Hirdetés
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Vizszintes tengelyű szárzúzó új
- Körbálázót, de milyet? új
- Direktvetés, no-till. új
- Agrárjog új
- Dohánytermesztés új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Teleszkópos rakodógépben melyik a jobb? új
- Milyen pótkocsit vegyek? új
Cikkajánló
Támogatott tartalom
287 hozzászólás
Válasz #36. hozzászólásra
de ő külön akarja 3 pont ahogy a boronáé van
Válasz #31. hozzászólásra
Jó a,boronafogakkal fölheggesztve!
Válasz #33. hozzászólásra
az úgy jó tudod van a borona 3 pontja na és ha ugyan aszt rácsinálom
Válasz #32. hozzászólásra
Van 1 rakás fajta simító...
Az 1db. vas magában az 1 ősmegoldás...
Válasz #32. hozzászólásra
1 hektár na és oda
Válasz #31. hozzászólásra
nem én hanem is merős van neki 4 kertaljai földje és oda
Válasz #29. hozzászólásra
1 db. vasat akarsz húzni??????
mert akarok csinálni
lehet csinálni hidrolikás simítót vas gerendából
Még szerintem koránvan simitózni szerintem február végén rá érsz azsem jó ha korán simitózol de mindenféle képpen csináld meg mert utánna jobb lessz a megágyad legalább a sok apró gyom kibujik és kombi elintézi
Csak annyit szólnék,mint\'néhai Nagyapám mondta\'\"Fiam inkább ősszel\'turkálj mint\',tavasszal legszebben szánts!!!!\"Simitó + akkor,mikor porzik.
az őszi szántás tavaszon simítózva a legjobb a tárcsa csak felrögeli és kiszárítja
Igazad van a tömör talaj gyorsabban melegszik! Azért hengerezzük!
Feri a kukorica azért sorol előbb a forgóban mert tömörebb a talaj jobban éri a nedvesség a magot,megáltalában nincs olyan mélyen
Ebben 1 értünk. (ha összel szántasz felénk tavasszal ezért nem kell azon gondolkodni mikor simítózz)
A tömör vizzel teli talajt nem szoktam simitózni.
A tömör vizel telített talaj melgszik a leg lassabban fel (a vizet folyamatosan párologtatja ami hőt von el).
JD4630! Rosszúl tudod! A tömör talaj melegszik fel elöbb! A földműveléstan-ban is ez van leirva! Példa a kukorica előbb sorol a forgókban mint a tábla belső részein!
Sok més szempont is van hidd el a talaj egy komplex biológiai rendszer. A ket művelés technika behatással van a talajban lejátszodó feltásódási folyamatokra is többek közt. Kukorica vagy szonyi előtt mi a lazább szerkezetet kívánjuk elérni, mert a laza talaj hamarabb melegszik fel(aszályos évben felejtős amit az elöbb irtam) ezt pl. összel tárcsa+ kmlazitó, tavasszal fogas ásóborona(nincs kombinátorunk még).
JD 4630 ez igaz de nem mindenütt,ezért el kel dönteni hogy melyik hoz nagyobb terméstöbletet.ősszel szántott és lezárt nedvesebb,vagy tavasszal szántott lazább de szárazabb.el kel dönteni a gyakorlatba,melyik a nyerőbb.nedves vagy laza talaj
A lényeget lehagytan: könyvtár Földműveléstan c. könyv (jó szakik írták)
okosodni lehet belőle és jobb szórakozás ,mint a Győzike só.
Komplikáltabb a kérdés, a művelési rendszert igazítani kell a talaj típusához. A legtöbben pl a csernyozjom talajokra kidolgozott rendszert használják (még ha nem is tudnak róla), de nálam a réti talajokon ha szántok összel csak búza alá, tavaszi vetés alá tavasszal szántok(régebben az öregem eröltette az őszi szántást és volt hogy tavaszra úgy összeált mintha nem is lett volna széntvva).
ki fogom próbálni ősszel is,lehet,hogy igazad van.
Nekem eddig így volt a legjobb.
Utána 1 kombinátorés mehet a kukorica v napraforgó.
bocs a nevem jolaci
én nem vitatkozok,kérdezzél meg még sokakat meg a saját tapasztalat és dönzsd el.Ősszel el kell munkálni és tavasszal nem kell külön simitózni az kidobott pénz .Simitózás után még kijön a gaz kombinátor úgyis kell kétszer taposni idő ,pénz.
nedvesben meg jól megtaposod a talajt,és nehéz a simítót húzni is.
abban hogy mikor már kicsit porzik anedvesség párolog vagyis fogy az a kevés is
miben tévedek,
a fagy nagyon erős házat tud dőnteni nállunk is kötött a talaj 25-40AK.
laci te tévedsz mi a szakmád ?mivel foglalkozol?
jólaci.ez igy igaz.de...ha elsimitod a földet nemtud rendesen kifagyni,tavasszal "meghalsz".legalábis nálunk igyvan.
Egyik évben mákot termeltem nagyobb darabon,a szántást ősszel megkombinátoroztam,gazdatársam nem,vetés előtt mikor kombinátoroztuk, az enyém határozottan nedvesebb volt,a termés is jobb volt.
Amikor már kicsit porzik akkor kell csinálni
az egyenetlen talajnak nagyobb a felülete,ezért nagyobb felületen párolog.Ezért minél hamarabb egyengetni kell a talajt.Lehetőleg szántással egymenetbe vagy utánn lehető leghamarabb!!!!!!!!
ha hiszitek, ha nem,de simitózni ősszel kellene,vagy legalábbis elmunkálni a talajt.tavasszal azért nem jó,mert a kiszáradt,vagyis a megpirkadt földet belehúzzuk a nedvesebb gödrökbe ezáltal egyegyenetlen (nedves-száraz)talajt kapunk!!!!!!!!!!!!!!!
Lalikám hagyd a Pics.ba !! Hol van az még?!
Szerintetek érdemes neki álni már simitózni?Vagy még várjak vele?