csak ott lesz a baj, hogy a kites növényvédős nem vállalkozó.... És nem fog tudni szerződni.

- És olyankor mi van ha pl lesz 1 szerződésem valakivel, mondjuk a búzára. De nála csak a 1 kat gyomirtót veszem viszont mástól veszem a búzára az 1 kat-os gombaölőt?

- Azért ilyen vegyszer árak mellett aki rosszkor vagy feleslegesen vagy későn permetez le is húzhatja a rolót.. főleg ilyen felvásárlási árak mellett..

- Akinek lövése sincsen ennyi év után ehhez az ne csinálja, de most komolyan egy szakmához azért már valamennyire értsen mindenki. Ezért van itt az ország, mert mindenki pl azt hiszi építési vállalkozó aztán a brigádba nincsen kőművese...legalább egy kőműves legyen. Ezért írtam legalább önképzés útján értsen hozzá még ha nem is szakmérnök aki gazdálkodik

#567 kukaccsosz
2016-01-09 13:47:12

Válasz borda77 (Joe) #567. hozzászólásáraNem értem!
Ezután is vásárolhatsz a kitétől, mindegy milyen növényvédőssel kötsz szerződést. A kitésel is köthetsz szerződést.

A rossz permetezésen nem azt értném, hogy a szomszédét szórja valaki, hanem nem jókor, nem megfelelő szerrel permetez, akkor is permetez ha nem indokol és akkor sem ha kellene.

Azt sem állítom hogy a gazdálkodók nem értenek a növényvédelemhez, sokan értik tényleg csínyját-bínyját, de sokan vannak azok is akinek lövése sincs róla.

Nincs profilkép
#566 borda77 (Joe)
2016-01-09 13:42:36

Válasz kukaccsosz #568. hozzászólásáraÉn soha nem fizettem szaktanácsadásért... ott hagyok mondjuk nála 12-15 millát na ne már hogy kiszámlázzon nekem díjat... ugyan már! nevetséges! Remélem majd azért a nagy integrátorok megoldják ezt is valahogyan! Mert ha meggebednek akkor sem fizetek hektár díjat senkinek sem!

Nincs profilkép
#565 borda77 (Joe)
2016-01-09 13:40:48

SŐT van olyan is hogy több helyről szerzem be a szert, most ez is bukta., mert csak majd 1 helyről lehet az meg frankón ki fogja használni a helyzetét... szemétség!!!

#564 kukaccsosz
2016-01-09 13:39:27

Válasz Matyi50 #566. hozzászólásáraFelénk 600-800 Ft/ha/év (szántóföldi) díjért szaktanácsolnak a növényvédősök, én is. Az I. kategórihoz eddig is kellett ezen nem változtat a jogszabály módosítás csak így elvárható a tényleges munkavégzés egy növényvédőstől. Akinek meg csak a papír kell az meg is érdemli.........!

Nincs profilkép
#563 borda77 (Joe)
2016-01-09 13:39:06

Válasz kukaccsosz #565. hozzászólásáraAzért ez nem járja és nem értek veled egyet!

Én egy Kitetől aki adta a vényt pl sok millióért vásároltam vegyszereket sokkal olcsóbban mintha egy olyantól vetem volna aki vállalkozó boltos pl. aki majd most szerződést fog nem tudni adni. ÉS senkit nem permeteztem le stb... azért nem 10-15 évvel ezelőtt vagyunk amikor az osztrák réztartályos permetezőkkel permetezzük a szomszéd földjét olyan szerrel ami kiírtja a kultúráját...

Csütörtökön voltam pont előadáson és pont ott mondta a helyi növényvédelmis hogy gyakorlatilag nincsen feljelentés a térségünkbe rossz permetezések miatt...

Nincs profilkép
#562 Matyi50
2016-01-09 13:27:00

Válasz kukaccsosz #565. hozzászólásáraBürokráciát is...meg a költségeket is! smile hammer

#561 kukaccsosz
2016-01-09 13:20:14

Válasz Matyi50 #564. hozzászólásáraEzzel a szabályozással a vénygyárosokat fogják (akarják) kiszűrni aki a kereskedő eladó embere és csak írta a vényt ész nélkül boldog-boldogtalannak.

Jó lenne szakmai alapra tenni a növényvédelmet is. Sajnos eszement dolgokat csinálnak vagy éppen nem csinálnak egyesek, hálistennek nem a többség.

Sajnos ez a szabályozás növeli a bürokráciát, de nem a gazdálkodó dolga lesz a feltöltés stb.

Nincs profilkép
#560 Matyi50
2016-01-09 11:49:30

Válasz Antónia #563. hozzászólásáraA jó régi bebetonozott lobbi megint működik...
Ez nem a növényvédőszer felhasználás visszaszorítására megy,hanem hogy egy olyan szakmának is legyen munkája,aminek eddig is volt,de most mégtöbbet akarnak magunkak.

Az is marha életszerű,hogy egyetlen liter I.kategóriás szer miatt is szerződést kell kötni,meg a NÉBIHNÉL lejelenteni még a gatyád szinét is,aztán ha lejár a szerződés,akkor meg kijelenteni.

A gond ott kezdődik,hogy azon növényorvosok,akik valamelyik integrátor,vagy forgalmazó cég embereiként eddig felírták a vegyszert,innentől vállalkozói igazolvánnyal,számlaképesen kell,hogy ezt a szolgáltatást nyujtsák,így rengeteg eddig receptet író ki fog esni a sorból,mert vagy nem akarnak vele foglalkozni,vagy nem tudnak érdemben az egyéb munka és költség,bejelentés miatt. A többiek most persze döjfösen verik a mellüket.

II.kategoriás szerek közül mára alig van olyan ami igazán hatékony is...ez sem a visszaszorításra megy ki,hanem arra,hogy a szakma így teremtsen magának lehetőségeket és utat,ami enyhén szólva is mostanra már undorítóvá kezd válni.

Hivatkoznak itt környezetvédelmi ,meg mindenféle okokra,közben meg ha fizetsz szórhatsz I.kategoriás szerben olyat felsőfokú asszisztálással...cseberből vederbe,csak pénz a kérdés.

A légi növényvédelem után a földit is lehetetlen helyzetekbe kényszerítik a bürokratikus marhaságaikkal.

Ezután meg majd jön a permetezőgép vizsgáztatás és máris komplett üzemág lesz a növényorvosoké.

Nincs profilkép
#559 Antónia
2016-01-09 11:11:40

Gondolom ez a vényköteles növényvédő szerekre vonatkozik! Azért van még néhány amit zöld könyvvel is megvehetünk, bár egyre fogyatkozik ez is. A gombaölő szereknél ez nem nagy gond inkább a rovarölőknél, pláne ha jön az Akg!

#558 csoppika
2016-01-09 10:55:16

Válasz Matyi50 #561. hozzászólásáraNo, akkor a kicsik megint lec.mizzák magukat...(Az meg főleg, akinek nincs zöldkönyve)
Felénk 1 doki van, a fene tudja hány embernél irányít+üzletkötő még valahol... Életszerű, hogy ott van minden beavatkozásnál...

Moderátor által módosítva: 2016-04-07 12:01:53

Nincs profilkép
#557 Matyi50
2016-01-09 09:23:21

smile hammersmile oopssmile censoredsmile banA jövőben kötelező lesz a szerződéskötés a szakirányító és a termelő között, amennyiben növényorvosi vény kiállítására kerül sor. Az új előírást is tartalmazó és a növényvédelmi szakirányítók munkáját több ponton is érintő rendeletmódosítás 2015. december 25-én lépett hatályba.

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosítása értelmében a szakirányító a továbbiakban kizárólag olyan személy részére állíthat ki növényorvosi vényt, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtásáról írásbeli szerződést kötött.

A rendelet szerint a szerződés időtartamának legalább egy vegetációs időszakot kell felölelnie, mely az elővetemény betakarításától a fő növény betakarításáig tart. Amennyiben a vegetációs időszak az adott kultúra tekintetében (pl. őszi búza, őszi káposztarepce) a rendelet a hatályba lépésének időpontjában már megkezdődött, úgy a szerződés időtartama kivételesen rövidebb időszakra is szólhat.

A növényvédelmi szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötését a szakirányítónak 15 napon belül a jogszabályban leírtaknak megfelelő adattartalommal elektronikus úton is be kell jelentenie a NÉBIH által működtetett internetes felületen. A szerződés megszűnését, valamint módosításait ugyanezen a felületen kell a későbbiekben rögzíteni.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a rendelet hatályba lépését követően a hatóság egy rövid, átmeneti időszakot vezet be, amelyben lehetőséget ad a szerződések megkötésére, illetve az adatok feltöltésére, amelyre február elsejétől lesz lehetőség a NÉBIH honlapján. Az ezekkel kapcsolatos ellenőrzések március elsejétől kezdődnek el.

Az új rendelkezéssel azt kívánjuk elérni, hogy a növényvédelmi tevékenység ne ad hoc permetezésekből álljon, hanem a növényvédelmi szakembereknek legyen lehetőségük a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, biztosítva ezzel az integrált növényvédelem érvényesülését és ezáltal csökkenteni a környezet növényvédő szer terhelését.

(NÉBIH - Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság)

Nincs profilkép
#556 koromb
2015-05-26 12:30:54

Válasz csoppika #558. hozzászólásáraCsoppika!

Nem az a baj, hogy megcsípi, hanem hogy a harmatos levélfelületről a cseppekben érkező permetlé sokkal könnyebben lefolyik. Így a szer nagy része a földön köt ki, kidobott pénz. Mindenképpen várd meg amíg megszárad a levél. Csütörtöktől már melegebb lesz.smile cowboy
koromb

#555 csoppika
2015-05-26 11:13:36

Válasz Tamás_15136 #554. hozzászólásáraHa a képen látható szivattyúval van szerelve, akkor esélytelen. A műanyag szelepeit bepolíroztam (lerakódás volt rajta), 1-2 tartályig megjavult, aztán ugyanúgy lement a nyomás. Rendeltem hozzá új szelepeket, kritikán aluli volt. Az a baj a szelepekkel, hogy nem vezeti meg semmi a lencse alakú zárórészt, és ha kosz megy alá, el tud fordulni, nem zár. Azt csodálom, hogy pár évig működött... Vettem helyette olasz szivattyút(Így megdupláztam a permetező értékét...). A másik típusu szivattyúval szerelt lengyelt dicsérik erre...

#554 csoppika
2015-05-26 10:54:47

Sziasztok!
Harmatos gabonát a rovarölő megcsípheti? Biscaya lesz, mellette virágzó facélia van, én meg délutános beosztásban vagyok a melóhelyen... Napraforgót eső utáni nap lehet fújni pulsarral?

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Megjelent az Agroinform TechMag újabb lapszáma, a Szójázz bátran!
Nagyot lép az agrártárca a toxinkérdés ügyében
Nagyot lép az agrártárca a toxinkérdés ügyében
Az agrárminiszter szerint a gazdák érdekei forognak kockán.
Dám bika,  borjú
Dám bika, borjú

70.000 Ft

Hagyma kiemelő
Hagyma kiemelő

480.000 Ft

Hízó disznók eladók
Hízó disznók eladók

5 Ft

RS-09 traktorfelni eladó
RS-09 traktorfelni eladó

50.000 Ft