Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak628 FtBenzin árak608 FtEUR411.35 FtUSD393.55 FtCHF441.5 FtGBP494.8 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz szanberg #317. hozzászólásáraAkkor lényegében ez a spirálrugó is a talajnyomás szabályozashoz kell a palalelogramma felfügesztésre és akkor ezt a két darab paralelogramma karra szerelik rá?
Válasz lakatos gabesz #316. hozzászólásáraCsak kell talajkövetés neki, azért valahogyan megkell oldani a rúgózást is.
Van sima spirálrúgós megoldás is meg ennél a beszélt stripcat-nél van a pneumatikus történet is ahol külön lehet szabályozni a különböző rugóztatott művelőelemek talajnyomását.
Válasz szanberg #314. hozzászólásáraÉs ez a rugózás miért fontos?mert most sávmüvelőt tervezek 4 és 6 kocsisat 76cm sortávval meg lehetlesz alitani a sortávot viszont én olyan rugokat nézegettem hozzá mint az orthmanon van meg monosem mütrágya adagoló lesz larjta saválló tartályal meg álitható mütrágya mélységgel.viszont ez a rugózás érdekelne.
Válasz szanberg #314. hozzászólásáraPersze kengyellel vannak felfogatva a vázhoz a kocsik.
Én inkább egy olasz műtrágyaszórót teszek rá,ami a sorközművelőkön is van,mert a 4 sort bőven kiszolgálja.
Válasz lac* #313. hozzászólásáraTudod tologatni a kocsikat simán? Mondjuk engem is 76centis érdekelne, arra van technológia mindenhol.
Műtrágyázást egy front tartállyal meg lehetne oldani, az nem annyira vészes áron megoldható még újonnan is, sőt vannak az elektromos hajtásúak ahol ha van RTK-d meg hozamtérképed akkor precíziósan is lehet dolgozni differenciált kijuttatással, szóval van benne lehetőség az biztos.
Válasz szanberg #311. hozzászólásáraErre nem is gondoltam,tényleg. ezen eleve 45 centire vannak téve a kocsik,így nem lehetne szélesebbre tenni. De nekem 76,2 centire át kell átszerelnem úgyis.
Le van téve a sávtisztító,de ezen is meg kell találni még a jó beállítást.
Igen légrugós minden rajta,ezért is ezt vettem,meg jó volt az ára is.
Mondjuk hígtrágyát juttattak ki vele a németek,ezért szét kellett szedni teljesen,mert a csapok és perselyek közé bekötött rendesen az anyag.
Válasz szanberg #309. hozzászólásáraKuk tarlón még nem is próbáltam,de valószínű betúr,mert kicsi ezzel a beállítással az átömlő keresztmetszet szerintem.
Hátrébb lehet tenni,van több furat rajta.
Valószínűleg a talajállapotra is figyelni kell,inkább szárazabb legyen.
Időm nem nagyon volt próbálgatni,6 sorral nem vitte a traktor,le kell bontanom négysorosra.
De ehhez azért a navigációban is topon kell lenni,összerakni a szegések hogyan legyenek,egyenesek elmentve stb.
Meg tápanyagot is ki kéne juttatni ezzel egymenetben,ahhoz sincs még semmi.
Úgyhogy nem egyszerű,de előbb-utóbb össze fog állni
Válasz szanberg #307. hozzászólásáraNem működik egyenlőre,állandóan betúr a tárcsák között a lazítókésnél.
Beállítási problémák lehetnek,hátrébb kell tennem a tárcsákat
Válasz Drisa #293. hozzászólására25-30 cm mélyre akkor viszont a 3 soros elég a 120 lóerőnek?a 4 sorosnak kb én is úgy gondoltam 160-180 le kell neki.egy zetor 6 hengeres 120 lóerős gép huzná én 3 sorost gondoltam hozzá.
Egy 120 lóerős gép egy 4 soros sávmüvelőt elbirna vagy elég neki a 3 soros is?késziteni szeretnék egy sávmüvelőt granulátum kijutattóval felszerelve de folyékony kijutatásra is alkalmas lesz.válaszotokat előre is nagyon köszönöm! Üdv Gábor
Válasz Myrrdin #290. hozzászólásáramennyi? 20-as?
itt északon nálunk a leg korábbi 280-asok jönnek le 20-al jobb esetben, aszályban 18körül néha van egy-egy fokkal szárazabb amikor meleg az ősz, de amelyik meg 14tonna felett ad ott 24-28 a víz minimum
Válasz Vinkó75 #289. hozzászólásáraMennyi volt a nedvessége? youtube-n is találni ilyen videókat de ott kiírják hogy 20-as vagy több volt a nedvessége.
Válasz Vinkó75 #288. hozzászólásáraFelénk az "elfogadottabb" verzió Gaspardo Attila....vagy hasonló alkalmazása. Tavaly is 14-15-16 T/h-os kukoricák jöttek le az ilyen táblákról. Gabona aratás után egy RT...nyár végén vakaró. Tavasszal kompaktor-vetés. A talaj lazítást a talajmegújítósok is használják pláne az elején.
Válasz Mf-es? #285. hozzászólásáraAzért ez nem egészen így működik.. A hagyományos, forgatás nélkülihez is kell szerszám. A sávművelés ezt egyszerűsítené.
Válasz Mf-es? #285. hozzászólásáranem, ez épen fordítva történt.
A notill hibáit javítják ki a striptill-rendszerrel. Hiába mondják, hogy a notill így meg úgy meg laza talaj alakul ki ésatöbbi, mégis egyre inkább terjed notill farmereknél is a sávozás mivel a művelt sávok nagyobb potenciált nyújtanak termésben, valamint az abba összpontosított műtrágyázás okszerűbben és jobban széthúzva megoldható.
Magyarul ez nem talajmegújító technika aminek megszállotja vagy, ez az intenzív rekordtermelés technikája minimál művelés mellett, nyílván jelentősen csökkenti az eróziót valamint a hozzá kapcsolt precíziós technikák végett a talaj taposása is rendszereződik és a műveletlen sávokba koncentrálódik.
Egy kérdés.Azt mondják,hogy no-till-be nem csinálunk semmit,csak vetünk,meg aratunk.A sávművelésnek akkor mi a lényege?No-till első fázisa?Ha minden működik,sáv művelni se kell??
Válasz Drisa #278. hozzászólásáraszerintem a hidraulikus feszítés jó
a henger viszont szerintem nem,mert a művelt sávokban nem aprítja kellően a rögöket ott apró morzsás talajnak kell lenni
Strip till alkalmazás során mikor, hova és mennyi tápanyagot kap a kukorica?
(Ha titkos a recept, lehet rivátba is.
ha szupertitkos akkor meg így jártam...) köszi
Válasz Bandita29 #271. hozzászólásáraA sok ezres értékek valószínű mintavételi hiba, gondolom műtrágyazas után vettek mintát és műtrágyáét ék került bele. Amúgy jellemzően kálium-dús és foszfor- és mész hiányosak a földek alapból felénk... meg persze szikesedesre hajlamosak...
Válasz .Feco. #262. hozzászólásáraFoszfornál miből adódik ez a hatalmas különbség a minták közt? Ha a két szélső értéket nézem,több mint 60szoros a diferencia.
Nézegettem youtubon videókat, érdekes ez a sávos művelés.
Egy dolgot viszont nem értek, hogy tudod ezt sorközművelni?
Illetve, hogy mi is a pontos menete, ha kukorica után ismét kukorit vetek.
Válasz kovacsmihaly0905 #267. hozzászólásáraNem, sima szoloncsákos réti agyag, csak 15 év nem-szántás látszik raktuk. Amúgy csalós, mert nem mind igazi humusz, inkább szervesanyag...
2168 hozzászólás
Válasz szanberg #317. hozzászólásáraAkkor lényegében ez a spirálrugó is a talajnyomás szabályozashoz kell a palalelogramma felfügesztésre és akkor ezt a két darab paralelogramma karra szerelik rá?
Válasz lakatos gabesz #316. hozzászólásáraCsak kell talajkövetés neki, azért valahogyan megkell oldani a rúgózást is.
Van sima spirálrúgós megoldás is meg ennél a beszélt stripcat-nél van a pneumatikus történet is ahol külön lehet szabályozni a különböző rugóztatott művelőelemek talajnyomását.
Válasz szanberg #314. hozzászólásáraÉs ez a rugózás miért fontos?mert most sávmüvelőt tervezek 4 és 6 kocsisat 76cm sortávval meg lehetlesz alitani a sortávot viszont én olyan rugokat nézegettem hozzá mint az orthmanon van meg monosem mütrágya adagoló lesz larjta saválló tartályal meg álitható mütrágya mélységgel.viszont ez a rugózás érdekelne.
Válasz szanberg #314. hozzászólásáraPersze kengyellel vannak felfogatva a vázhoz a kocsik.
Én inkább egy olasz műtrágyaszórót teszek rá,ami a sorközművelőkön is van,mert a 4 sort bőven kiszolgálja.
Válasz lac* #313. hozzászólásáraTudod tologatni a kocsikat simán? Mondjuk engem is 76centis érdekelne, arra van technológia mindenhol.
Műtrágyázást egy front tartállyal meg lehetne oldani, az nem annyira vészes áron megoldható még újonnan is, sőt vannak az elektromos hajtásúak ahol ha van RTK-d meg hozamtérképed akkor precíziósan is lehet dolgozni differenciált kijuttatással, szóval van benne lehetőség az biztos.
Válasz szanberg #311. hozzászólásáraErre nem is gondoltam,tényleg. ezen eleve 45 centire vannak téve a kocsik,így nem lehetne szélesebbre tenni. De nekem 76,2 centire át kell átszerelnem úgyis.
Le van téve a sávtisztító,de ezen is meg kell találni még a jó beállítást.
Igen légrugós minden rajta,ezért is ezt vettem,meg jó volt az ára is.
Mondjuk hígtrágyát juttattak ki vele a németek,ezért szét kellett szedni teljesen,mert a csapok és perselyek közé bekötött rendesen az anyag.
Válasz lac* #310. hozzászólásáraHasonlítottad össze mással egyébként?
Miért ezt vetted?
Válasz lac* #310. hozzászólásáraMeg lehetne szélesebbre is tenni ezeket a tárcsákat.
A sávtisztítók levoltak rakva rendesen???
Neked is légrúgós előfeszítésűek a kocsi alkatrészei?
Válasz szanberg #309. hozzászólásáraKuk tarlón még nem is próbáltam,de valószínű betúr,mert kicsi ezzel a beállítással az átömlő keresztmetszet szerintem.
Hátrébb lehet tenni,van több furat rajta.
Valószínűleg a talajállapotra is figyelni kell,inkább szárazabb legyen.
Időm nem nagyon volt próbálgatni,6 sorral nem vitte a traktor,le kell bontanom négysorosra.
De ehhez azért a navigációban is topon kell lenni,összerakni a szegések hogyan legyenek,egyenesek elmentve stb.
Meg tápanyagot is ki kéne juttatni ezzel egymenetben,ahhoz sincs még semmi.
Úgyhogy nem egyszerű,de előbb-utóbb össze fog állni
Válasz lac* #308. hozzászólásáraDe minden talajnál bedúr vagy csak kukorica tarlón?
Tudod hátrébb rakni a tárcsákat vagy maszekolni kell?
youtube-on elég jól működnek ahogy nézem a videókat.
Próbálgattad többször is? Szárazban nyersben?
Válasz szanberg #307. hozzászólásáraNem működik egyenlőre,állandóan betúr a tárcsák között a lazítókésnél.
Beállítási problémák lehetnek,hátrébb kell tennem a tárcsákat
Itt van a topic, nem veszett el Laci!
lac*!
Írtad korábban, hogy vettél 6 soros Stripcat sávművelőt. Mennyire vetted használatba?
Mik az eddigi tapasztalataid vele? Mesélj már kicsit
Válasz Mf-es? #303. hozzászólásáravan rajta!
Ez a (menő)nyerő!
Válasz Mézga #302. hozzászólásáraKár,hogy nincs rajta nyomjelző.Azzal csinálnám,másnap vetném be.
Válasz Mf-es? #301. hozzászólásárapróbáld ki! készül a cég demózni vinni a gépet
Vélemény?
Válasz Drisa #299. hozzászólásáraIgen ahoz biztosan,gondolom az orthmanhoz is kell.
Válasz Mf-es? #295. hozzászólására
#282 hozzászólásomban van egy prosi na ott van kés és ahhoz biztos erő kell.
Válasz Myrrdin #296. hozzászólásáraNa de ott a kés szinte csak karcolja földet nem megy le 20-30 cmre.
Válasz Myrrdin #290. hozzászólására20-as !
Válasz Mf-es? #281. hozzászólásáraIgaz, ez nem az a gép de itt a 6 soroshoz 120-150Le ír
Nutri-Tiller 5310
Válasz Drisa #293. hozzászólásáraÉs miért olyan nehéz húzni?Van rajta jóformán egy grúber kés,ami erőt igényel.Többi csak forgó tárcsák.
Válasz Drisa #293. hozzászólására25-30 cm mélyre akkor viszont a 3 soros elég a 120 lóerőnek?a 4 sorosnak kb én is úgy gondoltam 160-180 le kell neki.egy zetor 6 hengeres 120 lóerős gép huzná én 3 sorost gondoltam hozzá.
Válasz lakatos gabesz #292. hozzászólásáraKérdés milyen mélyre menne a kés? Ha normális 25-30 cm re akkor tuti hogy inkább 160-180 ló kell neki
Egy 120 lóerős gép egy 4 soros sávmüvelőt elbirna vagy elég neki a 3 soros is?késziteni szeretnék egy sávmüvelőt granulátum kijutattóval felszerelve de folyékony kijutatásra is alkalmas lesz.válaszotokat előre is nagyon köszönöm! Üdv Gábor
Válasz Myrrdin #290. hozzászólásáramennyi? 20-as?
itt északon nálunk a leg korábbi 280-asok jönnek le 20-al jobb esetben, aszályban 18körül néha van egy-egy fokkal szárazabb amikor meleg az ősz, de amelyik meg 14tonna felett ad ott 24-28 a víz minimum
Válasz Vinkó75 #289. hozzászólásáraMennyi volt a nedvessége? youtube-n is találni ilyen videókat de ott kiírják hogy 20-as vagy több volt a nedvessége.
Válasz Vinkó75 #288. hozzászólásáraFelénk az "elfogadottabb" verzió Gaspardo Attila....vagy hasonló alkalmazása. Tavaly is 14-15-16 T/h-os kukoricák jöttek le az ilyen táblákról. Gabona aratás után egy RT...nyár végén vakaró. Tavasszal kompaktor-vetés. A talaj lazítást a talajmegújítósok is használják pláne az elején.
Válasz Mf-es? #285. hozzászólásáraAzért ez nem egészen így működik.. A hagyományos, forgatás nélkülihez is kell szerszám. A sávművelés ezt egyszerűsítené.
Válasz Mf-es? #283. hozzászólásáraNem tudom ezután találkozunk a kereskedővel. Csak kérdeztem hátha valaki környezetében van ilyen.
Válasz Mf-es? #285. hozzászólásáranem, ez épen fordítva történt.
A notill hibáit javítják ki a striptill-rendszerrel. Hiába mondják, hogy a notill így meg úgy meg laza talaj alakul ki ésatöbbi, mégis egyre inkább terjed notill farmereknél is a sávozás mivel a művelt sávok nagyobb potenciált nyújtanak termésben, valamint az abba összpontosított műtrágyázás okszerűbben és jobban széthúzva megoldható.
Magyarul ez nem talajmegújító technika aminek megszállotja vagy, ez az intenzív rekordtermelés technikája minimál művelés mellett, nyílván jelentősen csökkenti az eróziót valamint a hozzá kapcsolt precíziós technikák végett a talaj taposása is rendszereződik és a műveletlen sávokba koncentrálódik.
Egy kérdés.Azt mondják,hogy no-till-be nem csinálunk semmit,csak vetünk,meg aratunk.A sávművelésnek akkor mi a lényege?No-till első fázisa?Ha minden működik,sáv művelni se kell??
Válasz .Feco. #269. hozzászólására"Amúgy csalós, mert nem mind igazi humusz, inkább szervesanyag..."
Ezt egy kívül álló nem látja.
Az idő múlásával igazi humusz lesz belőle?
Ha ezt tudom, megkérdeztem volna a konferencián. Talán most jön válasz az Éterből.
Valaki válaszol a kérdésre?
Neked van-e Sanyid a talajba?
Sanyi nem a ló az Indul a bakterház c. filmből, hanem az első giliszta a talajból.
Nekem a konvencionálisan művelt talajban, amikor leástam az ültetőfát a lucernában levő pockok miatt, minden gödörben találtam.
Én csak gilisztának hívtam, de tegnaptól Sanyi lett a neve.
Válasz Drisa #282. hozzászólásáraÁra?
Válasz Mf-es? #281. hozzászólásárahttp://download.kvernelandgroup.com/content/download/145501/1732099/Kultistrip_HU.pdf
Milyen súlyú egy ilyen 6 soros?Hány lóerő kell neki,50 AK földön?20 cm.mélyen is olyan munkát csinál,mint 30-ra?
http://hu.kverneland.com/Kverneland-Talajmunkagepek/Kultivatorok/Savmuvelok/Kverneland-Kultistrip
És ez milyen lehet?
Válasz Drisa #278. hozzászólásáraszerintem a hidraulikus feszítés jó
a henger viszont szerintem nem,mert a művelt sávokban nem aprítja kellően a rögöket ott apró morzsás talajnak kell lenni
http://www.farmethungary.com/strip-till-savmuvelo-kultivator
Ez milyen lehet? Mennyire gond hogy hidraulikusak a feszítések az egyes tagoknál? A henger hogy 2 darabban van és nem tagokként?
Válasz .Feco. #231. hozzászólásáraEzeket a vetéseket szoktátok hengerezni vetés után??
Válasz decsi #230. hozzászólásáraMűködik elég szép eredménnyel ahogy látom!
https://www.youtube.com/watch?v=tbkXBQljmOI
Szervusz Fecó!
Strip till alkalmazás során mikor, hova és mennyi tápanyagot kap a kukorica?
(Ha titkos a recept, lehet rivátba is.
ha szupertitkos akkor meg így jártam...) köszi
www.youtube.com/watch?v=serWNy25JlE
Válasz Garo #270. hozzászólásáraSorkozmuvelni könnyen lehet, télen megkel, elbomlik a szár és simán elmegy a kultivator benne. Már ha kultizzuk...
Válasz Bandita29 #271. hozzászólásáraA sok ezres értékek valószínű mintavételi hiba, gondolom műtrágyazas után vettek mintát és műtrágyáét ék került bele. Amúgy jellemzően kálium-dús és foszfor- és mész hiányosak a földek alapból felénk... meg persze szikesedesre hajlamosak...
Válasz .Feco. #262. hozzászólásáraFoszfornál miből adódik ez a hatalmas különbség a minták közt? Ha a két szélső értéket nézem,több mint 60szoros a diferencia.
Nézegettem youtubon videókat, érdekes ez a sávos művelés.
Egy dolgot viszont nem értek, hogy tudod ezt sorközművelni?
Illetve, hogy mi is a pontos menete, ha kukorica után ismét kukorit vetek.
Válasz kovacsmihaly0905 #267. hozzászólásáraNem, sima szoloncsákos réti agyag, csak 15 év nem-szántás látszik raktuk. Amúgy csalós, mert nem mind igazi humusz, inkább szervesanyag...