Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak628 FtBenzin árak608 FtEUR411.52 FtUSD394.94 FtCHF442.09 FtGBP495.05 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz SzikiSzokeveny #3448. hozzászólásáraDe ha most kellene vetnem, és a talajelőkészítéssel mindenképpen elpazarolnám a múlt héten leesett csapadékot, biztosan azzal a géppel csinálnám, aminek jobb a visszatömörítő képessége. Nem tudom, milyen hengerek vannak a különböző munkagépeid után. Majd vetés, nem mélyre, véletlen sem keljen ki egy mag sem a következő esőig. Sokszor járnak így felénk a népek, hogy eső után elvetnek, a fele ki kel, a másik fele meg visszaszárad a csírázást követően. Főleg az elmúlt években. Ilyenkor persze ezek a táblák általában már ősz végén mennek a levesbe.
Válasz t.romsics #3447. hozzászólásáraÉn annyira rohantam a talajmunkával, hogy az àrvakeléssel talán nem lesz gond. De a hengerezéssel csak utólag lehetek okos.
Válasz SzikiSzokeveny #3446. hozzászólásáraAz én földjeim, amikben repcézek, könnyű művelésű, magasan fekvő földek (ezek felénk természetesen magas aranykoronások is , 30 AK felettiek). Sokszor ezekben az alapművelés is felesleges, bárhol leszalad a penetrométer 40 centi mélyre, nem művészet porrá művelni, ezért nem hengerlem. Most is inkább elvetettem a repcét a monszun előtt (60-70 mm mindenhol esett) abba a szarba, amit sikerült összehoznom, eldobálva a magokat a föld tetejére. Már szépen kel, délután már meg is lepem az egyik táblám egyszikűirtóval, mert ki sem látszik az árpa árvakelésből. Tudom, nálad szivatósabb a talajhelyzet, de felénk aprómagot életveszély hengerelni, egy komolyabb csapadék úgy visszaülepíti, hogy ki nem kel belőle. Vannak mélyebben fekvő területeim is, azokat minden héten hengerezhetném, akkor sem csinálnék bajt belőle. Csak azokban meg nem repcézem…
Válasz t.romsics #3445. hozzászólásáraEz még volt húzva kb 30 centire. De magágyat csak most engedte az idő csinálni. Ha nem dől össze a világ akkor holnap elvetem. Csak a hengerezést nem tudom még. Majd a vetés után meglátom.
Válasz SzikiSzokeveny #3444. hozzászólásáraEgy normál évben, tarlóhántás kalászos aratása után, majd augusztus elején alapművelés (grúber vagy lazító, általában grúber), majd vetés előtt egy rövidtárcsa. Az utóbbi 5 évben, például az ideiben is, tarlóhántás rövidtárcsával, majd hosszú várakozás (nyaranta soha nincs eső, egy csepp sem, az idén is június közepétől szeptember 10.-ig) után augusztus 25.-én grúber kb. 10-15 cm mélyen, majd vetés előtt rövidtárcsa. Az idén is június második felében mindent learattam, már lazítani akartam, akkor még lehetett, azonban egy hét alatt három különböző államkincstáros banda telefonált, hogy tud eljutni a földjeimre helyszíni ellenőrzésre. Le is akasztottam a lazítót, augusztus elején meg már nem lehetett. Gondoltam már rá, hogy jelentkezek az Államkincstárba pár hónapra, hogy megtanuljam a különböző jogcímeknél alkalmazott ellenőrzési tematikát, szempontokat, hátha segítene a kis gazdaságom döntési mechanizmusaiban.
Válasz Büresz #3436. hozzászólásáraKérdés mennyi csapadék ér ide…mert hol 40 et, hol 70 et ír vasárnapig, jövő hétre pedig hideget, borongósat meg pötyörgéseket…
Ilyen augusztus után nem gondoltam volna, hogy szeptember elején az esővel kell küzdeni
Válasz Büresz #3434. hozzászólásáraBeszéltem amúgy ma a tanácsadóval, azt mondta szept 20-25 ig nyugodtan el lehet vetni, most már nem kell félni a nagy fagyoktól novemberben…
Felénk jósolnak vagy 60-70mm-t 8-10 napig, ki hogy vetné? Előtte vagy utána? Tegnap volt 28, holnap el tudnék vetni de félek a sok esőtől hogy beledöglik a mag, meg 10-15 fokokat ír. Ki hogy csinálná? Köszi
Válasz SzikiSzokeveny #3425. hozzászólásáraAz még odébbvan.
Repcét kezdem bánni ,hogy elvetettem.
Keserves lessz az következő év úgynéz ki.
Templomba kell menni és autót kell mosni.
Jobb ötletem nincs.
Válasz SzikiSzokeveny #3421. hozzászólásáraHa ez sok akkor mi a kevés?
2 hónapja nemvolt eső.
Bors száraz minden.
Az előrejelzést ahogy látom napok óta feleződik a hétvégi csapdék.
Hétvégére elkopik. Basszameg.
Se lazítózni se tárcsázni.
Remeg szaggat minden. Álunk ,várunk.
Válasz Ganajos #3415. hozzászólásáraHolnap tervezem. Ha nem sikerül, akkor az idei vetés szerintem elmarad.
Brutál esőt mutat ide Zalába. Vasárnapig közel 70mm várható.
Válasz lakatos gabesz #3411. hozzászólásáraFölösleges.
Inkább napraforgó vagy repce előtt.
Hy-spor, ikr
Trichon ,phylazomit
A régi hy-spor al voltak gongok de változtattak rajta. Perliten volt megduzzadt és dugult. Szántóföldin kiment de a kijuttató dugult. Már más az alapja és nemdugul állítólag.
Válasz rtamas1976 #3410. hozzászólásáraNapra forgó uttán árpát szeretnék vetni érdemes szerinted ezt a készitményt használni?és te melyik gyártóét veszed mi a pontos neve a készítménynek?
Válasz lakatos gabesz #3409. hozzászólásáraIgen.
Használat előtt bekell áztatni mint a törzsoldatot.
Az újabb változatokat baci kijuttatóval is lehet.
Én szántóföldivel szoktam.
A víz nelegyen klóros!
Nemanyira érzékeny mint a talajbacik az uv ra.
Olvass utána, de nemszabad minden éven mert felborítja a baktérium fórát a talajban.
Sokmindent kiszorít az élőhelyéről.
Válasz erni #3407. hozzászólásáraNem teljesen igaz ez sem. Egymást követő gazdasági évben is lehet olyan növény, amely önmaga után nem termeszthető (pl.: napra, repce), ha az aratásukat követően vetsz valamit, például másodvetést 60 napra minimum. De nem hiába vannak a vetésszabályok, dőreség lenne… mondjuk, lehet, hogy adódik olyan helyzet.
Válasz lakatos gabesz #3401. hozzászólásáraÉn is így tudtam, de változott. Repce utáb lehet napra, meg fordítva is, mert más csoportba tartoznak, csak önmaguk után nem lehet mégegyszer. Monoba nem lehet.
Válasz rtamas1976 #3404. hozzászólásáraA regulátort megkapja általába kétszer is, ősszel tavasszal. A virágzáskor szoktuk kihagyni, mikor már nem nagyon lehet belemenni.
Utobbi két évben megúsztuk egy permetezéssel tavasszal. Ormányosok ellen szórtuk márciusba, meg kiment a caramba. Utánna semmi, kombájn következett.
Volt fénybogár de annyi nem hogy védekezni kellett volna.
Tavaly 4,5 T, idén 3 T lett.
3499 hozzászólás
Válasz SzikiSzokeveny #3448. hozzászólásáraDe ha most kellene vetnem, és a talajelőkészítéssel mindenképpen elpazarolnám a múlt héten leesett csapadékot, biztosan azzal a géppel csinálnám, aminek jobb a visszatömörítő képessége. Nem tudom, milyen hengerek vannak a különböző munkagépeid után. Majd vetés, nem mélyre, véletlen sem keljen ki egy mag sem a következő esőig. Sokszor járnak így felénk a népek, hogy eső után elvetnek, a fele ki kel, a másik fele meg visszaszárad a csírázást követően. Főleg az elmúlt években. Ilyenkor persze ezek a táblák általában már ősz végén mennek a levesbe.
Válasz t.romsics #3447. hozzászólásáraÉn annyira rohantam a talajmunkával, hogy az àrvakeléssel talán nem lesz gond. De a hengerezéssel csak utólag lehetek okos.
Válasz SzikiSzokeveny #3446. hozzászólásáraAz én földjeim, amikben repcézek, könnyű művelésű, magasan fekvő földek (ezek felénk természetesen magas aranykoronások is , 30 AK felettiek). Sokszor ezekben az alapművelés is felesleges, bárhol leszalad a penetrométer 40 centi mélyre, nem művészet porrá művelni, ezért nem hengerlem. Most is inkább elvetettem a repcét a monszun előtt (60-70 mm mindenhol esett) abba a szarba, amit sikerült összehoznom, eldobálva a magokat a föld tetejére. Már szépen kel, délután már meg is lepem az egyik táblám egyszikűirtóval, mert ki sem látszik az árpa árvakelésből. Tudom, nálad szivatósabb a talajhelyzet, de felénk aprómagot életveszély hengerelni, egy komolyabb csapadék úgy visszaülepíti, hogy ki nem kel belőle. Vannak mélyebben fekvő területeim is, azokat minden héten hengerezhetném, akkor sem csinálnék bajt belőle. Csak azokban meg nem repcézem…
Válasz t.romsics #3445. hozzászólásáraEz még volt húzva kb 30 centire. De magágyat csak most engedte az idő csinálni. Ha nem dől össze a világ akkor holnap elvetem. Csak a hengerezést nem tudom még. Majd a vetés után meglátom.
Válasz SzikiSzokeveny #3444. hozzászólásáraEgy normál évben, tarlóhántás kalászos aratása után, majd augusztus elején alapművelés (grúber vagy lazító, általában grúber), majd vetés előtt egy rövidtárcsa. Az utóbbi 5 évben, például az ideiben is, tarlóhántás rövidtárcsával, majd hosszú várakozás (nyaranta soha nincs eső, egy csepp sem, az idén is június közepétől szeptember 10.-ig) után augusztus 25.-én grúber kb. 10-15 cm mélyen, majd vetés előtt rövidtárcsa. Az idén is június második felében mindent learattam, már lazítani akartam, akkor még lehetett, azonban egy hét alatt három különböző államkincstáros banda telefonált, hogy tud eljutni a földjeimre helyszíni ellenőrzésre. Le is akasztottam a lazítót, augusztus elején meg már nem lehetett. Gondoltam már rá, hogy jelentkezek az Államkincstárba pár hónapra, hogy megtanuljam a különböző jogcímeknél alkalmazott ellenőrzési tematikát, szempontokat, hátha segítene a kis gazdaságom döntési mechanizmusaiban.
Válasz t.romsics #3443. hozzászólásáraVetés előtt tárcsa vagy kombinátor? Én kombinátorozok és félek hogy vetés után is nagyon laza marad a talaj.
Válasz SzikiSzokeveny #3442. hozzászólásáraNem szoktam. Cserepedésre hajlamosak a földjeim. Kerülöm a hengert, amikor csak tudom.
Válasz t.romsics #3333. hozzászólásáraAkkor te vetés után nem is szoktad hengerezni? Elég amit a kerék tömörít?
Tavaly Békésben két helyen is láttam október első hetében vetett repcét ami szép, erős lett decemberre.
Válasz Ganajos #3437. hozzászólásáravasárapig min 40-170 között, 100+ valószínű.
Válasz drónkövetelő #3417. hozzászólásáraVégül elmaradt a vetés ma. Majd eső után. Nem mertem bekockáztatni hogy a vetésre rájön közel 100 mm csapadék....
Válasz Ganajos #3437. hozzászólásáraÉn se de volt már ilyen év, visszanéztem a feljegyzésekbe hogy sok eső miatt 14.-én vetettem.
Válasz Büresz #3436. hozzászólásáraKérdés mennyi csapadék ér ide…mert hol 40 et, hol 70 et ír vasárnapig, jövő hétre pedig hideget, borongósat meg pötyörgéseket…
Ilyen augusztus után nem gondoltam volna, hogy szeptember elején az esővel kell küzdeni
Válasz Ganajos #3435. hozzászólásáraIgen én is úgy gondolom.
Válasz Büresz #3434. hozzászólásáraBeszéltem amúgy ma a tanácsadóval, azt mondta szept 20-25 ig nyugodtan el lehet vetni, most már nem kell félni a nagy fagyoktól novemberben…
Válasz Ganajos #3431. hozzászólásáraNagy valószínűséggel én is utána fogok.
Válasz Gergő1220 #3432. hozzászólásáraCserepesedéstől nem annyira mert mar nem mutat 30 fokokat, hanem hogy rájön 50-60mm meg a 8-12 fokos hidegtől.
Válasz Büresz #3427. hozzászólásáraA cserepesedéstől félsz?
Annyira hideg csak nem lesz hogy ne keljen.
Válasz Büresz #3427. hozzászólásáraMi utána akarjuk, meglátjuk mi lesz belőle
Válasz rtamas1976 #3420. hozzászólásáraFelétek nem mond most 7végére semmit?
Válasz drónkövetelő #3417. hozzászólásáraFelénk Vasba is 70 körül mutat…
Én ma nem tudom sajnos, marad utána
Válasz Büresz #3427. hozzászólásáraValakinek tapasztalat?
Felénk jósolnak vagy 60-70mm-t 8-10 napig, ki hogy vetné? Előtte vagy utána? Tegnap volt 28, holnap el tudnék vetni de félek a sok esőtől hogy beledöglik a mag, meg 10-15 fokokat ír. Ki hogy csinálná? Köszi
Válasz SzikiSzokeveny #3425. hozzászólásáraAz még odébbvan.
Repcét kezdem bánni ,hogy elvetettem.
Keserves lessz az következő év úgynéz ki.
Templomba kell menni és autót kell mosni.
Jobb ötletem nincs.
Válasz rtamas1976 #3424. hozzászólásáraFogalmam sincs hogy lesz ebből gabona vetés.
Válasz SzikiSzokeveny #3421. hozzászólásáraTiszán innen és tiszán túl kimaradt megint.
Válasz rtamas1976 #3422. hozzászólásáraMég igérni sem nagyon akarnak.
Válasz SzikiSzokeveny #3421. hozzászólásáraHa ez sok akkor mi a kevés?
2 hónapja nemvolt eső.
Bors száraz minden.
Az előrejelzést ahogy látom napok óta feleződik a hétvégi csapdék.
Hétvégére elkopik. Basszameg.
Se lazítózni se tárcsázni.
Remeg szaggat minden. Álunk ,várunk.
Válasz rtamas1976 #3420. hozzászólásáraBőven mond még esőt a hétre, simán lehet még jó.
Válasz Ganajos #3415. hozzászólásáraTegnap este 8ra végeztünk.
Jól beis ázott! 1.5mm nekem kellene szomorkodni.
Inkább nelenne elvetve és esett volna.
Válasz drónkövetelő #3418. hozzászólásáraItt 12. Az elmúlt két és fél hónapban.
Válasz SzikiSzokeveny #3416. hozzászólásáraNálunk 27mm volt tegnap
Válasz Ganajos #3415. hozzászólásáraHolnap tervezem. Ha nem sikerül, akkor az idei vetés szerintem elmarad.
Brutál esőt mutat ide Zalába. Vasárnapig közel 70mm várható.
Válasz Ganajos #3415. hozzászólásáraItt az eső hiánya miatt nem lehet elvetni.
Van aki még nem vetett repcét?
Itt valószínűleg 20 körül lehet csak elvetni amennyi esőt mutat
Válasz lakatos gabesz #3413. hozzászólásáraBedolgozva.
Válasz rtamas1976 #3410. hozzászólásáraPermetezővel te vetés előtt vagy álományba használod?olvastam hogy ősszel álományba is lehet bokrosodáskor .
Válasz lakatos gabesz #3411. hozzászólásáraFölösleges.
Inkább napraforgó vagy repce előtt.
Hy-spor, ikr
Trichon ,phylazomit
A régi hy-spor al voltak gongok de változtattak rajta. Perliten volt megduzzadt és dugult. Szántóföldin kiment de a kijuttató dugult. Már más az alapja és nemdugul állítólag.
Válasz rtamas1976 #3410. hozzászólásáraNapra forgó uttán árpát szeretnék vetni érdemes szerinted ezt a készitményt használni?és te melyik gyártóét veszed mi a pontos neve a készítménynek?
Válasz lakatos gabesz #3409. hozzászólásáraIgen.
Használat előtt bekell áztatni mint a törzsoldatot.
Az újabb változatokat baci kijuttatóval is lehet.
Én szántóföldivel szoktam.
A víz nelegyen klóros!
Nemanyira érzékeny mint a talajbacik az uv ra.
Olvass utána, de nemszabad minden éven mert felborítja a baktérium fórát a talajban.
Sokmindent kiszorít az élőhelyéről.
Válasz rtamas1976 #3400. hozzászólásáraEz valami por készítmény?és a kijutattása hogyan történik?
Válasz erni #3407. hozzászólásáraNem teljesen igaz ez sem. Egymást követő gazdasági évben is lehet olyan növény, amely önmaga után nem termeszthető (pl.: napra, repce), ha az aratásukat követően vetsz valamit, például másodvetést 60 napra minimum. De nem hiába vannak a vetésszabályok, dőreség lenne… mondjuk, lehet, hogy adódik olyan helyzet.
Válasz lakatos gabesz #3401. hozzászólásáraÉn is így tudtam, de változott. Repce utáb lehet napra, meg fordítva is, mert más csoportba tartoznak, csak önmaguk után nem lehet mégegyszer. Monoba nem lehet.
Válasz rtamas1976 #3404. hozzászólásáraA regulátort megkapja általába kétszer is, ősszel tavasszal. A virágzáskor szoktuk kihagyni, mikor már nem nagyon lehet belemenni.
Utobbi két évben megúsztuk egy permetezéssel tavasszal. Ormányosok ellen szórtuk márciusba, meg kiment a caramba. Utánna semmi, kombájn következett.
Volt fénybogár de annyi nem hogy védekezni kellett volna.
Tavaly 4,5 T, idén 3 T lett.
Válasz lakatos gabesz #3401. hozzászólásáraAkg ban biztos nemlehet
Válasz erni #3399. hozzászólásáraPedig a repce nagyon igényli a gombaölőzést.
Én 3x szoktam.
Válasz lakatos gabesz #3401. hozzászólásáraElméletileg a vetésváltás kötelező.
A h.g.gy. nemfeltétlenül betartandó.
Repce után napraforgó van a havernak.
Vette a rendszer.
Válasz lakatos gabesz #3396. hozzászólásáraamennyi a vadkárod
Lehet hülyeséget mondok de nem jól tudom hogy napra uttán repcét nem lehet mert olajos nóvény mind 2?
Válasz erni #3399. hozzászólásáraAöp ben hasznàld a trihodemát.
Bedolgozva repce vagy napraforgó előtt.
Szkerotíniára jó.