Hirdetés
Fórum
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Disznóvágás új
- Poénok új
- Gázolaj jövedéki visszaigénylés új
- Fakitermelés, erdők újratelepítése új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Kukorica terményárak új
- Erdőtelepítési támogatás új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
1478 hozzászólás
Válasz #427. hozzászólásra
Két, 165-ös kaszás rendből, ha szerencséd van az egyiket éppen ráfordítja a másikra, de amire fordít azt már nem mozdítja meg. Ha másik irányból is fordítasz rá, akkor a hurka a 130-as felszedőnek elég széles, tehát igazgatni kell a bálázó előtt. Legalábbis én ezt tapasztaltam.
Üdv az lenne a kérdésem, hogy egy 5 csillagos függesztett rendsodró mennyit visz?
Tegnap láttam egy Quick rakodóval egy trakit dolgozni.Apáám...pikk-pakk ment a rakodás.Nagyon tetszett!
Olyan gyorsan emelt és olyan pontosan lehetett vele dolgozni.Meg persze az irányváltó is qrva jó dolog...
Válasz #424. hozzászólásra
Én se sokaltam az 1500-öt.Felénk a 150-es bálát 1200.- körül ütötték be tavaly.
Válasz #406. hozzászólásra
Nyugi !!!! Azért nem kell mindjárt 50-60 miskát eltapsolni.......1500-at meg ne sokalld nagy kockára, mert még nem javítottál olyan gépet !!!!
Használt quadrant-tól meg mentsen meg az Isten !!!!!
Moderálta: Szabi. (11018) 2012-03-06 07:13:01
Válasz #420. hozzászólásra
És annak melyik térségében?
Válasz #420. hozzászólásra
Ha a nevemre kattintol van telefonszám. Keress meg! Elég profik vagyunk bérmunkában...
Válasz #418. hozzászólásra
Ezeknek tuti nem adnék gépet a kezük közzé!!!
Válasz #417. hozzászólásra
Üdv!
Hát igen,azt nekem kell bevállalnom.
Feco!
Békés Megye.
Tessék a követendő példa, ugyanaz a csapat.
Válasz #412. hozzászólásra
Szia, kívánom hogy a munkátok teljen jó hangulatban.:)
A videón ez egy bérmunkázó csapat, tele vannak dinamizmussal ,humorral, hiába na , - fiatalok.
Válasz #415. hozzászólásra
Az egészért neked kell tartanod a hátad? Gondolok olyan esetre, hogy szinte már száraz, lehetne bálázni de mondja másnapra az esőt. Ekkor kinek kell dönteni, felvállalni a kockázatot és az esetleg bepenészedett bálákért garanciát vállalni?
Válasz #415. hozzászólásra
merre gazdálkodsz? hol lenne ez a föld? esetleg beszélhetünk bérmunkáról, ha gondolod...
ma már nem, de holnap....
Feco!
Köszi a hozzászólást!
Értékes tanácsok!
A vevő komolysága nekem nem kérdéses.Hosszú évek óta megy az együttműködés.
Ennek az egésznek a megszervezése nem kis feladat.Mindennek klappolnia kell.
Néztem én 2200-es bálázót is.30-40.000 bálaszámtól vannak elérhető árban.(6-8mmillió).A kaszálást nagyon jól látod! Célnak nekünk is a nagy traktoron front és vontatott kasza jelent meg.Természetesen a széles rendterítő és rendképzők is alap egy ekkora területnél.A csomagolásra nem gondoltam,de maximálisan igazad van!
Nekem az az ötletem,hogy külsősöket vonnék be.Bérmunkával besegítenének.Ha nem is lenne ebben az évben haszon a dolgon,akkor is rengeteg dolog kitisztulna és jövőre már lehetne gondolkozni a fejlesztésen.
Van egy ütős csapat,akik segíteni tudnak majd nekem.Ők hárman vannak.Tudom,hogy ez még nem sok,de addig még van egy kicsi időm.Lehet,hogy úgy érzitek,hogy ez hazardírozás,de én nem parázok annyira.Persze nem azért,mert teli vagyok pénzzel és nem számít semmi sem... de jó lenne... :)
De én úgy gondolom,hogy szépen el fog menni.
Az építő,segítő hozzászólásokat szívesen veszem!
Köszönöm előre is!
Z.
Válasz #410. hozzászólásra
Nem azt mondtuk, hogy egyszer-kétszer nem lehet megcsinálni. De az akkora terület, és akkora kockázat, hogy nem szabad így belevágni! Jó, hogy van három MTZ, de már hozz nyugatról egy 150-160 pacis traktort, amin van front-tlt, és vegyél rá egy front és egy oldalkaszát. Ezzel kezd.
Vegyél egy rendterítőt (legalább 7 m, de inkább 9), és egy kétrotoros oldalrendképzőt. A bálázásnak én majdnem sokallanám az 1500 Ft-ot, de te tudod, mennyiből fogsz kijönni! Egy használt Quadrant 2200 RC már annyiba kerül, mint amennyit egy évben fizetsz a bálázásért! És itt az idő nagy kérdés! Ha a sajátod a gép, akkor mindig akkor van ott, amikor kell!
Így elméletileg le tudsz kaszálni napi 50 hektárt, fel tudsz sodorni 70-et, és megforgatni 80-at! Bálázni meg vagy 50-60-at. Ez már elég lesz.
Itt kezdődik az izgis játék. Megindul a JD kaszálni. levág úgy 30 hekis , és megáll. másnap délután az egyik MTZ szétszórja a terítővel. Harmadnap reggel a nagytrakid lekaszálja a második 30 ha-t. este harmaton az MTZ újra terítőzik. negyedik nap mindenki pihen, délután az MTZ terítőzi a második kaszálást, míg este megy a második MTZ terítőzni, a nagytrakid pedig bálázni. ötödik nap a nagytraki kaszálja a harmadik szakaszt, míg az összes MTZ és a bérbe hívott teleszkópos rakodó szedi össze a bálákat! Így mintegy 10-12 nap alatt le tudod szedni a 150 hekit, Egyszer. Ehhez kell a három MTZ-den kívűl egy nagyobb, 150-170-190 pacis traktor, egy oldal- ás egy frontkasza, egy nagyon nagy rendterítő, egy szintén nagy rendképző, és egy komoly kockabálázó. (teleszkópost bérbe kell hívni, vagy szintén megvenni), meg mondjuk a 3 MTZ után kell 6 pótkocsi, amivel hordod, meg persze második rakod a leszedési helyen de tegyük fel az van. Szükség van legalább 6-7 komoly emberre, akik dolgoznak, mert a 4-5, naptól keményen megy az éjszakázás ám! És nem egy-két alkalommal, hanem két héten át!
Amit még szintén javasolnék, hogy legyen tartaléknak egy bálacsomagolód, ami tud kockabálát csomagolni. Ugyan a száraz széna az értékesebb, de (és ezért nem szabad 25-30 hekitől többet kaszálni egy ütemben!) ha hirtelen eső közeledik, akkor azonnal fel tudod bálázni nyersen a már renden levő részeket, így meg tudod menteni! De akkor azonnal kell rendsodró, azonnal kell menni bálázni, és már menni is kell a rakodónak, meg a pótkocsiknak, mert azt azonnal nyomni kell bele a fóliába, mert különben megromlik, ha felázik összevágod a földet, ha pedig kinn csomagolod be, akkor kiszaggatod a fóliát, meg kidöglik alatta a gyep!
Ez egy nagyon jó lehetőség, és ha komoly a vevő, akkor megéri hitelt venni fel rá, de nagyon rá kell szervezni, mert irgalmatlan bukó tud ám lenni vele!
Válasz #410. hozzászólásra
Nagyon lényeges még a talaj egyenetlensége is. Ha jó akkor mint a golyó úgy lehet kaszálni, meg majdnem úgy sodorni, de rossz és nem tudsz hol kapaszkodni már a gépben akkor egy örökkévalóság lesz megcsinálni.
Igen,azt látom én is,hogy a munka minősége hagy némi kívánnivalót maga után.Viszont a rendsodrók,a pót,a két bálázó,na meg a Fend tetszik!
Válasz #409. hozzászólásra
Ez valami ártérben vagy, hogy ekkora tarlóra kaszálták?
Ha nem akkor elég csúnya munka.
Válasz #407. hozzászólásra
150ha-ról csak annyit tudok,hogy ha balra nézek messze van a vége,ha meg jobbra,akkor meg megint csak messze van a vége.Előre meg nem is látom a tábla végét,mert a föld íve ezt nem teszi lehetővé. ;)
Tény és való,hogy eddig nem szerveztem még ekkora területről a betakarítást.De 80ha lucerna kaszálása,bálázása már megvolt.Hmmm...azt egy géppel kaszáltuk le és kettő gép sodrott és bálázott.
Vetni nem szeretnék most ekkora területet,mert ezért a lucernáért nem kell sokat fizetni.Viszont van egy 60ha-os területünk(családi),amit teli fogok szórni a búza után lucernamaggal!Ha nem kezdem el,akkor soha sem lesz belőle semmi...
A felkérés meg csak annyira volt komoly,hogy kb. 3 hét múlva lesz a közelben egy telephelyük,ahová be kell majd hordani a bálákat.Nem tudom,hogy milyen lesz,de belevágunk! Egyszer egy ember azt mondta,hogy "merjünk nagyok lenni!"
http://www.youtube.com/watch?v=C921YzPfHbg&feature=related
Lehet,hogy sikerül beraknom...
Valahogy így lehetne később csinálni....
Válasz #406. hozzászólásra
Szerintem te nem vagy tisztában azzal hogy mennyi 150 ha 3 db Mtz simán elvérzik mire a végére ér.Egy nagy teljesítményű rendképzőnek is min 5-6 nap mire mindet felkotorja. Főleg a 3. jobb esetben a 4. kaszálásnál mikor elvétve akad harmat. Véleményem szerint ezt nem lehet "óvatosan" kezdeni.Úgy látom hogy maga a felkérés sem komoly.Mert ha az lenne te is máshogy állnál hozzá.Bizonytalanra elvetni 150 ha-t pedig felelőtlenség.
Válasz #404. hozzászólásra
Kockabálák kellenek.Az kb. meg is van oldva.1500.-/bála
Most azért elég óvatosan szeretném az egészet kezdeni.Ha működik az egész,akkor lesz mire beruházni.
kb. 3 MTZ a hozzávaló sodrókkal,rendkezelőkkel,+ egy kockabálázós csapat. szerintem elbírna vele.Jaaa...meg egy teleszkópos is kellene majd.
Azért mondom,hogy nem lehet beleugrani,mert amit ide leírtam,50-60 milla...
Válasz #404. hozzászólásra
Az előtted szóló nem pont ezt írta.
Egyetértek az egyik előttem szólóval, szálasban Claas vagy Krone a többi csak jelenthet nekik.
Nálam Claas-ok vannak, 2 unifarm kasza, liner 350, liner 650 twin, variant 350.
A teljesítményt optimalizálni kell, a bálázóhoz /variant/ kell komoly terület teljesítményű sodró, megbízható gépek kellenek stb.
Válasz #402. hozzászólásra
Aszálastakarmányok király a Pöttinger vagy Krone. Claas csak jelenthet neki!
Válasz #401. hozzászólásra
150 ha lucernához feljetsd el a használt gépet!
Csak újat, és csak Claast vagy Krone-t! A többi hobbicucc, és rádromlik az egész...
Válasz #398. hozzászólásra
Igen,én is erre gondoltam,de nem értettem,hogy ő miért középen megy...
Nézegetem még rendületlenül a rendsodrókat.
Valamilyen állítható kellene,ami egy oldalra rakja a cuccost.Meg legyen jó széles...
Úgy néz ki,hogy 150ha lucernát kellene kezelni.
Ami gond még,hogy használtban nem találok vagy amik vannak,nem tetszenek, gumihengeres szársértős kaszáz.
Válasz #396. hozzászólásra
szerintem nem is akarják forgatni a rendet...be bálázza és fóliázza...csak így nem kell annyit forgolódni
Válasz #398. hozzászólásra
vagy olyat kell venni, mint az enyém. két rotoros és egy oldalra rakja a rendet
Éppen megmozdítja egy kicsit az a széna amit odaterel, de az egyenlő a semmivel. Ilyennel úgy kell sodorni, hogy középen ne legyen kaszált rend.
piszkálja az a középső rendet is csak nem olyan látványosan mint a szélsőket
Kérdeztem én itten a múltkor,hogy a rotoros középen megfordítja-e a rendet....a két rotor között.Azt mondtátok,hogy igen.
http://www.youtube.com/watch?v=JupdBr8LBbM&feature=related
De az pl. nem...itt mit csinál a középen maradt renddel?
Nedves marad az alja,már be is penészedett....
Nincs senkinek ? Engem is érdekelne a vélemények,tapasztalatok.
Sziasztok
Faza RT9 rendsodróról van valakinek tapasztalata,
véleménye? A 3. kerék hiánya a lengyelhez képest jelenthet-e problémát?
Az egyetlen általam fellelt videó erről az eszközről:
http://www.youtube.com/watch?v=VksQyUnTp7I
Árban a lengyelhez képest húzósnak is nevezhető (1M), de elméletileg jelentősen erősebb, és valamivel nagyobb.
A rotorosok megbízhatósága - amellett, hogy a munkája szebb/jobb - számomra kérdőjeles, mert a korábbi hozzászólásokban is majdnem mindenki cserélte egyszer-kétszer-háromszor a fogaskerekeket, ami miatt a sodrás pár napra gondolom felfüggesztődött. Ha a széna emiatt kap esőt, nem kicsit bosszantó. Ez talán fontosabb szempont lehet, mint a szellősebb rend, és a tökéletesebb sodrás. Ellenvélemény?
Természetesen nem a sok rotoros, nagy munkaszélességű rendsodrókra gondoltam, mert azoknak nem nagyon van alternatívája.
Helló mindenkinek!
Rendsodrón vásárlás következik!! Van egy csillagkerekes rendsodróm..de az csak kötelet csinál és a bálázó azt nem nagyon szereti!
rotoros rendsodrót akarok venni.. Segítséget kérek, hogy milyen fajtát vegyek esetleg alkatrész hogy van hozzá ilyenek!! De persze árban nem haladná meg a 300ezeret! Segítségeteket előre is köszönöm!
Válasz #387. hozzászólásra
Csak az a baj,hogy egy 100 lóerős traktorral meg qrva sz@r munkát lehet végezni.
Oldalára kell fektetni és húzgálni le-fel...
Meg ahhoz mekkora vonóerő kell?300Le?Meg biztosan többet otthagyna,mint egy rendsodró.:D
A traktor az traktor,a sodró meg sodró.
Válasz #390. hozzászólásra
OK majd megnézem
Válasz #389. hozzászólásra
Nincs berohadva esetleg?
Fogd be a satuba és valami pajszer félével forgasd meg próbaképp.
Válasz #386. hozzászólásra
Hát bakker a mijenken pont ilyen kardán villa van, de nekem nem tűnt fel, hogy az kattogna. Ha nagyot fog a gép, vagy hirtelen gázt adunk, ilyenkor a fogaskerék szokott kattogni ha már kopott és átpattan a fog.
Uj fogaskerekeknél nem emlékszem hogy kattogot volna a gép.
Én is azt vallom,hogy csak jó géppel lehet jó munkát végezni.Természetesen a tudás,tapasztalat sokat javíthat egy-egy régebbi gépen is! :D
Ismerek itt olyan embert,aki a Heston bálázóval csoda bálákat csinál.Ő csak annyit mond,hogy tudni kell beállítani.Walszeg a környéken csak ő tudja,hogy hogyan kell... :)
Ma a Zetor trakikról hallottam jókat.Megnéztem a zárukat...pfff
Viconos azt mondta,hogy a vontatott kaszájuk sokkal jobb,mint a függesztett.Nem dúr be,jobb a talajkövetése.
Az ára meg horror... :)
Válasz #382. hozzászólásra
ez mind igaz de hány hektár kell hogy ennyi millát kitermelj???? ebből már 100 lovas traktort lehet venni!
mondjuk ha lenne 100hektár gyep vagy luci biztos nem kínlodnék 4-5db csillagos rendsodróval hanem egy ilyen nagy gépel többet megcsinálnék
Válasz #380. hozzászólásra
Akkor lehet itt a gond.
Ide ilyen fajta kardán kell.
A lényeg az, hogy pl indításkor, nagyobb gázadáskor, vagy ha valamit elkap, nagyobbat fog a képző akkor a kardán tud engedni. Ilyenkor elkezd kattogni.
Ez megakadályozza, hogy túl nagy erő menjen fogaskerekekre, csapágyakra, vezérlőre, karokra...
Szerintem minőségi munkát-terméket csak minőségi géppel lehet előállítani. A csillagkerekes is jó volt valaha, ha volt belőle legalább 4-5 db.Most 4-5 db csillagos munkáját elvégzi 1 rotoros hatványozottan jobb minőségben.Persze ennek ára van...
Tényleg így van mi sem szeressük használni a csillagkerekest mióta a rotoros megvan.
Nem is tudtam ,hogy ennyi lucernád van?
Válasz #378. hozzászólásra
180ért hoztam uaztriából egy csapágyjibás sip star 340-et. Nem öreg gép, tanfem futóműves. Beállításra rá kell jönni de ha ez megvan akkor nagyon jól dolgozik.
azért a 200-500 eFt-os 25 éves használt vacakok talajkövetése, szerkezeterőssége, vagy munkatempója nem igazán hasonlítható az új 4-12 mFt-os gépekével...
Az biztos, hogy ahová egy bekerült, ritkán dolgozik a csillagkerekes... én is most állok tárgyalásban több céggel, de mindenki azt mondja, hogy egy 6-7 m-es oldalrendképző órateljesítménye gyepen is eléri az 5-6 ha/órát, míg lucernában 7+!
(Ami szintén gyakran visszajön, hogy ezt senki nem adja el, ha jó, ha meg rossz, akkor csak pénznyelő lesz! Ez egy elég idénygép, itt nem nagyon lehet megengedni, hogy szervízre, vagy alkatrészre várjon az ember, mert rászárad minden, és akkor a lucnak nagyon annyi, a gyepnek meg eléggé...)
Válasz #379. hozzászólásra
jásznagykunszolnok ott is szolnok
Válasz #376. hozzászólásra
Racsnis a kardán, leállításkor nincs gond, inkább indításkor, többen ember dolgozik vele úgyhogy előfordulhatnak durvaságok.
Mely megyéből kolléga?