Hirdetés
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Haszonbérleti szerződés új
- Juhtenyésztés új
- Kukorica terményárak új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása c. pályázat - Minden Fiatal Gazda ide :) új
- Claas Lexion vélemények új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Terményszárító és kapcsolódó berendezései új
1453 hozzászólás
Válasz Gabesz2 #555. hozzászólásáralakossági kiszerelésű göngyöleg mehet ha alaposan ki van mosva
Válasz Gabesz2 #555. hozzászólásáraMár elvileg nem használhatod fel, vagy visszamenőleg kell elpapírozni, vagy le kell adni veszélyes hulladékként és igazolni papírral.
A kimosott literes vegyszeres flakon mehet a kukába? A nagyobbakat meg le kell adni és az átvételi elismervényt meg kell őrizni.
Valamint, ha mondjuk a Guardien max -nál a permetezési naplóba beírom, hogy 2,5 l/ha ez elvileg nem szabályos mivel ha Merlin flexxel keverem elég a fele? Beleköthetnek ezért? Tudom, hogy már kivonták két éve! Most nézem a 2013-as permetezési naplót és maradt még pár liter a raktárnyilvántartás szerint!
Van egy jár mez permetezőnk és nem megy fel eléggé a nyomás a szivattyúnál lehet a probléma vagy máshol keressük ? Szűrők kipucolva a motort is szétszedtük ma nem látszik belül rajta sehol hiba! Ötlet még esetleg hogy mit lenne érdemes megnézni?
Sziasztok!Szabad forgalmú szer kellene.
Magról vetettem sarjadék hagymát...egy hete kelt ki...homokban...milyen,kis kiszerelésű műtrágyát,tápoldatot,és mikortól adjak neki?
Mikor és mi ellen kell megelőzőleg védekezni a kártevők tekintetében? Kb. 50 m2 a hagyma területe...
Válasz kukaccsosz #551. hozzászólásáraJól gondolod, ez bukta így ellenőrzésnél, engedélyokirattól eltérő növszer felhasználás.
A megismételt kezelésnél más készítményt kell választani, ha lehet.
Válasz Vadmalac #550. hozzászólásáraKérdés, hogy jogilag szabályos-e?
Érdemes lenne kérni erről egy állásfoglalást a hatóságtól.
Szerintem az lenne a válaszuk: ha az engedélyokiratban egy kezelés van évente engedélyezve vagy két permetezés közötti idő minimum elő van írva és azon belül kellene ismételni, akkor azt mondanák, hogy más szerrel ismételd meg a kezelést!
Válasz Tobszi #549. hozzászólásáraÉn úgy csinálnám ahogy leírtad. Az az életszerű.
Tegyük fel hogy a permetezésemet 1 óra múlva lemossa az eső, egy pár nap múlva meg kell ismételni. Így ugyanarra a területre dupla adag permetszer lesz kijuttatva. Ezt hogy kellene a permetezési naplóba beírni hogy jó is legyen, és a szerrel is el tudjak számolni?
Elég egy megjegyzést tenni a másodikhoz hogy pl. eső miatti megismételt kezelés?
Válasz JD 4630 #547. hozzászólásáraKöszi szépen! Azért kérdeztem, mert beírtam minden kutyafülét is (zintrac, gramitrel, amalgerol..stb), és a megnyújtott cellamagassággal is töpörítem a betűket.
Jövőre akkor a lombtrágyákat nem írom bele.
Válasz Praetor #545. hozzászólásáraJól gondolod mind a 2öt
csak engedélyes szereket kell írni és én is megnyújtom a cellamagasságot
Sziasztok! Káliszappan keverhető szerintetek kénnel illetve rézzel? Nedvesítésre, tapadásfokozásra használta már valaki? A biosolos kb 3x drágább mint a floravita-s, ez gyanúsan nagy árkülönbség, pedig mindkettőben elvileg csak káliszappan van, az olcsóbban 30 helyett 25%, de ez nem magyaráz ekkora különbséget. Van esetleg valakinek tapasztalata?
A permetezési naplóba azt is fel kell vinni, ha csak lombtrágyát (pl amalgerolt, mikroelemet), v. baktériumtrágyát szórok, vagy csak az engedélyokiratos (Nébih honlapon található) szereket?
Ha mindent fel kell jegyezni, és 3 v. 4 szert keverek egy töltésre, akkor a naplóba hogy vezessem fel a szereket? Pl. nyomtassak magasabb cellamagasságú táblázatot, hogy egymás alá kiférjenek a szerek?
Válasz UE-28 #542. hozzászólásáraEgy kupac kakitól kíméled meg magad hosszútávon.
Válasz UE-28 #542. hozzászólásáraÖrülök hogy így döntöttél,szerintem ez a jó választás.Abból hogy szabályosan csinálod baj nem lehet.
Üdv!
Köszönöm a tanácsokat, hozzászólásokat, nem akartam paprikás hangulatot kelteni.
Ma beszéltem egy ismerősöm növénydokijával, aki területileg is illetékes (másik növénydoki barátom más régióban dolgozik és nem írhat fel receptet, mert területileg más régióban ténykedik, és nem illetékes állítólag), a lényeg, hogy nagyon készséges volt, megnézi, megbeszéljük, szerződünk, szert választ-unk, ha igénylem segít a beszerzésében is. A göngyöleget annak szabályai szerint felmatricázott, elzárt szekrényben tárolom, majd leadom a Kiténél Miskolcon, annak leadásáról/átvételéről szóló bizonylatot pedig megőrzöm. Napló természetesen vezetve lesz.
Így már szabályosan járok majd el, vagy van még buktató?
Válasz JD 4630 #540. hozzászólásáraOlvastad, hogy ez az egész miből indult ki? Ezt kérdezte UE-28: "telepített kaszálót szeretnék megfújni mcpa hatóanyagú szerrel kétszikűek ellen."
Az én tanácsom az volt, hogy menjen el növényvédőszer forgalmazóhoz, mondja el neki és találni fognak rá megoldást.
A többiek és a te felháborodott reakciód és tanácsod pedig az, hogy ezért menjen el egy növényorvoshoz, kössön vele szerződést, menjenek ki a területre, nézzék meg, fizessen érte stb...
OK. Tudomásul vettem. Elnézést kérek az ostoba tanácsomért. A kérdező majd eldönti, hogy melyik verzióval oldja meg ezt a hatalmas problémát.
Válasz pto540 #539. hozzászólásáraelmondom neki... ? mit?
szerződésed van?
Ha nincs akkor jogilag bukta a dolog.
Csak mert ha te valamit eltolsz(kárt okozol 3. félnek) Ő felel érte jogilag.
Válasz Tobszi #538. hozzászólásáraUgyanazt a fórumot olvassuk? Én nem írtam ilyet, hogy én mondom meg mit írjon fel. Idézem: "vele egyeztetem, mit, mire, hova stb." Ez egy beszélgetés, én elmondom mit látok, tapasztalok, a növényorvos pedig elmondja a lehetőségeket, a különböző lehetőségek előnyeit, hátrányait, költségeit stb. Ezeket a változókat figyelembe véve kiválasszuk a számomra optimális megoldást. Nem olyan bonyolult ez.
Válasz pto540 #536. hozzászólásáraTe mondod meg neki hogy mit írjon fel?
És ezt látatlanban megteszi,aláírja a permetezési naplót és tarja a hátát ha valami nem jól sikerül?
Jó felelőtlen!!
Válasz UE-28 #527. hozzászólásáraNekem van megfogadott növényvédősöm, akivel minden évben újra szerződést kötünk egymással az az évi növényvédelmi munkák felügyeletére, szaktanácsadásra.
Kijár megnézi a földjeimet, megvizsgálja a gyomosodást az esetleges kártevőket és gombákat.Ezután megbeszéljük hogy mit mikor és hogyan kell használni.Munkalapot állít ki és megírja a szükséges receptet.Odafigyel a szerek tárolására,vezeti a permetezési naplót,intézi az üres göngyöleg sorsát.
Mindezért ha/év fizetek egy,szerintem potom összeget,de adódik rendben vannak a dolgaim!!
Szerintem fogadj meg te is valakit, csak ezt tudom ajánlani!
Válasz gazda001 #531. hozzászólására??? Nyilván vele egyeztetem, mit, mire, hova stb. viszem, egyébként minek vennék növ.védőszert? A polcra? UE-28 miért lenne idegen? A hozzászólásait nézve gondolom nem holnap kezdi a gazdálkodást, tehát eddig is vett valahol növ. védőszert. Ha ott nem tudnak neki ilyen szolgáltatást nyújtani, akkor célszerű olyan forgalmazót keresni, akinél van szakember. És igen _ingyenesen_, ha nála veszem a vegyszert. A zöld könyv alap, de azt írta, hogy van neki.
Válasz pto540 #529. hozzászólásáraEzek a grízes történetek, azonfelül 1 jó növényvédős visszakeresi neked az árának a sokszorosát.
Kukoricában kevesebb Dash-t adtam az Ordax-hoz kiviszi a gyomot?
Válasz pto540 #529. hozzászólásáraDe akkor a permetezési naplót is vele írasd alá!
Válasz UE-28 #530. hozzászólásáraTőlem most ment el a növ védősöm, most beszéltük meg a gabona gomba-rovar ölőzést, holnap adja a receptet a kereskedőnek, mehetek az anyagért és még ki is jön hozzám mikor fújom majd, persze nem lesz ott végig, de nekem van zöld könyvem ami feljogosít I. kat szer szakmérnök irányítása melletti saját felhasználásra.
majd viszem a naplót abban leigazolja a permetezés tényét, a göngyöleget meg tárolhatom a júliusi leadásig, ott ér véget a történet
Válasz pto540 #529. hozzászólásáraAztán majd a permetezési naplódat is aláírja????? Ingyen? Ráadásul azt sem tudja hova, minek, viszed az anyagot, semmi rálátása sincs egy idegen vásárló esetében, azon kívül az üres göngyöleg leadásáig ő felel mindenért ami a szerrel történik. Ne adjunk már valótlan tanácsokat
Válasz pto540 #529. hozzászólásáraDe, ha ez "csak" ennyi akkor mi értelme van?
Kifújni csak fehérkönyves jelenlétében lehet, jól tudom?
Válasz UE-28 #527. hozzászólásáraAhol forgalmaznak I.kat szert, ott van aki kiadja a receptet is hozzá. Ingyenes
Válasz UE-28 #527. hozzászólásáraBocsánat, megfújatni
Üdv!
Ha szeretnék I kat szert venni, de nekem csak zöld könyvem van akkor milyen módon lehet felíratni növénydoktorral?
Mi ennek a pontos menete, költsége?
(telepített kaszálót szeretnék megfújni mcpa hatóanyagú szerrel kétszikűek ellen)
köszönöm
Sziasztok!!
Alma gyümölcsösben pajzstetű ellen mivel permetezzek
Válasz #524. hozzászólásra
Köszönöm!
Válasz #523. hozzászólásra
Nem kell újrafújni az simán felszívódott.
Sziasztok! Tegnap délután megcsendesült a szél és nem volt már annyira meleg,gondoltam hogy holnap,ha esik az eső,akkor bőven felszívódik a GLYFOS ...de körülbelül 3 órával később ,hirtelen vihar jött...kevés esővel...szerintetek újra permetezzem ma? május utolsó hetében akarom letárcsázni és cukkinit vetni ...
Köszi előre is!
Válasz #518. hozzászólásra
Persze hogy segített neki
Glifozátnak 2 óra szerintem elég eső előtt, de majd megerősítik. :)
Válasz #517. hozzászólásra
Szintén zenész!Nekem is ez lenne a kérdésem csak én wingel együtt fújtam a glifozázot szóval 2ből 1 siker
Válasz #519. hozzászólásra
Fogalmam sics, nem értek hozzá, és ez most télleg igaz. Van 1 ZRt akivel nagyon jó kapcsolatot ápolok rajtuk keresztül vásálok, értékesítek stb..... ők beszéltek rá, beszerezték a magot, elvetették, és vagy egy faxa csávó növényvédősük (15 éve szójáznak egyébként)aki mindent intéz, irányit. Azt mondta vetés után 2-3 napon belül fújjam le, lefújtam, ma néztük szintén 1,5-2 cm-es csírája van lefelé, azt mondta a gyerek hogy a hét végére kint lehet a nagyja, de az eső nagyon kellene a pree anyagra, hát most megkapta hála Istennek. Úgy hogy én most kullogok utánuk, ill. ők szemléznek nekem és csinálom amit mondanak..... jövőre már okosabb leszek biztosan, feltéve ha újra vetek
Válasz #518. hozzászólásra
Én még nem jártam le Wing-el, de a vasárnapi vetés úgy néz ki hogy 3cm csírája van lefele, szerinted ez mikor bújik ki?? Most kapott 9mm-t. Holnapután tudnám permetezni.
Wing+Pledge ment ki múlt héten csütörtökön, a szójára preebe, szombaton kapott 4 mm esőt ma meg durván 10 mm-t. Ez így segíthetett neki? Remélem még igen. ?????
Glifozátnak mennyi idő kell a felszívódáshoz eső előtt??
Válasz #514. hozzászólásra
Nekünk cifa van már vagy 10 éve nagyobb baja még nem volt. Gyertyát cseréltünk már rajta pl meg kisebb elektronikai bajai voltak. Kertészetbe használjuk úgyhogy nem hobbi szinten! 90ezer forint környéke volt amikor vettük a múltkor néztem hogy még most is ilyesmi áron van tehát az árát tartja!
sziasztok segítségeteket kérném milyen fúvókát vegyek a novor 1005 vontat permetezőmhöz.
köszi előre is a válaszokat
Üdv mindenkinek,
hosszú távra keresek motoros permetezőgépet, szőlő és almás permetezésére. Utánaolvasva, az alábbi 2 maradt meg:
- Cifarelli M3A(M1200)
- Oleo-Mac MB 800.
A kettő közül a jobbikat, tartósabbat szeretném megvenni. Hosszas kutakodás után azt látom/olvasom, hogy:
- a Cifarellit jellemzően jobbnak tartják, viszont kényesebbnek is, és csak 1 év a garancia rá, a szervizhálózata meg kicsi..
- Oleo-Mac valamelyest elmarad tudásban/minőségben a Cifarellitől, de 2 év a garancia, és nagyobb a szervizhálózata.
Akinek van tapasztalata ezekkel, megköszönném, ha megírná, hogy pl. mennyire komfortos használni 8-10 permetezőnyi anyaggal...?
Szerintetek melyik a jobb, megbízhatóbb választás???
hali érdeklődnek hogy ezt a lehetőleg közepes cseppnagysággal, 400-600 mikronos cseppekkel kell kijuttatni. A cseppszám lehetőleg érje el a 15-25 csepp/cm2 fedettséget. milyen fúvókával célszerű kifújni? előre is kösz a válaszokat
Válasz #508. hozzászólásra
Szerintem is érdemes megosztani, mert ha egyszerre kifújod és utána megint gyomosodik, mit csinálsz? Én 2 x 2/3 dózisra osztom.
Válasz #509. hozzászólásra
Üdv!
Egyszikű mikor szokott menni hozzá ? LE 25 van, hogy bírja a 1,5 es dózist ?
Válasz #508. hozzászólásra
Csak akkor érdemes megosztani, ha elhúzódó a gyomkelés. Leginkább parlagfűnél jöhet szóba. Az első kelési hullám 2-(4)levelesnél ne legyen nagyobb, majd egy hét múlva a második adag. Nem szabályos, de van hogy elsőre féldózis másodjára teljes dózis megy ki.
Ertem, de az hogy csak 3 nap telik el a 2 permetezes kozott az nem gond?
Azt hiszem marad a Calypso mert talaltam olyan leirast rola ahol megemliti a repcebec'o't is. Na ez ami nalam van hasonlo ahhoz a rovarhoz.
A coragen valoban nem hasznalt, csak tegnap tizesevel szedtem a fakrol a bogarakat.
Vegyes a kultura, van alma, szilva, barack es cseresznye is.
Válasz #505. hozzászólásra
Az az eső már nem befolyásolja a hatást. Ha betartod a dózisokat akkor az eső miatt nem lesz perzselés.
Azt, hogy milyen gombaölőt használj, attól függ milyen gyümölcsfáról van szó?
Csodaszerek nincsenek ami minden betegségre jó. Szórhatsz pl: folicur solot, scoret stb valamilyen kaptan hatóanyagúval kombinálva.